44
  • dez
    Azt is tedd hozzá, hogy az csak elméletileg DX10...
  • dez
    Nem a hw-rel van x86-on baj, hanem a pazarló szoftverekkel, akár az OS-t, akár a felhasználói programokat nézve. Még a Linux sem az a nagyon spórolós, mellesleg a Linuxnál nem alapkövetelmény az x86 platform. De az erőforráskímélő, kicsi-okos-ügyes OS-ek ki lettek nyírva x86-on. Ergo, csak a Windowsnak (desktop változatok) igazán alapkövetelmény az x86.
  • kvp
    ""Én nem vennék x86 alapú mobilt... Windowsosat végkép nem..."
    jah, a mostani átlag beszélgetési üzemidő 4-8 óra, win x86os op rendszereknél pedig lenne ez kb fél óra"

Egy kb. 400 Mhz-es modern atom alapu x86-os nem fogyaszt tobbet, mint egy hasonlo arm es teljesitmenyben is hasonlo. Az egyetlen elteres a chipset fogyasztasa, de a cpu-ba integalt chipkeszlettel es a telefonokra jellemzo alacsony orajellel mar csak olyan 4-8 wattos fogyasztas jon ki, ami hasonlo a risc-es soc rendszerekhez. Az atom-os laptopok is tovabb birnak egy takarekos chipkeszlettel es egy telefon meretu kijelzovel vagy egy teljes meretu, de oled-es megoldassal.

Az x86-os telefonok elonye az lenne, hogy egy nagyobb kijelzore kapcsolva lehetne oket desktop vagy laptop gepkent is hasznalni, igy kepesek kivaltani az irodai gepeket es a netbook-okat. Igy a desktop es a laptop piac maradna a gamer es a workstation rendszereknek, ahol szukseg van az erore is.
  • Rexhawk
    "Én nem vennék x86 alapú mobilt... Windowsosat végkép nem..."
    jah, a mostani átlag beszélgetési üzemidő 4-8 óra, win x86os op rendszereknél pedig lenne ez kb fél óra
  • GABOR16
    De ha linux operációs rendszert nézünk ott mindegy, hogy a rendszer milyen (x86 vagy ARM).. akkor is mennek majd ugyan azok a linuxos programok!

Ezzel kapcsolatosan:Az ARM processzorai betörnek a netbook piacra
    Ilyen vastagságú atom alapú rendszer nem lehetséges jelenleg, plusz majd Ubuntu rendszerrel kívánnak megjelenni a piacon..
    (az eddigi ARM netbook rendszerek csak egyéni gyártói próbálkozások voltak, nem központi.. bár már fél éve felreppent egy hír egy majdani 1Ghz-es ARM prociról kimondottan erre a területre fókuszálva, és tényleg megszületni látszik...)
    Én nem vennék x86 alapú mobilt... Windowsosat végkép nem...
  • jaspercry
    Egy kis gép a felső kategoriábol(kiváncsi vagyok ,mennyi idö alatt merül le)
    http://laptoping.com/asus-w90vp-x1.html
  • Alvarez999
    Lehet, hogy nem ugyanarról beszélünk? Intel Desktop Boardot én is használok, onboard 1.2GHz-en futó Celeron 220-as processzorral, a passzív kivitelt, természetesen házhűtéssel. Bár állítólag csak 1GB-os RAM-mal megy, nálam és másoknál is hibátlanul működik 2GB-ossal is.

Azt olvastam valahol, hogy vannak olyan ipari PC-alaplapok, amelyek valóban csak 12V-ot kérnek, mert hát a mini-ITX alaplap is megkapja a picoPSU-val a többi feszt. Amit én keresek, az lényegében egy olcsó notebook- vagy netbook-alaplaphoz hasonlít, a szokásos körítés (bill, ház, kijelző) nélkül.

