"Különbözünk" a neandervölgyiektől
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Az entrópia-törvény szerint, már ha igaz, ez pont fordítva van, kis helyi kivételekkel.
Kara kánként folytatom tanításom.
De valószínû nem lesz könnyû, hiszen az a "nagyobb világ" nyilván erõsen más, mint a mi "kis" téridõnk itt... Itt egy kicsivel nagyobb ugrásról van szó, mint a Föld vs. univerzum.
És van még pár hasonló lehetõség, amik mind elsikkadnak, amíg a két nagy szélsõséges nézet kûzd egymással...
Te sem cseréltél, akkor én miért? 😊 (Vagy az, hogy egy pillanatra egyátalán elgondolkodtál a lehetõségen, már a csere volt? 😊 ) Én szeretem több nézõpontból megnézni a dolgokat, de ama két véglet számomra már kissé unalmas.
Egyébként nem arról volt szó, hogy cserélünk és most megpróbálunk a másik szemszögébõl vitázni?
Tehát cáfolj úgy hogy vagy legyen a "klaszikus" teremtõ, vagy ne legyen teremtõ!
Mert pl. mi van, ha ez a világ csak egy sub-világ egy nagyobb világban, és ennek a teremtõje a nagyobbik világnak része, akármilyen minõségben.
Ez eldönthetetlen, ezért te kizárod, én azonban nem.
Tehát nincs szélsõség, tehát nem kifejlõdött a világ, és nem is teremtette valami szuperinteligens Isten. (Ugye ez a két véglet amit most elvettem?)
Akkor lennie kell egy olyan teremtõnek (kis teremtõ) amely nem illik bele egyik helyre sem, akkor pedig mégis csak a harmadik változat az igaz, azonos szinten van a teremtõ, a teremtettel! Mivel azonban az ellentmondás fenn állna miszerint akkor a teremtõnek is kellene teremtõ, ezt úgy lehet megszüntetni, ha a teremtõ sajátmagát is teremtené azáltal, hogy a világot teremti.
Egyébként ez azért nem paradoxon, mert a teremtõ az által lesz teremtõ, hogy teremt, másrészrõl a teremtett világban akkor létezhet csak ha már megteremtette. Tehát a teremtés elõtti létezés teljesen kizárt a nézõpontunkból.
No akkor ezt cáfold meg Te, az Én, vagy másik "szélsõséges" nézõpontjából! (jobban örülnék az Én nézõpontomnak, mert a hívõk nézõpontja elég sablonos szokott lenni, de ha te jobbat tudsz az is érdekel)
Látod, látod! Hát mégis van valami, ami a két szélsõség között van. Erre célozgattam az elejétõl fogva.
Tegyük fel, van egy olyan erõ, vagy effektus, ami lokális szinten egy rendszerben az összes variációt virtuálisan "végigpróbálja", és a célra vezetõ variációt segíti megvalósulni. Fantasy? Nem éppen: a kvantumszámítógépek pont erre alapozva fognak mûködni.
Mire jó az Internet, akár egy másik nick néven azt is lehetne. Ez nem is olyan "aljas dolog" mint elsõ hallásra, ugyan is sokat lehetne belölle tanulni, ha más nézõpontból is megpróbálsz vitázni. Csak az a baj nem vitázna a fene se hamár ismerik a véleményed, úgy viszont biztos találni olyat aki belemegy.
Még nem csináltam ilyet, csak egy kósza ötlet. Egyébként meg jó a begyepesedés ellen is, mert az a baj mindig ugyanazokat az érveket hozzák fel az ellentábor hívei, hátha találnék már nekik valami frisset. C:
És te azt csinálod, hogy mindent ebbõl eredeztetszt, és ami ebbe nem fér bele, azt eleve kizárod. De valójában magadat zártad be egy gondolati körbe.
De ugye az nem számít, mossunk össze mindent, a cél úgyis szentesíti az eszközt... Lényeg, hogy magunkat jól meggyõzzük...
"csak egyszerûen el akarnak hitetni veled valami maszlagot"
Muris, ahogy ezt írod, közben a saját igédet hírdeted teljesen fanatikusan...
