334
Földünk, és az emberiség sorsa
  • Balumann
    Gyűjtögess te is linkeket, olvasnivalókat az egészségmegőrzésről, gyógymódokról (esetleg tapasztalatokról).
  • Balumann
    Oks köszi. Majd holnap, ill. hétvégén összegyűjtöm a dolgokat, sok dolgot szedtem le ezekkel kapcsolatban, arra is gondoltam hogy honlapra is feltölthetném ezeket. Csak mivel jogsértő így feltölteni (dehát nem mindenkinek van ideje meg kedve ahhoz hogy ilyenek után kutasson meg vegyen), így külön honlapot nem sok értelme van csinálnom, és lehet törölni is fogják. Mind1 azért megpróbálkozok majd vele.
  • kocsisgabor9999
    Támogatom. Jó ötlet! Segíthetek ha szeretnéd.
  • Balumann
    Egyikünk se gondolta volna sztem, hogy ilyen sokáig fogunk rajta vitázni, én csak felvettem, még a témával kapcsolatban, de vmennyire azért összefügg a dolog. De igazad van, nem itt kellett volna kitárgyalni.

Én gondolkozok, hogy nyissak egy egészség topikot (ahol össze lehetne gyűjteni a tapasztalatokat mindennel kapcsolatban, ajánlók, stb.), csak még jobban megtervezem hogy hogyan kellene.
  • danielboy1000
    Balumann,DonkZero : már nem azért,de ha a gyógyszeriparról,meg Dr.Lenkei kóklerségéről / vagy eredményességéről akartok vitatkozni,szerintem nyissatok ennek új topikot,mert már kb.3 könyvet leírtatok itt,ami szerintem nem ide tartozik :)
  • Balumann
    "Nem ismerem az általa hivatkozott személyeket, de ha annyit csúsztat, mint Szent-Györgyinél, akkor baszhatod a referenciát."
    Értsd már meg hogy nem csúsztat, konkrétan idéz másoktól, és ajánlja a műveiket, és nem kitalált adatokat használ.

Mi a tököm az a fényevés?

Arról hogy kiket akar meggyőzni megtudod ha elolvasod a könyvet, erről nem vitatkozok tovább. Stílusa direkt ilyen, az orvosokkal meg támogatók után emailben keres kapcsolatokat, ezek egyidőben a honlapján is fenntvoltak, válaszokkal együtt (elutasító és támogató válaszok is...).
    Nem 50-en vannak, sokkal többen, és nem szcientológusok, nem lefizetett orvosok (hiszen korábban megírt művekre utal főleg).

Ha így jobb neked, akkor azt mondom; én is leszarom Lenkeit és a vitaminjait (hiszen én sem szedem, és én is túlzásnak tartom a vitaminokat. De az egészségüggyel kapcsolatban mond és idéz másoktól (adatokkal együtt) az fedi azt amit tapasztalhatunk, láthatunk. Ne hidd el amit ő mond, de akkor is olvasd el, legalább azokat amiket nem ő mond! :D

"Ír egy könyvet, ami teljesen szakmaiatlan, áltudományos, és objektíve elferdített tények vannak benne." Mondod ezt megint a vitaminokra tű,aszlpdva. Ismét mondom, teli van mások idézeteivel, forrásokkal, ajánlókkal.

"Honnan bazmeg, onnan, hogy így működik a modern társadalom. Meg onnan, hogy már olvastam a témáról, nem csak fantáziálok róla.
    Mi is segélyezzük az alsóbb rétegeket. Náluk az őslakosok a legjobban lecsúszott társadalmi csoport. Nem többszáz évvel ezelőttről beszélek, nem tudom azzal mit akarsz. "
    Honnan kezdtük a vitát? Én azt állítottam, hogy a természetben élő/élt népek sokkal jobban élnek/éltek, mint ahogy a civilizált ember el tudja képzelni, és közel sincs olyan rossz mint gondoljuk. Te is írtad, hogy hű de jó lehet állandóan félni hogy valami megöli őket, meg állandóan élelmet szereznek. Aztán felvilágosítottunk hogy bőven volt idejük, nem vette el az élelemszerzés meg a védekezés az összes idejüket. Erre te azt írtad (most csak nagy vonalakban), hogy nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükben, beírtad azt a piramist, alkoholizálnak. Az eszkimókkal kapcsolatban elismerem igazad van (ha a ma élőket nézzük, de többszáz évvel ezelőtt elszigetelten éltek). Rendben, nem tudom hány törzset segélyeznek, de akikről hallottam (Ausztráliában élők, Szibériában élők, Afrikában élők ->lehet hogy csak 1 része, de vannak) nem alkoholizálnak, nem kapnak segélyeket, nem használnak civilizációból átvett eszközöket, stb..
    Általánosítok, az ő életformájukból, illetve a fenntmaradt leletekből következtethetünk, hogy hogyan élthettek. Ha sikeres koponyaműtétet tudtak végrehajtani többször is (kimutatták hogy nem is haltak bele, ne kérdezd hogy hogyan), mennyire lehettek primitívek?
    Dr. Lenkei könyvében említ egy történetet a skorbuttal kapcsolatban, de wikipedia-ról idézem (hozzáteszem nincs csúsztatás).

"Cartier feljegyezte a skorbut tüneteit az irokézeknél, és meglepődve tapasztalta, hogy a törzsfőnök fia, Dom Agaya, egészséges és fitt néhány nappal később a tünetek megjelenése után. Rájött, hogy segítség nélkül kevés esélye van a telet áttelelni, és reménykedve abban, hogy az irokézek gyógymódja a franciákat is meggyógyítja, megkérte Dom Agayát, hogy segítsen a skorbut leküzdésében. Donnacona végül megengedte fiának, hogy átadja titkos gyógyszerüket Cartieréknek. Cartier érdeklődéssel nézte, ahogy Dom Agaya a tujafenyő (Arbor vitae) törzsből háncsokat vág le, majd megfőzve teát készített belőle. Magas C-vitamintartalmának köszönhetően a tea hatott. Cartier így ismerte meg a skorbut egyik gyógymódját.
    Az emberek többsége meggyógyult a teától, az irokézekkel is rendbejött a kapcsolatuk"

Tehát mégegyszer, a jelenlegi eszkimókat azért zárom ki, mert már a civilizáció beleszólt az életükbe, másrészt a globális felmelegedés miatt már kihaltak volna, nem tudnak táplálékot szerezni. Ez azthiszem a "Jelentés a földről" dokumentumfilmben van.

