94
  • justaview
    #94
    Zoliapu!
    A MinWin a Windows rendszermagját átstrukturáló projekt volt. De érdekes a története, meg az általa megjelenő lehetőségek is.

    Itt olvashatsz róla bővebben:

    http://www.windows-linux.hu/
  • hottold
    #93
    inkább megéri a cégeknek a NAGYSÁGRENDEKKEL olcsóbb megoldás, egy néhány XP-t elfuttató géppel, mint, venni akárhány gépet is, amelyik elfuttatja a Win Vistát vagy Win 7-et és slussz.

    A cégek nem a szuper-taszkbárban akarnak gyönyörködni, hanem azt akarják, hogy a 7 meg 8 éve fejlesztett szoftverük hibamentesen elfusson, ami Win Visztán már nem fog menni, Win7-en meg már pláne nem fog. Semmilyen szinten.
  • hottold
    #92
    "Microsoft: ideje elhagyni a Windows 2000-et" ...

    és a trójai programokkal teleintegrált Windows Vistát vagy a Windows 7-et kell most feltelepítened haver! Hogy bármikor bármit tudjunk rólad és hogy vegyél minél drágább hardvert, csak a szaros operációs rendszerünk miatt !
  • Deus Ex
    #91
    Tyű, de jóó neve van! Ilyet én is akarok..!:D
  • A1274815
    #90
    "Tényleg kár volt megszüntetni az OPNI-t..."

    Ne reménykedj! Sajnos nem elmebeteg, senem "normális", hanem valószínűleg erős nárcisztikus személyiség zavara van. (Lásd)

    Ilyeneket meg sajnos nem kezelnek gyógyintézetekben.
  • mrzool
    #89
    Ó, rég túl vagyok én már azon, hogy idegeskedjek.:) Ez már csak fun.

    Láthatóan vajonkiki/gettóharcos/hotrod barátunk nem tud hova lenni, és kényszeresen írogat az összes vindózos topikba. Tényleg kár volt megszüntetni az OPNI-t...
  • Deus Ex
    #88
    Mielőtt legközelebb felidegesíted magad valakin, javaslom, nézd meg az adatlapját. Csak kár volt szétkergetni Lipótmezőt..
  • Deus Ex
    #87
    Arról nem is beszélve, hogy egy mai korszerű biztonsági programcsomag kb. annyi erőforrást visz el, amennyivel egy ilyen gép rendelkezik..
  • mrzool
    #86
    Még mindig nem megy a szövegértés... Mi értelme van venni 15 ezerért használt, garancia nélküli, ki tudja meddig működő gépeket, hogy önmagad boldogítására az egyiken virtuális környezetet hozzál létre, majd távolról beloggolj rá? Mi a business reason? Mire jó?

    A cikk pedig egy nagy ferdítés, lásd #68. Ha emiatt idegeskedsz, akkor ugorj le gyufáért, szellőztesd ki a fejed, és felejtsd el, hogy létezik ez a topik.
  • gettoharcos2
    #85
    a válasz roppant egyszerű: nem bírom nézni, az emberi hülyeséget, az idiótaságot, mert még nekem is felb*ssza az agyamat ha amaz ilyen mértékű, mint pl. elég a cikk puszta címét magamba felidéznem : "Microsoft: ideje elhagyni a Windows 2000-et"


    nemhogy a egy-két jelenlévő igencsak okos hozzászólását...
  • mrzool
    #84
    van kérdés?

    Igen, lenne. Mi értelme is van azon kívül, hogy szellemi maszturbációt végzel? Mert dobálózhatsz olyan szavakkal, hogy 'hálózat', 'szerver', meg 'virtuális', de attól még kiröhögünk.:)
  • gettoharcos2
    #83
    billentyúzet, egér, és egy darab Krossz-kábel (amelyik egyik számtechel foglalkozó cégnél sincs leesőbe vagy 4-5 db. akármikor) még plussz járulékos költségként, nincs kizárva, hogy akár 3 ezer konvertibilis Ft-al is megemelik az összköltséget !

