Bakelit lemezek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

narumon
Najóvan akkor én ezt hivatalosan is kidobom máskülönben asszony dob ki engem 😊

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

bujcsik555
Nem teljesen, csak szerdán leszek ott, leadni a kulcsokat a lakástulajnak meg elhozni azt a pár cuccom ami ottmaradt még 😊

Viszont elsõ fizumból most adtam le a rendelést egy csomag lemezre, ha megjött majd teszek be egy kis képes beszámolót. Hétvégén meg megpróbálom felvinni a teljes gyûjteményem discogsra, így hogy már jópárszázasra hízott, néha már nehéz fejben tartani pontosan mik vannak meg 😄

Sánta kutyának híg a leve. Néma gyereknek anyja se látja a fától az erd?t. Most ugrik a majom elásva.

Musachy
Két napod biztos van még akkor.

imo :) science fiction is science fact

bujcsik555
Hát, én vártam hogy majd szólsz ha arra jársz de sose szóltál.<#vigyor3> Mostmegmár mindegy is, szerdán elköszönök Szegedtõl egy fél évre legalább.

Sánta kutyának híg a leve. Néma gyereknek anyja se látja a fától az erd?t. Most ugrik a majom elásva.

narumon
A "romlemezeidet" meg már a fejemhez vágta asszony egyszer 😊

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

narumon
Elõfordul az ilyen, vagy a lemez (de leginkább a mat) miatt!

kaposi1
Ennél hitelesebb választ a kérdésedre úgy sem találsz.<#eljen>

Napjaink Italo zenéi a 80-as évek stílusában (:

bujcsik555
Sziasztok!
Hú de rég jártam erre! De látom azért pörgött a téma többé-kevésbé.

Olyasmiben tudtok segíteni, hogy tudnám kideríteni egy lemezen az aláírásokról hogy igaziak-e? Nem egy nagy szám a dolog, semmi különlegesség, de furdal a kíváncsiság. A Solaris - Marsbéli krónikák lemezérõl van szó. Nagyon szép állapotban sikerült hozzájutnom, rajta az aláírásokkal, de az eredeti tulajt sajnos már nem tudom megkérdezni a lemez történetérõl😞
Én arra gondoltam bescannelem vagy lefotózóm és elküldöm a zenekar elérhetõségére, hátha válaszolnak hogy a saját írásukra ismernek-e. 😊

Musachy
Az a Massive Attack nóta nem semmi arról a TEAC szalagos deckrõl!

Musachy
Na jó, megnéztem. Szinte mind hullámos, nem mintha ez nagy baj lenne, csak megjegyeztem. Amúgy zeneileg pont jó ízlése van.

kaposi1
Nézd csak meg a többi videóját, fogsz ennél sokkal érdekesebb dolgokat is látni ott.<#ravasz1><#wave>

Napjaink Italo zenéi a 80-as évek stílusában (:

Musachy
Kicsit dobálja a lemez.

narumon
Egy jó kis muzsika, a videóban egy nagyon jó hangszedõvel 😊

narumon
Jajj de nagy lett a csend

narumon
Lásd elõzõ hozzászólásom.

narumon
Annyi kiegészítés, hogy nem a hangjukról vitatkoztunk (csak áttételesen), hanem az volt a kijelentés, hogy a DD szar! Nem az volt a kijelentés, hogy az olcsó DD szar, hogy xy márkából szar a DD hanem hogy szumma a "DD szar". Aztán a másik kijelentés az volt, hogy nagy a sebsségingadozás, és a rezgés. Nos ezeket pontosan lehet számokkal és mérésekkel cáfolni. Legalábbis sokkal jobban mint füllel. Azt hiszem ebben megegyezhetünk.

