67
 • fecg21
  #67
  Először is kb. 13 évvel ezelött kellett volna ezt meglépniük, odáig jutottunk hogy az MS kinyírta a konkurenciát, szóval nincs itt semmiféle verseny. Ez ilyen egyszerű, az IE benne van a "ház árában" , de ha nem kell , akkor nem használom. A konkurencia böngészöi amúgyis jobb és biztonságosabb használatot biztosítanak.
  Annyit viszont felhoznék az MS védelmére hogy komplett rendszerekben gondolkodnak, ezért is olyan amilyen az MS által fejlesztett oprendszer. Viszont nem kellene a hülye amerikai igényeknek megfelelniük, például nem kellene : súgó és támogatás, paint,Media player, beépített tűzfal és egyéb ökörségek. Szóval a lényeg , jobb böngészőt kell "csinálni" , és azt fogják használni az emberek.
 • floatr
  #66
  "A kritikus és magas kockázatú kliensoldali sebezhetőségek 52 százaléka kapcsolódik böngészőkhöz, ebből pedig az ActiveX hasít ki 66 százalékot, az Internet Explorer 18, míg a Firefox 14 százalékot. A weboldalakba ágyazott rosszindulatú kódok harmada az ActiveX-et, harmada az Internet Explorert, míg az Adobe Flash és Adobe Acrobat termékeit összesen negyedük támadta, és mindössze egy ezrelékük a Windowst, és három ezrelékük a Firefoxot. A bűnözők különösen agresszívek a böngészőalapú támadásoknál, 24 órán belül az exploitok 94 százaléka készült el."

  Ez valóban "demagógia": bár a statisztika szerint 14%ban FF sebezhetőségekről van szó, a valódi támadásokig csupán a 3 ezrelék jut el, míg ugyanez az exploderre vonatkozóan ~33%. Ez két nagyságrend. Érdemes megjegyezni, hogy a decemberi IE fail után egy hetet kellett a kritikus luk pecselésére várni, miközben a publikus bejelentés után már volt specifikus exploit.
 • cousin333
  #65
  "Egy kattintás és választhatsz kategóriák szerint, a telepítése pedig a biztonsági figyelmeztetés miatt tart 1 helyett 3sec-ig.(Amit ki is lehet kapcsolni.)"

  Tehát nem egy kattintás... amúgy ma :P

  "Gondolom megbocsájtod ha én ezt nem tartom reprezentatív mérésnek"

  Persze, de nem is annak szántam, hanem példának. Az alapvető állításom az volt, hogy a jelenleg FF-et használók igen jelentős része egyáltalán nem, vagy csak alig használ kiegészítőket.

  "Arra, hogy több millió ember feliratkozott erre a rekordkísérletre és még aznap letöltötte és telepítette."

  Ez most komoly? Ha a Tescoban leértékelve adják a rózsaszín keszeget, akkor is tömegek nyomulnak rá. Ettől sem a keszeg, sem a Tesco nem lesz jobb.

  "Bocsásd meg a Mozillanak, hogy nem tudja követni te hol és mikor mit telepítesz, ők csak az ip-t tudják nézni. De ha rendelkezésedre áll ilyen technológia, nyugodtan megmutathatod nekik"

  Mindössze annyt szerettem volna ezzel mondani, hogy az, hogy sokat letöltenek, nem jelenti azt, hogy mindenki letölt, hanem az is lehetséges, hogy egyesek sokszor, sok helyen, mások meg egyszer sem. Amúgy mennyi volt a rekord? Valami 8 millió letöltés? Ekkora publicitás mellett, amit ez kapott, >1 milliárd netező mellett? Hát, ha szerinted ez bombasztikus... Amúgy meg az, hogy letölti, nem jelenti azt, hogy fel is teszi, vagy azt hogy 10 perc után nem törli le.

  "Te azt írtad, hogy ne tekintsük a Firefox szerves részeként a kiegészítőket."

  Én ilyet nem mondtam. Csak azt, hogy mivel szerintem az FF felhasználók java része <=3 kiegészítőt használ, ezért főként az alap funkciókat kellene összevetni.

