488
Elektromos autópályák (1/43 - 1/32 - 1/24)
-
#328 Eza bookline tényleg oda..sz!
Úgy látom pénzt kell szerezni! -
#327 Szia!
Látom vannak új dolgok is! Te ezzel játszol is vagy csak árulod?
A mercit lehet digitalizálni? -
ebigtom #326 Készletek, vagy autók vásárlásakor oda kell figyelni, hogy van-e az autókban világítás. A 2010 előtti készletekben szinte mindig volt világítás, de 2010-től csak a drágább készleteknél van ilyen. A készlet dobozán lehet látni: ha a képen világít az autó akkor az világítós, ha nem világít, akkor nem. Innen már az is világos lehet, hogy mi a különbség a látszólag nagyon hasonló 30 és 45 eFt-os készletek között.
Érdemes nézegetni a http://www.carrera-toys.com oldalt, ahol minden autó típusnál megvan, hogy van-e benne világítás.
A Digital 132 autók mind rendelkeznek világítással. -
ebigtom #325 Ha már a autópálya vásárlásról van szó, akkor tapasztalataim szerint Magyarország elég siralmas helyzetben van. Szóra érdemes választék egyedül Carrera GO! készletekből van a boltokban, de az is gyér. Néhány boltban kapható még F1-es Digital 132-es készlet, de minden nagyon drága, más márkával meg végképp egyáltalán nem találkoztam (illetve noname-ek voltak még elvétve). Nagyobb választékkal két helyen találkoztam. A Dunaplázában levő happybox játékboltban, és az Asia centerben levő Galaxy játékboltban. Mind a két helyen elég sok féle készlet volt - még EVO készletek is - és voltak alkatrészek, részegységek is. Persze minden elég drága volt.
Web boltok frontján kicsit jobb a helyzet. Vannak a normál webes játékboltok. Ezeknél a választék picit jobb, mint az üzletekben, de főleg a GO! készletek dominálnak. Van a carrerabolt.hu, ahol a legnagyobb a választék mind közül. Itt szinte mindent kapni és az árak is már-már elfogadhatóak. Az itt vásárolt termékeket egyébként át lehet venni személyesen is az Asia centerben.
Jelenleg árak szempontjából a legjobb a bookline, ahol most nagy akciókkal lehet kapni készleteket, autókat és alkatrészeket is, és elég nagy a választék is.
Akinek van Németországi ismerőse, érdemes megpróbálkozni a német eBay-el. Óriási a választék, és mérsékeltek az árak.
Ja, és nem említettem még: van pár apróság, amit tőlem is be lehet szerezni. Itt lehet megtekinteni a választékot: http://picasaweb.google.com/eBigTom/CarreraAutopalya# -
#324 Szia!
Nem biztos, hogy jó elgondolás!
Megnéztem a carrerabolt oldalát, most sok szép evolutiont töltöttek fel Karácsony elött. A digitalból szegényesebb a választék.
Én csak az itteni vásárlással számoltam, ha be tudod szerezni kintről a szettet lehet, hogy módosul az arány.
Ha veszel egy evolutiont a két autó digitalizálása 10E. Kell két irányító is (ha már négy autód van lehessen egyszerre használni). Én a Wirelessel számoltam 21E (a kézi is egy 20-as). Lesz a szettben két evolution irányító, egy trafó, egy indítópanel amivel nem igazán tudsz majd mit kezdeni.
Ha digitalt veszel, nem kell digitalizálni, irányítót venni és lesz még plusszba két váltód 22E.
Lesz egy eladó digital trafód, és egy indítópaneled (vagy tartalék).
Egy meglévő szett esetén jó bővítésre egy másik szett vétele.
Ha már meglesz a két szett (mindegy, hogy milyet veszel)utána nem érdemes így bővíteni. Az alapszettben a legkisebb ívű kanyar van. Inkább pitstop, keresztváltó, nagyob ívű kanyar, sávszélesítő vételét javasolnám.
De ha veszel két autót 30E, két távirányítót 21E, egy pitstoppot 20E, egy körszámlálót 14400Ft és egy keresztváltót 14900Ft. Meg lesz mindened ami kiegészítő kellhet. Ez egy 100-as, mint a digital 3 autós pályája.
Én a kiegészítőket választanám! Nagyon megdobja a játékélményt.
A pitbox 3 egyenes szakasszal bővíti a készleted, a körszámláló kettővel (nekem a Pro-X-hez járt egy plusz egyenes), a keresztváltó szintén 2 elem.
Ha bővítésen gondolkodsz, azt jelenti megfertőződtél! Akkor meg úgy sincs megállás! :-))
Milyen alapszetted van?
