5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
-
#3251 Ezt már megszoktam, sőőőt fel sem veszem ép úgy mint, hogy minden hozzászólást támadásnak vél és besértődik.
Nem tudom felfogni hogy lehet minden olyan hozzászólást ami nem ért egyet a véleményével v kiegészít támadásnak venni... pedig az ilyen körösségi oldalak többnyire megosszák a véleményeket
de
Én most már csak helyeslek. -
#3250 Nem tudok róla :) Ma itthon sem voltam - rohangásztam egy csomót :D
Jövőhétre át hozod akkor a lemezeket? Ha igen akkor szerintem bedobok egy pár lemezt én is a kocsiba ami szerintem fair csere lenne és valahol ütközünk. -
#3249 "Valóban a bakelit lemezzel való szertartás is közrejátszhat abban hogy Narumon ilyen szinten a vinylre esküszik!"
Engem 1 dolog erősít meg mindig a vinyl "felsőbbrendűségében"! Amikor berakom ugyanazt a zenét CD-n majd vinylen. Nem lehet nem hallani a különbséget sajnos :( -
#3248 Hidd el volt itthon olyan digitális rendszerem amire nagyon sok ember irígykedne - nem nem feltétlen az ára miatt hanem hangzása miatt is. Bármikor tudtam berakni olyan lemezt amitől még botfülű egyének is rögtön elaléltak. Csak hát a CD-k, digitális zenék nagy része nem ilyen. Minél jobb a rendszer annál több a hiba is benne ami kihallatszik.
Pontosan tudom miről beszélek, egy utcával arrébb barátomnak most is uszkve 4 milliós digitális rendszere szól. Jól szól. Nagyon jól szól. Jobban szól mint az én mostani rendszerem, de hát ez nem is csoda. Amúgy régebben dolgoztam hifi boltban ahol rendes tesztszoba állt rendelkezésre és rengeteg áru. Nagyon nagyon sok mindent hallottam szólni - nagyon sokféleképpen.
No, hogy ne nyújtsam hosszúra (hajlamos vagyok rá :D), nincs digitális utálatom, vinyl imádatom sem, de az tény, hogy én ebben találtam meg a megfelelő hangzást és a hozzá tartozó "szeánsz" is vonz. Ettől függetlenül még mindig van egy 4TB-os NAS-om tele FLAC-cal ha csak "háttérzene" kell. (bár háttérzenének általában internet rádió szól).
-
#3247 Látod ezúttal a lényegre tapintottál!
Valóban a bakelit lemezzel való szertartás is közrejátszhat abban hogy Narumon ilyen szinten a vinylre esküszik!
Egyébként díjazom ha valaki ennyire ki áll valami mellett,és remélem nem veszi rossz néven,hogy én megpróbálom eltéríteni hetek óta,sikertelenül!:)
Az hogy nekem jelenleg milyen hangfalam és cd lejátszóm van direkt nem akartam leírni,mindkettő angol gyártmány,de ennél többet nem mondanék!
Ám azok a márkák is melyeket említettem (elérhető ár),otthoni zene hallgatásra tökéletesen megfelelnek,tapasztalatból mondom mert volt szerencsém hozzájuk!
Erősítővel vagyok úgy mint Naru a bakelittel,egyszerűen vonzódom a régi 80s években gyártott készülékekhez,pláne hogy a Yamahával megtapasztalhattam a mai modern digitális zenei hangzásvilágot,amit soha többé nem akarnék átélni!:) -
#3246 Hm, ez narumonnak akartam válaszban, csak a telefonom nem mindig szereti az SG mobil verzióját:/ -
#3245 Figyelj csak, nem adtál el ma egy Ekseption lemezt véletlen?:D -
#3244 Persze Narumon nyilván megint másképp éli meg a dolgait. -
#3243 Nem gondolom, hogy erről lehet szó.