  A fejlesztők nyilván annak tekintik (rosszmájúan megjegyezhetnénk, hogy megiratják mással a böngészőt), a lelkes és hozzáérttő felhasználók is. De az átlag már nem hinném. Ez persze az én feltételezésem, de várom a hiteles cáfolatot...
 • A1274815
  #64
  De az álítás akkor is demagóg, mivel egyáltalán nem igaz, hogy nem lesznek vírosai még nagyságrendekkel kevesebb sem. Az átlag felhasználó a vírosok beszerzéséhez a böngésző csak, mint letöltő eszköz van jelen. Az már csak extra, hogy böngészővel letöltésnélkül, exploitokkal is lehet összeszedni. Bár nagyon valószínű, hogy a felhasználó ugyan azt a vírus tölti le őnszántából, mint amit az exploittal ráakarnak sózni.
 • floatr
  #63
  Nem azt állítom h a FF sérthetetlen, de pár nagyságrenddel kisebb a valószínűsége annak, hogy beszippants valamit. Az IE7 is ugyanolyan fogékony maradt a driveby malware témában, mint az IE6, egyedül az adhat némi biztonságot h vista alatt homokozóban fut. Bár a decemberi exploitok egy része a homokozót is rosszul érintette, mivel vista alatt is megkapta a kritikus minősítést.
 • Narxis
  #62
  "Egy kattintás mihez? Hogy feljöjjön egy lista. De innen választani, letölteni, telepíteni az már sokkal hosszadalmasabb."

  Egy kattintás és választhatsz kategóriák szerint, a telepítése pedig a biztonsági figyelmeztetés miatt tart 1 helyett 3sec-ig.(Amit ki is lehet kapcsolni.) Mikor használtál utoljára Firefox-ot? :S

  "Hát én ezt nem hinném. A rendszergazda felteszi, az "PC-guru" ismerős Windows-t telepít (és a végén felteszi)... stb. utóbbit én is csináltam. A két ok, ami miatt kiegészítő van rajta: 1. én feltettem 1-2-t, 2. nem tetszett nekik az FF3 címsávja, ezért felkerült egy olyan kieg, ami az FF2-ét szimulálja..."

  Gondolom megbocsájtod ha én ezt nem tartom reprezentatív mérésnek. :)

  "Mire? Erre a hype-ra, ami körülvette, meg a hitelesített, korábban sosem létező kategóriában elért első helyre? A marketing jó, de ettől még nem lett jobb az FF3, és szerintem a kiegészítők letöltése sem sokkal."

  Arra, hogy több millió ember feliratkozott erre a rekordkísérletre és még aznap letöltötte és telepítette.

  "Igen, ha 2-3 gépre letöltöm az FF-et, az ugyanennyi letöltésnek számít. Ha mindhez felteszem a kedvenc kiegészítőimet, akkor az rengeteg letöltés. Pláne, ha próbálgatom őket, és a leszedett 20-ból csak 2-3-at tartok meg."

  Bocsásd meg a Mozillanak, hogy nem tudja követni te hol és mikor mit telepítesz, ők csak az ip-t tudják nézni. De ha rendelkezésedre áll ilyen technológia, nyugodtan megmutathatod nekik.

  "Továbbra is fenntartom, hogy keveset használnak az emberek, és amíg nincs az ellenkezőjéről hiteles statisztikád, addig kár erről vitázni."

  Kár, hogy nem ezt írtad korábban. Te azt írtad, hogy ne tekintsük a Firefox szerves részeként a kiegészítőket. Márpedig annak tekintjük. Ezen tényleg kár vitázni.
 • A1274815
  #61
  "FF alá jelenleg inkább csak "albán vírusok" vannak"

  Hát nem tudom mennyíre volt albán, az a vírus, amely FF segítségével beírta magát mint Winlogon kiterjesztés. Viszont az aláírom, hogy az ActiveX-es vírus (melynek a telepítésére illetve futtatására rákérdez az IE6 is SP2 óta) elterjedtebb, mint az FF plugines vírusai.

