Bakelit lemezek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nekem ez nem szokásom.
"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."
Ja, mellesleg én is :)
Beszéljünk kicsit még a mainstream kifejezésrõl.
Meglepõ lesz amit mondok, de a kifejezést én is értem, és tisztában vagyok vele, hogy arra mondják, amit a klubokban és a rádiókban nyomtak...illetve nyomnak éppen.
A gond csupán annyi, hogy nem mindegy milyen szögbõl tekintünk a fõsodrású zenékre, irányzatokra...
A #2447-ben rosszul fogalmaztad az utsó mondatodat, ennyi.
Kanadában minden reggel! majd fél éven át az egyik helyi rádióban felcsendült egy bizinyos Thin Lizzy sláger. A "fiúk a negyedbe visszatérnek" (magyarosan elnevezve) valszeg a helyi rádiós kedvence lehetett, mert bizony tényleg olyan sokszor hallottuk ezt a dalt, hogy még ma is kívülrõl fújjuk minden sorát :D
Ezt is nyugodtan nevezhetjük fõsodrásnak, mert bár azon a rádión hallottuk a legújabb helyi (Torontói) pop és rock slágerek mellett a Uriah Heap, a Led Zeppelin és ugyanúgy mondjuk Toto slágereit is, mint Justin Bieber éppeaktuális slágerlista vezetõ dalát is.
Ennyit a mainstreamrõl.
Az egy dolog, hogy Te milyen zenékre pörögtél valami szegedi klubbanszombat esténként, de ettõl még nem ezek az általad felsorolt és halllgatott zenék dübörögtek a pesti és Pest környéki diszkóklubokban, ahová meg én jártam a 90-es években :)
Ahol én megfordultam, ott Dr. Alban, Dj. Bobo, Technotronic, M.A.R.R.S., 2 Unlimited, Ace Of Base, Haddaway és társaik szóltak és képviselték a fõsodrást.
Képzeld, ha voltak is néha nagyritkán trance és electro zenék, a kutya sem indult be rájuk. Valszeg azérrt nem, mert azok a zenék amik a szegedi klubokban mentek józanul és hallucinogénn anyagok igénybevétele nélkül nem is élvezhetõek.
Dabastól Cinkotáig a pesti Csillagfényen át elég sok diszkóklubban megfordultunk a 90-es évek elején is már és ezeken a helyeken bizony még a régebbi italodisco slágerek is pörögtek néha még (Fancy, Sabrina, Modern Talking! ) és nem volt fújjolás, vagy balhék, mert akkoriban még a kidobók tették a dolgukat és nem a drogokat terjesztették mint sok más helyen...
Az "én" 90-es éveim ilyenek voltak és az "én" "mainstream" diszkó zenéim ilyenek voltak :)
Ja, persze akkor és ott is létezett egy másik világ is. Volt egyszer például egy hely is, ahol hála Nagy Ferónak (ha mond ez a név valakinek valamit itt) hétrõl-hétre új és újabb punk, rock és alternatív kezdõ zenekarok léptek fel...nyócker Golgota utca...régi szép idõk!
Na ott meg megint csak más volt a "mainstream" a 90-es években...
ItaloDisco4Ever !
ItaloDisco4Ever !
ItaloDisco4Ever !
imo :) science fiction is science fact
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Ezt is ajánlom mindenki figyelmébe: "Schiller...Zeitgeist - <1999>1999>". Ez erõsebben 'schilleres' és német (egyetlen angol címmel, szöveggel bíró szám és duett, featuring sincs rajta)
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
ItaloDisco4Ever !
Én a 2000+ -os zenéket szarozom le, és a 80-as-90-es évekbelieket tartom zenének :)
//A trance zenék más téma, de ott is nagyon durván válogatós vagyok.
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Ez a dolog legtöbbször ilyen alapon megy.
Secret Service van nekem is (Ye Si Ca).
Véleményem szerint a 80s évek italo-euro disco zenéi közt kellene keresgélni!"