Ha az lett volna az elsõ mondás, hogy a Technics SL1200-nak nem tetszik a hangja mert x, y, z, stb... akkor az egy másik kérdés lenne.
Azonban ebben a vitában nem ez állt fent. Nem a hangjukról vitatkoztunk. (Olvass vissza amikor az jött elõ én ott rögtön elismertem, hogy nekem ez tetszik neki más, mindenki hallgassa ami neki tetszik a lá #3990)

Az árhoz csak annyit (amit én is felhoztam), hogy nem gyártják már egészen elszállt árak vannak, nem is ér annyit (ezt is elismertem szintén a #3990 utolsó sora.
Azonban én az enyémet használtan 60e forintért vettem és éppen 1 hete szereztünk havernak is egyet 85-ért. Az én általam említett Pro-ject lemezjátszó (amirõl váltottam) Project RPM Genie amit 130 körül adtam el emlékeim szerint (mint ahogy említettem is sokkal többért mint amebnnyiért a tekát vettem), ellenben szerintem a Technics jobban szól. (ez már lehet vita kérdése)

Szóval azt gondolom, hogy a híres bang for buck-ban egy használt technics még mindig jó vétel és én errõl beszéltem, az összes többi meg szintén jó helyre ment szerintem mert mérhetõ dolgokról ment a vita és nem arról, hogy melyiknek szebb a tere. (Abban meg azért csak konszenzus van tán, hogy ami mérhetõen nem sebességingadozik azon ha valaki sebességingadozást hall ott az ember fülével van baj (vagy erõs placebo hatást él át annyian magyarázták már neki). Igaz?

Musachy
Én inkább adom a vesszõt! <#hehe>

bigivan
Nálad a pont ! Egy dolog a méricskélés, és egy másik a meghallgatás. A kettõ igen ritka esetben fedi egymást eredményeket illetõen.

Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !

bocsánat a hibákért, telóról írtam

The real DJ play vinyl!

Azért nem fer a leg gagyibb szíjas gépekkel példálózni a mára már csillagászati árú Technics 1200-1210-ekel szemben.
Szerintem a Technicseket ma (már ha van új belõle) akkor 300-400ezer Ft alatt nem kapod meg, szemben az általag említett kis ProJect és Rega P1-el amik lazán a 100ezer Ft környékén/alatt tanyáznak (éppen emiatt nem is képviselik a szíjjas gépek csúcsát).
Azt gondolom akkor szíjjasból is érdemes (illik) méltó ellenfeleket találni a tesztre.
Aki ismeri a lemezjátszók világát az tudja, hogy ezek inkább hangszerek mint gépek ezért leegyszerûsített jel/zaj viszonyok és hasonló méregetések nem elegendõek ahhoz ,hogy egyértelmû ítéletett lehessen hozni pro és kontra.

The real DJ play vinyl!

narumon
Jah de pont az ELP miatt írtam amit írtam. Egy érdekes és jó technika, de home-made körülmények között. Azaz garantáltan odafigyelve - de marhadrágán. Ha mondjuk kijönne a Sony egy hasonlóval az valószínûleg gyengébb lenne valamivel viszont a tömegtermelésnek hála nem 15.000 USD lenne hanem mondjuk 800USD, és az árkülönbséggel nem lenne gyengébb. Vannak most is nagyon jó lemezjátszók a Kuzmától, VPI-tõl és még sok mástól de ezek kis cégek kis szériával nagyon kevés R&D-vel és nagyon sok exkluzivitással. Egy mammut ezt változtatná vissza - mint ahogy korábban már utaltam rá a Technics kapcsán - kevésbé lenne exkluziv a dolog, kevésbé lenne kontrollált és kézi, viszont a töredékébe kerülne. Egy régen a Technics, Sony, Kenwood, Sansui stb által gyártott tangenciális lejátszó mondjuk került 200-300USD-be. Most ugyanennyi pénzért mennyivel jobb technikát tudnának adni? (Fõleg, hogy anno a 300USD az mai értéken lehet, hogy 450 is van). Ehelyett most belépõ szinten megveszel mondjuk egy Pro-Ject Debut Carbont ami szép és tisztességesen összerakott, de nulla innováció van benne - egy tisztességes iparosmunka de semmi más. És egy ilyen cég R&D költsége évi néhány tízezer euróban mérhetõ és nem eurómillióban - nyilván kevesebb anyaghoz férnek hozzá, kevesebb tesztelési lehetõséggel, kevesebb újítással így arra tudnak hagyatkozni ami már kipróbált, mások által feltalált és azt próbálják meg adaptálni - de esély sincs, hogy kifejlesszenek pl egy jó DD motort, egy lézer pickupot vagy egy tangenciális lejátszót, és ha mégis lelkesedésbõl összeraknak egy ilyet kisipari alkatrészekbõl akkor annak az lenne a vége (mint ahogy az is), hogy egy ilyen lemezjátszó 5000USD-tól indulna, pedig ugyanezt egy multi le tudná gyártani és adni 500-ért is.
No nekem ezért hiányoznak ezek a gigászok (és felõlem akár még a google is lehet amelyik ilyet kezd el gyártani az mindegy csak tõke legyen mögötte....)

