64
  • Vogel
    #64
    Csokiból a tejcsokit, kakaóból a kesernyésebb, íztelenebb fajtát szeretem, pedig utálom a keserűt. Mindenki azt eszik iszik amit szeret. Azé eszem mert finom nem azért mert vitamin meg minyavaja van benne. Cigi, kóla, zsír stb okosság is szar mégis fogyasztják. Cukortól függetlenül gyümölcsözök, ha nem akkor azért mert lusta vagyok pucolni. Minden fogam egésszéges, átlagos súlyú vagyok, lehet nem fog rajtam a "gonosz" cukor.
  • MaRee
    #63
    Fúj csoki.
  • Epikurosz
    #62
    Ma voltam boltban, de nem találtam étcsokoládét, csak normált. feladtam.
  • dez
    #61
    "A bolti kristálycukor (glükóz) édesebb"
    Korrigálnám magam, a glükóz a szőlőcukor; a répacukor becsületes neve szacharóz (nem keverendő a szacharinnal).
  • Epikurosz
    #60
    Okés, csak azt nem értettem, hogy "ez így helytelen".
  • dez
    #59
    Ja, és a legfontosabb, hogy mindenféle gyümölcsöt megeszik, még a fanyarabbakat is (persze abból nem sokat kap, mert savas)!

    Ismerősöknél meg sorra leálltak a kicsik a gyümölcsökről, miután elkezdtek nekik édességeket adni, és a lyukak is kezdenek megjelenni. Hát nem végtelen hülyeség?
  • dez
    #58
    Ez így helytelen, mert sajnos a cukor teljesen félrevezeti a szervezetet! Évmilliók alatt ahhoz szokott, hogy az édes dolgok a gyümölcsök voltak, amik tele vannak vitaminokkal, egyéb fontos tápanyagokkal, stb. Minnél érettebb a gyümölcs, annál inkább.

    A bolti kristálycukor (glükóz) édesebb, mint a gyümölcscukor (fruktóz), vagy akár a szőlőcukor, ezért inkább azt kívánja, ha egyszer jobban megismerte. Csak éppen az agyoncukrozott édességekben nem sok hasznos anyag van (annál több káros adalékanyag)... Ráadásul a cukor éppen hogy kilúgozza a szervezetből a vitaminokat.

    Megfigyelték, hogy amikor a CocaCola és a Pepsi bevonult különféle szegényebb országokba, és persze megkóstolták az újdonságot a gyerekek, attól kezdve a szegénység ellenére a kólák "megszállottjai" lettek, az ott olcsón elérhető gyümölcsök helyett. Ez párosult a szegényes kajával, az alultáplált gyerekek száma megtöbbszöröződött!

    2,3 éves kislányomat sem tömjük édességekkel, így nem hiperkatív, mindent jól megfigyel (ugyanis a sok cukor hiperaktivitást okoz a kicsiknél, amit aztán adott esetben komoly gyógyszerekkel kezelnek, LOL?), a fogai is gyorsan kijöttek, és nagyon szépek. Napi 1-2 kocka jó minőségű étcsokit kap, evés után. A tejcsokit meg nem is szereti. :) (A tehéntejet sem nagyon, de az sem baj. Joghurtot viszont igen.)
  • dez
    #57
    Igen, szoktatás. Hozzászoktattam magam a valódi ízekhez, az agyoncukrozás, agyonsózás, agyonfűszerezés, stb. helyett, amiknek mellesleg erősen negatív testi hatásaik vannak.

    De azért én vagyok a hibás, amiért két marék cukrot 5 deka csokiban, vagy másban émelyítően édesnek érzek. LOL?

    Az ne zavarjon, hogy a silány összetételű cuccokkal csinálják ezt, mert azok eredeti íze valóban pocsék lenne. :P (Amellett, hogy egészségtelenek is.)

