66
  • dronkZero
    "Máig tartja magát az az elmélet, hogy a Föld magja vasmag,"

Ja,ez tartja.

"és az generálja a mágnességet."

Ezt meg te képzeled hozzá.

Nagyjából ott tartunk most, amit te is írtál, hogy a folyékony cucli keringése kelti a mágnesességet. Kopirájtról szerintem már vagy 50 évvel lecsúsztál a témában. Kb másfél-két éve volt itt is egy cikk, hogy a mágneses pólusok felcserélődésére csináltak modellt a keringő láváról, és a szimuláció során felcserélődött frankón az észak-dél, örültek is neki nagyon.
    Egyébként meg az egy dolog, hogy nem kell vas a mágnesességhez, az meg egy másik, hogy viszont a Földben meg az okozza. Lávának is simán lehet olvadt vas tartalma. Műanyag mágnest meg még nem nagyon bányásztak sehol...
  • roliika
    http://www.szkeptikus.bme.hu/message.html
  • Zocsi
    A fémszerű tulajdonságokkal bíró polimer nem fém.
  • greg971
    Na igen nincs benne fém .. vagy mégis ? :) Lássuk a felfedezést ..... Az új polimert Naveed Zaidi és kollégái fejlesztették ki az egyetem szerves elektroaktív anyagokkal foglalkozó részlegénél. Az anyag két összetevőből áll, emeraldin alapú polianilinből (PANi) és tetraciano-kinodimetánból (TCNQ). A PANi-t azért választották, mert az egy fémszerű vezető, ami megbizhatóan működik a levegőn, míg a TCNQ-ra a töltéssel rendelkező részecskék, az úgynevezett szabad gyökök kialakítására való hajlama miatt esett a választás.

_Tehát egy fémszerű vezetőről van szó :D
  • Zocsi
    A Mag belül sok-sok érdekességet rejt. Meg lehet sok érdekesebbnél érdekesebb dolgot is olvasni, hogy csökken a Föld átlagos sugárzása, és a többi...

Hold. Tudomásom szerint 12 db ember járt eddig a holdon. Vélhetően mennek még. Ami legjobban izgat az a holddal kapcs. konspirációk, és a Dark side of the Moon. Vagy majd 2012-ben felmennek az indiaiak nyáron és meglepve tapasztalják, hogy az Anunnakik már ott vannak.
  • gothmog
    "Műanyag mágnesben meg nincs vas"
    "a tudományosan elismert tényeket"

- ezt a kettőt megtámogatnád valami linkkel? Tudom, rákereshetnék, de mivel ilyesmivel dobálózol, úgy gondolom, vannak forrásaid. Szóval léccí?

"erősen átalakulna más anyaggá"
    A vas az ugyan nem. Jelenleg ~5000 fokra becsülik a mag hőmérsékletét. Atomok fúziójához több tíz de inkább száz millió fok kell. Hasadáshoz meg instabil atommag. Márpedig a vas a legstabilabb elem, szóval ez sem működik. A könnyebb elemekből a vasnál nehezebb elemek csak szupernova robbanásokban jönnek létre. Merthogy ott van erre elegendő fölös energia. (túlreagáltam)

Az összesküvéselméletet hagyjuk, itt:
    http://konteo.blog.hu/2008/12/21/az_apollo_11_holdraszallasa
    már végigrágtuk töviről hegyire. a kommentekben.
  • pasi29uk
    Ha már ilyen nagyon okosak lettünk valaki megmondja, hogy mi van a föld magjában?
  • Etinger
    Ben Weiss, gondolom nem az, aki egy rakás Jóbarátok részt rendezett :D:D
  • roliika
    Egy gondolat bánt engemet...ágyban párnák..janem szóval az, hogy kiszámoltad mekkora nyomás lenne abban az ominózus vasmagban? Hát nem kicsi ám, erősen átalakulna más anyaggá.
    Miért hozod példának a trafót? Igen valóban. Így van. Csak itt nem elektromágnesességről, hanem mágnesességről van szó. Azt meg a vasmag nem erősíti.

