Földönkívüli élőlények

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bocs, én megvárom még a jõvõ évet is, meg még azon túl a századikat is. De mást is várok. Azt, hogy egy tudományos topikban ne legyen prekoncepció. Vagy legalább azt, hogy ne az legyen a fõ vita-érv. Vagy mitoménmitvárok. Talán értelmes beszélgetést? :-(

Férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?

dronkZero
Kurvára megvártad az estét, látom...

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

"Ja, csak mondjuk tájékozottságtól és földrajzi-geológiai ismeretektõl függ, hogy mit lát az ember..."

Egy légifelvételt, amin látható a terep, amint a gép elrepül felette? Nem kell ahhoz semmi, csak az, hogy kinyisd a szemed és odafigyelj. De nem vitatkozom tovább. Látom ti itt vagy nem tudtok, vagy nem akartok filmet nézni, nem akartok megismerkedni a rvalóság részleteivel. Ha nem, hát nem. Részemrõl ennyi volt.

Elõítélet miatt nem nézel meg egy filmrészletet? Na-bravó!

Hová kerültem? Eddig azt hittem, hogy ez a tudományos szekció...

dronkZero
Ja, csak mondjuk tájékozottságtól és földrajzi-geológiai ismeretektõl függ, hogy mit lát az ember...

Arcor
Nem néztem meg mert mint látod elõítéleteim vannak ezzel az elmélettel kapcsolatban.

Fool me once, shame on you. Fool me twice, I put you in the ground.

Arcor
Úgy tûnt nekem nagyon komolyan gondolod. Bocsánat, hogy köteketõdsre sikerült a hozzászólásom.

...és persze te sem nézted meg a filmet amit tanácsoltam megnézni, -ugye?

Onnan hiányzik a kristályvíz. Nem teljes értékû "ennivaló".

És ki mondta, hogy én ezt komolyan gondolom? Fikció. Nem jobb és nem rosszabb mint például az õsrobbanás elmélete.

És mégvalami: Nem akarok rávenni senkit sem, hogy higgyen benne! Csak beszélgetünk róla. OK?

"Elképzelni nem tudom, hogy hogy kételkedhetsz benne, hát látszik, csak rá kell nézni."

Elképzelni nem tudom, hogy hogy kételkedhetsz benne, hát látszik, csak rá kell nézni.

Arcor
Nem hiszem el, hogy ezt komolyan gondolod. Elég viccesen hangzik hogy valami idejön és leharapja a hegyek tetejét...
Kb az õsembereknek voltak ilyen képzeteik, de mégha egy pillanatra feltételeznénk is, hogy léteznek ilyen lények akkor a Szaturnusznak már nem lenne gyûrûje.

dronkZero
Nyilvánvalóan egy ilyen manipulatív filmben szándékosan úgy van filmezve, hogy megvezessen. Én meg ezért mondom, hogy használd a saját fejed, és nézd meg máshonnan is. Egyébként szerintem már láttam azt a Dänikenes cüclit, nem is egyszer.

A Nazca-fennsík az Andok _lába_. Van felette hegycsúcs, a közvetlen mellette lévõ hegy három és fél kilométerrel magasodik fölé. Milyen hiányról beszélsz? (A fennsík tengerszint felett 400 és 500 méter közt fekszik, a hegy mellette 3200-3800 méter magas) Ráadásul ez az egész fennsík a hegyhez képest gyakorlatilag csak egy kis görgeteg a völgyekben meg az alján.

Emellett mûholdképrõl tisztán látszik az is, hogy a folyók _hogyan_ töltötték fel ezt a területet, nem kérdés, hogy azok töltötték-e fel. Elképzelni nem tudom, hogy hogy kételkedhetsz benne, hát látszik, csak rá kell nézni.

