126
  • LPG
    Igazat adok, mert igazad van, és tisztán megfogalmaztad (modern ideológiák).

Az épp ellenkezőleg...hát az tény, hogy a halandóság sokat csökkent. De ennek ellenére úgytünik még sem nyom eleget a latba. Sőt, most utálni fognak páran: a technika mrévén sokkal több a nem termelő, eltartott ember. Akár a súlyos beteg emberekről, akár az öregekről beszélünk.

De pont hogy a modern technika adja meg a lehetőséget a modern ideológiáknak a pusztításra.

El kéne választani a tudományt és az emberek "kezelését" pár téren.
  • toto66
    A vallásnak valóban van társadalmi szerepe, ezt soha nem vitattam.
    De ha az emberiség fejlődni akar akkor nem korlátozhatja tudatlanság!
    Tehát kutatni kell, és ha egyes dolgok nem a vallás által elfogadott módon léteznek, hát akkor nem gördíthet a vallás a tudomány elé akadályt.
    A hitnek a társadalomban összetartó ereje volt, most ez nagyon hiányzik, de nem lehet visszahozni a középkort, ezt be kell látni és új összetartó erőt kell találni, olyat amelyben hívő és ateista is partnere egymásnak. A hitnek a magánéletbe kell visszavonulnia, mert ha nem, mivel a mai világban már nem összetartó, hanem megosztó erő, hiszen a fenti emberek csoportját osztja meg.
    Sajnos ez a megosztottság nem kedvez nekünk, például félre kéne tenni azt a meggyőződést, hogy erkölcsös csak az egyik vagy a másik lehet. Kérem az erkölcs nem hit kérdése, vagy erkölcsösen él az ember vagy nem, vagy jó ember valaki vagy nem! Én ateista létemre teljesen problémamentesen élek olyan embertársaimmal akik hívők, nem akarom őket megtéríteni, és ők sem akarnak! Viszont egy "tudományos" fórumon, még ha az bulvár is, szívesen elmondom a véleményem.
    Ebben a fórumban véletlenül indítottam el a vallás kérdését (a vallás nem azonos a hittel), azzal hogy egy hívők által sokat említett érvet cáfolna meg ha sikerülne életet létrehozni mesterségesen. Ezzel nem is vitatkozott senki....
    Amikor a vallásról negatívan írok nem a hívőkre gondolok, hanem azokra a vallásokra amelyeket felhasználva kihasználják a hívők hitét önös érdekekre. Ezt kellene megszüntetni az által, hogy a hit csak a magánszférába létezzék (mert hiszen ott is létezik eredendően). Ebben lehetne segítség a tudomány, akár azzal is hogy a dogmatikusok kezéből kiveszi sorra az érveket, amikkel hatást gyakorolnak az emberekre.
  • ziipp
    Csak nem feltétlenül a technika az, ami a népesség csökkenést okozza, sőt, épp ellenkezőleg. Persze rá lehet húzni, ha nagyon akarjuk, de azért nem kéne.

Első sorban a modern ideológiák - mint amilyen az individualizmus is - a gyerekvállalási kedv fő ellenlábasai.
  • Dany007
    na hát alakul ez.
    Bár még nem értem az összefüggést.
    Szerintem nem romlott meg a vallási alap az elmúlt években.
    Lehet, hogy az emberek között több a karrierista, ezért kevesebben szeretnének gyereket. Nemtom.
    Közvetlenül biztos nem a technika fejlődése, inkább az emberek gondolkodásmódja miatt.
    Pl Kína fejlődése rohamosan növekedik, pedig ott egyedül az állami népességszabályozásnak köszönhető, hogy nemrégiben megállt a népességnövekedés.
    Tehát ott nem a technika vetett véget a megállíthatatlan népességnövekedésnek, hanem a politikai szabályozások.
  • LPG
    Nem eldöntött dolog, hanem létező dolog. Társadalmi folyamatok indultak be, amelyek egyik következménye éppen a gyermekvállalási kedv csökkenése. Csomó, csomó összetevővel. Ha tetszik ha nem minden "civilizáció" biológiai, kulturális, és végülis 'vallási' alapokon nyugszik. Ha ez az alap megroppan akármi által, vagy eltűnik vagy radikálisan átalakul az adott terület.

