105
  • toto66
    És a teheneket rá kell venni a szelektív ürítésre C:
  • njozef
    >hozzászólásom a témához:Szerintem egyszerüen meglehetne oldani a metán gondot!
    >a haszonállatokra metán gyüjtő kis szerkezeteket kellene szerelni! Eme szerk.
    >kis palackba gyüjtené a gázt és mikor televan egy figyelmeztetőjelzés tudatná
    >hogy kikell cserélni üresre, atelieket pedig hejileg nagyobb palackba vagy
    >központilag nagyobb tartájba átfejtik és járművek hajtására használnák fel. >Hiszen tökéletesen élégő gázról van szó vagy nem! A metánt már sokhelyen
    >alkalmazzák egyes országokban!Ezért felesleges átállni a kenguruhúsra vagy más
    >hejettesítő húsfélék,tenyészállatokra átállni! Sőt ígymég hasznotis hoznának >csak kikell használni! Csak ott kell a bakteriális átállás az állatoknál ahol
    >nincs anyagi lehetőség a technika alkalmazására pld.:háztályikban,tanyákon!Itt
    >neméri+ használni de aki vállalja a palack cseréket azoknak begyüjtés után is >van haszon mert felhasználható környezetkárosító anyagot adtak le!
  • toto66
    Voltam a Mátrai Hőerőműben, és ott égették a szemetet is. Nos a lignithez keverve elérte az 1%-ot is néha, valamint mivel nem erre készült, így gyakrabban kellet karbantartani, és elég büdös volt mikor égették!
  • toto66
    Azért ott is emberek laknak és nem szerenék szagolni...
    Másrészt a trágyát elégetjük meg beton silóban tároljuk (az EU miatt), és műtrágyázunk...
    Tényleg környezetkímélő eljárások!
    Szarvasmarha pedig sokkal kevesebb van most kishazánkban, mint rendszerváltás előtt, így azután hatalmas energia forrástól esett el Tatabánya...
  • schrank
    tatabányán leszavazták a trágya telep erőmű beruházást mert hogy turisztikailag nem kifizetődő , mert aztán tatabánya nagy turisztikai látványosság : van 4 LTP meg egy turulszobor a sok fasz panelproli meg a büdösre hivatkozva nemmel voksolt
  • toto66
  • Mateus
    Nagyon nem értek a témához, de szeretném kifejteni a véleményem. Én egy ideje egyre komolyabban foglalkozok testépítésel, és azt tudom mondani hogy a nővényi szénhidrátok ugyan olyan fontosak mint a hús. (Ha kevés növényt eszek, lemerülök és nem megy olyan jól, ha viszont kevés húst, akkor meg nem tudok fejlődni...) Fontos dolog az is hogy milyen minőségű húst eszünk... vannak ezek a kitenyésztett hús disznók, a mangalica zsírja sokkal egészségesebb (a sima étolajnál is különb sztem, a mangalica zsírnál meg az oliva :D... ), ha sok disznót vagy marhát eszek akkor nagyobb az esélyem rá hogy hízzak, ezért ezt kiváltom csirkével, nyúllal, hallal stb. Ugyan akkor a testépítő étrendhez nagyon fontosak különböző növényi olajok is (pl lenmagolaj) Ezért úgy gondolom renttenetessen fontos hogy változatosan táplálkozzunk, de az arányok is nagyon fontosak... Az embernek az evolúció során volt ideje hozzászokni a húshoz, miután lejött a fáról és állatokat ejtett, de azt sem szabad elhanyagolni hogy lehetnek olyan emberek is akik nem emésztik olyan jól a húst, de vannak szénhidrát érzékeny emberek is... Én nekem pedig a tej emésztése okoz gondot (laktóz miatt), tehát üzenem a megrögzött vegáknak és húsevőknek is, hogy ez olyan összetett dolog, hogy még a jelenlegi tudományos ismeretek sem elegek ahhoz hogy konkrétan eldöntsük mi a jó (egy két táplálék kieg amit szedek.. tudják mit csinál, csak azt nem hogyan :D ), és akkor még mindig ott vannak az egyedi tulajdonságok. Jah, aki meg köpköd az állatok levágására, annak meg mondom hogy az ember egy kiemelkedett állat, úgyhogy ösztönök nekünk is vannak, nyulat szoktam levágni, és élvezem, imádom megenni utána a frissen, (ép hogy kihűlt) kisütött máját, és nem bántom az állatot, probálom úgy csinálni hogy minél kevesebbet érezzen (úgy is megöregedne egy idő után, és csak több növényt eszik a kelleténél, aztán meghalna, életét pedig nem túl hasznosan, lényegében, táplálkozással, szaporodással, és szarással tölti)... Ennyit akartam, bocsi ha kicsit hosszú lett, de minden BESZÉLGETŐtémához kapcsolódó, gondolatomat le szerettem volna írni.
  • nickwearby
    " És azok a vegák, akiket ismerek jóval intelligensebbek, és okosabbak az átlagtól. "

