Bakelit lemezek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

narumon
A rossz hangszedõ a világ legjobb tûjével sem fog jól szólni, nekem csak ez a gondom.
Nem tudom nem rémlik, hogy láttam volna ilyen ronda Shure-t. Mint írtam a rondát nem a designra értettem, hanem az illesztésekre, kiépítésre.
Persze tévedhetek is és lehet, hogy a tû rossz benne, de az hangminõség romlással jár (mármint nagyon hallani hogy rosszul szól). Csak azért erõltetem az AT-t mert a 95 ha jól emélkszem 12-13e forint újonnan, akkor meg minek reckírozni egy használt ki tudja milyen hangszedõvel?

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Hornando
Azt hiszem kijelenthetem, hogy nem értek hozzá. Viszont olyan szakit sem ismerek, aki érti a csíziót és vállal is ilyesmi beállítást vagy átkebelezést vagy bármi mást, ami kell.
Egyébként ilyen a kar.

[/img]
[/img]
[/img]
[/img]

Talk loud say nothing... do you have any tobacco?

Zephyr Retiring
Megnyugtatlak hogy a Shure millió pont ilyen rondaságokat is értékesített annó a 70-es évek végén 😊
Persze ma már vannak sokkal jobb hangszedõk is. De ne a külsõségek alapján ítélj! Majd ha egy új tûvel is hallottad, akkor szakérts csak 😊

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

narumon
Legalább egy AT95-öt rakjon már fel. Ki tudja miféle kiféle ez a hangszedõ oszt ha egy szar akkor hiába cseréltetsz vele tût a hangja attól még szar marad 😞 (És akkor a nyakán marad egy tû is...)

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Zephyr Retiring
Esetleg ugorj be Mflex barátunkhoz.
Szerintem tudna segíteni...

Zephyr Retiring
Mármint mire?
A karról vagy a hangszedõrõl kéne nyilatkozzak?
Legyen mindkettõ..
Ha nem értesz hozzá, a karcserét inkább szakival végeztesd. Nekem is van ilyesmire itt helyben emberem 😊
Nem olcsó, de megéri 😊
A tûd Shure kompatibilis. Beszerezhetõ hozzá csere. De ha kart cseréltetsz, akkor hangszedõt is fogsz.
Melyik a jobb?
Ezt hagy ne én döntsem el.
A tûcsere/régi kar olcsóbb.
Én beérném ennyivel, és késõbb ha elégedetlen lennék a hangzással még mindig lehetne új kar/új hangszedõ is akár..

narumon
Neten vagy hifi forumban. Mindig szokott használt eladó lenni. Nekem is van 4-5 hangszedõm de nem tudom valamelyiktõl most éppen megválnék-e. Talán az S120-tól bár jó az is ha van itthon szóval nemtom 😊

narumon
Szerintem azt jelenti hogy csere 😊

Egyébként minél jobb egy hangszedõ annál szebb (mármint építés ügyileg), ez meg egy randa hézagos valami - nem tudom elképzelni, hogy komoly hangszedõ legyen.

Hornando
Na és róluk mit lehet tudni? Ez most jó hír vagy inkább baromi gyorsan iktassam egy kukába? :-)))

Hornando
Arra vonatkozóan is tudtok tippet adni, hogy hol érdemes hangszedõt vásárolni? Pécsett szerintem már sehol nem forgalmaznak kimondottan hifi és High-End komponenseket.

narumon
Ha nekem mindenképpen tippelnem kellene akkor azt mondanám, hogy valamilyen pickering.

narumon
Szerintem akkor ne várd meg a 440Mla beszerzését. Vegyél egy AT95E hangszedõt az árához képest nagyon jó, teljesen vállalható és szerethetõ. Esetleg még az OM10-et is átrakhatnád erre.

Hornando
Sajnos a hangja sem szerethetõ. A youtube-on szoktam hallgatni lemezjátszó hangzásokat és még így, számítógépen és headseten keresztül is átjön az analóg hangzás teltsége, bársonyossága.
Nagy álmom egyszer mindezt otthon is megvalósítani.

narumon
Hmmmzz na ilyet még nem láttam. Ami megkérdõjelezi azt, hogy bármennyire is márkás darabbal lenne dolgunk :o

Hornando
Na, nincs tipped?