Hol vettél 300 wattos picoPSU-t? A legnagyobb, amit én láttam, 120 wattos volt. Szerintem nem is kell nagyobb.
  • kvp
    ""Az intel core2solo-val szerelt ipari alaplapok jelenleg 15 ezer forint korul vannak, dx10-es integralt vezerlovel es 1-2 GHz-es procival egyutt."
    Hol kaphatók? Mennyi az idle fogyasztásuk?
    Nagyon szívesen kipróbálnék egy ilyet, amihez csak a 12V-os notebook táp kell. Baromira fölöslegesnek érzem a szokásos ATX tápok egyéb kimeneteit, amikor egy gépben már most is igen sok egység eleve saját stabilizátorról megy."

Intel desktop board neven aruljak oket. Van core2solo-s es atom-os valtozat is. Tapnak en egy 300 wattos pico psu-t tettem bele, ez gyakorlatilag egy atx dugoba epitett dc-dc tap. Az olcsobbik valtozatnak csak 12V egyenaram kell, a dragabbak elmennek szinte mindenrol. A rendszer fogyasztasa kb. 45 Watt, de ez egy ipari valtozat, ahol nem az aramon sporoltak. Cserebe egy viszonylag eros rendszert kapunk, telepakolva mindenfele i/o lehetoseggel. Ami lenyeges, hogy van passziv huteses valtozat is, de az aktiv huteses is atallithato hazhuteses modra, amikor egy 8-12 centis lassu forgasu ventillator huti az egesz rendszert.

...
    "Egyébként a jelenlegi még kapható ATOM-nak az eredeti célterülete a beépített rendszerek voltak. A később jövő utódainak a célterülete a kézi rendszerek... de egyenlőre úgy néz ki, hogy ott viszont nincs szükség ekkora teljesítményre.. megfelelnek oda a ARM alapú rendszerek is."

Viszont igy nem x86 kompatibilisak a rendszerek, tehat nem lehet rajtuk szabvany pc-s (windows-os) programokat futtatni. Ez az amiert az emberek megvennek a telefon meretu x86-osokat. Egyebkent egy 400 Mhz-es arm es egy 1 Ghz-es atom kozott nincs akkora kulonbseg, csak az x86 kompatibilitas es a fogyasztas. Ez utobbi nem az atom hibaja, henem a megfelelo eszaki hid chip hianyara vezetheto vissza.

"Ha a netbook szegmenst esetleg még is életben marad majd, az valószínűleg nem x86-os procival történik meg, hanem valamilyen ARM alapúval.. most is kapni nem egy ARM alapú netbook-ot Linuxal, már 100-150$ ért.. csak egyenlőre felénk nincsen belőlük..."

Onnantol, hogy nem megy rajta a windows xp/windows 7 semmi eselye arra, hogy az emberek megvegyek. A netbook-ok is pont ezert terjednek, mert meg lehet oket venni egy sima windows xp-vel es pont ugy neznek ki kicsiben mint az asztali pc-k.
  • acdc
    Igaz.De a 2140 kibas@ott jo.
  • Attila1234
    Azzal nem értek egyet, hogy az Intel öngólt lőtt volna az Atom procival, mert hogy a drágább processzoraik helyet inkább ezt veszik az emberek. Akinek kell a teljesítmény az úgyis megveszi a komolyabb architektúrát, és nem foglalkozik az Atommal. Szerintem, teljesen egészséges jelenség, hogy ezekkel a netbookokkal és asztali társaikkal be tudnak végre tömni egy piaci rést. Kicsi, praktikus gépek. Nincs ezzel semmi baj.
    Nekem az (volt) a dilemmám, hogy egy netbook és egy sokkal nagyobb teljesítmény notebook között nincs túl nagy árkülönbség. Tehát akkor miért venném meg az alig olcsóbb netbookot? Ami miatt mégis egy netbook mellett tettem le a voksom az az, hogy nekem tényleg csak netezésre, Google docs-ozásra kell egy hordozható gép. Volt "nagy" notim, de utáltam mert nehéz volt, melegedett, gyorsan lemerült. Munkára, játékra itt van a nagy gép, "útitársnak" pedig jó lesz a netbook.
  • mamo33
    Mikroökonómiában mennyire vagy otthon? Mert ha igen akkor esetleg hallhattál olyan fogalmakról, hogy fedezeti pont, üzembezárási pont, illetve a kettő közötti veszteségminimalizálás! Bizony nem olyan egyszerű ez, mint ahogyan Pistike elképzeli!
  • William Hunter
    Valaki használt már HP Compaq 2133 Mini-Note -ot?

