127
  • cousin333
    "Igen csak azóta eltelt 7-8 év, és a felhasználók sokat okosodtak."

Hát, én ezt így nem mondanám. Sőt, azóta bejött rengeteg olyan ember, akik addig nem (és azóta sem) konyítanak a PC-hez, csak megnyitják a "zinternetet", és elolvassák az "íméleket". AZ XP ráadásul komoly előrelépés volt, kellett is neki elég sok idő, hogy kellően kiforrott legyen.

"hogyha a vista tényleg olyan jó lenne, akkor nem akarnák máris kihozni a windows 7-et a microsfot."

Egyrészt, már a Vista (azaz annak elődje) is 2004-re volt bejelölve, tehát nem a 7 jön hamar, hanem a Vista késett, nem is keveset. Másrészt, a Vista okkal vagy ok nélkül, de félresikerült operációs rendszernek van elkönyvelve, ebből a Microsoft nem jöhet ki jól (bár ki tudja, ha az XP mintájára még 2-3 évig piacon lenne, lehet, hogy sokkal jobb eredményekkel büszkélkedhetne majd). Így inkább továbbfejlesztik, csiszolgatják (tapasztalat azért van bőven, még így is sokkal többen használnak Vista-t, mint Linuxot), és kiadják új néven. Ez kicsit olyan, mint az a kísérlet, ahol nagy Vista utálók elé odaraktak egy elmaszkírozott Vistát (az új WIndows" felkiálltással, és az illetők nem győzték dícsérni :).

"A sebesség meg relativ dolog, de nekem az azért elég meggyőző (negativ irányba) hogy minden játéknál vista alatt kb. másfélszer akkora gépigény van megjelölve mint xp alatt."

A papír sok mindent elbír. Én inkább teszteket nézek, vagy kipróbálom magam, annak jobban hiszek...
  • gothmog
    "ez érdekes ellentmondásban van a hangzatos "a Vista csak egy átskinezett XP" szólamokkal"
    Hát igen egy átskinezéstől még nem kellett volna 3-ról 15 gigára(+swap) hízni a feltelepített rendszernek.
  • cousin333
    "Aki vistával kapta a laptopját jópár vásárló visszasírta az XP-t."

Egyesek meg már hisztériából is lecserélték, mert azt hallották, hogy a Vista sz@r...

"Nagy cégek nem váltottak vistára."

Ennek sok oka lehet.
    1. lásd, az előbbi hisztéria
    2. a megjelenésnél valóban voltak (elsősorban driver jellegű) problémák
    3. már kialakítottak egy jól működő XP-s rendszert, amit erősen megkavart volna a Vista (amúgy ez érdekes ellentmondásban van a hangzatos "a Vista csak egy átskinezett XP" szólamokkal). Céges környezetben még inkább igaza a "járt utat járatlanért..." kezdetű mondás.
    4. A feladataiknak az XP is megfelel, hiába jobb / kényelmesebb a Vista, nem éri meg rá váltani. (kicsiben ugyanez a helyzet mondjuk a digit fényképezőkkel is: a kis Áronka szülinapját egy alap 4 MPixeles géppel is meg lehet örökíteni, minek vegyünk 10MP-es, tükörreflexes gépet (noha a képminőség nyilván javulna))

+1: Már jó ideje jönnek a hírek a Windows 7-ről, amiben állítólag minden nagyon szép és jó lesz (noha több köze van a Vista-hoz, mint az XP-hez, igazság szerint az előbbi továbbfejlesztése), és inkább kivárnak. Sehol nincs az megírva, hogy egy cégnek az IT fejlődés minden egyes fokát le kell követnie...
  • torreadorz
    "De ha visszagondolunk akkor az XP-vel is ez volt mikor megjelent, mindenki szidta, hogy ez igy rossz, ugy rossz es hogy a windows 98`..."

Igen csak azóta eltelt 7-8 év, és a felhasználók sokat okosodtak. Most már nem lehet a torkukon csak úgy lenyomni a sok szart csak azért mert ez régebben egy müködő "modell" volt. Egyébként erről meg csak annyit hogyha a vista tényleg olyan jó lenne, akkor nem akarnák máris kihozni a windows 7-et a microsfot.
    A sebesség meg relativ dolog, de nekem az azért elég meggyőző (negativ irányba) hogy minden játéknál vista alatt kb. másfélszer akkora gépigény van megjelölve mint xp alatt.
  • cousin333
    A problémádat memóriahiány okozza. Bár én nem gondolom, hogy különösen nagyobb gépgénye volna a Vista-nak, de speciel az extra RAM-ot meghálálja. Főleg, ha az általad említett, közismerten memóriabarát programokat futtatod.

