Bakelit lemezek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Zephyr Retiring
Nem. Alvás közben azért nem javasolnám 😊
Sok helyen a melóban is tilos. Pl. nálunk is 😊
Szerencsére netezni meg szabad 😛

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

Musachy
Mert nem azt csináljuk? <#rolleyes>

imo :) science fiction is science fact

Zephyr Retiring
Ez van 😊
Ha mindenkinek minden zene bejönne, egész nap csak zenéket hallgathatnánk 😊

narumon
Hát izé... nem az én világom 😊

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Musachy
A titkárnéni tetszik.

Zephyr Retiring
Ugyan bakeliton még nem tervezte, de talán egyszer..
Egy barátom új dala itt hallható (katt)
Hallgassátok meg, nem is olyan rossz<#nevetes1>

Ja, amint bakelitre kerül, jelezni fogom<#worship>

gyorgy74
Nekem is Lenovo van nagyon jóóóóóóóóóó!

Vinyl lemez örök... Mindörökké pörög :-))))

Musachy
Az Asus jó. Nekem is van. Páromnak Lenovot vettem, az is jó.

narumon
Az oka a kihasználatlanság volt. Szépen állt napokig a sarokban anélkül, hogy elõvettem volna. Ennyi 😊 Most nincs is notim, de nem is kell. Van egy régi Asus netbookom amit utazásokra elviszek magammal, van egy tabletem ezt meg nagyon sûrûn használom (gyak. naponta.) nagyjából a tablet nyírta ki a noti használatomat.

A hangkártyához még adalék - nekem meg van olyan barátom aki music centeren hallgat zenét. pont.

Mindannyiunk gyûjteménye végül 96kbit-es mp3-ban végzi 😊

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Musachy
Fenét! Mp3/4 lejátszón!

Zephyr Retiring
Hát, ha eladtad azt a Dell notit (én most is egy Dellrõl írok éppen) annak oka lehetett. Lehet, hogy azt hitted, a 45 nm-es Bloomfield megegyezik tudásra a 22 nm-es Ivy Bridge-el?<#hehe>

Hangkari témát lezárhatjuk. Úgy látszik a pénzesebb pasik mindig kifogják a foscsi alaplapi hangkarikat, miközben kapásból 4 fórumtagot meg tudnék neked nevezni (rajtam kívül) akik hosszú évek óta így digiznek.
Hibátlan hangminõségben, de igaz "csak 44.1/16-ba.
Ami elég is, hiszen mindannyiuk gyûjteménye végül audio cd-n végzi.

Errõl ennyit<#hehe>

narumon
"Mit is tud egy alaplapi hangkártya?
Külsõ forrásból hangot rögzíteni legtöbbször 44.1 kHz/16 biten 20 Hz és 20 kHz közötti tartományban."

Csak amit mindig kihagysz a számításból. Ezek nyers számok. 5e forintért is kapni hangkártyát ami ezt megcsinálja nomeg 500e-ért is. Sajnos a drágább nem csak a "neve" miatt drágább (fõleg, hogy általában azok az ismeretlenek). Én örülnék a legjobban ha így volna, csak sajnos a valóság az, hogy minden egyes forint különbséget lehet hallani 😞
Egyébként abban igazad van, hogy ez egy szintig hifiben nagyon könnyen hallható majd eljön az a szint ahol nagyon kicsi különbségekért kell már sokszoros pénzt fizetni. Hangkártya, erõsítõ, hangfal, és lemezjátszó esetén is.

"Sok alaplapi (nem mind) ugyanezt tudja, csak 96/24-en. Akkor újra kérdem: miféle jobb hangminõségrõl beszélünk kérem?"

Fent vázoltam. Az én alaplapim is tud 96/24bit digit. A végeredményt viszont ugye nem kell ecsetelnem? Egy hót egyszerû (akár gagyinak is mondható) EMU0404-nek csak 1 fényévvel van jobb hangja, lejátszáskor és felvételkor egyaránt.

"De csak hogy megnyugodj, kanadában láttam laptopot i7-es procival, 4 giga rendszermemóriával és 2 gigás Radeonnal. Alaplapi volt. Odabaszott bármilyen gyengébb asztali gépnek. Ja, 96/24-es HD hangkarival. "

Ehhez nem kell kanadába menni, nekem ilyen volt a Dell notim amit nemrég (fél éve talán - de leeht, hogy 1 éve is van?) eladtam. Annyi különbséggel, hogy az enyémben 8GB RAM volt és egy NVidia 2GB videókártya.

