46
  • Sir Ny
    #46
    "Jelenleg a legjobb számítógép az agy."
    Annyira bírom az ilyen kijelentéseket. Ő megmondja a frankót, mert ő aztán annyira ért mind a számítógépekhez, mind az agyakhoz, hogy el tudja dönteni, és ne csak valami hülye, magát tudósnak képzelő emberke szövegét mondogassa.
  • Sir Ny
    #45
    "Mindig mondtam, hogy ami a scifi filmekben van, az majd egyszer valóság lesz. :)"
    ez azért van, mert az ember csak olyat tud kitalálni, amihez a legtöbb feltétel már adott.
  • N1ggA
    #44
    Hmmm. Egy-két perverz álmomat szívesen visszanézném :)
  • Atyuska
    #43
    Wim Venders kb. 15 éve készített erről a készülékről egy filmet - ami ott működött - Until the end of the world, azaz a világ végéig.
    SONY akkoriban a filmhez csomó prototípus készüléket adott a filmhez, ami azóta a piacon van..
    A film is arról szólt, hogy a feltaláló - aki katonai megbízottnak készítette a készüléket, elllógott előlük, hogy a megvakult édesanyukájának készítsen felvételeket és üzeneteket a világ távoli pontjain élő hozzátartozóitól.
    Ott is az volt, hogy magát a képet is felvette, meg az agyi jeleket is egy külső megfigyelő fején lévő érzékelők segítségével, majd visszafele át akarta játszani, képpé alakítva.
    Zseniális a film, s a mondanivalója is különleges. Nálunk is ment a mozikban, s az ODEON tákákban megvan - VHS-en. Épp a napokban készítem a DVD változatot..
  • tar86
    #42
    Akinek nincs gondolata azt cseszhetik.
  • Stellum
    #41
    Nem nagy dolog... mintha lenne egy webkamerád, elemzed az USB kábel adatcsomagjait és ebből összerakod a kamera képét. Ebből még azt sem tudod, hogy milyen program fut és hogyan kezeli a kamera képét... ilyen értelemben nagyon távol van a gondolatok megismerésének lehetőségétől.
    De talán közelebb visz a mesterséges szem létrehozásához.
  • FoodLFG
    #40
    Jó, de azt Sztív Dzsábsz találta fel, amikor a fejére esett egy alma. szóval..
  • 00 Blue 00
    #39
    Max 30-40-év és -
  • AbyssLord
    #38
    :D ezen túl a biztonsági őrök már biztonsági kameraként is fognak funkcionálni. :)
  • smaczylaci
    #37
    Szerintem kövessük a fehér nyulat és visszajuthatunk a valóságba.

    De ha már virtuális világrol beszélünk, én a WoW 3D-re hajazok :D csak benyomod az USB-t a fejedbe és irány Azeroth!!! :P
  • NEXUS6
    #36
    Ha annak idején nincs háború, és nincs meg a törekvés, egy mindennél pusztítóbb fegyver kifejlesztésére, akkor soha nem lenne energia termelő atomtechnológiánk, mert egyetlen magáncég sem lenne képes arra, hogy olyan pénzeket fektessen a technológia kifejlesztésébe, mint azt az amcsik tették a II. VH alatt. A kormányok békében pedig folyamatos költségvetési nyomás alatt vannak tartva.

    Az állatvilágban az utódok átlagban mondjuk 90%-a nem éri meg a felnöttkort. Az embernél ez a háborukat és a betegsgeket, meg a fejletlenebb régiókat is beszámítva pont fordítva van, talán ha 10%.
    Az állatokhoz képest valami hihetetlen módon ártatlan és jóságos lények vagyunk, még ha saját ideáinkhoz képest nem sok választja el bennünket általában az antikrisztustól.

    Volt egy példa arra, hogy hogy okozott népesedési katasztrófát Afrikában egy helyen, hogy megépítették a vízvezetéket, ami tök jó dolognak hangzik.
    Csak ugye azt az időt amit addig az asszonyok vízhordásra fordítottak, attól kezdve hettyegéssel töltötték. A terület eltartóképessége viszont nem változott, pár éven belül az éhhalál szélére jutottak a sok újszülött miatt, akiknek nagyrésze ráadásul ugye a fertőzött víz miatt meghalt.