VIA C7-M ULV 1.2 GHz, 2 GB DDR2 RAM, 120 GB HDD, 8.9' BrightView 1280 x 768 WXGA), Microsoft Windows Vista Business Edition
    94.320 Ft

Bátor dolog volt vista-t rakni rá.
    Az 1 GB RAM-os verzión pedig egyenesen őrültség.
  • mamo33
    Kezet foghatsz acdc komáddal!
  • mamo33
    Ha azt hiszed, hogy ezért nagy a veszteségük, akkor te se sokat konyítassz az üzlethez!
  • GABOR16
    A Larrabee felépítése ott kezdődik, hogy fognak egy x86-os magot, és kidobálják belőle azokat a részeket amik nem hoznak arányos teljesítménynövekedést a fogyasztásnövekedéssel. (lényegében az ATOM ennek egy állomása valahol szétbontás közben kiegészítve egy HT-vel)

A Geode is került laptopba a maga idején, bár inkább csak azokba ahol az üzemidő számított a teljesítmény helyett (2002-ben már létezett, és akkoriban a teljesítménye is még jónak számított!)
    De soha nem volt körülötte akkora hájp mint az új fogalmú "netbook" körül (régen ezt a kategóriát úgy emlékszem még szintén sub-notebooknak hívták).

A netbook vonal a jelenlegi formában nem lesz életképes sokáig (lehet vevőoldalról az lenne, de gyártói oldalról nem.. nem éri meg fejleszteni, se fenntartani jelenlegi formában..)
    Egyébként a jelenlegi még kapható ATOM-nak az eredeti célterülete a beépített rendszerek voltak.
    A később jövő utódainak a célterülete a kézi rendszerek... de egyenlőre úgy néz ki, hogy ott viszont nincs szükség ekkora teljesítményre.. megfelelnek oda a ARM alapú rendszerek is.
    Ha a netbook szegmenst esetleg még is életben marad majd, az valószínűleg nem x86-os procival történik meg, hanem valamilyen ARM alapúval.. most is kapni nem egy ARM alapú netbook-ot Linuxal, már 100-150$ ért.. csak egyenlőre felénk nincsen belőlük...

A végére egy igazi csemegét ajánlok még 2002ből :) : Sony Picturebook C1MW
  • gkalcso
    Netbook súlyú/fogyasztású notebook méretű/teljesítményű eszköz kell a népnek olcsón.
  • jebela
    Hát ha az amd-n múlna, biztos nem lenne netbook piac.
    Mint ahogy a nagy billi bácsi mondaná: ha fel lehetne robbantani a netet, megtenné....lol
    Kapálóznak kínjukban, nem tudják mit kellene csinálni, szánalmas kezd lenni az egész amd....kár érte.
  • llax
    Nem az Atom gyártása a ráfizetéses. Sokkal inkább az a baja az Intel-nek, hogy túl sok helyen használnak Atom-ot a nagyobb, drágább prociaji helyett. Ahová az Intel az ULV Core procikat szánná, oda egyre több gyártó Atom-ot tesz. Ahová meg az Atom-ot szánta (PDA, okostelefon, beágyazott rendszerek), sok helyre még mindíg nem azt tesznek, hanem különféle RISC mikrovezérlőket, ARM procikat, stb... Az XScale prociait is Atom-mal akarta leváltani, be is szüntette a gyártásukat, de a gyártók nem Atom-ot, hanem más gyártók chipjeit használják.
  • zola2000
    Pedig anno hogy indult a dolog: a szegény országok diákjainak kell egy 100dolláros laptop, aztán nyugaton vesznek olyant gép mellé a szegény országokban meg jó ha van egy régebbi asztali gép...
  • zola2000
    "Ugyanannyi pénzért nem a gyengébbet fogod megvenni"

