5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • narumon
    Azért ez is megér egy misét:
    Hurts - Exile album (orba szájba nyomják a rádiók, gondolom azért bemutatni nem kell

CD: DR Tracks: 5,5,5,6,5,5,5,6,6,6,6,6,6,9
    Vinyl: DR Tracks: 11,10,11,13,11,11,12,11,10,11,11,11

Ezért veszek vinylt. Pedig a CD-re is mehetne az utóbbi csak ma nem az a DIVAT.
  • reynaud #3733
    Én ki szállnék a témából,hiszen nem gyűjtők bakelitet,amiért néhányszor vitába szálltam az Narumon cd minőségre tett egyáltalán nem reálisan megalkotott véleménye!

Azon a bizonyos loudness war jelenségen egy finomabb hangzású erősítővel szerintem lehet segíteni,volt szerencsém anno TEACH erősítőhöz,az a hangzás amire ez a típus képes az szinte leírhatatlan,hallani kell!

Sajnos elsősorban italo-euro disco,illetve zyx kiadványok esetében a régebben kiadott cd lemezek közt is akad rossz minőség,de nem a loudness war miatt,hanem mert sok esetben az 'original master tapes' eleve rossz minőség!
  • narumon
    "Az általad felsorolt cd kiadványokról,egyetlen dal az amit az én zenei ízlésem befogad.
    The Killers-Here With Me"

Pedig hát ugye ez a mainstream és erről beszéltünk.

"Így aztán én nem vagyok képben az új kiadványok minőséget illetően!"

Akkor miért akarod minden alkalommal megmagyarázni, hogy márpedig nem úgy van.

"Ám bátorkodnék megkérdezni ha Te nem vásárolsz cd lemezt akkor vajon honnan meríted a lesújtó véleményed e cd kiadványokról?"

Hát pl úgy, hogy gyak mostanában minden vinylhez adják a CD-t is. Valamint úgy, hogy szinte minden CD elérhető ripben. Az meg pontosan ugyanaz mint a CD. (Sőt, hogy tovább rontsam a kedélyedet az, hogy áttömöríted mp3-ba vagy bármilyen más lossy formába egyáltalán nem befolyásolja a dinamika tartományt, szóval még egy mp3-on is pontosan mérhető)

"Témát zárva engem nem fogsz meggyőzni a cd minőség ellenérveivel hogy ne ezt a formátumot válasszam,és én sem foglak ,és nem is akarlak a bakelit imádatodról eltéríteni!"

Én soha nem akartalak meggyőzni a CD "minőségéről" - főleg, hogy 100x írom le és te még mindig nem érted. NEM A CD-vel VAN A BAJ! (Hanem a rá kerülő szar masterrel.) Vannak CD-im, sőt annó a kilencvenes évek elején lecseréltem a vinylt szó nélkül CD-re - és nem azért tettem mert nem volt jó. Sőt nekem azóta sem lenne gondom vele, ha normális master kerülne rá. Hallgasd meg mondjuk a Dire Straits - Brothers in Arms lemezét 1985-ös eredeti kiadású CD-n; tökéletes hangkép, óriási dinamika, egy mestermű! Most hallgasd meg ugyanezt a 2005-ös újramasterelt CD-n. Negyedakkora dinamika, mosott hangkép, eltűnő sztereó tér. A két CD között annyi a különbség, hogy a 2005-öst a mai "trendeknek" megfelelően loudness war alapján "remasterelték".

Ha kiváncsi vagy a számokra:
    1985 DR: DR Tracks: 20,18,13,14,13,17,14,18,15
    2005 DR: DR Tracks: 8,7,6,8,11,10,7,8,8

Ugye vágod, hogy vinylt még nem is kevertük ide? Csupán CD-ről beszélünk. (És megjegyzem a 2005-ös CD adatai sok új zenéhez képest még nem is rosszak!)
    Néz meg ezt; Pet Shop Boys - Elysium lemeze
    2012 CD DR: DR Tracks: 6,7,6,7,8,7,6,7,7,7,7,6
    2012 Vinyl: DR Tracks: 16,16,12,15,16,12,15,11,12,12,14,13

És nem arról van szó, hogy a CD-re nem lehetett volna az utóbbi minőségben rárakni, mert lehetett volna technikailag. Csak nem érdekli őket. CD-nél ma az az egyetlen lényeg, hogy HANGOS LEGYEN - semmi más nem számít.

"A bakelit gyűjtésre,a cd használatra vannak" (bölcs megállapítás)

De szép is lenne :(

"Kényelmi szempontok sem mellékesek zenehallgatáskor,de ezt már megbeszéltük!"