  • gettoharcos2
    #82
    nincs mit mesélni: veszel egy db. apronet.hu-t, vagy egy db. expressz.hu-t tágra nyílt szemekkel veszel rajta izomból 2 (azaz kettő) db. komplett PC-t , darabját 6-7 ezer forintért (+(1)ezer Ft-ért egy 14"-15"-es monitort) , amiért kapsz egy P3-900as celeront 192 rammal, egy CD-rommal, és a két géphez kapsz 1x20, vagy mondjuk 2x10 giga winyót, a vásárlásnál szépen lefuttatod a RAM-tesztet ( Memtest 1.20+) és leformázod a winyó(ka)t a DOS:

    format c: /u /c /s

    parancsával, ezután feltelepíted az egyik gépre a Windows XP Pirate editiont


    majd a másik gépre is rághostolod (Symantec Norton Ghost)

    majd rátelepítessz az egyik gépre egy VMware 5.0-öst , majd végül a másik gépről beloggolsz rá izomból...

    van kérdés?
  • Deus Ex
    #81
    Te elolvastad, amit írtam? Nyolc magos, 16 GB-s gép, egy darab, gazdagépnek, amin virtualizálva fut EGYSZERRE NYOLC WIN7. Ettől kezdve biztosítottál Win7 kompatibilis hardvert kliensenként nem egészen egy ötvenesért.
    Erről a 15 ezres szerverhálózatról meg mesélhetnél részleteket, úgyis akartam már egy jót röhögni..
  • gettoharcos2
    #80
    én nem 350-400 ezer Ftból, hanem 15ezer forintból állítottam össze egy virtualizált szerverhálózatot Windows XP-vel két darab P3 900-as gépen 192 mega rammal, szted melyik céget érdekli itt Magyarorszgágon a 15e Ft helyett a 350-400 Ft-os , de hiperszuper Win7-es megoldás ???
  • gettoharcos2
    #79
    ezzel NEM válaszoltál a kérdésemre !
  • mrzool
    #78
    Hülyegyerek, vajon miért? Mikor kijött az XP, akkor 128-256 mega memória volt átlagos, sőt évekkel később is 256 RAM-mal szállították a tesco gazdaságos PC-ket és notikat. Ma 2 gigánál kevesebb memóriával rendelkező gépet keresve sem találsz, de nincs is értelmes, hiszen szinte ingyen adják a gigabájtokat a gyártók (legyen szó memóriáról vagy hdd kapacitásról).

    Akkor meg mit számít???

    A #76-osból pedig két dolog derül ki: szövegértésed nulla és vállalati környezetekhez lövésed sincs.
  • WoodrowWilson
    #77
    Hol kell ahhoz 400K? Aki ma új gépet vesz, nem is tud olyat venni, amin ne menne a win7.
  • gettoharcos2
    #76
    és szted kinek van az országban 350-400e Ft-ja arra a célra, hogy a Win7 bétával próbálkozzon , perverzkedjen te igencsak ???!!!