"Én arról beszélek, hogy ha a modern civilizáció találkozik egy ősivel, akkor az ősi összeomlik"
    Nem omlottak össze, csak néhányan találkoztak velük a XIX században, és nem szóltak bele az életükbe. Néhányan lehet otthagyták, erről nincsenek adatok és információk, de nagyon jól megvannak azok segélyek nélkül is.

"Viszont aki marad, azon jól be is lehet mutatni az ősi eszkimó kultúrát." Hát ha te bemutatod nekem az ősi eszkimó kultúrát a jelenlegi eszkimókon akkor nemtudom... Nem fogja azt már senki bemutatni.

Felesleges álomvilágnak nevezni a következtetéseimet, feltételezéseimet. A valóságban élek én is, akár hiszed akár nem.

Sokáig fogunk még vitatkozni úgyérzem!
  • dronkZero
    "Idézd már a könyvből hogy hol ír Lenkei kilókról?"

Túloztam a hatás kedvéért. 1 gramm C-vitamin feleslegesen rengeteg.

"tudnád hogy egyáltalán nincs egyedül ebben a csatában, csak ő az aki nyíltan támadja,"

Ami mit is jelent? Hogy egyedül van.
    Nem ismerem az általa hivatkozott személyeket, de ha annyit csúsztat, mint Szent-Györgyinél, akkor baszhatod a referenciát.

"Szintén közli a könyvben, hogy a könyvében nem használ idegen szavakat, hogy mindenki megértse, nem használ tudományos stílust. Azthiszed ennél nem tudna tudományosabban könyvet írni, főleg hogy ennyi segítsége van?"

Azt hiszem nem tudna. Ha tudna, írna. Nem akar ő semmin változtatni, nem olyanokat akar meggyőzni, akik tehetnek az egészről, nem a praktizáló orvosokat akarja meggyőzni, hogy hazudtak nekik az egyetemen, csinálják máshogy. Nem a problémát akarja kezelni. Ha ez lenne a célja, még talán meghagynám a lehetőségét, hogy esetleg nem hazudik.

"Egyáltalán nem ez volt a célja."

Igen, ezt mondom én is. A célja a szci propagandagépezet működtetése, hogy az embereket szándékos hazugságokkal, eltúlzott kiragadott példákkal, csúsztatásokkal eltántorítsa a valódi egészségügytől, hogy inkább hozzá forduljanak "bizalommal".
    Pontosan erről beszéltem, hogy már a külsőségekből megállapítható, hogy van-e benne igazság.

"Okait ezerszer leírtam (sok kultúrában függetlenül erre építkező filozófiák, rengeteg ember hisz benne és biztosak benne hogy van)"

Azt ugye tudod, hogy az erre építkező filozófiák régebbiek? Hogy a biorezonancia magyarázza bele magát Jézusba meg a Védákba? Hogy ez a csúsztatás része, amivel legalizálni szeretné magát?

"Addig csak nem zárom ki, és úgy kezelem hogy LEHET."
    A fényevést is kipróbálnád?

"Az nem érv a gyógyszeripar befolyásával szemben, hogy Dr. Lenkei szcientológus meg csak hülyíteni akar, meg nem tudományos a műve..."

Önmagában még nem. De szemléld már _EGÉSZÉBEN_ a képet, használd már az agyad egy picit! Lenkeinek minden indítéka és érdeke megvan hozzá, hogy hazudjon, ráadásul kurvára egyedül van a véleményével (az országban). Egy szekta oszlopos tagja, aminek a legnagyobb magyarországi támogatója. A szekta az agymosó technikáiról és a beetetős beszervezési stratégiájáról híres, na meg arról, hogy a pénz az istene. (madarat tolláról, ugye.)
    Ír egy könyvet, ami teljesen szakmaiatlan, áltudományos, és objektíve elferdített tények vannak benne.
    Ezek után a te dolgod, hogy kinek hiszel, az biztos, hogy én egy szavát sem fogom elhinni. SOHA. Még ha azt mondja, hogy az ég kék, azt is 25 tőle független forrásból fogom leellenőrizni.
    De leginkább távol tartom magam tőle.

"Élelmiszereink vitamin tartalma
    A tökéletes megoldás természetesen az lenne, ha egy egyszerű vegyes étrenddel, zöldségben-gyümölcsben gazdag táplálkozással sikeresen el tudnánk látni a szervezetünket a szükséges mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal és nyomelemmel."

És rögtön utána elkezd arról hablatyolni, hogy a mai zöldségben már csak századannyi a vitamintartalom, mint a régiben. Ami viszont ordas nagy hazugság. Csak úgy kontrasztként említeném, hogy bizonyos vitamintablettákat is növényi alapanyagokból vonnak ki, mert az a legegyszerűbb, legcélszerűbb eljárás. Akkor viszont hogyan lehetne már bennük _jelentősen_ kevesebb vitamin?

"Nem egészen ez a helyzet... Lenkei sincs egyedül az egészségüggyel szemben,"

Tökmindegy, legyen 50 ember. Több ezer szakmabelivel szemben. És most ne gyere a megvásárolt háziorvosokkal, egy fiatal orvostanhallgató vagy medikus még 1000000%, hogy nincs megvásárolva.

De hagyjuk már békén azt a faszfejt, legkisebb gondom is nagyobb Lenkeinél, magasról, ívesen szarok rá.

"és nem 1 ember foglalkozik reikivel, akupunktúrával, homeopátiával,"

Na ez aztán az érv! Ha sok a csaló, az legalizálja a tevékenységüket! Wáo. Gratulálok.

" és vannak statisztikái is gyógyulásokról."

Na persze. Mindig csak akkor nem sikerül, amikor összehasonlító kettős vakteszten vizsgálják.
    Mondtam már, anekdota nem bizonyíték, kontrollcsoport nélkül szar sem ér, a csodálatos gyógyulás meg lehet spontán gyógyulás, vagy placebóhatás. Esetleg fals diagnózis, ami után annyira nem meglepő, hogy maradéktalanul meggyógyult az illető.

"Köszi, nem győztek meg. Eszkimók mint írtam nem igazán érdekelnek, ők már a civilizáció segítségére vannak utalva, nem tudnának megélni."

Ja jó. Akkor kár beléd az energia. Élj csak tovább az álomvilágodban, én leszarom. De az nem rossz taktika, hogy minden, az elképzelésednek ellentmondó tényt kizársz a vitából.

