Bakelit lemezek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Zephyr Retiring
Nekem szintén. Pedig sosem voltam nagy Jagger rajongó :P

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

Musachy
Ezt látva, hallva a Rolling Stones jutott eszembe.

imo :) science fiction is science fact

Musachy
Na háj! Én is vissza vagyok. <#integet2>

Értem én, hogy így meg úgy meg amúgy, de azért a lemezek lényege mégis az, hogy hanghordozók, jó esetben valami kellemes zene van rajtuk. A többi mellékes.
Ha nem üzletelni akarsz vele vagy nézegetni a borítót, akkor nem katasztrófa.
Fordítva rosszabb lenne.

Zephyr Retiring
Elképesztõ. Most mit teszel?
Lesz egy rakás jó lemezed rendes borító nélkül.
Mindjárt megsajnállak.<#hehe>

narumon
Hát túl hosszú volt :(
Az volt a lényege, hogy Im back, meg hogy havernál padláson voltak lemezek amiért felmentünk csak sajnos a padlás beázott. Így eláztak a lemezek. A legnagyobb baj ezzel, hogy összeragadt ezáltal az összes borító egy masszává azaz, némelyiket széttépni sem tudom. Viszont az összes lemez AMIGA (DDR) nyomás és a legtöbbje teljesen újszerû. Depeche Mode, Tangerine Dream, Kylie, Whitney, Madonna, Janet, Peter Gabriel és ilyenek vannak közte. Szóval örülök, hogy vannak nagyon jó lemezek, de borítót kell vennem hozzájuk és egy generic borító gyak. teljesen elrontja az értéküket, és kismértékben az élvezeti értéküket is.
Kb ezt írtam csak részletesebben :(

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Zephyr Retiring
Lehet, hogy csak álmodtad bazinga :D
(ez nem sértés, hanem a régi banyek mai megfelelõje :)
Ne filozofálj, hanem írd le újra...vagy most már tényleg :P

S addig is, most hallottam. Ezt hallgassátok:
http://www.youtube.com/v/5udMsfoGxHw&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB
Qrva jóó! Kik ezek? S én miért nem hallottam még róluk? :)

narumon
Ezt nem értem! Írtam ide egy hozzászólást és én nem látom. Ti látjátok? Vagy valaki szándékosan törölte?

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

johnlennon
Sziasztok! <#integet2>

Ide is felrakom, hátha tetszik még valakinek. Szerintem egész jó mix:

http://www.youtube.com/v/dXzBrxMzSHI&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Zephyr Retiring

Zephyr Retiring
Igaz. Rendkívül jó és hasznos elfoglaltság.
Bár jómagam konstatálom, hogy a rádióhallgatás is az :)
Mindkét idõtöltés kiváló. De számomra mostanában praktikusabb a rádió, mert állandó és változatos zene mellett jobban halad a lakás (jelenleg konyha) felújítás..

Musachy
Most ehhez van kedvem. Szerintem nem rossz elfoglaltság.

Zephyr Retiring
Jól van mucsácsó gyõztél :)
Meséld el, mi nyomja a lelkedet, hogy folyamatos bakelit hallgatásra adtad a fejedet? :)

Musachy
Most akkor nosztalgiából jól meghallgattam a Bikini - Mondd el c. lemezét, most pedig a Duran Duran - Arena koptatja a tûmet.

Zephyr Retiring
http://www.youtube.com/v/PstNGLX3RxA&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Zephyr Retiring
Egy rajongód máris van. Megelõlegezem Neked a világsikert<#vigyor>
Persze hiába, ha nem mersz lépni..pedig a következõ lépésként kiadtuk volna bakeliton (vinylen) is...Te...RICHARDmusachyCLAYDERMAN<#hehe><#whatever>

Musachy
Persze, aztán meg úgy járok, mint Mike. Nem gyõzitek majd olvasgatni az emberek áradozását, hogy mekkora tehetség vagyok! <#nevetes1>