Hornando
Na szóval, nem éppen nádiposzáta, de barázdabillegetõ <#hehe>

Talk loud say nothing... do you have any tobacco?&#65279;

Zephyr Retiring
Tõlem 😊
Amúgy nem a forma, hanem az anyagfajta és a súly számít ..mármint a karnál..

Hornando
Ja és letöltöttem a hangszedõmrõl készült fotókat. Jöhetnek?

Hornando
Igen, asszem az lesz a vége, hogy továbbra is vigyázok rá. :-)))
Na és szerinted érdemes hozzá csõkart szerezni?
Bár még a lapos karral sem hallottam a hangját.

Zephyr Retiring
Ja. Jó kis cikk 😊
De oda se bagózz rá 😊
Pár fillérért eltakarítom tõled azt a porfogó lomot 😊
Így mindenk jól jár 😊
De legfõképp én 😛

u.i.: a helyedben én vigyáznék rá..

Hornando
<#papakacsint> Az a helyzet, hogy ma ráakadtam erre az írásra és azóta egy picit elbizonytalanodtam az eladását illetõen.
Tudom, hogy nem egy csúcs pörgetõ és nekem még csõkarom sincs hozzá (csak a gyári lapos), de második készülékként eltudnám képzelni. Sõt azzal, hogy elárultad, neked több géped is van, úgyszólván bogarat ültettél a fülembe. Hogy fogom bírni anyagilag? <#rinya>

Hornando
Neked is köszi, így lesz. Megcélzok egy Audio Technica AT-440MLa hangszedõt. Kis szerencsével az idei karácsonyi lemezek már errõl szólalnak meg... :-)

Zephyr Retiring
Akkor ideje lassan beüzemelni 😊
Ha nem boldogulsz vele jelezd.
Segítek tõle megszabadulni 😊

Hornando
Sziasztok!
Köszi a válaszokat és a hangszedõ tippet.
Megnéztem a weben és valóban jónak tûnik, csak hát az ára...
Szóval spórolnom kell rá, de biztos vagyok benne, hogy megérné.

Ja és teljesen elfelejtettem, de van még egy NAD 5120 is, amiben Ortofon OM10 hangszedõ van, de ez a masina teljesen üzemen kívül van.

Zephyr Retiring
Ez tutyika wazze 😛
Semmi bakelites nincs rajta 😊

Musachy

imo :) science fiction is science fact

Zephyr Retiring
A nádi poszáta a 20 kHz felé közeledik..
aztán hirtelen odaér és fölé kerekedik..
két szeme is kikerekedik <#wow1> és a ...<#hehe>

narumon
Nemcsak, hogy 20khz felé hanem 20khz fölé is 😊

Zephyr Retiring
Részemrõl teljesen 😊
De csak ha az említett magas hang 20 kHz felé is emelkedik 😛

narumon
Szóval a hím nádiposzáta a tojó ének hangjára közeledik. A tojó illegeti magát és megkezdi a BAKELIT násztáncot. Begye élénk vörösre változik és magas hangú BAKELIT hangot ad ki magából.

Így gondoltad? 😊

Zephyr Retiring
Tõlem aztán a nádiposzáták téli párzásáról is dumcsizhatunk, ha közben bakelitekrõl is lesz szó 😊

narumon
AT440Mla nagyon jó megerõsítem! Kicsit kevesebbért az AT120E is nagyon jó a lemezt hasonlóan jól kezeli (nincs gond a belsõ barázda torzítással), kicsit kevesebb a tér (meg talán a magas), ennyi a gondja a nagytesóhoz képest.

narumon
Chorusból 806-ot ismerem, az egész korrekt kis hangfal, a 706 sem lehet rossz ez alapján!

narumon
Jah még csak annyit, hogy nagy vész nincs most is gyártanak és árulnak nagyon jó lemezjátszókat mindenféle árkategóriában. A Technicset viszont sajnálom - remélem újra indítják majd a gyártást.

