1268
Solid State Disk memória merevlemez
-
gforce9 #1188 Az adatbiztonságnak semmiféle köze nincs ahhoz, hogy mi az a hardver,amin tárolod. 2 vagy több helyen tárold. Nem egyszerre fognak tökremenni. Másolat legyen róluk. Az biztonságot ad. Egy adott hw (legyen bármilyen jó minőségű) a bekapcsolásától számítva bármelyik másodpercben elromolhat, így erre nem illik alapozni. -
#1187 Hali, hosszútávon min érdemes fényképeket tárolni SSD-n vagy HDD-n. -
#1186 Visszamenőleg is kompatibilis, minden ssd 3.0-ás csatolóval rendelkezik, de 1.0-ás régi alaplapba is működik, csak nyilván az 1.0-ás sebességén. -
gforce9 #1185 Az SSD szabványos eszköz. Nem alaplapfüggő. Nyugodtan vehetsz az aláírásodban lévő laphoz bármilyen 2.5-ös sata csatoló-s ssd-t -
torok6 #1184 Sziasztok! Mindegyik fajta alaplap elfogadja a ssd-ket? Mert néztem egyet és ott nem írják azt a fajta típust -
Lebowski #1183 Nagyon köszi!
Akkor ahogy nézem, alapból 4 GB alap + 9 GB dinamikus cache áll rendelkezésre, ez így viszont elég jól hangzik. Egyelőre nem tervezek akkora file-okat mozgatni, hogy ez túl lője a kapacitást :)
Köszönöm a segítséget!
Utoljára szerkesztette: Lebowski, 2017.09.04. 13:58:52 -
Zsoltee_a_bator #1182 A lenyeg itt: "gyorsítótárral"
Van benne egy kisebb gyorsitotar, amire nagyon gyorsan lehet irni es az ssd raero idejeben atirja a lassabb tarolora. Szoval villamgyors lesz, amig kisebbeket irsz az ssd-re idoben elszortan. Amint tulleped a buffer kepessegeit - pl egy nagy file masolasakor - a sebesseg megzuhan, mikor betelik a gyorsitotar es nincs ido uriteni.
Sok pendrive is igy mukodik.
Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2017.09.04. 12:16:56 -
Lebowski #1181 Sziasztok,
m2 ssd vásárlásán gondolkodom, és egyelőre a Samsung 960 Evo 256-ra esett a választásom.
Viszont szemet szúrt ennek a ciknek az alján szereplő táblázat:
Szekvenciális olvasási sebesség: 3200 MB/s
Szekvenciális írási sebesség: 300 MB/s
Szekvenciális írási sebesség SLC gyorsítótárral: 1500 MB/s
Miért van kiemelve, hogy SLC-vel ennyi és anélkül annyi. Az SLC nem egy működési elv, hogy hogy tárolja az adatot? Ezáltal, hogy tudnék SLC nélkül írni?
Szori, ha irtó marhaságot kérdeztem, előre is nagyon köszönöm a segítséget! -
#1180 50TB-os SSD -
nono28 #1179 Valahol olvastam hogy átkell konvertálni ntfs-re és akkor minden vissza kerül!Köszönöm akkor megprobálom a getdataback progit! -
gforce9 #1178 Javaslom a getdataback nevezetű programot. A raw gondolom itt "nyers" adatot jelentene ez, nem hinném hogy bármire felhasználható. -
nono28 #1177 Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy,véletlenül leformáztam az egyik vinyómat és azon nagyon sok fontos cucc volt.Vissza tudtam menteni 651 Gb-ot.Viszont a gond az hogy,Raw fájlba van minden.Hogy lehetne visszaállítani úgy hogy minden jó legyen? -
gforce9 #1176 A boot menüben csak azt az eszközt mutatja jónéhány bios esetén, amelyik előrébb van a hdd priority menüben. Lépj be a biosba, ott látszani fog. Az indexelést ne kapcsold ki, meg egyébként sem érdemes csesztetni, win10 az jól beállítja magát az ssd-hez. -
BaliFF #1175 sziasztok!
Be van kötve egyszerre az ssd-m illetve hdd-m is ,de miért csak az ssd indul el a gépemen?boot menüben is csak azt látja, de amikor betölt,akkor már a sajátgépben látom a sima hdd-m is,oda is tudok töteni,nézelődni rajta! le volt huzva a hdd ,amikor az ssdre telepítettem a rendszert!bocs ha hülye a kérdés annyira nem vagyok gépzseni!köszi
Illetve még annyi h érdemes valami indexelést ilyesmi kiapcsolni, hogy minnél gyorsabban fusson a rendszer(Windows 10 pro)köszi -
gforce9 #1174 5 évvel ezelőtt talán volt értelme az ilyen bűvésztrükköknek. :) Manapság kb nulla a jelentősége. Egyedül a defrag, amit ki kell kapcsolni, de azt meg megteszi automatikusan az oprendszer, csak ellenőrizni kell maximum. Amiket meg felsoroltál lényegében mindegyik windows beállítás, aki akarja be tudja álltani. Gyanítom szándékosan nem tesznek ilyen funkciókat a programjukba az SSD gyártók manapság.