Wind 67
Az a gond, ezek már pont nem azok a TÕKEERÕS gyártók mint régen.

Épp az a "gusztustalan szörnyeteg" gyártója a 2000-es évek elején tönkrement, mert nem volt kifizetõdõ a mai fogyasztói társadalomnak idõt álló terméket gyártani, árulni. A mostani Naka már nem a régi Naka cég! mint ahogy a Rolls-Royce-t is bekebelezte a tömeggyártás úgy ezek a nagy cégek is elmentek a kevésbé precíz ám de annál szarabb termékek gyártása felé.
Sokszor felteszem a kérdést magamba, mikre lenne képes a mai technikával pl: Patrick Cowley, de ezt már sajnos nem tudjuk meg...

Egyébként ITT egy mai kornak megfelelõ ötvözet

Csak a WAV peregjen

narumon
Azért nem bánnám ha valamelyik tõkeerõs nagy gyártó belépne ismét a lemezjátszó piacra! Mai technikával, megfelelõ R&D-vel félelmetes dolgokat ki lehet hozni még a lemezekbõl. Pl olcsó lézerlemezjátszókat nagyon el tudnék képzelni, vagy modern számítógépvezérelt tangenciális finomságokat.... óóóó de szép is lenne! 😊

Musachy
Úgy döntöttem, hogy ha felbukkanna egy eladó példány ebbõl azon az áron, akkor nem veszem meg. <#vigyor3>

narumon
Egy másik gusztustalan DD szörnyeteg, ami az anno 7500USD árával "hódított" 😊 Most használtan valószínûleg 4-6x áron menne ha felbukkanna 1-1...

Musachy
<#wow1> na ilyet nem nagyon látni! Négy ezred százalékos nyávogás, 94dB jel-zaj viszony... <#eljen>

narumon
ÉS egy kis érdekesség ha már itt tartunk. Minden idõk egyik legjobb lemezjátszójának tartott Kenwood L07D (mkII) ami háát igen DD. És pl ilyen technikai adatai vannak:

Wow & Flutter: 0,004%
S/N Ratio: 94dB
Speed Deviation: 0%!!!!
Weight: 33.8kg

Szar, szar, szar DD 😊

narumon
Jah fõleg, hogy a REGA RP1 és a kis Pro-ject is -65dB

Ezért mondom én is, hogy lehet misztikumokba kapaszkodni csak a mérések és a számok mást mutatnak....

narumon
Igen az a gond, hogy MINDENT egy kalap alá vesznek. Valaki hall egy tényleg szutyokszar DD lejátszót és onnantól szerinte minden DD lejátszó szar, és vice versa.
Pedig egy lejátszónak a meghajtás csak egy eleme (mégcsak nem is a legfontosabb szerintem).
Ami tény: egy jó DD drive nem fog sebességingadozni, rezonálni, brummolni, stb. Ezt már csak azzal is alá tudom támasztani, hogy van még a régi pro-ject-tel digitalizált zeném és a Technics-szel is. Elõbbinél egy audó szerkesztõben megnézve LÉNYEGESEN nagyobb az alapzaj pl, és ugyebár itt nem egy 50e forintos szíjasról beszélünk...