    Szal a Világ erkölcsileg nem egy egyszerű hely!
  • EnZsolt
    #35
    Szintén valamelyik Philip K. Dick novellában volt, hogy reklámokat sugároztak az emberek agyába :) Mész az utcán, aztán megszólal a fejedben egy hang, hogy vedd meg ezt a kocsit, vagy már "látod" is a szemed előtt. Aztán voltak az ez ellen védő ketyerék. Ez a gép, pedig nagyon fontos is tud lenni, akár "visszaadhatja" a vakok látását. Viszont ismerve az embereket, nem csak erre használnák :(
  • savior
    #34
    most is kitudjak szedni beloled amit tudni akarnak. nem kell ehhez high-tech gep. meg a manipulaciohoz sem szukseges ez. nezd csak meg a mediat.
  • Kokler69
    #33
    szerintem egy olyan ember akinek van élettapasztalata és nem egy begyöpösödött robot képes leolvasni a másikról a legfontosabb gondolatokat, mellesleg ez egy röhely, ezeket a tudósokat szerintem azonnal agyon kéne lőni...mit csinálnak ezek velünk? Most komolyan, tényleg valakinek az lenne ezzel a "géppel" a legnagyobb problémája hogy "MARKETING"??!?! omg.. Ez a gép biztos csúcsszuper meg meg minden, de mint azt a történelem már bebizonyította, vannak dolgok amire még nem érett meg az ember, ez az, vajon 3 vagy 4 nap alatt rúgnának ki mindenkit a munkahelyéről, 2 vagy 3 nap alatt szakítana minden pár 1 vagy 2 nap alatt duplázódna meg a gyilkosságok száma?
    Ez a kutatás, egy, azon kutatásokból amit azonnal abba kéne hagyni. Ezek a japán szakik meg menjenek inkább és csináljanak valami hasznosat mert ez nem kutatás hanem őrület, mondjuk remélem hogy ők lesznek az elsők akiknek tönkremegy az összes kapcsolatuk amint megcsinálják ezt a gépet

    U.I.:írták páran hogy "jaj nemkell félni, még hú de távol van ez a megvalósítástól... gondoljanak bele milyen lett a számítógép 40év alatt.
  • szarvasdinnye
    #32
    Izgalmas. Kivancsi vagyok, mi lesz ebbol ugy 10 ev mulva. Nem egy anime-ban vannak vasonlo alomlejatszos/felvevos otletek. A legutobbi ilyen, amit lattam az a Paprika. Ajanlom.
  • NEXUS6
    #31
    Nem kell tudni az emberek gondolataiba olvasni, ha az emberek azt gondolják, amit te akarsz!

    Sajna ezt a módszert pedig már vagy 20 000 éve ismerik!!!;(
  • schrank
    #30
    amiről azt írják hogy nemsokára az a CIA-nál már kifutó modell
  • Stiff
    #29
    Az ember mindig rosszra használja azt amit eredetileg nem annak szántak, így szerintem ennek fényében már csak egy kőhajításra vagyunk a külön véleménytől.
    És akkor az etikai kérdésekben megbotlott hatalomhajhász elit, talál majd utat a régi idők emlékének megidézésére. Aztán csodálkozni fognak ha mindenki ólombevonatos bukósisakban fog majd szaladgálni. Azután jön majd a blokkóló folyadék, melyből blokkoló arckrémet fognak csinálni. Meg nem árt a visszájára is gondolni. Ha valamit fel lehet venni az le is lehet játszani. És amiből egyszer mintát vettek, abba ültetnek vissza. És pszichés játékból születhetnek majd meg a gyilkoló gépek, melyek emberek....:(((((
  • NEXUS6
    #28
    Hmmmm, kár már asztem, tényleg az agyból szedték ki az infót. Na mindegy, majd jövőre.
  • NEXUS6
    #27
    Valamelyik P. K. Dick regényben is volt ilyen.