"Ilyet honnan vettél? Az ausztráliában és Namíbiában élők nem kapnak segélyt... Többszáz évvel ezelőtt meg pláne nem kaptak...

Honnan bazmeg, onnan, hogy így működik a modern társadalom. Meg onnan, hogy már olvastam a témáról, nem csak fantáziálok róla.
    Mi is segélyezzük az alsóbb rétegeket. Náluk az őslakosok a legjobban lecsúszott társadalmi csoport. Nem többszáz évvel ezelőttről beszélek, nem tudom azzal mit akarsz. Ma meg az van, hogy akinek nincsenek meg a lehetőségei a megélhetésre, azt az állam eltartja.
    Én arról beszélek, hogy ha a modern civilizáció találkozik egy ősivel, akkor az ősi összeomlik. Nem erőszakkal, hanem tökmagától. A fiatalok rájönnek, mennyivel több lehetőségük is lehet, elhagyják az életmódot, csak az elszántak maradnak, meg akiknek nincs lehetőségük kitörni. Ezek, akik szeretnének, de nem tudnak kitörni, szépen le is csúsznak, depressziósak, drogokat használnak. Lecsúszás okai a szakképzetlenség, a motivációhiány.
    Az eszkimóknál is, az amerikai indiánoknál is, az ausztrál őslakosoknál is, a mongol nomád pásztoroknál is, meg afrikában is. Az egész Földön, _mindenhol_. Ez az általános, nem a busmanok. Kiragadod a nagyjából egyetlen szélsőséges példát, és általánosítasz belőle, meg felépíted rá a világképed.

"Jah gondolom ezekkel is teljesen tisztában voltál és megint én vagyok a hülye hogy ilyeneket írok."

Bárcsak más témákban ilyen éleslátásról tennél tanúbizonyságot!

"És ezt hogyan gondolod, lefizették vagy megfenyegették őket vmivel, hogy mutassák be hogyan éltek addig, vagy megrendezett jelenetek amiket nem is bennszülöttek játszottak...? Nemértem."

Azt látom, hogy nem érted. Neked minden fekete vagy fehér?
    Mondom, hogy a legelszántabbak maradnak az ősi életformánál. Akiknek számít, hogy ők eszkimók, hogy 100 generációra visszamenően eszkimó a családja, hogy az apja is ezt csinálta. Rengeteg személyes indok lehet, hogy miért folytatja. De a legtöbb nem.
    Viszont aki marad, azon jól be is lehet mutatni az ősi eszkimó kultúrát.
    Azt nem értem, hogy mi olyan kurva bonyolult ezen.
  • Balumann
    Keress rá, hogy "gyógyszeripar ellen", mennyi találat van aminek köze sincs Lenkeihez, szcientológiához és a vitaminokhoz... Vagy a könyvében nézz utána azoknak akiket megemlít, ők sem annyira vitamincentrikusak...

Értsd már meg, ha teljesen egyedül lenne ebben, bele sem olvastam volna a könyvébe. Sajnos nincs... Olvasd a tapasztalatokat a honlapján.
  • Balumann
    Te tényleg adtál olyan infokat amikről nem tudtma, most már tudok. Egyáltalán nem győztek meg.
    "Ja, csak Sz-Gy nem kilókról beszélt, az már L. faszsága."
    Idézd már a könyvből hogy hol ír Lenkei kilókról?! A vitamin üzleteiben lehet sokat ajánl, a könyvében nem. Azt mondja, hogy a vitamin túladagolás nem okoz problémát, de a hiány igen.

Idézet a könyve elejéről.
    "Testvérem, Lenkei György orvos, az éjszakákba nyúló beszélgetésekkel hozzájárult annak felismeréséhez, milyen egyszerű módon tudhatunk segíteni embertársainkon.
    Gulyás Tamás orvos kollégám segített összegyűjteni a könyv megírásához a tudományos háttérirodalmat, és mindvégig támogatott kiváló tanácsaival és lelkesedésével.
    Köszönettel tartozom Matthias Rathnak, akinek kutatásai és rendíthetetlenül bátor, szabadságharcos kiállása megteremtették egy új egészségkultúra alapjait.
    Hálával tartozom a Nobel díjas Szent-Györgyi Albertnek és Linus Carl Paulingnak felbecsülhetetlenül értékes kutatásaikért.
    Michael Colgannek és Adelle Davisnek a„természetes egészség" megteremtését segítő kutatómunkájukért és könyveikért.
    Köszönetet mondok Drábik Jánosnak, aki precíz munkájával hozzájárult az emberiséget megnyomorító, a háttérben rejtőzködő gazdasági-politikai erők leleplezéséhez.
    Hálás vagyok Edward G. Griffinnek, amiért megírta a World Without Cancer (A világ rák nélkül) című bátor könyvet.
    Hálával tartozom sok ezernyi becsületes kutatónak, akik vizsgálataikkal bizonyítékok sorát adták egy új „egészségkultúra" megteremtéséhez.
    Végül, de nem utolsósorban hálás köszönetet mondok L. Ron Hubbardnak, akit minden mesteremnél jobban szeretek és tisztelek. Tőle tanultam a „Becsületkódex"-et."
    Ha annyira tájékozott lennél, tudnád hogy egyáltalán nincs egyedül ebben a csatában, csak ő az aki nyíltan támadja, ő nevén vannak a vitaminok, és őt lehet támadni a szcientológia miatt.

Szintén közli a könyvben, hogy a könyvében nem használ idegen szavakat, hogy mindenki megértse, nem használ tudományos stílust. Azthiszed ennél nem tudna tudományosabban könyvet írni, főleg hogy ennyi segítsége van? Egyáltalán nem ez volt a célja.

"Biorezonancia dettó, ugyanez a hígfos áltudományos szöveg. NEKED lehet, hogy tudományosnak hangzik, de szerintem meg a béka segge alatti a színvonala." Úgy mondod, mintha én úgy kezelném ezt mintha tényleg 100%-ig biztos vagyok benne hogy létezne ilyen. Én csak felvetettem, hogy létezhet és nem vethető el, nem elég fejledt a tudomány ahhoz, hogy ezt ki lehessen jelenteni hogy nincs. Okait ezerszer leírtam (sok kultúrában függetlenül erre építkező filozófiák, rengeteg ember hisz benne és biztosak benne hogy van). Elhinni akkor fogom én is, ha én is tapasztalni fogom. Addig csak nem zárom ki, és úgy kezelem hogy LEHET.

