238
Tippek,tapasztalatok az álláskereséshez,pályázati anyagok elkészítéséhez, interjúhoz,stb.
-
#118 bár engem "ismersz" -
#117 Komolyan ha érdekel akkor leírom merre van meg hogy mi hogy lenne de mi is még csak nézegetjük :D de ha nem akarsz idegenekkel akkor nem , csak úgy írom ha nem találsz mást vagy van kedved hozzá :) -
extramagascsaj #116 igen...Pestről -
#115 Pestről van szó ? mert mi kinéztünk egy kurva yo lakást és kéne hozzá még egy ember :D sőt kettő is jöhetne még:) -
extramagascsaj #114 ok -
#113 majd aztán a fejleményekről is tessék beszámolni... -
homeless #112 Jaja, tényleg sokat érnek az ilyen(sun, ms, cisco, oracle, stb...) papírok, és igazi tudást adnak 1-1 speciális területre összpontosítva. Ez nem olyan, mint egy főiskola, hogy mindenbe belekóstolnak egy kicsit. Nem értem Sanyixnak mi baja van ezekkel. Van sok olyan dolog, amit önerőből szinte lehetetlen megtanulni(pl oracle optimalizálás), vagy többnapi keresgélés után ért meg az ember olyan dolgokat amiket egy ilyen tanfolyamon 5 perc alatt. Lehet otthon is ilyen rendszereket hegesztgetni 1-2 klienssel, de többszáz klienses produktív környezetbe csak pislogni fog az ilyen szakember. Ráadásul manapság 1-1 problémára annyi leírás van, hogy csak összezavarják az embert. -
extramagascsaj #111 Na jólvan :D
Feladtam az elveim egy részét és a büszkeségem is...és elküldtem az anyagamot pár áruházba...hátha vevőszolgálaton fárasztanak majd az emberek...bnőmékhez lehet odaköltözöm...és csókolom..amíg nincs jobb meló... -
#110 Bizonyára sok ilyen profi tanfolyamon voltál már, látom... Gondolom azért tudsz ilyen sokat róluk látatlanban. Ne égesd magadat inkább, ha megkérhetlek. Nem viccből fiztenek ki a cégek milákat egy-egy emberre.
Jelzem még nekem is tudtak újat mutatni olykor, pedig maga is oktattam eleget némelyik témát és használom évtizedek óta élesben az adott eszközöket. Egy jó, célirányos tanfolyam (min. 3-5 egész napos, koncentrált, akár ez 3x egyetlen témára) bizony aranyat ér és szemléletet adhat. Én is az önképzés híve vagyok, de az sajnos néha tévutakra viheti az embert, főleg ha indokolatlan szakmai gőggel párosul. Vannak olyan oktatók, akik élesben bedolgoznak a legnagyobb elvárásokat támasztó cégeknek is és naprakészek az adott témában. Persze őket is fentartásokkal kell kezelni, node ezért vannak a workshopok, ahol együtt összedugva a fejünket lehet a végére járni sok közös problémának.
Amíg nem tapasztaltad, még véleményed sem lehet róla szvsz. Amúgy meg nem unatkozni kell, hanem kérdezni és arrafelé irányítani az oktatókat, ami valóban húsba vágó kérdés számodra (alap).
Persze amíg olyan módon állsz hozzá, hogy minden papír wc papír, addig nem hiszem, hogy értenéd miről beszélek egyáltalán, meg úgyis mind1 neked, nemigaz. -
#109 Pedig kapnak ;) ezért fos az egész. -
extramagascsaj #108 na jah
min. angol szakmai közép, meg mellé még egy középfokú
de ha lehetne, akkor két tárgyalóképes -
ba32107 #107 Ez nekem is ismerős, negyedik félévben gyakorlatilag minden programozás órán szinte előlről kezdik az egészet.....csomószor volt, hogy a szemem sem bírtam nyitvatartani. És sok embernek még így is nehézségei vannak. Na nekik nem szabadna diplomát adni szerintem. -
#106 Hát eléggé, dehát szar az egész rendszer. Úgy mindegyik az egész világon. Szép feltűnő példa erre a válság is. -
Retsu #105 Mondjuk mert papírod nincs róla, mégis használod a munkád során. Ahhoz, hogy valaki így gyakorolhassa, minimum 1 szakmai középfokú nyelvvizsga kell elvileg, de inkább felső. Nekem is csak közép van még, és "finoman" céloztak rá, hogy ha komolyabban rá akarok kapcsolni a témára, legyen felsőfokúm. De közben utalnak rá, hogy legyen 2. idegen nyelv is, ha lehet német. Dehát jelenleg nem állok úgy, hogy 2 külön tanfolyamra járjak, se ídővel, se pénzügyileg. Na de nem idegelem itt magam, az nem segít. -
extramagascsaj #104 nem tudom
egész sok ember hasznát veszi a diplomának
de biztos hülyeség :D:D:DA:S:ASD:D:D -
