238
Tippek,tapasztalatok az álláskereséshez,pályázati anyagok elkészítéséhez, interjúhoz,stb.
-
#78 Amúgy vannak országok és melófajták, ahol szokás kérni ajánlóleveleket az előző melóhelyedről. Ez sajna nálunk nem divat, így kell VALAKI, aki ismer és tanúsítja, hogy valóban értesz a melódhoz és jó csapatjátékos vagy stb. Persze normális helyen így is utánadnyomoznak az előző helyeiden (csak egy telefon, annyit megér), de ugye messziről jött ember azt mond amit akar és ez igaz rád is, meg a volt főnökedire is... :D
Ha nekem egy megbízható volt, vagy jelen kollegám/barátom/főnököm azt mondja, hogy dolgozott valakivel akinek ilyen és olyan kvalitásai voltak IGAZOLTAN, akkor megkeressük azt a valakit, ha szükség van rá. És ez így folyhat több szereplőn és láncon át is. Mert ez bizalmi meló.
Az emberek általában össze-vissza hazudoznak az önéletrajzukban (legrosszabb, hogy soxor el is hiszik azt a sok szart, amit írnak, mivel enyhe önismereti válságban szenvednek). Soxor még egy alapos felvételi elbeszélgetésen (sőt teszten) is átcsúszhatnak. DE a többéves megbízható teljesítmény már jobb ajánlólevél valakitől, ha tanúsíják a megbízható embereink, hogy az bizony úgy volt. Ennyi. -
#77 A 2. héttől kezdve valóban effektív munkát végeztem. Persze nem egetrengetőt, de az én számításaim kerültek bele a tanulmányokba. 2,5 hónap után már kiviteli tervet írtam. Most már teljes gázátadó állomás technológiai folyamatábráját és csinálom és specifikációkat írok ki az egyes részeire. Van aki gyorsan tanul. :)
3 hónap után lelépsz mikor jó fizud van? És mi ebben a buli? Mikor találsz megint jól fizető állást? Azért még jó szakképesítéssel sem végetel a lehetőségek száma és a hírek terjednek valamennyire. Meg a CV-ben is feltűnik, hogy mindehol csak 3 hónapod van (ha meg nem írsz be semmit akkor meg azért nem vesznek fel, mert 30 évesen valóban jó végzettséggel nehogy már ne találj állást...)
Miután felvett a cég, még 3 hónapig hívogattak cégek engem mikor nem is jelentkeztem sehova, hogy lenne nekem egy állás és mikor tudnék kezdeni! Mivel folgalt voltak tőlem kértek infót, hogy van -e ismerősöm! -
#76 Jah és a csókos természetesen nem tud többet. Ezt senki sem mondta. -
#75 Gyermekem. Ha valamiben specifikusan NAGYON jó vagy és keresett szakember, akkor levadásznak azonnal, de ezek itt szerencsétlenek, gondolom feltűnt, hogy nem az a kategória. (Nekem is előbb volt meg a szerződésem a zsíros állásomra anno, mint ahogy diplomám kiadták volna és azóta is engem keresnek a cégek és nem fordítva. Viszont nem rólunk van szó ugye.)
A kapcsolatok igenis kellenek. Én is számos szakembert és vezetőt ismerek szerte a szektorban és így tudunk egymásnak segíteni (és kell is). Egy jó szakembert nem lehet csak úgy leakasztani akárhonnan (pláne jó áron). A jó szakembereket ISMERNI kell. Persze a jó cégeket is... :D
Próbaidő meg egy bullshit. Tudod mekkora kiesés a cégnek, ha VALÓBAN szüksége lenne egy jó emberre, hogy átvegyen egy melót, de az 3 hónap lébec után lelép, a jó fizut természetesen zsebrevágva. 3 hónap alatt kb. semmi hasznosat nem tud végezni, még ott tart, hogy betanul (azaz leköti még más munkaerőd kapacitását is), megismeri a többieket, a céget, a szabályokat stb. HA lógós, akkor csakis veszteséget termel a cégnek. Nem véletlen van külföldön számos melóban, hogy próbaidő alatt nem fizetnek egy PETÁKOT SEM! Így valóban hajtanod kell, ha valamit el akarsz érni. -
#74 Egyáltalán nem értek ezzel egyet. Ezért találták fel a 3 hónap próbaidőt. Annyi idő alatt fel lehet mérni, hogy ki mit tud. Engem 0 órás mérnökként vettek fel nyelvvizsga nélkül brutáljó kezdő fizetéssel (az más kérdés, hogy pont olyan ember voltam akit kerestek BME-n végett gépész vagyok...), de 3 hónap próbaidővel. 3 hónap után ugrálva írták alá a határozatlan idejű szerződést. Életemben egy állásinterjún voltam. Azon ahol felvettek. Soha nem voltam semmilyen állásbörzén és 1 hetet fordítottam álláskeresésre. Mázli? Lehet. Meg az is, hogy tanultam...
