5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • Hornando
    Üdv Urak! Mi folyik itt kérem? Csak nézek, mint Rozi a moziban.
    Egyébként ma is tanultam valamit tőletek, mert ezeket a lemez minősítési sémákat biza én nem ismertem. Köszönet érte!
    Viszont azt nem értem, hogy a "Fos lemezeket" miért a Fair szóval határozzák meg, aminek amúgy pozitív a jelentése.
    Még a Fair mark kifejezés is közepes eredményt jelent.
  • Zephyr Retiring
    Hát ha feleannyiba kerül, akkor nyilván nem :)
    Kipihented magad? :)
  • Musachy
    Vissza a témához, bocs, csak néha elragadtatom magam. Hülyeség.

Szóval említetted a Shure M97xE-t, az sem rossz. Az AT440mla-hoz hasonlítják. Persze nyilván nem olyan.
  • Zephyr Retiring
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A nagy változás az életemben nem a pénz. Az életre tekintek más szemmel. A modorom meg olyan, amilyen. Természetesen a fórumozós világom nem egyezik meg a valóssal. A gondolkodásomról meg egyszerűen annyit mondanék: homlokegyenest más, mint a megszokott. De attól, hogy Neked vagy sok más embernek irracionálisnak tűnik, még nem biztos, hogy az is :)
  • Musachy
    Én nagyon jól tűröm a fájdalmat, de bizonyos dolgok mellett néha már nem megyek el szó nélkül. Amúgy meg tök mindegy, teszek rá, felőlem okoskodhatsz tovább, de ha ez a nagy változás, amit korábban kijelentettél, hát...
  • Zephyr Retiring
    Nos, az igazság sokaknak fáj. Mit is mondhatnék?
    Aki nem bírja a fájdalmat, az ne kérdezzen.
  • Zephyr Retiring
    Egy szóval sem mondtam, hogy magát a lemezt adtam volna el.
    Mikor mondtam én ilyet?
    Már abbahagytam, de amúgy sem nagy titok. Időt, pénzt szántam rá, hogy felkutassak olyan zenéket, amikért egyes gyűjtők nagy pénzeket fizettek. Összetett folyamat ez, rengeteg türelemmel. Felkutatsz egy zenét, amit valaki keres. Cserébe nem pénzt ad, hanem a berippelt zenéért egy másik berippelt zenét, amit meg egy harmadik személy keres égen földön. Ő viszont már pénzt is ad érte. És ha érted a szakmát, ajándékba meg kapsz egy másik ritkaságot is mellé, amit megint más keres. Mint mondtam: idő és pénz igényes a dolog. Időközben kicsit megszaladt (más forrásból) és már ritkábban foglalkozom ilyesmivel. Erre mondják: tuti buli. Hiszen mindenki jól jár és senkinek sem fáj semmije. Kivéve azokat, akik kimaradtak a buliból
  • narumon
    Az oké az még a jobbik dolog ha küldesz a vevőnek a SAJÁT rendszeredről magyarázatot. Csak ettől még a mások által használt rendszerhez nem passzol ezért megtévesztésre adhat okot. Persze ha te előtte megbeszéled a vevővel, hogy ez egy Mint állapotú lemez csak igazából nem az mert van ahol karcos és ő ezt elfogadja akkor lelke rajta.
    Ettől még látod, hogy mi pl nem értettük, hogy miről beszélsz az M- kapcsán mert semmi köze a nemzetközileg használt rendszerhez. Én M- NM lemezeket szoktam pl külföldről rendelni mert tudom hogy ezek gyakorlatilag hibátlan példányok. Frászt kapnék ha innentől valaki a te rendszereddel jelölné és kapnék egy karcos lemezt :)
  • Musachy
    Én tudom, mások átb@szásával, ügyeskedéssel, manipulációval, stb.
  • Zephyr Retiring
    Megnyugtatlak. Lassan 10 évig így dolgoztam és soha senkit nem vezettem félre. Mindig küldtem infómagyarázatot (jelölő rendszert) a vevőknek.
  • Musachy
    Nem pont ahhoz van köze, a második mondatom arra vonatkozott, hogy e fórumon miként mutatkozol. Bakker.
  • narumon
    Engem meg az érdekelne, hogy lehet meggazdagodni sérült lemezeken :)
  • Zephyr Retiring
    Fejts ki légyszíves: mi köze a személyiségemnek ahhoz, hogy miből csinálok pénzt. Tényleg érdekel, hogyan jutottál erre a tézisre.
  • narumon
    Hát az, hogy te itt mit gondolsz az sajnos az elfogadott jelölésekben nem játszik. Ez a TE EGYÉNI jelölésed innentől, aminek semmi köze sincs a mások által értelmezetthez. Ha én vennék tőled egy M- lemezt és BÁRHOL lenne rajta egy kicsi karc is, kapnád tőlem a mínuszt az értékelésben abban biztos lehetsz, mert valótlant állítottál a lemezről.
    Többek között ezért sem szeretek Magyarországról vásárolni mert biztosan sokan vannak még ilyenek, hogy szarok a nemzetközi sémákra majd én megmondom a tutit. Így forudul elő, hogy vaterán azt írja hibátlan példány, és mikor megkapom akkor kiderül, hogy max VG ami a hibátlantól messze van.
    Ezért kell külföldről vásárolni, ott nem szarnak a nemzetközi jelölésre és azt írják ami a valóság.