Az maximum AKKOR számított mainstream-nek. A mainstream ugyanis nem köthetõ korhoz, az MINDIG van. A magyar rádiók szinte mindegyike mainstream zenét játszik (ami nem iránymutatót jelent még mindig, hanem fõsodrást, azaz az átlagigényt megtestesítõ muzsikát) - ezért szólnak gyakorlatilag mindegyik rádióban ugyanazok az elõadók (mainstream), ezért nem fogsz hallani bennük kora délután Hardcore, Gothic vagy durvább Punk zenét. No ennyit errõl.
"Narumon listáján vannak olyan elõadók akik zenéjét a 'Love Parade' techno fesztiválon játszották,rendszeresen,oda valók voltak inkább!"
Ott is. Sõt szerencsére voltam nem is egy Love Parade-on. Legutóbb 2011-ben Zürichben. De ott voltak a Mayday események is (manapság meg a Sensation White és a Sensation Black partyk). Meg persze ebben az idõben (fiatalon ugye:D), reggel szem kinyit német viva bekapcsol és egész nap ezek mentek. Szombat este le diszkóba - ott ezekre pörögtünk. Plusz Singben akkoriban mentek a Rave bulik, meg arra datálodik a szegedi Hypno diszkó rövid élete is ahol néhány jó bulit végig tomboltunk!
"Valószínû a fiatalabb korosztálynak akkor ez számított olyan club zenének,mint nekem a 80s években pld. Miko Mission!"
Így van. Ezzel kezdtem a mondandómat. Örülök, hogy lassan tisztázzuk a félreértéseket.
"A lényeg,szerencsére a disco és club zene,képes mindig megújulni,én azokat nem értem akik leragadnak,egy zenei stílusnál,és egy bizonyos korszak zenéinél!"
Azokat én sem, bár nem tudom, hogy vannak-e ilyenek.
"Napjaink zenéi közt is vannak zseniális muzsikák,stílustól függetlenül,persze az egyértelmû hogy a 80s évek zenei termése az kimagasló volt!"
Visszautalva ez tök korszakfüggõ - mármint emberileg ahogy írtam is. Nagybátyám pont annyi évvel idõsebb nálam, hogy neki a nyolcvanas évek már egy giccs szemét, olyat õ nem hallgat - szerinte a jó zenék a 70-es években voltak. (Faterom szerint meg azok is szarok, jó zenét csak a 60-as években tudtak csinálni) - Éééés unokatesóm szerint aki idén töltötte a 18-at a 60-as,70-es,80-as 90-es évek is nagy szar a legjobb bulizenék azok a román dance-ek (inna és társai) a Scrillex, a dubstep mûfaj. Õ majd amikor gyûjtõ lesz nagy valószínûséggel ezeket fogja a gyûjteményébe rakni.
"A disco zene viszont,ugyebár már a 70s évek közepétõl,elindult máig tartó hódító útjára"
Igen. Ezt is megbeszéltük már korábban, hogy én azt a részét kifejezetten NEM szeretem. 82-83 utáni zenék azok amik nekem ebbõl bejönnek (persze kivétel mindig van).
"Narumon ki fog fakadni,mondván mi ez,de nekem alap zene a korai disco zenék idõszakából.Secret Service"
Nem akadok ki. Nem ugrálok érte de azért nem csináltak rossz zenét, sõt asszem van is lemezem tõlük.
"Nyakunkon a hétvége,hurrá!"
Jah most riadtam egy tegnapi jól sikerült tejfakasztó buli után :)
Errõl van szó. És én ennyit is írtam, semmi többet!
"Ám mégis Zephyr véleményével értek egyet,ezek nem iránymutató disco zenék,ha azt írtad volna hogy club zenék,az helyesebb meghatározás lett volna!"