Szóval a minig "először a csókosok" megjegyzés és így van ez jól" beszólás egy orbitális baromság. Konkrétan azért vettek fel engem, mert x hét alatt én voltam az egyetlen valamennyira alkalmas jelölt. Nem mind jöttment áramlástechnikai mérnök (mégha 0 órás is!). Attól, mert csókos vagy ismerős valaki miért tudna többet?
A fater csak "egyszerű" karbantartó egy cégnél aki repülőgépeket szerel. Mikor a "kisellenőr" (nem tudom a pontos poszt nevét) elsiklott egy hiba felett amit javítani kéne sem a fater sem ismerősei nem szóltak. Majd, ha annyit kap, mint az a szerencsétlen aki nem vette észre (hogyan került oda?), majd akkor szólnak. A főellenőr (aki ismertek tudták, hogy kiszúrja a hibát) persze később kiszúrta a hibát és volt egy kis letolás.
Vágod miről beszélek? -
#73 Csak a kapcsolatok számítanak. A legtöbb jó állás amúgy is bizalmi alapon megy, nem vesznek fel olyat, akit valaki, akiben már megbíznak, nem ajánl és nem vállal érte személyesen felelősséget (ezzel ugye saját magát felajánlva biztosítékként). Persze NAGYON meg kell gondolni, hogy kiért tesszük tűzbe a kezünket. Én pl. többször megégettem a kezemet, ergó csak olyanért kezeskedem meló ügyben, akiben 10000%-ra biztos vagyok, hogy jobb/megbízhatóbb még nálam is.
Mindig először a csókosok jönnek, aztán az ismerősök, csak aztán az utca népe. Így van ez jól.
Mégis kinek van szüksége olyan emberre, aki pár hónapot ellébecol a cégnél, esetleg pénzt is fektetnek bele (oktatás ugye), majd lelép, mielőtt bármi hasznot termelt volna, pláne elmegy külföldre, mert ez neki jó ugródeszka és amúgy is erre készült. Ha csak megsejtik, hogy erre készül valaki, már szóba sem állnak vele és ez jogos is.
Ilyen hozzáállással maximum tecsós árufeltöltőnek vesznek fel valakit, vagy annak sem... -
#72 -semmi (érettségit leszámítva)
-nem tudom, jó lenne valami autóvezetős, de mivel kemény 2-3 hónapos a jogsim, és rutin se sok, így szerintem ez felejtős még, legalábbis én nem vállalnám még be.
-sehova, illetve ahova betudna, ott pont a vezetés az ami nagyon kell :D
szóval lövésem sincs, hogy mit csináljak. jelenleg ülök itthon mint egy kertitörpe. leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy érettségivel, meg semmi mással mit lehet kezdeni meló lehetőségek terén. semmit, ezt tudom, na de mégis. :) -
#71 Szerintem ott nézz körül, ahol a munkaadókat oktatják arról, hogyan válogassanak. Legfeljebb átnyergelsz pénzügyről HR vonalra... -
#70 Nincs ezzel semmi baj, mindkettő normális és elfogadott minta. -
extramagascsaj #69 Mellesleg nővérem is protekció nélkül került a mostani munkahelyére.
Fiatalon kezdte, jól végezte a munkáját, és ezt elismerték...és előléptették. Most 26 évesen egy 1 éves kislány édesanyja és mellette egy vidéki bankfióknál fiókvezető helyettes... -
#68 Nahát. Én valahogy nem ezt látom. Fater sem így szerezte, bátyus sem, ikertesóm sem, én sem és 3 volt egyetemi évofolyamtársam sem. A legjobb cimbim sem. Elsimerem, hogy ez nem országos minta, de azért nehogy már ennyire torz legyen... -
#67 helloszia -
extramagascsaj #66 Tudom. Ez mind meg is volt. Úgy el is fogadom a segítséget, hogy ha vki hall vmit, h megüresedett a hely, vagy keresnek vmit...és szól róla,h pályázzam meg...csak az, h név szerint beajánl,meg közben jár az érdekemben...az annyira már nem...
Persze ebben teljesen igazad van...ha az életem múlna rajta ill. pl. lenne gyerekem,akiért felelősséggel tartozom...másként állnék hozzá; de most még nem vagyok ennyire kiszolgáltatott helyzetben. -
#65 Rá fogsz jönni, hogy ez nem így működik. Más a protekció és más az ha valaki munkát szerez neked.
Annyi az egész, hogy az ismerősöd megkérdezi a főnökét, kell-e munkaerő, mert ő tud. Onnantól meg már ugrottál 5 lépést előre, és az interjú is lazább lesz.