". De ha mégjobban megfigyeled magad, rájössz, hogy te nem az értelmed vagy. Te a tudat vagy, ami azt használja. És a tudatosságot -- akármennyire is próbálkoznak vele -- egyelõre nem magyarázható materialista alapokon. Csak az annak részét képzõ agyi tudati folyamatokat, ami az adatok mozgása, de az önmagában nem tudatos."
Egy frászt!
Én írtam akárhogy nevezheted, csecsemõ korodban nem volt olyan tudatod mint most!
"Szerintem egyátalán nem röhögnének ki nálunk jóval fejlettebbek a Teremtõ, vagy valamilyen teremtõ erõ gondolatáért"
Áljunk meg egy szóra! "valamilyen teremtõ erõ gondolatáért" Ezt soha nem vetettem el, csak azt mondtam :
"ha a jelen világnál egyszerûbb szervezõdésbõl keletkezett a világunk, akkor az egyértelmûen fejlõdés, amit egyébként evolúciónak nevezhetünk. Tehát a "kis teremtõ" ebben benne van, csak felesleges teremtõnek nevezni!"
Persze nem tudom milyen szintû szervezõdés lehet a világ "oka", de a lényeg az minek hívnánk például elektromágneses mezõt, vagy bármi hasonlót teremtõnek?
Szerintem egyátalán nem röhögnének ki nálunk jóval fejlettebbek a Teremtõ, vagy valamilyen teremtõ erõ gondolatáért. Inkább azon röhögnének, hogy valaki ennyire elzárkózik a gondolattól (annyira, hogy ha erre gondol, rögtön bevillan egy STOP felirat a fejében, és meg is reked azon a ponton).
Igen lehet ez a véleményed, de semmi konkrét dolgot nem mondtál, csak a kényelmes álláspontot vetted fel: senkinek nincs igaza!
Így aztán úgygondolod nagyot nem tévedhetsz, de bizony, így bizonyosan tévedsz!
Ha választasz, akkor csak 50% esélyed van a tévedésre!
Bár jelentõsége amúgy nem sok van, csak esetleg akkor amikor el kell döntened hogyan neveled a gyermeked, aláveted-e magad valamilyen hittérítésnek, vagy csak egyszerûen el akarnak hitetni veled valami maszlagot (pl.: szavazz valamilyen kérdésben úgy ahogy a vallás diktálja, párt, stb.).
Ezzel ellentétben, amikor mi tervezünk valamit, alapvetõen nem ezt tesszük. Hanem tudatosan átgondoljuk, mit, hogyan, stb. Néha próbálgatunk dolgokat, de nem az egészet teljesen véletlenszerûen! (Bár sokszor a kreativitásnak is van ebben szerepe, ami nem annyira tudatos.)
Tehát, mi igenis intelligensen tervezünk! És közben sokszor teljesen új dolgokat hozunk létre, minõségi ugrásokat teszünk, stb.
(Léteznek evolúciós algoritmusok, de nem túl hatékonyak <ésszerû idõkorlátok között legalábbis>ésszerû idõkorlátok között legalábbis>, így nem is sokat hallani róluk.)
Ismerem a szabályokat, csak nem szeretem! (Koltay után szabadon) c:
Elöször is ki vagy te? Egyrészt a tested, másrészt az értelmed (leked, gondolatod, szellemed, éned vagy nekem mindegy hogyan hívod).
A kettõ nem szétválasztható (amig nekem nem sikerült, addig nem hiszem el másnak).
A tested fejõdik megtermékenyített petesejtbõl a felnõtt emberig, majd hanyatlik és elpusztul. Ez vitathatalanul fejlõdés, és nem teremtés!
Nézzük az "éned" nyilván csecsemõkorodban nem tudtál gondokozni ezen a témán amin most, tehát nem volt az "éned" olyan fokon mint most, nyilván a világot is fokozatosan ismerted meg, alakultak ki a gondolkozáshoz szükséges fogalmaid.
És ha meghalsz elvész minden ilyen képességed.