    A végére senki nem tudta már, hogy ki él és ki van ilyen tartályokban.;DDD
  • NEXUS6
    #26
    Baxus!!!!

    Ebben a pillanatban akartam írniii!!!!;DDDDD
  • Ronny
    #25
    csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön
  • Dany007
    #24
    hmm asszem kihagytál egy "azt"-tot :)
    Amúgy szerintem ez a tipikus Mátrix szindróma.
    Ugyan is csak azt érzékeljük amit a testünk érzékel. És ezt ugye az agy dolgozza fel, ami elektromos jeleket kap.
    A látás, a hallás, a tapintás, a szaglás, minden a végén egy elektromos jel formájában végzi.
    Ergo, ha ezeket a jeleket egy "gép" leközvetíti közvetlenül az agyba, akkor egyszerűen nem lennénk képesek megkülönböztetni a valóságtól. Ha egyáltalán van olyan. Szal érdekes...
  • Ahoy
    #23
    :DDD hát igen...

    Amúgy ha lenne ilyen link, mondjuk látódiegre, és gerincvelő "bemeneteire" akkor élesben mátrixolhatnánk. Én olyat is elképzelek, legalábbis remélem megcsinálják... hogy ha mondjuk meghal a testem, de az agyam, meg a gerincvelőm még tovább élne (kicsit feltuningolnák őssejtekkel) akkor egy csőben még akár 100 évig is eléldegélnék... a linkek segítségével meg virtuális világban éldegélnék tovább...de a szeretteimmel is beszélhetek.
    Persze ez felvet olyan kínzási módot is pl börtön helyett, hogy beépítenek a rabba linket. majd 1 éven keresztül minden nap megölik virtuálisan, és minden érezni fog, mivel a gerincvelő közvetíti a fájdalmat is.

    agyfasz befejezve
  • roliika
    #22
    A Sony is dollármilliókat köllt ilyen technológiákra, a célja, hogy a jövőben a képet az ember maga hozza létre az agyában és ne valami számítógép...sokkal személyesebb élmény lenne.

    Jelenleg a legjobb számítógép az agy.

    Ha valakit rákötnek egy ilyen fejlett készülékre, és befelé is tudnak vinni adatokat, az alany nem fogja tudni megkülönböztetni a valóságot attól amit épp átél...hiszen most ebben a pillanatban mindannyiunk is csak tudjuk átélni amit az agyunk feldolgoz. Semmisem zárja ki annak a valószínűségét, hogy akár most is ilyen gépekben élünk.
  • kvp
    #21
    Utannaolvastam az eredeti cikknek... Ez a megoldas nem az agybol szedi ki a latott kepet, hanem a latoidegrol olvassa le, meg a latokozpont elott. Ennek a forditottja volt amikor elektrodakat ultettek nehany tesztalany latoidegenek a csatlakozasi pontjara es igy a vak tesztalanyok kepeket lathattak. Ez a megoldas csak ezt a fajta jelet kepes kiolvasni. A legrosszabb ami tortenhet, az az alany szemei altal latott kep megismerese. Alom kozben ez a ket idegpalya nem aktiv, a latokozpont generalja a jeleket. A latokozpont viszont nem konkret kepeket, hanem annak feldolgozott szimbolikus formait generalja, tehat egyfajta kodkonyvet hasznal, ahol minden egyes kod korabbi emlekkepeket azonosit. Ezt viszont mar nem tudjak visszanyerni, csak ha az emlekek kialakulasakor is keszitenek felveteleket. Az agy annyira jo, hogy egy uj kep meglatasakor is general asszociaciokat, igy pl. altalaban egy eddig ismeretlen hazrol is tudjuk azonositani, hogy a haz kategoriaba tartozik. Az uj informaciok rogzules utan ugyanugy egy kodot kapnak. (bovebben lasd kodkonyves klasszifikacio es tomorites)

