6569
12149940121232355297.jpg
  • hihy
    Persze ha Zero a szóvivőd, akkor más a szitu.:))
  • hihy
    Te mellébeszélsz. Én nem Zero véleményére voltam kíváncsi, hanem a tiedre.
    A mondatod második fele, pedig kissé erőltetett, úgyanúgy, mint a kereszténység áldásos, erőszakos terjesztése, milliónyi halottal a nyomában. Lehet vitázni.
    Plusz az akkori kérdésem nem hiszem, hogy sértő lett volna, SŐT!!!!!!
  • ManoNegra
    Mit reagáljak? Zero megtette helyettem. Egyébként ha annyira visszavetette volna a tudományos fejlődést a kereszténység, akkor nem Európa gyarmatosította volna a világot.
  • hihy
    Gondoltam erre #3175 reagálsz valamiképp.
  • ManoNegra
    Ez igaz.
  • hihy
    Nm tudom, de nem képzelhető el az, hogy az ún megalitikus korszak azért szakadt meg, mert az uralkodó réteg rájött a gyakorlat haszontalanságára, és elkezdett kisebb, de annál hasznosabb dolgokat építeni. Mert a piramisoknak mi hasznuk van (talán a csllagásza(?!)), és a társaiknak?
  • gothmog
    Szerintem meg nem a megalitikus korszakkal kezdődött, hanem az apróbb köveket széthordta az idő, meg a későbbi korok emberei. Abból a korból az a néhány dolog maradt meg, amit nem tudtak (vagy mertek) elhordani a saját házaikhoz, és nem tudtak eltüzelni télen.
  • Pares
    Ez a másik, hogy rendben, hogy a hátsó kertben a 20. században akár egymagad is megcsinálod, de képzeld el ugyan ezt, ritka levegőben, olyan magasságban, ahol fa sem nő, több tíz kilométert vonszolni a követ dimbes-dombos vidéken vagy a szűk hegyi ösvényeken. Mondjuk add hozzá még, hogy amerikában állítólag még a kereket sem ismerték, ennyire jó mérnökök voltak.
  • Pares
    Értem én, hogy lehetséges, csak a körülmények nem állnak össze. Van a kőkorszaki ember, aki épp elhagyja a barlangot, elkezd kisebb közösségekbe tömörülni, feltalálják a földművelést, és valami totálisan elbaszottul illogikus módon kisebb kövek helyett bazinagy több (tíz-száz) tonnás óriásokból kezdenek épületeket építeni. Aztán valahogy később rájönnek, (vagy addigra már elfelejtették elődeik technológiáját), hogy értelmesebb kisebb alkotóelemekből megépíteni valamit, de tisztán észrevehető, hogy az emberiség a megalitikus korszakkal kezdte, irdatlan nagy kövek mozgatásával, pont abban a korszakban, amikor elméletileg a túlélés is elég nehéz lehetett, aztán leszoktunk róla. Nekem valahogy ez nem ül.
  • hihy
    Nem azt mondom, hogy nem úgy van, hanem akkor kezd el az ember kérdéseket feltenni, amikor a műveletek nem "könnyű" terepen mennek végbe. Pl talajszinten. Hanem amikor a többtonnás kőtömböket, több tíz, húsz méteres magasságban kell mozgatni. És nem csak vízszintesen a tengelye körül kell mozgatni, hanem a az oldala minden irányában. Hiszen egy kőtömbnek legalább hat oldala van. Hát bizony mind a hat oldaluk tökéletes van megmunkálva.
    Ps: persze, hogy emberi munka, de olyan, hogy is mondjam, hihetetlen.
  • gothmog
    A videón egy (1) ember állít fel egy oszlopot egy (1) nap alatt, olyan anyagokat és eszközöket felhasználva, amik a kőkorszaki embernek is a rendelkezésére állhattak (fát meg követ, ugye...). A mondanivaló nem az, hogy pontosan így csinálták ők is, hanem az, hogy a dolog nem lehetetlen. Ha a stonhengen dolgoztak mondjuk százan, és egy ilyen oszlopállítást végzett pl. ötven ember, és volt rá több napjuk, akkor is hamar végezni tudtak.
    Wally Wallington azért tudja egyedül megcsinálni, mert mögötte áll a civilizáció, szóval van gyaluja és fűrésze (acélból) a fához, meg cementje, amiből a helyszínen tud soktonnás kőtömböt gyártani.
    A régieknek valószínűleg nehezebb dolguk volt, de idejük is több volt rá, és többen is voltak a feladatra.
  • Zero 7th
    A mérnök szakma mesterének lenni nem azt jelenti, hogy tudod, hogy hogyan kell egymásra pakolni nagy köveket. Az egy egész pici része a dolognak. Ezt egész biztosan állíthatom neked, mert én történetesen a mérnök szakma mestere vagyok, van róla papírom. :D
    (MSc építőmérnöki diploma, ahol az MSc a "Master of Science" rövidítése, és tudom, hogy nem ebben az értelemben akartad használni. Nem kell külön mondani, hogy szerinted egy diploma még nem mester szint. De akkor is ez van beleírva. :P)