  Ugyan akkor a legtöbb vírus nem is böngésző sérülékenység, hanem felhasználói naívságra vezethető vissza. A legtöbb vírus ugyan is úgy kerül fel a gépre, hogy a user tudatosan letölti, majd elindítja szándékosan, csak azért mert: vamaihez törést igér, pornó/törés/felírat oldal azt hazudta, hogy a megtekintéséhez kell ez a cucc és többször rákérdez, ha nem-re kattintana, azt hazudta egy hírdetés, hogy 20 milliárd vírus van a gépén és ez a legtutibb vírus írtó ami létezik, meg lehet még sorolni 1001 másik hasonlót.
 • floatr
  #60
  FF alá jelenleg inkább csak "albán vírusok" vannak, az IE-t használva viszont remek driveby "kiegészítőkre" lehet szert tenni. Ennek többek közt az az oka, hogy a FF 0day exploitjait viszonylag hamar javítják, és maga a böngi fog frissítést kérni. Emiatt nem éri meg erre generálni egy trójait, mert alacsony a megtérülése. Ezzel szemben egy nagy rakat windózon ki van kapcsolva az update ilyen-olyan indokkal, így a 0day exploitok remekül betalálnak.

  Ez van: akárhogyan lehetne védeni, az IE használata nem biztonságos, egyrészt az update-mechanizmus és (nem)használata miatt, másrészt meg h leginkább arra dolgoznak rá
 • A1274815
  #59
  Ez egyébként enyhén szólva is manipulatív és demagóg. Egységre normalizált userek ugyanis FF alatt is remek vírusokat tudnak összeszedni.

  "30-40 embert már meggyőztem így."

  És mi hasznod származott ebból? Nőt az egód tölle, hogy 30-40 ember fölött befolyásod van?
 • ParadoxH
  #58
  Csak annyit kell csinálni, hogy azt mondod a laikusoknak, hogy "ne használd az IE t mert könnyen vírusos lehet a géped, és megmegy a hárd diszk" Beveszik és leszarják azt, hogy gyorsabb meg mittudoménmilyen :) 30-40 embert már meggyőztem így.
 • Reg5
  #57
  Ott, hogy erre a 8-as verzió előtt esély nem volt. Ha nem szorongatták volna meg az IE8 is IE6 szintű szemét lenne.
 • floatr
  #56
  Az operáéknak nem azzal van alapvetően baja h benne van egy böngi a windózban. Ott a bibi, hogy mivel a windóz 85+% os elterjedtsége miatt exploder mindenhol van, ÉS az exploder szándékosan nem alkalmas a szabványok szerinti működésre, a webes fejlesztéseket elsősorban -- a jelenlegi piaci adottságok szerint -- IE6-ra készítik el, majd esetleg készül egy szabványos branch is.
  Ez egyrészt piactorzító mert bár az IE nem szabványos, mégis a tapasztalatok alapján a júzer ezt fogja mondani h szar a FF/opera mert azzal nem megy egy szolgáltatás, ha azt csak IE-re optimalizálták. Innentől kezdve a szabványoknak reszeltek, alternatív böngészőknek szintén. Másrészt egy olyan fejlesztés, ami fel van készítve IE quirks és standard módra is, jóval többe kerül, így maga a publikus szolgáltatás is többe fog kerülni.

  Azt meg hiába gondolja a júzer h ennek semmi értelme, mert a böngészők ingyenesek. A böngészők használata bevételt generál a fejlesztőknek, így a ms mindent megtesz annak érdekében, hogy kiszorítsa a konkurenciát. Teszi ezt pl azzal IS, hogy olyan integrált keresési megoldást készített a win7be, ahol egy keresést végrehajtásakor az oprencer az összes betagosított netes keresőn forgalmat generál természetesen magát exploderként azonosítva. Innentől kezdve a mozilla fejlesztési modellje is veszélybe került, mivel sokkal kisebb forgalmat fog generálni a keresőcégeknél.