Akkor este nézed meg. A lényeg, hogy a repülõgépes felvételekrõl egyértelmûen látszik a hegyek lefjezése. Fogod látni, hogy az okfejtésed nem helytálló. Kíváncsi leszek elismered-e majd?

dronkZero
Na meg az is látszik, hogy azok az egyenesek azért nem olyan tökéletesen precízek, mint ahogy azt egyesek be akarják állítani. Van, ami törik, van, amelyik teljesen girbegurba...

dronkZero
Egyébként nagyon kúl látszanak a vonalak meg a rajzok... 😊

dronkZero
Videót innen nem tudok nézni, majd délután. Az, ami ott a képen van, az ez, a fennsík széle.

dronkZero, az elõbb általam megadott linken láthatsz egy Daniken film-részletet. A helikopterrõl, illetve repülõgéprõl készült felvételeken jól látszanak(!) a lefejezett hegyek. Különösen a végét nézd meg! Ott látszik legjobban a skalpolás. Bizony, ezeket a hegytetõket "megették" a csillagközi élõlények!

"Miért hagyod magad ilyen csúnyán megszivatni?"

Nem is tudom, még nézelõdöm, igen, lehet hogy igazad van. *<;o)

dronkZero
Jézusom. Na hát erre nem gondoltam volna... Hogy még soha nem láttad Dél-Amerikát domborzati térképen...

Na, akkor
itt van.

Válts át domborzati nézetre, és zúmolj bele. Ahová a bögyszlit tettem, te azt nézed levágott hegytetõnek. Aztán menj egy kicsit kelet felé, és nézd meg a másik felét is. Na, az az Andok lába. Hát ha ezt valaki skalpolásnak szánta, akkor elég szar munkát végzett, meghagyta az _egész_ Andokot! 😄

Komolyra fordítva a szót, ez nem leborotválás, hanem _feltöltés_. Ami ugye nem meglepõ, hogy közel vízszintes, mert a folyó amikor lerakja a hordalékát akkor nem nagyon emelgeti a vízszintestõl lényegesen magasabbra. Egyébként meg nyugat felé lejt a fennsík.
Teljesen egyértelmûen látszik, hogy az egy nagy feltöltött völgy. ~400 méterig fel van töltve a hegygerincek közti rész.

Csak azt nem értem, hogy itt van a segged alatt a technika, itt élsz ebben a rohadt 21. században, meg elvileg van agyad is, akkor miért nem használod õket? Most mennyibõl tartott volna magadtól megnézned azt a "hegycsúcsot"? Miért hagyod magad ilyen csúnyán megszivatni?

Geológiai magyarázata nincsen a hegy-skalpolásoknak. Nem tudok betenni ide képet, ezért csak egy linket adok, hogy tudhasd mirõl van szó: http://beszelgetes.com/node/12

Egyébként csak a nazcai hiányzó kötömeg vagy tízezerszerese a nagypiramisnak. És akkor még hol vannak a bolygó más hiányzó hegytetõei? Szóval ez azért elég nagy rejtély. Csak az a biztos, hogy nem a kõkori emberek hordták el szakócának. :-)))

dronkZero
Jöhet a múlt megoldatlan stb. topikba is, ne ezt offoljuk szét...

dronkZero
Nagyon ragaszkodsz ehhez a skalpoláshoz, ugyan, mutasd már meg, mire gondolsz!

Egyébként az összes hegy a világon meg van skalpolva, vagy még éppen a skalpolódás közepén jár. Ez ilyen.

"Attól, hogy fejlettebbek még nem biztos, hogy ..."

Lehetnek állatok is. Bolygóközi ûrlények. Vagy éppen csillagköziek. Furcsán hangzik, de napot isznak és hegytetõket legelnek. Az õ étvágyuk mûve a Nazca-fensík is. Mindenki csak a rajzokkal van elfoglalva, de azt nem veszik észre, hogy meg vannak skalpolva azok a hegyek. A hiányzó kõ pedig teljesen hiányzik. Még törmelékek sincsenek...