Ami engem illet, annak ellenére, hogy nincs AT440MLa hangszedőm, meg frankó angol hangfalaim, stb... sőt: azt is elképzelem, hogy a Te CD-d nálad szebben szó, mint nálam a vinyl. De maga a lemezekkel való foglalatosság és az alant leírt életérzés mégis kell. Nem izgat, hogy megvegyem a milliós hangrendszert, mert bár nem hinném, hogy botfülű volnék, de ezt is más irányból közelítem meg. A szertartás is fontos minden dolog megtételében. Mindegyikhez az annak megfelelő. Enélkül elveszik a lélek és puszta fizikum marad minden. Egy robotcselekvéssé válik minden amit teszel. -
#3242 Narumon kezdek érted aggódni,olyan mértékű a vinyl imádatod és annyira nem akarsz tudomást venni más formátumról zene hallgatás terén,hogy ez véleményem szerint már beteges vonzalom a bakelithez!
Sajnos távol lakunk egymástól,különben felajánlanám gyere és hallgasd meg egy original cd nálam hogyan szól,lehet tátva maradna a szád a meglepetéstől,és annyira nem volnál elfogult a bakelit hangzásoddal! -
#3241 Egy kis elegancia a rohanó életben, kis belassulás. Ezzel nem elvesztegeted az időt, hanem meghosszabbítod az életed.
Ha kimegyek futni, kocogni, bringázni, akkor jöhet a tömörített zene. Ott más a lényege a dolognak. Ahogy a kocsiban is, ahol másra kell fókuszálni. Ott a zene a háttér, a körítés. A lemezhallgatásnál otthon pedig a középpont, a fő szempont. -
#3240 Ahogy azt jól le is írtad, valóban hasonlatos a borozáshoz. A minőségi bort kortyolgatva, annak minden ízét kiélvezve, lassan.
A lemezek is ilyenek, amikor bekapcsolod a szerkentyűket, felnyitod a lemezjátszó tetejét, a kiválasztott lemezt kiveszed, felteszed, portalanítod, ráhelyezed a tűt... Nézed, ahogy forog a lemez, gyönyörködsz a látványban... leülsz kényelmesen és élvezed a zenét, közben a borítót nézegeted, olvasod a számcímeket, szerzők, előadók neveit...
Ilyesmi lenne. Semmi ideges ugrálás és gyors lemezoldal váltás, lemezek feldobálása. Minden mozdulat nemes. -
#3239 Így van - ha a praktikusságot nézem akkor az mptré egy nagyon jó dolog. Kocsiban, telefonon használom is (bár mostanában még ott is FLAC-ot), komoly zenehallgatásra mégis használhatatlan. -
#3238 "Te meg játszd az eszed a digis világodban!"
Wind kollégát is sikerült félreértened, attól tartok... -
#3237 Nem hát! Főleg, hogy már itt is többször kifejtettem - 5.1 erősítőből nagyítóval kell keresni azt amelyik egyáltalán értékelhetően szól sztereóban.
Azt is leírtam már egy akár többszáz ezer forintos 5.1 erősítőt egy régi negyedannyiba kerülő sztereó erősítő símán szétaláz! -
#3236 Akárhogy is ragozzuk, a digitális és analóg zenét nem lehet így összevetni, mert bár elvileg ugyanarról szól (a zenéről) mindkét dolog, de mégis más.
A digitális lehet sokkal praktikusabb, de a vinyl használatot pont nem erről kell megközelíteni. Bár kitaláltak sok érdekességet ebben a témában is, van vagy volt hordozható lemezjátszó, amolyan walkman stílusban, de az nem több, mint egy érdekes kísérlet szerintem. Az igazi vinyl rajongók csak nevetnek rajta.
Mert ez nem erről szól. Le kell tudni picit lassulni és időt szentelni a ZENÉNEK. Ez nem a rohanó idő eszköze. -
#3235 Nem az volt a célom a márkák megjelölésével hogy százezres anyagi vonzatú készülékeket ajánljak,megtehetem volna!
Egy átlag ember pénztárcájához,lehetőségeihez mérten elérhető és viszonylag jó minőségű készülékeket próbáltam ajánlani!
Megemlíteném a kommersz kifejezésedhez,hogy néhány éve vettem egy Yamaha erősítőt 5.1 gyakorlatilag mindent tudott ,az árát inkább le sem írom!
Örültem hogy nagy nehezen megszabadultam tőle!
Avagy nem mindig a méregdrága készülékek szólnak jobban,én beérem a leírt vintage készülékekkel is!
Te meg játszd az eszed a digis világodban! -
#3234 Vagy kompromisszumot lehet kötni, van a praktikus minőség a bridge gép. -
#3233 A fényképezőnél inkább én azt mondanám, hogy kompakt vs DSLR. Utóbbi nem praktikus ellenben ha minőség kell akkor nincs más út... -
Hááát...