    (Nyilván a Romantika csatornán futó sorozatok is a normális szociális kapcsolatokat mutatják, és az összes többi film a szívtelen és rideg. :) )
  • Epikurosz
    #56
    Csak egy adalék:
    Csodálatos az emberi test!
    Persze, van, amikor téved, de a legtöbbször pontos jelzéseket küld a "megkívánás" révén. Az ember csak annyit érez, hogy úgy kíván valamit, ilyenkor nyilván hiány van abból, amit az a valami tartalmaz. A finomított cukor amúgy épp ezt a mechanizmust borította fel.

    Én fiatalabb koromban nagyon szerettem az édességet, meg is romlott emiatt elég sok fogam. Ahogy haladok a korral, azt vettem észre magamon, hogy apránkint átalakulnak a preferenciáim. Régen ki nem állhattam a keserű ízt, ma szeretem. Na, vajon miért? Hát azért, mert a májműködés a kor előrehaladtával veszít hatékonyságából, a keserű anyagok azonban ezen javítanak, épp ezért a máj imádja a keserűségeket. Én ebből annyit érzek, hogy kívánom az olajbogyót, az unikumot, más ilyen finomságokat. :-)
  • cateran
    #55
    Sima szoktatás...egyszerűen hozzászoktattad az ízlelőbimbóidat a tea ízéhez...így aztán sokkal édesebbnek érzel minden édes dolgot,mint amilyen..magyarul átestél a ló túloldalára:P(tetszik vagy sem, a tannin keserű:)ezt nem én találtam ki,ebbe az ízcsoportba tartozik)
    Amúgy bocsesz, hogy kihangsúlyoztam a mennyiséget..te ugyanis csak annyit mondtál hogy a cukor mi csinál és nem azt hogy a SOK cukor....
  • dez
    #54
    (Pontosabban az édességek nagy része is tele van aromákkal. Még a hatalmas adag cukor mellett. Ez aztán a túlvezérlés...)
  • dez
    #53
    Most nagyon okosakat mondtál... Evidens, hogy a mennyiségtől (pontosabban a koncentrációtól v. ppm-től) függ. Nem mindegy, hogy egy csipetnyi só, bors, stb., vagy két nagykanálnyi. A legtöbb átlagos dolog olyan szinten túl van cukrozva, mintha egy marék fűszer lenne valamiben. Így aztán bőven elég ahhoz, hogy nagyrészt elnyomja az adott dolog igazi ízét.

    Nem is csoda, hogy erre törekednek a legtöbb cuccnál. Mint ahogy más dolgok (nem édességek) meg aromákkal vannak tele.

    Tannin ide vagy oda, nekem rég nem keserű egy tea sem. Hoppácska.
  • cateran
    #52
    Hogy itt is kötözködjek kicsit:) "a cukor elnyomja a dolgok igazi ízét" Nem,inkább megváltoztatja..a cukor -mint a többi ételízesítő- mennyiségétől függ,hogy milyen hatást mutat..ugyanezt mondhatnád a sóra,borsra is...Sütésnél-főzésnél a hozzáadott ízesítők összhangja adja a végső ízharmóniát(jó esetben:D), ha kihagyod valamelyiket vagy túladagolod,borul a bili:) (persze érdemes kipróbálni mindent amit lehet ízesítés nélkül...aztán hoppácska van és kiderül,hogy a hús milyen "szar" só nélkül,stb...nem mintha az lenne,csak már annyira hozzászoktunk az ízesítők használatához,hogy roppant nehéz megválni tőlük)
    Másik csacsiság:)A legtöbb tea a benne lévő tannin miatt érződik keserűnek..kis tej és máris semlegesítődik (á lá angol módi)
  • dez
    #51
    (Szóval csak a cukorhoz, ill. annak elnyomó hatásához szokott ízlelőbimbóknak számára keserű az étcsoki, cukrozatlan tea, stb. stb.)
  • dez
    #50
    Számomra spec. az a legfontosabb, hogy a cukor elnyomja a dolgok igazi ízét. Én már teljesen leszoktam az agyoncukrozott cuccról, így sokkal jobban érzem az igazi ízeket. A cukrosszájúaknak meg keserű, savanyú, stb. az adott dolog, közben nem tudják, miről maradnak le...