Pluskast
Attól, hogy fejlettebbek még nem biztos, hogy a múltban nem követtek el hasonló hibákat mint mi emberek. Végülis egy társadalom fejlõdése általában nem mindíg pozitív formában megy végbe. Ergó egy értelmes civilizáció biztos elköveti azokat a hibákat mint mi emberek.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Desiderata
a tudomány nem az érzésekrõl szól
hellószia, de okosak vagytok! miért gondolkodtok annyit? hagyjátok az érzéseitekre és kész.

Anaid
Ha létezik értelmesebb faj és látnak vagy hallanak minket vagy mindkettõ én bizony nem tudom meddig tudnák kibírni a "hülyeségeinket"...😞

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

dronkZero
Végülis mindegy, tekintve hogy bizonyíték nincs az összefüggésre étrendváltozás és agytérfogat-növekedés közt, csak idõbeni egymásutániság van, ami lehet akár ok-okozati összefüggés is. Nekem a növényes-szénhidrátos változat logikusabbnak tûnik, fõleg azt figyelembe véve, hogy az agy sok szénhidrátot fogyaszt.

Az állkapocs tiszta sor, és nem csak az izmok letapadása, hanem a csontok mérete is gond, pl a bölcsességfogainkkal is azért van baj, mert nem fér el az állkapcsunkban az agyunktól... (Illetve pontosabban úgy fejlõdött az agyunk, hogy az állkapocscsonttól vette el a helyet, így nem jut hely a fogaknak)

NatGeon egyikben azt mondták, h a sok fehérje segítette az agytérfogat növekedését. A visszafejlett állkapocsizmok pedig szintén segítették, mert kisebb felületen kellett a koponyán megtapadjanak.

dronkZero
Uh, tûzhasználatot tényleg csúnyán benéztem, sorry.

De a fõzéssel kapcsolatban fenntartom a kétségeimet, máshol is azt találtam, hogy a növényi tápanyagok köre bõvült ki, és hogy a könnyen emészthetõ szénhidrátok gyorsíthatták az agyi fejlõdést...

Állkapocs természetesen visszafejlõdhetett a hús fõzése miatt, de az tök más téma.

"gõzgéprõl még sokat lehetne filózni, annyi fix hogy nálunk ez indította el az ipari forradalmat, de lehetett volna akár a dízelmotor, vagy a fotoelektromos cella is"

Nem, ez nem így van. Nem lehetett volna dízelmotor. Annak az elve is az, hogy egy dugattyút mozgat a táguló gáz. Egyenesági leszármazottja a gõzgépnek, gyakorlatilag ugyanaz, csak nem kintrõl melegíted és halmazállapotváltozik a hajtóanyag, hanem bent ég el gázzá. Kellett az az évszázad gyakorlat a gõzgépek témájában, hogy megépülhessen az elsõ belsõ égésû motor...

Fotoelektromos cellának nem ismerem a fejlõdését, de gyanítom, hogy ahhoz alapfeltétel a fejlett ipar, nem lehet az ipar fejlõdésének az alapja. Teát kell mûködõ gyár és erõmû, hogy egyáltalán az elsõ prototípust létre lehessen hozni...

Tehát akkor a svájci zsebóra készítéséhez való eszközöket szted nem tudja megfogni egy polip kar? És miért ne tudná?

Desiderata
írhattam volna svájci zsebórát ha az jobban tetszik neked <#whatever>
Desiderata
én azért beszélek a nálunknál fejlettebb vagy legalábbis egy szinten lévõ idegenekrõl, mert az õ ismeretükrõl feltételezhetünk dolgokat
például hogy magas szinten ismerik a matematikát, fizikát, csillagászatot
ami egyetemes az univerzumban

rádióhullámot azért kell használniuk mert jelenlegi ismereteink szerint ez a leggyorsabb kommunikációs forma, persze lehet hogy õk már féregjáratokat preferálják és ezért nem találunk rájuk
de egyébként igazad van mert akár lézer impulzusokkal is kommunikálhatnak, igaz az is elektromágneses hullám

