45
  • msstz
    Az Apple szokásos mi-csináltunk-mindent-elsőnek parasztvakítása. Ezeket az Opera is tudta már hónapokkal, ha nem évekkel ezelőtt.
  • Ulkesh
    "az Aple leszar minket, még a MacOS-ok újabb verziói sincsenek lokalizálva."

Tévedés, van hivatalos lokalizáció, a fordítás minősége viszont más kérdés.
  • szily3
    Jajj gyerekek, most Opera 10el nyomulok egy napja, leszedtem nyelvi fájlt meg minden, bele is matattam itt-ott, de eddig még nem volt sem egy összeomlás, sem bugot nem kaptam, fagyásról nem is beszélve.

FlyingV: értem én, jó az angol, kell az angol, de csak megvan a jogunk saját anyanyelvünkön böngészni. Kövezzetek meg, ha nem így van, de én nem tudok erre mást modani, mint, hogy az Aple leszar minket, még a MacOS-ok újabb verziói sincsenek lokalizálva. Hát mi ez, ha nem szemétség?? :O
  • cousin333
    "Safari 4 vs Opera vs Acid3 100/100. Az új opera béta régóta tudja, ez igaz. Viszont az is, hogy a Safarit nem tegnap kezdték el fejleszteni és előbb volt hír arról, hogy ők teljesítették a 100/100-at, mint az Opera. De tökmindegy."

Hát nem tudom. Emlékeim szerint szinte egyszerre, 1-2 nap különbséggel jelentették be a 100/100-at. A Webkit egy nightly-val, az Opera egy belső builddel, amit később ki is adtak. De tényleg tökmindegy.

"Sokan, akik Operát/FF-et használnak, szimpatizálnak a szabad szoftver mozgalommal."

Ez lehet, bár az Operát nem tudom, miért kevered ide. Személy szerint nem különösebben izgat az szabad szoftver, én általában zárt forrású, ingyenes programokat használok.

"Akkor miért is baj, hogy jótól tanulni nem szégyen alapon egy-két dolgot átvettek belőle a félig megevett alma logósok?"

Alapvetően nincs ezzel semmi baj, amíg nem próbálják meg saját innovációként eladni a dolgot. Az Apple pedig pontosan ezt teszi, itt például van 1-2 meredek állítás.

"Egy dolog: ez egy béta. Aki nyavajog, az így nyavajogjon. Várom azt a pillanatot, amikor egy IE/Opera/FF végleges változatban ennyire jó legyen."

Nem kell várnod, egy Opera beta simán van ennyire jó. Vagy nézzük akár az Opera 10 alfát. Különben is, egy béta a végleges után a legstabilabb kell, hogy legyen, mert sokat tesztelik. Na nem a Safari 3 Win bétánál, mert az csak simán szar lett. Ahhoz képest tényleg felüdülés a 4-esé, de messze nem hibátlan. Ne feledd, az, hogy nálad jó, még nem jelenti azt, hogy másnál is az.

"Feltehetően ezt tesztelési algoritmusok okozzák,"

Vagy a sok kis thumbnail. Amúgy egy publikus bétába minek ilyeneket bennehagyni?

"Ami viszont nagyon tetszik: a Cover Flow-os Bookmark"

Tényleg jól néz ki, csak pl. Win7 alatt nekem nem működik... Más kérdés, hogy mennyire lesz hasznos.
  • gettoharcos2
    Nem teljesen off , sőt idevág:

az IE-nek a 6.0-tól kezdve volt egy jó fícsöre, ami miatt máig tetszene, ha nem mellékesen egyébként a legrosszabb böngésző az itt felsorakoztatott nagy nevek, mint az : Opera, Firefox , Chrome és Safari mögött, messze elmaradva...