Aha, helyesen írni/fogalmazni viszont már nem tudnak....
    (gy.k.: okosabb az átlagnál!)
  • A1274815
    "Ez a modern kapitalizmus, kurvák, politikusok, áskálódók, magamutogató hülyék("celebek") édenkertje."

Másképpen fogalmazva: mázlista pszichopaták, nárcisztikusok, hisztriónikusok, borderlinok és korrupt egyebek édenkertje.
  • Sanyix
    mármint ami logikusnak tűnne lenne az a beszámításnál a legutolsó dolog, tehát ami legkevésbé számít.
    Ez a modern kapitalizmus, kurvák, politikusok, áskálódók, magamutogató hülyék("celebek") édenkertje.
  • Sanyix
    A nagy fizetés sajnos nem az észtől és a képességektől függ, hanem elsősorban szerencsétől, ismerősöktől, nyalakodástól, családtól, és nőknél az alaktól. Ami logikus lenne az a két utolsó dolog.
  • macselek #94
    Szerintem maradjunk annyiban, hogy igenis lehet vegetáriánusként teljes életet élni, ez nem elmélet, ez tény. Viszont a húsevők is ugyanúgy élhetnek teljes életet, és a hús is csak annak mérgező, akinek maga a húsevés lelkiismeret furdalást okoz (mint én). A vegáknak meg fontos lenne, hogy ne fölényeskedjenek, mert ezzel azonosítják az egész témát az emberek, és ez a negatív reklám eltaszíthat sokakat a vegetáriánusságtól. Tiszteljük a másik ember véleményét, mégha nem is értünk egyet vele, és ne ellenségeskedjünk.
  • Bandew
    Bakker ez pont, mint a South Parkban!
  • szvini
    :D elment legelni bánatában :D
  • toto66
    Egyszer egy "szektás" meg akart téríteni, és elég nehéz volt megszabadulni tőle, mert ugyan ott dolgoztunk. Végül úgy sikerült, hogy megkérdeztem tőle: abban az eljövendő világban lesz bűn? Azt válaszolta, hogy természetesen nem, még az állatokat sem kell megölnünk, hogy ehessünk, stb...
    No akkor én nem akarok élni abban a világban, mert minden amit szeretek ebben az életben az bűn (szerintük), tehát nekem csak szenvedés lenne az az élet!
    Többet nem zargatott...
  • toto66
    A sületlenségre példa:
    "A disznó mindenevő, de nem szoktak neki húst adni, és úgy is simán megnő"
    A disznónak (ha hízó) 8-12 hónapig kell élnie maximum, ha tenyészállat akkor is csak pár évig! Ez alatt rengeteg húslisztet eszik meg, és nem számít mennyire egészséges számára! Persze családi neveléskor kaphat "vega" moslékot is, de attól nem fejlődik baromi gyorsan és nem is lesz egészségesebb.
    Ha egy malac megsérül a többiek egyszerüen megeszik. Ahhoz hogy a természetes táplálkozását vedd figyelembe, a vaddisznóét figyeld meg! Az emberszabásúak közül a gorilla és az orángután tisztán növényevő! Lehet a csimpánz is töbször fogyasztana húst, ha hozzájutna.
    Persze én soha nem mondtam, hogy az ahogy egyesek zabálják a húst az egészséges, de a "vega" sem!
  • A1274815
    "Én 7 éve vegetáriánus vagyok és az agyammal 7 számjegyű nettó fizum van (Mo.-n)"

Vezetőibeosztás? Manager?
  • toto66
    Ha okos vagy miért írsz szamárságokat?
    Vagy netalán politikusnak, vagy bankárnak tetszik lenni, akkor meg kevés a "fizu" ahhoz hogy dicsekedj vele.
    Egyébként a programozó matematikus is tud sületlenségeket állítani, ha nem a szakterülete...
  • skydrake
    "Egyébként úgy tudom a húsban lévő fehérje az agynak ad főleg táplálékot, és ezt a vérvegák hülyesége bizonyítja is, hiszen testileg nincs bajuk, de agyilag erősen visszafejlődnek, nem lepődnék meg ha a mai divatvegák megöregedve agyhalott zombiként töltenék napjaikat egy öregotthonban 24/7 falat bámulva."