Én hol írtam, hogy iránymutató zenék?? Sehol nem írtam ilyet. Valamit nagyon félenéztetek (vagy a mainstream szó jelentésével nem vagytok tisztában). A Mainstream azt jelenti, hogy fõsodrás - ide azokat a zenéket soroljuk amiket agyba-fõbe játszanak a DJ-k, rádiók, tévék - õk adják ugyanis a fõsodrást. Nem jelent sem igényességet, sem igénytelenséget.
"A 90s évek közepén tomboló dancefloor stílusától,eljutunk a korai trance,euro house,hard trance stílusig!"
Ezt sem vitattam soha, bár én a korai trance és leginkább house zenéket (mondjuk nagyjából 93 elõttieket) annyira nem csipázom, bár van egy klasszikus díszdobozos 6 lemezes reactivate válogatásom.
"Jómagam a listád elõadóiból a még mindig aktív Chicane-t emelném ki,zenéit rendszeresen hallgatom."
Nattyon jó kis muzsikát csinál még most is, volt szerencsém élõben csápolni amikor itt voltak Szegeden.
"Az mindenesetre világos,leragadtál a 90-es évek 2000-es évek közvetlen elejének nem annyira dicsõ zenei világában,"
Mi az, hogy leragadtam? Aki italo discókat gyûjt az meg leragadt a nyolcvanas években? Vagy hogy kell ezt érteni? Ám valóban, ha elektronikus maxiról van szó akkor engem LEGINKÁBB ezek érdekelnek. (Persze mostani korból is van Scooter maxim - de ugye az végülis inkább elõbbi csoporthoz tartozik. A mostani electronik és dance mainstreambõl nem nagyon van olyan aminek megvenném a maxiját - egyrészt mert a maxi nálam mindig sokkal értéktelenebb mint egy LP, másrészt nem is nagyon van olyan amelyik pénzt ér.
"és az, az electro amire én gondoltam a JD DAVIS nótával kapcsolatban,az nem éppen ezen elõadók zenéivel van egy kategóriában!"
Nekem ez a néhány club zene amit mostanában mutattál, mind totál ismeretlen volt a JD Davis is az, most hallgattam életemben elõször - nem volt rossz nóta de nekem speciel a gyûjteményembe nem kéne. Egyszerûen nem ez a stílus az amit én zenében keresek.
"Ma nekem olyan hangulatom van hogy ilyen zenéket fogok hallgatni: TOTO+Simple Minds+The Cars+Real Life+Electronic"
Toto jó, Simple Minds lemezem van egy csomó, azokat most készülök összeszedni és felrakni vaterára.
Azért is írtam egy korábbi hozzászólásomban, hogy ahogy én észrevettem mindenkinek a fiatalságának a zenéje maradt meg :) Ezek szerint én fiatalabb vagyok mint te. A velem egykorú haverjaimnak electronicból ezek a nagy zenék amiket én is felsoroltam (meg persze még ezer másik, mert ugye az évezred elektronikus himnusza úgyis az Energy 52 - Café Del Mar nótája :D). De pl 4-5 évvel idõsebb barátaimnak már nem ezek a kedvenc zenéi hanem annak megfelelõen kicsit régebbiek amikre még õk buliztak/táncoltak.
Akkor tisztázzuk a mainstream nem az iránymutatást jelenti hanem elõtte jól írtad a fõsodrást. Márpedig nem tudom, hogy ti hol éltetek a kilencvenes években, de a csapból is ezek folytak. (Mint ahogy a mai mainstream dance zene is a román dance, Lady Gaga és Justin Bieber félék - iránymutatás nélkül)
"Eleve baromság a trance stílust a diszkóhoz csapni.."
Milyen diszkóhoz? Hol csaptam diszkóhoz? Mit értesz diszkó alatt? Én egy szóval sem írtam Disco-t ha megnézed a hozzászólásomat (ha az alatt a klasszikus 70-es évek féle Discojára gondolsz). Viszont szintén nem tudom milyen discóba jártatok a kilencvenes években, de szegedi és környékbeli diszkókban, bizony ezek az elõadók forogtak - erre jártunk bulizni táncolni.
