5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • Zephyr Retiring
    Köszönet.
    Amikor aktuális lesz, majd viszont kívánom :)
    Jó étvágyhoz szól(na) a nóta.
    De ma senki sem javasolt valami jó kis zenét hallgatni :(
  • reynaud #2487
    JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK ZEF!
  • Zephyr Retiring
    Ma semerre. Reggel értem haza, délutánig pihiztem.
    Harapni meg most fogok valamit, mert kajás vagyok :D
  • reynaud #2485
    ahhh értem kösz! Merre jártál ma,nagyon harapsz?
  • Zephyr Retiring
    Makród majd -50 piros pont után lesz csak :)
    Nyugi: közel jársz :)
  • reynaud #2483
    2x
  • reynaud #2482
    Én ma kértem meg a new-italo topikban a srácokat hogy nyomják ezerrel a piros pontokat,hol érdekel,ha örömüket lelik benne csak tegyék! [left]De magát ezt a makrót én nem tudom hogy kell csinálni,nem sikerül!
  • Zephyr Retiring
    Ez neketek is kétszer van? :D
    Kicsit belehekkeltem miközben hibajavítottam :)
  • Zephyr Retiring
    Ezt az a 27 ember aki "lelájkolt" a videó alatt, nyilván másként gondolja...
    Ja, mellesleg én is :)

Beszéljünk kicsit még a mainstream kifejezésről.
    Meglepő lesz amit mondok, de a kifejezést én is értem, és tisztában vagyok vele, hogy arra mondják, amit a klubokban és a rádiókban nyomtak...illetve nyomnak éppen.
    A gond csupán annyi, hogy nem mindegy milyen szögből tekintünk a fősodrású zenékre, irányzatokra...
    A #2447-ben rosszul fogalmaztad az utolsó mondatodat, ennyi.

Kanadában minden reggel! majd fél éven át az egyik helyi rádióban felcsendült egy bizonyos Thin Lizzy sláger. A "fiúk a negyedbe visszatérnek" (magyarosan elnevezve) valszeg a helyi rádiós kedvence lehetett, mert bizony tényleg olyan sokszor hallottuk ezt a dalt, hogy még ma is kívülről fújjuk minden sorát :D

Ezt is nyugodtan nevezhetjük fősodrásnak, mert bár azon a rádión hallottuk a legújabb helyi (Torontói) pop és rock slágerek mellett a Uriah Heap, a Led Zeppelin és ugyanúgy mondjuk Toto slágereit is, mint Justin Bieber éppen aktuális slágerlista vezető dalát is.

Ennyit a mainstreamről.

Az egy dolog, hogy Te milyen zenékre pörögtél valami szegedi klubban szombat esténként, de ettől még nem ezek az általad felsorolt és halllgatott zenék dübörögtek a pesti és Pest környéki diszkóklubokban, ahová meg én jártam a 90-es években :)

Ahol én megfordultam, ott Dr. Alban, Dj. Bobo, Technotronic, M.A.R.R.S., 2 Unlimited, Ace Of Base, Haddaway és társaik szóltak és képviselték a fősodrást.
    Képzeld, ha voltak is néha nagyritkán trance és electro zenék, a kutya sem indult be rájuk. Valszeg azért nem, mert azok a zenék amik a szegedi klubokban mentek józanul és hallucinogén anyagok igénybevétele nélkül nem is élvezhetőek.

Dabastól Cinkotáig a pesti Csillagfényen át elég sok diszkóklubban megfordultunk a 90-es évek elején is már és ezeken a helyeken bizony még a régebbi italodisco slágerek is pörögtek néha még (Fancy, Sabrina, Modern Talking! ) és nem volt fújjolás, vagy balhék, mert akkoriban még a kidobók tették a dolgukat és nem a drogokat terjesztették mint sok más helyen...
    Az "én" 90-es éveim ilyenek voltak és az "én" "mainstream" diszkó zenéim ilyenek voltak :)

Ja, persze akkor és ott is létezett egy másik világ is. Volt egyszer például egy hely is, ahol hála Nagy Ferónak (ha mond ez a név valakinek valamit itt) hétről-hétre új és újabb punk, rock és alternatív kezdő zenekarok léptek fel...nyócker Golgota utca...régi szép idők!

