5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
-
#3048 Nem tom, koma, de nemhogy vinylen "élőben", hanem a "jutyubon" sem akarom hallani! -
#3047 Tudod kolléga, van amit Te csak jutyubon hallhatsz. Vinyl-ről élőben nem
Mint pl:
De mondok még ettől is jobbat:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A lemez száma mint látható is: FV 41412. Tippelj, kinek van meg egyenesen Kanadából a CHS 41412
-
#3046 A kis öreg akitől vettem, első megjegyzése az volt, hogy fussam csak át őket mind nyugodtan, mert egytől egyig karcmentesek, vigyázva is volt rájuk....és igazat mondott :) -
#3045 Ameddig csak ilyesmikben tévedek, nem lesz gond :)
Csendben megjegyzem, azért olyan túl sokan nem vagyunk, mi akik szerették ezt a zenei korszakot is. Itt :) -
#3044 Azt az ABBA lemezt sokat hallgattam gyerekkoromban, talán valahol meg is van még a lemez, bár sok mindenre nem jó már. Sajnos akkoriban nem az óvatos bánásmód volt az elsődleges szempont. -
#3043 " a 70-es évek inkább nekem jön be zeneileg.Legalábbis az itteni látogatók közül."
Megint tévedtél... és mostanság nem ez az első! -
#3042 Először azon filóztam, hogy dobhatnék róluk egy fotót..
de este már nem volt hozzá energiám sem, meg úgy vettem észre, hogy a 70-es évek inkább nekem jön be zeneileg.
Legalábbis az itteni látogatók közül..maradt tehát a videóklip :) -
#3041 Csodálkoztam volna, ha nem youtube lett volna... -
#3040 Mai jó hír pedig: kiugrottunk reggel az asszonnyal a piacra.
Természetesen hősiesen direkt észre sem vettem a kis öreget aki bakelit lemezeket árult... de némi rábeszélés után (s hogy mindenki megnyugodjon) csak átfutottam őket :)
Nagyrésze (azok közül ami engem érdekel) már meg van, viszont hagytam magam rábeszélni egy Amanda Lear - I am a photograph (1977) és egy ABBA - Voulez Vous (1979) nagylemezre..
előbbiről egy dal... -
Minek ez a féktelen száguldozás? -
#3038 Az gáááz! minden szemszögből nézve.. -
#3037 Mai rossz hír: megesz a méreg. Anyósomnak a kerekesszékével sikerült beletolatni a hangfalamba, szépen ki is lyukasztotta a membránt :( -
#3036 "Egyébként ne vacakolj már azzal a Technics-el. Vegyél már egy normális pörgetőt :D"
Az a baj, hogy ami ennél bizonyíthatóan jobb az sajnos 500-600e forintos árkategóriában van :( -
#3035 Nos akkor máris megérte :)
Egyébként jól írod: kismillióegy féle és fajta pörgető létezik kismilliókét féle karral és kismillióhárom féle hangszedővel. Ergó: az égvilágon semmi értelme sincs erről a témáról beszélni, hacsak...
Hacsak nem ragadunk le mindannyian egyféle típusnál ugyanolyan karokkal és hangszedőkkel :D
Na igen: akkor volna értelme megkeresni a lehető legjobb beállítást :)
Bizonyára nem fogsz egyet érteni ebben sem velem, de szerintem azok a legprofibb pörgetők, ahol a karra felhelyezed a shellt a hangszedővel, belövöd az ellensúlyt, beállítod a hozzá javasolt tűnyomóerőt és az antiskatingot oszt hali :)
Teljesen felesleges ennél macerásabb cuccost venni, mert a végén úgy jársz, hogy bizonytalanná válsz, és másoktól kérsz bevált beállítási tanácsokat mert magadtól már nem is boldogulsz vele :D
A Dual-ok, hála a megbízható pontos német precizitásnak pont olyanok, amilyenek lennük kell. Egy esetleges hangszedőcsere sem jelent nekik gondot :)
Egyébként ne vacakolj már azzal a Technics-el. Vegyél már egy normális pörgetőt :D -
#3034 Én nem azt kérdeztem, hogy hogyan is kell csinálni (hiszen számtalanszor csináltam már), hanem, hogy KINEK MI VÁLT BE! (És még példákat is írtam - mivel ugye a legtöbben nem csak az egyensúlyt állítjuk be hanem figyelünk arra is, hogy hova kerül a hangszedő - ez pedig lemezjátszónként és beállító sémánként eltér. Külföldi forumokon 1-1 lemezjátszóhoz különböző sémákat ajánlanak más és más szempontok szerint, egy ilyen beszélgetést szerettem volna én is kezdeményezni (az ominózus AT440 esetből kiindulva), de sajnos nagyon belterjesek vagyunk mi itt ezért nem jött ki belőle sok minden. Na jó annyi kiderült, hogy te nem állítod be rendesen a hangszedőidet :D -
#3033 " Természetesen ezeket az adatokat minden gyártó megadja - csodálom, hogy nem találkoztál még vele. "
Már mér' ne találkoztam volna? Ezért is írtam, hogy minden ismertebb típusnak meg van a gyári ajánlás.