Tehát az Éned is fejlõdik, és nem teremtõdik!
Ha megfigyeled az emberiség kollektív gondolkozását (ami tulajdonképp a tudomány fejlõdése) akkor ez is fejlõdés és nem teremtés, és ugyan az a vége, mint a többi fejlõdésnek, egyszer véget ér, és utat ad egy másiknak!
Azt nem látni meddig juthat el ez a fejlõdés, illetve a fejlõdés általában (mert lehet nem mi jutunk el legmesszebb).
És szerinted, ha tudna röhögni egy más Földön kívüli civilizáció egyede akik elõrébb jutottak nálunk, nem röhögnének ki minket, hogy egyáltalán még felmerül bennünk ilyen mint a teremtõ?
"A Kis Teremtõ gondolata már nem fér bele a fejedbe. Pedig mi magunk is azok vagyunk: a tárgyaink nem véletlenül jöttek létre, és nem is magukat szervezték odáig, hogy számítógép legyen belõlük, hanem mi terveztük meg õket. És máris itt egy példa, ami a két véglet közül való. "
Mert mint írtam, ha a jelen világnál egyszerûbb szervezõdésbõl keletkezett a világunk, akkor az egyértelmûen fejlõdés, amit egyébként evolúciónak nevezhetünk. Tehát a "kis teremtõ" ebben benne van, csak felesleges teremtõnek nevezni! Ha a létezõ világnál magasabb fokon áll a teremtõ, akkor az már nem "kis teremtõ". Van még egy lehetõség, mikor azonos fokon van a teremtõ a teremtménnyel, ez viszont az összes "Isten érvet" használhatatlanná teszi, mert ha azonos akkor annak is szüksége van teremtõre és így tovább!
Tehát ha ebbe belegondoltál volna, akkor neked is nyilvánvalóvá vált volna, hogy teremtõrõl csak akkor beszélhetünk, ha magasabb szinten van a teremtménynél, egyébb esetben fejlõdés tehát evolúció!
Szóval lehet neked akármi a véleményed a két szélsõségrõl, az igazság nem lehet félúton, mert ha nekem nincs igazam, akkor bizony a világunknál magasabb szervezettségi fokon álló teremtõ létezik!
Az embert mint teremtõt kihagyhatod mert nem létezett a világ keletkezésekor (ha ugyan keletkezett és nem csak átalakult valamibõl valamivé).
Az is sántit, hogy az ember teremt, nem csak magasabb szervezettségi fokra hoz dolgokat, de ennek feltétele hogy legyen alacsonyabb szervezettségi fok! A semmibõl nem hoz létre az ember semmit! Ha megnézed a technika is az evolúcióhoz hasonlóan fejlõdik, és néha valóban vannak olyan dolgok amelyek azelõtt nem voltak, de nem a semmibõl keletkeznek, vannak elõzményei: anyag, technika, tapasztalat és még lehetne sorolni. Még a gondolatod sem elõzmény nélküli!
Tehát ha egyszer létrehozunk olyan mesterséges inteligenciát amely túlszárnyalja az embert, akkor az sima evolúció lesz, és nem teremtés (hiszen alacsonyabb szervezõdésbõl jött létre magasabb)!
De ha te ezt nem látod akkor sajnálom, még éretlen vagy, vagy már hívõ!
Bizonygatod itt nekem, hogy a Nagy Teremtõ nem létezik, de hát én már a legelején leírtam, mi a véleményem a két szélsõségrõl (#72)... Szóval, minek?
A Kis Teremtõ gondolata már nem fér bele a fejedbe. Pedig mi magunk is azok vagyunk: a tárgyaink nem véletlenül jöttek létre, és nem is magukat szervezték odáig, hogy számítógép legyen belõlük, hanem mi terveztük meg õket. És máris itt egy példa, ami a két véglet közül való.
Teremtõ inteligencia (ami a világunkat teremtette volna) nem létezik.
Az inteligens tervezés feltételezi, hogy az ok (teremtõ (tervezõ) inteligencia) magasabb szinten áll mint a teremtmény. Ha nem áll magasabb szinten az ok akkor evolúció.