By the way:
    Lemez jelölések

A te példádat nem is értem. És ha a G jelölésre nem írsz minuszt akkor az egy jó lemez? Akkor mitől lett G ha egyébként karcmentes? Nincs benne semmi logika.

No mindegy csak tudjál róla, hogy a te szabványodat csak te tudod értelmezni - mást ezzel teljesen férlevezetsz.
  • Musachy
    Egészségedre. Persze, gondolom nem az itt mutatott személyiséged alapján szeretnek, akik szeretnek, ha szeretnek.
  • Zephyr Retiring
    Nem írtam hülyeséget.
    Én ezen gazdagodtam meg. Sérült lemezeken
  • Musachy
    Na itt vagyok, csak közben linux rendszereket telepítgetek és tesztelek az egyik gépemen...
    Szóval ehhez nem tudok már hozzáfűzni semmit, Naru leírta a lényeget. A +/- a köztes állapotot jelenti. Akármilyen fasza lenne a lemez karc nélkül, karccal már egyáltalán nem fasza. Nem lehet M- sem.
    Az van, hogy valaki be tudja ismerni, ha tévedett (vagy nem tudta jól) - én már pl. többször megtettem, van, aki meg inkább ír még 10 hülyeséget, de nem képes elismerni...
  • Zephyr Retiring
    Nos egy ellenpélda:
    Mutatok Neked bármikor egy olyan lemezt, amin 10 track van, de csak a kettes karcolt róla. A többi hibátlan, mondjuk M minőség.
    Ebben az esetben szoktuk ezt a lemezt M-(T) ként jelezni.
    Ha 2 nóta sérült (2T) ha három (3T)..
    Én ezt ezer éve így használom.
    Szarok a nemzetközi sémára. Az SS egyébként sem hivatalos szabvány.
    Akármelyik lemezemet lefóliáztathatnám és SS-ként árulhatnám bakker
    Nekem ez vált be, ezt használom.
    Mellesleg attól, hogy 1 zene vagy 2 karcos, a többi még nyugodtan lehet akár VG++-os is.
    Tehát az elméleted nálam megbukott
  • narumon
    Hát nem :)
    Ami ugyanis M lemez az KIZÁRJA a karcosságot, mert az M leírásában szerepel, hogy nem lehet karcos. Tehát ha a lemezed karcos az már csak VG lehet eleve, semmi szín alatt nem lehet M! Ha G lemezed van az meg azt jelenti eleve, hogy karcos, tehát ott a G- az azt jelenti, hogy gyakorlatilag azért van meg a lemez, hogy elmondhasd hogy megvan de hallgatni nem ajánlott.
  • narumon
    Tévedtél. Ez a nemzetközi séma:

F (Fair) - fos lemez
    G (Good) - kissé fos lemez
    VG (Very Good) - Hallgatható jó lemez, láthatóan használt, különösebb gond nélkül lejátszható, ha a hallható problémák minimálisak akkor lehet belőle VG+, a VG- ennek az ellentetje, azaz több helyen is serceg vagy jelentősebb alapzajt szedett össze.
    EX v. VG++ (Excellent) - Nagyon jó állapotú lemez, szintén hallható problémák nélkül, de látható hajszálkarcok lehetnek, a borítónál enyhe kopás megengedett.
    NM (Near Mint) - hibátlan állapot, lejátszáskor nem lehet semmilyen alapzaj vagy hallható elváltozás
    M (Mint) - Mint az új, szó szerint.
    SS (Still Sealed) - azaz bontatlan