A megoldás: vegyél még 1GB RAM-ot. Kerül vagy 5-6 ezer forintba...

ui: feltételezem, hogy nem az Ultimate verziót próbáltad. Ha mégis, akkor megmagyarázhatnád, hogy miért pont azt, amelyikről biztosan tudható, hogy minden változat közül a legtöbb erőforrást igényli.
  • gothmog
    "és ha veszek új cuccot , nekem 1 perc alatt be kell konfigolnom, ezt a linux nem tudja..."
    Kicsit el vagy maradva. Nem tudom, mikoriak a tapasztalataid, de a jelenlegi fejlődési irány épp az, hogy mindenféle hardver kapásból, konfigurálás nélkül azonnal működjön. (ha belegondolunk, az egyszerű júzer szempontjából ez lenne a normális) Nem egyszerű dolog, mivel rengetegféle hardver létezik, mégis kezd egyre látványosabban működni. Na igen, ha valami spéci tv-tuner/mpeg/HD enkóder kártyád vagy speciális stúdióhangkártyád van, az más tészta. Egyelőre.

Netbookokra, nettopokora és netboxokra illetve multimédiás és internetes célra használt laptopokra pedig már most messze jobb választás pl. valamelyik *buntu változat, mint a túligényes vista, vagy akár az öregedő xp. Nem beszélve könyvtárak, internetkávézók, iskolák gépeiről. Főleg, hogy ezeket előzetesen kipróbálhatod az adott hardveren, és ha esetleg összeakad vele, vagy nem akarja kezelni, még mindig hagyhatod a fenébe az egészet, következmények nélkül. Csak egy üres cd.
  • cousin333
    Milyen viharos iramról beszélsz? Az XP idestova 7 éves múlt, de volt vagy 5 már akkor is, amikor megjelent a Vista. Azt ne mond, hogy ez gyors tempó...

Nem értem egyébként, hogy honnan jön az a kényszerképzet, hogy a Microsoft azért adta ki a Vista-t, hogy meg kelljen venni. Nyugi! Nem kell. Használjon XP-t, akinek az jön be (kiváncsi vagyok, ezen emberek közül hány átkozta el anno a gonosz MS-t, amiért a frankó 98 helyett kiadták az erőforrászabáló, helyfoglaló XP szönyeteget...). Ebben az esetben hardvervásárlásnál is ezt kell figyelembe venni, amihez nincs XP-s driver, azt ott kell hagyni a polcon. Vásárolj tudatosan!

Driver XP-re: ezzel a kéréssel talán az adott kiegészítő gyártójánál kellene kopogtatni. Én is mérges voltam, mert az itthoni scannerhez pl. nincs 64 bites Vista driver... Nyilván újat nem vettem emiatt, így erre a célra maradt a másik gép, amin XP van.
  • codylcran
    Te mellesleg elgondolkozol azon mit írsz? Ha az mind1 egyszerre fut nálad és effektív munkát is végzel, akkor mégis mit vársz 1 giga ram mellett ? Már maga a 3 böngésző meg tud néha zabálni egymás mellett 250 - 300 megát ! A photoshop meg inkább említésre sem méltó, mert durvább esetben egyedül benyal 1,5 gigát is.

A noti üzemidejével kapcsolatban nincs ötletem, nekem tovább bírja a Vista mint az XP kb. fél órával.
  • A1274815
    roliika: OpenGL igazából mindent tud amit tud a GPU és a DX is. A DXUT segéd könyvtárban szereplő extra "Effecteket" amik csak a program fejleszést segítik, meg már ne számítsuk Hozzá.