Zephyr Retiring
Elkopik a tûd wazze :)
Inkább tanulj meg pár akkordot a lányod zongoráján (mondjuk egy Magashegyi Underground dalból) tötizd fel a jutyubra, oszt mindenki jól jár :D

Musachy
1. Én itthon is nyaralok.
2. mint írtam is: jövök-megyek, ami azt jelenti, hogy pihizek kicsit itthon és megyek messze földre is, amikor akarok.
Ennyi. Idén persze hanyagolom a kötelezõ észak-afrikai célpontokat, mert elegem van ebbõl a csatározásból, ami most arrafelé dívik.
De vazze, ez egy zenei topik!
Most akkor meg is fordítottam a maxit, amit épp hallgatok (Soul II Soul - Missing You /1990/). <#nyes>

Zephyr Retiring
Mert? Vitted magaddal nyaralni a kedvenc lemezjátszódat és lemezeidet is?<#nevetes1>
Miféle nyaralás az, amit otthon töltesz wazze?
Amúgy meg zenéket nem gyorsan szoktunk hallgatni<#hehe>
Hanem kényelmesen, nyugodtan és ellazulva...már amelyeket.
Vannak zenék, amiket felspannolva és felpörögve szoktunk.
Pl. Van Halen-t egy 1963-as Packard Bell stereo konzolon<#vigyor>
http://www.youtube.com/v/BXlRKQrpiHo&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Musachy
Meg is hallgattam gyorsan. Most pedig a Level42 - World Machine (1985) forog a tû alatt.

Musachy
Közben kezembe akadt egy vagesz '83-as OMD lemez is (Dazzle Ships)...

Musachy
A "Voulez Vous" nem került elõ, de a "Super Trouper" meg a "The Visitors" az igen.

Zephyr Retiring
Én is pont így gondoltam :)

Zephyr Retiring
Természetesen mindkettõ ki lesz próbálva.
Libegõ is, bobpálya is :)

gyorgy74
Igen? Ezt nem tudtam pedig párszor ültem rajta!<#nevetes1>Azt azért megemlíteném, hogy a kalandparkban viszont az ország leghosszabb száraz bobpályája található...
Ki nem hagynám mikkor megyek Szlovákiába.<#wink>

Vinyl lemez örök... Mindörökké pörög :-))))

Musachy
Jó ez a "jutyub" nekem! <#vigyor>

Zephyr Retiring
Képzeld: õket még én is csipázom :)
Elintézzem Neked, hogy legyenek vinylen? :P

Musachy
Nekem ez most jobban bejön, de vinylen nincs.

http://www.youtube.com/v/_04EwsfGzps&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Musachy
Na ezt mondom én is!
Jövök megyek, de csak picit szakítom meg a nyaralást egy kis pihenéssel! <#nyes>

Zephyr Retiring
Ez van. Tudomásul veszem, hogy nem lehet mindenkinek jó ízlése :P
Nya(ra)lás hogy telik? Én péntektõl megyek 10 napra az asszonnyal egy Orosháza - Budapest - Sárospatak - Sátoraljaújhely és vissza körútra. Mondják, ott található az ország leghosszabb libegõje. Természetesen ki kell azt is próbálni :) Van ott a környéken egy olyan szép hely, hogy arra nincs is szó - ezt is hallottam.
Ahogy a régi sláger is mondja: "...kikapcsoló....kikapcsoló...kikapcsolódás kell nekünk..." :)

Musachy
Nem tom, koma, de nemhogy vinylen "élõben", hanem a "jutyubon" sem akarom hallani! <#nevetes2><#hehe>

Zephyr Retiring
Tudod kolléga, van amit Te csak jutyubon hallhatsz. Vinyl-rõl élõben nem<#hehe>
Mint pl:
http://www.youtube.com/v/gMa2coAIiuo&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

De mondok még ettõl is jobbat:
A lemez száma mint látható is: FV 41412. Tippelj, kinek van meg egyenesen Kanadából a CHS 41412<#kerdes>
<#eplus2>