Hát nem biztos, van akinek a hordozhatóság sokkal fontosabb szempont. Meg ez az amd féle erősebb netbook az csak egy plusz lehetőség lesz, ettől még ugyanúgy megmaradnak az intel atom féle olcsóbb netbookok. Persze magyarországon egy netbook vétel 60k forint egy havi fizetés, annyiért nem vesz senki ilyent, nyugaton egy heti fizetés, nem nagy ügy és ha kell az embernek akkor vesz egyet a nagygépe mellé.
  • Mas-Thief
    Ott a pont... :)
  • Tir Na Nog
    Pedig lehet hogy eltűnnek, a mostani trend az egyre drágább netbook, lassan egy ársávba kerülnek az olcsóbb notebookokkal. Ugyanannyi pénzért meg már nem a gyengébbet fogod megvenni.
  • Tir Na Nog
    A netbook azt jelenti hogy csak netezni elég a teljesítménye. Ha már szervert raksz bele, akkor nyilván ez már nem lesz igaz. :)

Az amd-nek értelemszerűen azért nem tetszik a dolog, mert nem ők találták ki. Intel procit raknak bele, ez nekik nem üzlet, nyilván nem fogják fényezni, és ösztönözni a vásárlókat a konkurrenciánál vásárlásra. Amit most tesznek - nagyobb teljesítményt olcsón - viszont mindenképp jó és támogatandó ötlet. Bár az 1000 éves Athlontól ULV-sítve se kell sokat várni, nem lesz Core2 Duo. Igaz az Atomot ettől még lenyomhatja.

torreadorz:
    Azért fikázza az intel is a netbookot, mert olcsójános cucc, és a notebookok elől veszi el a piacot, amin nekik sokkal nagyobb hasznuk lenne. Melyik cég ujjong ha csökken a profitja?

GABOR16:
    A Geodeot nem rakták notiba, azzal kisteljesítményű asztali gépeket csináltak, nem ugyanaz a célközönség. Ott megbukott, netbooknak lehet hogy anno jó lett volna. Most már kevés, az Atom is lenyomja.
  • nkmedve
    Kicsit utána néztem mit tud a Pavilion dv2 és az árához képest nagyon jól fel van szerelve. 1.6os Athlon Neo, 3gb ram, Radeon 3410, 160gb, vista home premium. S mindez kb 800 dolcsi. Ennél biztos lesznek olcsóbb kevésbé felszerelt modellek os nélkül, engem inkább azok érdekelnének.
  • edios
    Nem értem a dolgot. A netbook, illetve notebook kifejezés inkább a gép méretére utal, mint a teljesítményére.

Pl. 10 évvel ezelőtt is notebook volt a notebook, de teljesítményben nemigazán volt köszönőviszonyban mai laposokkal:)

Netbook: <=10
    Subnoti: 11-12
    Noti: >=13
  • nkmedve
    A 6-700 dollárosnak még lenne értelme, de a 700-900at senki se fogja venni ilyen procikkal amiknek a tejesitménye kicsivel van az Atom fölött. Most is van elfogadható áron 12-es noti (Esprimo U9200) ami ugyan kicsit nehezebb de Core 2 Duo (1.66 ghz) van benne, és nagyobb merevlemez mint ami a netbookoknal megszokott. Ezzel AMD is tisztában kell legyen és mindenki aki ezt a platformot használja a termékeihez.
  • Alvarez999
    "Az intel core2solo-val szerelt ipari alaplapok jelenleg 15 ezer forint korul vannak, dx10-es integralt vezerlovel es 1-2 GHz-es procival egyutt."

