Bakelit lemezek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !
Ez a koncert igen remek, aki meg szeretne ismerkedni a 60-as évek vége, 70-esek eleje idõszakának kétségkívül legjobb zenéivel ( persze van még egy csomó másik is ...), az ne szalassza el.
Tönkre ment az uccsó lemezem, megsütötte a nap, és meghajlott 😞 Azóta is bosszantom vele az asszony,t hogy mit merre pakoljon 😊
ELP koncertek kedvenc része 😄 Ha nem ugrana oda, 21:30
Legyen benne örömöd, mint ahogyan van nekem is.
Jó futást. Én kicsit hanyagolom mostanság. Az este is 11-ig raktam a lamináltat a nagylány szobájában.
Fáradt vagyok, de szívesen újítom fel az otthonunkat, mert így szebb környezetben hallgathatjuk a fekete korongokat a jövõben. A szobák akusztikája is más lesz.
"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."
Lényeg: a saját cuccodat szivesen hallgasd, ha az szerinted kellemes, akkor jó. Én legalábbis lephosom, hogy másnak mondjuk Roksan pörgeti a vájnilt, nekem meg csak egy Dual. Sajnos manapság bár ráérnék, mégsem veszem a fáradságot egy lemez felhelyezésére és meghallgatására. Most épp ott vagyok, hogy a szabadidõ kellemes eltöltése az számomra, hogy elmegyek a természetbe futni és közben hallgatom a kedvenceimet. Ez nem minõségi zenehallgatás, de minõségi idõtöltés! <#vigyor2>#vigyor2>
imo :) science fiction is science fact
Egymás "rippjeit" csekkolgattuk, hogy kinek, hogyan szól 😊
Mintha számítana 😊
Manapság már lexarom 😊
Egy dolog maradt fontos csupán:
A saját cuccaim jól szóljanak.
Minden egyéb hangminõség másodlagos csupán...
Alan Parsons Project - Pyramid
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Vinylnirvana
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Anglia szokott utamba esni meg USA. Innen való több lemezem is. Kocsival néha német.
Az én nagy bajom, hogy vidéki "nagyvárosban" élek, errefelé nem igen van normális lemezbolt sem, piacon sincs, lemezbörze sem szokott lenni. Ha bármit akarok akkor pest, vagy netes rendelés 😞

Az utoljára hallgatott fekete korongom egy 1981-es német Radial Choice kiadvány. B oldal 1. zene.
Mickey. Elõadó Toni Basil.
Bakelitban gazdag szép napot mindenkinek<#eljen>#eljen>
Egyszer mutatóban járt itt egy best of-juk..talán 2010-es?<#whatever>#whatever>
Sokat mondok, ha egy perc alatt végigfutattam a cd-ben. Aztán, ahogy jött távozott is..
Bár meglehet, hogy velem van a baj és nem velük<#vigyor>#vigyor>
Mert hogy egyetlen dalt sem találtam azon a best of-on, ami nekem tetszett volna..
Hát így esett meg az az eset, hogy a best of-ból hirtelen best off lett<#nevetes1>#nevetes1>
Tehát felveszem a pótolandó zenék listámra 😊
Nem mondhatni, hogy nem vagyok mindenevõ...<#hehe>#hehe>
Az, hogy mikor, most mellékes, de megoszthatnánk egymással az utoljára hallgatott vinylünk elõadóját és címét..
Csak ameddig nem lesz újabb téma.
S mert szeretek jó példával elöl járni, kezdem én:
C&C Music Factory - Things That Make You Go Hmmm!
De ebbõl senki se vonjon le konzekvenciát 😊
Rockot is éppúgy hallgatok, mint Beat-et, Funky-t vagy épp Bluest. Mikor milyen hangulatom van. Valamiért a legutolsó a C&C egykori slágere volt...