    Tehat felni nem igazan kell a dologtol. A gondolatainkat es az almainkat nem kepes rogziteni. Visszont arra jo lehet, hogy az ember felvegye a sajat szemeivel latott kepet kulso memoriaba vagy onnan visszajatszon egy kulso tarolasu emleket. (esetleg valaki maset)
  • Christiansen
    #20
    persze aztán kivetítődik hirtelen két nagy csöcs:D:D:D:D
  • Ahoy
    #19
    egyetértek..én lelkes amatőrfilmes vagyok..és elképesztő lehetőségek vannak ebben.

    másrészt attól nem érdemes félnünk még a mi életünkben, hogy az MRI berendezések beépülnek a lámpabúrákba és tapogatják az embereket :D max 100 év múlva ha túlél addig az emberiség
  • bandypappa
    #18
    Fel kellene ismerni, hogy nem a technikának kellene etikusnak lenni, hanem az embereknek!!! Ez is annyira rossz, mint amire használják, és annyira csodálatos, amire használnják.

    Személy szerint én a KÁNAÁNBAN érezném magam, ha már lenne egy ilyen készülékem. Nem is elsösorban a képek érdekelnek, hanem a hangok, mint lelkes zeneszerzőt. Nagyon sok éjszaka megálmodok dallamokat, söt volt olyan éjszaka hogy 2 számot is összeraktam álmomba és nagyon ütösek lettek, csak regglere a 90%-át elfelejtettem. Ha ezeket vissza tudnánk hallgatni, akkor a müvészetek csodás tárháza nyílna meg előttünk, nemcsak az enyémet, hanem másokét is.

    Konkrétan ha reklámokkal bombáznának fejben, vagy ami mégrosszabb fenyegetnének, akkor lenyilaznék bárkit, szerintem többen vagyunk így. Szóval erkölcsileg feddhetetlen ember nem létezik, de ha jót teszel, jó történik veled.

    Ami a törvényi szabályozást illeti, jelenlegi állás szerint a gondolatokért semmilyen körülmények között nem büntethetnek meg. (mondjuk már lehet gondolatokkal robotokat irányítani, ugyhogy lehet hogy kicsit módosítanak.)
  • Ahoy
    #17
    de most miért ökörség??? szerintem a "neuronos" képek igen bíztatóak... ebből kiindulva képzelj el mondjuk egy kreatív konferenciát a munkahelyeden, ahol van egy ötleted, és legalább nagyvonalakban kivetítheted a projectorra...

    amúgy kíváncsi lennék Te milyen jó dolgokat találtál ki... de mindegy ökörség
  • dzsagon
    #16
    ennél nagyobb ökörséget én még életemben nem hallottam
  • Ahoy
    #15
    odabasz!!! remélemmegcsinálják 10 éven belül! Akkor az én álomvideóimat fogja nézni mindenki :) szerintem a világon nincs mégegy ember akinek olyan elmebeteg abasztrakt, groteszk és vicces álmai vannak mint nekem :D
  • Hamed
    #14
    Meg a vegen osszejon a dolog amit egy regi robotzsaru kepregenyben olvastam. (80-as evekben irtak asszem, egyre durvabb dolgok valosulnak meg az akkori scifi-kbol)

    Ott mar ilyen alom-mozik is voltak, ahol mas felvett almait elhettek at a "nezok" alvas kozben. Mindenfele kategoria szerint csoportositva, mint vmi videoteka.
  • kukacos
    #13
    Nyilván van egy tanulófázis, ahol a gép példák alapján lejegyzi az agyi információ és a pixelek közötti kapcsolatot. De utána ezen tudás birtokában már automatikusan megy új képek megalkotása.
  • Ravkin
    #12
    "A szoftver olyan sémákat keres az agytevékenységben, amik megfelelnek a sötét pixelek elrendezésének"