Ez nem igaz...
    Én 7 éve vegetáriánus vagyok és az agyammal 7 számjegyű nettó fizum van (Mo.-n)
    És azok a vegák, akiket ismerek jóval intelligensebbek, és okosabbak az átlagtól. Einstein is vegetáriánus volt.
  • John Cena
    jó ez a fingós tehenes kép:D
  • szvini
    :) a többiek már elég jól beoltottak akkor én már nem szolok semmit, csak ülj leés 1es, büszke lehetsz magadra hogy vega lettél és jobb lett. Képzeld van olyan is aki nem, mik vannak..., meg a vega kajákból is van egy nagy halom mű szar, szal ugyanott vagyunk ahol a part szakad.
    ja és a húsevő növénnyel mivan? az tán paradox? vagy eltévedt a biológia órán?
  • bmw
    Szinten, regen kertes most panelban lakom.
    Es eszem hust, de pl ha Nekem kellene levagnom hat lehet nem ennek, ennyi.
    Meg eszem de nem vagyok meghalva erte ha pl nem ennek.:)
  • aki kérdez
    "Egyébként úgy tudom a húsban lévő fehérje az agynak ad főleg táplálékot, és ezt a vérvegák hülyesége bizonyítja is, hiszen testileg nincs bajuk, de agyilag erősen visszafejlődnek, nem lepődnék meg ha a mai divatvegák megöregedve agyhalott zombiként töltenék napjaikat egy öregotthonban 24/7 falat bámulva."

Ha egy apró helyesbítést megengedsz, az állati és növényi fehérje csak a forrás/képződés szempontjából különbözik, ezt jelöli az állati/növényi kifejezés. Szemben a zsírral, ahol már jelentős különbségek vannak, egészen más élettani hatással.
  • A1274815
    "(szerintem 1xüen csak "emelkedjünk ki a tömegből" arcoskodás...kivéve ha valami genetikai vagy más,egészségügyi okból nem tud húst enni)"

Lásd #45-ös hozzászólásom. Nem poénnak szántam.
  • cateran

A vegások (már akik nem valami egészségügyi okból azok) egy szinten vannak a szememben a homoszexuálisokkal-nem természetes...(szerintem 1xüen csak "emelkedjünk ki a tömegből" arcoskodás...kivéve ha valami genetikai vagy más,egészségügyi okból nem tud húst enni)
    A "csakhúsi" szintén..azok meg ragadozónak képzelik magukat...
    Amúgy 1 állat megöléséhez és feldolgozásához nem maga a cselekedet nehéz,hanem az ismeret,hogy "mit és hogyan".....lásd csirke levágása:)...
    Javasolnám a nagy vegásoknak a nehéz fizikai munkát és/vagy a sarkköri életet....
  • Sanyix
    a vegetáriánusság sima idiotizmus, mint ahogy a ááá "éncsakhústeszem" dolog is.

Mind2-t KELL enni, és mind2-t kívánnia kéne az embernek (igen én vágyom egy jókis csípős paprikára a husi mellé :D).

Méghozzá egyenlő arányban. Én régebben kevés zöldséget ettem, és sok húst, egy ideje már több zöldséget eszem ugyanannyi hússal. És úgyérzem jobban vagyok, jobban pörgök, és pl megállt a hajhullásom, sőt visszafordult növésbe. Tehát valószínűleg vitaminhiányom volt. Mostanában naponta eszek banánt vagy narancsot, és paprikát, meg paradicsomot, ezekhez már csak némi tojás kell, valami husi, és ahogy utánaolvastam, minden szükséges anyag bennük van, ami embernek kell.

Aki szerint a hús undorító, az kövessen el öngyilkosságot, mert ő is abból az undorító húsból van, vagy ha az a baj hogy döglött, akkor menjen elő marhát rágcsálni, majd beszámolhat róla hogy tűri, meg hogy fincsi volt-e...

Egyébként úgy tudom a húsban lévő fehérje az agynak ad főleg táplálékot, és ezt a vérvegák hülyesége bizonyítja is, hiszen testileg nincs bajuk, de agyilag erősen visszafejlődnek, nem lepődnék meg ha a mai divatvegák megöregedve agyhalott zombiként töltenék napjaikat egy öregotthonban 24/7 falat bámulva.
  • torreadorz
    "A kiegyensúlyozott táplálkozás a lényeg."
    Ez a legfontosabb az egészben szerintem is.