Az életszínvonal úgy mondják sokkal jobb, mint három, vagy hatszáz éve - nagy háborúk sem dúlnak már hatvan éve errefelé. Mégis sokkal kevesebb gyerek születik, mint eddig. Mi ez, ha nem a technikai és társadalmi változások hatása...
  • LPG
    Tudod vannak dolgok, amikben az ember biztos - mert úgy érzi eleget foglalkozott már vele. De, mondjuk ha talán hozzátettél volna valamit a puszta hitetlenkedésen és kötekvésen kívül, én is máshogy állnék hozzá.
  • Dany007
    Te se forgasd ki a szavaimat :)
    Én csak azt mondtam, hogy lehet következetesen érvelni, nincs szükség a grafikonokra. Viszont abban a hszben te csak állítottál minden nélkül.
  • Dany007
    Na csak ilyesmiről beszéltem :)
    De az szerinted eldöntött dolog, hogy a technikai fejlődés által kiváltott felemésztés?
  • LPG
    Sőt annyira nincs igazam hogy a nyugati politikusok (elég ostoba módon, de) nem a gyermekvállalási kedv fokozásával, hanem más földrészről idecsábított bevándorlókkal akarják kipótolni a hiányzó munkaerőt - azaz a "megüresedett helyeket".
    Bár Angliában mintha kezdenének rájönni arra hogy ezt több bajt okoz, mint amennyi hasznot hoz az országnak.

Ja, elnézést, nem támasztottam alá adatokkal, és hivatkozásokkal.
  • LPG
    Az, hogy ezen a téren lehet hogy nem rendelkezel semmiféle tudással, még nem jogosít fel arra téged, hogy kioktass (főleg nem ilyen érdekes, kicsit gyerekes hozzáállással) vagy meghazudtolj. Fordított esetben hidd el, nem ezt tenném veled.
  • Epikurosz
    Tények:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Europe

"In 2005 the population of Europe was estimated to be 728 million according to the United Nations, which is slightly more than one-ninth of the world's population. A century ago, Europe had nearly a quarter of the world's population. The population of Europe has grown in the past century, but in other areas of the world (in particular Africa and Asia) the population has grown far more quickly.[1] In 2005 the EU had an overall net gain from immigration of 1.8 million people, despite having one of the highest population densities in the world. This accounted for almost 85% of Europe's total population growth.[2] According to UN population projection (medium variant), Europe's share will fall to 7% in 2050, numbering 653 million."
  • LPG
    Magyarország népessége csökken. Például ezt mindenki tudja. Vannak ilyen szép grafikonok pl általános iskolai könyvekben is tudtommal, de lehet hogy tévedek. Vagy évekre lebontva táblázatok, pontos népszámlálási adatokkal, illetve régebbi korokra nézve _tudományos_ becslésekkel.
    Vannak aztán még az ún. korfák is. A talpán árbázolják az újszülötteket, a tetején az öregeket. Két oldalán nemek szerint is. Külön készítenek az országokon belül található kisebbségekről is.
    De bejön a képbe még a matek is. Hiszen egy bizonyos pont után a népességcsökkenés egy bizonyos idő elteltével már ÖNMAGÁBAN visszafordíthatatlanul radikális változást okoz a tárgyalt területen. Van egy pont, amikor kettő, de van amikor már hat vagy mégtöbb gyermeket kéne vállalni ahhoz, hogy a tárgyalt ország gyakorlatilag abbana formában -ne szűnjön meg- teszem azt 5-8 nemzedék múlva.