Zephyr Retiring
A kis öreg akitõl vettem, elsõ megjegyzése az volt, hogy fussam csak át õket mind nyugodtan, mert egytõl egyig karcmentesek, vigyázva is volt rájuk....és igazat mondott :)

Zephyr Retiring
Ameddig csak ilyesmikben tévedek, nem lesz gond :)
Csendben megjegyzem, azért olyan túl sokan nem vagyunk, mi akik szerették ezt a zenei korszakot is. Itt :)

Musachy
Azt az ABBA lemezt sokat hallgattam gyerekkoromban, talán valahol meg is van még a lemez, bár sok mindenre nem jó már. Sajnos akkoriban nem az óvatos bánásmód volt az elsõdleges szempont.

Wind 67
" a 70-es évek inkább nekem jön be zeneileg.Legalábbis az itteni látogatók közül."
Megint tévedtél... és mostanság nem ez az elsõ!

Csak a WAV peregjen

Zephyr Retiring
Elõször azon filóztam, hogy dobhatnék róluk egy fotót..
de este már nem volt hozzá energiám sem, meg úgy vettem észre, hogy a 70-es évek inkább nekem jön be zeneileg.
Legalábbis az itteni látogatók közül..maradt tehát a videóklip :)

Musachy
Csodálkoztam volna, ha nem youtube lett volna...

Zephyr Retiring
Mai jó hír pedig: kiugrottunk reggel az asszonnyal a piacra.
Természetesen hõsiesen direkt észre sem vettem a kis öreget aki bakelit lemezeket árult... de némi rábeszélés után (s hogy mindenki megnyugodjon) csak átfutottam õket :)
Nagyrésze (azok közül ami engem érdekel) már meg van, viszont hagytam magam rábeszélni egy Amanda Lear - I am a photograph (1977) és egy ABBA - Voulez Vous (1979) nagylemezre..

elõbbirõl egy dal...

kaposi1
<#wow1><#wow3>
Minek ez a féktelen száguldozás?

Napjaink Italo zenéi a 80-as évek stílusában (:

Wind 67
Az gáááz! minden szemszögbõl nézve..

Csak a WAV peregjen

narumon
Mai rossz hír: megesz a méreg. Anyósomnak a kerekesszékével sikerült beletolatni a hangfalamba, szépen ki is lyukasztotta a membránt :(

narumon
"Egyébként ne vacakolj már azzal a Technics-el. Vegyél már egy normális pörgetõt :D"

Az a baj, hogy ami ennél bizonyíthatóan jobb az sajnos 500-600e forintos árkategóriában van :(

Zephyr Retiring
Nos akkor máris megérte :)
Egyébként jól írod: kismillióegy féle és fajta pörgetõ létezik kismilliókét féle karral és kismillióhárom féle hangszedõvel. Ergó: az égvilágon semmi értelme sincs errõl a témáról beszélni, hacsak...
Hacsak nem ragadunk le mindannyian egyféle típusnál ugyanolyan karokkal és hangszedõkkel :D
Na igen: akkor volna értelme megkeresni a lehetõ legjobb beállítást :)
Bizonyára nem fogsz egyet érteni ebben sem velem, de szerintem azok a legprofibb pörgetõk, ahol a karra felhelyezed a shellt a hangszedõvel, belövöd az ellensúlyt, beállítod a hozzá javasolt tûnyomóerõt és az antiskatingot oszt hali :)
Teljesen felesleges ennél macerásabb cuccost venni, mert a végén úgy jársz, hogy bizonytalanná válsz, és másoktól kérsz bevált beállítási tanácsokat mert magadtól már nem is boldogulsz vele :D
A Dual-ok, hála a megbízható pontos német precizitásnak pont olyanok, amilyenek lennük kell. Egy esetleges hangszedõcsere sem jelent nekik gondot :)
Egyébként ne vacakolj már azzal a Technics-el. Vegyél már egy normális pörgetõt :D