én is úgy hiszem, hogy sok szempontból, és árazás tekintetében a komoly hifi és high-end audiophile termékek már gyakorlatilag nem is a hangminõségrõl szólnak, hanem az érzésrõl,amit a birtoklásuk, megjelenésük vagy épp a marketingjük hatása okoz. <#kacsint>#kacsint> természetesen hallottam már eszméletlen jó többmillás rendszert is és olyat is,ami 'ugye, ez csak vicc akart lenni?' kategória...de a 'nem minden arany, ami fénylik' itt is füllel hallható. nem minden dizájn kérdése, de a sok millás rendszerekben erre már jócskán adnak....és azt jócskán meg is kell fizetni.
A legfelsõbb kategóriában, nagyon észrevehetõ már a sznobok hajkurászása, gyártói oldalról. Hogy egy MarkLewinson-t már csak akkor vesznek meg, ha ráírják a 800 meg 1000 Watt-ot. Illetve, csak ha 5 milla/ végfok, csak akkor szólhat jól. Sok-sok gyártó meg is lovagolja ezt a hozzáállást, egy 2-3 millás Hi-Fi nél, a hozzáértõen összevásárolt 4-500.000Ft-os kategória jobban szól, még ha csak arra a mûfajú zenére is, mint amire a vásárlónak szüksége van.
Nagyon megy a vakítás, meg a szemfényvesztés. Elég, ha egyszer az ember, egy rendes nagy kínálatból mazsolázni próbált akár csak hangfalkábelt 😄 Mindenki szembesült vele valamilyen formában.
A kedvenc történetem, hogy az 1.3 millió Ft-os Siltech hangfalkábelt, leszólta a 80 eres HDD szallagkábelébõl sodort 'zsinor', mert ugye a fizikának vannak ám törvényei. Vagy amikor az ezüstözött szuper rézkábel szarabbul szól, mint a szimpla réz kábel, vagy az ezüst kábel.
Számomra megfigyelhetõ, hogy egy házimozi erõsítõ és egy Hi-Fi erõsítõ között, azonos minõség között 3x-os szorzó található árban. Egy 100e Ft-os sztereó úgy szól mint egy 300e Ft-os hifi (jó esetben, ha hozzáértõ a cég, és nem a dizéjn miatt kerül annyiba)
És sajnos egy 100e Ft-os Hi-Fi erõsítõ, még elég gyatrán szólogat.
Arról nem is beszélve, ha van a helységben egy olyan hangfal, ami nem szól, annak a membránja átveszi a rezgést, és õ is elkezd 'hangot adni', evvel úgy elkeni a sztereó teret, mint az ovisok az elsõ festõ foglalkozásukon.
Ráadásul ha a DA, elektronika, elõfok, Phono, ugyan azon a tápegységen van, (kicsit komolyabb szinten, ugyan abban a fém dobozban) abból jó hang nem jöhet ki. Rángatja a membrán a végfokot, visszadolgozik, repkednek a +- amperek, egy ilyen elektronikának meg egy stabil 90mA-es jelre, meg stabil 5V-ra lenne szüksége, amit az életbe nem fog stabilan, zaj mentesen megkapni.
Három tápegységet meg nem raknak egy 300Ftos erõsítõbe, aminek tisztán az alkatrész ára ~50eFt körül van. Az legalább +4e Ft, és abból le akarnak gyártani 10.000 darabot. Inkább a 150 Ftos stabilizátort teszik bele, jó lesz az vidékre.
Még egy valamire való CD-játszóba is három tápegység van, 1 a D/A nak, 1 a vezérlésnek(világítás, ajtónyitó stb), a motornak, mert az elektromos motor annyi zajt tesz a hálózatra, aminnyi a földön nincs sehol.
Észrevehetõ, hogy éjszaka pl sokkal jobb hangja van egy panel lakás Hi-Fi-jének, mint estefele, mert a sok 'fogyasztó zajgenerátor', ki van kapcsolva a szomszédoknál/háztömbben.