Adatokat kérsz? Keress olyan forrást amit hitelesnek tartasz, ha már engem ismeretlenül nem - az internet előtt ülsz. Persze vannak manipulált adatok, hazugságok is - de hamar ki lehet szűrni azokat.
  • Dany007
    Hahaha :) A véleményem én is elmondtam.
    Te is. Én mondtam pár forrást, ami ellenőrizhető. Te semmit.
    Mondani én is tudok bármit.
    De az, hogy Európa népessége csökken, és, hogy mindez a technikai fejlődés hatása, ami miatt felemészti önnmagát a földrész... Hát ez elég merész kijelentés úgy, hogy semmivel se támasztod alá.
  • LPG
    Semmi probléma, kiderült hogy veled nem lehetséges szót érteni. Javaslom a témában való alaposabb tájékozódásod, és a könnyen elérhető statisztikák komplex összevetését.
  • Dany007
    még annyit, hogy persze lehet ez a véleményed, de mindenféle magyarázat, vagy tények nélkül semmit nem ér.
    Csökken az EUs népesség, ehhez legalább statisztikai adatok kellenek. Népszámlálási adatok. Az elmúlt 400 évről, amióta az ipari forradalom beindult.
    És hogy ha tényleg csökken, az oka elég tág lehet... Külön tanulmányt érne a dolog :)
  • Dany007
    "Európában például elkezdődött a népességcsökkenés. Ez mutathatná azt, hogy a fejlett társadalom visszaszabályozza a létszámát egy ésszerűbb szinte. .. De valójában azt jelenti, hogy ez a modernebb, fejlettebb világ a végén -legalábbis a mi esetünkben- önmagát emészti fel."

De mindezt miből vonod le?
    Nem mondom azt, hogy nincs igazad, de mégis honnan szeded ezeket?
    Hogy csökken az Eu népesség? És ha mégis miből veszed, hogy ez azt jelenti, hogy felemészti önnmagát a technika?
    Mondasz pár elképzelést, de se tények, se adatok, se bizonyítás se semmi...
    Ez majdnem olyan, mintha én azt mondanám, hogy 47'ben ufó zuhant le az USA-ban és azóta titkolják. Pont. Mindenféle bizonyíték vagy egyéb nélkül...
  • Epikurosz
    A Vatikán hivatalból nem mondott le Európa jövőjéről, és az emberiség jövőjéről sem, de nem politizál aktívan. Régen sem tette, bármennyire is létezett a Pápai Állam. Igazából, a Szentszék, egy bizonyos mértékig bármilyen hatalommal tud kohabitálni, feltéve, hogy ez a hatalom nem tör a létére. A kivonulás a politikából a napóleoni kor után rendkívüli mértékben felerősödött, ma a Vatikánnak semmilyen politikai hatalma nincs, még a saját védelméről sem gondoskodik (leszámítva a szimbolikus svájci gárdát), hanem az államiságát majdnem teljesen felszámoló olasz állam gondoskodik erről.
  • LPG
    DE igen.
  • LPG
    Végülis mi nem vitázunk.

Hogy időben hol helyezed el, és hogy mennyi más időből és helyről való példát tudsz még írni - rádbízom! Ne légy tanácstalan, nem szorulsz rám...

Pontosan, én is azt hangsúlyoztam: elszaporodtunk. Méghozzá a ""színvonal"" rovására. A technika által, és a technikának kéne megfordítani a folyamatot.

Európában például elkezdődött a népességcsökkenés. Ez mutathatná azt, hogy a fejlett társadalom visszaszabályozza a létszámát egy ésszerűbb szinte. .. De valójában azt jelenti, hogy ez a modernebb, fejlettebb világ a végén -legalábbis a mi esetünkben- önmagát emészti fel.
  • Dany007
    Van benne valami!
    Valójában csak azt akartam kifejezni, hogy a technikai / technológiai lehetőségek már adottak ahhoz, hogy minden ember, de legalábbis a nagy részük jólétben éljen.
    Technikailag ez mind kivitelezhető lenne, hogy gazdaságilag is, az már más kérdés :)
  • Dany007
    Szerintem senki nem akarja eltörölni az egyházakat. Senki nem uszít ellenük.
    Azért mert van pár pedofil pap akit elcsuktak és ez nyilvánosságra került nem azt jelenti, hogy az újságírás le akarná járatni az egyházat.
    Minden közösségben lehetnek ártó egyének. Bűnözők stb...
    Főleg, hogy bizonyos vallások megtiltják a papok számára a nemi együttlétet. És sokan közülük egész életüket így élik le. Namármost ha egy átlagos embertől vallási alapon megtiltják bizonyos biológiai szükségletüket akkor elképzelhető, hogy előfordul pár torz megnyilvánulás.
    De ettől még nem ítélik el az egyházakat. Nem ássa alá senki az egyházat. Magát a hitet.
    Persze van pár dolog, amire azóta a tudomány fényt derített, bebizonyított, és kiderült, hogy nem úgy van / volt ahogy az a Bibliában van például.
    De ez még nem jelenti az egyház végét.
  • Epikurosz
    "csak a vezetők, és egyéb hatalomra vágyó ember döntésein múlottak."

