27
  • Epikurosz
    Közben ET megcsörgetett (megpingelt) minket.
  • n3whous3
    Nem, mert még modell sincs arra, hogy milyen az anyag (ha lehet annak nevezni) állapota a lyukban.
  • valaé valaé ná
    A fekete lyuk is egy kvarkcsillag.
  • Zoli007
    Én elektroncsillagot akarok!
  • l33t
    Érdekes dolog ez a csillagászat, a Chandrasekar határt már bőven átlépi akkor egy olyan neutron csillag és mégse robban szét. Persze nem fehér törpéről van szó, de sok dologban hasonlítanak.
  • l33t
    ok most nyomjad még a google találatokat, hogy okosnak tűnj
  • Epikurosz
    A lényeg az, hogy az 1,5-1,8 naptömegnyi, gyorsan forgó neutroncsillagok a legjobb kvarkcsillag-jelöltek. Ez s neutroncsillagok 1%-a.

Ez azt jelenti, hogy a megfigyelhető világegyetemben naponta 2 kvarkcsillag születik.

Szintén elméletileg, mert eddig minden csak feltételezés, a kvarkcsillagok nem bocsátanak ki rádióhullámokat, tehát a rádióhullámok tartományában csendes neutroncsillagok kvarkcsillag-jelöltek.
  • Epikurosz
    Van itt egy pofi Youtube videó, amely elmagyarázza a neutroncsillag és a fekete lyuk születését. A History Channelből van átvéve, tényleg szuper az animációja.
  • n3whous3
    nem, hanem erre:

• Epikurosz

Erre gondoltál?
  • n3whous3
    igen, én is erre gondoltam
  • Epikurosz
    Mia carro!
    A csillagot a gravitáció és a belső nyomás tartja egyensúlyban - eddig stimmt?

A belső nyomást, gáznyomást, ha úgy tetszik, a magban lezajló termonukleáris reakció adja, legyen ennek értéke p, mint kis péter.

Könnyen belátható, hogy minél nagyobb a csillag tömege, annál nagyobb kis péternek az értéke.

A baj akkor kezdődik, amikor a csillag elfogyasztja a hidrogénjét, sőt a héliumát is, mert olyankor a magjában leáll a termonukleáris reakció, tehát megszűnik a belső nyomás, amely ugye pé, és akkor összerokad az egész.

Namármost, attól függően, hogy mekkora az a "p", lesz belőle:
    - vörös óriás
    - fejér törpe
    - neutroncsillag
    ???....kvarkcsillag....???
    - fekete lyuk!

Jól mondtam?
  • johnsmitheger
    WOW! Kvark csillag bakker. A kvarkokból álló anyag nem lehet, hogy csak igen rövid ideig marad ebben az állapotban? A feketelyukat gondolom nem bonyolítja sok minden, illetve a neutron csillagban is egyfajta végállapot van stabilitás szempontjából, de a kvarkokat nem tudom elképzelni ugyanígy. Rövid úton stabilizálódniuk kellene nem? Bár lehet, hogy baromságot kérdezek...
  • n3whous3
    Már megbocsáss, de te se lehetsz valami nagy csillagász ész, ezért ide jösz kiosztani embereket? Első éves anyag asszem csillagászaton a csillagok egyensúlyának elmélete. Gravitáció és termikus nyomás. Egyik roskadást akar okozni, másik széthullást. Gondolkozz el magadon.
  • Epikurosz
    A nyomás ott nálatok mi szokott lenni?
  • jaspercry
    ez a kép ,egy rosszul fényképezett Kínai tüzijáték
  • jaspercry
    Ami nem kínai, az hamisítvány!
  • FlyingV
    értem értem értem, én csak annyit mondtam, hogy ez egy szép ellentmondás.. Mindegy, engem senki nem ért meg => lehet, hogy máris MŰVÉSZ LETTEM?
  • n3whous3
    Színképben esetleg más lehet azokon a hullámhosszokon.
  • FlyingV
    vagy Steve Jobs mintájára Star Jobs :O

amúgy ez egy poénos kijelentés:

'A kibontakozó vitát a nagy felbontású röntgen obszervatóriumok zárhatják rövidre, a neutroncsillagok ugyanis teljesen máshogy néznek ki a röntgensugarak hullámhosszain, mint a kvarkcsillagok'

Igaz, hogy még nem találtak bizonyíthatóan kvarkcsillagot, de máshogy néznek ki, mi? :) Értem én, persze, de ellentmondás :)
  • Sanyix
    Kíváncsi vagyok milyen nevet adnak majd neki. Vörös kommunizmus 1? óó szent mao 1? Vagy talán a "munka csillaga"? :D
  • Adenoma
    elbaszták, a gravitációs nyomás, ( amit te gravitációnak írtál) az nem elegendő.

de jogos az észrevétel
  • B0nFire
    Fotosopp.
  • n3whous3
    Nem vagyok csillagász, de érdekel a téma, és megfogta a figyelmemet valami:

amikor a nyomás nem elegendő egy fekete lyuk létrehozásához.

Hátttőőőő... a nyomás azért felel, hogy kitáguljon az anyag és ne akarjon összeomolni. Eszerint a gondolatmenet szerint a csillag szétrobbanna, ha nagyobb lenne ugye a nyomás, mint kéne, de ott a gravitáció. Tehát mi az, hogy NEM ELEGENDŐ a nyomás? Pont, hogy van valamennyi plusz a nyomás-grav egyenletben, mert akkor omlana össze, nem? Erősítsen már meg valaki, vagy mondjatok ellen, csak ezt most nem értem.
  • blessyou
    hmm, ez tényleg érdekes, várom a további fejleményeket
  • globint
    Nyomulnak a kis kínaiak, lesz már occo kvarkcsillag, nem drága...., kínai.
  • Tsol
    jujj de érdekes!