"Asztali cd lejátszó esetében ,igen fejlődött a technika visszafelé!:)
Tippem: Technics,Harman Kardon, az tény ,h ez mindenki számára elérhető kategória de...
Equalizer ??? ninek? a hangzást megalkották, rögzítették, az otthoni reprodukcióhoz normális berendezés kell nem equalizer.
"A vinyl tényleg teltebben,bársonyosabban szól,de mint írtam nem praktikus!" Praktikus dolgokért a praktikerbe kell menni de ott is a kommersz vásárló vásárol. elkötelezett elmegy a szakkereskedőhöz..
Csak úgy szoktam jellemezni mint a fényképezőnél. 1 hagyományos filmes fényképezővel olyan átmeneteket is le lehet fényképezni amit a digitálissal nem. De a digit egyszerűbb az amatőrnek is használni.
-
#3231 Ahham. Szegeden :) Bár annyi bibi van hogy perpill nincsenek nálam a lemezek, otthon hagytam őket Szolnokon, nem gondoltam hogy itt fog kelleni most :D De jövő hétre el tudom hozni. -
#3230 Szegeden tanulsz? Akkor valahol összefuthatnánk cserét megejteni -
#3229 -
#3228 Ez persze Bujcsiknak ment. -
#3227 Naruval jól jársz, sokat tud a vinyl ügyben. Szegeden meg megtalálod, ha már pont ott tanulsz. -
#3226 Aki rendszeresen jár ide az tudja, hogy mindig akad valami. Most kb egy 20-30 lemez van félretéve ami megy majd fel vaterára. Majd holnap ránézek mit lehetne összehozni. -
#3225 Húúúha
Rock, blues, jazz, funky, metal, punk, klasszikus, leginkább amit hallgatok. Lehet ezzel nem lettünk közelebb :)
Mennyire sok nálad az a "kurvasok"? :D -
#3224 huhúúú kurvasok olyan lemezem van :)
de mégis milyen stílusban? -
#3223 Igen? Remek!
Esetleg valami csereajánlatod van? Megunt, nem tetsző, több példányban is beszerzett lemez? :D Annak nagyon tudnék örülni :) -
#3222 "Én míg bele nem botlottam a bekalitbe, cd-ről és számítógépről halhattam zenét, reggel elindítottam aztán hozzá se kellett nyúlni estig míg ki nem kapcsoltam. Sok erez zeném "volt" ilyen olyan formátumban a gépen, de mégse volt semmim igazából. Elegem lett egy picit a digitális világból :)"
Megint egyetértek. Nem is értem de ma nagyon okosokat írtok csak egyetérteni tudok. Valahogy így jártam én is. Volt a végén már majd 8TB zeném, volt, hogy folyamatosan ment a háttérben de igazából semmit nem hallgattam. Nyomkodtam a következő számra, ha meg nem nyomkodtam akkor nem is figyeltem rá. Azt vettem észre, hogy idegesít is egy kicsit a digitális hangzás - nem tudtam nyugodtan egy albumot végighallgatni, mocorogtam közben, meguntam, tovább léptettem, kicseréltem másik lemezre. Pont ahogy fogalmaztál annyi zeném volt, hogy végül semmim sem volt.
Aztán előkerültek megint a vinylek és rájöttem, hogy nem bennem van a hiba, hanem a digitális médiában, és körítésében. Mert láss csodát a vinylt végig bírom hallgatni nyugodtan, nem akarom tekerni, cserélni, végig hallgatom az albumot úgy ahogy az előadó azt megálmodta a megfelelő számsorrendben, a megfelelő körítéssel.
Azóta nagyot fordult a világ. Ha megjön egy új lemez akkor felrakom és végighallgatom, és lám ismét felfedeztem a zene élvezetét. -
#3221 "Equalizer: minőségi hangcuccokhoz felesleges. Gyengébb hi-fikhez ajánlott hangzás javítása céljából."