Hmzz, azért a kettő között jelenleg annyi a különbség, hogy a CD-t nem kell megfordítani. Akinek ennyi elég ahhoz, hogy fele, negyedminőségben élvezze azt amit az együttes közvetíteni kíván, hát lelke rajta.

"Az sem kizárt hogy a hifi rendszered beállításain kéne változtatni amikor cd lemezt hallgatnál!"

Ennek semmi köze a hifi rendszerhez. Ami nincs rajta a lemezen az ugyanis nincs rajta a lemezen, akkor sem ha a világ legjobb rendszerén hallgatod.

Egyébként - többször feljött már a téma de valahogy te még mindig nem érted. Kérdezzél és szívesen válaszolok, próbálom elmagyarázni amennyire egy forumban ez lehetséges - de valamiért te kitaláltad, hogy a CD ellen mint technika ellen van problémám (meg másoknak is) holott ez nem igaz.
  • Musachy
    Nem igazán lehet megoldani ezt a dolgot pusztán másik erősítő használatával. Én nem vagyok CD-ellenes sem, de az tény, hogy könnyen haza lehet vágni gyárilag a hangzását. Sajnos nagyon jó példa erre saját tapasztalatom alapján (már említettem) a Carbonsoul című lemez The Carbonfools-tól. Szinte hallgathatatlanra sikerült "maszterelni". Már-már fájdalmas hallgatni. Ami CD-n van nekem többnyire régebbi "békebeli" (ha már loudness war) darab, azokkal még nem volt ilyen baj.
  • reynaud #3730
    Az általad felsorolt cd kiadványokról,egyetlen dal az amit az én zenei ízlésem befogad.
    The Killers-Here With Me

Így aztán én nem vagyok képben az új kiadványok minőséget illetően!

Ám bátorkodnék megkérdezni ha Te nem vásárolsz cd lemezt akkor vajon honnan meríted a lesújtó véleményed e cd kiadványokról?

Témát zárva engem nem fogsz meggyőzni a cd minőség ellenérveivel hogy ne ezt a formátumot válasszam,és én sem foglak ,és nem is akarlak a bakelit imádatodról eltéríteni!

A mi 'JohnLennon' fórumtársunkat idézem:
    "A bakelit gyűjtésre,a cd használatra vannak" (bölcs megállapítás)
    Kényelmi szempontok sem mellékesek zenehallgatáskor,de ezt már megbeszéltük!

Az sem kizárt hogy a hifi rendszered beállításain kéne változtatni amikor cd lemezt hallgatnál!
    Nem tudom milyen erősítőd van,ha modern mai akkor nem csodálkozom hogy ez a véleményed a cd minőségről!
    80s években gyártott angol erősítőket,ill. TEACH erősítőt ajánlok!

OMD-ENGLISH ELECTRIC 2013---Metroland

A 2013-as megjelenésű zenék közt az albumot illetve e dalt tudom értékelni viszonylag jónak!
    Te meg sem említetted!
  • Musachy
    Amúgy ez egy képlékeny dolog, mert attól is függ, hogy kinek mire állt rá vagy romlott rá a füle. Akinek el van rontva a füle a loudnesstől, annak talán lehetetlen ezt a hibát helyrehozni. Sosem fogja érteni, falrahányt borsó...
  • gyorgy74
    És ebben az a szomorú, hogy otthoni körülmények között amatőr szinten egy vinyl rip ugyan azon music cé-dé tartalmát miként is zabálja meg. Bár én digitálisan hallgatom vissza az eredményt egy optikai kábellel összefűzött erőködön keresztül 96khz-es tudásával ami cé-dé-vel ellentétben szerény 44khz-es tartománnyal szemben... hallható a különbség. Talán úgy tudnám jellemezni a különbséget mint a Dolby Digital és a DTS-nél hallottakat. A minap egy népszerű oldalon olvastam egy posztot amin egy felhasználó kifejtette a véleményét a cd kontra vinyl-el szemben Rick Astley - Never Gonna Give You Up vinyl rip esetében.