#103 Miért is? -
#102 Aki még semmit sem foglalkozott a témával annak lehet hasznos. Én a fősulin mialatt eljutottunk c#-ban az osztályok származtatásáig (fél évig tartott ez a hatalmas feladat, ami egyébként az objektum orientált programozás egyik alapja, és nem is bonyolult), végig aludtam a kötelező órákon, de lehet valakinek hasznos volt aki nem jutott el az okj képzésen eddig 2 nap alatt, mert ennyi volt ott :)
Egy másik óra viszont annyiban hasznos volt, hogy láttam milyen emberek képesek tanítani, és doktori címük van az adott témából, amiben egy akkora egetrengető marhaságot mondanak, hogy leszakad a plafon. Na ott íródott le nekem végérvényesen a magyar felsőoktatás. -
extramagascsaj #101 akkor bizony jókor voltál jó helyen -
#100 Hát nekem is van tárgyalóképes angol nyelvtudásom. Papírom még sincs róla(megint csak minek), mégis eltárgyalgatok :) -
extramagascsaj #99 na hát azért,h a főiskolán/egyetemen semmi használható tudást nem tanítanak...az nem kis túlzás -
#98 Minek fizessek tanfolyamért ha anélkül is simán megtanulom? Mellesleg ezek többnyire ilyen hittérítő tanfolyamok, ahol felveheted az m$ vallást pl, de igazából netről könnyebben és gyorsabban összeszedsz mindent róla, max wcpapírod nem lesz.
Képes lennék kijárni fősulit, ha legyőzném a lustaságot, meg a "csak a lényeget" mentalitásomat. De minek, ha semmi használható tudást nem kapok, és még tanulnom is kéne, és időt tölteni vele.
Érettségim azért van, mert arra nem kellett tanulni(legalábbis én nem tanultam rá), mégis meglett. diplomához kéne magolnom, amit unok, és fölösleges időtöltésnek tartok (rizsát, és marhaságokat nem tudok nem magolni) sajnos amellett a 2 értelmes tantárgy mellett, amit lazán magamba szívok, lenne még 8 értelmetlen hülyeség, amit magolni kéne. Így ez nem adja.
Mellesleg nehogymár a munkához tanuljak munkaidőn kívül...majd ha fizetnek érte, vagy ha fizetett munkaidőn belül kell :)
Nem vagyok jómunkásember. -
ba32107 #97 *első sora = első programsora -
extramagascsaj #96 azért azt nem mondanám,h a diploma=wc papírral
vannak olyan szakmák, ahol nem feltétlenül szükséges mert maga a gyakorlati tudás sokkal fontosabb
speciel az én leendő szakmámban nélkülözhetetlen a tárgyalóképes angol nyelvtudás és a diploma...szóval most ezekért tanulok
addig meg jöhet vmi "egyszerűbb" meló -
ba32107 #95 Akkor jó, mert 1 hónappal életem első sora után sudoku-fejtőt írtam pascalban, teljesen a magam élvezete miatt (most egy kicsit fényezem magam, de muszáj :P). Meg írtam mindenféle játékokat is régebben, ezeket is kizárólag a magam szórakoztatására, képes voltam hosszú délutánokon át az algoritmusokban keresgetni a hibákat :D
Szóval ilyen szinten nincs probléma :) Na mindegy, majd meglátjuk. 1 évem még bőven van tapasztalatot szerezni és gondolkodni. Az egyik tanáromnak van egy cége, na oda jó lenne bekerülni gyakornokként, csak hogy lássam miként működik élesben az ilyesmi. Egy jó barátomat már lehet hogy felveszi, szóval talán én is be fogok kerülni :) -
#94 Ha szeretsz kódolni csak a magad szórakoztatására és épülésére és kész vagy ezért tesztfeldatokat kiötleni magadnak, amiket meg kell tudnod valósítani, akkor "talán" jó vagy. Ha ez is csak egy meló neked, akkor nem. :D -
ba32107 #93 Hát azt nem mondanám hogy teljesen elhivatott vagyok, nem csak abból áll az életem hogy a gép előtt ülök, de egyre biztosabb vagyok abban hogy jól választottam. Más nem igazán érdekel, ez igen, és jól is megy. Nem vagyok mindenből ötös, de a programozási tárgyaim eddig mind ötösök lettek. Önképző: hát, mondhatjuk. Szóval ha a félgőz az 50%, és az ember akiről te beszéltél a 100%, akkor én olyan 80%-ra tenném magam :) -
#92 Csak tarts is ki a döntésed mellett! Sokan feladták ismerőseim közül is, volt aki már közvetlenül dipi előtt. Bármi is jöjjön, végezd el, nem kellenek a kifogások, nem számít a család, nincs kegyelem! :DDD -
#91 Ha 99%-ban idióták akkor hogyan létezhet ennyi sikeres cég? Azért túlozni nem kellene...