narumon
Húbazze ennyiért mennek a magnók most? Még jó hogy kettõt is kidobtam évek elõtt. Aztakurva. sokszáz eUró? Mivan? Asszem megyek fel a padlásra hátha csak oda vittem fel :o

narumon
Hát ott töbnyire csak zenéket nyomnak egymásnak, szóval szerintem jöhet ide a HQ is 😊 Elvégre mi képviseljük annak a tetejét vagy mi 😊

narumon
Szerintem ha most nem tudod milyen hangszedõd van akkor esélyes, hogy nem egy csúcs. Akkor meg MM ha meg MM akkor miért nem maradsz egyelõre az MM vonalon? Egy jó AT-t bele és már meg is van oldva.

narumon
HM ez az 50 szerintem legmerészebb álmait is felülmúlná. Lehet, hogy akkor felteszem vaterára had örüljön 😊

Zephyr Retiring
Lássuk csak:
Hangszedõ minimum AT 440 mla.
Azért õ, mert a lemezek oldalankénti utolsó perceit is rendes balance-al olvassa le ellentétben egyes Ortofonokkal.
Az ár/értékarányát is elfogadhatónak tartom.
Tûcsere. Kényes kérdés, ezért csak átlagot tudok mondani..
Erõsen kétlem, hogy manapság még használ bárki is zafírtût, de ha mégis..akkor azt ajánlott 120 üzemóra után cserélni.
Gyémánttûknél már 650 - 700 üzemóra is beleférhet akár, de ezt is számos mellékhatás csökkentheti. Pl.: kopottabb lemezfelület, antiskating és tûnyomóerõ..
Ez utóbbi kettõt érdemes a gyári beállításokra belõni.
A hangszedõ (fej) cseréjét csak akkor szorgalmazom, ha az új tû cseréje sem javít a hangzáson. Egyébként felesleges.
Több lemezjátszóm is van. MM is MC is.
A Dual-okat szorgalmazom leginkább, mert viszonylag baráti áron kiváló hangminõséget produkálnak.
A németek mindig híresek voltak a precizitásukról.
Önszorgalomból begyûjtöttem a Dual-okból a pörgetõimen kívül rádiót, deckmagnót, erõsítõt és természetesen cd pörgetõt is 😊

Vannak drágább és jobb ketyeréim is a Dual-nál, de mit tehetnék? Ez a szerelem az a bizonyos mindent elsöprõ részemrõl 😄
Ja, szerintem már említettem, de a kedvenc 704-esem egy Shure-t az ezüst paripám meg egy Ortofon-t hord magán 😊

Hornando
Ezek szerint semmilyen tapasztalatot nem tudsz velem megosztani hangszedõ ügyben?
Te milyet hallgatsz, MM vagy MC ?
Mennyi idõ után cserélsz tût vagy veszel teljesen új hangszedõt?
Te miszerint döntesz egy bizonyos márka, típus mellett?

Hornando
Persze, de emellett én még a design-t is megemlíteném, ugyanis a régebbi vintage cuccok szebbek, látványosabbak a példaként idecitált 90-es évek termékeinél.

Hornando
Mivel kispályás versenyzõ vagyok, csak egy CHORUS 706-ra futotta. :-)

Musachy
Nekem ez azért szimpatikus, mert ellentétben Naruval nekem nem elsõsorban a lehetõ legjobb hangzás elérése a cél, nem törekszem erre, hanem egyfajta jó hangzás ÉS nosztalgia keveréke. Talán ezért nem adnék pénzt sok mai elõadó lemezére. Inkább sercegjen, de hozza azt az érzést, amit nekem ez a technika és azok az idõk jelentenek. Ezért nem is költök rengeteg pénzt jobbnál jobb lemezpörgetõre, hangszedõ-csodákra, csöves erõsítõre meg hiper-szuper hangfalakra. Nekem más a célom ezzel az egésszel.