Musachy
A dübörgés (rumble) -70dB-tõl már elég jónak számít, a szóban forgó Technics -78dB. Ha ezt valaki nagyon zavarónak hallja, akkor gratulálok a füléhez vagy a rendszeréhez. Itt jön be az, hogy sokszor a túl kifinomult rendszer sem a legjobb dolog. Én bizonyos szinten ezt az audiophil mániát szõrszálhasogatásnak érzem.
És bizony a szíjhajtásnak is megvannak a betegségei, az is rezeg, stb... A pont ott van, hogy kevesebbet kellett beleinvesztálni egy jó szíjas gépbe, mint egy DD-be. A többi demagógia.

Musachy
Hát igen, ez szépen leírja azt, amirõl már korábban is írtál. Tudod a demagógiától az emberek nehezen szabadulnak.

narumon
És itt kipróbálták az 1200-t is:

"In absolute terms the sound could be critised for the slighly-narrowed imaging (and I mean slightly!) and a little bit of emphasis in the 100Hz region. But none of these annoyed me, and I spent many happy hours just listening to this combination. If you allow me to extrapolate, then I'd gather that an SL-1200 Mk2 plus one of Benz's second-generation ACE L, M or H cartridges yields an unbeatable 1000 euro record playing system!"

Conclusions

I can't help but like this turntable a lot. With the Benz MC Scheu and the Denon DL-103 it performed outright impressively and inspiring at these combinations' respective price points (even when the marriage with the Grado was less lucky, and the result rather ordinary). This, together with its ridiculously low price of 450 euro (internet shopping), makes it a no-brainer for quality of sound alone. Factoring in its battlecruiser build and then its easy-going functionality makes the SL-1200 a massive bargain which should be especially attractive to record collectors using many different cartridges. You don't have to take my word for it, but if you are shopping in the sub-1000 euro price bracket then you'd better not ignore the Technics. Whatever the experts say.

narumon
Egy kis info a TNT-Audio oldaláról (amit én pl nagy respectben tartok igen jó reviewkat írnak mindenféle audió eszközrõl. Remélem tudtok angolul, ha nem akkor szívesen fordítok:

"The direct-drive principle has often been met with disdain and contempt from the audiophool quarter. This was probably and rightfully fueled by the tens of nasty cheap turntables Japan Inc made in the eigthies. But the other, less correct, cornerstone of this disdain was the notion that a quartz-locked DD would always be hunting for the correct speed, as opposed to the much safer and cleaner belt drive. The champions of this theory then blissfully ignored a number of belt-drive basics, namely that 1) a motor with an elastic belt driving an inert platter constitutes an underdamped mass-spring system, and thus resonates and 2) that the more sophisticated belt drive motor control units out there are remarkably similar to the 'hunting' controllers of good DDs and thus suffer the same 'faults'. But as usual, self-deception works wonders in this business and in the western hemisphere the direct-drive was effectively banned from the audiotype's world, in firm favour of a solution that entailed cheap motors on cheap plinths driving cheap platters on cheap bearings with cheap rubber belts.

The actual reason for the massive adoption of belt drive, of course, is that it allowed low-key cottage-industry types to enter the turntable market without investing in the research and tooling required to make a really good direct drive: had any of the presently-established European and American high-end turntable manufacturers tried to design a top-end DD model in the late seventies or early eighties they would have gone belly up in no time through lack of funding. No, they settled for belt drive, and flaunted it with the aid of the local audio press."

narumon
Ez is igaz amit írsz - az egyszerû DD hajtásokra. Ugyanis megint csak azt tudom felhozni, hogy a gagyi "ócsó" DJ driveoknál ez valóban így van - viszont ugye a már itt említett Technics esetében (figyelem megint az 1200-ról van szó mert Technicsben is vannak szar DD-k pont ez mutatja azt, hogy nekik is csak a csúcs (drága) lemezjátszóba érte meg belerakni a fullos technikát), a lemért zajszint, dübörgés, szintén alacsonyabb mint a szíjas társaknál, mint ahogy a sebességtartási képességük is mérhetõen jobb. Mondjuk ugye az 1200-as sorozatba eleve izolált indukciós motor a DD és a tányér nincs kapcsolatban fizikailag vele....