Ja, és nekünk lassan annyi pályaelemünk lesz, hogy el is adhatunk belőle. Én már nem tudom összerakni a lakásban az egészet. A vaterán is beeshet néha egy eladó evolution szett bagóért.
A döntés a tied! -
Umi2 #323 Üdv a "csapatban"! Örülök hogy bővül a létszám .Sajnos a carrerához nem értek, de arra vannak itt "szaktársak".Gondolom, ha a pálya kompatibilis akkor nem lesz gond.A carrera vebshopján láttam már harminc körül komplett készletet. Én is azért vettem két scalextric készletet, mert jobban jöttem ki, mintha külön elemeket vettem volna. Bár én még "csak" analógba nyomulok.
-
Balublooe81 #322 Üdv! Ahogy olvasom a hozzászólásokat úgy látom a "barkácsolás" legalább akkora élmény mint maga a játék. Én is gondolkodok fejlesztésben mind a pálya nagysága mind pedig autók tekintetésben. Carrera digital 132 alapkészletem van. Ha külön veszek pályaelemeket és digitális autókat az elég nagy költséget jelent, ezzel szemben ha veszek egy megfelelő evolution készletet és digitális átalakítót a két készletben lévő autóhoz, rengeteg pályaelemhez és kvázi digitális autókhoz jutok jóval olcsóbban - szerintetek működik az elméletem? -
Umi2 #321 Szia! Mindenképpen érdemes egy másik trafó. Elektronikai boltban lehet kapni paneltrafót, műanyag tokban műgyantával kiöntve, de azért érdemes berakni egy műanyag dobozba. Linkelek egyet hogy tudjátok mire gondoltam, ezt találtam meg a leggyorsabban: http://elektronika.vatera.hu/elektronikai_alkatreszek/transzformator/panelbe_epitheto_trafo_paneltrafo_transzformator_184722037.html
Még dobozolással is lehet olcsóbb mint egy fz1. De bármilyen megfelel ami le tud adni 16v-ot. A 220v-os szerelésnél mindíg figyeljetek oda!!!
De lehet hogy kapható dugasztáp formájában is, majd utána nézek. -
#320 Umi!
OFF
Ma bütyköltem a terepasztalon egy kicsit. Régi FZ1 trafóval hajtom meg a váltókat meg a jelzőket. Egyszerre kell működtetnem két váltót meg egy alakjelzőt. 90%-ban sikerül, 10%-ban nem. Azt hiszem a trafó 1,2A váltó áramot tud leadni. A jelző régi konstrukció, talán 0,8A-t vesz fel. Az új PIKO váltó hajtóművek valószínleg kevesebbet, de az 1,2A kevés lehet. Meg még megy a világítás is. Lehet, hogy kell még egy váltó áramú trafó?
ON -
#319 A Carrera digital esetén állandóan ott figyel a 14V tápfesz a sínben. A motort meg talán PWM vezérli az elektronika, bár ebben nem vagyok biztos.
Irányíthatóságban óriási a különbség az analóg és a digi autók közt. Például az analóg autók fékezésénél egyszerűen a vezérlő poti csökkenti az sín feszültségét, az autó meg lassul a belső súrlódástól, még a diginél ellenáramú gerjesztést ad az elektronika a motornak, így valóban fékez. Ráadásul a fékezés erőssége 10 fokozatban állítható . -
#318 lámpája -
#317 Helló!
Írjad csak nyugodtan ezeket az okosságokat! Én úgy is suta vagyok ezekhez a dolgokhoz!
Hátha rám ragad valami!
Az irányváltás a Carrera digitálnál nem elméleti szintü. Az autó mehet az ellenkező irányba is, úgy, hogy a másik a "normál" irányban száguld. Persze ilyenkor nem ajánlatos sávot váltani! A fordított kocsival meg nem is lehet.