    Következő láncszem, hogy aki cukrosszájú, az mást is agyoncukrozva eszik-iszik, és mindez összességében már tényleg nem egészséges.

    Arról nem beszélve, hogy az olcsóbb bolti tejcsoki az igazi tejcsokitól is távol áll, miközben az utóbbi drágább, mint egy jó minőségű étcsoki.
  • WoodrowWilson
    #49
    Mi, az hogy a cukor ellensége a fogaknak? Meg hogy a zsír nem egészséges? Szerintem ezzel mindenki tisztában van, de ha nem visszük túlzásba nem káros. Nem azt mondom, hogy minden nap be kell vágni két tábla tejcsokit, de mértékkel mér ne egyek?
  • dez
    #48
    Tök jó, hogy ezt hajtogatjátok, de a többi már nem jut el a tudatotokig.
  • WoodrowWilson
    #47
    Hát nemtom, egyrészt az ízlés szubjektív, másrészt viszont elég sokan szeretik a tejcsokit ahhoz, ki lehessen jelenteni, hogy jó az íze.
  • Sanyix
    #46
    rohadtul nemjó az íze, szar cukrozott tejpor barnára színezve. Persze lehet kapni normális csokit, de drágább.
  • WoodrowWilson
    #45
    Nem tök mindegy? Jó az íze oszt kész. Ha annyira ki vagytok akadva rajta, hogy az nem csoki, hívhatjuk nyúltrágyának is, akkor is finom lesz, és akkor is fogják enni az emberek. Meg akkor is, ha tudják, hogy mennyi zsír meg a rák tudja mi van benne. Szalonnát is eszek, pedig abban is van zsír.
  • Zro
    #44
    Ez kb olyan, minthogy a kínai pártelitről kiderült, hogy ők a biokajákat eszik, a "nép" meg az iparila szétszennyezet területekről ami jut :)

    A legfőbb gond a csokival, hogy emiatt (is) brutálisan írtják az őserdőket.
    Szóval együnk minél kevesebb csokit, hiszen itt van nekünk az alma:) Abból van bőven;)
  • zola2000
    #43
    A teszkóban is vannak normálisabb ételek, csak nem a leértékelt teszkó gazdaságos izék közül kell válogatni.
  • dez
    #42
    (Van egy olyan érzésem, hogy nem főz[/mos/takarít] az asszony otthon egész nap... :) Az éttermek meg nem áruházból hozatják a dolgokat, hanem a nagyker-piacról, stb.)
  • Epikurosz
    #41
    Hát, igen, ez is igaz lehet.
    Én egyébként kíváncsi lennék, hogy a nagy áruházláncok - Auchan, Cora, Tesco, Wall Mart, Lidl, Aldi, stb. - tulajdonosai és csúcsvezetői vajon mit esznek? Azt a kaját, amit a népnek árulnak, vagy külön rendelnek maguknak máshonnan?
  • dez
    #40
    Hát kíváncsi lennék rá, hogy a génmodósított kaja számukra kóser-e... Szerintem nem igazán.
  • dez
    #39
    Ma már így használják a "nemesítés" kifejezést? :(
    (Tudom, hogy a "klasszikus" nemesítés is módosítja a DNS-t, de természetes úton, amiben talán vannak olyan elemek, amiket még nem ismerünk, nem pedig durva vágdosással.)
  • dez
    #38
    Én arról beszélek, hogy nem csak izlés kérdése.
  • Epikurosz
    #37
    Semmi kifogásom Kuhn úr kutatásai ellen, de azt a csokit egyék meg otthon az izraeliek.
  • Turdus
    #36
    Sajnos rossz híreim vannak, benne van a cikkben a génmódosítás (bár burkoltan):

    "David Kuhn molekuláris biológus által vezetett munkacsoportja fogja megvizsgálni azon DNS területek után kutatva, amik az értékes jegyeket hordozzák. Ez nagyban felgyorsíthatja a nemesítést."