Szóval maradjunk annyiban, hogy jó kőművesek voltak, némi minimális, józan paraszti ésszel is kikövetkeztethető mérnöki tudással. Azért egy nagy bármit kiegyensúlyozni a súlyvonalán egész egyszerű próbálkozással is megoldható feladat. A videón meg láthatod, hogy onnantól nem nagy tétel mozgatni ezeket a böszmenagy, sok tonnás dolgokat, még egyetlen ember számára sem.

Továbbá a videón szereplő fazon sem mérnök, hanem ács. Ő sem a mérnök szakma mestere(nagyon tetszik ez a kifejezésed :D), mégis tudja, hogy kell ezt csinálni.
  • Pares
    Ja, követ használtak szerszámoknak. Ami nem jelenti azt, hogy mesterei is lettek hirtelen a mérnök szakmának.
  • Zero 7th
    Szerinted a kőkorszaki ember mihez értett a legjobban? Segítek, benne van a korszak nevében...
  • Pares
    Lehetséges. De vajon a kőkorszaki embernek eszébe juthatott-e ilyen megoldás? Vagy nem is volt annyira kőkorszaki?
  • hihy
    Rendben.
    De nem lenne talán járhatóbb, kelemesebb út az, ha a másikat is embernek tekintenéd, még ha ostobábbnak, hülyébbnek is hiszed?? Lassan nem fog veled senki társalogni, vitázni, mert túl nyers vagy.
    Azért azt nem tudom elhinni, hogy a bejáratod módszered neked lelki örömet okoz.

"az meg úgyis megsértődik,"---azért valld be, nem mindig jön be a számításod:)))
  • Zero 7th
    Trollszűrő. Sokkal egyszerűbb így az életem, ha paraszt vagyok. Ha valakit az érdemi mondanivalóm érdekel, az így is ki tudja válogatni az érveket. Aki meg nem vitatkozni akar, csak flémelni, annak egy menekülőút, hogy a mondandómmal ne kelljen foglalkoznia, megsértődhessen, és befejezze a társalgást.

Mindkét esetben jól járok. Az első a cél, hogy az érvekre kapjak reakciót, de aki erre képtelen, az meg úgyis megsértődik, és kivonja magát a társalgásból.

Teljesen automata a rendszer, évek óta jól működik, azt meg el tudom viselni, ha bunkónak tartanak, meg néha kapok egy-egy büntetőpontot.
  • hihy
    Meg kell szoknom a stílusod.
    Olyan fűszeres, eredeti, a gyomrot néha megterhelő.:)))
  • Zero 7th
    Ennél direktebb "hát te teljesen hülye vagy" megnyilvánulást nem nagyon találsz a középkorból...
  • Zero 7th
    Nem, azt én mondtam, hogy NEKÜNK, mivel nem vagyunk gyakorló asztrofizikusok, napi szintű bejárással a világ legnagyobb obszervatóriumaiba plusz a Hubble-be, az _emberiség számára_ már hozzáférhető adatok 99.99999999999999999%-a nem áll rendelkezésünkre.

Ezek után sommás véleményt mondani kicsit nagyképű.

Még egyszerűbben:
    Vagy gyakorló asztrofizikus vagy, vagy neked kuss van a témában.