    8 magos processzor 16 GIGA RAM

    kisf*szom nem kéne ?
  • gettoharcos2
    #75
    ha még csicsa sincs és átlag 200 megával több memóriádat zabálja el, akkor mi a búbánatos f*szért raktad fel ???
  • TomecK
    #74
    Win 7 User Jelentkezik ! Seven oprendszer baszogató kisember vagyok énis , és úgymond tetszik, első dolgom volt kikapcsolni a csicsát. Memóriát átlag 200 mb -al eszik többet XP -nél ez 2 Giga esetén 10 % -al több fogyasztás. Szerintem abszolut megéri cserélni és most még csak béta. Legjobb hogy minden szar drivert kezel Vistásat, XP-set is, elbánik ez mindennel. Az tuti hogy kényelmesebb mint XP dehogy mennyivel lesz kényelmetlenebb majd akkor amikor jönnek az első gondok azt nemtom, egyelőre még elég friss rendszer mondjuk én XP -t is kb. évente rakom ujra, addig brija a strapát utána meghal. Szal ez a Seven még akármi is lehet, én azt mondom csere.
  • shaq
    #73
    én gratulálok neked! ha csak ennyit tudsz írni te idióta.. szánalom vagy!
    felsorolnak rengeteg érvet amiért érdemes win7et használni, de mindegyiket valami gagyi indokkal fikázod! pedig elég sok hasznos dolog van benne vistába/win7be, ami a régebbiekben nincs, persze vannak haszontalan dolgok is, legalábbis számomra.. de te egy idióta vagy mint már írtam:)
  • gettoharcos2
    #72
    gratulálok !
  • Deus Ex
    #71
    Az alábbi módon lehet régi PC-ket használni Windows7, vagy bármi más futtatására, amennyiben azok PXE képesek. Bőven elegendő P II 350 64 MB Rammal. Szóval, végy pl. nyolc magos szerverprocival és 16 GB Rammal felszerelt gépeket, telepíts rá valamilyen nyormális virtualizációs környezetet, vagy VMWare-t vagy Zen-t vagy HiperV Server R2-t. Telepíts erre Win7 virtuális gépeket, egy ilyen konfig kb. 8 infoworker kategóriájú usert bír el. A kliensek bootoljanak hálózatról, a 2X nevű cég ingyenes ThinClientServer PXE editionját, vagy bármi más PXE képes RDP kienst adó linuxfélét, majd pedig csatlakozzon be mindenki a saját virtualizált munkakörnyezetére. A felhasználói környezetek skálázása pár csúszka állítgatásából kimerül, a rendszerek az informatikai központ szerverszobájában találhatóak, így a szoftverkörnyezet karbantartásához nem kell sok tucatnyi gépet ki-be kapcsolgatni, ha fürt van az egész alatt, akkor viszonylag hibatűrő, stb. Ahol nem kell sok kilences rendelkezésre állás, hanem elegendő, ha ötször tíz órában elérhetőek a felhasználói munkakörnyezetek, oda ez megfelelő lehet. Egy ilyen HiperV szerver mondjuk Intel szerveralkatrészekből - ha nem kell magas rendelkezésre állás, felesleves dolog márkás hardvert venni, lényegében ugyanazokból az alkatrészekből épül fel, mint az Intelé, pluszt akkor jelent, ha kell a magas rendelkezésre állást biztosító pl. négy órán belüli cserére vonatkozó garancia - kijön kb. 350-400 eFt-ből, a felhasználónkénti operenciás rendszer pedig rugalmasabb szofverkönyezet kialakítását teszi lehetővé, főleg licenszelési oldalról, mint Terminal Server esetében.
    Természetesen a klienseknek megfelelő sávszélesség kell a szerverek felé, ez gyakorlatban kb. 25-30 Mbps, természetesen alaposan ki kell teszteni, minden szükséges és várhatóan a jövőben szükségessé váló alkalmazás normálisan működik-e távoli eléréssel, stb. egyszóval körültekintően meg kell az egészet tervezni.
  • A1274815
    #70
    Nézd meg mit használ és megérted.
  • shaq
    #69
    gettoharcos, hallottál már valamit a vistába beépített complete pc backupról?
    bájtról bájtra kiír mindent lemezre vagy amire akarod, és visszaállítja ha kell! vistán 10-11 giga volt a c meghajtómon, szoval a rendszer, meg nemsok egykét kép meg zene, és ezt egy darab dvdre kiírta, és kipróbáltam, formatáltam a vinyót aztán a dvdről 7-8 perc alatt mindent visszaállított ahogy volt!
  • mrzool
    #68
    Most olvastam el az itteni cikket és az eredeti blogbejegyzést is. Hát nem tudom, kedves Gyurkity Péter, nem ég le a bőr a pofádról? Ennyire szubjektív, mondhatni aljas módon megfogalmazott, bértollnoki véleménynyilvánítással átitatott, az objektivitást abszolút nélkülöző írást régen olvastam.

    Csak, hogy mindenki képben legyen, az eredeti írásban mindössze ennyi hangzott el a W2k-val kapcsolatban:

    If you are running Windows 2000 in your environment: Migrate your Windows 2000 PCs to Windows Vista as soon as possible. Extended support for Windows 2000 ends Q2 2010, and as an commerical customer, you may soon find your business’s critical applications are unsupported.

    Persze ezt lehet úgy tálalni, mint ahogy Gy. Péter tette... Mindent meg lehet tenni...
  • GG
    #67
    "Sok vállalat még mindig a szoftvercég jól bevált, immár 10 éves fejlesztését használja, ami Redmond szerint egyre kevésbé megengedhető." Én itt meg is állnék. Ha jól bevállt az adott cégnek az adott OP rendszer miért is kellene egy összecsapott Vista alapokkal rendelkező rendszerbe fektetnie. És ami még hátrány hogy lehet hogy adott programokhoz amit használnak nem lesz a megjelenéstől fél évig számítva driver. Ja és a betanulás idejéről se beszéljünk ami újfent költség. Én úgy tudom ha én most megveszem az xp akkor nem csak elkövetkező 1 évben használhat utána ha nem tetszik a MSnek újatt kellene vennem? Orientálják a szájukba a himbi-limbimet...
  • A1274815
    #66

    Hát azért láttam, főleg mivel a munkahelyemen (játék fejlesztő cég) a grafikusok használják, de azért elég jól finoman kezelték az egeret. Na nekem ilyesmi nem megy, sajnos és ezt nem csak úgy mondom, extrémen rossz a kézügyességem.
  • A1274815
    #65
    MinWin egy alap őnmagában működőképes komponens neve, amit Vista fejlesztése során is már próbáltak minnél jobban lecsupasztani, de minimalistává a Win7 Alpha idelyére (egy-két honappal a Server 2k8/Vista SP1 befejezése után) tenni. Magyarán ugyan nem enyíre minimalistát a síma Vistaval már kaptál, Vista SP1/Server 2008-nál még minimalistább lett ez a komponens, de a Win7-ben a legminimalistább lesz.

