A kémiában keresendő Stradivari titka?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én csak hallom.
LSD-t nyaltál hogy látod a hangokat?
A színeket hallod?
Csak vicceltem, tudom mire gondolsz.
hogy lenne neki ilyen....
Magyarországon egyetlen stradivari vagy hasonlóan ritka hegedû sincs magántulajdonban,
attól, hogy zenészek használják, az még a Magyar Államkincstár tulajdona.
\"Now, let\'s kill that fucking band. ... Fuck you everybody, good night! \"
Nem mindegy, hogy Stradivari, vagy Stradivari forma, illetve Kamu Hamisítvány.
LZ forever
A cikkbeli elsõ mondatra ez vonatkozik:
"a gondolatjelhez és a zárójelhez hasonlóan közbevetést is kifejezhet, l. AkH. 250." (Ilyenkor kitesszük a vesszõt, függetlenül az és-tõl.)
Így is írhattuk volna:
"A hegedûkészítõk évszázadok óta próbálják újraalkotni a Stradivarius (a köznyelvben egyszerûen Stradivari) és Guarneri hegedûk páratlan hangját."
Jelen formájában viszont azt közli, hogy a Stradivariust Stradivari és Guaraneri neveken is illetik a köznyelvben, ami term. nem igaz.
Az utolsó elõtti mondatra meg ez:
"tagmondatokat választ el egymástól (minden esetben ki van téve), l. AkH. 243."
Jelen formájában azt a látszatot kelti, mintha a mûvészettörténészek hegedû-gyártásra vonatkozó elképzeléseit változtatta volna meg, lásd "Nem tesszük ki a vesszõt" utolsó esete.
Stradivari, aki Amati tanítvanya volt - az olaszországi Val Di Fiemme területérõl szerezte a fát.
Errõl a területrõl sok hangszergyártó és manukaftúra szerez be lucfenyõt a különlegesebb hangszerekhez.
Számos hegedûkészítú mellett a Fazioli zongoragyár is, (www.fazioli.com).
Motto "a hangszer rezonánsa ugyanabból a lucfenyõfajtából és ugyanarról a helyrõl van, mint Stradivari hegedûi"....
"c) Ha az azonos szerepû mondatrészek között kötõszó van, ez elé vesszõt teszünk (kivéve az és, s, meg, vagy kötõszókat)"
Szóval, az ugatást nem csak én mímelem :-)))
üdv.
Az epitoiparban dolgozom.
Sajnos volt 3-4 het kenyszerszabim.
Ezalatt az ido alatt, erzekenyebb lett a fulem a zenei kulonbsegekre.
Ezt akkor vettem eszre amikor legkozelebb, szinten kenyszerszabin voltam es kerultem a "hangos" dolgokat.
Vas Edényhez képest.
Infinitum non creata.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ezt inkább így írtam volna:
Az elemzés során számos idegen vegyületet találtak a fában, többek közt bóraxot, fluoridokat, króm- és vassókat.
Vesszõt teszünk az "és" elé, ha tagmondatok között áll, ám nem teszünk vesszõt, ha mondatrészeket kapcsol össze, pl. felsorolásban.
Fõleg azért, mert az és elé véletlen sem szoktak vesszõt tenni.
Ami a témát illeti: kicsit sznob dolog azt mondani, hogy a stradivari jobb mint bármi más. Mihez képest? Akkor szép hangja volt, most is van szép hangja egy hegedûnek, de le van írva hogy mi a szabvány amely alapján eldöntik ezt ?
nagyon jó cikk, köszi szépen!
--
T0nk,
annak a mûsornak a célja a hatásvadászat lehetett.
A stradivarit nem mindenki tudja úgy megszólaltatni, hogy
hallani lehessen a különbséget közte és egy ma készített hegedû között.
Nem véletlenül adják a legjobbak kezébe.
A másik ok pedig, hogy aki nem szokott gyakran komolyzenét hallgatni,
nehezebben (vagy egyáltalán nem) hallja a különbséget, mert nincs rá trenírozva a füle.
Nekem volt olyan szerencsém, hogy két éve havonta legalább kétszer hallgathattam élõben komolyzenei koncerteket.
Hihetetlenül kiélezi az ember hallását,
még én is meglepõdtem.
Az elején még mindenevõ voltam, aztán egyre inkább hallottam a különbéget az elõadók színvonala között.
És volt egy két piszok mázlis alkalom, hogy egyszer stradivari, egyszer pedig egy cremonai hangszeren hallottam mûvészeket élõben.
Van különbség, nem is kicsi, annyira más a hangzása, hogy sajátos hangulatot teremt,
és esküszöm, úgy érzed, hogy így kéne szólnia egy hegedûnek. 😊
Utána akár még lehangoló is lehet egy mai hangját hallani.
\"Now, let\'s kill that fucking band. ... Fuck you everybody, good night! \"
Valahol azt olvastam, lehet, pont az SG-n, hogy elképzelhetõ, hogy a Stradivarik hangja nem csak a vegyi kezelés miatt, hanem a fa egyedi sajátossága miatt, ill. bizonyos gombafajok a fában kis "hibákat", lyukacskákat okozhattak, ezért olyan a hegedûk hangja, amilyen. Bár speciel nem esek hasra attól, hogy egy mûvész Stradivarin, vagy egy ultramodern karbonból készült hegedûn játszik. Ha nem tud zenélni, akkor az úgyis hótmindegy, min játszik sz@rul. Ha egy ilyen hangszerritkaságnál van lehetõség úgy mintát venni, hogy az nem okoz semmiféle esztétikai, vagy hangzásbeli eltérést, akkor szerintem az nem barbarizmus. Ennyi erõvel a Torinói lepelbõl vett szövetminta már nem barbarizmus, hanem egyenesen totális megsemmisítõ támadás az ereklye ellen. Ott egy kis szövetdarabot vágtak ki belõle és radiokarbonos vizsgálatnak vetették alá az anyagot (elégették). Ha egy rejtély megoldásához közelebb vihet egy nagyon kicsi anyagdarab, akkor igenis az a vétek, ha nem élnek a lehetõséggel.
A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.
Loál, és van pofád ezt a két mondatot leírni egymás mellé :p (mondjuk a blogod legalább jó)
A véleményemhez pedig nekem is jogom van, és hadd ne tõletek kérdezzem már meg elõzõleg, hogy mi legyen a véleményem, oké? A személyeskedést pedig be lehet fejezni. Én nem tehetek arról, hogy nektek komplexusaitok vannak, amit így próbáltok kompenzálni. A sok agyalás mellett néha nem ártana leereszteni a gõzt, és mondjuk megdugni egy-egy csajt, már ha képesek vagytok rá.
Infinitum non creata.
Ilyen forradalmárok kellenek nekünk - elõ az ultramarin zászlókkal.
- mondta a medve, és fejbe lőtte magát...
Nem.
Igaz, hogy csak az összetevõ atomokat, a molekulákat ilyen módon nem lehet vizsgálni. De azok az égetést sem élték túl szerintem.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Mar biztos keszult is, hogy elarulja a sajat kutatasi modszereit 😊
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Olvasd már el légyszíves még egyszer a cikket... RESTAURÁLÁS ALATT ELTÁVOLÍTOTT ANYAGMINTÁT HASZNÁLTAK!!!!! Te süsü! Azok a kis darabkák a helyreállítás során így is - úgy is lekerültek a hegedûrõl. Senki sem reszelte meg õket, csak azért, hogy darabokat rakjon zsebre belõle.... Isten állatkertje baromi nagy!
Szóval éljen a szobizmus, meg a hülyeség.