Nekem is, hozzáteszem. De én általában nem is a véleményemet írom itt le, hanem a tudomány álláspontját.
  • hihy
    Tudom, de talán félt a direkte megnyílvánulástól.
  • hihy
    Valamelyikőtök az mondta, hogy a világegyetem (ez lehet multi is, vagy bármi) 99,999999999999999%-a titok előttünk, maximálisan egyetértek.
  • Zero 7th
    Nincs mit.
  • Zero 7th
    Azért Galileo sem volt teljesen ártatlan a dologban. Egyes tételeit úgy adta elő, hogy a könyvében két fiktív tudós vitáját írja le, az egyik az ő álláspontját képviseli, a másik a pápáét. De a vallásos dogmatikus tudóst egy együgyű szerencsétlen nyomorultnak ábrázolja, aki azt sem tudja, mit beszél.

Ez így önmagában sem kis sértés a világ egyik legnagyobb befolyású embere felé. Hát még hogy eretnekséggyanú is bejátszik...
  • hihy
    Igazad van, mert a legnagyobb piramis felépítését több kisebb előzte meg, azokról nem is beszélve, melyek lerombolásra kerülhettek, mert nem sikerültek. Tehát a szakmai tudásuk csiszolódott.
  • hihy
    Megnéztem az általad linkelt sorozat első részét. Igazából, ha én is vallásos lennék, akkor engem sem igazán győzött volna meg a film. A meggyőzisi módszere itt-ott hasonló az egyházi felfogáshoz. Mert volt, vagy mert nincs és kalap. Vita nincs! Az ős robbanás előtt nem volt idő, tehát nincs is miről beszélni- mondja a film. Hogy csak a fekete lyukakat vegyük alapul, melyben az általunk ismert téridő nem létezik--a film szerint. Nem az van, hogy egyenlőre a tudomány még nem képes felfogni bizinyos dolgok miértjét, okát, s tesz úgy mint a vallás, hogy a nehéz kérdést nem feszegeti, és kijelent egy "vitathatatlan" valamit??
    Nekem nagyon bejön, hogy egyes igazán nagy tudósok veszik maguknak a bátorságot, és igaz, hogy csak elméleti szinten, de próbálnak választ keresni az okokra, előzményekre. Hogy nem volt semmi. Ez túl struccos.

De azért őszintén. Benned nem vetődtek fel kérdések a keresztény vallás felelősségével kapcsolatban? Már Ie. 400 körül egy görög tudós "rájött", hogy a Föld kering a nap körül. Az akkori vallások egyike sem volt igazán tudomány ellenes, hiszen akkori feljegyzések nem igen maradtak fel ilyen tettekről. Majd 1609-ben GG kijelentette, hogy forog a Föld. Ja, hogy közben a képbe lépett a keresztény vallás? Vélem, hogy nem vitatod annak igazságát, hogy az arab tudomány ezen idő alatt magas szintet ért el. A pápa 1609 után eretnekségnek kiáltotta ki GG megállapításait, aki csak úgy tudott megmenekülni a kivégzés elől, hogy visszavont mindent, és élete végéig, még kilenc évet házifogságban töltött.
    Ezeken nem szoktál elgondolkozni??
    Nem akarlak meggyőzni:))
  • gothmog
    A válasz egy része valószínűleg az, hogy nem annyi ember építette, amennyi ma dolgozna egy ilyenen (Machu Picchu, Stonehenge) és nem olyan határidővel, ahogy ma elvárnánk.
    A kövek egymáshoz csiszolásában valószínűleg mi is elég ügyesek lennénk már az ezredik darab után és kitalálnánk mindenféle trükköt a munka egyszerűsítésére -főleg ha a másik lehetőség az hogy feláldoz valamelyik isten könyékig véres papja-, aztán rá kell állítani tízezer munkást (a Machu Picchura, a Stonehengehez nyilván nem kellett ennyi) akik nem fizetésért dolgoznak, és már épül is a csoda.
    Ami érdekes, hogy amikor ezek a civilizációk elvetik a sulykot egy ilyen építkezés költségeinél, az gyakran végződik azzal, hogy az adott civilizációt romba is döntik ezek a költségek, és a végén nem marad utánuk más, csak az utolsó erőből felhúzott megalomán műtárgyak.
    Mi meg gondolkodhatunk, hogy "hogyan csinálhatták...?" -hát úgy hogy abba bele is pusztultak.
  • hihy
    Igaz, azonban az emberben ( még a realitásban élőben is ) felvetődik a csodálat, a bizonyos hitetlenkedés az építés módját illetően. Mert pl a piramisoknál az alapok elkészítése "nem nagy kunszt", addig a több tíz méter maggasságra való feljuttatásra még ma sem találták meg az igazi választ. Rámpa, körkörös emelkedő, vízzel való eláraztás stb mind csak feltételezések. Az igazi válasszal, a tutival még nem rukkoltak elő.
    Attól függetlenül szvsz Ember építette őket.
  • hihy
    Láttam már több "bizonyítási" videót, de ezt még nem.
    Nagyszerű.
    Köszi!
  • gothmog
    Iszonyatos mennyiségű pluszmunkát kellett elvégezniük pusztán azért, mert nem ismerték a cementet.
  • Zero 7th
    Ilyet?
  • Zero 7th