ellenben azokról az élõlényekrõl amik nem tudják felvenni a kapcsolatot velünk, nem tudhatunk semmit, és mivel a csillagközi ûrutazásról csak vad tervek vannak papíron (pl. atombombás ûrhajógyorsítás), nem valószínû hogy valaha is testközelbõl tanulmányozhatnánk õket
Desiderata
már a Homo Erectus is használta a tüzet (egyébként az állkapcsunk is azért fejlõdött vissza, mert már nem kellett nyers húst enni)
és igen, az agynak is hús kellett a növekedéshez

ha most azokra a földönkívüli lényekre gondolunk akik meglátogathatnak/üzenhetnek nekünk akkor feltételezhetjük bátran hogy ismerik az írást, amin keresztül a tudás átadható, ehhez civilizáltnak kell lenniük
persze kérdés hogy mit értünk civilizáció alatt, a kurkászó majmokat nem sorolnám például ide, hiába élnek együtt

gõzgéprõl még sokat lehetne filózni, annyi fix hogy nálunk ez indította el az ipari forradalmat, de lehetett volna akár a dízelmotor, vagy a fotoelektromos cella is
egyáltalán nem biztos hogy a fejlett idegenek is megélték a gõzgép korszakot
Érdekes mese, de azért a kicsiknek nem olvasnám fel.

Zero is megmondta: "De nem a kézügyességen múlik a mikroprocesszor, mi sem kézzel gyártjuk."
Következõ?

Anaid
A neandervölgyiekre gondolsz, akiknek a tudomány véleménye szerint másmilyenek voltak a génjeik is?

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Anaid
Olvastam egy könyvben, bár megjegyzem nem sokat errõl a témáról, ahol azt ecsetelték, hogy a nem létezõ "kis szürkék" a nem létezõ amcsi titkos laborban igen érdeklõdve vizsgálták a szintén nem létezõ emberi aura természetét. Mi a véleményetek errõl a "pletykáról"?

Tegyük fel, hogy egy teljesen idegen bolygón, ami csak kevésben hasonlít a Földhöz, más nyersanyagok érhetõk el, más az atmoszféra összetétele, esetleg még vízbõl álló tenger sincs a felszínen, tegyük fel, hogy mégis megveti a lábát az élet egy ilyen bolygón. Ha pár száz milliárd év múlva visszatérnénk erre a bolygóra, nehezen tudom elképzelni, hogy az akkora már kialakult civilizáció pl.: használná a gõzgépet, esetleg felfedezte a tüzet (mivel eltérõ evési szokásaik vannak, ami ugyebár ide vezethetõ vissza). Azt se (tudom, merthogy mi ezt ismerjük meg mindeeen...) értem, miért kéne egy természeténél fogva teljesen más alkatú, viselkedésû és tulajdonságú lénynek/civilizációnak a rádióhullámokat használnia? Ahoz, hogy a Seti sikerrel járjon a rádióhullámokkal, szerintem nem is kell mondanom, mekkora oltári nagy szerencsére van szükség. Persze ezzel nem azt mondom, hogy kár keresni õket.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

dronkZero
"konkrétan az intelligencia fejlõdésének is a tûz volt a kulcsa, megsütötte a húst rajta az õsember, a fehérjétõl pedig robbanásszerûen nõtt az agyi térfogat
majd az ércekbõl fémet nyert ki tûz segítségével...stb."

Na ezt a zöldséget honnan vetted? Az ember már régóta Homo sapiens sapiens volt, 1400ccm agytérfogattal, mire egyáltalán használni kezdtük a tüzet (gyújtani még nem tudtuk). Viszont elõtte már millió évek óta mindenevõk voltunk, fehérjével a táplálékunkban. Ráadásul a sütés-fõzésnek nem is igazán az állati tápanyaggal kapcsolatban van szerepe, hanem arról van szó, hogy a fõzés az amúgy ember számára emészthetetlen dolgok "elõemésztése", fõleg a növényi rostok, cellulóz.