bigivan
Szevasztok Tagok !
Olvasom, jó kis vita volt itt ma, ezeket komálom, így referálnék is rá !
Elöljáróban, elektronikai mûszerész az egyik szakmám, így valamit konyitok a témához. Elõször is bevallom, pointer kolléga véleményével értek egyet. De nem azért, amit leirtatok ! Az alapvetõ ok, amiért nem nagyon preferálják a dd-t a highend-audióban a következõ :
Mivel a lemeztányér közvetlenül a motoron van, a motor mechanikai rezgéseitõl egyáltalán nincs elszigetelve! A közvetlen hajtású lemeztányéron fõleg a sebességkorrekciók miatt keletkeznek nagyobb rezgések, mivel a forgó tömeg sebességingadozásait csak nagy áramimpulzusokkal lehet kiegyenlíteni.Ezek olyan mechanikai rezgéseket keltenek, amelyek az alsó basszus-tartományban ( 20 - 50 Hz) erõteljesen növelik a zajszintet !( Ezt hívják a lemezjátszó dübörgésének !) Minél kisebb pólusszámú a hajtómotor, annál kisebb frekin jelentkezik a dübörgés , és minél nagyobb pólusszámú, annál nagyobb a mechanikai zaj frekije.
Kb. ennyit gondoltam idevalónak, UFF, én beszéltem !

Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !

Szerintem ez egy örök vita a DD és a BD között, és nem is lehet ebben igazságot tenni. Mind2 mellett és ellen is vannak érvek. Én a szíjhajtásra esküszök, de ez az én pozitív tapasztalataimból merítkezik. DJ-zésre én is DD-t használok.

The real DJ play vinyl!

Musachy
Ehh... Inkább nem mondok semmit...

narumon
És kíváncsi lennék mit mondana a "kollega" egy XR-Q7-re? Az is egy szar mert DD? 😊))

narumon
Nem látom pontosan, ez egy 838? Nagyon szép. Ez egy nagyon jó vas és ahogy látom az állapota is kiváló!

gyorgy74
Az én lemezjátszóm is Direct Drive és sosem volt vele gondom. Tökéletesen tartsa a sebességet nem ingadozik pedig nem egy mai darab közel 27 éves. Egy jó összerakott még Japcsi géppel nem lehet gond. Persze vannak kókány megoldások de ebben a lemezjátszóban egy mosógépmotor van ami a mai lemezjátszók súlyával egyenértékû. Most nem tudom pontosan olyan 21 kg lehet az egész gép.

Vinyl lemez örök... Mindörökké pörög :-))))

narumon
Néhány nagy becsben tartott DD cucc a "hõskorból". A lista egy srác szubjektív listája, az elsõ helyen szerinte a legjobb és úgy megyünk lefele-

1) Rockport Sirius
2) Goldmund Reference
3) Micro Seiki DDX-1500
4) Micro Seiki DDX-1000
5) Denon DP-60L
6) Technics SP-10
7) Technics SL-1200
8) Revox 780?(DD w/linear arm)
9) Denon DP-55F

narumon
Pl
http://www.musicdirect.com/p-157642-vpi-classic-direct-drive-turntable.aspx

pointer4
Amúgy milyen high-end lemezjátszót ismesz direct drive megoldással? Mert én egyet nem találok.
Csak ilyeneket:

1 2 3 4 5 6 7 8

Mert ha ezeknek az áraiba nem fér bele a direcdrive fejlesztés, akkor az nem lehet véletlen.
narumon
Ez egy jó cikk a témában, én sem tudtam volna nagyon mást írni:
http://www.mds975.co.uk/Content/vinyl01.html

narumon
Hát egészen máshogy gondolkodunk. Egyébként a rút kiskacsa is jó lejátszó kb 5e forintért és a hangja is annyit ér, szintén szoktam ajánlani kezdõknek belépõ szintnek (de biztos nem 20-ért annyiért már komoly hangot is kapni).
Maradjunk annyiban, hogy nem értünk egyet és mindenki hallgassa azt ami neki tetszik.