    Magyarán nem a semmiből jönnek a képek, ha keresünk valamit tudnunk kell hogy mit keressünk, így szerintem ennek valójában semmi értelme. Valódi gondolat olvasásra így még nem alkalmas de abban egyet értek hogy lenyűgözőek az eredmények.
  • kukacos
    #11
    További gond, hogy az fMRI másodperces időfelbontással rendelkezik, így legfeljebb "állóképeket" lehet vele egyelőre kiolvasni. Elméletben tud még fejlődni a technika, bár lesznek korlátok: az fMRI a sejtek energiafelhasználását méri, ami csak áttételesen kapcsolódik a valódi elektromos aktivitáshoz. A térbeli felbontás sem növelhető korlátlanul. Persze nem egyszerű egy 3D objektum belsejébe nézni úgy, hogy azt az objektumot meg se érintheted, de még csak aktívan nem is röntgenezheted, mert a páciens belehal...
  • xizor
    #10
    Az etikai aggályok idővel úgyis eltűnnek :) Meg a nemszabadna is mindegy, mert ha megoldható úgyis megteszik.Ilyen dolog ez a fejlődés :)
  • kukacos
    #9
    Nem, rosszul értitek, ez valóban pixelszintű kiolvasásnak tűnik. Nem a teljes képet hasonlítják össze, hanem a pixelekre egyenként mutatott agytevékenységet. Gondolom, valami valószínűségi alapú összehasonlítás zajlik, mert egy jelből kell kiolvasni az összes pixelt, tehát kell valami hasonlósági mérce, ami a szoftver lényege, és megmondja, hogy egy fMRI jel mennyire hasonlít egy korábbira. Ha a rendszert más képek alapján tanítják és nem egyedi pixelek alapján, akkor kicsit komolyabb matek kell mögé.

    Viszont abban nem vagyok biztos, hogy a gondolatok vagy álmok kiolvasására is alkalmas, mert nem biztos, hogy az ilyenkor mutatott agytevékenység teljes mértékben összehasonlítható az éber állapotéval. Megfelelő területek vizsgálatával és a módszer finomításával a jövőben azonban lehetséges lehet.

    Tényleg elképesztő, de azért azt is tegyük hozzá, hogy egy fMRI egy tonnás berendezés, irtózatos erejű mágneses térrel, a páciensnek meg totál nyugalomban kell lennie. Attól nem kell félni, hogy ez a technika valamikor majd megjelenik az utcán is, vagy hogy akaratunk ellenére felhasználják ellenünk. Valami szuper-hazugságvizsgáló viszont lehet belőle.
  • NEXUS6
    #8
    A régi módszer szerint, ha jól értelmezem, egy képrepertoárból meg tudta mondani, hogy melyikre gondolsz, de ehhez nekik is ismerniük kellett a képet, és neked is. Illetve azt hiszem, azt is meg lehetett állapítani, ha mutatnak neked egy képet, hogy azt már láttad, vagy sem. Gyak egyfajta hazugságvizsgálatnak jó, mert ezt kevésbé lehet befolyásolni, mint a poligráfos eredményeket. Pl ha a gyilkosnak megmutatják a gyilkosság helyszínéről készült képeket, akkor az agya elárulja, hogy ő már járt ott, vagy pl ismer olyan dolgot, amit csak a gyilkos ismerhet.

    Az új módszer meg úgy tűnik előbb szintén betanítja a progit, hogy ha az agyban levő képet 10 X 10-es képként értelmezzük, akkor milyen jeleket keressen. Szal itt is kell gondolom egy bekalibrálás, de a végeredmény, hogy nem csak adott, ismert képeket képes kiválasztani, hanem az adott felbontáson belül, végül bármit képes megjeleníteni!

    És ez tényleg döbbenetes, gyakorlatilag igazi gondolat olvasás. Nem gondoltam volna, hogy ilyen még az én életemben lesz.
    Vagy talán igen?
  • Cefet
    #7
    Ez tényleg igaz, nem csak egy áprilisi tréfa?
    Mert ha igaz, akkor: vvááááááá!!! Hihetetlen!
    És valóban, az aggályok is jogosak. Most már nem csak azért csuknak le, amit mondok, hanem azért is, amit gondolok.

    atlagember: valószínűleg nagyon "érdekes" dolgok derülnének ki szinte mindenkiről...