Na ott meg megint csak más volt a "mainstream" a 90-es években...
  • Zephyr Retiring
    279 negatív szavazattal :D
    (kattints a logómra) ;)
  • reynaud #2478
    Szevasz Zephyr! Ezt hogy kell csinálni ahogy te betakarod az üzeneted?
  • Zephyr Retiring
    Sosem hülyéztelek le Naru.
    Nekem ez nem szokásom.
  • Zephyr Retiring
    Ezt az a 27 ember aki "lelájkolt" a videó alatt, nyilván másként gondolja...
    Ja, mellesleg én is :)

Beszéljünk kicsit még a mainstream kifejezésről.
    Meglepő lesz amit mondok, de a kifejezést én is értem, és tisztában vagyok vele, hogy arra mondják, amit a klubokban és a rádiókban nyomtak...illetve nyomnak éppen.
    A gond csupán annyi, hogy nem mindegy milyen szögből tekintünk a fősodrású zenékre, irányzatokra...
    A #2447-ben rosszul fogalmaztad az utsó mondatodat, ennyi.

Kanadában minden reggel! majd fél éven át az egyik helyi rádióban felcsendült egy bizinyos Thin Lizzy sláger. A "fiúk a negyedbe visszatérnek" (magyarosan elnevezve) valszeg a helyi rádiós kedvence lehetett, mert bizony tényleg olyan sokszor hallottuk ezt a dalt, hogy még ma is kívülről fújjuk minden sorát :D

Ezt is nyugodtan nevezhetjük fősodrásnak, mert bár azon a rádión hallottuk a legújabb helyi (Torontói) pop és rock slágerek mellett a Uriah Heap, a Led Zeppelin és ugyanúgy mondjuk Toto slágereit is, mint Justin Bieber éppeaktuális slágerlista vezető dalát is.

Ennyit a mainstreamről.

Az egy dolog, hogy Te milyen zenékre pörögtél valami szegedi klubbanszombat esténként, de ettől még nem ezek az általad felsorolt és halllgatott zenék dübörögtek a pesti és Pest környéki diszkóklubokban, ahová meg én jártam a 90-es években :)

Ahol én megfordultam, ott Dr. Alban, Dj. Bobo, Technotronic, M.A.R.R.S., 2 Unlimited, Ace Of Base, Haddaway és társaik szóltak és képviselték a fősodrást.
    Képzeld, ha voltak is néha nagyritkán trance és electro zenék, a kutya sem indult be rájuk. Valszeg azérrt nem, mert azok a zenék amik a szegedi klubokban mentek józanul és hallucinogénn anyagok igénybevétele nélkül nem is élvezhetőek.

Dabastól Cinkotáig a pesti Csillagfényen át elég sok diszkóklubban megfordultunk a 90-es évek elején is már és ezeken a helyeken bizony még a régebbi italodisco slágerek is pörögtek néha még (Fancy, Sabrina, Modern Talking! ) és nem volt fújjolás, vagy balhék, mert akkoriban még a kidobók tették a dolgukat és nem a drogokat terjesztették mint sok más helyen...
    Az "én" 90-es éveim ilyenek voltak és az "én" "mainstream" diszkó zenéim ilyenek voltak :)

Ja, persze akkor és ott is létezett egy másik világ is. Volt egyszer például egy hely is, ahol hála Nagy Ferónak (ha mond ez a név valakinek valamit itt) hétről-hétre új és újabb punk, rock és alternatív kezdő zenekarok léptek fel...nyócker Golgota utca...régi szép idők!