    Ennyí, sajnos sokakat férrevezett a "szakmai" újságírás.
  • Gerygrey
    #64
    Fotosopban az a jó, hogy oda nem kézügyesség kell, csak fantázia és kreativitás. Ott nem úgy "rajzolsz" mint Paintben, de ez off :)

    Csak azért hoztam fel a Paintet, mert ebben a cikkben céges felhasználókról volt szó, és azt keressük, hogy munkára kell-e Windows 7, vagy nem. Hát ha az újításokat nézzük, akkor nem. Nekem otthoni júzer szemével nézve tetszik a Windows 7, kipróbáltam a 7000-es buildet, ígéretes. Gyors, gördülékeny és még szép is, nekem más elvárásom nincs egy otthoni operációs rendszerrel szemben.

    Mint munkaeszköz, szintén nincsenek igazán komoly követelmények: rendereljen gyorsan oszt' jónapot. Ezt az XP kellő mennyiségű processzormag és sok giga RAM mellett képes nyújtani, ha a Windows 7 nem gyorsabb (márpedig miért lenne egy olyan feladatnál, ami a hardver nyers erejére támaszkodik) akkor csak azért tenném fel, mert szép a GUI. De emiatt meg nem fogja megvenni nekem a cég, teljesen jogosan :)
  • zoliapu
    #63
    Mimwin -ből ki tudja mi lesz egyáltalán.
    IMG lemezképfájlt is kiír egyébként az XP alapból.
  • A1274815
    #62
    " Ja, és persze lesz új paint, ami szintén még csicsásabb mint az előző miközben ugyanazt tudja mint a Win 3.1-ben is megtalálható"

    Engem is meglepett, de most próbáltam ki egy árnyalattal nagyobb funkcionaliású, mint a korábbiak. Képes rendes, valósáég hű mintákat leutánozni (filctoll, különböző ecsetek, színes cerúza, zsírkréta, kréta, stb.) Valamint Office 2007-es previewt is ad róla. Attól még nem egy fotóshop, viszont az átlag usernek talán jobb hülyűlésre, mint az eddigiek.

    Mellesleg nekem az én gyérkézügyességemmel a Photoshop se tudnak sokat adni, főleg hogy általában sem szeretek képeket szerkeszteni, rajzolni. Print Screen + Shift-instert és Ctrl+S-t pedig a régi Paint is remekül ellátja (ráadásul, Win3.11 óta azért megtanult .jpg, .png-be is menteni, Vista óta pedig ez utóbbiakba nem is gyérminőséggel).
  • A1274815
    #61
    Nem mondtam, hogy van, bizonyos cégeknél jól jöhet a 256-os Win32 limit, de azok úgy is inkább szerverfarmon, vagy server clustereken számoltatnak, de azért ne zárjuk ki.

    Amúgy az Ultimate Extrák elvesztésével járó frissítés miatt valószínűleg maradok Vistan.
  • kvp
    #60
    Nezzuk:

    -Direct2D (nem elírás és nem is DirectDraw): ezt hivtak eddig directdraw-nak es ezt tudja az opengl is, mar az 1.0 ota

    -újabb, átgondoltabb, optimalizálabb WDDM: ettol lett jobb a videoteljesitmeny es hasznal kevesebb eroforrast? csak a hd tartalmak masolasvedelme kerult bele

    -Vista lemezkezelés problémája megoldva: ami w2k es wxp eseten nem is letezik

    -UAC visszabutitható fokozatosan (bár ez nem éppen pozitív fejlesztés szerintem): ezzel egyetertek

    -256-ra növelték az ediggi Win32 API processzor affinitás mask limitjét: jelenleg meg a 32-ot sem hasznaljuk ki, az meg mar az xp-ben is benne volt (winnt4-ben meg csak 16 volt, ezt mar kozelitjuk, egyre tobb otthon a 4 magos gep, mar csak 4-szeresere kell novelni es elerjuk a winnt4 limitjet)

    -optimalizáltabb Superfetch: kikapcsolva gyorsabb lesz a gep

    -.NET framework 3.51: ez biztos, hogy kell?