minden nem lehet a vezetők nyakába varrni. A társadalomban, minden korban megvolt a potyautas jelenség, a paraziták, bűnözők régen is megkeserítették sok ember életét. A különbség csak annyi, hogy - mivel központosított, erőskezű hatalom volt - a bajok ellen nagyon hatékonyan és gyorsan fel lehetett lépni. Ma a társadalom a technikai fejlődés ellenére nagyon nehézkessé vált, sodródik az eseményekkel, a parazitizmus és hasonló jelenségek ellen pedig nem is lép fel hathatósan.
  • LPG
    A vallásos témához még annyit tennék hozzá, majd amikor valaki jön és felhánytorgatja a kereszteshadjáratokat...
    732, Poitiers

A vatikán kiváncsi vagyok miért mondott le európa jövőjéről..
  • Epikurosz
    Különben a legálságosabb álláspontot, amit eddig az interneten olvastam egy olyan ember fogalmazta meg, aki állandóan gúnyolja, fikázza a róm.kat. egyházat, sőt magának Jézusnak is a személyét. Tavaly, azt hiszem Tóta W. blogján, kommentelés közben ez az úriember elszólta magát, mert megjegyezte, hogy hát igen, rossz a vallás, de a progresszív judaizmusban azért vannak pozitív elemek. Ühüm.
  • Dany007
    De milyen anno-ról beszélsz? 10.000 évvel ezelőttről? 50.000 ezerről? Vagy 2.000-ről?
    Határozd meg az időt, vagy időszakot. Mert ez így nagyon relatív.
    Azt is vedd figyelembe, hogy "régebben" jóval kevesebben éltek a Földön emberek.
    A technikai fejlődés volt az, ami lehetővé tette, hogy elszaporodjunk, hogy tovább éljünk. Ugyan ez a technika lehetővé tehette volna azt is, hogy senki se éhezzen a Földön, és senkinek se kelljen rossz körülmények között élnie.
    Az, hogy ez nem így történt már csak a vezetők, és egyéb hatalomra vágyó ember döntésein múlottak.
    Nem a Technika, és nem maga a Technikai fejlődés tehet ezekről! Hanem csakis az ember, aki használja!
  • Epikurosz
    Azok, akik verik a nyálukat teszem azt a Vatikánra, halvány lila gőzük sincs, hogy miről beszélnek. A Vatikán elfogadja az evolúciót, van csillagvizsgálójuk, már olvastam katolikus teológus által írt tanulmányt a lehetséges földönkívüli civilizációkról, ill. hogy felfedezésüknek milyen hatása lenne a katolikus hitelvekre (lényegében semmilyen, nem dőlne össze az egyház, sem a katekizmus) stb.
    Az egyházak sokat változtak, a bírálóik pedig a 18. századi egyházak ellen küzdenek még ma is, mint valami donquijoték.
  • LPG
    "Sajnos erről se nekem, se neked nincsenek pontos adataid. Semmi érdemi bizonyítékod nincs az állításodra, viszont nekem sincs, így megcáfolni se tudom. Ergo értelmetlen erről beszélni, amíg nem tudod igazolni, hogy amit írtál az úgy is van."

Pontos adatok helyett szemléljük tágabb nézőpontból a dolgokat. Anno, az emberek el tudták látni magukat élelemmel, mert muszáj volt. Értettek a túléléshez, és törődtek avval hogy holnap és holnapután is el tudják venni a természettől azt, ami kell nekik. Nem pusztítottak el maguk körül mindent. Igaz, a betegségek tizedelték őket, nagyobb volt a csecsemőhalandóság is, tán korábban haltak - de nem haltak meg több százezren egyik hónapról a másikra azért, mert mondok egy példát, az ensz éppen nem tudta megetetni őket segélyszállítmányból.
  • LPG
    Hinni valamiben csak úgy érdemes, ha az ember józan marad. Van, akinek ehhez templomra van szüksége...és? Én alig jártam még templomba, mégis felháborít amikor horgas orrú újságírók pedofil papokkal riogatnak, minden eszközzel aláássák az egyházat. Aláásnak mindent, haladó elvekre hivatkozva. Maholnap Európa száll alá, később talán az egész föld - valami pokolra inkább hasonlító állapotba.
    Az egyház NEM bukott meg a tudomány és "haladás" által, tervszerűen, évszázadok óta ássák alá bizonyos érdekkörök. Technikától, tudománytól szerintem függetlenül, mégis párhuzamosan írtják a szellemi értékeket, szellemi világot.