"vitatkozunk, amiről _EGYÉRTELMŰEN_ eldönthető, hogy úgy van-e"
    Mi, hogy hol jobb élni, természetben vagy civilizációban, vagy valamennyire a kettő között? Ez függ a körülményektől, egyéntől, vagyis szubjektív.
    Az objektív részét tekintve igazad van. Csak nem biztos hogy minden úgy van amit mondanak... Az nem érv a gyógyszeripar befolyásával szemben, hogy Dr. Lenkei szcientológus meg csak hülyíteni akar, meg nem tudományos a műve...

"A tulajdonos ódákat zeng az autójáról, a csodálatos műszaki állapotról, a megkímélt állapotáról. Hiába mondja 50 autószerelő, hogy ez ránézésre egy roncs"
    Nem egészen ez a helyzet... Lenkei sincs egyedül az egészségüggyel szemben, és nem 1 ember foglalkozik reikivel, akupunktúrával, homeopátiával, és vannak statisztikái is gyógyulásokról.

"amit tényszerűen tudok cáfolni, emellett néhány témában a legerősebb érved az, hogy "de lehet benne valami", akkor már eszembe sem jut, hogy te fogsz engem megvilágosítani."
    Tényszerűen cáfolni persze... :-) Ne is jusson ilyen eszedbe, olvass többet te is, én is ezt fogom tenni.

"Ne az én kedvemért, bakker! Én csak megmutattam neked az egyébként számodra is elérhető információkat, amikkel nem voltál tisztában."
    Köszi, nem győztek meg. Eszkimók mint írtam nem igazán érdekelnek, ők már a civilizáció segítségére vannak utalva, nem tudnának megélni.

"Igen ám, csak elfelejted, hogy 21. század van. SEGÉLYT kapnak, baszod!"
    Ilyet honnan vettél? Az ausztráliában és Namíbiában élők nem kapnak segélyt... Többszáz évvel ezelőtt meg pláne nem kaptak...
    Nézd meg ITT mit írnak a busmanokról (csak google első róluk szóló találat), rejtőzködő életmód.

Jah gondolom ezekkel is teljesen tisztában voltál és megint én vagyok a hülye hogy ilyeneket írok.

"Talán mert depressziós alkoholistákról nem olyan érdekes dokumentumfilmet készíteni? Talán mert épp az _ősi_ kultúra bemutatása a cél, nem pedig azé, amivé züllött?"
    És ezt hogyan gondolod, lefizették vagy megfenyegették őket vmivel, hogy mutassák be hogyan éltek addig, vagy megrendezett jelenetek amiket nem is bennszülöttek játszottak...? Nemértem.

"Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy felfogd ezt, ennél többet nem tudok segíteni."
    Még sok minden...

Jah és még 1 idézet Lenkei honlapjáról.
    "Élelmiszereink vitamin tartalma
    A tökéletes megoldás természetesen az lenne, ha egy egyszerű vegyes étrenddel, zöldségben-gyümölcsben gazdag táplálkozással sikeresen el tudnánk látni a szervezetünket a szükséges mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal és nyomelemmel."
  • dronkZero
    "Vitatkozol Dr. Lenkeivel, az egészségüggyel kapcsolatban, mikor sem Lenkei könyvét, sem azokét nem olvastad el akik szintén felléptek az egészségüggyel szemben (könyvében sok ajánló van)."

Mert nyilván Lenkei faszságait _csak_ a könyvből lehet megtudni, ugye? Vannak droidjai, akik idézgetnek tőle szorgalmasan a hasonló fórumokon.
    Emellett már az írás stílusán látszik, hogy komoly munka-e, vagy csak tudományoskodó átbaszás, hülyéknek. Ha ismernél tudományos szövegeket is, ismernéd a szakirodalom nyelvezetét, kilométerekről kiszúrnád a kóklereket te is.
    Nem tudományos vita a könyve célja, nem is az ismeretterjesztés. Hanem a propaganda, a témában járatlanok átbaszása, a saját üzleti sikerei érdekében.
    A legszebb a Szent-Györgyi idézetes csúsztatása: "A vitaminok azok az anyagok, amik akkor okoznak betegséget, ha nem esszük meg őket"
    Ja, csak Sz-Gy nem kilókról beszélt, az már L. faszsága.
    Az is igencsak gyanús, hogy ő az egyszemélyes partizánhadsereg, aki az egész gyógyszeriparral szembeszáll. Hát persze. Észre kéne venni, hogy ő is egy ugyanilyen gyógyszergyárat propagál, csak az nem hasznos gyógyszert gyárt, hanem vitamint. Egyik kutya, másik eb.
    Biorezonancia dettó, ugyanez a hígfos áltudományos szöveg. NEKED lehet, hogy tudományosnak hangzik, de szerintem meg a béka segge alatti a színvonala.
    Mondom még egyszer: már a stíluson látszik, kiknek íródott, szakembereknek, vagy laikusoknak, hogy értekezés, vagy propaganda.
    És ha egy témáról _kizárólag_ maszlagot találok, akkor sajnos kénytelen vagyok kamunak tekinteni. Annyi ember van a világon, van aki ezért kapja a fizetését, hogy ilyesmivel foglalkozzon, semmi szükség arra, hogy minden pénzéhes csaló agyhalottaknak szánt idióta elképzeléseit a saját bőrömön próbáljak ki.

"Nem fogom elfogadni a véleményedet addig, amíg csak az őt támadó nemtudomkik véleményét ismered."

Nem is kell. Majd rájössz magadtól, előbb-utóbb.
    Azt meg nem tudom, honnan veszed, hogy csak a nemtudodkik véleményét ismerem. PONTOSAN AZÉRT mondom, hogy faszság, mert ismerem.

"Hogy hiányosak az tény, de ugye nem kell tudnunk a süti recepjét hogy megállapítsuk finom-e a sütemény, de mindenkinek más véleménye lesz róla."

Az a baj, hogy megint kevered a szezont a faszommal. A süti íze szubjektív, mi meg kibaszott objektív _TÉNYEKRŐL_ vitatkozunk, amiről _EGYÉRTELMŰEN_ eldönthető, hogy úgy van-e. Amikről te beszélsz, arról még senki nem bizonyította be egyértelműen, hogy úgy van-e, némely esetben többezer éve. És te mégis elhiszed.
    Ez naivitás, a veszélyes fajtából. Így indul a végül éhenhaló fényevők pályafutása is... Persze jobb esetben csak pénzzel akasztanak le a kóklerek.