Hol kaphatók? Mennyi az idle fogyasztásuk?

Nagyon szívesen kipróbálnék egy ilyet, amihez csak a 12V-os notebook táp kell. Baromira fölöslegesnek érzem a szokásos ATX tápok egyéb kimeneteit, amikor egy gépben már most is igen sok egység eleve saját stabilizátorról megy.
  • shabba
    Az AMD részéről szó nincs arról hogy a netbook árszegmenségben akarnának kínálni jobb kiépítettségű netbook gépeket. Amit idáig ismerni lehet az egyedüli HP géppel kapcsolatban ott az árat 600-800 vagy 700-900 dollár közé tették és marketing kommunikációban állandóan felemlegetett HDMI port vagy kiegészítő Mobility Radeon HD 3410 chip csak a legdrágább, legjobb felszereltségű modell részét képezi. Vagyis ennek az ára erősen 800-900 dollár ami elég messze esik a netbookok 400-500 dolláros árszintjétől. Ezek az árak erősen netbookosak, ahogy az AMD platformja sem több mint egy netbook ami gyengébb képességű komponenseket építettek mint eddig és 100-200 dollárral az eddig is kapható netbookok ára alá pozícionálták. A vásárlón múlik hogy rászán-e egy kicsivel többet és vesz egy jobb komonensekből álló netbookot vagy inkább megelégszik a kisebb teljesítménnyel némileg mérsékeltebb ár mellett.

Az AMD-nek sem áll érdekében a jelenlegi mobil piacának és bevételeinek szétzúzása - nem mintha túl nagy piacuk lenne - hasonlóan ahogy az Intelnek sem ez az érdeke. Az AMD részéről is inkább egy új piaci szegmensbe pozícionálása a cél, egy olyan szegmensé ahol eddig nem tudtak kínálni terméket az elmúlt évek során.
  • shabba
    Az Atom procit az Intel nem csupán netbookokba szánja, sosem voltak ilyen céljaik. Sokkal szélesebb piaci szegmenst szándékoztak mindig is megcélozni az Atomra épülő chipekkel. Okostelefon, mid, netbook, nettop, fogyasztói elektronikai piac(set-top boxok, média lejátszók, tv-k), beépülő embedded rendszerek piaca, orvosi és még sok egyéb piac. Az Atomot soha nem a jelenlegi piaci szegmensbe szánták, hanem arra hogy újabb piacokat hozzon. Az előbb felsoroltak egy további 15 milliárdos piac, aminek ha csupán a harmadák elérik 3-4 év alatt, már az is igen komoly bevétel növelő hatással bír. Pont ezért nem érdeke az Intelnek a jelenlegi termékkínálat kannibalizációja az Atom termékekkel, mert nem arra szánta, de szándéka ellenére egyes gyártók máshogy gondolták. Az Atomnak meg semmi köze nincs a Larrabeehoz a két chip között igen nagy különbségek vannak, mivel teljesen más piaci területre is szánják őket.

A nettop nem igazán fog eltűnni a piacről, mivel a vásárlók döntő többségének igényeit bőségesen lefedi. A vásárlók már elegük van abból hogy feleslegesen nagyméretű atx házakat kell venniük, mert a kis méretű házak ára a méretükhöz mérten fordított arányban drágább. A vásárlóknak nincs szükségük nagyméretű atx alaplapokra, mert egy kisméretű mini-itx is bőven megtenné, de az is furcsamód drágább mint az atx. A vásárlóknak nincs szükséges 400-500w-os tápokra amiknél kisebb manapság szinte nagyon nehezen kaphatók vagy ha igen csak drágábban, hiszen az átlag gépek fogyasztása bőven 100-150W alatt van. A nettopos kisméretű 1 vagy 2L térfogatú házakban elférő eeeBox vagy WindBox típusú vagy monitorral egybeépített konfigurációk bőségesen kielégítik a fogyasztók legnagyobb csoportját. Ezek a gépek végre kis helyen elférnek, csendesek, keveset fogyasztanak. Kizártnak tartom hogy ezek a gépek két éven belül eltűnjenek, sőt inkább a népszerűségük felfutása az ami valószínűbb.
  • nkmedve
    Egyenlőre csak a platformról van szó, majd amikor a végleges termék kijön akkor meglátjuk, hogy sikerül-e nekik. Remélem sokkal jobbat alkotnak mint a mostani netbookok és nem sokkal drágábban.
  • Polemius
    Ez érdekelne, hol találni olyan hiteles infót, hogy az Intelnek az Atom procik ráfizetésesek?