Az a baj, hogy olyan világban élünk, ahol már semmi sem szent, az értékek nevetségessé válltak. Minden tradició megvetendő, és pusztítandó. Ez a gyors technikai fejlődés elvette a józan eszünket, túl sokat kezdtünk képzelni magunkról - túl sokat akarunk túl rövid idő alatt.

Elbagatellizálják az iszlám veszélyét európára, miközben mindent megtesznek azért hogy európa mint olyan megszűnjön. Európa ugyanis nem egyenlő a fejlett nyugattal, európa egészen más dolgot jelentene.
  • Dany007
    De ne keverjük a szezont a fazonnal. A tudomány és a "modern világ" nem ugyan az.
    A tudomány az egy eszköz, egy lehetőség.
    A kérdés az, hogy a "buta" ember mire használja fel! Ennyi.
    A hatalomvágy az, ami a modern világ tudományát olyan célokra használja, amiből egy csomó embernek kára származik.

@LPG #13 :

Sajnos erről se nekem, se neked nincsenek pontos adataid. Semmi érdemi bizonyítékod nincs az állításodra, viszont nekem sincs, így megcáfolni se tudom. Ergo értelmetlen erről beszélni, amíg nem tudod igazolni, hogy amit írtál az úgy is van.
  • Dany007
    Ez mind a vallás erkölcsi oldalának pozitívumait mutatja.
    Én speciel nagyon jó dolognak tartom azt amit te leírtál.
    De ez még messze nem bizonyítja az ellenkezőjét annak amit írtam. Csupán azt, hogy van jó oldala is. Esetleg, bár szerintem nem közvetlen következménye.
    Minden vallásban az alapvető erkölcsi tanítás a "jóra", az jó. De semmi több, ahogy azt lejjebb is írtam.
  • JoinR
    Teljes mértékben egyetértek.

Amíg a modern világnak nincs erkölcsi alapja, addig a vallást semmi joguk fikázni. A vallás nem csak arról szól, hogy hinni kell Istenben, vasárnap templomba járni stb. Én nem mondom, hogy mélyen hívő ember vagyok, nem járok templomba sem, csak félévente, de azok az erkölcsi alapok és mondanivalók amik a régi egyházak adnak tiszteletre méltók, és megmutatják a helyes utat egy tiszta élethez. Jobb érzés jónak lenni, mint rossznak. Szerintem.
  • Dany007
    Az adatok a 2008-as decemberi Interpress Magazinból (IPM) valóak.
    "Szerintem 1990 óta rosszabbodott a helyzet, de lehet, hogy tévedek. "
    Egy szerintemnél azért messze biztosabbak :)
  • LPG
    A jólneveltség jó dolog, csak kérdés milyen áron.
  • LPG
    Mennyivel több ember él a földön, és ebből mennyi él sanyarú körülmények között?

Mennyi lett a "fölösleges ember" a földön, aki a technikai "fejlődésnek" köszönheti a létét, és a sanyarú sorsát is.
  • Epikurosz
    "A hitgyüli és a ...."

Én nem vagyok hitgyülis, sőt nagyon más vallású sem, de elmesélek neked valamit.
    Többször elhaladok autóval egy hitgyülis suli és óvoda mellett. A szülők az utcán parkolnak, és délután jönnek a nebulók után. Néha besűrűsödik a forgalom, de civilizáltság van, egymással, velem is előzékenyek, nincs dudálás, őrült gázpedál-nyomás, furakodás, reflektorozás stb.
    A gyerekek nem szaladgálnak össze-vissza az utcán, mint az állami, főleg sok cigány gyereket oktató iskolák környékén, nincs a suli környékén cigizés, füvezés, nem lopják el a gyerekek egymás mobilját, nincsenek verekedések. Soroljam tovább?