"Ez ilyen harcos vegáktól megy fel az agyvizem, mint mcninja. "

Hát még nekem :)
  • Molnibalage
    Hát ez a "hús méreg" beszólás elég merdek volt...

A kiegyensúlyozott táplálkozás a lényeg. Mellesleg nem minden ember egyforma. Van genetikai diveriztás is. Ez ilyen harcos vegáktól megy fel az agyvizem, mint mcninja. Én nem vagyok és ismerősem körében közel távol én vagyok a legegészségesebb. Ha évi egyszer van valami bajom (1 napig fáradtnak érzem magam...) akkor sokat mondok. Gimiben 4 év alatt egyszer voltam beteg. Egyetem 7 éve alatt egyszer... Sportsérüléseim voltak csak.
  • lapaleves
    jav: 40 kg --> 40 font (nem tuti így emlékezetből, de több, mint 1 nagyságrend)
  • lapaleves
    az ugye mindenkinek világos, hogy az "úgyis ott van a tehéntelepen" állatok a zöldfelületet nagyon rosszul hasznosítják? volt erről valami számom, hogy 1 font marhahús valami 40 kiló krumpli "elől veszi el" a területet.

azért hiszi mindenki valami létfenntartáshoz szükséges dolognak a húst, mert az ipari termelés rogyásig rakja az asztalt vele. ahol a napi adag egy tál rizs, ott is végeznek az emberek fizikai munkát.

itt hívnám fel a figyelmet, hogy Einstein talán már akkor látott egy relatíve egyszerű összefüggést: az ipar olajból tenyészti a marhákat. múltkor valami faszi számolgatta, hogy az amcsi sajtburgerek teljes előállítási költsége (a trágyahordó trakesztól a fagyasztás-sütésig) annyi co2-ért felelős, mint az összes suv.

én is eszem húst, bár halat "ökológiai" megfontolásból már nem. imádom is szinte mindenek felett. a különbség annyi, hogy én egyes véresszájúakkal szöges ellentétben felérem ésszel ennek a fenntarthatatlanságát és közelgő végét.
  • toto66
    Hát vannak mérgező növények és állatok is (pl.: nyílméreg béka), de senki nem ezekkel akar táplálkozni. Hogy a hús, méreg az akkora ökörség, hogy kezdek hinni abban, hogy "amit eszel azzá leszel", csak nem úgy ahogy gondolták, hanem aki csak "legel" az elég ökör lesz...
    Ajánlom azoknak akik egészségtelenül táplákoznak, olvassanak el valami komolyabb könyvet is a táplálkozásról, ne csak a "norbifittes" marhaságokat!
    Egészségtelenül táplálkozik az akinek valamilyen szempontból egyoldalú a étrendje!
  • torreadorz
    "De a hús az méreg..."

Erről lennél szives felvilágosítani a több millió ragadazó állot is légyszi légyszi... szerencsétlen hülye ragadozók és mindenevők, folyamatosan mérgezik maguk. Nem is értem hogy nem döglik meg mind az első falat után...

", ráadásul káros a környezetre az előállítása,"
    Mármint minek? A hús előállítása káros a környezetre? Érdekes, ezt meg mond meg a többi százmillió növényevőnek hogy ők károsak a természetre... csoda hogy ki nem haltak a növényevők már vagy 3 milliárd éve...

" és legfőképpen egyáltalán nem gazdaságos..."
    Hogy értve nem gazdaságos?

Az a lényeg hogy egy szerencsétlen lüke vagy aki elhisz minden baromságot. Egyrészt tudhatnád hogy az embereknek szükségük van állati eredetü dolgokra, főleg gyerekek esetében akik még jóval gyorsabban nőnek mint egy felnőtt. Feltételezem akkor szerinted nem egészséges a tej sem, sőt a halak húsa sem, lévén mindegyik állati eredetü...

Arra meg nem gondolsz, hogy az a szerencsétlen növény, amelyiket te megeszel, egy ugyanolyan élőlény mint bármi más. Ugyanúgy megdöglik amikor te levágod, ergó ugyanugy halott "húst" eszel mint bárki más, ugyanugy él, védekezik mint bármely más élőlény. Nem véletlen hogy rengetek növény alapból MÉRGEZŐ! Az a növény nem azért nő hogy a szerencsétlen hülye vegának legyen a kajája, sőt kifejezetten nem szereti ha megeszi, ezért is probálja meg ezt elkerülni mindenféle módszerekkel. Te meg szerencsétlen hülye vagy aki azt hiszi hogy az a növény azért él hogy az ember megegye és egészséges legyen tőle. Hát nem.