ez a fícsör pedig az, hogy a CCS custom cursort Active-X-en keresztül rendereli, ezért a hagyományos jpg-png-(statikus (1 frame-es))gif mellett az .ani kiterjesztésű fájlokat is kezeli tkp. animált pointerként egy IEexploreR ablakon belül.. nagy okosság lenne, ha mellette nem lenne nagyon-nagyon gagyi.
  • FlyingV
    ja és hogy pl CIB Bank ugyanolyan szar alatt...
  • FlyingV
    az angolhoz azért kell hozzászokni kedves szily3, mert az egyik legegyszerűbb nyelv, tehát afféle egyezményes eszperantó, csak tényleg élő, ráadásul az USA és az Angol nemzet is nagyhatalom. Pontosabban annak akarnak látszani :) Ez a globalizáció duma egy faszság, mi magyarok mindig hülyék, irigyek, nyavajgók, etc-k leszünk. És az általad emlegetett világszövetség zászlaján nem lesz sas :) Inkább vöröscsillag xD

Safari 4 vs Opera vs Acid3 100/100. Az új opera béta régóta tudja, ez igaz. Viszont az is, hogy a Safarit nem tegnap kezdték el fejleszteni és előbb volt hír arról, hogy ők teljesítették a 100/100-at, mint az Opera. De tökmindegy.

Sokan, akik Operát/FF-et használnak, szimpatizálnak a szabad szoftver mozgalommal. Akkor miért is baj, hogy jótól tanulni nem szégyen alapon egy-két dolgot átvettek belőle a félig megevett alma logósok?

Egy dolog: ez egy béta. Aki nyavajog, az így nyavajogjon. Várom azt a pillanatot, amikor egy IE/Opera/FF végleges változatban ennyire jó legyen.

Érdekes módon egy dolgot nem említettetek: az iszonyat magas RAM igényt. Feltehetően ezt tesztelési algoritmusok okozzák, remélhetőleg a végleges változatban ez megint visszacsökken a harmadára-negyedére. Ha meg nem, hát legalább lesz egy negatívuma is:)

Két dolog nem tetszik benne: hogy nincs kék csík töltés közben (mint Ulkesh kollega (akinek mellesleg egy big 'hello', én is járok BeszMac-re, PH!-ra és SG-re is :), igaz más-más néven:) ) megemlítette, ez bekapcsolható parancssorral), illetve a felső tabos megoldás sokkal kényelmetlenebb.

Ami viszont nagyon tetszik: a Cover Flow-os Bookmark :)

• Ability
    Ezt is tudom, használom is Chrome alatt, de valamikor akarom, hogy ne csak a háttérben nyissa meg, hanem tegye is aktívvá, illetve van, amikor véletlen simán kattintok és nincs kedvem bezárogatni az ablakokat.
  • Kerub
    32re válaszoltam
  • Kerub
    Igen.
    A linkre a középső gombbal (görgető) kattints és akkor egy új lapon nyitja és nem új ablakban. Ez Firefoxban, Safariban és Operában is működik
    Máshol nem próbáltam.
  • Ability
    Az csak a külső alkalmazások által megnyitott linkekre vonatkozik sajna.
  • Kingfisher
    Be lehet (Preferncesben alul 2 radio button), de gyakorlatilag nekem nem működik. De a böngésző tetszik, várom a végleges verziót. Kicsit optimalizálhatnák, itt a cégnél XP + integrált Intel VGA-val elég gyatrán muzsikál. Coverflow nem is működik.
  • Ability
    Azt be lehet valahogy állítani, hogy ha szimplán ráklikkelek egy linkre, ami új lapon nyílik meg, akkor ne új alblakot hozzon létre, hanem a meglévőben egy új fület?
  • sh0x
    safariban nem lehet olyat, hogyha megnyitom akkor ne kezdőlappal induljon, hanem a legutobbi megnyitott ablakok jöjjenek be?
  • Ulkesh
    [IMG][/IMG]
  • acdc
    Hat szerintem aki felrakja webkittel az egy kicsiket csodalkozni fog :) Nekem tobbet mar nem kell ezutan firefox meg opera pedig elotte ra sem tudtam nezni a safarira meg osx en sem.Winen meg nem neztem.
  • Emmegki
    Lóf@szt.
  • szily3
    Légyszi áruljátok el, hol találom a helyesírásellenörző beállítását(-ait), mert a preferencesnél nem kaptam. Köszi:D
  • Lost Lont
    Szerintem igaza van. Mondjuk az is tény, hogy az internettel összeszűkült a világ, ezért egyszerűbb egy nyelvet ismernie mindenkinek, de ennek valóban vannak olyan hátrányai, amiket ő írt. Mellesleg engem igencsak irritál ez a divatos és egyben primitív stílus, hogy mindent mondjunk angolul, még ha magyar beszél magyarral, akkor is. Szlájd (dia), projekt(ez kiejtve is rémes)(tervezet), hómpédzs, link, stb., de még az is, hogy klikk (katt). Van egy szép anyanyelvünk, nyugodtan használjuk azt. Csak az emberek lusták.
  • Sir Ny
    én egyébként nem hiszek abban a tesztben.
    a firefoxban pl van greasemonkey, ami egy, azaz egyetlen kiválasztott oldalba beleturkál. egy kis fél sor a programkódban, hogy ha az url http://acid3.acidtests.org/ , akkor a / előtt lévő szám legyen 100, és annyi...
  • smaczylaci
    szörnyű ez a címsor...:S
  • smaczylaci
    a skint nem lehet változtatni??? :O
  • Ulkesh
    "Jajj:(( Tele van bugokkal (vagyis egy csomo minden nem jelenik meg, nem csak a felugro ablakok :| )"