narumon
Én nem azt kérdeztem, hogy hogyan is kell csinálni (hiszen számtalanszor csináltam már), hanem, hogy KINEK MI VÁLT BE! (És még példákat is írtam - mivel ugye a legtöbben nem csak az egyensúlyt állítjuk be hanem figyelünk arra is, hogy hova kerül a hangszedõ - ez pedig lemezjátszónként és beállító sémánként eltér. Külföldi forumokon 1-1 lemezjátszóhoz különbözõ sémákat ajánlanak más és más szempontok szerint, egy ilyen beszélgetést szerettem volna én is kezdeményezni (az ominózus AT440 esetbõl kiindulva), de sajnos nagyon belterjesek vagyunk mi itt ezért nem jött ki belõle sok minden. Na jó annyi kiderült, hogy te nem állítod be rendesen a hangszedõidet :D

Zephyr Retiring
" Természetesen ezeket az adatokat minden gyártó megadja - csodálom, hogy nem találkoztál még vele. "
Már mér' ne találkoztam volna? Ezért is írtam, hogy minden ismertebb típusnak meg van a gyári ajánlás.

" Ez is tévedés. Az antiskating az a fellépõ erõk (centripetális?) ellensúlyozására szolgál, de a befordított vagy kifordított tût nem fogja más irányba fordítani. "
Ezt is tudom. Írtam is, hogy az antiskating célja a vonalkimenetek balanszra hozása.

Ugyanarról beszélünk már megint, csak újfent elbeszélünk egymás mellett :)
Már csak egy nem világos. Ha végig tisztában voltál a hangszedõ beállításának menetével, akkor minek kérdezted, hogy hogyan is kell csinálni? :)

narumon
"Nos a shell pont amiatt létezik annyiféle formában és méretben, hogy a különbözõ féle fajta karokkal is kompatibilis lehessen."

Természetesen. Viszont egy karon belül is elég sokféle létezik ami a kialakítását illeti. Illetve pont azért van, az a hosszú "vájat", hogy mindenféle hangszedõt bele tudj rakni ÉS BEÁLLÍTANI. Ha nem kellene foglalkozni vele, akkor egyszerûbb lenne símán két lyukkal ellátott változatokat gyártani. Pedig az egyik legkritikusabb rész az úgynevezett túlnyúlás (overhang) ami - belátható módon - teljesen más ha a shell elejére vagy a végére csavarozod a hangszedõt. Pont errõl szól az összes beállítási séma amirõl beszéltünk. Két ponton hozzáméred a hangszedõt ehhez a sémához. Két fontos kritérium van;
1, Hogy párhuzamos legyen a hangszedõ az ott felrajzolt ábrával
2, Hogy a túlnyúlás a megadott pontra essen. (tisztán látható ha hátrébb csavarozod a hangszedõdet akkor bizony az a pont soha nem fog oda esni ahova kell.)

Természetesen ezeket az adatokat minden gyártó megadja - csodálom, hogy nem találkoztál még vele. Technicsnél pl így néz ki:
Így néz ki ugyebár egy headshell:

Így pedig a lemezjátszóhoz gyárilag adott túlnyúlás beállító.

"Tehát az oldalra fordulós elmélet megbukott, mert csak elõre vagy hátra felé lehet állítani õket."

Természetesen ez nem igaz MINDEN headshell-ben képes vagy jobbra vagy balra állítani a hangszedõt. (próbáld csak ki) A DJ-k pl elõszeretettel állítják be úgy a hangszedõket, hogy jobban "tapadjon" a külsõ barázdához (ami persze szétveri a lemezet, de DJ-nél ez ugye nem szempont).

"Ha arra, vagyis konkrétan arra, hogy egyik oldalról jobban belefordul a lemezbe a tû, s így felerõsödik annak az oldalnak a jelkimenete, akkor jön képbe ugyebár az antiskating. Hiszen ez meg értelemszerûen pont erre van kitalálva."