  Na erről és hasonlókról szól a felvetés, de nyilván egy Gizinéni szintű júzertől -- mint akik itt értetlenkednek is -- nem lehet elvárni hogy megértse :)
 • A1274815
  #55
  "Most hallottam, hogy az IKEA bepereli az MS-t mert nem az ő asztalukat használják!!!4"

  Ahelyett, hogy örűlnének neki, hogy megtisztelét őket azzal, hogy az Ő asztalukat választották a Microsoft Surface fejlesztéséhez és gondolom gyártáshoz.
 • Vogel
  #54
  Most hallottam, hogy az IKEA bepereli az MS-t mert nem az ő asztalukat használják!!!4
 • Hedgehunter #53
  Melot akarnak az FF-es sracok a Microsoftnal ennyi...
 • A1274815
  #52
  "És mi mit kapunk?"

  Hát ez az, nem lehet tudni, lehet, hogy egy újabb Windows N-es verziót.

  "Jobb szabványkövetést, több fejlesztést az ms-től, mert rákényszerül. Hol itt a gond?"

  IE8 pedig már egész szépen követi. Hol itt a gond?
 • A1274815
  #51
  "azért is mindenki felháborodna, ha egy rt-ben, amiben ő is részvényes, pénzes apuka a saját hülyegyerekét rakná be a vezérigazgató-helyettes posztra."

  Ez sajnos világszerte bevett gyakorlat.

  Egy Rt. nem termék, hanem az Rt készít termékeket. Ugyan akkor, ha így vesszük, miaz hogy az Ubuntu szavazásnélkül az FF-et teszibe, az Apple pedig a Safariát, pedig lehet, hogy lenne egy annál alkalmasabb.

  Remélem érted, mire akartam utalni.
 • mcganyol
  #50
  a baj az, hogy a böngésző nem az operációs rendszer része. Az ms pedig a os monopol helyzetét kihasználva lehetetleníti el a versenyt egy egész más területen.

  Ez olyan pl, hogy a teszkó is adhatna mindent beszerzési ár alatt, amíg a kisebb-nagyobb boltok mind csődbemennek, aztán megemelné a saját árait. ezért van a versenyhivatal, hogy ezt meggátolja. aki nem képes megérteni miért nem szabad minden eszközt a "nagy hal" kezében hagyni, az bölcsebben tenné ha nem szólna hozzá ehhez a hírhez.

  és ez a hír rohadtul nem arról szól, hogy hány addon-t raktál fel az ff-hez, vagy hogy az ie jobb-e. ha történetesen az ie lenne technikailaig és szabványkövetésileg a legfejlettebb akkor is felmerülne ugyanez a kérdés.

  azért is mindenki felháborodna, ha egy rt-ben, amiben ő is részvényes, pénzes apuka a saját hülyegyerekét rakná be a vezérigazgató-helyettes posztra. lehet, hogy lenne rá jobb, értelmesebb, termelékenyebb, vagy egyszerűen csak másnak szimpatikusabb jelölt. de nem szavazás (választás) van, hanem megmondás.
 • Tetsuo
  #49
  LOL
 • yvorl
  #48
  Nem tudom, hogy miért érinti ilyen fájdalmasan ez egyeseket. Nem hiszem hogy az ms-t félteni kéne.
  És mi mit kapunk? Jobb szabványkövetést, több fejlesztést az ms-től, mert rákényszerül. Hol itt a gond?
 • haxy27
  #47

  A jó ....anyukat. Nehogy már megszabják hogy egy cég a saját termékében mlyen programot rak belle.

  Bakker Beperlem a Suzukit is mert az autóikban csak Suzuki motor van és én egy Ferrari motort szeretnék bele de nem választhattam vásárláskor.
 • B0nFire
  #46
  Habár én is a FF mellett teszem le a voksom, néha bizony előfordul, hogy bizonyos oldalaknál más böngészőt kell használni. Épp tegnap futottam egy olyan linkre, amit FF-el nem tudtam megnyitni, Az Explorer viszont "csont nélkül" megnyitotta. Szóval ha nem is túl gyakran, de előfordul. Van viszont olyan oldal (warez), ahol mondjuk sorba kell állni, és a FF rendszeresen "ledob". Ennek kivédésére eddig a Chrome-ot találtam a legjobbnak, habár az meg még gyermekbetegségektől szenved.