A Pro X pályára raktam az SCX kocsikat, (kíváncsi voltam, világít-e a lámpálya) egy olyan hátramenetet produkált, hogy nehéz lett volna tartani vele a tempót. Aztán ráraktam a menetiránynak ellentétesen, hatalmasat ment, persze csak a kanyarig! -
Umi2 #316 Álltalában az újabb autókat egyszerű digitalizálni, természetesen csak a saját rendszerükre A scalextric autóknál a DPR jelzésűeket a legegyszerűbb, az alján van egy csavar, miután kicsavartuk levesszük a fedlapot, széthúzzuk a csatlakozót, és közé berakjuk a dekódert. Az scx-nél külön van kompatibilitási lista, hogy digital kit1 vagy 2 kell hozzá, itt még a vezetőélt is ki kell cserélni, mivel az kapcsolja át a sávváltót. Fly, ninco, stb.. még nem láttam az országban, így nem foglalkoztam vele. -
Umi2 #315 Hát igen az ellenállás már csak ilyen. Erre megoldás lenne, ha elektronikus úton változtatjuk a feszültséget. Én építettem egy ilyen vezérlőt,működik is, csak még nincs teljesen befejezve. Ott a potméter egy feszültség szabályzó áramkört vezérel, ami egy szép nagy hűtőbordán van. Sajnos ez már nem fér bele a kézi vezérlő méreteibe, ezért kell egy külön doboz is. -
Umi2 #314 Ja és bocsánat a durván hosszú és összette mondatokért Ha esetleg valakinek van még kérdése szivesen válaszolok.(természetesen én sem tudok mindent) -
Umi2 #313 Digitáli rendszernél a pálya vezető részében állandó a feszültség, a szabályzóval az autóban lévő dekódernek adod az utasításokat. A dekódert elvileg bármire be lehet programozni, akár még hátramenetet is lehetne vele csinálni, miközben a pályán nem változik a polaritás.(aki látott már digitális vasútmodelleket, az tudja mire gondolok) Szóval a digit autód dekódere úgy van beprogramozva, hogy a vezérlő enyhe megnyomásával először a lámpákat kapcsolja fel ( és itt egyből a max feszültséget kapja, és szépen világít) aztán elindítja a motort, lassításnál akár még a féklámpák is működtethetők! ( kíváncsi vagyok mikor jelenik meg az első hangdekóderes mustang )
Ezt a kis szösszenetet nem kioktatásnak szántam, félre ne értse senki, és nem a tudásom fitogtatásának, csak szeretném ha olyan is tisztába lenne a játéka működésével ( természetesen csak az akit ez érdekel), aki esetleg nem konyít az elektronikához. -
Umi2 #312 Erre a jelenségre egyszerű a magyarázat. Az analóg rendszernél elkezded lenyomni a vezérlőt, a pálya vezető részében elkezd nőni a feszültség, ennek hatására a motor elindul, és a ledek is elkezdenek világítani kb 1-1,5volt körül, mivel a led dióda ezért kell neki egy un. nyitó feszültség, ilyenkor tud rajta áthaladni az áram, és ettől világít, de kell egy munka ellenállás is ami meghatározza mekkora legyen az áram ami áthalad rajta, ellenállás nélkül tönkremegy. Ahogy emelkedik a feszültség, annál fényesebb a led, mert ugyan már világít a nyitó fesznél is, de nem teljes fénnyel. -
#311 Az EVO vezérlők nekem nagyon melegedtek, mivel a benne levő ellenállás gyakorlatilag hővé alakította a fölös energiát. Az egyik szabályosan égette a kezem : )
Nekem azért kellett ledeket cseréknem, simát és infrát is, mert az ütközéseknél egyszerűen kiégtek. Elvileg a led nagyon hosszú élettartamú lenne, de ha fel van melegedve nem nagyon szereti a mechanikai igénybevételt. Az infra cseréjénél jól jön egy digi kamera, mert az látható hulámhosszá konvertálja a fényét.
Nálam 3 digitális és 3 digitalizált autó fut. -
#310 Nekem sikerült megolvasztani a műanyagot a vezeték visszaforrasztásánál. Kell a vékony pálca! -
ebigtom #309 Ha valaki EVO pályán játszik, akkor a leglátványosabb különbség digitális és evo autó között, a lámpa kezelésében van. A digi autónál, ha elkezdem lenyomni a vezérlőt, először felkapcsolja a lámpát, de még nem indul el. Még jobban lenyomva elkezd mozogni is a szokásos módon. Az EVO autón csak akkor ég a lámpa, ha mozog is, és mintha az EVO autónál sebességtől is függene a világítás erőssége. -
Umi2 #308 Sziasztok! Raktam fel pár képet a másik topikba, akit érdekel az átnézhet. Barkácsoláshoz hosszászólva: tegnap szembesültem vele hogy vennem kell egy nagyon vékony pákát! Ugyanis a két scalextric corvettem-ben cseréltem ledet ( gyárilag sárga volt benne és nem tetszett ), nagyon kevés hely áll rendelkezésre, és a panelok is kicsik. A ledek illesztését meg lehet oldani, igazán a motor áramfelvétele okozhat gondot digitalizálásnál. Scx pályán volt példa hogy a scalextric autó egy idő után túlterhelte a vezérlőt, és lekapcsolt. -
ebigtom #307 Van eleve digitális autóm, digitalizált EVO autóm és sima EVO autóm is.
Képeket majd teszek fel. -
#306 Ah!
Ilyenre nem is gondoltam!
És te digitalizáltad az összes autót vagy vettél már eleve digital autókat?
Ha nem tolakodó a kérésem rakhatnál fel képeket is. Az indexen van egy másik ilyen fórum, inkább oda töltögetjük a képeket, mert ott könnyebb.