Hagyjuk tehát a hangulatkeltést, a félrevezetést, a hazugságokat.
    Nekem sajnos nincs gyerekem, de ha lesz, biztos, hogy egyházi iskolába fogom járatni. Azzal együtt, hogy jómagam kvázi ateista vagyok. Mondanom sem kell, hogy vannak egyházi iskolák - a hitgyülis suli valszeg nem ilyen - amelyek "külsős", nem az egyházhoz tartozó szülők gyerekeit is felveszik. Ateista szülők gyereke ezekben a sulikban nem lesz gúny tárgya, célpont, mint a világi iskolákban a vallásos gyerekek.
    Akkor miről beszélünk, könyörgöm?

Ne tessék ferdíteni a valóságot, mert nem szép dolog.

• Epikurosz
    "1837-ben magyarországon az átlagéletkor még csak 37 év volt! Ma már 68 a férfiaknál 73 a nőknél!"

Légy szíves írd le - ha tudod -, hogy milyenek voltak ezek az adatok 1990-ben, 2000-ben és ma. Szerintem 1990 óta rosszabbodott a helyzet, de lehet, hogy tévedek.
  • Dany007
    "Kevesebb a gyötrődés betegségekben és szegénységben? Szerintem több ember szenved, mint azelőtt."

Ezt nehéz lenne tényekkel bizonyítani max megcáfolni.

De kb annyit jelent amit írtál, hogy sok jót nem adott a tudomány, sőt még rosszabb is lett az emberek helyzete azóta... Ezt kb az elmúlt párezer évre gondolom...
  • LPG
    De komolyan gondoltam! És nem azt mondtam hogy nem adott semmit, hanem azt akarom mondani hogy rosszul használták.

Ne hjadsználd fel az irományomat arra, hogy más értelmet adva neki leírd amit szeretnél.
  • Dany007
    Na ez az amit nem tudok szó nélkül hagyni :)
    A hitgyüli és a Szientológia nem is tartozik a vallások közé, csak papíron.
    Valójában minden értelmes valamire való ember tudja, hogy ez nem más mint az emberek vallási alapon való kizsákmányolása. Lehúzása! Undorító dolog. Nem is érdemel több szót.

"Jó dolgok a tudományos eredmények, de ez a világnak vajon mennyit használt valójában? Kevesebb a gyötrődés betegségekben és szegénységben?"

Ezt a kérdést ugye te sem gondoltad komolyan???
    Nézz csak vissza a történelemben. Hogy nem adott semmit a tudomány?? A technika az emberiségnek?
    Jesszus...
    Szerinted hol tartanánk ha nem lenne tudomány? A mai napig barlangokban élnénk, és nyulakra vadásznánk nap mint nap hogy legyen valami amivel kihúzzuk holnapig!
    Minde 4. gyerek halvaszületett volna, vagy 4 éves koráig meghal.
    Az átlagéletkor durván 25-35 év körüli lenne.
    És fogalmunk se lenne arról, hogy mi is ez a világ amiben élünk!
    Az is igaz, hogy vannak emberek, akik a tudomány rossz célokra használják. Mint a háborúk, gyilkolás, pusztítás, saját földünk pusztítása stb...
    De ez nem maga a Tudomány hibája, hanem az emberé aki felhasználta!
    Senki nem mondta, hogy atombombát kell gyártani.
    Aki felfedezte a maghasadásban rejlő energiát, az első ötlete az atomerőmű.
    1837-ben magyarországon az átlagéletkor még csak 37 év volt! Ma már 68 a férfiaknál 73 a nőknél! És mindezt vajon minek köszönhetjük? A sok imának?
    Hát nem! Mindezt azoknak a tudósoknak, akik az emberiség fejlődése érdekében dolgoztak, és feltaláltak pár oltóanyagot, amivel ma már szinte minden újszülött életképes.
    De ezt még sorolhatnám a végletekig...

• LPG
    Az emberek java része hisz abban, hogy boldogabb lesz ha több pénze lesz. Mindenki hisz valamiben vagy valakiknek. A csordaszellemből adódó hülyeség mint emberi tulajdonság akkor is meglesz, ha már minden tradicionális vallást kiírtottak.
    Gondolkodni vallásos ember is tud. Hülyének lenni "felvilágosult" is tud.