Szerintem csak direkt vagy: <#lama>#lama>
Csak okoskodsz, és marhaságot állítasz, hogy lehet valaminek a létezése másféle kérdés? A "lehet hogy létezik", nem válasz, hanem bizonytalanság!
dezem, te nekem egyre inkább rokonszenvesebb vagy!
Ez egy telitalálat volt.
Nagyon fontos az IQ, marhára fontos, de ennél is fontosabb, hogy mire használja az illetõ ezt az IQ-t.
Eljutottunk a sarokkõhöz! Már megint.
Ez így nagyon rossz megfogalmazás, mert statisztikusan, nagyobb csoportot nézve az átlag alacsonyabb valamennyivel. De pl. azt sem tudjuk, mennyivel (néhány pont nem számít semmit), és azt sem, mekkora és milyen összetételû csoportot nézett... Szóval ez így nem megbízható, és az átlagember szintjén (akik átlagos IQ-val rendelkeznek) nem is igazán számít...
Egyébként meg nem is csak az IQ számít, sõt...
Válasz helyett újfent kifejtetted azon "kiforrott gondolkodásmódodat", hogy csak a materialista világképet fogadod el, mert mármi más kreacionizmus lenne... Indok?
Te az egyik szélsõséghez ragaszkodsz szélsõségesen, fanatikusan. Ez semmivel sem jobb, mint a vallási fanatizmus, sõt ez is annak egy formája. Az általad válaszott világképtõl picit is eltérõ teljes és kérdés nélküli elutasítása.
riogatás.
Azért az érdekes, hogy szélsõségnek értékeled, ha olyan kérdésre amire igennel vagy nemmel válaszolhat, valaki az egyiket választja. Szerinted csak a nem tudom nem szélsõséges?
Tudod sokszor jó az arany középút, de nem mindig.
Mindenesetre a cikkhez visszatérve a neandervölgyi kipusztulása nélkül egy kissé biztosan másképp alakult volna a történelem. Valószínüleg valamelyik faj átvette volna a néger rabszolgák szerepét, és lehet hogy most jogvédõk magyaráznák, hogy milyen erkölcstelen a faji elõitélet. (de legalább tényleg "faji" lenne). De legalább az ember azon hite egy kissé vitatható lenne, hogy egyedüli képviselõje a kultúrának. Bár igaz az indián, távolkeleti, afrikai kultúrákat is barbárnak tekintették, pedig például Afrikában régebben létezett kõböl épített város mint Európában (és feketék építették)!
Most megállapította egy prof, hogy a feketéknek alacsonyabb az IQ-ja, ami nem jelenti biztosan azt, hogy mindig így is volt. Szerintem az életkörülmények meghatározzák az átlag IQ-t. Már születés elõtt, gondolok arra hogy belterjes, vérfertõzõ családok nagyszámban léteznek bizonyos népcsoportoknál, ez már genetikailag elõre meghatározza a debil gyerekek gyakoriságát! Tehát abban az idõben amikor még ez nem volt jellemzõje ezeknek a népeknek, biztos még felül is múlhatták az akkori európaiakat. Nézzük meg például az indiai Ashoka idõszakot, azóta sem tudtak a kor olyan szintjére emelkedni (a többi vele egyidõbe élõ néphez viszonyítva). Az onnan elvándorolt néprõl, meg nem is beszélve.
Ha ezeket a most adott körülményeket megszüntetnék (ami nem lehetséges, mert minden csecsemõt ki kellen szakítani abból a környezetbõl, és nem engedni abban a környezet további gyermekek születését, és ez fasiszta módszer lenne) akkor a más környezetben felnevelkedõ gyermekek utódainak a más emberekkel keveredett leszármazottai valószínüleg sok tekintetben felülmúlnák az átlag európait!
Gondoljunk arra hogy milyen tapasztalat van ezzel kapcsolatban hazánkban...