Emellett a fehérjefogyasztásnak semmi hatása az agytérfogatra. Izmok fejlõdésére annál inkább.

"a gõzgép csak olcsóvá tette az energiát és az utazást, nem létfeltétel"

Csak. 😄 Mondok egy fura dolgot: a civilizáció sem létfeltétel. Nézd meg, hogy hánymillió faj van meg nélküle csak itt a Földön!

"Alexandria Héron már az ókorban felismerte a gõzben rejlõ lehetõséget"

A lehetõséget igen. A gyakorlati alkalmazást nem.

"mégis 2 ezer évig elvolt az ember szél-,vízimalommal, állati erõvel"

És amikor áttértünk, onnantól 150 év alatt többet fejlõdött a technika, mint elõtte 10000 év alatt.

"másik példa, hogy míg a világ nagy részén íjjal nyíllal vadásztak, addig az Ausztrál õslakosok nem ismerték és bumeránggal vadásztak, így se haltak éhen, bár lehet ezért nem fejlõdtek gyorsabban"

Az íjászat egy fejlett technológia(õskori színvonalon persze), de rengeteg alternatívája van. A gõzgépnek elvi alternatívája van, gyakorlati nem nagyon. Elvben lehetne más folyadék is, nemcsak víz, de a víz az, amibõl sok van.

"ahhoz hogy egy földönkívüli civilizáció eljusson hozzánk, vagy felvegye a kapcsolatot velünk rádióhullámok segítségével ahhoz nem feltétlen azt az utat kell bejárnia mint minekünk embereknek"

Ezzel teljes mértékben egyetértek.

Desiderata
a polip nem buta lény a többi állathoz képest
de egy kutya is tudja használni például a kilincset, még sincs a mi agyi szintünkön

a mikroprocesszor gyártó gépet el kellett készítenünk, egyébként ha már volt forrasztópáka a kezedben akkor tudod hogy kell hozzá ügyesség

konkrétan az intelligencia fejlõdésének is a tûz volt a kulcsa, megsütötte a húst rajta az õsember, a fehérjétõl pedig robbanásszerûen nõtt az agyi térfogat
majd az ércekbõl fémet nyert ki tûz segítségével...stb.

a gõzgép csak olcsóvá tette az energiát és az utazást, nem létfeltétel
Alexandria Héron már az ókorban felismerte a gõzben rejlõ lehetõséget
mégis 2 ezer évig elvolt az ember szél-,vízimalommal, állati erõvel
az elektromosság felismeréséhez se kellett gõzgép, csak széles körben terjesztéséhez segített hozzá

másik példa, hogy míg a világ nagy részén íjjal nyíllal vadásztak, addig az Ausztrál õslakosok nem ismerték és bumeránggal vadásztak, így se haltak éhen, bár lehet ezért nem fejlõdtek gyorsabban

ahhoz hogy egy földönkívüli civilizáció eljusson hozzánk, vagy felvegye a kapcsolatot velünk rádióhullámok segítségével ahhoz nem feltétlen azt az utat kell bejárnia mint minekünk embereknek
de tény hogy vannak olyan ismeretek amikkel rendelkezniük kell, és a testfelépítésünknek segíteni kell ezt a megismerést
dronkZero
Mondjuk a polip éppen igen rossz példa, én láttam videót, ahol egy polip lecsavarja egy befõttesüveg tetejét, hogy hozzáférjen a benne lévõ kajához. Ezt én azért nem nevezném jelentéktelennek, sem agyi, sem ügyességi szempontból. De nem a kézügyességen múlik a mikroprocesszor, mi sem kézzel gyártjuk.

Az más kérdés, hogy olyan testfelépítéssel csak a vízben lehet meglenni, a technikai fejlõdésnek meg az elsõ lépése a tûz használata, tehát defaultból bukó a polip civilizációs fejlõdése.

Aztán...
Alaptétel, hogy egyetlen értelmes faj per bolygó. Volt egy másik is...ki is irtottuk.