"Lehet egy utolsó kérdésem?
Ember! Mirõl beszélünk? 😛"

Hát errõl. 😊

Zephyr Retiring
Szega Naru.
Látom felélénkültél.
Igen, mindent leegyszerûsítek. Azért mert minden egyszerû. A dolgokat csak mi magunk állítjuk be bonyolultnak.
Mit is tud egy alaplapi hangkártya?
Külsõ forrásból hangot rögzíteni legtöbbször 44.1 kHz/16 biten 20 Hz és 20 kHz közötti tartományban.
Akkor miféle hangminõségrõl beszélünk egyáltalán? A téma az alapesetrõl szólt.
Sok alaplapi (nem mind) ugyanezt tudja, csak 96/24-en. Akkor újra kérdem: miféle jobb hangminõségrõl beszélünk kérem?
Ja kérem, hogy a drága hangkarikat is el kell adni valakinek? Na ezt megértem 😊
Videókártyánál csak a megbízhatóságot mondtam. De csak hogy megnyugodj, kanadában láttam laptopot i7-es procival, 4 giga rendszermemóriával és 2 gigás Radeonnal. Alaplapi volt. Odabaszott bármilyen gyengébb asztali gépnek. Ja, 96/24-es HD hangkarival.
Lehet egy utolsó kérdésem?
Ember! Mirõl beszélünk? 😛

narumon
"Pont ugyanúgy, ahogy az alaplapi Radeon és Nvidia videókártyák is (alapesetben) kifogástalanul mûködnek..."

Jó a példa. Miért ne mûködne kifogástalanul? Ha nem mûködne akkor vissza kell vinni garanciális hibaként. Viszont a példa tökéletes. Ezeken az alaplapokon az olcsó gönye kártyák vannak - ha valaki normális videókártyát akart akkor bizony dedikált videókártyát kell a gépébe vennie - csakúgy mint hangkártya esetén.

narumon
"Számukra annyi a lényeg: az asztali audio cd írók analóg és jó minõségû forrásból jobb és dinamikusabb hangfelvételt készítenek mint PC-s társaik."

Miért is? Nagyon leegyszerûsíted a dolgot. Szerintem te egy integrált hangkártyát veszel alapul. Egy normális PC-s hangkártya minden paraméterében erõsen felülmúlja a kommersz asztali audio CD írók ide vontakozó elektronikáját. Akkor mégis mirõl beszélünk? Szerintem megint elmentél egy szûk egyirányú gondolkodásba... (integrált hangkari vagy olcsó gagyi hangkari)

narumon
"Az még lemaradt, hogy digizni asztali ketyerékre mindig jobb hangzást produkál mint ugyanolyan kHz/bit-en PC-re."

Nyilván nem mindegy milyen eszközökrõl beszélünk, de általánosságban szokás szerint nem értek egyet 😊

"Egyes fullextra kategóriás soundcardok esetleg tudják még ezt a jobb szintet súlyos ezrekért produkálni."

Errõl van szó. De ha beraksz egy 100e forintos DAT-ot mondjuk az egyik oldalra akkor a másik oldalon sem az alaplapi integrált hangkártyával akarsz ugye rögzíteni (ami szerinted nem rossz - mondjuk én még normálisat nem láttam, már csak azért sem mert egy normális hangkártya ugye drágább mint egy jobb alaplap).

"Az asztali írók/rögzítõk szintén ilyen elven mûködnek. Az audio deck eleve analóg. Akárcsak szalagos õse. Nem véletlen, hogy a hangstúdiókban még napjainkban is használnak ilyeneket."

Ez teljesen más tészta nem errõl beszélünk.

"Az asztali audio cd író, a Philips DCC-je, a profibb MD felvevõk (atrac IV. szint), és a DAT magnók is a digital-analóg konverzióból kovácsolnak elõnyt a PC-s hangrögzítéssel szemben..."

Izé azt ugye tudod, hogy jelen esetben ADC-rõl beszélünk azaz analóg jel digitálissá tételébõl. Asztali audio CD írónak a legnagyobb hátránya egyébként az volt, hogy nem grabbeléssel másolta a CD-ket hanem onthefly - ez iszonyatosan nagy hátrány, az utólagos feldolgozás ahol rendelkezésre áll az idõ MINDIG JOBB mint az on the fly.

"Természetesen mindennek csak akkor van értelme, ha a forrásanyagunk kiváló hangminõségû és széles frekvenciatartományú...mint pl. a bakelitlemezek is...ami meg szintén (jééé..) analóg technó 😊"

Így van. Viszont a fent felsorolt eszközök DIGITÁLISAK, és nem analógok. Ugyebár mivel digitalizálásról beszélünk.

narumon
Állok elébe, annyi, hogy akkor már a hangarival is 48khz-re rögzítem - legyen már egyforma. Biztos vagyok benne hogy hasonló árakat figyelembe véve az utóbbi (azaz a phonos - hangkártyás megoldás) fog jobban szólni.