  Nem igaz, hogy a FF alapból tukó, mert csak a kiterjesztések teszik jóvá. Nagyon jól testre szabható mindenki szája íze szerint, sokan szerintem pont ezért a tulajdonságáért szeretik. Más felhasználói programok esetében már nagyon régen alapvető elvárás a testreszabás. Miért pont a böngésző maradna ki belőle?

  Én magam nem is használok sok kiterjesztést, mindössze egy GooglePreview-t, és egy Adblock Plust. Van még fent egy CoolPreview, de már kiszórakoztam rajta magam, le is szedem, mert nekem nem jött be.

  Szóval kettő kiterjesztéssel mindössze a legjobb böngészőnek tartom a Foxit. Csak meg kell tanulni testre szabni.
 • vmiki88
  #45
  én tudatosan használok 5 FF kiterjesztész. Na erre varjatok gombot...nyomorult IE használók
 • cousin333
  #44
  "Aki képes letölteni magának FF-et annak 1 kattintásra vannak a kiegészítők."

  Egy kattintás mihez? Hogy feljöjjön egy lista. De innen választani, letölteni, telepíteni az már sokkal hosszadalmasabb.

  "Akinek meg felteszik FF-et, azok nincsenek olyan sokan"

  Hát én ezt nem hinném. A rendszergazda felteszi, az "PC-guru" ismerős Windows-t telepít (és a végén felteszi)... stb. utóbbit én is csináltam. A két ok, ami miatt kiegészítő van rajta: 1. én feltettem 1-2-t, 2. nem tetszett nekik az FF3 címsávja, ezért felkerült egy olyan kieg, ami az FF2-ét szimulálja...

  "Download Day-re emlékszel még?"

  Mire? Erre a hype-ra, ami körülvette, meg a hitelesített, korábban sosem létező kategóriában elért első helyre? A marketing jó, de ettől még nem lett jobb az FF3, és szerintem a kiegészítők letöltése sem sokkal.

  "Azt is meg lehet nézni, hogy egy nap hány kiegészítőt töltenek le, nem keveset."

  Igen, ha 2-3 gépre letöltöm az FF-et, az ugyanennyi letöltésnek számít. Ha mindhez felteszem a kedvenc kiegészítőimet, akkor az rengeteg letöltés. Pláne, ha próbálgatom őket, és a leszedett 20-ból csak 2-3-at tartok meg.

  Továbbra is fenntartom, hogy keveset használnak az emberek, és amíg nincs az ellenkezőjéről hiteles statisztikád, addig kár erről vitázni.
 • Narxis
  #43
  Aki képes letölteni magának FF-et annak 1 kattintásra vannak a kiegészítők. Tehát használni fogja őket. Akinek meg felteszik FF-et, azok nincsenek olyan sokan. Download Day-re emlékszel még? Azt is meg lehet nézni, hogy egy nap hány kiegészítőt töltenek le, nem keveset.
 • cousin333
  #42
  Nem. Hanem mert szerintem az FF használók nagy része max. 1-2 kiterjesztést használ (lehet, hogy azt sem tudatosan, mert más tette föl neki), de inkább egyet sem.
 • Narxis
  #41
  Amúgy itt nem arról van szó, hogy vérpista otthon telepíthet-e Operat, hanem arról, hogy árulhat-e pl. a Dell olyan windowsos gépeket, amiken defaultból Opera van IE helyett.
  Az IE/WMP/stb nélküli verziókat elsősorban nem véghasználóknak, hanem OEM-eknek szánják, akik majd a nekik tetsző böngészőt/lejátszót, stb. felpakoljak, így nem kell a usernek attól rettegnie, hogy a vadiúj gépen nincs ilyen SW.
 • Narxis
  #40
  Pedig jó lenne.
 • Narxis
  #39
  "Elsősorban a kiterjesztés nélküli FF-ben gondolkodj... "

  WTF? Miért? Fizetni kell érte vagy mi?
 • Tsol
  #38
  Az Ossiannak van igaza: "Ez a világ valószerűtlen"
 • cousin333
  #37
  "Az Opera indítványa elsősorban a verseny korlátozásáról, az innovációk visszafogásáról és a szabványtámogatás hiányáról szól. Nem tudok arról, hogy konkrétan azt kérnék, hogy mondjuk telepítéskor lehetssen választani a böngészők közül."