Hint: Mivel jó ideje nem gyártják 150-ért egy talán jobb álapotú használt 1210-et lehet most venni, amik rakikon maradtak új készülékek azok általában 350-400 körül vannak kirakva. (Annyit én sem adnék érte)

pointer4
Hát 15 éve árulok 1210-es lemezjátszót, volt idõm unalmas perceimben kipróbálni.
Közel sincs róla még csak jó véleményem sem.

Ez a lemezjátszó (ilyen) jobban szól nála: (és itt még drágán árulják)

http://www.bakelit.hu/portal/Budapest_/HiFi_cuccok/LP_lemezjatszok/Lemezjatszok/NAD_5120_1_155764_432392.html

Szóval, lehet sokan használják külföldön, meg tuningoják, de problémás/hibás felépításbõl akarnak jót kihozni, ami persze nem lehetetlen, csak felesleges erõfeszítés.
A 1210 meg nem azért kerül 150be, mert annyit ér, hanem mert a technics DJ részelege túl van árazva, mert a sok DJ majom úgy is megveszi.
Láttam már 40.000 HUF-os átadási árat is erre a lemezjátszóra, romániai exportra, közel 80 darabra.
narumon
Jah bocs, ahonnan indultunk.
Technics SL7 Wow and Flutter: 0.025% (azaz rosszabb mint az 1200-as de bõven jobb mint a szíjasok)
És mit írnak róla? "Az SL10 "kistestvére" a teteje nem aluminiumból van hanem plexibõl (ezt sokan azért szeretik mert jól látszik a lemez pörgése), viszont a javított mechanikának köszönhetõen sokkal megbízhatóbb és csendesebb mint az SL10 és fantasztikus hangja van. A 80-as években a legjobb hifi termék díját is többször elnyerte. A mai olcsó árakon igazi best buy."

Én mindent így nézek - van omnitronic mûanyag lejátszóm is - nem túl jó, de 5e forintot fizettem érte! Annyit meg símán megér annál sokkal jobb hangja van. Az SL7-re is igaz ez? Amennyiért vettem annyiért nehéz ilyen hangot venni ráadásul bekötöttem, a gyerektõl kezdve az asszonyig mindenki tudja kezelni; lecsukod megnyomod a start gombot és jön a zene. Igazi instant élmény. én pl elsõ lemezjátszónak nagyon ajánlom ezeket.

narumon
Háhh ez nagyon jó 😊 Kár hogy a hangkart beleszúrta a lemezbe 😄

narumon
No akkor kezdjük az elején

"Már hogy lenne jó a direct drive?"

Ha nem lenne jó akkor nem gyártanának milliós high-end készüléket direct drive motorral...

"Nem tudja tartani a fordulatszámot egyenletesen, innentõl kezdve össze vissza sétálnak a hangok."

Ez tök így van a gagyi driect drive-ok esetében. Szerencsére van normális is. Megsúgom, hogy egy Technics 1210 sebességingadozása kb egy fényévvel alacsonyabb mint a jobb szíjhajtású lemezjátszóknak. Igen, mérhetõen. Ha te egy ilyenen sebességingadozást hallasz akkor vagy a lemezjátszó romlott el, vagy sürgõsen nézesd meg a füledet.

"Nem véletlenül szíj hajtásúak a hifi lemezjátszók, egy 3-5-9-25kg-os tányérral."

Azért szíjhajtásúak mert sokkal egyszerûbb gyártani õket. A mai "ínséges idõkben" nincs olyan tõkeerõs cég aki rentábilisan tudna fejleszteni és gyártani egy jó minõségû direct drive lejátszót. A már fent említett technics esetében ez a Matshushitának milliárd dollárod tétel volt (a kifejlesztése), és több mint 3 millió darabot adtak el belõle, ezért kerül a lemezjátszó csak "párszázba" és nem mondjuk másfél millió forintba. És akkor lehet számolni, hogy egy mostani ilyen szintû direct drive-ot mennyiért kellene adni, hogy a várható néhány ezres eladási tétel fedezze a költségeket. Nos ezért szíjasak a mostani hifi lemezjátszók és ezért kerül millió feletti árba az a néhány DD ami mégis kapható.

