120
Matematikai egyenletek
  • laci 700
    én sem tom mi ez... épp a hiányzást pótoltam matekból azt a haverom füzetébe ez vlt! xD
  • ágybanalvó
    őőő ebbe belejavítanék :D mert a c az nem a nulladik fokú tag, mert minden szám nulladik hatványa 1 :D az is elsőfokú csak nincs benne x :D de mind1 szerintem így is értette :D
  • BaliBoy
    Ha már ilyen szépen összegyűltünk. Nem tudja valaki, hogy statisztikában a korrigált tapasztalati szórást, hogy kell kiszámolni? (Sn*)
  • JAG1
    :-D
  • ba32107
    Ez nem egyenlet
  • bardocz
    x lehet bármi,ami nem 1...Ha jól sejtem,hogy mindenhonnan lehagytad a zárójelet.
  • laci 700
    x-1/x^2-1=?
    tess!:D
  • ba32107
    Pedig ki lehet
  • Tmac
    Én szerdán írok belőle :)
  • Cat 02 #71
    Google a barátod.
  • Sanyix
    gyűlöltem a matekot, le is szartam, de ez még nekem is simán ment :D ja mondjuk azért, mert azon ritka témakörbe tartozik, amit az életben is lehet használni valamire :) ellenben a pöcsöm deriválásának a komplexitásának a logaritmusával
  • Molnibalage
    Határeset. Komplex függvényekkel átvitel számítása. Bevallom, hogy már nem tudnám megcsináli, bár ilyen mélységben nem is tanultam.

Spektrumot hogyan lehet ebből felrajzolni? Ahhoz minimum sorba kéne fejteni nem?
  • homeless
    Hogy jött ki?
  • qwer74
    (8x65)+456-987x(893601-698):45= ????????
  • somdav95
    Szerintem 3. Bár nem biztos
  • greg benz
    Az nem lehet:(
  • Dave0092
    4
  • greg benz
    ???

Valaki segítsen pls

• iko
    De egy kis gyakorlással megint menne, szerettem szöszölni velük, olyanok mint a sudoku...
  • iko
    Fú érettségi matek feladatok a sok gyaksi miatt nagyon mentek, de közgázon 2.évtől nem volt semmi matek szóval azóta amnézia
  • Slayerboy
    Ezek a feladatok arra vannak, hogy gyakorolja az ember a megoldóképlet használatát. Ezért is vannak ilyen egyszerű számok a példában. Egy olyan feladatban, ahol tízezres, vagy akár ezres nagyságrendű számok vannak, ott aztán logikázhatsz..
  • MaSzKa
    ez matek? :D

nekem géptanból voltak ilyen durvák :D
  • tobias88
    ebben valaki? jövő hét után lesz jelek és rendszerek

• Sharkhunter
    thenksz, király vagy!
  • BIZ0906
    Nem elég, hogy a suliban ezeket a szarokat próbálják erőltetni még itt is ezt kell? :S
  • Jan Ullrich
    Ha nincs mapled:
    WMI
  • Bandee1987
    Én már túl vagyok matek szigón :P
  • autoszimulator
    és szerinted ezt jobban megérti, mint a képletet, és abba mit hova írjon? :)

Nem véletlenül tanítják azt a megoldóképletet, hogy azok is, akiknek nem sok fogalma és logikája van a matekhoz, azok is meg tudják ezt oldani.
    Márpedig a srác kérdéséből ítélve nem erőssége ez a rész, szóval sokkal egyszerűbb és biztonságosabb neki, ha betolja a képletet, és megtanulja alkalmazni...

Nem mértem le, nem tudom melyik út rövidebb, az, hogy átgondolom, hogy két szám szorzata legyen 18, akkor ennek megfelel 3 számpáros (1,18;2,9;3,6), ezek közül csak egyikre igaz, hogy a két pár különbsége három(3,6). És ugye a feladat szövegéből kiderül, hogy csak egész lehet.
    Hát sztem én is a megoldóképletet választottam volna :)
  • ZilogR
    van egy szám és egy hárommal kisebb szám, amiknek a szorzata 18. Melyik ez a két szám?

ennyi... ÓVASNI IS TUDNI KELL!
  • Dave0092
    ha elkezded felbontani az egyenletet hogy ne legyen zárojel és törtse legyen, akkor lesz négyzetes X, meg sima X is... ha te ebből kiszámolod megoldoképlet nélkül akkor tudsz valamit.
  • meril
    Ja de nem, várjá:D
  • meril
    Erre volt az -1 és 2 vagy 1 és -2
  • meril
    1
  • ZilogR
    az a gond az eddigi összes hozzászólással, hogy nem tudja egyik se szövegesen elmondani, ami ide van írva - és mindenáron másodfokú megoldóképletet akarja használni:

van egy szám és egy hárommal kisebb szám, amiknek a szorzata 18. Melyik ez a két szám?

Persze lehet, hogy NEM CSAK egészek lehetnek a megoldások, de ha igen, akkor a megoldás a 18 osztói között lesz, ez pedig 6 és 3.
    Mivel itt az "x"-et keressük, így a megoldás 6.
  • bazza
    Ha már egyenletek (senki se puskázzon XD):

x^3 - 3x - p = 0

a) Határozzuk meg a p paraméter értékét, ha az egyenlet egyik gyöke 2! Mennyi ekkor a többi gyök értéke?

b) Melyek azok a p értékek, amelyekre egyetlen megoldása van az egyenletnek?

No ez már nem olyan könnyű :)
  • Cat 02 #45
    Lolz, el is felejtettem h lehet ilyet :D
  • Fbn Lx
    baszd, egyszerű logaritmikus egyenleteket már el is felejtettem.
    a 11.-es anyag nálam eléggé kiesett :D
  • gotchaaa
    (x;y) > 0 a lg miatt

I. lg(x-y) - lg(4) = 1 - lg(x+y)
    lg[(x-y)/4)] = lg(10) - lg(x+y)
    lg[(x-y)/4)] = lg[10/(x+y)]
    A logaritmus függvény szigorú monotonitása miatt
    (x-y)/4 = 10/(x+y)
    (x-y)(x+y)= 40
    x^2 + y^2 =40

II. lg(x) -lg(3) = lg(7) - lg(y)
    lg(x/3) = lg(7/y)
    A logarimtus függvény szigorú monotonitása miatt
    x/3 = 7/y
    xy = 21
    x = 21/7y

I. (21/7y)^2 - y^2 = 40
    441/y^2 - y^2 = 40
    441 - y^4 = 40y^2
    y^4 + 40y^2 - 441 =0

y^2 := a

a^2 + 40a = 441

innen: a1< 0 nem megoldás

a2= 9
    y =+- 3
    -3 nem megoldás
    y = 3
    x =21/3=7
  • BaliBoy
    Na jó, de ez már 4. éves matek fősulin. :)
  • Cat 02 #41
    Így tanuljon az ember tovább...

Ám azért 1. hozzászólásban levő példa még tök könnyű is pedig :D