Alapból ki van kapcsolva a popup window, ha ezeket akarod látni akkor vedd ki a pipát a tiltás elöl.

Egyébként írhatnál konkrét oldalakat, amik nem jelennek meg vele, mert én ráengedtem vagy 200 oldalt és nem láttam vele problémát, még a vacak IWIW is megy vele ami a 3-assal szarakodott.

"a gorgetes is telleg szar"

Nálam pontosan ugyanúgy megy a görgetés, mint bármelyik másik böngészőben (Opera és Firefox amit még használok).

"meg azt a franya helyesirasellenorzot nem tudom kiszedni."

Pedig csak itt is egy pipa kivétele a megoldás :)

---

Eddig nálam egyszer sem fagyott, nagyon gyors, de pár dolgot át kellett szabnom rajta (töltésjelzés, frissítés gombja, új tab gombja), hogy kényelmesebb legyen, a címsorban lévő tab-okat még nem pakoltam vissza a helyükre, hátha megszokom, mert bár jó dolog az a plusz sor, de egyelőre kicsit fura.
  • cousin333
    "Érdekes, hogy az újítások egy része a Google Chrome böngészőre emlékeztet: a fülek a címsor fölé,"

A felhasználói felület erősen Chrome utánérzés, de a fülek az URL sáv flé koncepciót az Opera használja régóta. Érdekes, hogy sokan fújtak rá emiatt, most meg úgy tűnik, hogy divatba jön. Szerintem is ez a logikus, amúgy.

"elérhetővé vált a leggyakrabban meglátogatott oldalak listája"

Az alapötlet szintén Opera találmány, a Chrome csak megbuherálta. A Safari összegyúrta a kettőt (rögzíthetőség és előzmények), és lett belőle egy nehezen kezelhető öszvér megoldás. Mondjuk még csak béta, szóval ez tovább fejlődhet.

"az előzmények listája teljes mértékben kereshetővé vált,"

Szintén az Operáé az elsőbbség.

"a Firefoxból pedig a sokak által kedvelt Awesome Bar funkcióit emelték át a programba."

Vagy éppen az Operából, csak annak nincs ilyen flancos neve... :) Nem tudom, miért gondolják sokan azt, hogy a Chrome és az FF hozza itt az összes innovációt... Bár mostanában tényleg feljövőben vannak ezen a téren.

Ami a sebességet illeti, nálam Sunspider teszten csúnyán kikapott a Chrome-tól, de tény, hogy böngészés közben elég fürge. Az Opera is összekaphatná magát, bár szerencsére azért nem olyan lassú, mint amit a tesztek sugallnak. Jöhetne a Carakan minél előbb...
  • cousin333
    A Safari 4 béta, vagy Safari 3? :)

Amúgy a 10-es alfája (béta még nincs). De ha már itt tartunk, Chrome 2 is 100/100. Ami a közhiedelemmel ellentétben nem jelent teljesítést. Ennek három feltétele van:

1. 100/100
    2. pixel-pontos renderelés (úgy kell kinéznie, mint a referenciaképen
    3. kellően gyorsan kell mident végrehajtania

A futtatás után az A betűre kattintva kiírja, hogy mivel volt baja, ha volt.
  • G_ArchAngel #19
    A japan utan...(mindegy)
  • kuci06
    nincs igazad
  • szily3
    Az Opera 10 beta, vagy a 9.x?
  • DjDano
    Én annyit csalódtam már a Safariban, hogy le se töltöm, majd a végleges verziót azért kipróbálom....
  • szily3
    F@szt fogom elfogadni! Ez is, hogy mindenhol az angolt sulykolják beléd, szintén GLOBALIZÁCIÓ. GLOBALIZÁCIÓ=IDENTITÁS TUDAT ELVESZÍTÉSE. Mihez kezdünk, ha mindenünk elveszik, és még azt sem fogjuk tudni, honnan jöttünk? Mihez? Nekem a magyar az anyanyelvem, inkább ezt kellene elfogadni a nagy multiknak. Nemá, hogy nincsen pénzük 50-100 nyelvre lefordítani egy szaros böngészőt! Ilyet se...
    Te pedig, G_ArchAngel eldöntheted, magyar leszel, vagy egy a sok zombi közül, akiket a mai kor nevel, és akik egyszer majd vigyorogva fognak beállni a Egyesült Világszövetség sasos zászlaja alá, hogy aztán bábuk legyenek egy hatalmas asztalon...

Az persze más kérdés, hogy tanulni más nyelveket, én is nyomom az angolt meg a németet, de a sajátunkhoz JOGUNK van, és LESZ, ha ez a szaros világ zombikból fog állni, akkor is!
    Mellesleg meg a kínai után a magyar a világ legösszetettebb nyelve, arról nem is beszélve, hogy igen sok nyelvész szerint a leglogikusabb még mindig!
  • G_ArchAngel #14
    2009-ben elkellene fogadni, hogy az angol a masodik anyanyelved...
  • Sir Ny
    ilyet én se láttam. az opera is simán teljesíti a százat.
  • lck
    Hát elég optimizálatlan még - erősen érezhető hogy béta.
    Persze lehet hogy erőműveken jó. De nekem egyenlőre uninstall.
  • szily3
    InfectedMann:
    Nem?? Hát akkor már bocsi az Applenek, de akármekkora is az az alma, én akkor sem harapok belőle... Szeretem édes anyanyelvemen használni a termékeket, nem pedig amcsi vállalatok kénye-kedvéhez igazodni... Bár ha vényleg olyan jó lesz, akár én is elkészírhetnék egy fordítást, elvégre "csak egy böngésző"...
  • sh0x
    Opera 10 alpha már régóta acid3 100/100 :]
  • Palinko
    fenéért nem adnak ki linuxos változatot, ha jól tudom kevesebb erőfeszítés lenne megcsinálni mint a windowsosat, igaz a windowsosat többen használják, de akkor is :D
  • InfectedMann
    szily3:
    Magyar verzió? Apple termék magyarul? Max. home made magyarítás lesz hozzá.
    Az Apple nem adja ki a szoftevereit magyarul.
  • szily3
    Jajj:(( Tele van bugokkal (vagyis egy csomo minden nem jelenik meg, nem csak a felugro ablakok :| ), a gorgetes is telleg szar, meg azt a franya helyesirasellenorzot nem tudom kiszedni. Megvarom a kesz, magyar verziot, ozt majd itelkezek. A Chrome-nal meg az IE-nel mindenesetre meg igy is jobb. Egyelore marad: Opera.
  • szily3
    Basszus, én ilyet az életbe nem láttam!
    Acid 3 teszt: Mozilla FireFox: 70 pont
    Google Chrome: 78 pont
    Opera: 85 pont
    Safari 4 beta: 100 pont
    És nem csak az Acid, én is észreveszem: észvesztő a különbség!! Eddig az Opera mindent vert, de azt hiszem elkezdem tanulmányozni ezt a kis iránytűt...
  • balee66
    Mintha csak a Chrome-ot látnám.
    Tisztára Chrome utánérzése van az egésznek, még a görgetés is ugyanolyan trehány.