Abszolúte nem értem, miért bánnak az SSD-vel sokan 5 éves cikkekre alapozva, mint egy hímestojással.
Egyrészt az SSD-k általánosságban sokkal megbízhatóbbak már és HDD-kkel szemben is teljességel jól teljesítenek. Alig van garanciális ssd a kezem alatt. Arányaiban kevesebb mint HDD.
Másrészt, nemrég még cikk is volt róla, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható SSD-k jobban bírják, mint előre látható volt.
Az SSD arra való, hogy a gépen való munkát, játékot, szórakozást kényelmesebbé, gyorsabb tegye. Nem pátyolgatni kell, hanem használni. -
#1173 Ilyen beállításokkal szórakozik, hogy: hibernáció engedélyezése, lapozófájl mérete, indexelés engedélyezése, prefetch engedélyezése, write cache engedélyezése, backup engedélyezése.
Ezek mindenféle kombinációjából rak össze különböző profilokat: max performance / capacity / reliability, illetve be lehet egyesével, kézzel állítgatni a fenti dolgokat. -
#1172 Belebaszod a gépbe és AHCI, de igen valóban! -
gforce9 #1171 Ja amúgy a prefetch az windows beállítás, semmi köze az ssd-hez. Szóval ezt számonkérni egy gyártón értelmetlen. -
gforce9 #1170 Pl trimre már alapból van normálisan vezérlés egy modern gépnél és plusz tartalék hely annak is, hogy ne kelljen üresen hagyni rajta X%-ot. A prefetch-et meg minek kell állítgani? Kb semmi befolyása nincs semmire. Az ssd-nél és hdd nél is gyorsulást jelent. Ha letiltod lassul a rendszer általánosságban. Nyilván nem ugyanannyit ssd ill. hdd esetén, de minek kell azt csesztetni? Igazából azt sem értem, mit is szeretnél álltgatni az SSD-n azt meg főképp nem hogy miért? Jelenleg általános felhasználásnál annyi a doga az embernek, hogy belebassza azember a gépbe, telepít rá oprendszert és használja. Ha valami nem okés, akkor az garanciális gond és nem beállítás kérdése. -
endorphinz #1169 Milyen belső vezérlés? mi kezel mit fejből? elég gáz, hogy más progit kell használnom, hogy beállítsam pl. a prefetch-et mert a saját programjuk erre képtelen -
gforce9 #1168 Azért nincs benne semmilyen beállítás, mert ezeket a beállításokat, amiket régebben meg kellett vagy meg lehetett tenni mára feleslegessé váltak, mert a belső vezérlés ezeket a dolgokat lekezeli fejből és elrejti az oprendszer elől. Hidd el a gyártó ért hozzá. És azt sem kell hinni, hogy azért nem teszik bele mert azt akarják, hogy hamarabb elromoljon, hiszen SSD-t jellemzősen nem azért cserélnek az emberek, mert elromlik, hanem azért mert vesznek jobbat, gyorsabbat, szebb színűt. -
endorphinz #1167 Kivettek belőle minden beállítást. Maradt benne egy benchmark meg kiírja a főbb jellemzőket, semmi optimalizálás vagy javaslat, hogy kell-prefetch vagy trim vagy tökömtudja, konkrétan szart sem ér pedig ez nem is univerzális hanem kifejezetten a Samsungokra tervezték.. szégyen
Utoljára szerkesztette: endorphinz, 2016.12.23. 07:09:59 -
#1166 Nem tudom, nekem még a 4-es van fent. -
endorphinz #1165 És az új Magicianban ez hol található? a 4.xx verzió átlátható volt, az új 5-ösben semmi beállítást nem találok -
#1164 A Samsung oldaláról szedd le a Samsung Magician programot, az figyeli, és kezeli az SSD-t. Ott, ha beállítod az OS Optimization-ban a Maximum Reliability-t, akkor lejjeb veszi a lapozófájlt. De azt kikapcsolni nem szabad. -
gforce9 #1163 A magyar, de sokszor a külföldi it újságírás is beleszalad abba, hogy okosabbnak tartják magukat, mint a hw-ek gyártói, fejlesztői. Ha tényleg szükséges lenne ilyen beállítás, a HW gyártója saját maga javasolná vagy mellékelne egy olyan programot, ami a beállításokat elvégzi. -
#1162 Nagyon sok cikkben írták. De tény nem maiak. -
gforce9 #1161 Semmi értelme kikapcsolni lejjebb venni, nem tudom ki javasolhatta ezt. Kikapcsolni illetve lejjebb venni a méretét akkor lehet, ha fizikai ram sok van a gépben. Állítsd vissza. -
#1160 Halihó!