Az, meg hogy összehasonlítják az írt lemezek minõségét, meg melyik kismegszakítónak van jobb hangja, meg a zaj harvesterek, a shatki kockák... Ezeket már erõsen a Hi-Fi boszorkány hiedelmének vélem. De addig örüljek, amíg én nem hallom ki a verbatim, meg a gyári lemez közötti különbséget 😄
Amúgy a jó Hi-Fi felé vezetõ úton, elõször az lesz feltûnõ, hogy a sztereó középpontban ülve, már a hangfalon túlról is megszólal a zene. Tovább javulva, már kezd mélysége lennei, és meg lehet hallani melyik hangszer van elõrégg hátrább, és a kibebaszott jó rendszerekben, már a magasságot is lehet hallani.
Nem véletlenül kérdezik a Hi-fi-sták mindig, mi a faxnak 5 hangfal, kettõnek jobb a tere 😄
Jelenleg semmit sem hallgatok, mert nekem meg most van worktime 😊
Megyek is enni valamit. Megéheztem 😊
Holnap folyt.köv. a felújítás project...
Zenét vinylrõl lekorábban jövõ hét végefelé...azaz, bocs: megyünk nyaralni (õszölni?) a négy napos ünnepben. Esetleg, nem. Mindenképpen csak ezután (azután).
De a telcsi nálam lesz, tehát rátok nézhetek majd 😉
tudom,neked is van, de akkor te se nem átlagos, se nem halandó vagy, és mivel fájdalmat sem érzel, így vagy Jedi vagy, vagy Transformers! esetleg 'papucs orrán pamutbojt'...
ez egy fórum! mégis minek kéne változnia? legyen egy 'igazság' és azt helyeselje minden hsz? vagy mi?
És megint minden megy elölrõl... Nem változtál sz@rt sem.<#nevetes1>#nevetes1>
"fogyasztói társadalom csúcsbirkája"
és az SG-jé!<#nyes>#nyes>
és igen, mert te vettél egy korábban kurvadrága cuccot fillérekért,attól még az egyáltalán nem biztos, hogy jól is szól, legfeljebb árban nem volt rossz bolt....a kettõ nem ugyanaz.
egyben tudok egyetérteni, ez öröm is számodra, amit le is írtam, csak hát ugye öregszel és sokat ismétled önmagad...ami drága és jónak tûnik, azt akár egy olcsóbb csúnyább is tudhatja....de hogy tudja-e valójában, hát ez az,ami csak akkor derül ki, ha teljesen azonos körülmények között kerül összehasonlításra és mondjuk nem a te Sokol hangfalaiddal.<#nyes>#nyes>
a "hi-fi szabványt" meg ne erõltesd (ráadásul, hogy nincs is teljesen egységes világszabvány ezügyben), és ne keverd össze a DIN-el vagy IHF-fel,mert az elmúlt 90 évben is folyamatosan változik ezügyben is sokminden, sõt már lényegesen több szabvány (tehát mérésmódszer) szerint minõsítenek a gyártók (ki ebben, ki abban) ebben a kategóriában is, és egy jó csöves erõsítõ is röhögve meg tud felelni bármelyik 'hi-fi szint' minimál követelményeknek, még akkor is ha a legtöbb thd-je jóval magasabb az integráltnál. a minõségben ez csak egy tényezõ, és alapvetõen nem is ezen (a papíradatokon) bukik vagy áll meg a hangminõség megítélése....
Jajj így végigolvasva én úgy érzem fordítva ülsz a lovon 😊
"Attól, hogy egy lemezjátszót én 3 rugóért tudok megvenni, más pedig 23-ért, az attól még a (hang)minõséget nem befolyásolja."
Természetesen nem. Viszont az, hogy a világon 1-2 ember ennyire áron alul tud valamit megvenni még nem sorolja az adott lemezjátszót az 3 ezer forintos lejátszók táborába, ugyanis bárki másnak 23e forintot kell érte fizetnie. Mint ahogy az árba nem számoljuk bele azt sem, hogy van aki vissza tudja igényelni az ÁFA-t (vagy eleve sundabunda), mert a többiek nem.