Mivel ezekbe azért nehéz mindig belerakni, mert mondjuk nem éri el a lemez az EX állapotot de azért a VG-nél jobb ezért azt VG+ jelölik. A - meg ugyanez. Kicsit rosszabb mint az Excellent de azért a VG+ nál jobb, az lesz az EX-
    Tehát a te példádban az M- az gyakorlatilag egy teljesen újszerű lemez, karcok és hibák nélkül, csak esetleg valami miatt látszik rajta a használat.
  • Zephyr Retiring
    Az én értemlmezésem szerint:
    betű = minőség
    M NM EX VG és G
    szimbólum = erősség
    + ++ illetve -
    tehát ha G lemezem van és karcos az G-
    ha pedig M és karcos az M-
    Mi van gyerekek? Nem mondjátok, hogy a karcos lemezt nem "-" jellel illetik?
  • narumon
    Hát ha volt rajta karc akkor nem lehetett M- a lemez :D
    Vagy vágod a jelöléseket egyébként?
  • Zephyr Retiring
    Igen így jelölik, vagy igen tévedtem?
    A mínusz jelzi a karcot. Ha másként tudod, ne add fel a harcot
  • Musachy
    Hát bakker, igen.
  • Zephyr Retiring
    M- azaz M mínusz bakker
    Eddig úgy tudtam, így jelölik a karcolt lemezeket. Tévedtem?
  • Musachy
    Igen, arra ment volna...
    Nem értelek, a Mint eleve karcmentes állapotot jelölne, a VG+ némileg "lejjebb" van! Úgy kábé pont fordítva lenne a szövegednek értelme...
  • Zephyr Retiring
    Ez gondolom a #1177-re ment volna
    200-ért elhozhattam volna. De hallgattam magamra, hogy meglesz egyszer "VG+"-osban is. Akkor meg úgysem tartogatnám. Tehát..
  • Zephyr Retiring
    Mert hiába volt "M-" egy szép kis karcolás éktelenkedett a belsejétől a külsejéig keresztbe. Nem volt túl mély, de arra pont elég, hogy a tű érzékelje. Ezért könnyeztem meg. Amúgy az egyik legnagyobb kedvencem a dal. Van is eredeti vinilrippem belőle. Magam készítettem egy kölcsönlemezről úgy 3 éve. Hibátlan minőség, de mégsem vinil
  • Musachy
    Biztos túl drága volt.
  • narumon
    Szívesen, de szerintem marhára nem volt Off, ilyenekről (is) szól ez a topic.
  • narumon
    És miért szökött könny a szemedbe? Nem vetted meg?

Melyik vásárban szokott ez a valaki kint lenni. Lehet, hogy én mindig rossz helyre megyek de Italo Discot még nem is találtam kint, a múltkor meg megörültem egy rohadt jó állapotú (ránézésre) Dire Straits lemeznek - de kiderült, hogy csak a borító jó a lemez az szerintem a Fair-t sem üttötte meg. Nem is értettem! Mondjuk jó fej volt a faszi, mert mondta, hogy vigyem el egy ötszázasért és a lemezt kirakhatom dísznek, de végül meggyőztem, hogy legyen 100 és a lemezt otthagyom neki :) Szóval az itthon levő VG+ Dire Straits lemezem kapott egy EX borítót a régi helyett :)
  • mrmzsa
    Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, nem "OFF" tovább a topikot, akit valamelyik LP érdekel a gyűjteményemből, írjon e-mailt, vagy küldjön üzenetet, és a többit ott megbeszéljük. A VHS, MC, DVD akkor hamarosan felkerül a Vaterára, utána az LP-k. Még egyszer köszönöm a segítséget!
  • Zephyr Retiring
    Italodisco "VG - VG+"
    Beat "G - VG"
    Rock "VG++"
    Jobbára ezeket nézem és találom. Mondjuk néha könnyek szöknek a szemembe:
    legutóbb Paul Hardcastle 19 című maxiját láttam "M-"-ban
  • narumon
    És találtál egyébként normális lemezeket? Mert én múltkor is odamentem az egyikhez és átlapoztam őket de erős jóidnulattal G vagy VG lemezek voltak max.
  • Zephyr Retiring
  • Musachy
    Én is.
  • Zephyr Retiring
    picit off:
    Másik fórumon mondták, hogy az írásaim már csak halványan látszanak.
    Tényleg így van? Én a sajátomat ugyanolyannak látom, mint a tieteket..
    on..
  • Zephyr Retiring
    Én már rengeteget vettem. Nagy része már tovább is vándorolt 2-3 szoros haszonnal.
    Igazából nem a haszon miatt adtam el őket, hanem mert arany szívem van és könnyen le lehet venni a lábamról
    Annyira nem is sajnálom őket. De a sok hifi (már csak így kötőjel nélkül) ketyerét (orsós magnókat, vintage erősítőket, barázdabillegetőket, tévéket és retró rádiókat) már annál inkább
  • Musachy
    Na azért érdemes mászkálni...
  • narumon
    meg Rúzsán meg Zsombón. Igazából minden hétvégén máshol van. Néha ki szoktunk menni. jó nagy tömeg van. Meg vinyl is elő szokott fordulni, de még soha nem vettem. Csak cipőt :) Meg lángost :D meg hekket :D