Tegnap vettem egy evo 850-et, olvastam, hogy érdemes kikapcsolni/lejjebb venni a lapozófájl méretét. Viszont azóta Forza horizon 3 crashel és írja windows, hogy elfogyott a memória. Eddig nem volt ilyen gond. Gondolom a lapozófájl a baja, szóval. Gond-e az, ha vissza rakom arra, hogy a windows kezelje, vagy mi volt az oka, hogy ajánlják a levételét. -
gforce9 #1159 AMúgy amikor lefut a "chkdsk c: /f" akkor ír valamit? Logban vagy valahol? -
gforce9 #1158 Amit én írtam az nem ürít sehonnan semmit. A chkdsk parancs csak a lemez integritását és az állományok sértetlenségét vizsgálja. Az algoritmus kicsit komplikált, de a lényege ez. Tehát, ha a chksdk után felszabadul hely, akkor nem valószínű az, hogy ezt valós állományok törlésével éri el. Inkább arról lehet szó, hogy az MFT-ben (ez afféle katalógusként fogható fel az állományokról, azok elhelyezkedéséről, méretükről stb.) hibás bejegyzések képződnek 1-1 állomány méretére vonatkozóan.
Hogy mitől lehet ez? Hát a búbánat sem tudja megmondani látatlanban. Hosszas kurkászást igényel. Jellemzően temp mappákban 0 byte méretű állományok szoktak árulkodó jelek lenni. (látszólag nem foglalnak helyet de valójában igen.) De ez nem biztos, máshol is lehetnek.
Ez rendellenes dolog? Egy SSD-nél egyáltalán nem biztos, hiszen a háttérben működő TRIM felelős azért, hogy a cellákat felszabadítsa törlésnél, de ezt csak akkor teszi meg ha szükséges, mert már nincs szabad hely. Különben nem. (miafenének írná ki nullásra azt a területet, amíg nem muszáj)
Viszont ezt el kéne előled rejtenie, szabadnak kellene mutatnia a helyet. Hogy ezt miért nem teszi passz.
A második lehetőség az, hogy olyan program fut a háttérben, ami megnyit és készít ideiglenes állományokat, de amikor a gépet kikapcsolod ez a program nem zárja le a munkáját normálisan és úgymond "félkész" lezáratlan állományokat hagy ott. (ezek az említett 0 byte-os állományok) Sajnos erre a hibára igen komoly szoftverek is hajlamosak. Legutóbbi ilyen esetem egy win2012szerveren futó firebird adatbázismotor kapcsán volt. Ez a windows/temp mappában hagyott 0 byte-os nak mutatott, de valójában !többtíz! gigabyte helyet foglaló szemetet.
Összefoglalva: Ha a gép nem kritikus dolgot csinál csak otthoni használatos és az ssdlife jónak mutatja az ssd-t én annyira nem aggódnék ezen, ha mindenképp hagy néhány giga szabad helyet. A további vizsgálódáshoz látni kéne a gépet és átbogarászni, mert így látatlanban passz.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.12.09. 14:34:54 -
#1157 A TMP, TEMP mappák üresek, rendszeresen ürítem őket! Más lehet a gond! -
#1156 TMP, TEMP mappák? -
#1155 Első körben ismét megcsináltam azt, amit gforce9 ajánlott a 1149-es hszben, ezután mindig jó értéket mutat. A Windows mappa mérete eközben nem változott, tehát máshonnan "üríti ki" azt a közel 10 GB-ot. -
#1154 Köszönöm szépen a tippeket, végigcsinálgatom majd mindegyiket, és jelentek :) -
#1153 Operációs rendszer van rajta? Ha igen: SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Windows automatikus frissítés... vagy a meghajtóra -> Jobb klikk -> Tulajdonságok -> Legalul lesz egy olyan, hogy a fájltulajdonságok melett tartalomindexelés engedélyezése... --> Vedd ki a pipát, majd alkalmazd, vagy startmenü jobb gomb properties,advanced system settings,performance nál settings, advanced, virtual memory nál change ,szedd ki a pipát az automaticból, válaszd ki az ssd-t és válaszd ki custom size: initial: 8192 max:8192, vagy válaszd a no paging file-t, ha utóbbit választod le fog fagyni a gép ha sok mindent csinálsz egyszerre. Ha egyik se vált be akkor légyszi mérd le a windows mappat méretét, azaz arra lennék kiváncsi hogy az változik e.. -
gforce9 #1152 Esetleg rá lehet nézni az állapotára ssd life-al
https://ssd-life.com/
Ha minden tökéletes akkor más tippem nincs, látni kéne a gépet.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.11.25. 13:34:59 -
#1151 Sajnos újra csinálja :( Tegnap este kikapcsoláskor 12 GB szabad terület, most 3,2 GB. Ki érti ezt? -
#1150 Köszönöm a tippet! A fájlok vizsgálata és újraindítása után most jó értéket mutat, meglátom, meddig :) -
gforce9 #1149 windowsgomb+r oda: cmd
a parancssorba: chkdsk c: /f
újraindtást fog kérni azt meg kell erősíteni
Nézd meg hogy ezek után van e ilyen gond.