Meg ha annyira veszteséges, miért gyárt annyit belőle? Miért fejleszti? Hogy még többet bukjon rajta?
  • GABOR16
    És a Geode-nak hála az AMD már előre tudta, hogy nem érni meg a platform.. a saját rendszere is ezért nincs fejlesztve évek óta, mert nem hozza vissza a fejlesztési költségeket.. pedig abban a videóvezérlő is a prociban van... ép pár hónapja álltak le teljesen a fejlesztésével...
    Az Intelnek is a tavaly eladott processzorai negyede ATOM volt, de nem hozott szinte semmi bevételt.. Ezért NEKIK is szálka a szemükben most már az ATOM, így várható, hogy tényleg megfog szűnni... Hisz maga a gyártó se szimpatizál vele a kicsit hasznon miatt ami a későbbi fejlesztési költségeket se fedezné (a jelenlegi verzió a Larrabee mellékterméke volt, csak kicsit kellett alakítani rajta, hogy működőképes legyen).

Tehát ez a Nettop platform hamarosan (két éven belül) véleményem szerint tényleg elfog tűnni.. Elég csak az atom mellé adott chipkészletet nézni, és az "új" chipkészlet huzavonáját figyelni...
  • torreadorz
    "iért baj az, hogy ugyanolyan áron (legalábbis ezt mondják) akarnak kinálni jobb teljesitményű mondjuk 12 inches (1280*800 as felbontású) netbookokat aminek az aksijuk is birja ugyanannyit?"

Ez nem baj, de egyenlőre csak mondják nem csinálják ezért van ilyen keserü a szőlő érzése az embernek. Én is tudok mondani olyat hogy a legjobb lenne egy 12 colos noti, ~ 1kg, 6 órás akksi időtartammal, core2duoval, nem melegedő géppel, brutto 80ért, de hát ha nincs...
  • valaé valaé ná
    Légy erős van ilyen platform, a Geode.
    Sokkal előbb létezett mint az atom.
  • nkmedve
    Nem tudom miért van most mindenki AMD ellen itt, a kommunikációjuk nem a legjobb, ugyanis ők is netbookhoz fognak fejleszteni, csak próbálják a jelenlegi szar standardot megkerülni. Miért baj az, hogy ugyanolyan áron (legalábbis ezt mondják) akarnak kinálni jobb teljesitményű mondjuk 12 inches (1280*800 as felbontású) netbookokat aminek az aksijuk is birja ugyanannyit? Lehet, hogy van akinek elég az 1024*600, de nekem például nem, és ez van a jelenlegi szabványban. És az ár? Nekem a 4-500 dolcsis netbook nem számit egyáltalán olcsónak. És ilyenek vannak most, annyiból AMD is tud csinálni valami jót, amit még esetleg meg is veszek.
  • ReVisor
    Azért van egy olyan érzésem, hogy az AMD azértnem szimpatizál a szegmenssel, mert az szinte kizárólag az Intel ATOMra épít. Az AMD-nek nincs alternatívája az Intel kicsi a bors, keveset is fogyaszt, de átlagjúzernek elég kategóriára. Kár ezért a savanyú a szőlő hozzáállásért. Én spec a feleségemnek a régi kávédaráló gépe helyett vettem egy ASUS EEEboxot, ami akkora mint egy videokazetta kb, de netre, meg irodai cuccokra, meg kisebb játékokra tökéletesen elég. Az egész nem volt több mint 60, ráadásul ebben az oprendszer (XP) is benne van. Ugyanaz a hardver, mint a Nettopban, de nem gémernek ez is tökéletesen elég. Az AMDnek fejlesztenie kéne inkább egy versenyképes alternatívát, mert ez a szegmens szvsz megmarad, mert olcsó, és sokaknak ez pont elég. Félreértés ne essék, mind a desktopomba, mind a notebookomba AMD van, s tökéletesen elégedett vagyok vele, de erre a hírre azért felhúztam a szemöldökömet.
  • torreadorz
    hát nem tudom, nekem egy kicsit olyan mintha ezek a cégvezetők széllel szemben pisálnának (az intelé is mert az is mindig ilyesmiket nyilatkozik).
    Ugyanis ahhoz képest hogy mindkét proci gyártó szerint a netbook hülyeség, egyre több és több netbook jelenik még, és úgy viszik őket mint a cukrot.