  Ezt kénytelen vagyok visszavonni: az Opera azt kéri, hogy távolítsák el az IE-t a Windowsból és/vagy előre telepítsék fel az alternatív böngészőket is. A második rész az IE szabványkövetésére vonatkozik.

  "Opera requests the Commission to implement two remedies to Microsoft’s abusive actions. First, it requests the Commission to obligate Microsoft to unbundle Internet Explorer from Windows and/or carry alternative browsers pre-installed on the desktop. Second, it asks the European Commission to require Microsoft to follow fundamental and open Web standards accepted by the Web-authoring communities. The complaint calls on Microsoft to adhere to its own public pronouncements to support these standards, instead of stifling them with its notorious "Embrace, Extend and Extinguish" strategy." link
 • cousin333
  #36
  "FF amúgy sok mindenben szimpatikusabb mint az IE, és igenis, ordít a különbség, ha nem is tűnik fel neked."

  Például? Elsősorban a kiterjesztés nélküli FF-ben gondolkodj...
 • Etinger
  #35
  De hátha tényleg cuki a logó!!!!!!

  FF amúgy sok mindenben szimpatikusabb mint az IE, és igenis, ordít a különbség, ha nem is tűnik fel neked.
 • cousin333
  #34
  " azóta a legtöbb ffesnek is időnként szükségessé válik időnként felnyitni az explorert, innentől felőlem kövezhetitek ahoy csak akarjátok. A külömbség annyi nálam hogy ezt egy böngészést egy böngészővel oldom meg."

  Ez alapvetően a témában sérelmezett IE monopólium miatt alakult így. Egy oldal először menjen IE-ben, aztán, ha van idő, majd hozzáigazítjuk a többihez... Sok olyan oldal létezik például, amivel egy Firefox vagy Opera minden gond nélkül elboldogul, feltéve, hogy előbb IE-nek hazudja magát...
 • cousin333
  #33
  Elég fárasztó ezt mindig leírni, de nem, az MS nem teheti meg, legalábbis nem akárhogyan, éppen a Windows monopol helyzetéből kifolyólag. Az IE már eddig is egészségtelenül befolyásolta a piacot. Például bizonyos szabványok, megoldások azért nem tudnak elterjedni, mert az IE nem támogatja őket, ergó a honlapfejlesztők sem használják, mert IE-n mennie kell, duplán meg nem akarnak dolgozni, mert nem fizetik meg.

  Ezen a téren némi változás indult el az IE8-al, szerintem talán részint az Opera beadványának hatására is.
 • cousin333
  #32
  "Az Opera olyant állít, ami bizonyíthatóan nem igaz. Azt, hogy [az IE a Windows-zal] csomagolása piaci részesedéshez vezet. Nem is értem, hogyan lehet ilyent rezzenéstelen arccal kijelenteni"

  Hát, én sem értem, hogy a fenti mondatot hogyan lehet rezzenéstelen arccal kijelenteni. Mintha minden bajok forrásának azt lenne szokás megnevezni, hogy az IE megölte a Netscape-et azzal, hogy integrálta az IE-t a Windowsba...

  A legjobb: "Azzal, hogy az emberek megismerik az alternatív lehetőségeket, még nem szűnik meg a monopolhelyzet." vs. "Amint az emberek rájönnek, hogy van alternatíva is, nem jön létre a monopol helyzet."

  Szerintem a Mozilla emberei összehívhatnának egy meetinget, hogy kicsit tisztázzák ezt a kérdést először legalább egymás közt. Mindössze abban értenek egyet, hogy "Egyszerűen csak érezhetően jobbnak kell lenni [, mint az Internet Explorer]" Erre meg már írtam, hogy kijöttek egy böngészővel, ami külsőre tiszta IE, tudásra sem jobb, kiegészíthető, ha valaki ért hozzá (a 3-as verzióra jutottak el oda, hogy a kérdés nagyjából rendezve van). Ergo a marketingen, meg a cuki logón kívül gyakorlatilag nem jobb, mint az IE. A többi inkább a tömegpszihózis kategóriájába esik.