Kerék. Nem a közlekedés a lényeg, hanem a gépek. Egy forgó szerkezet már nagyon sok mindenre használható. Csörlõ, dugattyú, fogaskerék.

A gõzgépes témát nem is értem. Mi az, hogy nem kellett volna a mai szinthez? A mai szinthez bizony kell az elmúlt 10000 év fejlõdése, nem lehet csak úgy kihagyni belõle dolgokat. Egy gõzgépet meg pláne nem.
Elektromosság effektíve a gõzgép folyománya, az erõmûvek(hõ és atom) turbinái például gõzgépek. Csak van bennük 250 év fejlõdés, nem annyira az a tipikus feketére festett, gõzölõ-füstölõ steampunk téma, de attól még gõzgépek...

Pluskast
Ezt már egyszer én is leírtam ide 😊)

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Desiderata
ha tud akkor miért nem csinál? a lábasfejûeknek a legnagyobb az agya a testükhöz képest, bár intelligenciájuk lényegesen nagyobb mint a többi állatnak, mégis õk állatok, mi pedig emberek vagyunk,
abban hogy mi értelmes lények vagyunk nagyban belejátszik a testfelépítésünk

játszhatunk a gondolattal, tegyük fel van egy szárazföldi lény polip karral
eljutnak odáig hogy fejlett nyelvük van, megjelenik az írás
ekkor még a polip kar megbirkózik a feladattal
azt mondják hogy az ember legnagyobb találmánya a kerék volt, ezt egy polip hogyan készítené el? jó, elvileg kõvel kifaraghatja, de az is lehet hogy gyors lába van, tud nehéz dolgokat cipelni, vagyis nincs szüksége kerékre
...
ahhoz hogy ûrutazásra képes legyen egy lény finom kézre van szüksége, polip karral a technikai fejlettségnek korláta van, egy mikroprocesszort hogyan készít el?
de cáfoljatok meg
egyesek szerint a gõzgépnek se kellett volna megjelenni hogy a mai szinten legyünk
szóval errõl érdemes lehet filozofálni
Mit nem tud a polip kar, amit az emberi kéz igen?

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Mással nem is feltételezhetünk, csak azzal, amink van. Feltételezzük hogy szén alapúak, de bizonyítékunk nincs rá. Azt is feltételezzük, hogy az élet kialakulásához jelentõs mértékben hozzájárulhat a viz és a levegõ (azért nem írom azt, hogy szükségesek, mert már itt a Földön bebizonyosodtak, hogy egyes baktériumok megvannak nélkülük...). Aztán itt van ez, hogy egy intelligens faj hogyan nézhet ki. Azért képzelik egyesek emberszerûnek, mert ahogy elõttem is írták, egy emberszerû, két kezû-lábú-szemû kis zöld emberkét könyebb elfogadni vagy elképzelni, mint egy hatlamas, polipszerû lényt, ami a hatalmas gázzal teli "zsákjaival" lebeg a föld fölött.
Lehet, hogy a Föld egyedi, hogy nem sok ilyen "kék bolygó" van az univerzumban, de az élet bebizonyitotta, hogy nagyon jól tud alkalmazkodni a környezethez, nem olyan gyenge, és nem olyan könnyen kipusztítható, mint azt ahogy nem is oly rég gondoltuk, ezért szerintem se nem az a kérdés, hogy létezik-e Földön kívül élet, hanem hogy HOL létezik a Földön kívül elét?

Desiderata
mivel még senki nem találkozott idegen élõlénnyel, ezért bizonyítékról felesleges beszélni, csak feltételezhetünk az emberi logikát felhasználva
Mivan, ha olyanok, mint a hangyák vagy a méhek? Egyenként nem mennek semmire, csak mint egy boly.

Murder3
feltételezni mindent lehet de ez nem bizonyíték valami tényleges létezésére.

Deadliest Project LIVE acc:DPmurdeer