    Azaz a nemesítés az "értékes jegyeket" hordozó genomok kivágása és átrakása másik kakaó dns-ébe. Magyarán génmódosítják.
  • highpoint
    #35
    A tej-, ét-, fehércsoki ízlés kérdése, abba nem szólok bele, de volt a cikkben egy nagyon szimpatikus mondat:

    "...a kész szekvenciák pedig bárki számára szabadon elérhetők lesznek. "A közös tudás jobb, mint a bezárt tudás, mivel több ember alkalmazhatja. Ez egy lehetőség saját jövőnk biztosítására" - mondta Shapiro."

    Ezt az elvet általánosabban kellene alkalmazni.
  • Epikurosz
    #34
    Cs-cs-csokoládé a wikín.
  • DjDano
    #33
    Én maradok a Milka és társainál, bár néha eszem étcsokit is, abból elég 1-2 kocka, míg a tejcsokit sokszor befalom egy szuszra (némi túlzással) :D
  • dez
    #32
    De, komolyan gondolja. Nem hallottál róla, hogy a fogak legfőbb ellensége a kristálycukor? Vagy hogy a csokoládé pozitív hormonhatása (oxitocin-felszíbídítás) túlzásba víve depressziót okozhat?
  • dez
    #31
    Ennyi erővel le lehetne reszelni a kakaóbabot, és azt enni, de nyilván nem ez a cél. Az átlagos tejcsoki viszont 50-60%-ban szénhidrát (nagyrészt kristálycukor) és 30%-ban zsír (nem feltétlenül kakaóvaj, mert azt külön adják el)... Egy nagykanál cukor, egy kiskanál zsír, egy kávéskanál tej, megszórva egy kis kakaóval. Tőlem aztán eheted, én inkább kihagyom.

    Ha az ember nem ilyen cukrosszájú, a 80% körüli étcsoki adja vissza legjobban a csokoládé zamatát, senem túl keserűen, senem túl édesen.

    Azt mondanám, a tejcsoki pisiseknek való, de csak mondanám, ha úgy gondolnám, hogy cukorral és zsírral kell őket tömni. :)
  • karmicsek
    #30
    Ugye ezt azért nem gondoltad komolyan!
    Amiről te beszélsz az mem csoki csak az a neve.(Arra viszont igaz)
  • bakagaijin
    #29
    Az igazi csokoládé az brutálisan erős és nem is édes. Kilencven-x százalék felett is már csak kis adagokban és sok folyadékkal fogyasztható :P. Szóval én maradok a tejcsokiknál.

    Az is meglepő egyébként hogy a forró csoki mint olyan alatt mit értenek az emberek. Volt hely ahol sima kakaót akartak így eladni.
  • dez
    #28
    Valóban, a tejcsoki, ami nem más, mint kakaó ízű zsíros cukorszirup. Pontosabban már olyan édes, hogy az el is nyomja az ízét. (Ami után egy valódi csoki keserűnek tűnik, pedig ez csak a cukor által meghülyített ízlelőbimbók játéka.) De hát egyes cégek a cukor eladásból élnek, nehogy már felkopjon az álluk...

    De olvass csak vissza! Az igazi csoki a valódi csokoládéból álló jobb fajta étcsokik. (Persze a jobb fajta étcsokikat sem táblástól kell benyomni, és nem is állandóan.)
  • Epikurosz
    #27
    csoki = szuvas fogak, depresszió, háj, étvágytalanság, pénzfogyás
    Egyetek inkább spenótot!
  • dez
    #26
    #17
  • feamatar
    #25
    pirospöttyös iz da best. persze az se olyan mint 20 évvel ezelőtt, de most is nagyon finom szvsz