De ez mind nem megvalósítható, az emberi jogok miatt. Így aztán csak inkább egymásrauszítják az embereket ( mert amit ma mûvelnek az pont uszítás, direkt eltussolása a problémáknak, és iritáló szociális politika, és persze utánna a "nép" a raszista)
Tehát nem offolni akartam, csak rámutatni milyen érdekes lenne a helyzet, ha nem egy ember faj élne jelenleg a Földön. Vajon ki nyomna el kit? Háborúznánk? Esetleg tolarenciát tanulnánk egymástól?
És a kérdésre sem vagy hajlandó válaszolni, csak mondod tovább a mondókádat.
Akkor inkább hagyjuk, csá.
Tehát minden olyan teremtõt tagadok mint a létem okát, ami inteligens tervezésen alapul. Tehát mindegy mi a definiciója, ki honnan veszi stb. Amenyiben nem alulról, az egyszerûbbõl a bonyolultabb felé haladó fejlõdést nevezi meg az ember létének magyarázataként, az abba a kategóriába tartozik amit leírtam. Ez érthetõ, nem?
A bonyolultabból kiinduló egyszerûbb teremtés nem magyarázata a "teremtmény" bonyolultságának. Illetve a bonyolultság nem érv a teremtés mellett!
Miért kéne definiálnom, mások elképzelését. Egyszerûen egy kritériumot állítasz fel, és ami belefér azt elfogadod, ami nem azt elutasítod.
Mivel az én álláspontomra, több bizonyíték van (lényegében az evolúcióra), még az ellenkezõjére csak "mondvacsináltal" találkoztam, így erre az álláspontra jutottam.
Az értetlenkedésed is csak csinált, de miért nem mondod már amiért kitaláltad?
Tudnilik azt szeretnéd bizonyítani, hogy nem is tudom mit tagadok, csak hát ebben tévedsz!
Most már megkérdezem, mert lehet hogy mást is kérdeztél?
"Mi az a teremtõ?"
Miért teremtene, tervezne egy inteligencia (magasabb mint a miénk) kihalt állatokat, emberfajokat?
Ha igaz hogy az élõvilágban nem rögtön a terv szerint jöttek létre az élõlények, hanem kialakultak egymásból, akkor lényegében bizonyított az evolúció!
No hol sokat, hol keveset, neked semmi nem jó? C:
Az evolúcióra pedig számtalan bizonyíték van, csak vagy direkt férevezetés miatt, vagy már beetetett emberek a félreinformáltság miatt cáfolgatják, mellesleg feleslegesen, mert a fejlõdést nem lehet visszafordítani, csak idõlegesen!
Eddig szépen türtõztettem magam, mert a hívõ emberekkel nincs semmi bajom, de a sötétség nagyon terjedõben van, és nagyon mosogatják az agyakat. Nézd meg mi folyik minden szinten, az oktatás ügy már lassan butítás ügy lesz, leszállítják az embereket a hülye fogyasztó szintjére.
Egy lassan kétezer éves átverésnek vannak még mindig áldozatai!
Az átverés ott kezdõdött mikor a Római birodalomban bevezették a kereszténységet!
De volt átverés korábban is, az összes addigi vallás, mióta létezett az állam a hatalmat szolgálta!
A hit és a vallás két eltérõ dolog, a vallás ahívõ kihasználása!
A hit pedig olyan mint az opium, aki rászokik, már menthetetlen hívõ marad. (ami önmagában nem baj, ha nem használják ki)
A neandervölgyi ember is példája az evolúciónak, hiszen ha tervezett lett volna miért pusztult volna ki? Rossz volt a terv? Ennyire kontár volt a tervezõ, hogy ennyi élõlénynek kellett kipusztulnia?
Tehát a bonyolult élõ rendszereket nem tervezte senki, akkor pedig kialakultak a primitívbõl. Ha pedig az evolúció bizonyított, akkor mi szükség van más magyarázatra, fõként olyanra amely nem magyaráz meg tulajdonképp semmit, csak arra jó, hogy egyes embereket kordában tartson, mások által?
Egyébként kár a billenytyûzetet koptatnom, mint mondtam aki megfertõzõdött arról le lehet mondani....
Ez szamárság, vagy létezik vagy nem!