27
-
Epikurosz #27 Közben ET megcsörgetett (megpingelt) minket. -
n3whous3 #26 Nem, mert még modell sincs arra, hogy milyen az anyag (ha lehet annak nevezni) állapota a lyukban. -
valaé valaé ná #25 A fekete lyuk is egy kvarkcsillag. -
#24 Én elektroncsillagot akarok! -
#23 Érdekes dolog ez a csillagászat, a Chandrasekar határt már bőven átlépi akkor egy olyan neutron csillag és mégse robban szét. Persze nem fehér törpéről van szó, de sok dologban hasonlítanak. -
#22 ok most nyomjad még a google találatokat, hogy okosnak tűnj -
Epikurosz #21 A lényeg az, hogy az 1,5-1,8 naptömegnyi, gyorsan forgó neutroncsillagok a legjobb kvarkcsillag-jelöltek. Ez s neutroncsillagok 1%-a.
Ez azt jelenti, hogy a megfigyelhető világegyetemben naponta 2 kvarkcsillag születik.
Szintén elméletileg, mert eddig minden csak feltételezés, a kvarkcsillagok nem bocsátanak ki rádióhullámokat, tehát a rádióhullámok tartományában csendes neutroncsillagok kvarkcsillag-jelöltek.
-
Epikurosz #20 Van itt egy pofi Youtube videó, amely elmagyarázza a neutroncsillag és a fekete lyuk születését. A History Channelből van átvéve, tényleg szuper az animációja. -
n3whous3 #19 nem, hanem erre:
-
Epikurosz #18
Erre gondoltál? -
n3whous3 #17 igen, én is erre gondoltam -
Epikurosz #16 Mia carro!
A csillagot a gravitáció és a belső nyomás tartja egyensúlyban - eddig stimmt?
A belső nyomást, gáznyomást, ha úgy tetszik, a magban lezajló termonukleáris reakció adja, legyen ennek értéke p, mint kis péter.
Könnyen belátható, hogy minél nagyobb a csillag tömege, annál nagyobb kis péternek az értéke.
A baj akkor kezdődik, amikor a csillag elfogyasztja a hidrogénjét, sőt a héliumát is, mert olyankor a magjában leáll a termonukleáris reakció, tehát megszűnik a belső nyomás, amely ugye pé, és akkor összerokad az egész.
Namármost, attól függően, hogy mekkora az a "p", lesz belőle:
- vörös óriás
- fejér törpe
- neutroncsillag
???....kvarkcsillag....???
- fekete lyuk!
Jól mondtam? -
johnsmitheger #15 WOW! Kvark csillag bakker. A kvarkokból álló anyag nem lehet, hogy csak igen rövid ideig marad ebben az állapotban? A feketelyukat gondolom nem bonyolítja sok minden, illetve a neutron csillagban is egyfajta végállapot van stabilitás szempontjából, de a kvarkokat nem tudom elképzelni ugyanígy. Rövid úton stabilizálódniuk kellene nem? Bár lehet, hogy baromságot kérdezek... -
n3whous3 #14 Már megbocsáss, de te se lehetsz valami nagy csillagász ész, ezért ide jösz kiosztani embereket? Első éves anyag asszem csillagászaton a csillagok egyensúlyának elmélete. Gravitáció és termikus nyomás. Egyik roskadást akar okozni, másik széthullást. Gondolkozz el magadon. -
Epikurosz #13 A nyomás ott nálatok mi szokott lenni? -
#12 ez a kép ,egy rosszul fényképezett Kínai tüzijáték -
#11 Ami nem kínai, az hamisítvány! -
FlyingV #10 értem értem értem, én csak annyit mondtam, hogy ez egy szép ellentmondás.. Mindegy, engem senki nem ért meg => lehet, hogy máris MŰVÉSZ LETTEM? -
n3whous3 #9 Színképben esetleg más lehet azokon a hullámhosszokon. -
FlyingV #8 vagy Steve Jobs mintájára Star Jobs :O
amúgy ez egy poénos kijelentés:
'A kibontakozó vitát a nagy felbontású röntgen obszervatóriumok zárhatják rövidre, a neutroncsillagok ugyanis teljesen máshogy néznek ki a röntgensugarak hullámhosszain, mint a kvarkcsillagok'
Igaz, hogy még nem találtak bizonyíthatóan kvarkcsillagot, de máshogy néznek ki, mi? :) Értem én, persze, de ellentmondás :) -
#7 Kíváncsi vagyok milyen nevet adnak majd neki. Vörös kommunizmus 1? óó szent mao 1? Vagy talán a "munka csillaga"? :D -
Adenoma #6 elbaszták, a gravitációs nyomás, ( amit te gravitációnak írtál) az nem elegendő.
de jogos az észrevétel -
#5 Fotosopp. -
n3whous3 #4 Nem vagyok csillagász, de érdekel a téma, és megfogta a figyelmemet valami:
amikor a nyomás nem elegendő egy fekete lyuk létrehozásához.
Hátttőőőő... a nyomás azért felel, hogy kitáguljon az anyag és ne akarjon összeomolni. Eszerint a gondolatmenet szerint a csillag szétrobbanna, ha nagyobb lenne ugye a nyomás, mint kéne, de ott a gravitáció. Tehát mi az, hogy NEM ELEGENDŐ a nyomás? Pont, hogy van valamennyi plusz a nyomás-grav egyenletben, mert akkor omlana össze, nem? Erősítsen már meg valaki, vagy mondjatok ellen, csak ezt most nem értem. -
blessyou #3 hmm, ez tényleg érdekes, várom a további fejleményeket -
#2 Nyomulnak a kis kínaiak, lesz már occo kvarkcsillag, nem drága...., kínai.
-
Tsol #1 jujj de érdekes!