sgember: az OpenGL nyílt szabvány, de ennek hátránya az, hogy minden gyártó úgy barmolja szét ahogy akarja. OpenGL 3-mal nekem inkább, az a bajom, hogy nem hozta azt amit igért, hogy a buffereket futás közben áttudjam mértezni (megjegyzem ezt még egyetlen DX se tudja és valószínűleg a GPU hibája inkább ez a hiányosság), valamint az zavar, hogy néhány helyen ahol a primitívságnek köszönhetően nem teljesítmény kritikus a dolog és sokkal egyszerübb leprogramozni úgy eltávolították. Szerencsére mind ATI, mind NVidia kártyákon OpenGL 2.1 alá is megérkezett az összes OpenGL 3.0 extension, szóval használhatom az OpenGL 3.0 összes képességét keverve 2.1-gyel anélkül, hogy OpenGL 3.0-at használnék (ezért szeretem jobban az OpenGL-t, mint a DX-et, de mind kettöt ugyan akkor gyűlölőm is).
    Az intel meg remélem elbukik a Larrabeevel, de nagyon az AMD Fusion és az NVidia CUDA-jaban nagyobb lehetőséget látok, mint 4 P4 magon shadereket emulálni.
  • roliika
    Open GL sok effeketet nem tud vasból ami a dx igen. Csak ennyi a baj. MS támogatott vasak ugye, nemkell csodálkozni. Ingyen meg vasat senkisem fog gyártani openszorsz alá. Amúgy tökéletes lenne...ha lenne hozzá sok pénz.
  • roliika
    Nézd. A kiadás óta eltelt 3 év. Aki vistával kapta a laptopját jópár vásárló visszasírta az XP-t. Nagy cégek nem váltottak vistára. 3 év pedig 3 év...meg lehetett volna szeretni, ha szerethető lenne. Én személyszerint csak azért csípem, mert duplamagos processzoron igenis jobban megy. Na meg mert muter gépe, és vírus nemtudta még szétvágni, így kevesebbet kell vele bajlódnom. De akinek nem telik dupla magra és jó videókarira, annak nem ajánlanám semmiképp a vistát.

De ha sikerül megoldani, hogy 1 magos gépen is jobb legyen mint az XP, hát akkor emelem kalapom, és cserélek Vin7-re. Sőt a nagyobb cégek is át fognak rá állni az az érésem..mert lehet linuxokkal szórakozni, de ahoz szakértelem kell, és ha veszek új cuccot , nekem 1 perc alatt be kell konfigolnom, ezt a linux nem tudja...desktopra vindóz és pont. Nincs olyan oprendszer aminek driver szempontból ekkora lenne a támagotottsága..valószínűleg nem véletlenül.
  • sgember
    OpenGL azért is komálom, mert más oprendszereken is fut natívan. Lehet hogy nehéz benne programozni, de jól használja az erőforrásokat, csak ehhez sok munka kell. Carmack és jó néhány játékprogramozó nincs annyira elragadtatva az új OpenGL 3.0 -tól, mert ez is vonszolja magával a "visszafele kompatibilitást". Persze kell, mert támogatni kell a régebbi vga-kat, ami kell a tervezéshez, stb. Jobban örültek volna egy teljesen tiszta, régebbi vga-kat nem támogató Api-nak, csak úgy mint a dx10 (persze Vista-ban van dx9 is).
    Bocs az offért.
  • MaT
    Jha meg annyit hagy tegyek hozza hogy tokeletesen megertem az embereket akik azert szidjak mert nincs egyes termekhez vista driver, de ez meg mar nem a microsoft hibaja hanem a gyarto ceg hulyesege...
  • MaT
    Ezt en sem ertem, hogy miert kell szidni a vistat. Az eg vilagon semmi gond nincs vele, en mar tobb mint egy eve hasznalom, egyszer sem kelett ujra telepitenem, semmi lassulast nem tapasztalok... pedig hasznalom a gepet eleg sokat! De ha visszagondolunk akkor az XP-vel is ez volt mikor megjelent, mindenki szidta, hogy ez igy rossz, ugy rossz es hogy a windows 98`... Most ugyanabban a cipoben jarunk, a windows 7 megjelenesenel meg fordul a kocka es mindenkinek az lesz rossz es a vista meg maga a megvaltas... Nehol meg mar divatta alakult ez az egesz, es Pistike ramondja a vistara hogy rossz mert mindenki azt mondja es az a meno, holott nem is latott meg vistat... Na mindegy, senki ne vegye magara amiket irtam ez csak az en velemenyem, es szerintem ezek a tenyek... Jha es bocsi az ekezetekert, angol bill.-em van.
  • phoenix1
    Egyet értek.
    De mi ez a viharos iram a Microsoftnál, ... basszuskulcs, akinek tetszik az xp, pl. nekem is és meg van vele elégedve, azok számára igen is legyen elérhető driver xp-re is. Hát, ime egy példa arra, hogy az embernek egy lépést sem kell tennie, hogy megerőszakolják!
  • sgember
    Ahogy olvasom dx11 adta lehetőségekhez új hardver kell.
    Ati dx10.1 vga-knak csak akkor lenne előnye ha az ő tesszalátor módszerét (is) támogatná (Ati TruForm), ez sem tisztázott, hacsak Nvidia nem akadályozza ezt meg valahogy.
    Mit nyújt a dx11: többmagos cpu intenzívebb támogatása, gpu bevonható például az AI számolásba, tehermentesítve a cpu-t (Compute Shader), talán a fizika számolásban is segít (Havok -ra jó?). Windows Live. Viszont visszafele támogatni fogja a dx10, dx10.1 vga-kat, így visszajönnek a caps bitek, aminek a programozók állítólag nagyon fognak örülni :).
    Talán a dx11 lesz az utolsó direct3d API, a jövő a szoftveres renderé lesz, ugrás a jövőbe: Intel Larrabee.
    Ha dx10.1 a közeljövőre kell, élsimítás csak ezen lesz az új játékokban: Shader Based, Deferred rendering a szín- és mélységinformációkhoz.
    Remélem nem írtam, nem másoltam hülyeséget...
  • kacsi01
    Szerintem értelmezd újra, mit is jelent a "DX10 only"..
  • who am I 7
    Szerinted minek szántam azt amit utána írtam, te istentelen korlátolt maki? ...
    Xar lehet, h nem tudsz dx10-es játékokról, én tudok párról..na de én nem barlangban élek mint a kuzin medvék...
  • coolpet
    En meg annyit mondok: OpenGL