    -MinWin-ig visszamenően komponensekből felépülő rendszer: a winnt3.51 is ilyen volt, azota is ilyen, csak nehezebb volt sajat installert csinalni, de azert van ilyen is (tinyxp)

    -DX11 (ez most lesz Vistara is): a jatekosoknak kell, de a cegeknek?

    -WMP12 (egy kisfogyasztású fájl lejátszásra és egy full extrás, playlist és libarry kezelésre, illetve lesz ez majd Vistara is): a frissitesektol mar majdnem az mplayer szintjere kerult, de ceges kornyezetben nem igazan kell

    -Blu-Ray írás: irot is adnak hozza? mert az ingyenes szoftverek mar jo ideje tudjak, csak hardvere nincs hozza szinte senkinek sem

    -VHD (Virtual Hard Disk) mountolás és manipulás: csak a ket legdragabb valtozatban, a cegek jo resze nem ezt fogja megvenni a titkarnoknek

    -Beépített ISO író: winxp-ben is volt, csak nem tudta senki, hogy ott van

    -IE8 (elérhető lesz úgyszintén Vistan és XP-én is)": ha lesz xp-re is, akkor mindek frissiteni?

    Meg mindig nem latok semmi elonyoset ami egy cegnek igazan jo lenne... talan a rendes group policy kezeles majd hasznos lesz, de az meg mindig varat magara.
  • Gerygrey
    #59
    WMP 12 - egy még csicsásabb fapados médialejátszó, IE8 - egy még csicsásabb fapados böngésző. Ja, és persze lesz új paint, ami szintén még csicsásabb mint az előző miközben ugyanazt tudja mint a Win 3.1-ben is megtalálható, azaz szart se... Tényleg fontos újítás. Vállalati környezetben pláne...



  • ziipp
    #58
    Az IT optimalizálás fontos dolog, de mérlegelni kell, hogy megéri-e.

    Szerintem manapság (és még egy jó ideig) egyszerűen nem kellenek ezek a szuper jó funkciók, mert nincsenek kihasználva. Hiába vannak előnyeik.
  • A1274815
    #57
    Ez a látható, természetesen mélyebben több van:

    -Direct2D (nem elírás és nem is DirectDraw)
    -újabb, átgondoltabb, optimalizálabb WDDM
    -Vista lemezkezelés problémája megoldva
    -UAC visszabutitható fokozatosan (bár ez nem éppen pozitív fejlesztés szerintem)
    -256-ra növelték az ediggi Win32 API processzor affinitás mask limitjét
    -optimalizáltabb Superfetch
    -.NET framework 3.51
    -MinWin-ig visszamenően komponensekből felépülő rendszer
    -DX11 (ez most lesz Vistara is)
    -WMP12 (egy kisfogyasztású fájl lejátszásra és egy full extrás, playlist és libarry kezelésre, illetve lesz ez majd Vistara is)
    -Blu-Ray írás
    -VHD (Virtual Hard Disk) mountolás és manipulás
    -Beépített ISO író
    -IE8 (elérhető lesz úgyszintén Vistan és XP-én is)

    Kb. ennyí a fejlesztés a Vista-hoz képest ami eszembe jutott
  • gettoharcos2
    #56
    "És igen az új tálca az egyik leghasznosabb újítása."



    inkább teszek fel egy akármilyen , instabil, időkorlátos explorert helyettesítő ablakkezelőt xpre ( http://www.astonshell.com ) , de talán még akár 98-ra is, mintsem hogy az új szupertaszkbárba gyönyörködjek...

    pfff (és ezt merik még fejlesztésnek hívni ?
  • gettoharcos2
    #55
    ha pedig szakmailag nézzük? nincs is mit hozzátenni:

    maradt az ugyanakkora, indokolatlanul brutálisnagy processzor/memória és tárhelyigény, az órákig való telepítés amibe a semmi nem sok, de annyi júzer interakciót nem engedtek beleszóni, marad a régi szar NTFS, amely még visszafele nem is kompatible rendesen, mert szérqrja pl. a már feltelepített XP-t még nekem is , nemhogy az "átlaglúzer"nak. maradt a visztás szar kezelőpanel amit bill gécen kívül senki nem tud kezelni, és még egy Total Commanderrel is leizzadok és szívok, hogy rendesen (?) tudjak használni egy Visztás gépet (csak a lesikálásig/adatmentésig !!!)

    összességében az egész egy nagy rakás hányadék, aki használja az meg is érdemli, de fogadok bárkivel bármibe, hogy akármit 2-3x gyorsabban tolok neki össze egy XP-s 500 megaherces gépen mint a 4 gigaherces visztás szarján...