Zephyr Retiring
Csak elõnyrõl beszéltem.
A téma egy átlag zenehallgatónak elég uncsi lenne, ezért picit rövidítek. (Igény esetén részletesebb kifejtést a hi-fi choice-ban megtehetünk)
Megkülönböztetünk közvetlen illetve közvetett átalakítást. Mindkettõ a beérkezõ villamos jelet alakítja át digitális jellé.
A közvetlennél a visszacsatolás nélküli architektúra a gyorsabb. A visszacsatolt viszont (hely)gazdaságosabb és jobb a linearitása.
Még rövidebben: az asztali (hi-fi) lemezírók közvetlen AD-t használnak visszacsatolt struktúrával. A PC hangkártyák meg visszacsatolás nélküli struktúrát, ami csak gyorsabb, de nem jobb.
Gondolom a legtöbben a felét sem értették mindennek 😊
Számukra annyi a lényeg: az asztali audio cd írók analóg és jó minõségû forrásból jobb és dinamikusabb hangfelvételt készítenek mint PC-s társaik.
Mégis az alaplapi hangkártyák mellett érvelek. Miért is?
Mert alapesetben, ha megbízható és márkás alaplapunk van (nem holmi búgó névtelen gagyi) akkor a hangkártyánk optimálisan van beállítva.
Pont ugyanúgy, ahogy az alaplapi Radeon és Nvidia videókártyák is (alapesetben) kifogástalanul mûködnek...

Konklúzió: a mai erõgépek (számítógép/laptop) digitális hangrögzítésre gazdaságosabbak és a hangminõség tekintetében magasabb szinten dolgoznak mint asztali társaik (magasabb mintavétel nagyobb bitráta).
Persze mint mindig most is akad kivétel:
gyártottak DAT magnót 96 kHz-es hangrögzítési paraméterekkel is...

Musachy
Viszont, ha már visszapörgetünk az idõben, akkor azért te is tettél néhány olyan kijelentést, hogy amelyben az alaplapi hangkártya mellett érveltél. Továbbá a "pc-s hangrögzítést" analóg-digitális avagy vissza történõ konverzió nélkül hogyan is kell elképzelni?

Zephyr Retiring
Az még lemaradt, hogy digizni asztali ketyerékre mindig jobb hangzást produkál mint ugyanolyan kHz/bit-en PC-re.
Egyes fullextra kategóriás soundcardok esetleg tudják még ezt a jobb szintet súlyos ezrekért produkálni. A technó lényege a hangzás analógosabbá tevésén alapul.
Az asztali írók/rögzítõk szintén ilyen elven mûködnek. Az audio deck eleve analóg. Akárcsak szalagos õse. Nem véletlen, hogy a hangstúdiókban még napjainkban is használnak ilyeneket. Az asztali audio cd író, a Philips DCC-je, a profibb MD felvevõk (atrac IV. szint), és a DAT magnók is a digital-analóg konverzióból kovácsolnak elõnyt a PC-s hangrögzítéssel szemben...

Természetesen mindennek csak akkor van értelme, ha a forrásanyagunk kiváló hangminõségû és széles frekvenciatartományú...mint pl. a bakelitlemezek is...ami meg szintén (jééé..) analóg technó 😊

Zephyr Retiring
Bakelitgyilkos 😊
Hanglemezórakreátor 😊
Nagyot hibáztál. De még jóváteheted:
Keress még pár ilyen szépséget és tedd ahová kell 😊

Zephyr Retiring
Azért ezzel vitába szállnék 😊
Nem tudom mi volt a bemeneti forrás, de ha szeretsz kísérletezgetni a hangminõséggel, "mutatnék" valamit..
Fogj egy dinamikus diszkólemezt, tedd fel a pörgetõre, kösd bele egy phonos erõsítõbe (elég lesz az is hidd el) majd egy jó kis hq kábellel told át egy DAT-ra és rögzítsd 48 kHz-en.
A másik tesztalany lehet külön phono (bánom is én) akár egy csöves végfokkal is, told bele a hq high end hangkaridba és mentsd el PC-n 44.1 kHz-be.

Aztán kezd el figyelgetni a hangminõséget barátom, majd (bingó!) egyszer csak rájössz, hogy az A felvétel a DAT-on miért lett jobb a B felvételnél a PC-n.
(ha mégsem jönnél rá magadtól, Zephyr bátyó nagyon szívesen elmagyarázza, hogy: "mi is a hq valójában") 😛

Mit bénázol?<#vigyor5>
Musachy
Én például inkább faliórát csinálnék egy-egy kiszolgált darabból...