Ez is tévedés. Az antiskating az a fellépõ erõk (centripetális?) ellensúlyozására szolgál, de a befordított vagy kifordított tût nem fogja más irányba fordítani. (De pl az elõzõ példánál maradva ha a gyári túlnyúlást megnyújtod (azaz a shell végére csavarozol egy egyébként is hosszú hangszedõt ami így akár cm-ben mérhetõen növeli a túlnyúlást), akkor könnyen belátható, hogy valamennyit fordítanod kell a hangszedõn ahhoz, hogy ne srégen álljon a barázdában.
Egyébként könnyen kipróbálhatod - ugyanannak a hangszedõnek tök más hangja van a shellben hátra húzva mint elõre tolva. Valamint máshol jelentkeznek a fellépõ torzítások is.

Egyébiránt pont ezért találta ki az Ortofon a Concorde rendszert ahol gyári (kvázi leszedhetetlen) shelleken vannak a hangszedõk - azaz biztosan jól van beállítva (egyébként hozzámérhetsz pl egy általad berakott hangszedõt).
Ortofon Concorde rendszer:

Zephyr Retiring
Nos a shell pont amiatt létezik annyiféle formában és méretben, hogy a különbözõ féle fajta karokkal is kompatibilis lehessen. Úgy vettem észre (de persze nem találkoztam még én sem a világ összes shell-jével és hangszedõjével) bár tévedhetek is akár, hogy a legöbb hangszedõ csavartávolsága egymástól ugyanaz a méret mindegyiken.
Tehát az oldalra fordulós elmélet megbukott, mert csak elõre vagy hátra felé lehet állítani õket. De biztosan vannak spéci oldaltuningos verziók is....
Ugyan nem teljesen világos, hogy mire vetíted ki a jobbra-balra fordíthatóság fontosságát, de talán a visszajátszáskori balance (egyensúlyra) gondolsz...
Ha arra, vagyis konkrétan arra, hogy egyik oldalról jobban belefordul a lemezbe a tû, s így felerõsödik annak az oldalnak a jelkimenete, akkor jön képbe ugyebár az antiskating. Hiszen ez meg értelemszerûen pont erre van kitalálva.
Igaz, ha már itt tartunk, találkoztam olyan profi pörgetõvel is, hogy se antiskating, se tûnyomóerõ állítási lehetõség nincs rajta, bár nem is kell rá, mert azon gyárilag belõtték a GP330-as hangszedõhöz ezeket a paramétereket. Mondjuk ennek a dolognak annyi a szépséghibája, hogy bár a hangszedõ és a tû is cserélhetõ, de csak ugyanarra a típusra.
Persze vitatkozhatnánk róla, hogy az meg milyen "gagyi" széria, hogy semmit sem cserélhetsz és állíthatsz?
Ne vitázzunk róla :) Jó a cucc. De persze, mint mindennél, annál is létezik jobban szóló ketyere..

narumon
"Fogod szépen a hangszedõvel felvértezett shell-t, felrögzíted a helyére.
Utána szépen fogod a kart (fenthagyva a tûvédõt a helyén, hogy ne sérüljön) és következik a kiegyensúlyozás: addig állítjuk a kar végi súly holtjátékát a tányér széle feletti pontnál, míg a kar hajszálpontosan középen a levegõben magától meg nem áll. Ezt nevezzük lebegtetési nullpontnak. Ilyenkor van kiegyensúlyozva a kar. "

A kar igen. Nálad ennyi a beállítás? És ha én elõrébb húzom a tût (megfelelõ shellben ez 1,5cm is lehet) akkor a lemez teljesen más részén fog érintkezni a lemezzel - azaz könnyen lehet, hogy jobbra vagy balra is fordítani kellene a hangszedõn. Te nagyon egyszerûen elintézed - gyak. beállítod a tûnyomó erõt és szinte semmi mást. Pedig hát a shelleket pont azért gyártják, hogy mindenféle hangszedõt megfelelõen be tudj állítani, és nem azért, hogy szimpátia alapján told-húzd elõre-hátra...

narumon
Igen! Nagyon köszönöm a pontos választ!