"Naru barátom, egy szóval sem mondtam, hogy mi volt a másolt kazi eredeti forrása, tehát azt sem tudhatod biztosan, hogy valóban nem hangminõségben ugyanazt kaphattam akár 😊"
Ebbõl a szempontból teljesen mindegy mert kazettáról beszélünk ami köszönõviszonyban sincs minõségben sem a bakelithez sem a CD-hez képest sem. Tehát teljesen mindegy, hogy akár 24/192-rõl másolsz rá a végeredményed még akkor is csak egy kazetta lesz.
"Továbbá, a 700 rugós sztereó erõgép kontra 65 rugós dts csillivilli kütyü elmélet is megbukott. Hány olyan csillagászati árú mûszaki cikket mutassak, ami maximum az árban jobb olcsóbb társainál?"
Én is említettem, hogy létezik ilyen, de azért olyan nagyon sokat nem tudsz mutatni, fõleg nem olyan cégtõl aki régóta a piacon van. Ezt a piac gyorsan leszabályozza, nem nagyon lehet átbaszni hosszútávon az ügyfeleket - bármennyire is szeretik néhányan ezt hinni.
"Ja, és ha már téma lett a hi-fi hangminõség, akkor kéretik a csöves erölködõket nem ide sorolni. A hi-fi, az egy szabvány, amibe a thd eredmény is belejátszik. Egy csöves ercsinek olyan magas a thd-ja, mint öreganyám cukra wazze 😊"
A HI-FI tudtommal nem szabvány, és mint azt már sokan sokszor bebizonyították nem lehet számokkal leírni. Pont errõl szól ez a topic is. Papíron a CD mindenben jobb mint a bakelit, a valóságban meg köze sincs hozzá minõségben. Ha téged a számokkal meg lehet téveszteni akkor te vagy a fogyasztói társadalom csúcsbirkája, akinek a számháborút (ami most szinte mindenhol jelen van) kitalálták.
"Ha már hi-fi (pláne hájgend) akkor maximum 0,00...akármi thd!
Attól még, hogy egy csöves ercsi gyönyörû, még nem hi-fi!"
No ezzel meg bizonyosságot adtál arról, hogy botfülû vagy, de legalábbis a zenéhez nem sok közöd van, nem is csodálom, hogy egy Denon házimozi erõsítõ megfelel a céljaidnak a tömörített DTS hanggal együtt. Teljesen más malomban õrlünk. Szerintem te az a kategória vagy aki boldogan hallgat egy 320-as mp3-at is - mert az is jól szól. Ezzel nincs gond, vannak ilyen barátaim, csak ellentétben veled nem magyarázzák meg, hogy ez jól is van így.
"És zárszóként elmondanám még, mielõtt kimagyarázzátok, hová is akartam kilyukadni, igen: szeretem a csöves erõsítõk meleg és részletgazdag hangját. Igen, vannak csövesek, amik szebben szólnak integrált társaiknál. De sajna attól sem lesznek hi-fik. (high end-ek sem. Maximum látványban.)"
Akkor mégis mirõl beszélsz? Mi a hifi (és fõleg a High-end) célja? Egyetlen egy célja van a minél részletgazdagabb, térben ábrázolt hangzás. Ebbe semmilyen számháború nem tud beleszólni, fõleg amikor digitális számokat hasonlítasz össze analóg rendszerekkel. És végül csak elismerted, hogy jobban szól mint integrált társai, akkor miért kellett az elõtte lévõ agymenés. Nekem van itthon most (még) egy Yaqin MS300B csöves erõsítõ ez olyan 350.000 Ft körül van. Mindenféle tesztek (füllel) alapján ez mellé 500-ig nem tudsz semmilyen másik erõsítõt odarakni ami hozná ugyanezt a minõséget - akkor megint mirõl beszélünk?
"Mára ennyi. "bakelitben" gazdag holnapot mindenkinek. "
Hát ma amúgy is szanálás van tervben teszem fel vaterára a lemezeket amiket kiszanálok 😊