Musachy
A fenébe, ezt a hi-fi choice-ba akartam tenni! Bocsánat a megrögzött vinyl hívõktõl (bár éppenséggel van apropója itt is, hiszen pont a nagy bakelitosok írták, hogy ilyenekkel digiznek...)!

narumon
Nekem ezek nagyon kiestek. Annó mikor megjelentek akkor kipróbáltunk 1-2-t de nem estünk hasra (CD író jobb minõséget produkált), max akkor ruháznék be egyre a nosztalgia miatt ha 1-5e forintért hozzá lehetne jutni.

narumon
Pár nap alatt 19.99-rõl felment 25-re...
http://www.amazon.de/Sonne-Limited-Chill-Version-Vinyl/dp/B00BBQD64Y/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1364576922&sr=8-2

lehet hogy jó befektetés lesz 😊

Musachy
Amott nagy eszmecsere volt az asztali cd írókról és tgolyó mester Dual cds7100 rw-je kapcsán írtam, hogy az LG ADR620 ugyanaz. Igen, a Dual gépét az LG gyártja Koreában.

narumon
Azt az újságtartót még el is tudnám képzelni a falon 😊

Zephyr Retiring
Szomorú vagy sem, a karcos lemezekkel is kell kezdeni valamit..

Musachy
Láttam ilyet pár éve a vaterán, be is linkeltem. Ilyen hõhatására összehajtogatott tálkaféléket árult a majom, hát mondjuk konkrétan a bicska kinyílt a zsebemben tõle. Akkor is szomorú, ha már nem használható a lemez.

Zephyr Retiring
Mihez kezdjünk kidobás és eltüzelés helyett régi bakelit lemezeinkkel?
válasz itt 😊

Lassan úgyis itt a húsvét, jönnek a vendégek is 😛

narumon
Jajj de értetlen vagy cimborám... 😊
Hát engem a Solphoto kért fel így nekik adok majd egy videót - az meg gondolom elérhetõ lesz honlapjukon vagy ilyesmi és innentõl megtekinthetõ is lesz. 😄
Semmi komolyra nem kell gondolni egyébként.

Zephyr Retiring
Igen privát felvétel.
Igen megekinthetõ.
Melyik igen? 😄

narumon
<#eljen>

narumon
Szerintem igen.

Musachy
Akkor az EZ volt, gondolom.

Zephyr Retiring
Ezt az összevágott videót meg lehet majd tekinteni valamelyik videómegosztón, vagy szigorúan privát felvétel lesz?
És közben megemlíthetnéd, milyen lemez meghallgatása van betervezve mostanság? 😊

narumon
Én nem bújkáltam 😊 A munka is viccesen hangzik, az utóbbi idõben az volt a legnagyobb munkám, hogy a lejáró Unitlinked biztosításomat máshova tettem át 😊. Persze ez nem igaz, ha az ingyen munkát is nézzük akkor hétvégén a Siketek szépségversenyén kameráztam. Majd azzal is elleszek pár napot míg összevágok belõle egy kis pár perces használható kedvcsinálót...

narumon
Hát én másikat nem ismerek, de konkrétan errõl a Schiller-rõl van szó 😊

Zephyr Retiring
Ez melyik Schiller a sok közül? 😊
Valami hangmintát vagy videót kérek beazonosítani õt...
Aztán már én is nyilatkozhatok 😊
Hol bújkáltál? Wazze Te többet melózol nálam is..

narumon
És ehhez ti mit szóltok? Bírjátok Schiller bácsit? Nekem nagyon bejön:

narumon
Az Erasure-nak az az albuma az nekem örökbecsü. Tinikoromban hallgattam valahogy olyan passzban, hogy minden számot fújok rajta nagyjából kivülrõl 😄

narumon
Köszi, terveztem amúgy is megnézni - csak most idõhiányos állapotban leledzem 😞

Zephyr Retiring
No music today. It's a workday 😞
But tomorrow offday 😊
Happy Zephyr..tomorrow..

Musachy
Ma megint forgott nálam az Erasure The Innocents albuma, aztán meghallgattam pár C.C.Catch <#hehe> számot, meg egy válogatás is felkerült még..

Ti hallgattatok zenét?

Zephyr Retiring
Naru barátomnak hagy ajánljam megtekintésre ezt a filmet. (infó itt.)

Csak mert volt téma köztünk a torrent(ezés)
Amúgy szép délutánt nektek 😊

Zephyr Retiring
Nem csak a mûfajt. A ZZ Top is rohadt jó 😄

Musachy
Ma többek között ez a korong is felkerült a lejátszóra (gondolom Zef értékeli a mûfajt):

Zephyr Retiring
Mert a PSB maxikat siratom, de abból is csak az "only for dj" kiadványokat.
Természetesen ezek limitált szériák, nemigen árulják már sehol...