"És van arcom leoltani, amíg egyáltalán fel sem merül benned, hogy nem a te következtetéseid tévesek, nem is olvasol utána olyanoktól akik azzal foglalkoznak, nem próbálsz meg megérteni semmit."

Egyelőre te még nekem nem mondtál újat, én meg már nem is tudom, hányadszor kellett kijavítsalak, linkeljek, magyarázzak, felvilágosítsalak. Enyhén szólva vicces, hogy te mondod nekem, hogy olvassak utána...
    Nem, meg sem fordul a fejemben, hogy neked lehet igazad. Amikor már ennyi marhaságot mondtál, amit tényszerűen tudok cáfolni, emellett néhány témában a legerősebb érved az, hogy "de lehet benne valami", akkor már eszembe sem jut, hogy te fogsz engem megvilágosítani.
    De azért próbálkozhatsz...

"Egy filmről is úgy alkotsz, mondasz másnak véleményeket, hogy csak a negatív kritikákat olvasod el (esetleg azokét akik konkurenciaként tekintenek a filmre)...? Mert most ahogy látom pontosan ezt csinálod."

Mondok egy jobb analógiát. Autót akarsz venni. A tulajdonos ódákat zeng az autójáról, a csodálatos műszaki állapotról, a megkímélt állapotáról. Hiába mondja 50 autószerelő, hogy ez ránézésre egy roncs, te folyton azt hangoztatod, hogy "de hát a tulaj azt mondta, hogy...", és a tulajnak hiszel.
    Ez jobban fedi a jelenlegi helyzetet, legalábbis Lenkei meg biorezonancia témában.

"Rendben, legyenek az eszkimók meg az ausztráliai őslakosok full alkoholisták... "

Ne az én kedvemért, bakker! Én csak megmutattam neked az egyébként számodra is elérhető információkat, amikkel nem voltál tisztában.
    Úgy érzem egy "köszönöm" helyénvalóbb lenne, mint egy "jólvanakkor, bazmeg"... De hát ez már csak udvariasság kérdése...

"Érdekes nem ez látszik a róluk készült felvételekről."

Talán mert depressziós alkoholistákról nem olyan érdekes dokumentumfilmet készíteni? Talán mert épp az _ősi_ kultúra bemutatása a cél, nem pedig azé, amivé züllött?

"Tudatmódosító szereket persze használtak időnként, de tudják nagyon jól, hogy ha életben akarnak maradni nem hülyíthetik agyon magukat. "

Igen ám, csak elfelejted, hogy 21. század van. SEGÉLYT kapnak, baszod! Semmi célja az életüknek, az ősi életformájuk értelmét vesztette, kilátásuk nincs sok, depressziósak, és bizony agyonhülyítik magukat.
    Olvashatod ugyanott, hogy nem csak az alkohol, hanem a dohányzás és a szipuzás is megy. Nem kikapcsolódásképp, hanem túlzásba vitt mértékben. (v.ö. drug use vs drug abuse).

Emellett biztos, hogy vannak még "érintetlen" népcsoportok, de az tuti, hogy az az abszolút ritka. Ez egy általános társadalmi jelenség, szinte a világ minden táján ez játszódik le.

Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy felfogd ezt, ennél többet nem tudok segíteni.
  • Balumann
    Hát lehet. Ez mondjuk nyilván olyan dolog, hogy mindenhol más. Egyébként a fenntmaradt leletekből gondolva tisztelték az életet (kiengesztelő szertartások miután megöltek állatokat, előtte elpróbálták a vadászatot és pontosan ugyan úgy ölték meg az állatokat, minél gyorsabban, stb, és mivel a fenntmaradt emlékek eltérő helyeken hasonlóak, lehet következtetni, hogy nem harcoltak csak úgy egymással. Nyilván ahol már kanninbálok is éltek más a helyzet :D
  • MarkBlade
    Részben egyet értenék de ez is csak spekuláció. Ha csak a mostani időt nézed a fegyverkezés fejlődik a többi tudomány pedig max hasznosítja amit ott elértek.
    Területi harcok viszont bizonyitottan vannak és voltak is. Gyakorlatilag mint most is csak régen mondjuk egy patak, jól védhető barlang vagy jó legelő volt az indok most az olaj, gáz stb.
    Nem hinném hogy álatok elejtésére használták a szerszámokat/fegyvereket hiszen bogyókat és kis emlősöket a nélkül is lehet elejteni.
    AZ indián törzsek is hadban áltak egymással. Így szerintem valószínű hogy ez nem egyedi eset.
  • Balumann
    "Vannak információid, de nagyon hiányosak, és eddig szinte minden esetben téves következtetéseket vontál le belőlük."

Még1x mondom. Amíg az meg sem forudl a fejedben, hogy neked hiányosak és neked vannak téves következtetéseid valmivel kapcsolatban, nincs értelme vitának. Így meggyőzni senkit nem fogsz, engem legalábbis nem.
  • Balumann
    Vitatkozol Dr. Lenkeivel, az egészségüggyel kapcsolatban, mikor sem Lenkei könyvét, sem azokét nem olvastad el akik szintén felléptek az egészségüggyel szemben (könyvében sok ajánló van).
    Nem fogom elfogadni a véleményedet addig, amíg csak az őt támadó nemtudomkik véleményét ismered.

Vitatkozol a tudomány szempontjából ismeretlen "rezgésekről", de őszintén, ha ilyenről van szó a TV-ben például akkor egyből elkapcsolod, ha neten találkozol vele otthagyod. Nem ismersz senkit aki olyannal foglalkozik amiket leírtam. Beszélgess egy ilyen emberrel aki vmelyikkel foglalkozik, ha utána is az a véleményed, hogy mind csak hülyíteni akar, hazudik akkor elfogadom.

"Vannak információid, de nagyon hiányosak"
    Hogy hiányosak az tény, de ugye nem kell tudnunk a süti recepjét hogy megállapítsuk finom-e a sütemény, de mindenkinek más véleménye lesz róla. Azok alapján amiket olvastam, hallottam levontam a következtetésemet. Lehet meg fog változni ha részletesebben utána olvasok.