Esetleg reggelj oda is! :-)
Nekem is vannak régi Viperjeim (evo), azok még dörzskerekesek. :-)
Nagyon szeretem őket! Ahogy kiteszi a farát indulásnál. :-))) -
ebigtom #305 Nekem Carrera EVO-m van, amin digital autókkal játszom. Ennek két oka van: a digital autók kulturáltabban működnek, és ha átépítek digitálisra, akkor ott is fognak tudni futni.
Más gyártótól származó autót nem digitalizáltam. -
#304 Más gyártók autóit SCX, Scalextric, Fly, stb digitalizáltál már?
Neked most akkor Carrera digitálod van? -
ebigtom #303 Hali
Egy régi Carrera EVO-t akartam átépíteni, de miután szétszedtem, és szembesültem vele, hogy mennyire nem triviális, inkább nem barmoltam szét az autót.
Ettől függetlenül, meg lehet csinálni, csak készülni kell rá.
Ugyanakkor új fajta kompatibilis EVO autókat gyerekjáték digitálista átrakni - ilyet is csináltam már. -
#302 Szia!
Te csináltál már ilyet? -
ebigtom #301 A digitális átalakítás azért nem olyan egyszerű. Ahhoz, hogy beépíthető legyen a digi chip, több dolgot is módosítani kell:
1, Az autó tápvezetékét (két vezeték ami az áramszedőtől jön) el kell vágni, és rá kell forrasztani, egy csatlakozót, amivel a chip csatlakoztathatóvá válik.
2, Az autó motor vezetékét is el kell vágni, és rá forrasztani tenni egy csatlakozót a chiphez.
3, Ha az autóban van világítás, akkor figyelni kell arra, hogy a világítás (a LED-ek) ugyanolyan karakterisztikájú-e, mint a carrera, nehogy túlterhelje a chip-et, vagy a chip terhelje túl a LED-et. Természetesen a világítás vezetékeit is át kell forrasztani megfelelő csatlakozóra.
4, A Carrera digi chipen van egy kapcsoló, ami EVO/Digi mód között vált. Ez a Carrera autókon elérhető az autó alján, de ehhez szükség van megfelelő kivágásra az alvázon.
5, Szükség van az autó alvázán megfelelő felfüggesztési pontra, ahova a chip lecsavarozható.
6, Olyan chipet kell választani, ami elfér az adott autóban - 3 vagy 4 féle carrera chip is létezik.
Ugyanezek a szívások vannak a régi (2007 előtti) carrera EVO autókkal is.
A 2007 utáni EVO autók viszont mechanikusan és elektromosan is kompatibilisek, ott csak ki kell cserélni a chipet az autó saját áramköri lapjával (egy csavar), és át kell dugdosni a kábel csatlakozókat. -
#300 -
3dmark #299 Na, a fiam kérésére mi is összeraktuk a pályát! Még mindig Go!!!, de már szemezek a digital 143-mal, hogy az asszony is velünk játszhasson... -
#298 Régebben jobb volt. Most a gyenge árfolyam miatt nem süti az ebay : ( -
#297 Most már rémlik, hogy a szállítási idő miatt rendeltél kintről.
Köszi! -
#296 kb 5 ropi + posta. Itthon is van ennyiért:
link -
#295 Szia!
Küldtem mailt. -
Umi2 #294 Semmi gond, a rézre lehet forrasztani! Csak a motor és a lámpák érintkezőit kell elhajlítani, vagy levágni, aztán vezetéket forrasztani a helyükre. Egyébként milyen autót akarsz digitalizálni? Nem lehet olyat kapni carrerába? -
#293 Nézegettem az SCX belsejét a neten. Az áram vezetése rézlapokkal van megoldva a kábelok helyett. Nem kis kihívás lenne átépíteni nekem digitalis carrera chippekkel. -
#292 FEZ!
Mennyibe jönnek be angliából a Carrera chippek? -
#291 Csak a gyereknek építgetek egy kis analóg H0 asztalt. -
Umi2 #290 Látom FEZ "kolléga" is vasutazik, a slotcar mellett -
#289 A lényeg, hogy viszonylag nagy teljesítményű infra led legyen. Az én egyik autóba cserélni kellett az infrát. Mivel gyenge, nem vált, ha rögtön kanyar után van a váltó és az autó farol, de lusta vagyok kicserélni. Amúgy, ha van hely nem probléma a dekóder beépítése.
Az egyik régi, analóg áramkört meg beépítettem egy Mehano dízel mozdonyba, mert így igen kis feszültség mellett is stabil, nagy fényerővel világít a fényszórója. Álló helyzettől egészen maximum gázig.