Egyéb kérdés?
  • savaz
    A dolog még mindíg csak feltevés, nem sikerült a kövület (valamikori) élő, és marsi jellegét bizonyítani. De a pánspermia elmélet egy fokkal hihetőbbnek bizonyul ezek után.

Szerintem amúgy sokkal valószínűbb, hogy az élet kezdetlegesebb formáival találkozunk, minthogy kapásból egy technikailag fejlettebb civilizációba botlunk bele. Mondjuk ez utóbbiakat könnyebb észrevenni.

Amúgy a bejelentés nem igazán rengette meg a világot, meg a különféle egyházakat és kormányokat.
  • savaz
    A biblia szerint a Galilea (nem Gallia!)nevű területet, Salamon csencselte Hiram Főníciai királlyal. Neve héberül HaGalil, jelentése: kör, tartomány. A területen a zsidók jelenlétét számos régészeti lelet bizonyítja, pl.: a Capernaumi zsinagóga. De az írásos források (pl.:Josephus flavius, holt tengeri tekercsek, görög és római feljegyzések) is bőven szólnak róla. Azért küldte Pilátus Heródeshez, mert ő uralta Galilleát akkoriban (Lukács23:7-15). Heródes Antipas, nagy Heródes fia a krónikák szerint Zsidó vallású volt,csak származásilag volt nabateus.
    Mária Erzsébet (Keresztelő Szent János anyja) rokona volt, aki Zakariás pap felesége volt, tehát tiszta vérű zsidónak kellett lennie, különben nem lehetett volna egy pap felesége.
    Máté leírja József családfáját is egészen Dávid királyig. Pál apostol, aki farizeus folt(rabbi, tanító, írástudó) szintén azt írja, hogy Jézus testileg Dávid családjából, Júda törzsáből származott.

Jézus nem a parlamentben veszett el, hanem a templomban, a zsidók udvarában, ahonnan a nép a léviták udvarán zajló szertartásokat figyelhette. Az áldozati állatok húsát is itt főzték meg. Szerintem tök logigus, hogy egy elveszett gyerek itt kolbászol és nem a "parlamentben".

• tomcat1
    1996. augusztus 6-án jelentette be a NASA, hogy az ALH 84001 marsi meteorit szerves anyagot tartalmaz olyan alakban, amely földi baktériumokhoz hasonlít, csak azoknál kisebb. Jelenleg is vitatják, hogy ezek valóban élő szervezetek voltak-e.[19]

Vélemények?
  • Saintgerman
    Olyan nehéz elképzelni azt, hogy a világ természete teljesen más, mint aminek mi hisszük ?
  • hihy
    Tehát csak tiszta energiát használtak, mindenféle fizikai eszköz nélkül?
  • Saintgerman
    Honnan gondolod, hogy a Tachyon 'célirányitására' gépekre van szükség ?
  • hihy
    Vagyis azt mondod, hogy megépítették a cuccokat, és egy árva célgép darab sem maradhatott utánuk, mert szépen feltakarítottak??
  • hihy
    Én nem tudom, hogy egyedül vagyunk-e a "környéken", de tény az, hogy még nem mutattak fel semmi bizonyítékot. Még egy árva baktériumot sem.
    A #3160-t meg nem igazán értem. Talán, ha bővebben.