Mellesleg legtöbbször maga a főnök szokta megkérdezni az alkalmazottakat, hogy van-e ismerősük, és csak ezután ír ki hirdetést.
Egyébként meg az esetek többségében ez sosem derül ki, csak a főnök és aki szerezte tudja. Senkinek sem áll érdekében elmondani másoknak.
Saját erőből is el lehet érni, csak baromi nehéz. Több hónapnyi állásinterjúk, kínlódás, idegeskedés, önéletrajzok tömeges küldése.
Hidd el, abban a pillanatban, mikor a kenyered múlik rajta elfelejted a(z egyébként jelen esetben értelmetlen) büszkeségedet. -
#64 Ez egy ördögi kör. "A" ember szerez munkát "B"-nek. Ezért "C"-nek nincs munkája. "C"-nek nincsenek kapcsolatai mert pl. antiszociális, vagy így jött össze. Ezért önerőből kell elérnie valamit. Ha eléri, mert okos, akkor jó neki. Később lesz barátja, vagy valaki aki fontos neki ("D"), szerez neki munkát. "E" pedig ugyanott van, mint C.
Ha "E"-nek nem sikerül saját erőből, akkor elvállal valami "kis" melót, hogy megélhessen.
Magyarul semmi köze a munkanélküliséghez, maximum az elvégzett munka minőségéhez. -
extramagascsaj #63 nekem az nem kell,h valahol protekciós legyek ismeretség miatt
ha vmi nem úgy alakul, ahogy terveztük,akkor az ismerős kerül kellemetlen helyzetbe
ha jól alakul, akkor meg "puncsos" leszek...azokat meg sosem szerettem
a magam erejéből akarok boldogulni -
#62 CV1
CV2
CV3
itt meg kismillió CV példa van, területekre bontva -
#61 Mondjuk ebben a dologban az is jócskán közrejátszik, hogy kevés a munkahely. -
#60 Főleg azért is jó mert pl nem fog senki olyan embert ajánlani aki nem megbízható hiszen akkor magát járatná le... -
#59 "ismerős révén nem akarok bekerülni sehova, szóval ezt hagyjuk"
Az emberek 90%-a ismerős révén jut álláshoz. NEm kell szégyellni, így működi a világ:) -
toto2700 #58 ha bármit elvállalsz mégha nincsenek is kapcsolataid, akkor hamarabb is kapsz munkát. (tapasztalat) -
#57 Hát 2 hónapra felejtsd el.
Minimum fél-1 éves időszakban gondolkodj ha külföldön akarsz dolgozni.
Ha nincsenek nagyon jó kapcsolataid akkor jó esteben is 1 hónap mire munkát találsz kint. -
#56 nekem ezekkel nincs bajom. csak azzal, h egyiket se fejeztem be, mer felénél elakadtam ihlet v kedv hiányban. de ötleteim vannak dögivel :D. és ezé mennék1kiadóhoz megkérdezni, h mit javasolnak, v ilyesmi, csak nemtom lehet-e. -
extramagascsaj #55 ja értem :)
lehet nekem is egyszerűbb lenne
mert most perpill még csak újraolvasós, javítgatós és ihletre várós szakasznál tartok vele -
#54 kitalálom, de úgy hallottam van :P. -
#53 -
#52 Én kokrétan leírtam, hogy mi a hobbim. Hát néztek nagyot, mikor megtudták, hogy mi az és hogyan megy. -
extramagascsaj #51 sztem ilyen nincs
mert min. elvárás,h az író legyen olyan kreatív,h kitalálja maga a sztorit -
#50 ilyen regény/könyv formában. -
#49 mondjatok nekem olyan helyet, ahol a könyv kiadók írnak pályázatot és meglehet írni őket. aztán elbírálják. -
#48 .hu? deszar:D -
ba32107 #47 Én jövőre végzek BSc-n, utána gondoltam rá hogy egy évet kéne dolgozni külföldön, mielőtt jelentkezet MSc-re. Angliára vagy Finn/Norvégia gondoltam. Valakinek valami tapasztalat onnan? -
extramagascsaj #46 nem -
#45 na, üresedés van a cégednél?:D -
MuldR #44 itthon az allasok 80%a ismeretteg alapjan kel el. Hiaba van sok meghirdetve, az csak azert van mert kotelezo. A legtobb reg le van zsirozva. -
toto2700 #43 lefeküdnél vkivel egy jó állásért? -
#42 boccs elirtam
immigrants :) -
#41 jo persze ha van mittoménmilyen diplomád meg folyékonyan beszélsz akkor persze szétkeresheted magad
de olyat ami nem a legalja kulimunka és nem kell hozzá bolcseszprofesszori diploma nehéz megcsipni...
az jo amugy ha van ismeros de munkát akkoris magadnak kell találj.... -
#40 fucking emmigratns - ezt szokták nyomatni :D -
extramagascsaj #39 elvileg átment