imo :) science fiction is science fact

Hornando
Azt hiszem ezt félreértettétek, mert én nem ilyen értelemben hoztam szóba a vintage technikát. Talán fogalmazhattam volna egyértelmûbben is, de legfeljebb akkor most teszem meg.
Nos a gondolatmenet az analóg hangzásra és technikára vonatkozott. Lemezjátszókra és magnókra gondolván.
Azért írtam azt, hogy a 90-es évek eleje-közepe nem jó kiindulási pont, mert addigra az ismert japán és európai gyártók szinte teljesen felhagytak vagy jelentõsen visszavették a fejlesztéseiket, rosszabb esetben a gyártással is leálltak. Emlékszem amikor 94-95 körül a pécsi Hifi Galériában láttam egy nyomorult SANYO lemezjátszót, miközben a Fi-Fi Magazinban majd elaléltam a LINN Sondek LP12 tesztjétõl.
De említhetnék deckeket is, amik már nem fém vázra épültek mint egykor.
Miközben ha a 70-es évek végérõl vagy a 80-as évek közepérõl veszünk egy bármilyen márkájú felsõ kategóriás analóg lejátszót, nem gondolnám, hogy melléfognánk vele.
Remélem nem veszitek túlzottan OFF témának, de például rengeteget bújom ezt a magnós oldalt.
DAC és más digitális vonalon tökéletesen egyetértek veled.
Jó példa lehet az is, hogy a LINN cégnél egyszerûen leálltak a CD játszók gyártásával. Ma már kizárólag csak médialejátszókat árulnak...
Szerintem ez eléggé beszédes.

Zephyr Retiring
Ilyen totyik van már 😊
Mármint ami a hangminõséggel foglalkozik..
Pl. HQ Sound.
Lemezjátszóról külön nem biztos, hogy érdemes, de próba cseresznye..

Hornando
Nincs is ezzel semmi gáz, hiszen én dobtam fel a labdát.
Meg amúgy is, csak õszintén ha kérhetem... :-)

Hornando
Sziasztok!
Na látom sikerült kavicsot dobnom a topikba a konfigurációmmal és a vatyerkás Denon pörgetõvel.
Akkor csokorba szedném a válaszaimat.
Korábban már jeleztem, hogy indítanék egy témát hangminõség témakörben, amit jó lenne kivesézni. Nos nem utaltam rá egyértelmûen, de a hangszedõk és ezzel együtt az én hangszedõm lenne ez a téma.
Köszönöm a felajánlást, akkor lefotózom és jó lenne ha sikerülne kitalálni, hogy mi szól jelenleg a lemezjátszómban.
Megjegyzem én már ezzel vettem és amikor komolyabban elkezdtem utánajárni az esetleges cseréjének, bevallom az árak miatt hamar elment a kedvem mindentõl. Nyilván nem akarnék valami dömping DJ hangszedõt, ahogy egy BENZ Micro sem férne bele a költségvetésbe. Már csak azért sem, mert a GRADO, Ortofon, SHURE, AudioTechnika, jó hangú termékei is meglehetõsen borsos áron mennek. De ez csak az érem egyik fele, mert minduntalan az jár a fejemben, ha MC típusú hangszedõt vennék. Persze akkor egy elõerõsítõt is kéne szereznem. Szóval ott vagyok, ahol a part szakad és már évek óta nem történt semminemû fejlesztés.
Kérdésem tehát az, hogy ki mit lépne tovább az én helyemben?
Továbbá MC-s tapasztalatokat is szívesen olvasok.
Vagy akár konkrét pickup teszteknek is örülnék, mert ilyesmivel mostanság nem találkoztam. Hajdan szerettem a HI-FI Magazin tesztjeit, késõbb pedig vásároltam a HIFI Choice és HIFI Piac magazinokat, de hol vannak már azok az idõk... :-)

Zephyr Retiring
talán 50-et ..
Segítenék, de ilyen cuccokkal én is dugig vagyok.
Az én hawerom meg egy 30 rongyos Yamahát árul 😊
De még ez sem kelt el<#nemtudom>

Zephyr Retiring
Figyelj csöveském<#vigyor>
Itt tranyó beszél<#hehe>
A sorok közt kell olvasnod.
Az "amit szeret" nem a zenékre vonatkozott<#nevetes1> hanem a technikára.
Aki a bakelit sercegését szereti azt úgysem tudod meggyõzni, hogy egy DTS lemez jobban szól. Vagy akár fordítva is igaz: a DTS SACD mindig is szarul fog szólni még a világ legjobb lejátszóján is, ha valaki nem azt a hangzást szereti.
A legkiválóbb hangminõség a legmagasabb szinten szól a legjobban.
Hogyan fogalmazzak egyszerûbben, hogy megértsétek?<#nyes>
<#banplz>

narumon
Jah nálam van haver Sony DB870-es erõsítõje. Ez valami házimozi cucc és el szeretné adni. Szerintetek mennyit lehet egy ilyenért elkérni?