És van arcom leoltani, amíg egyáltalán fel sem merül benned, hogy nem a te következtetéseid tévesek, nem is olvasol utána olyanoktól akik azzal foglalkoznak, nem próbálsz meg megérteni semmit.
    Egy filmről is úgy alkotsz, mondasz másnak véleményeket, hogy csak a negatív kritikákat olvasod el (esetleg azokét akik konkurenciaként tekintenek a filmre)...? Mert most ahogy látom pontosan ezt csinálod.

Rendben, legyenek az eszkimók meg az ausztráliai őslakosok full alkoholisták... Érdekes nem ez látszik a róluk készült felvételekről.
    Tudatmódosító szereket persze használtak időnként, de tudják nagyon jól, hogy ha életben akarnak maradni nem hülyíthetik agyon magukat. Ausztráliában 40000 évig éltek bennszülöttek XVIII. századik (forrás wikipedia). A Namíbiában élő busmanoknál meg szó sincs AK47-ről, és ott tényleg kűzdenek az életbenmaradásért is, nem maradnának életben ha olyan keményen drogoznának.
  • dronkZero
    "Alkoholizmusról nem hallottam az Ausztrál őslakosokkal kapcsolatban, főleg nem legdurvábban."
    Wiki
    Ugyanez eszkimóknál: Egy példa
    "The inhabitants are primarily Iñupiat Eskimo. The people are active in subsistence. The sale or importation of alcohol is banned in the village."
    Na vajon miért van ott alkoholtilalom?

Amerikai indiánoknál szintén ugyanez, azt már nem linkelem, arról biztosan hallottál. Afrikában a kemény drogok mennek, meg az AK47...

Tudod mit? "Ne vitatkozz tovább addig, amíg nem olvasol többet erről!!"
    Ezt eddig majdnem minden témában elmondhattam volna, amit érintettünk. Vannak információid, de nagyon hiányosak, és eddig szinte minden esetben téves következtetéseket vontál le belőlük.
    És még van arcod leoltani...
  • Sharks
    Hát ez jogos! Tényleg nagyobb szükség lenne gyakrabban a természetbe járni, de sajnos ebben a rohadt civilizált világban az embereknek egyre kevesebb pénzük, idejük és lehetőségük van erre!
  • Balumann
    Egyet értek. Nem kell választani, de a természet nélkül nem tudnánk élni. Aki teljesen úgy él, hogy soha nem megy kirándulni sem, állandóan a nagyvárosban van (nem elég parkba kimenni, távolabb kell) az nagy valószínűséggel depressziós lesz.
  • Balumann
    Igazából ez is csak egy feltételezés, semmi sem utal arra hogy a törzsek egymással harcoltak volna állandóan, sőt pont az ellenkezőjére. Nem fejlesztettek fegyvereket, csak vadászatra. Meg kell próbálni megérteni hogyan gondolkozhattak azok az emberek nagyon régen. Közel éltek az állatokhoz, tőlük tanultak. Az állatok nem támadnak, csak ha veszélyben érzik magukat, vagy ha táplálék kell (namost egymást a kannibálokon kívül nem ették meg). Nem vszínű hogy szükségük volt a másik területére, ezzel szemben többször össze jöhettek vadászni másokkal.
    Erre utalnak a ma is élő ilyen törzsek, akiken látszik, hogy egyáltalán nem törik magukat, hogy megvédjék magukat. Az indiánok sem tudtak egyáltalán védekezni a gyarmatosítás idején, pedig akkorra már párszáz éve volt ott is kialakult a civilizáció.

Najah azon el lehet gondolkodni, hogy miért alakultak ki nagyjából egyidőben teljesen eltérő helyeken a civilizációk. Sokan földönkívüliekkel magyarázzák :D
    (véleményeteket gondolom mi erről is, nem kell támadni :)) nekem is az).
  • Balumann
    Alkoholizmusról nem hallottam az Ausztrál őslakosokkal kapcsolatban, főleg nem legdurvábban.
    Voltak akik fiatalon civilizációba kerültek, aztán vissza is mentek a családjukhoz. Szibériában és a busmanok között is volt aki angolul is beszélt, nem ismeretlen számukra.
    Elmaradott körülmények között továbbra sem tudod hogy milyen lehet élni. Hidd el, vannak házaik, ismerik a tüzet, és nagyon jól ismerik hogyan lehet könnyen vadászni, védekezni a vadállatoktól, stb.

Ne vitatkozz tovább addig, amíg nem olvasol többet erről (és ez ne mcsak ebben a témában igaz). Elítélsz mindent, amit te nem tapasztalsz, nem érzel, ahelyett hogy legalább eleve azt megpróbálnád megérteni, hogy MIÉRT vagy MIRE hittek ezt meg azt, vagy ebben a témában elgondolkodnál hogy esetleg tényleg teljesen téves előítéled van a természetben élő csoportokról, és nem is élnek olyan rosszul.

Amiket most írtál nem tudom honnan vetted, indiánok és eszkimók már én úgy tudom nem élnek teljesen elszigetelten. Eszkimók pláne nem, mert a globális felmelegedés miatt már alig tudnak élelmet szerezni, rá vannak kényszerülve a civilizáció segélyeire.
    Miért gondolom, hogy ezeket nem olyantól olvastad/hallottad, aki ezzel közelebbről foglalkozik...
  • Sharks
    Miért is kell mindíg választani a civilizáció meg a természet között. Sztem napjainkban pont arra törekszik a modern világ, h egyre közelebb kerüljön a természethez, persze itt nem arra célzok, h költözzünk ki a legközelebbi erdőbe, de tőlünk nyugatra rengeteg helyen tiszteletben tartják a természetet és nem pusztítanak ki erdőket egy új bevásárlóközpont vagy autópálya kedvéért. A nagy városokon belül is (és itt Budapest méretü, ill esetenként nagyobb városokról van szó) rengeteg zöld ővezet van, parkok, gyönyörüen karbantartva. Nálunk meg örülhetsz ha sikerül vmi kis füves részt találnod ha lemész ktyátsétáltatni, na ennyi a különbség. Bár kicsit most eltértem a témától, de a lényeg, h sztem a legoptimálisabb irány az a civilizáció és a benszülöttek között van vhol, de nem az egyik v. a másik!
  • dronkZero
    "Magasztalni nincs miért, emberek ők is. Lenézni nem kellene őket, és át kell gondolni hogy egyáltalán nem olyan rossz az, ahogy így a civilizált emberek gondolkodnak általában róluk, hogy szegények milyen primitív buták, állatokként élnek meg stb... (én is így gondolkodtam erről)."