  "A hozzám érkező visszajelzések alapján [az Opera] kicsit túlsúlyos, és megszállottaknak való. "

  Ez a megállapítás legfeljebb az Opera 7 megjelenéséig állja meg a helyét. Akkor ugyanis, az UI-t is jelentősen egyszerűsítették, olyannyira, hogy az FF sem egyszerűbb, csak, szigorúan az alternatívák jegyében, nagyon hasonlít az IE-re (mármint az IE6-ra). Ami a legviccesebb az egészben, hogy ez a "túlsúlyos" Opera kisebb telepítővel érkezik, mint a "könnyed" Firefox, sebességben is állja a sarat (régebben meg egyértelműen gyorsabb volt), és a legtöbb funkció alapból szinte teljesen rejtve van benne.

  A cikkbeli utolsó mondataival nagyjából egyetértek.
 • cousin333
  #31
  No, akkor rövid észrevételek...

  Az Opera indítványa elsősorban a verseny korlátozásáról, az innovációk visszafogásáról és a szabványtámogatás hiányáról szól. Nem tudok arról, hogy konkrétan azt kérnék, hogy mondjuk telepítéskor lehetssen választani a böngészők közül. Ez csak mint egyfajta lehetséges megoldás merült fel, szerintem jogosan, bár én sem értek feltétlenül egyet vele. A Mozilla ezek alapján jelezte, hogy ezt a megoldást ő nem tartaná megfelelőnek. Ugyanakkor a cikkben linkelt Mitchell's blog bejegyzése azt mutatja, hogy teljes mértékben egyetért az Opera által felvetett probléma létével és tarthatatlanságával. Utóbbi cégbe belerúgni azért is "érdekes", mert egy olyan perhez csatlakoznának, amit nem ők kezdeményeztek, de ők is hasznát láthatnák, szóval ez kissé olyan, mintha a más által elejtett vadat kóstolgatnák...

  "Connor úgy véli, hamis a követelésük: „Azzal, hogy az emberek megismerik az alternatív lehetőségeket, még nem szűnik meg a monopolhelyzet."

  Ezzel megint nem tudok mit kezdeni. Egyrészt ez nilvánvaló, másrészt viszont az alternatívák ismerete (vö. "az Internet az a nagy kék E betű" mentalitás) egy lépés a monopolhelyzet megszüntetése felé. Ha a Firefox nem kap olyan mértékű médiahátszelet, és támogatást (buzzwords, ópenszórsz, Google pénz...), akkor most nem tartanának ott ahol. Ezért is rendkívül álságos a következő mondata:

  "Jobb böngészőt kell csinálni [mint az Internet Explorer].”"

  Egyfelől lehetne elmélkedni azon, hogy mit jelent a jobb böngésző. Az én értelmezésem alapján a Firefox kiegészítők nélkül (ahogy szerintem nagyon sokan használják), de a 3-as verzióig azokkal együtt is legfeljebb erős közepesként értékelhető. Tehát egy olyan böngészőt leszólni ily módon, ami gyakorlatilag bármilyen szempontból (persze ami nem érinti a monopóliumból és szabvány nem követésből fakadó előnyöket) jobb volt, mint az IE, már az FF megjelenését megelőzően is, enyhén szólva megkérdőjelezhető cselekedet.

  Egyszóval ez az egész idézet álságos.
 • szily3
  #30
  Ez sokat segíthet a helyzet megértésében (nem túl hosszú)

  Amúgy fent írtak ide, vagy oda, szerintem a Microsoftank igaza van, hisz saját termékkel miért ne adhatna saját terméket??? Pláne ha az integrálva van. Joguk van saját alkalmazásaikat használni, akármilyen szar legyen is az (az Opera sokkal jobb )
 • Alvarez999
  #29
  "Jó, hogy nem azt akarják, hogy a windows telepítésekor lehessen választani, hogy windowsot, vagy linuxot rakunk-e föl."

  Nálad a pont.
 • Kingfisher
  #28
  Tulajdonképp az Adblock az egyetlen dolog, ami miatt FF-et használok. De most nézem van IE-hez is, lehet áttérek IE 8-ra, ha kijön a végleges.