"A trance sokkal inkább az acid vagy a techno irányzat vonalát követi."
Ééééés? Olvasd már el én mit írtam!!! SEMMIT nem írtal a stílusról.
"Õk már egy teljesen más stílust képviselnek..."
Mégegyszer ÉÉÉÉÉS? Hol vettem egy kalap alá? Mit sikerült már megint félre olvasnod?
ItaloDisco4Ever !
Amúgy nem azt állítottam, hogy nem játszottak ilyen stílust. Sõt sok helyen csak ilyesmit szoktak :)
Csak annyit, hogy ezek nem "mainstream"-ek a diszkó zenék világában.....
(hála az égnek :)
ItaloDisco4Ever !
ItaloDisco4Ever !
Sem akkor, sem ma.
Eleve baromság a trance stílust a diszkóhoz csapni..
A trance sokkal inkább az acid vagy a techno irányzat vonalát követi.
A Eurodance, az Italodance (vagy italodisco) esetleg még a Space/Synth irányzatok elférnek a diszkó imidzs szárnyai alatt, de ne vegyük már egy kalap alá a Techno-val, a Trance-el és a House-sal...valamint újabb társaikkal..
Õk már egy teljesen más stílust képviselnek...
Abszolút nem - ezek leginkább fiatalságom (diszkóidõszak) abszolút menõ zenéi, azaz 1993-2000 közötti Dance és Trance zenék (leginkább német és holland kiadók). Pl ilyenek mint amiket ma is pörgettem:
BG The Prince of Rap, Culture Beat, 2 Borthers on the 4th floor, Marusha, Mark Oh, Westbam, Dj the Crow, Hardsequencer, Dune, Magic Affair, RMB, Charlie Lownoise & Mental Theo, Dj Quicksilver, Alice Deejay, Hypetraxx, Chicane, 666, Dance 2 Trance, Kai Tracid, Faithless, Brooklyn Bounce.... soroljam még? Azt hiszem ezek abszolút mainstream diszkózenék minden különcködés nélkül.
AZ EGMA ez nekem új - kimaradt eddig.
Viszont még egy nagy kedvenc, ami sajnos nem tudott ma vinylen pörögni mert még hiányzik a gyûjteményembõl:
2 Brothers on the 4th Floor - Come take my Hand
ItaloDisco4Ever !
Vinyl lemez örök... Mindörökké pörög :-))))
BG The Prince of Rap - Colour of my dreams
Dance 2 Trance - Power of American Natives 98
és társaik.... tiszta diszkó hangulat van itthon :)
Ezek azt hiszem nekem örök kedvencek maradnak!
Számomra roppant szórakoztató megtekinteni ifjúságom kedvenc zenéit akár klip, akár koncert formában. Tök jó olyan képi világgal szembesülni a zenék mellé, aminek döntõ részét csak rádióból, szalagos magnókról vagy bakelit lemezekrõl hallgattam :)
Olyan muris, mikor egy egy több százszor általam meghallgatott régi slágert végre jó 30 évvel késõbb vizuálisan is élvezhetek.
ItaloDisco4Ever !
Nálam az Apoptygma lemezek nagy becsben vannak, én pl a másik forumba linkekt exeption (vagy kicsoda) fly számát nem bírtam meghallgatni :) én korábban is említettem, hogy pl magyar rádiót nem hallgatok mert az ottani mainstream nekem nem jön be, a legnagyobb kedvenceim rádióban nemigen játszott elõadók. Pl elektronikus zenei maxim van több száz de az általad linkelt funkys clubzenébõl nincs egy sem - azokat szintén ki nem állhatom (ezt zephyr már tudja)! Nálam kis túlzással a modern ckub zene az német és holland - az angol stílus nem jön be (persze onnan is tudok egykettõt mondani, de nálam száz ilyen maxiból 98 holland vagy leginkább német)!