47
  • WinG
    Szerintem korai még a NASA-t leírni. Hatalmas potenciál van benne, épp csak az USA most nem kezeli úgy az űrkutatást, mint ezelőtt harminc-negyven évvel. Szerintem egyetlen döntésbe kerülne, hogy újra generációkkal törjenek a riválisok elé (most csak egy generációval vannak előttük).
  • NEXUS6
    Ma vettem meg az Invázió című filmet, az is pont ezzel kezdődik.

Amúgy a ma már hyperbiztonságosnak tartott Szojúz rendszernek is volt 2 halálos balesete. Ha az is 7 embert tudna szállítani, akkor már az oroszok is elvesztettek volna 14 embert extrába. Így 4-gyel megúszták.

Sajnos mivel a shuttle orbitere egy integrált, kevésbé moduláris rendszer, nem úgy mint mondjuk egy Szojúz, ezek az ajánlások gyakorlatilag megfogadhatatlanok lesznek még vagy 30 évig, amíg végre valaki egy normális szállító rendszert kifejleszt. Bár az is lehet/valószínű, hogy az már nem a NASA lesz.
  • WinG
    biztos megvan annak is a logikus magyarázta, hogy miért nem ezt használják. ha csak ezen múlna... nos, valakinek tuti eszébe jut ez a megoldás is. valószínűleg az építés előtt sokféle variációt kipróbáltak és elvetettek.

szomorú amúgy mind a columbia, mind a challenger esete. azért az űrsiklók így is szép pályafutást tudhatnak maguk mögött, mégha alapvetően nem teljesítette azokat a célokat, melyeket kitűztek elé.
  • torcipepe
    azon vajon gondolkodtak a NASA-nál, hogy az űrsiklót a külső üzemanyagtartály tetejére tegyék át?? az űrsikló hajtóművét áttenni a tartály aljára, a kettő közé kapcsolót tenni, végül a segédrakétákból 3-at még a szélére csatolni és tadá.. kész a biztonságosabb űrsikló. kis költségből meglehetne valósítani és nem lennének az oroszokra utalva, míg kijönnek a újjal.
  • Athlon64
    Az űrsikló szárnyai tették lehetővé, hogy ne valahol az óceánba landoljanak az asztronauták hanem egy hagyományos reptérre is le tudjon szállni.
  • dez
    Már hogy ne lett volna értelme? Sőt az volt az egyik lényege: azok segítsévével tudott a küldetés végrehajtása, és a légkörbe való visszatérése után repülőgép módra leszállni.
  • hodobaj
    Sajnálom hogy nyugdíjba mennek az űrsíklók, ha nem is volt szinte semmi értelme a szárnyaknak legalább jól néztek ki.