Optimalizálják egykicsit és épíccsék arra a kártyákat.
    A legtöbb 3d tervezőprogram opengl fan, a régi játékok is mind gyönyörűen mentek...

És az nyílt szabvány :)
  • cousin333
    Kösz! :)

Majd máskor így teszek...
  • JL666
    próbálkozz meg az "ejha"-val...
  • cousin333
    Igazad van, a két megnyilvánulásodban elhangzó érvekkel szemben nem tudok mit mondani...
  • Narxis
    Ne beszélj már hülyeséget.
  • cousin333
    Tudtommal annyit csinál az a program, hogy DX10 utasításokat DX9-es utasításokká alakít. Ez nem valami értelmes megoldás, hiszen potna lényeg veszik el, és megmagyarázza, hogy miért lassabb XP alatt.

Persze, ha nem így van, akkor majd egy értelmes ember kiigazít. De az nem te leszel...

DX10-es kártyák miért mennének a szemétbe? Ugyanúgy használhatóak, mint eddig. Legfeljebb a DX11 only játékokkal nem boldogulnak. De egyelőre DX10 only játékokról sem tudok, szóval ez néhány évig nem lesz probléma. Akkorra meg már amúgy is gyengék lesznek. Érdekes, most, hogy a Vista-ban van DX10, nem dobálta ki mindenki sietve a DX9-es kártyáit (a Vista használók közül sem). Elgondolkoztál már azon, hogy miért?
  • cousin333
    "Hülyeséget beszélni mindenki tud."