Én igazából csak arra tudok gondolni, hogy inkább jól tökönszurták magukat és erre most ébredtek rá, mert a netbookkal kinyitották pandóra szelencéjét és ráébresztették az embereket arra hogy nekik nincs is szükségük bazi nagy bazi erős és bazi drága gépekre ahhoz hogy netezzen meg msnezzen. És most probálják korrigálni a problémát, mert hát ki a tököm vesz 3-400 ezerért subnotit (amin nagy az árrés), ha ugyanezt megkapja 80-150 ezerért is (amin meg kicsi az árrés) és a kivánt célra tökéletes.

Arról meg nem beszélve hogy a netbookok fő jellemzője a méret ami ugye kb. 8-12 colig terjed (egyenlőre csak ~10 colig de ez változhat) és attól hogy hoznak egy jobb architekturát és azt belerakják egy '10-es gépbe még ugyanugy netbooknak fogják hivni. Ha meg nem akkor még a marketingeseik is tökhülyék...
  • Hedgehunter #7
    ez pontosan igy van.. Ok nem akarnak uzletet csinalni most ebbol mert nem kell a penz nekik mert minek az....
  • saba30
    Na itt jönnek a gondok, hogy egy szó, jelen esetben a NETBOOK milyen jelentést hordoz. Mivel szabvány nincs rá, mindenki saját maga gyár rá. Valaki megelégszik egy méretben való korlátban, valaki a fogyasztás csökkentésével, a üzemidő kitolásával toldja meg, valaki még tovább megy és a használhatóságot maximálva egy böngészőre gondol.
  • kvp
    Az intel core2solo-val szerelt ipari alaplapok jelenleg 15 ezer forint korul vannak, dx10-es integralt vezerlovel es 1-2 GHz-es procival egyutt. Ez azt jelenti, hogy ha hasonlo aron kihoznak belole egy netbook-ba szant valtozatot, akkor az amd megint bajban lesz. Az amd-nel nem fogjak fel, hogy a netbook kategoria egy meretbeli szabvany es nem szamit a gep teljesitmenye. Netbook-nak szamit a 16 evvel ezelott gyartott 10 inches toshiba mini laptop is, de ugyanugy netbook egy meregdraga ketmagos sony vaio is, egeszen addig amig a hordozhatosagi es meretbeli kovetelmenyeket teljesitik. Az emberek netbook-rol fognak beszelni, ha elfer a taskajukban, notebook-rol ha kulon taska kell hozza es pda-rol ha siman zsebre lehet vagni. A harom emlitett geptipusban levo alaplap attol meg lehet azonos hogy a dobozok merete elter, de az emberek altalaban eddig sem a teljesitmenyt neztek.