A pi....a!! ..Hogy szól ez, a hajam megáll?! Ez nagyon nagy! ..Na ez az érték, az ilyen hangminőség!
    Nemrég hallgattam meg egy - innen az .....-ról letöltött) Rick Astley - Greatest Hits (BMG gyári CD) lossless albumot, ..pontosabban a Never Gonna Give You Up című számot.. Aztán meghallgattam a feltöltő úr konvertálását.. Hát halljátok..ez hihetetlen! ..értem én, hogy 96Khz, a CD meg 44, de bakelitről így belőni valamit...?! ..Remélem aranyba öntik a kezét a feltöltőnek! Igazán megérdemelné! ..a Neoton Familia - Don Quijote című track-el (Neoton Familia - Marathon 1981 (HU 1998 Gong HCD 17637) összehasonlítva a megosztó művével.., hát olyan volt mikor hallgattam a gyári CD-ről grabb-eltet, mintha egy papír lapot tettek volna a hangsugárzók elé! ..Azért ez nem semmi!!

• narumon
    "2.A másik véglet amivel szintén nem tudok megbarátkozni amikor Narumon kijelenti hogy márpedig csak a bakelit és totál lealázza a cd minőséget!"

Mert sajnos ez a valóság.

"Valóban vannak cd lemezek amelyeken a loudness war túllépi a normál határokat,de nem ez a jellemző!"

DE DE DE Sajnos ez a jellemző! Nagyon nagyon ritka ellenpéldák vannak. Nézd meg mik jelentek meg akár idén mainstreamben és abból mennyi a loudness waros CD 90%-a MINIMUM (igazából mostanában én egyet sem találtam ami nem ilyen). Csak néhány példa idei termésekből a lehető legszarabb loudness dinamikátlan lemezek:

Helloween - Straight Out of Hell
    MOby - Innocents
    Hurts - Exile
    Black Sabbath - 13
    Kanye West - Yeezus
    Will I Am - Willpower
    Tiesto - Club Life Volume 3
    Katy Perry - Roar
    Ellie Goulding, Bad Religion, Amorpihis, Rob Zombie, Alice in Chains, Lil Wayne, Nine Inch Nails, Depeche Mode, Pet Shop Boys, Bob Sinclar, Lady Gaga, The Killers, Korn, Gary Numan, Eminem, Stratovarius, Foals, Mike Oldfield, Bon Jovi, David Bowie

soroljam még? Én megfordítanám a kérdést inkább! Melyik mainstream album az ami mostanában jött ki és nem kompresszált szar van rajta? Tudsz ilyet mondani? Szerintem az a nehezebb feladat.

Egyébként párszor linkeltem már ezt az oldalt, lehet válogatni a gyönyörben:

CD lemezek dinamikatartománya év szerint rendezve

"3.Kíváncsi volnék egy olyan statisztikára amelyen az egész világon idén eladott cd és vinyl példányszámokat lehetne megnézni!"

Van ilyen statisztika, szerintem a blogomban visszakeresve meg is találod. Első helyen a letöltések vannak, aztán jön a CD és leghátul a vinyl lényegesen kevesebb darabszámmal, de hogy jön ez ide? BMW-ből is sokkal kevesebbet adnak el mint Szuzukiból.

Egyébként a CD mint olyan erősen visszaszorulóban van évente 40-50%-ot esik a forgalom. Pár év múlva a digitális letöltés lesz a kvázi egyeduralkodó, az igényesebb rétegnek (meg aki szeret valami fizikai hordozót kapni a pénzéért meg marad a viny). Természetesen azt gondolom durva elosztásban, azaz minden 100 album letöltésre jut majd 1 vinyl vásárlás.
  • reynaud #3726
    Akkor pontokba szedve a véleményem!

1.Azzal hogy egy-két örült DJ hallgat már csak bakelitet,nagyon nem értek egyet,ezt Károly sem gondolta komolyan!
    Marketing befolyásoló szöveg a vásárlók felé!
    Viszont úgy gondolom a Skorpió dalait sokan szeretik hazánkban,tetszik a cd dizájn,lesz rá kereslet!
    Két nagy slágerre tőlük még én is emlékszem,pedig nem vagyok oda a magyar pop-rock zenéért!

2.A másik véglet amivel szintén nem tudok megbarátkozni amikor Narumon kijelenti hogy márpedig csak a bakelit és totál lealázza a cd minőséget!
    Valóban vannak cd lemezek amelyeken a loudness war túllépi a normál határokat,de nem ez a jellemző!

3.Kíváncsi volnék egy olyan statisztikára amelyen az egész világon idén eladott cd és vinyl példányszámokat lehetne megnézni!
    Tartok tőle még mindig a cd vezetne fölényesen!
    Egyébként meg legális zenei weboldalakról vesztességmentes fájlok letöltése,vásárlása egyre nagyobb tért hódít,itt az sg-n is volt róla nem rég egy cikk!

4.Magyar zene és bakelit:
    Nekem van egy abszolút favorit magyar zeném,ami úgy gondolom egy nagyon igényesen hangszerelt,nemzetközi szintű muzsika!