Épp most igazoltad ezt a mondatot... De tényleg, mi értelme volt, annak, amit írtál, azon túl, hogy tömény hülyeség?
  • cousin333
    Szerintem ti megdöntöttétek a "legtöbb hülyeség adott hozzászólás alatt" rekordját :). Öröm látni, ahogy a szeretet ünnepén a sok elvakult Vista gyűlöő ad egymásnak szeánszot... :P
  • who am I 7
    Én azért nagyon kíváncsi leszek erre a lassabb gépen is jobban fut dologra és a dx11-re (egyébként az ATi kártyások nem szívnak a dologga, a dx 10.1 miatt, valószínű menni fognak a dolgo win7 alatt is).A minwin mag miatt tényleg érdekes lesz a dolog..Januárban tuti felkerül a gépre..Csak jó lenne, ha sok program menne rajta, mert utálok nagyon bétafázisba lévő wineket használni..a fele program nem indul el rajt :S
  • gothmog
    Az elszánásnak az is oka lehetett, hogy a vistával akkor pofnot adott magának a redmondi óriás, hogy a fal adta a másikat.
    Ez egyébként -talán- nem is baj, így ugyanis komoly lehetőséghez jutottak az alternatívák.
  • gothmog
    roliika, pedig kezdhették volna a vistát is úgy, hogy nem azt nézik, mit szeretnének a hardvergyártók, hanem azt, mit akarnak a felhasználók. Mert abban biztos vagyok, hogy utóbbiak nem a dupla hardverigényre, és az ötszörös méretre szavaztak volna.
    Mindenkinek, aki szerint a vista nagyszerű rendszer: Legyen igazatok. Sose lássatok jobbat.
  • who am I 7
    Hülyeséget beszélni mindenki tud.
    Az én 486-os laptopomon is gyorsabban fut minden játék mint a rommá húzott c2d desktopomon.Nyílván.
    Talán még kevesebbet is fogyaszt a laptopod 3d módba mint 2d módba? hahaha
  • NEXUS6
    Ha megcsinálják, akkor a száz fekete pont mellé, a részemről kap egy pirosat az M$.;)))
    Szal, úgy legyen, ahogy írod.

Bár ez tényleg évtizedes üzletpolitikai váltást jelent.
    Amúgy persze terjednek az ilyen Eeeh-pécé szerű kisgépek, arra nehéz lenne a Vistátot felvarázsolni, szal még érthető is, hogy miért szánta el ilyen irányváltásra magát a cég.
  • Narxis
    Benned van a hiba.
  • roliika
    Jaj még valami....pár programozóval beszéltem és állították, hogy a DX10 nem tud működni XP alatt mert más a diver modell, más magra épül, bal bla bla...az oroszok megcsinálták! Van XP alá DX10! Bár lassabb mint Vista alatt.

A win7 megkapja a DX11-et mellesleg...jódrága DX10-es karik mehetnek a szemétbe...legalábbis játék fanokat fogja idegesíteni a dolog az biztos.
  • roliika
    Namajd mostmajd a vindóóz 7 nél változni fog a dolog remélhetőleg.

Régebben az első teszt verzióknál még a Vista mag volt alatta. Ámde a nemrég kifejlesztett kemény 25 megás MinWin magját tolták be alá. Az UAC át lett gyúrva...lehet állítnai, hogy pontosan mikor károgjon. Alacsonyabb hardver követelménye lesz mint az XP-nek! Legalábbis esküdöznek.

A flejlesztők nem a Microsoft eddigi emberei. Több mint 2000 programozó dolgozik ezen a projekten jelenleg, a céljk a kód optimalizálása, maximális hardver támogatottság mellett. ja és még egy érdekes momentum, hogy ezúttal megkérdezték a júzereket, hogy mit szeretnének....mert eddig úgy nézett ki a dolog, hogy kitalálták, hogy majd mi lesz jó a júzernek..aztán ha mégsem volt jó, akkor ideológiákat gyártottak, hogy de de ez jó azért, mert...

A vistánál alapvető hiba volt a túlreklámozás...többet vártak el tőle az emberek mint amire képes volt...megkapták és kaptak egy tohonya eszetlen összetett valamit. Most a win7-el sok sok alkalmazást kigyomláltak. Igen egy rakás alkalmazástól búcsúzni kell...na de nem is lesz 4 giga a win 7. Többek között nem lesz képnézegető. Helyette a teljes Live rendszert beletolták.

Nos látják, hogy az emberek szeretik az XP-t...főleg a vállalatok és nem hajlandóak Vistára váltani, ezért most ez a 2000 ember azon dolgozik, hogy tényleg egy XP-nél gyorsabb rendszert adjanak a felhasználók kezébe ugyanazon a vason amin eddig az xp ment.

Január körül lesz értékelhető verzió, MinWin maggal..ebben még lehetnek..leszenk is hibák, de azért majd remélhetőleg látni lehet, hogy megérte a várakozást...ez a 3 évet a vistával vagy nélküle. Arról nem szól a fáma, hogy kap-e winfs rendszert. Titkolóznak kicsit, most nem kiabálják el előre a részleteket.