Hopp el sem hiszem de most nagyon egyetértek. Az equalizer arra van, hogy elbassza a zenét. Ha ugyanis az illető előadó/együttes azt szerette volna, hogy úgy szóljon a lemeze ahogy az eq-val eláligatják - akkor egyszerűen úgy vették volna fel. -
#3220 "Akkor már inkább egy minőségi asztali bluray és tolhatjuk a zenei bluray-eket és audio dvd-ket is (ami már bocs, de mérföldekkel jobban szól, mint az audio cd.)"
Ez igaz csak sajnos ezek sem olcsó mulatságok. Bár ugye pont a múltkor beszélt Oppo egy üdítő kivétel amelyik egész jó áron tud egészen jó hangot! -
#3219 "Elképzelem Narumont neki áll zenét hallgatni,tíz percenként felugrál lemezt cserélni,az egy kellemes lazulós zenehallgatás!:)"
Azért egy átlag lemez oldal 16-20 perc. Ez messze nem az az ugrálás, ráadásul pár másodperc megforítani - ennyit símán megér a kérdés.
"A bakelitet elsősorban DJ-k számára adják illetve adták ki az elmúlt években!"
Mármint a Maxikat ami a piac egy igen kis szelete...
"Mennyivel praktikusabb ha egy cd-r lemezre 80 percben kiválogatod kedvenc dalaid,persze nem empétré fájlokkal,és azt hallgatod,még ha a vinylnek a cd lemeznél kellemesebb is a hangzása!"
Praktikusnak praktikus de otthoni zenehalgatásnál SZERINTEM ez másoldagos szempont. Ennél sokkal fontosabb a minőség, és hát ezen ok miatt inkább "ugrálok" 20 percenként oldalt fordítani, mint, hogy olyat hallgassak amit 10 perc után nem bír a fülem... -
#3218 Hát ebből engem mondjuk a La Bouche és talán a Vengaboys érdekelne! -
#3217 Ha nem titok, milyen is az a német vintage erősítő?
Csak mert nekem is van használatban egy '79-es német ketyere.
Vicces lenne, ha ugyanaz a márka és széria lenne :)
Hopsz, bocsi: hangfal ajánlásodat újra olvastam. Egyet értek :) -
#3216 A hifi témához nem tudok hozzászólni, de a cd vs bakelit dolgok érdekesnek találom.
Nem tudom te hány éves vagy, de gondolom a többiekhez hasonlóan nem a 20 év körüli, "modern gyerek" mint én.
Én míg bele nem botlottam a bekalitbe, cd-ről és számítógépről halhattam zenét, reggel elindítottam aztán hozzá se kellett nyúlni estig míg ki nem kapcsoltam. Sok erez zeném "volt" ilyen olyan formátumban a gépen, de mégse volt semmim igazából. Elegem lett egy picit a digitális világból :)
És pont emiatt lettem szerelmes a vinylbe, mert az ezek után sokkal emberközelibbnek tűnik, jobb érzés sokkal hogy fizikai valójában is ott van előttem, cserélgetni, forgatni kell a lemezt. Még a CD sem adja vissza ugyanezt az érezést.
Érdekesek néha a generációs szemléletkülönbségek :) -
#3215 E témáról teljes napokon át lehetne beszélgetni!
Egyébként,érdeklődéssel olvasom bárki véleményét,tapasztalatát!
Olyannyira voltak már a 70s években is kimagasló hifi erősítők hogy jelenleg nekem egy 1979-ben német, főként japán alkatrészekkel gyártott készülék van beszerelve,minden eddigi erősítőmet kenterbe vágja,pedig azon kivűl még van 2 más típus, 80s évek elején gyártott JVC super A és TECHNICS felső kategóriás erősítőm is!
Nem válnék meg tőlük,a mostaniak nyomukba sem érnek!
Hangfalnál nem értem a felvetésed,én 3 utas angol gyártású régebbi típusokat ajánlok,azért papír membránost mert az lényegesen szebben szól,bár nem feltétlenül feltétel e márkák esetében!:
Tippem: Wharfedale és B&W esetleg BOSE (ez ha jól emlékszem usa)utóbbi a barátomnak van nem két forint volt,de tényleg csodaszépen szól!
Asztali cd lejátszó esetében ,igen fejlődött a technika visszafelé!:)
Senki emberfiának nem ajánlom hogy zenét mostanság gyártott dvd vagy blu-ray lejátszón hallgasson!
Tippem: Technics,Harman Kardon,Pioneer asztali cd lejátszó!