Az meg, hogy egyes iskolák szarok az tény. Az egész felsőoktatást nem kellene leírni. Azt hittem én egy átlagosnál kicsit jobb képzést kaptam a BME-n. A cégnél nap mint nap ráébredek, hogy egyes dolgokban többet tudok azoknál, mint akik 30 éve a pályán vannak. Túlságosan szakbarbár sem lettem, értem az alapjait annak, mikor más szakágak beszélnek. -
#90 Valóban nem csupán a papír számít, de az MSc azért jobban hangzik. :D
Ha mellé még elvégzel egy két hivatalos Picipuha tanfolyamot és le is vizsgázol belőle (pl. MS SQL, Visual Studio, Web Developer stb.), vagy ugyanezt Borland oldalon Delphire, esetleg némi Oracle, vagy üzemeltetőknek Cisco hálózati tanfolyások stb., az igen hasznos tud lenni. Ámde ezek fizetősek, tehát jobb ha a céged küld, vagy gyűjtesz némi pénzmagot hozzájuk.
Ha valóban ütős a végzettséged és amúgy is jó vagy a szakmában (azaz ez az életed, a hobbid, a mindened, már hosszú évek óta és teljesen önképző is vagy), akkor lesz melód garantáltan. Kevés a jó programozó. De ez egy életforma, nem lehet félgőzzel csinálni, mert akkor csak átlagos leszel.
Pl. a Számalk tanfolyamokat nézzétek át, vannak nagyon jók is és az oktatóik tűrhetőek, sőt, néha kiválóak.
Emellett persze minden szakmai konferencián, bemutatón, techneten, aktuálisokon ott illik lenni. :D -
#89 Teljesen igaz, en is 30 eves fejjel mentem egyetemre, mivel ugy erzem, az elkovetkezo sotetebb idokben valami jobb allast is megcsiphetek vele. Artani biztos nem art, inkabb most fizetem ki a tandijat, mig van mibol, es a jelenlegi munkam melett idom is van ra, minthogy kesobb legyek belekenyszeritve. -
ba32107 #88 Ha már programozó témánál vagyunk: BSc és MSc között mennyi az eltérés? Mármint az MSc mennyire igény, mennyi pluszt ad, érdemes megcsinálni? Suliból kijött programmerként mire számíthatok Budapesten munka gyanánt (esetleg MSc mellett)? -
#87 A "na majd akkor talán majd folytatom" fogadkozások általában hamvába is halnak. Vannak nagyon jó fizetős tanfolyamok, amik nem "rizsát és faszságot" tanítanak, hamár nem bízol a sima oktatásban. :D
Örülök, hogy lenézed a diplomásokat úgy globálisan, de esetünkben te vagy aki nem volt (és most sem) képes egy normális iskolát kijárni. Nem is értem érettségire pl. miért volt szükséged?! A melódhoz közvetlenül nem kell, nem?! :D
Ha hiszed, ha nem, én már pl. 8 éves koromban assemblyben kódolgattam, MÉGIS kijártam az iskolákat és nem mentem el 8 évesen melózni, szakítva a tanulással (az hogy suli mellett melóztam stikában az más tészta).
Tanulni sosem késő, csak éppen az ember agya egy idő után már nem olyan fogékony az ilyesmire és család, miegymás mellett 1re nehezebbé válik majd. Épp ezért fiatalon kell felszívni annyit, amennyit csak lehet és később is önképezni magunkat nap mint nap. -
#86 Nem értem, hogy lehet egy érettségivel otthon várni, hogy majd valaki jelentkezik, hogy itt egy jól fizető meló. Meg azzal hitegetni magát, hogy ha nem lesz itthon, akkor majd külföldön eljön a kánaán. -
#85 Dehogy végzek el fősulit, fél év (és sok vélemény, utánajárás) elég volt, hogy tudjam csak egy seggtörlő papírt nyernék 4 év magolással. Jöttem is inkább dolgozni.
Majd akkor ha a magyar felsőoktatás egészben, kivétel nélkül nem egy rakás gözölgő kutyaszar szintű lesz, és talán hasznos dolgot is lehet tanulni... na majd akkor talán folytatom.
BTW általánosságban a diplomások alulképzettebbek mint én, mert látom(hogy rizsát és faszságot tanulnak), és mert akkor helyettem azt vettek volna fel (kőkemény 2db-os volt az emberhiány).