"A direct drive semmire nem jó, csak jól hangzik, és a 80-as években eladható volt a népnek, illetve a DJ-knek, hamar vissza áll a fordulatra."

A lemezjátszók nagy része a 70-es 80-as években volt eladható a népnek tehát ez elég hibás érvelés.

"A motor tekercselésébõl adódóan nem tud egyenletesen körbefordulni se, nincs annyi tekercspár, hogy én a motortengelyt megforgatva kézzel, ne érezném a darabos pozíciókat,"

Hát mondom, hogy rosszat forgatsz.

"innentõl kezdve a tányér is ennyire fog egyenletesen körbefordulni."

Ajánlom nézz meg néhány mért adatot és ámulj.

"Ezt amúgy nem én találtam ki, alap audiofil kitétel, és könnyen is emészthetõ."

Pedig nagyon úgy néz ki, hogy beleestél abba a csapdába ami itt Magyarországon nagy divat - minden DD lejátszót lefikáznak mert az DJ-knek van! (Azt hagyjuk, hogy amikor kitalálták akkor még DJ-k a fasorba sem voltak). Ennek ellenére ha felmész egy külföldi hifi, high-end forumra ott általában semmi bajuk ezekkel az eszközökkel, olyannyira, hogy a Technics SL1200-as sorozat (igen a híres DJ drive) egészen nagy népszerûségnek örvend a hifizõk körében, egészen komoly hangszedõket bír el a készülék és ráadásul elég jól moddolható.

Persze ne érts félre a helyén kell kezelni a dolgokat. High-End lejátszó lenne a Technics 1200-as sorozat? Nem, nem az! Alapkiépítésben semmi képpen sem. Az árához képest egy jó lejátszó? Igen mindenképpen!

És ezeket én úgy írom, hogy az évek során meglehetõsen sok lemezjátszót hallottam, sõt nekem is volt jónéhány. Nekem jelenleg most a fõ lejátszóm egy Technics SL1210Mk2, Audio Technica AT150MlX hangszedõvel, kis kábeltuninggal. Ez pl legutóbb egy majd 200e forintos szíjhajtású Pro-ject lemezjátszót váltott nálam - ki merem jelenti, hogy ez a Technics kb egy ligával magasabban van mint az a szíjas csoda, pedig használtan olcsóbban vettem mint amennyiért a pro-jectet eladtam. Persze kapásból tudok neked olyan szíjhajtású lemezjátszót mondani amire lecserélném, de ott sem igazán a szíjhajtás miatt hanem mert hallottam és az egy sokkal jobb lemezjátszó, de az egy használt piacon 400-500 körül felbukkanó Kuzma - meglepõ is lenne ha nem szólna jobban.

Aztán nem ejtettünk még szót arról, hogy milyen zenét hallgatsz. A Pro-jecten pl álom volt klasszikus zenét hallgatni - csak éppen én azt soha nem hallgatok. Amint felraktad rá a rock, pop, dance zenét a Technics-hez képest megdöglött az egész, és hát körbenézve a polcomon van 4-5db klasszikus zeném (a kötelezõk), van 10-20 jazz zeném (ezek jók ám a Technicsen is) és van kb 300 rock zeném, 400 pop zeném 300 dance zeném és párszáz egyéb mûfaj.

És akkor csak neked egy kis érdekességképpen a mért adatok:

Technics SL1210Mk2 Wow and Flutter: 0.01%, which means that the platter will stay within 1/100 of 1% of the desired speed.

Pro-Ject Debut III (közkedvelt "olcsó" szíjas): wow and flutter 0.12%
A Regáké nagyságrendileg (az összes típusé: 0.1%
Szar DD drive: 0.08-0.22-ig láttam már mindent
a legtöbb ilyen hifi, high-end gyártó azonban ki sem meri írni csak azt írják, oda, hogy Low, mérésnél meg pislogás van.

Bocs, hogy kicsit hosszú voltam. Szívesen veszek még kérdéseket.

pointer4

Biztos fincsi torta, de egy kicsit elmérte a cukrász 😄