Na ott meg megint csak más volt a "mainstream" a 90-es években...
  • reynaud #2475
    Narumon ugyanúgy ahogy TE,vagy én, rajongva szereti a zenét,ez nálam már eleve egy pozitív dolog,az belefér hogy összevitatkozunk egy-egy zenén,de ne menjünk távolabb!
  • reynaud #2474
    Na ezt majd megbeszélem Zephyr barátunkkal,rá koppintok a fejére,persze Ö tényleg nincs oda ezért a stílusért,azt gondolom nem fogjuk tudni meg kedveltetni vele,de teszünk egy próbát!
    A Shiller albumairól csak annyit,van egy lemezboltos barátom,aki nem győzte annak idején meghozatni a rendeléseket,annyian kérték tőle!
  • Musachy
    Mondtam én bármit, ami intoleranciára utal?
  • reynaud #2472
    Ejnye-bejnye mucsácsó!
    Legalább itt e topikban tiszteljük és toleráljuk egymás véleményét és ízlését!
  • Musachy
    Linkelsz, linkelsz. Mi vagy te egy link alak?
  • narumon
    Én múltkor már linkeltem Schillert, csak akkor meg Zephyr hülyézett le, hogy szart hallgatok :)
  • narumon
    Mivel én linkeltem így furcsa is lenne, ha mondjuk szerinted lenne...
  • reynaud #2468
  • IMYke2.0.0.0
    Hát igen, "Schiller...Weltreise - [2001]".
    Ezt is ajánlom mindenki figyelmébe: "Schiller...Zeitgeist - [1999]". Ez erősebben 'schilleres' és német (egyetlen angol címmel, szöveggel bíró szám és duett, featuring sincs rajta)
  • reynaud #2466
    Kétségtelen hogy Peter Heppner aki ebben a "WOLFSHEIM" dalban nyomja, kiváló énekes,elég egyedi hangszínnel!
    Amikor bele hallgattam a videóba,rögtön beugrott egy másik dal ami egykoron nagy kedvencem volt,természetesen e dalban is Ö énekel!
    [center]SCHILLER-DREAM OF YOU[/left]
    Érdekes zene nem áll távol a Chicane zenéitől,és van egy original Schiller albumon amin ez rajt van,lehet elő is bányászom!
  • IMYke2.0.0.0
    Még szép :)
    Én a 2000+ -os zenéket szarozom le, és a 80-as-90-es évekbelieket tartom zenének :)
    //A trance zenék más téma, de ott is nagyon durván válogatós vagyok.
  • Musachy
    "Nagybátyám pont annyi évvel idősebb nálam, hogy neki a nyolcvanas évek már egy giccs szemét, olyat ő nem hallgat - szerinte a jó zenék a 70-es években voltak. (Faterom szerint meg azok is szarok..."

Ez a dolog legtöbbször ilyen alapon megy.

Secret Service van nekem is (Ye Si Ca).
  • Musachy
    Ez a leragadás dolog is érdekes... igen, sokféle zenét hallgatok, maiakat is, de a szívem csücske a '80-as évek (a teenager korszak meghatározó ugyebár). Tehát amennyiben ezt leragadásnak nevezzük, akkor minden pejoratív érzés nélkül vállalom, le vagyok ragadva baxxx...
  • Musachy
    Szerinted.
  • narumon
    A világ egyik legjobb zenéje:
  • narumon
    "Sokat lehetne vitatkozni azon milyen zenék számítanak "mainstream" disco zenének!
    Véleményem szerint a 80s évek italo-euro disco zenéi közt kellene keresgélni!"