Equalizer: Valóban a baráti körömben is vannak hasonló véleménnyel,miszerint felesleges mert csak zajt növel ,azonban az én tapasztalatom más!
Egy jó minőségű asztali equalizer csodákra képes a zenei hangzás variálásában,pld. italo-disco zenék hallgatásához mindig bekapcsolom!
Persze ezt mindenkinek saját hallása alapján kell eldöntenie EQ vagy anélkül szól jobban az éppen hallgatott zene!
A legjobban összeválogatott hifihez is ajánlatos,de ez csak az én privát véleményem és tapasztalatom!
A vinyl tényleg teltebben,bársonyosabban szól,de mint írtam nem praktikus!
-
#3214 Egy pár dolgot másként látok..
Pl. Vintage: már a 70-es évek második felében is léteztek kimagasló minőségű hi-fi termékek..
Ha eredeti korabeli (20 -30 éves) hangfalakról és annak hangszóróiról beszélünk, akkor (sem) kell kerülni a papír membrános hangszórókat. Lehet őket újra tekercselni (tekercseltetni) és körbe rezgőgumiztatni.
3 utast kerülni? Mert? Mert szélesebb hangskálát ölel át és ezáltal szebben és jobban szól, mint 2 utas társai? Ezért?
Asztali cd lejátszó? 90-es évek? Egy pöttynyit azóta már fejlődött a hangtechnika :D
Akkor már inkább egy minőségi asztali bluray és tolhatjuk a zenei bluray-eket és audio dvd-ket is (ami már bocs, de mérföldekkel jobban szól, mint az audio cd.)
Equalizer: minőségi hangcuccokhoz felesleges. Gyengébb hi-fikhez ajánlott hangzás javítása céljából.
5. pontod hibátlan. Nem tudok mit hozzá tenni :)
Audiophile: inkább ezt javaslom :)
Bölcsességekkel tele a padlás.
A lényeget meg magad is tudod: a "bakelit" teltebb (mint egy jó bor) a cédés hangzásnál :) -
#3213 Természetesen nem *euqalizer,hanem equalizer! -
#3212 Átolvasgattam az audiophile és hifi témában irt bejegyzéseket!
Néhány megjegyzés,szigorúan magánvéleményként!
Nem vitát akarnék gerjeszteni,de sok badarságot összehordtatok!
Hifi témában:
1. Vintage közvetlen a 80s évek elején gyártott,lehetőség szerint,japán vagy angol erősítő!
2. Szintén 80s években gyártott ajánlásom szerint papír membrános 3 utas lehetőleg angol,hangfalat,itt a japán terméket kerüld!
3.Vegyél egy asztali cd lejátszót,90s évek vége felé gyártott Technics kiváló a célra(véletlenül se dvd lejátszót)!
4.A hangzást nagy mértékben tudod egy euqalizer segítségével növelni,szintén 80s években gyártott terméket ajánlok,(nekem 2X11 sávos Sony van).
5.Nem elhanyagolandó a hangfal kábel minősége,vastagsága,valamint az összekötő rca kábel minősége,vastagsága sem ami feltétlenül aranyozott érintkezős legyen!
Ezt sokan elbagatellizálják pedig sok múlik rajta,de nem feltétlenül a legdrágábbat kell megvenni!
Máris is van egy zenehallgatáshoz nagyon megfelelő hifid!
Röviden ,tömören ennyit,lehetne jobban kibontani,márkák ajánlásával,de ezt hagynám!
Audiophile:
A határ a csillagos ég,úgy anyagiakban,mint variációkban,nem is mennék bele a témába!
Itt olvasgathatók: hifipiac.hu
Végül:"johnlennon' írta:'A bakelitek gyűjtésre,a Cd-k használatra vannak!
Egyetértek,ez egy nagyon bölcs megállapítás volt!
Elképzelem Narumont neki áll zenét hallgatni,tíz percenként felugrál lemezt cserélni,az egy kellemes lazulós zenehallgatás!:)
A bakelitet elsősorban DJ-k számára adják illetve adták ki az elmúlt években!
Mennyivel praktikusabb ha egy cd-r lemezre 80 percben kiválogatod kedvenc dalaid,persze nem empétré fájlokkal,és azt hallgatod,még ha a vinylnek a cd lemeznél kellemesebb is a hangzása!