Meg ők is így gondolkoznak magukról. Csak az igazán elszántak maradnak ma meg az ilyen technikailag elmaradottabb életformánál. Az ilyen közösségekben nagy gond, hogy a fiatalok ha tehetik, otthagyják ezt az életmódot, beköltöznek a városba, hátuk közepére sem kívánják az idilli állapotot. A kényelem fontosabb.
    Lásd: Világfalu, mongolok. Pedig ott azért van a pusztában a jurtában tévé is, meg úgy egyébként igazán nem kőkorszaki a technikájuk.

A másik lehetőség, ami az ausztrál őslakókkal, az eszkimókkal, meg a maradék észak-amerikai indiánokkal történik: alkoholizmus. A legdurvábban. Nem tudnak magukkal mit kezdeni, nincsenek céljaik, hát isznak.

Mindkét eshetőség valóban, pont azt mutatja, hogy milyen kurvára jó közel élni a természethez, civilizáció nélkül, elmaradott körülmények közt...
  • MarkBlade
    Egy társadalom fejletségét a börtönein lehet lemérni.. idézet :)
    Egyébként meg a technikai fejletség nem feltétlen jár a civilizáció és empatikus fejletséggel is. Most egy kicsit visszaestünk ilyen téren mert nem egységben gondolkoznak az emberek hanem egyénenként. De amiről te beszélsz csak kicsiben működik. 30-100 fős törzseknél. Globális szinten kell valami tényező ami összefogásra bír ennyi embert. Háború vagy természeti katasztrófa. Az emberi faj alapvetően agresszív és támadó. A törzsek egymással versengenek és háborúznak úgy hogy ez már a vérünkben van.Lehetsz akármennyire békepárti ha a szenbenálló fél tesz az elveidre.
  • Balumann
    Hú mert az olyan rossz dolog hogy kilóg :DD (csak számunkra mert így neveltek minket) De pl. akik szibériában vagy hidegebb helyeken élnek (régen az eszkimók) azoknak nem lóg ki nefélj :D Nagyon jól tudják/tudták hogyan lehet kabátot csinálni állatok bundájából, már többezer éve (különben ott nem maradtak volna életben az nélkül).

Magasztalni nincs miért, emberek ők is. Lenézni nem kellene őket, és át kell gondolni hogy egyáltalán nem olyan rossz az, ahogy így a civilizált emberek gondolkodnak általában róluk, hogy szegények milyen primitív buták, állatokként élnek meg stb... (én is így gondolkodtam erről).

Sok primitív dolgot csinálnak, ez a Világok arca-ban is látható. Miért, mi nem csinálunk értelmetlen dolgokat? :P
    Állatok hangjait egyébként azért utánozzák, hogy oda tudják csalni őket.
    Szintén mutatott tanárunk egy dokumentumfilm részletet, amiben utánozta egy madár hangját, majd egy fúvókával (fogalmam sincs mi a neve) lelőtte első lövésre.
  • The Garrett
    Ha akarok hallgatok történeteket nagyapámtól, vagy olvasok magamnak könyvekből. Zenélni is tudok itthon. Az állatok hangjainak az utánzásától meg... :D nocomment.
    Ők ugyanezt csinálják, csak közben kilóg a p*csük az ágyékkötőből. Nem kéne ettől az egekbe magasztalni őket.
  • Sharks
    Én is remélem, h majd eljutok egyszer. Megmondom őszintén, tegnap először belenéztem a "Sztárok a fejükre estek" c. müsorba, asszem az volt az, mikor Fekete Laciék Afrikában ismerkednek az ottani civilizációval. Nekem nagyon érdekes volt, h az emberek hogy reagálnak arra az életmódra, ami ott van, pl. az egyik pali teljesen kiakadt, h neki nincs wc-papírja, meg stb... és haza akar jönni, mások meg jólérezték magukat, tehát ilyen szempontból érdekes volt a müsor. Egyébkén köszi a filmajánlót, meg fogom nézni!
  • Balumann
    Dehogynem tudnak mit kezdeni. Zenélnek, tanítják az ifjakat, játszanak, az idősebbek történeteket mesélnek, gyakorolják az állatok hangjainak utánzásait, stb. :-)
    Számunkra primitív. De amúgy természetes.
  • Balumann
    Én csak arra akartam kilyukadni, hogy általánosságban teljes tévhit van a nem civilizációban élő (vagy élt) emberekről. De abban biztosak lehetünk, hogy jobbak voltak az életkörülmények általánosságban, mint a létrejött birodalmakon belül (kialakult a hierarchia, rabszolgaság, felesleges és létszükségtelen munkák, vallások és filozófiák, és stb.). És addig nem szernyezték a környezetet, nem egymással háborúskodtak (persze lehettek összecsapások nyilván törzsek között, ahogy állatoknál is van, de alapjában véve féltek a természettől, őseik szellemeitől meg amiktől lehetet).

Természetesen vannak pozitív hatásai is a civilizációnak, de rengeteg hátránya is. Az hogy kinek mik az értékek tényleg változó, de mi a véleményetek arról, hogy jó-e annak akinek az a legfontosabb, hogy mindene meglegyen, jó sok pénze legyen, millió Ft-os képei legyenek a falon, hogy más emberek felett ítélkezhessen, és még rengeteg kérdés van amin el lehet gondolkodni.
    Természetesen lehet boldogan élni civilizáción belül is. Csak rengeteg az olyan hatás amik nem olyan irányba terelnek, amerre nekünk JOBB lenne, próbálnak befolyásolni és hülyíteni (reklámok, média, ajánlatok). Rengeteget lehet tanulni Keleti filozófiákból (buddhista könyvekből), a Bibliából (ateista szemlélettel legalábbis).

A Baraka - Világok arca -t egyébként mindenkinek ajánlom, abba semmi kommentár nincs csak életképeket, felvételeket mutat a világ különböző helyszíneiről.

Hát igen, saját tapasztalatok mindig jobbak mint mások tapasztalatai. Reménykedek abban, hogy egyszer én is eljutok ilyen helyekre, közelebbről megismerkedek velük.
  • The Garrett
    antropologiai kutatasok szerint tényleg a primitív törzsi népeknek van a legtöbb szabadidejük. A Kaja hajkurászás/ mindennapi teendők náluk veszik el a legkevesebb időt... Viszont a szabadidejükkel nem tudnak mit kezdeni, mert az 'önmegvalósítás' mint olyan szintén elég primitív szinten van.