Az maximum AKKOR számított mainstream-nek. A mainstream ugyanis nem köthető korhoz, az MINDIG van. A magyar rádiók szinte mindegyike mainstream zenét játszik (ami nem iránymutatót jelent még mindig, hanem fősodrást, azaz az átlagigényt megtestesítő muzsikát) - ezért szólnak gyakorlatilag mindegyik rádióban ugyanazok az előadók (mainstream), ezért nem fogsz hallani bennük kora délután Hardcore, Gothic vagy durvább Punk zenét. No ennyit erről.

"Narumon listáján vannak olyan előadók akik zenéjét a 'Love Parade' techno fesztiválon játszották,rendszeresen,oda valók voltak inkább!"

Ott is. Sőt szerencsére voltam nem is egy Love Parade-on. Legutóbb 2011-ben Zürichben. De ott voltak a Mayday események is (manapság meg a Sensation White és a Sensation Black partyk). Meg persze ebben az időben (fiatalon ugye:D), reggel szem kinyit német viva bekapcsol és egész nap ezek mentek. Szombat este le diszkóba - ott ezekre pörögtünk. Plusz Singben akkoriban mentek a Rave bulik, meg arra datálodik a szegedi Hypno diszkó rövid élete is ahol néhány jó bulit végig tomboltunk!

"Valószínű a fiatalabb korosztálynak akkor ez számított olyan club zenének,mint nekem a 80s években pld. Miko Mission!"

Így van. Ezzel kezdtem a mondandómat. Örülök, hogy lassan tisztázzuk a félreértéseket.

"A lényeg,szerencsére a disco és club zene,képes mindig megújulni,én azokat nem értem akik leragadnak,egy zenei stílusnál,és egy bizonyos korszak zenéinél!"

Azokat én sem, bár nem tudom, hogy vannak-e ilyenek.

"Napjaink zenéi közt is vannak zseniális muzsikák,stílustól függetlenül,persze az egyértelmű hogy a 80s évek zenei termése az kimagasló volt!"

Visszautalva ez tök korszakfüggő - mármint emberileg ahogy írtam is. Nagybátyám pont annyi évvel idősebb nálam, hogy neki a nyolcvanas évek már egy giccs szemét, olyat ő nem hallgat - szerinte a jó zenék a 70-es években voltak. (Faterom szerint meg azok is szarok, jó zenét csak a 60-as években tudtak csinálni) - Éééés unokatesóm szerint aki idén töltötte a 18-at a 60-as,70-es,80-as 90-es évek is nagy szar a legjobb bulizenék azok a román dance-ek (inna és társai) a Scrillex, a dubstep műfaj. Ő majd amikor gyűjtő lesz nagy valószínűséggel ezeket fogja a gyűjteményébe rakni.

"A disco zene viszont,ugyebár már a 70s évek közepétől,elindult máig tartó hódító útjára"

Igen. Ezt is megbeszéltük már korábban, hogy én azt a részét kifejezetten NEM szeretem. 82-83 utáni zenék azok amik nekem ebből bejönnek (persze kivétel mindig van).

"Narumon ki fog fakadni,mondván mi ez,de nekem alap zene a korai disco zenék időszakából.Secret Service"

Nem akadok ki. Nem ugrálok érte de azért nem csináltak rossz zenét, sőt asszem van is lemezem tőlük.

"Nyakunkon a hétvége,hurrá!"

Jah most riadtam egy tegnapi jól sikerült tejfakasztó buli után :)
  • narumon
    Itt csak annyi történt hogy te mást gondolsz mainstreamnek mint amit a szó jelent.
  • narumon
    "Annyiban had védjem meg Narumon barátunkat,hogy az általa felsorolt előadók anno aktuális zenéit valóban sokat pörgették a dj-k az európai disco clubokban!"

Erről van szó. És én ennyit is írtam, semmi többet!

"Ám mégis Zephyr véleményével értek egyet,ezek nem iránymutató disco zenék,ha azt írtad volna hogy club zenék,az helyesebb meghatározás lett volna!"