" Ez is tévedés. Az antiskating az a fellépő erők (centripetális?) ellensúlyozására szolgál, de a befordított vagy kifordított tűt nem fogja más irányba fordítani. "
Ezt is tudom. Írtam is, hogy az antiskating célja a vonalkimenetek balanszra hozása.
Ugyanarról beszélünk már megint, csak újfent elbeszélünk egymás mellett :)
Már csak egy nem világos. Ha végig tisztában voltál a hangszedő beállításának menetével, akkor minek kérdezted, hogy hogyan is kell csinálni? :)
-
#3032 "Nos a shell pont amiatt létezik annyiféle formában és méretben, hogy a különböző féle fajta karokkal is kompatibilis lehessen."
Természetesen. Viszont egy karon belül is elég sokféle létezik ami a kialakítását illeti. Illetve pont azért van, az a hosszú "vájat", hogy mindenféle hangszedőt bele tudj rakni ÉS BEÁLLÍTANI. Ha nem kellene foglalkozni vele, akkor egyszerűbb lenne símán két lyukkal ellátott változatokat gyártani. Pedig az egyik legkritikusabb rész az úgynevezett túlnyúlás (overhang) ami - belátható módon - teljesen más ha a shell elejére vagy a végére csavarozod a hangszedőt. Pont erről szól az összes beállítási séma amiről beszéltünk. Két ponton hozzáméred a hangszedőt ehhez a sémához. Két fontos kritérium van;
1, Hogy párhuzamos legyen a hangszedő az ott felrajzolt ábrával
2, Hogy a túlnyúlás a megadott pontra essen. (tisztán látható ha hátrébb csavarozod a hangszedődet akkor bizony az a pont soha nem fog oda esni ahova kell.)
Természetesen ezeket az adatokat minden gyártó megadja - csodálom, hogy nem találkoztál még vele. Technicsnél pl így néz ki:
Így néz ki ugyebár egy headshell:
Így pedig a lemezjátszóhoz gyárilag adott túlnyúlás beállító.
"Tehát az oldalra fordulós elmélet megbukott, mert csak előre vagy hátra felé lehet állítani őket."
Természetesen ez nem igaz MINDEN headshell-ben képes vagy jobbra vagy balra állítani a hangszedőt. (próbáld csak ki) A DJ-k pl előszeretettel állítják be úgy a hangszedőket, hogy jobban "tapadjon" a külső barázdához (ami persze szétveri a lemezet, de DJ-nél ez ugye nem szempont).
"Ha arra, vagyis konkrétan arra, hogy egyik oldalról jobban belefordul a lemezbe a tű, s így felerősödik annak az oldalnak a jelkimenete, akkor jön képbe ugyebár az antiskating. Hiszen ez meg értelemszerűen pont erre van kitalálva."
Ez is tévedés. Az antiskating az a fellépő erők (centripetális?) ellensúlyozására szolgál, de a befordított vagy kifordított tűt nem fogja más irányba fordítani. (De pl az előző példánál maradva ha a gyári túlnyúlást megnyújtod (azaz a shell végére csavarozol egy egyébként is hosszú hangszedőt ami így akár cm-ben mérhetően növeli a túlnyúlást), akkor könnyen belátható, hogy valamennyit fordítanod kell a hangszedőn ahhoz, hogy ne srégen álljon a barázdában.