BIKINI-HA VOLNA MÉG IDŐM
    (Megjegyzem ez nálam cd-n nem ilyen borzalmas minőségben szól mint a videón a hanglemezről)

• narumon
    Egyébként ha már november - november 29 fekete péntek és record store day egyben, rengeteg különleges kiadással. Ti rendeltetek valamit? Vagy csak én vagyok az aki új lemezeket is vesz (az italosokon :D) kívűl?
  • narumon
    Hát ez egészen biztos. A 2013-as év ismét rekordot döntött bakelit fronton, még nincsenek pontos számok (hisz még most jön a fő hajrá), de az már tisztán látszik, hogy óriási az emelkedés az előző évhez képest is.

Egyébként pont nemrég volt egy cikk, hogy magyar előadó top listás helyezéséhez elég volt 75 azaz hetvenöt darab eladott CD, és a listát is 400db-al vezették :(
    Azért ezek elég ijesztő számok...
  • imre007
    Lehet, hogy az-az egy-két őrült DJ - meg az a néhény ezer hanglemez gyűjtő és szerető ember - több bakelit vesz meg egy évben, mint ahányat ebből a cd-ből eladnak Karcsi bácsiék. Biztosan fogytán a zseton...
  • Musachy
    Azért igazán súlyos, mert ez 2013-as kiadvány.
  • kaposi1
    Pont egy zenésztől furcsa ilyet olvasni.
  • narumon
    Hát nincs képben a csóka... :)
  • Musachy
    OFF, mert CD...

de mégsem és nem csak a kinézete miatt, hanem azért is, mert belül olvasható egy kis szöveg:

• Musachy
    Hát igen...
  • narumon
    A kedvencem a postage sor, ugye amiről múltkor beszéltünk:

• narumon
    Nah végre ezzel is befutott a postás Amazon UK-ról.

• narumon
    de szerintem a jazz at the pawnshop is a kivétel ami erősíti a szabályt. Az nem is tudom mennyire élő meg hogy rögzítették de számtalan keverését hallottam már, egyik jobb mint a másik.
  • imre007
    Igen, igazad van. Csak azt nem értem, ott vannak a szintén régi jazz és komolyzenei "live" felvételek, amelyek között nem egy található,ami minden szempontból "etalonná" vált. (Jazz at the Pawnshop, amit állítólag egy Rewox studió magnóval vettek fel, stb.) Évszám véletlenül éppen '77. Ehhez képest a Rainbow technikusi csapata és hangtechnikája hol volt?
    A studió felvételek talán kicsit jobbak, de azoknak véleményem szerint meg nincs "tere". De ezt a szakemberek jobban tudják, én csak egy botfülű amatőr zenehallgató vagyok. Talán azért nincs tér a studió felvétleknél, mert a zenéket sávonként, hangszerenként, nem egy időpontban veszik fel, aztán majd a hantechnikus csinál belőle valamit. Hogy térben hogyan tudja utólagosan "elhelyezni" a zenészeket, hangszereket? Szerintem sehogyan.
  • narumon
    Hát sajnos a live lemezek nem állnak a helyzet magaslatán, a régebbiek meg még rosszabbak ebből a szempontból. Nem is tudom, hogy hallottam-e már igazán jó koncertfelvételt - legyen az LP vagy CD.
  • kaposi1
    Ez inkább díjugratás.
  • imre007
    Sziasztok!
    Azt szeretném kérdezni, van-e valakinek Rainbow - On stage, Live in Munich stb. LP-je(77-es német turné felvételi, ha jól tudom)? Aprópója az, hogy az MM-ben ez utóbbi ismét kapható,de a minőségével kapcsolatosan kételyeim vannak. CD-n már hallottam majdnem az összes változatot, egyik - hifis szempontből nézve - rosszabb, mint a másik. A cd-ket mindig a rossz mesterszalagról készítik, a fekete korongokat meg nem? Nincs normális master felvétel? Ez elég érdekes lenne.
  • Musachy
    Rossz nézni!
  • narumon
    No ilyenekről beszéltem! Vateráról nagyon jó állapotú lemez, csak ennyire warpos:
    Warped Clannad
  • Musachy
    Akkor ma meg is kell hallgatnom pár baCHelit lemezt!
  • narumon
    hehhe, igen főleg az a vicces amikor éppenhogy középosztályt súroló (de legtöbbször még azt sem) cuccokra írják, hogy high-end. Ugyanilyen amikor egy szinte minden sarkon beszerezhető eszközre, lemezre írják, hogy ritka. Ritka blabla bakelit - felmegyek discogsra 1EUR-ért van belőle 100 eladó...
  • Musachy
    Apropó vatera! Ott is mindig próbálnak mindent vagányabbnak feltüntetni, előszeretettel használják a "felsőkategóriás", "audiophile" jelzőket mindenre. Láttam egy olyat, hogy egyébként szerintem elfogadhatóan, magyarítva "audiofil"ként aposztrofálta az illető a termékét, mire kijavították, hogy az helyesen audiophile...
    Meg aszongya: "Bachelit hifi torony"
  • narumon
    Pedig nekem szokott a legnagyobb szám lenni, hogy az idő mindent megszépít. Hát úgy látszik tudatalatt még nálam is (aki tudatosan figyelek erre). Igazából vettem már megfelelő lemezt vateráról, de az arány 90% (szar lemez) -10%(jó). Ez meg túl nagy rizikó.
  • Musachy
    Reménykedik az ember, de mindig belelépünk ugyanabba a pocsolyába. Ez is olyan emberi dolog, mint a tévedés.
  • narumon
    "Vagyis Te nem veszel cd lemezt?"