Remélem a Vista csak egy hiba volt mint anno a 98 után a win2000, és most a Windows7-el megkapjuk az XP és 98 közötti látványosan eredményesebb használhatóságot.
  • NEXUS6
    Azért annyira nem kell ezen csodálkozni, mert 1-2 dologtól eltekintve a Vista gyakorlatilag ugyanaz mint az XP!;)))

Gyak a WinNT-n alapul mindegyik M$ OS 2000 óta. (Ami meg az OS2 fejlettebb verziója volt, amit az IBM-mel közösen fejlesztettek.)

Minden "új" OS kiadásánál ez megy amúgy: a M$ változtat, általában berak néhány hardveigényes funkciót, a nép először hőbörög, a hw gyártók bakiznak az új termékkel, de aztán csak elég lesz az új OS-hez is az átlagos hw, és a kedélyek lenyugszanak.

Egy dolog marad ki, hogy a júzer válasszon, mégpedig, hogy az OS vagy pedig saját maga, a programok számára szeretné az erőforrásokat felhasználni, így nem marad más, mint új erősebb hw vásárlása.

Ki van ez találva!
    Örülök, hogy ez egyeseket láthatólag a legkevesebb mértékben sem zavar!
  • smv
    Mondjuk a driverekkel pont nem volt bajom, mert a notihoz pl már csak Vista drivereket adtak, ráadásul felismert mindent magától.
  • HuMarci
    Okostojások, használjátok vista alatt a Radeon All in wondereteket, vagy az 1 éves hp nyomtatót, vagy mustek szkennert... NEM FOGOK ÚJAT VENNI!
    Ha lenne driver és nem csak nézegetni lehet az átlátszó ablakokat akkor lenne értelme váltani. és én már többször is kipróbáltam, volt sp1-es vistam is de nem hat meg.
  • smv
    Mi a baj vele? 1 giga ramom van a notiban, ennek ellenére annyira lassan ment ha futott egy photoshop, dreamweaver, total commander, messenger, firefox, opera, ie kombó, hogy elképesztő. A képernyővédőre várni kellett, hogy eltünjön. Nevetséges. Arról nem is beszélve, hogy 1 óra alatt kivégezte azt az aksit amivel az xp valamivel több mint 2 órát megy el. Miota visszaraktam az XP-t semmi ilyen gondom nincs, ismét sokáig bírja az aksi, és tudok rajta dolgozni, nem akad. Pedig adtam a Vistának egy lehetőséget.
  • Kovász
    Egyetértek fourgee-vel: ugyanazon a gépen, amin korábban xp VOLT (mert egy banális dolog miatt széjjelhalt), tök ugyanúgy megy a vista meg a játékok, mint xp-n.
    Az más kérdés, hogy egy 1 gigás procival szerelt netbookon valszeg nem nagyon száguldozna - de a ma kapható notebookokon meg asztali gépeken gond nélkül megy, és egyáltalán nem lassú. Ráadásul pont tegnap láttam a Red Alert 3-mat egy olyan vistás gépen, ahol 1 magos proci meg 1 giga ram volt - és csont nélkül ment.
  • fourgee
    Hm, én most épp egy autó hátsó ülésén ülök, két vidéki város között, útban hazafelé. Az ölemben a notebookom, amin Vista Home Premium van, éppen akkumulátor kímélő, energiatakarékos üzemmódban megy a gép. Ugyanúgy tudok rajta mindent csinálni, mint az XP-s asztali gépemen. Májusban vettem még, azóta 1x sem fagyott le, és nem is lassult be. A kijelző felbontása 1280x800, ezen az általam használt játékok ugyanúgy futnak, vagy még picit gyorsabban is, mint az asztali gépemen 1280x1024-ben. (TDU, meg ilyesmik) Az asztali gép E6300, 2GB rammal 1900-as ATi-val, ez meg T8100, 2GB rammal, Gef8600GT-vel.

Most akkor magyarázza már el valaki nekem, hogy miért rosszabb a Vista. Mert mindenki csak szidja, aztán kiderült hogy akik szidják még 1x sem használták. Meg ha nem fagy, és nagyon faszán, gyorsan megy, miért kellene XP-t tennem a notebookra? (többen is ezt tanácsolták, ők nagy szakértőknek tartják magukat )

Hm?