Még szerencse hogy hozzátok nem vettek volna fel. :D Olyan idióta vezetésű céghez amúgy se jó menni, ahol egy wcpapír szerint válogatnak, nem jó ómen ;) Magyarországon a papír nézése jellemző a tudás helyett ez igaz, hiszen 99%-ban idióták vezetik a cégeket (meg amúgy mindent az országban, ezért tartunk a béka luka legmélyebb bugyraiba), de szerencsére van kivétel, és ahogy egyre jobban kiábrándul mindenki a diplomagyárból, talán egyre több lesz.
őő nem is igazán vagyok leterhelve, emellett a fizetésem se rossz, az egyéb juttatások mellett, sőt pár hónap múlva elvileg a munkakörülményeim is fenomenálisak lesznek (meg lesz oldva a távmunka), bár nem rossz hely ahova bejárok, de otthon mindig sokkal jobb. -
#84 Megnyugodhatsz, hozzánk nem vettek volna fel, mert a minimális követelmények közt szerepel a diploma. (mondom a minimális) Sok cég van így vele.
Persze, ha van több év gyakorlatod és jó referenciáid és támogatóid, talán ki lehet a dolgot dumálni, de az utcáról esélyed sincs. :D
Örülj neki, hogy szerencséd volt és talált neked a fejvadász olyan céget, ahol akkora az emberhiány, hogy bevállaltak egy alulképzett pályakezdőt. Persze gyakran előfordul, hogy vesznek föl ifjú titánokat, mivel azok lényegesen olcsóbbak és jobban terhelhetők (meg nem olyan nagyok az igényeik sem a cég felé még), de elvárások ott is szoktak lenni szépen és néha bizony csak határozott idejű szerződésekkel megy.
A tanácsom az, hogy ne üldögéljél a babérjaidon, hanem így utólag végezz el legalább!!! egy célirányú fősulit! Sok, már elismert szakember is vette a fáradtságot és elvégezte utólag, meló mellett. A szerencse nem elég, küzdeni is kell. -
#83 "Ez sajna nálunk nem divat, így kell VALAKI, aki ismer és tanúsítja, hogy valóban értesz a melódhoz és jó csapatjátékos vagy stb."
sztem egy teszt simán tanusítja a hozzáértést. Én így kerültem be, egy m multihoz, programozónak, ahol már lassan 1 éve vagyok, gondolom nem azért mert olyan rohadt elégedetlenek lennének velem :D
Senkit sem ismertem.
1 hónapig kerestem munkát, amiből 3 interjú volt, 1-nél nem válaszoltak többé, 2-nél visszahívtak, de én ezt választottam. Igazából annyi volt, hogy egy fejvadász megtalált, hétfőn elbeszélgettünk, szerdán már közvetlen a céghez hívtak, szakmai beszélgetés, majd egy teszt, majd általános hr beszélgetés, és belépés.
papírok:
- érettségi
- ecdl
- programozó OKJ
(ezen besírt már pár diplomás munkanélküli pro :D, de hát ugye nem wcpapírral dolgozunk XD) -
toto2700 #82 wow, fav+ -
#81 Én is csak max. 0 órás mérnököt tudtam volna ajánlani és nem áramlástechnikai mérnököt (mert az kerestek). Megadtam pár számot. A végeredményt nem ismerem.
Na most én ugye nem vagyok,meg nem is leszek mérnök...szóval kajtathatok munka után...ez van.
Ez egyszerre jó is meg nem is.
1. Nem lesz konkurenciám a jövőben.
2. Akkor ki fog utánam dolgozni? Ha 10 év múlva fel kell venni valakit a céghez ahol dolgozik kit fognak alkalmazni? Mindent az én generációm nem tud megcsinálni. Ami ma műszaki képzés címén fut az kezd nagyon aggasztó lenni. Ezért mi a felelős? A szétvert általános iskolai és középiskolai reál tárgy okatatás. A fiatalok it tisztában vannk ezzel és nem mernek műszaki pályára menni. Az egyetemen meg azt kell okatatni az elején amit már tudni kéne és gyakorlottan kéne csinálni!
Sötét a jövő. -
extramagascsaj #80 Vannak bizonyos szakmák -ahogy azt már Jedi is írta- ahol úgy vadásznak a szakképzett emberekre...
Mostanság ilyenek pl. a mérnökök.
Na most én ugye nem vagyok,meg nem is leszek mérnök...szóval kajtathatok munka után...ez van. -
#79 Látod, hogy te magad is azt állítod, hogy ismeretség kapcsán megy. TÉGED kérdeztek a cégek, hogy tudsz-e jó szakembert az ismerősei között, mivel TÉGED jó szakembernek tartottak és elfogadták volna az ítéletedet másokról. Ennyi. Erről szól a dolog. Az egész szakma erről szól.
Hidd el, vannak ilyen 3hónapos beugrók, akik utána lelépnek valahova. Saját barátaim között is volt ilyen, de idegenek is megejtették ezt már nem 1x. Van aki ügyeskedik és nem találja a helyét és van akinek kész tervei vannak, csak megtartja magának.