Én hol írtam, hogy iránymutató zenék?? Sehol nem írtam ilyet. Valamit nagyon félenéztetek (vagy a mainstream szó jelentésével nem vagytok tisztában). A Mainstream azt jelenti, hogy fősodrás - ide azokat a zenéket soroljuk amiket agyba-főbe játszanak a DJ-k, rádiók, tévék - ők adják ugyanis a fősodrást. Nem jelent sem igényességet, sem igénytelenséget.

"A 90s évek közepén tomboló dancefloor stílusától,eljutunk a korai trance,euro house,hard trance stílusig!"

Ezt sem vitattam soha, bár én a korai trance és leginkább house zenéket (mondjuk nagyjából 93 előttieket) annyira nem csipázom, bár van egy klasszikus díszdobozos 6 lemezes reactivate válogatásom.

"Jómagam a listád előadóiból a még mindig aktív Chicane-t emelném ki,zenéit rendszeresen hallgatom."

Nattyon jó kis muzsikát csinál még most is, volt szerencsém élőben csápolni amikor itt voltak Szegeden.

"Az mindenesetre világos,leragadtál a 90-es évek 2000-es évek közvetlen elejének nem annyira dicső zenei világában,"

Mi az, hogy leragadtam? Aki italo discókat gyűjt az meg leragadt a nyolcvanas években? Vagy hogy kell ezt érteni? Ám valóban, ha elektronikus maxiról van szó akkor engem LEGINKÁBB ezek érdekelnek. (Persze mostani korból is van Scooter maxim - de ugye az végülis inkább előbbi csoporthoz tartozik. A mostani electronik és dance mainstreamből nem nagyon van olyan aminek megvenném a maxiját - egyrészt mert a maxi nálam mindig sokkal értéktelenebb mint egy LP, másrészt nem is nagyon van olyan amelyik pénzt ér.

"és az, az electro amire én gondoltam a JD DAVIS nótával kapcsolatban,az nem éppen ezen előadók zenéivel van egy kategóriában!"

Nekem ez a néhány club zene amit mostanában mutattál, mind totál ismeretlen volt a JD Davis is az, most hallgattam életemben először - nem volt rossz nóta de nekem speciel a gyűjteményembe nem kéne. Egyszerűen nem ez a stílus az amit én zenében keresek.

"Ma nekem olyan hangulatom van hogy ilyen zenéket fogok hallgatni: TOTO+Simple Minds+The Cars+Real Life+Electronic"

Toto jó, Simple Minds lemezem van egy csomó, azokat most készülök összeszedni és felrakni vaterára.
  • narumon
    "Nálam mindez egy dekáddal korábban volt és persze nem az általad említett zenékkel."

Azért is írtam egy korábbi hozzászólásomban, hogy ahogy én észrevettem mindenkinek a fiatalságának a zenéje maradt meg :) Ezek szerint én fiatalabb vagyok mint te. A velem egykorú haverjaimnak electronicból ezek a nagy zenék amiket én is felsoroltam (meg persze még ezer másik, mert ugye az évezred elektronikus himnusza úgyis az Energy 52 - Café Del Mar nótája :D). De pl 4-5 évvel idősebb barátaimnak már nem ezek a kedvenc zenéi hanem annak megfelelően kicsit régebbiek amikre még ők buliztak/táncoltak.
  • narumon
    "Be is b@xxna, ha ezek lennének a fősodrásos (mainstream) iránymutató diszkó zenék :D"

Akkor tisztázzuk a mainstream nem az iránymutatást jelenti hanem előtte jól írtad a fősodrást. Márpedig nem tudom, hogy ti hol éltetek a kilencvenes években, de a csapból is ezek folytak. (Mint ahogy a mai mainstream dance zene is a román dance, Lady Gaga és Justin Bieber félék - iránymutatás nélkül)

"Eleve baromság a trance stílust a diszkóhoz csapni.."