Egyébként könnyen kipróbálhatod - ugyanannak a hangszedőnek tök más hangja van a shellben hátra húzva mint előre tolva. Valamint máshol jelentkeznek a fellépő torzítások is.
Egyébiránt pont ezért találta ki az Ortofon a Concorde rendszert ahol gyári (kvázi leszedhetetlen) shelleken vannak a hangszedők - azaz biztosan jól van beállítva (egyébként hozzámérhetsz pl egy általad berakott hangszedőt).
Ortofon Concorde rendszer:
-
#3031 Nos a shell pont amiatt létezik annyiféle formában és méretben, hogy a különböző féle fajta karokkal is kompatibilis lehessen. Úgy vettem észre (de persze nem találkoztam még én sem a világ összes shell-jével és hangszedőjével) bár tévedhetek is akár, hogy a legöbb hangszedő csavartávolsága egymástól ugyanaz a méret mindegyiken.
Tehát az oldalra fordulós elmélet megbukott, mert csak előre vagy hátra felé lehet állítani őket. De biztosan vannak spéci oldaltuningos verziók is....
Ugyan nem teljesen világos, hogy mire vetíted ki a jobbra-balra fordíthatóság fontosságát, de talán a visszajátszáskori balance (egyensúlyra) gondolsz...
Ha arra, vagyis konkrétan arra, hogy egyik oldalról jobban belefordul a lemezbe a tű, s így felerősödik annak az oldalnak a jelkimenete, akkor jön képbe ugyebár az antiskating. Hiszen ez meg értelemszerűen pont erre van kitalálva.
Igaz, ha már itt tartunk, találkoztam olyan profi pörgetővel is, hogy se antiskating, se tűnyomóerő állítási lehetőség nincs rajta, bár nem is kell rá, mert azon gyárilag belőtték a GP330-as hangszedőhöz ezeket a paramétereket. Mondjuk ennek a dolognak annyi a szépséghibája, hogy bár a hangszedő és a tű is cserélhető, de csak ugyanarra a típusra.
Persze vitatkozhatnánk róla, hogy az meg milyen "gagyi" széria, hogy semmit sem cserélhetsz és állíthatsz?
Ne vitázzunk róla :) Jó a cucc. De persze, mint mindennél, annál is létezik jobban szóló ketyere.. -
#3030 "Fogod szépen a hangszedővel felvértezett shell-t, felrögzíted a helyére.
Utána szépen fogod a kart (fenthagyva a tűvédőt a helyén, hogy ne sérüljön) és következik a kiegyensúlyozás: addig állítjuk a kar végi súly holtjátékát a tányér széle feletti pontnál, míg a kar hajszálpontosan középen a levegőben magától meg nem áll. Ezt nevezzük lebegtetési nullpontnak. Ilyenkor van kiegyensúlyozva a kar. "
A kar igen. Nálad ennyi a beállítás? És ha én előrébb húzom a tűt (megfelelő shellben ez 1,5cm is lehet) akkor a lemez teljesen más részén fog érintkezni a lemezzel - azaz könnyen lehet, hogy jobbra vagy balra is fordítani kellene a hangszedőn. Te nagyon egyszerűen elintézed - gyak. beállítod a tűnyomó erőt és szinte semmi mást. Pedig hát a shelleket pont azért gyártják, hogy mindenféle hangszedőt megfelelően be tudj állítani, és nem azért, hogy szimpátia alapján told-húzd előre-hátra... -
#3029 Igen! Nagyon köszönöm a pontos választ! -
#3028 [URL=http://m.sg.hu/cikkek/99004]A stream és a "bakelit" feljövőben.[/URL]
Persze sejtettük :) -
#3027 -
#3026 Én az egyszerűbb dolgok híve vagyok. Rengeteg kar beállítható az általam felvázolt módszerrel. Ahol pedig ez nem elég, ott meg indulthat a VTA vita...
De a lényeg az utolsó bekezdésben szerepel!
Ennyi. -
#3025 Ez teljesen korrekt, csak mivel a "T" gondolom S karos így számolnia kell a Offset angle szöggel is, tehát a belső nullpont más lesz mint a HB sablonodon.