• Motoroj
    Igen, felénk szokás odadobni a disznóknak a fehérjehulladékot.

Nálunk a disznóhús az egyik legfőbb alapanyag, mégis karcsú vagyok és alacsony a cholesterinem is. De mindenfélét eszünk, természetesen zöldséget, gyümölcsöt is.
  • Motoroj
    Liquid hydrogen: 10.1 MJ/L
    Gasoline: 34.2 MJ/L

The hydrogen internal combustion engine is said to be about 38% efficient, 8% higher than gasoline internal combustion engine, while the fuel cell is 2-3 times more efficient than an internal combustion engine.

Tehát nem jobb, mint egy Diesel.
    Ellenben maga az üzemanyag pehelykönnyű, tiszta égésű, viszont nehéz tartály kell neki, és napi 1% elszivárog.

Jobban megéri hagyományos módon elégetni, mint üa.cellában.
  • Kornan
    A disznóknak is szoktak húst adni tudomásom szerint és akkor gyorsabban híznak,nőnek.

Szerintem valahol a kettő között van az igazság, érdemes húst enni, de nem mindegy, hogy milyet, pl disznóhúst nem valami egészséges, de inkább a halat vagy madárhúst már az egészséges étrend részének tekintem.És persze a növényeket sem lehet kihagyni, mert az sem egészséges, ha kihagyjuk. Talán csak növényekből + táplálék kiegészítőkből is összelehet állítani egészséges étrendet, de sokkal nehezebb.
  • mcninja
    6-éve Vega vagyok. Az állóképességem kétszer az egészségi állapotom 3-szor olyan jó lett mint előtte...
    Az ne dumáljon, hogy milyen vegának lenni, aki sosem volt az, vagy ha az is volt akkor sem ment tovább annál, hogy ugyan azt ette amit a húsevők, csak kihagyta belőle a húst...
    Ez egy tudomány. De a hús az méreg, ráadásul káros a környezetre az előállítása, és legfőképpen egyáltalán nem gazdaságos...
    És egy érdekes cucc egy ehhez hasonló beszélgetés:

katt IDE
  • toto66
    Az állandó "húszabálás" éppen olyan káros mint a vegetáriánus étrend. Ezt nem vitatom, de alultápláltságnak két változata van, a mennyiségi és a minőségi...
  • skydrake
    Látom kevés vegetáriánus olvassa az sg.hu-t. Jöttök ezzel hogy az ember mindenevő. Mandjatok még olyan midenevőt, ami minden nap eszik húst (3szor!). A disznó mindenevő, de nem szoktak neki húst adni, és úgy is simán megnő. Az emberszabású majmok is nagyon nagyon ritkán esznek húst. Más? Növényekben is van sok olyan, ami teljes értékű fehérjét tartalmaz. Változatosan kelll táplálkozni. Abba a kérdésben hogy jó vagy rossz a vegetáriánusság a mai napig sincs végleges döntés tudományos körökben sem. Statisztikailag pár évvel hosszabb, és egészségesebb életet élnek a vegetáriánusok. Először csak kevés húst akartam enni, de amióta tapasztaltam a kedvező hatásait, nem is tudom megenni a halott állatok testét. Undorító az egész. Ez van.. Nekem ez úgy jött, mint egy megvilágosodás, fogorvosnál olvastam azt a cikket amit belinkeltem lent. Én elég nyitott gondolkodású vagyok és mindent szivesen kipróbálok. Amióta nem eszek húst, nem híztam semmit. Szüleim és testvérem is túlsúlyosak. Kirobbanó fizikumom van, pedig ülőmunkát végzek és keveset mozgok. Mellesleg az állatok tömeges lemészárlása pazarlás és kegyetlenség.
  • Molnibalage
    Meg az éhhalál. A zöldségek és gyümölcsök nagy részét utálom. Ami meg van attól nem lakok jól.
  • toto66
    Én is, és tényleg sokan "megérik a pénzüket"!
    De, azért aki netán faluhelyen lakik annak természetes a disznótor!
    A normális dolgok ellen csak az olyan elpuhult, elkényesedett, kiszolgált, "juj látni sem bírom" emberek nyefegnek, akik TV-ből láttak csak lila tehenet, de soha nem "ganéztak" még a valódi alol, és nem is értik, hogy ez teljesen természetes, azzal szemben például hogy kutyát tartanak a 10 emeletes panelben.
    Egyébként régen kertesházban, most panelben lakom...