Milyen diszkóhoz? Hol csaptam diszkóhoz? Mit értesz diszkó alatt? Én egy szóval sem írtam Disco-t ha megnézed a hozzászólásomat (ha az alatt a klasszikus 70-es évek féle Discojára gondolsz). Viszont szintén nem tudom milyen discóba jártatok a kilencvenes években, de szegedi és környékbeli diszkókban, bizony ezek az előadók forogtak - erre jártunk bulizni táncolni.

"A trance sokkal inkább az acid vagy a techno irányzat vonalát követi."

Ééééés? Olvasd már el én mit írtam!!! SEMMIT nem írtal a stílusról.

"Ők már egy teljesen más stílust képviselnek..."

Mégegyszer ÉÉÉÉÉS? Hol vettem egy kalap alá? Mit sikerült már megint félre olvasnod?
  • Zephyr Retiring
  • Zephyr Retiring

De ha már Secret Service...akkor ez sem maradhat ki :)

• reynaud #2453
    Sokat lehetne vitatkozni azon milyen zenék számítanak "mainstream" disco zenének!
    Véleményem szerint a 80s évek italo-euro disco zenéi közt kellene keresgélni!
    Narumon listáján vannak olyan előadók akik zenéjét a 'Love Parade' techno fesztiválon játszották,rendszeresen,oda valók voltak inkább!
    Valószínű a fiatalabb korosztálynak akkor ez számított olyan club zenének,mint nekem a 80s években pld. Miko Mission!
    A lényeg,szerencsére a disco és club zene,képes mindig megújulni,én azokat nem értem akik leragadnak,egy zenei stílusnál,és egy bizonyos korszak zenéinél!
    Napjaink zenéi közt is vannak zseniális muzsikák,stílustól függetlenül,persze az egyértelmű hogy a 80s évek zenei termése az kimagasló volt!
    A disco zene viszont,ugyebár már a 70s évek közepétől,elindult máig tartó hódító útjára
    Erről,mármint a 70s évek disco zenéiről van egy régi motoros fórumozó,aki szakértő szinten tudna beszélni,a nevét nem árulom el,de valószínű az oviban 'napsugár'volt a jele,kár hogy mostanság a háttérben marad!
    Narumon ki fog fakadni,mondván mi ez,de nekem alap zene a korai disco zenék időszakából.Secret Service
    Nyakunkon a hétvége,hurrá!
  • Zephyr Retiring
    Védjed meg :)
    Amúgy nem azt állítottam, hogy nem játszottak ilyen stílust. Sőt sok helyen csak ilyesmit szoktak :)
    Csak annyit, hogy ezek nem "mainstream"-ek a diszkó zenék világában.....
    (hála az égnek :)
  • reynaud #2451
    had=haddTOTO hibás link,javítva!
  • reynaud #2450
    Annyiban had védjem meg Narumon barátunkat,hogy az általa felsorolt előadók anno aktuális zenéit valóban sokat pörgették a dj-k az európai disco clubokban!
    Ám mégis Zephyr véleményével értek egyet,ezek nem iránymutató disco zenék,ha azt írtad volna hogy club zenék,az helyesebb meghatározás lett volna!
    A 90s évek közepén tomboló dancefloor stílusától,eljutunk a korai trance,euro house,hard trance stílusig!
    Jómagam a listád előadóiból a még mindig aktív Chicane-t emelném ki,zenéit rendszeresen hallgatom.
    Az mindenesetre világos,leragadtál a 90-es évek 2000-es évek közvetlen elejének nem annyira dicső zenei világában,és az, az electro amire én gondoltam a JD DAVIS nótával kapcsolatban,az nem éppen ezen előadók zenéivel van egy kategóriában!
    Ma nekem olyan hangulatom van hogy ilyen zenéket fogok hallgatni: TOTO+Simple Minds+The Cars+Real Life+Electronic
  • Musachy
    Nálam mindez egy dekáddal korábban volt és persze nem az általad említett zenékkel.