Mivel itt javarészt mindenkinek más típusú eszterga figyel a polcán, nehezebb lekövetni a Te általad felvetetteket (bár én egyenlőre közösködöm Zeffel). Javaslom a külfödiül íródott speckó fórumok felkeresését, ott mindég írnak valami tutit. Jómagam egy fél napig állítgattam. -
#3024 Mindenkinek más a kiskirály. Van aki a Revoxra esküszik.
Én Dual fan vagyok. Van aki Philips mániás és sorolhatnám még...
És most night :)
Bye. -
#3023 Mit értesz ordító különbség alatt?
Na figyu Naru: akkor előről kezdem..
Tehát mindenféle sablon körző vízmérték és egyéb nyalánkság nélkül...adva van a csupasz kar maga végén a kigyensúlyzóval.
Fogod szépen a hangszedővel felvértezett shell-t, felrögzíted a helyére.
Utána szépen fogod a kart (fenthagyva a tűvédőt a helyén, hogy ne sérüljön) és következik a kiegyensúlyozás: addig állítjuk a kar végi súly holtjátékát a tányér széle feletti pontnál, míg a kar hajszálpontosan középen a levegőben magától meg nem áll. Ezt nevezzük lebegtetési nullpontnak. Ilyenkor van kiegyensúlyozva a kar.
Most jön a trükk: egy hajszálnyit még állítunk a súlyponton tű -> lemezirányba. Csak egy hajszálnyit és nem többet!
Most jön a gyárilag javasolt tűnyomóerő és antiskating beállítás.
Mert hogy természetesen minden ismertebb típusnak meg van a gyári ajánlás.
Gyakorlatilag ennyi.
Elég sok pörgetőt belőttem már, s minden esetben így csináltam.
Referenciamunkám a Masquerade - Guardian Angel volt még 4 évvel ezelőtt. (Említett zene megtalálható akár Mflex privát zenetárában is, mert annó kereste.)
Elkéred, meghallgatod és aztán lehet folytatni a "majdénmegmondomatutitmerténjobbantudom" szöveget :)
Na kitartás gyerekek. Majd egyszer nektek is ennyire egyszerű lesz ez is, mint nekem.
Night. -
dj adrián #3022 Én saját magamnak készítettem sablont a beállításhoz az alábbi módon.
A kar hosszúsága:229 mm, túlnyúlás 16mm (Jelco hangkar)
Fogsz egy körzőt, ezzel a fenti értékkel adott pontból húzol egy kört, majd a pontot - ez a kar forgáspontja - összekötöd a kör tetszőleges pontjával.
Az egyenes és a kör metszéspontjából visszamérsz az egyenesen 16 mm-et, - ez a túlnyúlás - és itt ütsz egy 7 mm-es lyukat, centrikusan.
A sablont ráhelyezed a tányér középtengelycsapjára, a hangszedő tűjének végig a kör mentén kell elhelyezkedni, úgy hogy az egyenes a kar forgáspontjára mutasson.
Ezt a beállítást még egy sima Heybrook párhuzam ellenőrző sablonnal kiegészítem és azután jöhet a tűnyomás beállítás és végül az anti skating beállítása a tűnyomás függvényében. Én így csinálom, remélem kielégítő volt a válaszom. -
#3021 "Először is: én nem tudtam.. Mikó vetted?"
Évekkel ezelőtt, még maceráltál is vele, hogy én a Technicset kikiáltottam kiskirálynak (pedig tényleg az...mármint az ominózus 1200-as sorozat.) -
#3020 Már hogy ne lenne különbség! :o
Ordító különbségek vannak abban, hogy mennyire van előre és vagy hátra tolva a hangszedő. Ezáltal ugyanis MINDEN változik, az effektív karhossztól kezdve a túlnyúlásig, a lemezzel bezárt szögig minden. Ha oda raknád ahova akarod akkor kvázi be sem kellene állítani a hangszedőt csak felrakni a karra oszt csókolom, de ez így bazi bazi bazinagy hiba. -
#3019 "Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés" :) -
#3018 Pedig amint láthatod létezik olyan fórum ahol éppen a két általam is nagyra becsült kolléga igen is aktív ha a téma olyan.
Csak az egy másik fórum ,más légkörrel.
-
#3017 Először is: én nem tudtam.. Mikó vetted?