Nem! Utolsó CD lemezem asszem egy Kövi Szabolcs CD volt jópár évvel ezelőtt! Azóta szemétért nem vagyok hajlandó fizetni! (félre értés ne essék nem a Kövi Szabolcs CD volt szar :D)

"Volt itt a topikban,nem is olyan rég egy jó kis cikk linkelve,amelyet én is olvastam,ott nagyon reálisan rávilágítottak a vinyl lemez hátrányaira,a cd lemezzel összevetve!"

Igen és én egyet is értenék vele (hiszen régen is lecseréltem a vinylt a CD-re, de kb századjára írom le - a CD-nél nem a technológiával van baj (vagyis azzal van a legkisebb), hanem az idegesítő szar loudness war-ral ami szinte lehetetlenné teszi a normális zenehallgatást CD-ről (és úgy általában digitális forrásról). Nagyon ritka a jól masterelt CD. Szerencsére vinylnél nincs ilyen gond.

"olcsóbb postaköltséggel rendelni,az ne az említett helyen vásároljon!"

Hát ezaz, csak elcsábultam egy lemezre-- hülye én :(
  • narumon
    Hát igen... talán majd mostanában többet adnak ki.
    Mondjuk ennyi erővel lassan a CD sem jellemző weboldaluk szerint minden második cucc van csak CD-n. Szépen lassan a CD is eltűnik a süllyesztőben (USA-ban a nagy kiadók már le is álltak vele).
    Pedig milyen komolynak tűnt az a jövendőlés, hogy a CD leváltja a vinylt. Jelen állás szerint CD már rég nem lesz amikor vinylt míg vígan pörgetünk :)
  • gyorgy74
    Nem keveset de kinek mi a sok.
  • Musachy
    Azt hittem, hogy a leírásból kiderül. Sok lemezt veszel?
  • gyorgy74
    Nem tudom mire gondolsz annyi lemezt vásárolok mostanság.
  • Musachy
    Láttam vettél egy "karácsonyi jellegű" lemezt, pedig a "fenyőt" még korai megvenni!
  • Musachy
    Na mondjuk ezt ebben a formában egy magyar lemezzel már csak azért sem lehetne megtenni, mert olyan vacak papír címkével látták el őket, hogy egyből szétázik...
  • reynaud #3696
    Volt már a kezemben olyan CD lemez amit amikor megláttam elgondolkodtam egyáltalán berakjam e a lejátszóba!
    Agyon karcolt,koszos,poros,egy DJ barátom diszkózásra használt nem megkímélt cd lemeze volt!
    Beraktam ,hiba nélkül beolvasta és lejátszotta a lejátszóm!

Egy agyon karcolt,koszos bakelitről ezt nem lehetne elmondani!

Amitől pedig feláll a szőr a hátamon ,az ez a videón látható dolog!
    Szörnyű végig nézni,olyan valakinek aki még egy porszemtől is védi a cd lemezeit!

Egyébként a vinyl kultuszához alaposan hozzájárul az hogy sajnos az internetes zeneletöltési lehetőségek taccsra vágták a cd ipart,egyre és egyre kevesebb zene jelenik meg fizikális formátumban!
    No mára ennyit!
  • gyorgy74
    Talán azért is van ez mert egy cé-dé sosem fog olyan szépen szólni mint egy vinyl!!! Egy népszerű torrent oldalon nem rég kifejtették ezzel kapcsolatban a véleményüket a letöltők.