Műanyag mágnesben meg nincs vas oszt mégis mágnes. Magyar Nóbel díjas felfedezés, hogy nem a vas függvénye hogy van vagy nincs mágnes...ez a vasgolyó van a Föld középpontjában meg vicces...mert megragadtak 1esek 1600 környékén..hmm talán lapos a Föld? :D
    Az a szörnyű hogy 2009-et írunk és még a tudományosan elismert tényeket sem hajlandók tudomásul venni adott esetben egyetemi oktatók sem. Mit várunk hát az 'egyszerű' embertől? Középkor...basszus itt az Internet durván 5 perc bárminek utánanézni, végtelen tudás van a kezünkben és á....csak felhúzom magam.
  • Anakyn
    Nyilván rájöhettünk, hogy az egész cikk egy átverés sorozat része, hiszen Sajtból van a hold! :D
  • L3zl13
    Nyugi. Hülye ötleteket nem kell kopirájtolni... Úgysem lopják el.
    A vasban nincsenek rendezett szén vegyületek. A széntertalom ötvöző anyagként van jelen a nyers vasban és az acélban, egyenletes eloszlásban.
    Vannak műanyag mágnesek, de nem tom honnan veszed, hogy erősebbek, mint a "vasas" társaik.
    Igen, valóban könnyebbek. Mily meglepő! Egy műanyag ami könnyebb, mint a vas!

Az utolsó része igaz, de ez nem jelenti azt, hogy egy esetleges vasmagnak nincs jelentőssége.
    Persze ha ismered a generátorok/transzformátorok működési elvét, akkor tudod, hogy egy vasmag mennyivel fel tudja erősíteni a tekercsekben folyó áram által generált elektromos mezőt.
  • Archenemy
    persze, nyilván bázisuk is van a holdon Nekik
    az a baj, hogy nem olvastok elég rajottem.blog.hu -t, ott jól megmondják a tutit :p
  • roliika
    Az eszkimók fogai meg azért fehérek mert sarki zuzmót rágcsálnak.

Jó...volt folyékony magja...és? :D

Máig tartja magát az az elmélet, hogy a Föld magja vasmag, és az generálja a mágnességet. Persze úgy faszság ahogy van. Mert kitudja hány ezer éve a vas volt az első anyag ami mágnesességet produkált, ez nem azt jelenti, hogy a vashoz köthető a mágnesesség.

A mágnesességet a rendezett molekulájú SZÉN vegyületek hozzák létre. Ami épp van a vasban is, ám a szénmentes vas egyáltalán nem mágnesezhető! Léteznek ezen analógia alapján műanyag mágnesek. Erősebbek mint vasas társai, és könnyebbek.

No a lényeg, hogy önmagában az olvadék(láva) mozgás hozza létre a mágnesességet. A láva mozgása a tömegéből és a Föld forgásából ered. Kopirájt.
  • dronkZero
    Azt halkan megsúgom, hogy kurvára nem csak egyszer voltak.

Te most mégis, ha ennyire kurvára azt sem tudod, hogy miről van szó, akkor minek beszélsz hülyeségeket? Olthatatlan vágyat érzel, hogy hülyét csinálj magadból?
  • Narancs89
    ha volt holdraszállás akkor mér csak 1szer voltak?
    talán nincs meg a technika?:D
    ha lett volna holdraszállás,már nagydobra verték volna h megin megy pár ember gyüjteni
  • NintendoGC
    Igen, tapasztalom nap mint nap!
  • Chocho
    Az emberek sok hülyeséget bevesznek, ő bajuk.
  • NintendoGC
    Oké... látom nincs kivel beszélni!

Higgy amit akarsz én aztán senkit sem akartam meggyőzni!

Én kérek elnézést!

Köszöntem!
  • Archenemy
    Igen sőt szerintem atlantisz is volt, meg örökmozgó is.
  • jeec
    Illetve pont hogy nem volt ott. :)
  • teddybear
    Úgy ahogy mondod, a zavaró földi mágneses tereket egy árnyékoló kamrával ki lehet szűrni. Ahogy a rádiózajt is, ha kell. Hátránya az ára, mert nem olcsó.
  • NintendoGC
    Jaja mióta pár nagyokos elkezdte mondani, hogy nem volt holdraszállás pár nagyokosnak ez már rögtön szentírás is lett... mint hogy nem volt holokauszt sem sőt II. Világháború sem volt... csak hitetik a jónépet!

Ugyanmár!
  • AgentKis
    Egy elég vastag falu fémkamra belsejében simán
  • johnsmitheger
    "a mért mágnesességhez évmilliókon át fennálló mágneses környezetre volt szükség"

Ezt hogyan lehet mérni a Föld mágneses terében ilyen pontosan? Van friss és van idős fonon? Vagy a kialakult domén alakja mutatja ezt? Ez nekem magas... :)
  • Anakyn
    Te biztosan tudod, hiszen ott voltál :)
  • Archenemy
    Nyilvánvaló csalás, hiszen nem is volt holdraszállás.