Fotó mér' nincs csojszba róla?
Továbbá: nincs túl nagy jelentősége, hogy a shell-en hol áll a fej (bocsi, hangszedő) mert hát a kart úgyis ellensúlyozni fogod végül.
Mellesleg én a hangszedő csavarjait általában a furatok (nem lyukak - ez nem Neked szól) közepére szoktam felerősíteni.
Természetesen bárhová szereled is hallható különbség kiegyensúlyozás után nem tapasztalható. A shell csavarfuratok ovális játéktere csak amiatt van, hogy lehetőleg mindenféle karhoz passzoljon. Van, amikor a kar kiegyensúlyozó holtjáték pici, de olyat is láttam már, hogy nincs is :) -
#3016 Akkor mondok egy pár dolgot mert látom nem nagyon értitek mi lett volna a kérdés :) Szóval nekem Technics SL1210Mk2-m van mint tudjátok. Az Audio Technica 120E hangszedő szerintem a Technics saját kis műanyag beállító vackával adja a legjobb eredményt. Kipróbáltam a Stevenson féle univerzális sémával, nekem ebben a felállásban rosszabbnak tűnt a hang és a torzítások is felerősödtek. Aztán szintén szórakoztam még a Technics Arc sémával (protractor) ez már egészen jó volt de a műanyag izéhez képest egy rémálom vele bállítani és jobbnak sem tűnik. Viszont ami miatt az egészet felhoztam az az, hogy életemben előszőr most úgy rendeltem egy AT440Mla-t, hogy headshellre szerelve / beállítva kértem. Nos ez úgy néz ki, hogy szinte a shell leghátuljára van szerelve, nem illik sem a technics gyári műanyag sémájához sem letöltött sémához. Ennek ellenére nem szól rosszul de fogalmam sincs mi alapján állították így. Tapasztalat? Vagy valamelyik séma ennyire hátratolná a hangszedőt? Olyat már láttam amelyik teljesen előre nyomja - túlhúzza, de ez a tök hátul ez kicsit meglepett.
Szóval ilyen és hasonló véleményekre és tapasztalatokra lettem volna kíváncsi a kérdésemmel. -
#3015 Node melyik lemezjátszóhoz milyen sablon vállt be, pont ezek érdekelnének. Kinek mi a fontosabb a beállításnál, mit részesít előnyben, stb. -
#3014 Ez az ultimate kérdés :) -
#3013 Beletrafáltál :)
Interaktivitás:
" rendezett információk befogadásának aktív folyamata, amelyben a befogadó fél a befogadás során döntéseket hoz, ezt a megjelenítő felé visszajelzi, és a folyamat ennek megfelelően, változásokkal halad tovább."
Gyakorlatilag ez lenne a fórumozások célja.
S bár valahol azért igazad van, hiszen ez egy zenei altopik, a fővonal az mégis inkább a "bakelit lemez" mint olyan lenne. S ezért a tűnyomás beállítás is idetartozik..
Apropó beállítás...
Tud a kis Dual :)
-
#3012 ADRIÁN!
Nincs kedvem vitázni!
Inkább mutass valami jó zenét,annak jobban örülnék!
Azt te ritkán teszed,inkább csak személyeskedni,másokat piszkálni jársz fel ide!
Érdekes a múltkor amikor Wind barátoddal szeretem volna zenéről,konkrétan ' Waterfront Home-Take a chance on me ' bakelitről néhány infót kérdezni,válaszra sem méltatott!
Jó kis zenefórum ez,nagyon interaktív!
LOL!
-
dj adrián #3011 Miért vetted magadra ha nem jellemző rád egyik állítás sem? -
dj adrián #3010 Nem tudom melyik kifejezés a minősíthetelen, estleg badarság? "Csavarhúzóval ..
vizimérték, sablon, beállító lemez" -
#3009 Rám gondolsz?!
Nem vagyok polgártárs,és nem vettem személyes sértésnek semmit!
Egyszerűen arról van szó hogy átolvastam,illetve bele kukkantottam a topikba,netán találok valami jó zenét!
Helyette találok minősíthetetlen badarságokat!
Nem kívánok tovább vitázni erről!
Ez egy zene fórum!
Jahhh,nem úgy tűnik!