Ahogy egy civ. fejlődik úgy lesz egyre kevesebb a szabad- pihenésre fordított idő...
  • Sharks
    Bocs, de a Maslow piramist is lehet többféle képpen értelmezni, én ugyan nem vagyok pszichológus, de pl. szeretnek akkor lesz biztonságérzeted is sztem, tehát már a 2. szinten is el lehet kezdeni vitatkozni. Én részemről utállom az általánosítást, így az ilyen elméleteket is. Ja, és hogy a törzsek láttak mobilt, meg kamerát és az nem érdekli őket, az pont arra mutat rá, amit azelőtt írtam, h nekik más az értékrendjük és ezért nyilván más dolgok okoznak nekik örömöt, esetleg más örömöt is, mint amit mi megtapasztalunk. Komlyan, sztem a benszülötteknek a törzsekben jó élni, a modern embereknek pedig a civilizációban és egyik sem akar helyetcserélni a másikkal, szval nem igazán értem, h miről is vitatkoztok... mindenkinek megvan a maga helye, vagy ha nincs majd megkeresi. Ennyi! Ja és még annyit szeretnék hozzátenni, h könyvek alapján csak mások tapasztalataiból tanulhatunk, ill. arra hagyatkozhatunk, ami pedig közel sem biztos, h jó dolog, sztem a sajátunk sokkal többet ér!
  • Balumann
    Nagyon jól tudom, gondolom hogy te hogyan látod, és én is ugyan úgy tudom azokat is. Gondolom teljesen hülyének nézel már engem.
    Nézd el nekem, lehet ha többet fogok megtudni ezekről (esetleg elolvasom én is a könyvet) akkor neked adok igazat majd a csodás civilizációról...
  • Balumann
    "Mert egy természetben élő törzsnél aki mozogni tud, az az év nagy részében a kaja beszerzésével van elfoglalva."
    Hol?! Mennyi ideig tart szerinted néhány vad elejtése ami elég akár 2 vagy több napig is ha mindenki vadászni indul egy időben?
    Nem tudok konkrét adatokkal szolgálni, a könyvben úgytudom erről is sokat ír. Egyáltalán nem ezzel megy el a legtöbb idejük.

"Nálad mennyi a zenélés/élelemszerzés időaránya? És náluk szerinted mennyi?"
    Nagyon sokat zenélnek, bár főleg dob, állatok utánzása, tánc. Minden esetre meg vannak a zenéik, zeneirodalmon például olyat hallgattunk, amikor egy özveggyé vált asszonyt vígasztaltak.

Ennyit a piramisról is...

És mi mennyit foglalkozunk olyanokkal, amikre egyáltalán semmi szükség hogy normálisan éljünk?
  • dronkZero
    "Hidd el, többezer év alatt nagyon jól megtanulták hogyan lehet vígan életben maradni a természetben, hogyan tudják megvédeni magukat, és hogyan tudnak élelmet szerezni. Hű tényleg, időnként vadászni kell meg gyűjteni élelmet? Szörnyű..."

És neked hányszor kell eljárnod vadászni, meg megvédeni az életedet(nem nem a pénzed, vagy az mp3lejátszód)? Mert egy természetben élő törzsnél aki mozogni tud, az az év nagy részében a kaja beszerzésével van elfoglalva.
    Jól tudom, hogy zenélsz? Csak hogy érezd: a zene már az esztétikai és önmegvalósítási szükségletek kategóriája, a piramis csúcsa.
    Nálad mennyi a zenélés/élelemszerzés időaránya? És náluk szerinted mennyi?

Kezded már érteni, mire is jó a civilizáció?
  • dronkZero
    Ja, a piramisról annyit illik még tudni, hogy Maslow szerint amíg egy adott szint nincs kielégítve, addig nem tudsz a következővel foglalkozni.
  • Balumann
    "Pontosan ezen látszik, hogy még csak elképzelni sem tudod, milyen lehet civilizáció nélkül."
    Megint csak, te nyilván olvastál már sok könyvet hogyan élnek, sokat hallottál róluk. Dehogynem tudom elképzelni milyen lehet civilizáció nélkül...

"Az már eszedbe sem jut, hogy probléma lehet azzal, hogy egyél, hogy ne fázz, hogy ne legyen veszélyben az életed. A természetben élő népeknél ez mindennapos probléma."
    Hidd el, többezer év alatt nagyon jól megtanulták hogyan lehet vígan életben maradni a természetben, hogyan tudják megvédeni magukat, és hogyan tudnak élelmet szerezni. Hű tényleg, időnként vadászni kell meg gyűjteni élelmet? Szörnyű...

"Na gondolom ez nálad mit jelent: tudni kell, hol a hűtő, anyu pénztárcája, meg a bolt."
    Igen, sajnos nálam igen. Nem is tudnék életben maradni ha 2-3 hétig a természetbe kellene élnem.

"De most áruld már el komolyan, hogy ezeket a teljesen elszállt nézeteidet a világról úgy mégis, honnan szeded?"
    Könyvek, internet, tanárok, ismerősök, minden.

Ezt a Maslow piramist nem igazán értem.
  • dronkZero
    "Mert nekem a legfontosabbak: szeretet, boldogság, egészség,"

Pontosan ezen látszik, hogy még csak elképzelni sem tudod, milyen lehet civilizáció nélkül.

Ismered a Maslow-piramist?
    Ilyen:

Még egyszer, mit is mondtál?
    "szeretet, boldogság"
    Harmadik szint.
    Az már eszedbe sem jut, hogy probléma lehet azzal, hogy egyél, hogy ne fázz, hogy ne legyen veszélyben az életed. A természetben élő népeknél ez mindennapos probléma.

"életbenmaradáshoz szükséges tudás"

Na gondolom ez nálad mit jelent: tudni kell, hol a hűtő, anyu pénztárcája, meg a bolt.

"Ezek mind adottak törzsekben élő embereknek is."

Ah, nyilván.

De most áruld már el komolyan, hogy ezeket a teljesen elszállt nézeteidet a világról úgy mégis, honnan szeded?
  • Balumann
    Dehogynem, tudományra is lehet... ^^

Érdekes, itt te érvelsz arról hogy "amiről nem tudunk". Honnan veszed hogy haltak ki? :P

"ha a legkomolyabb eszközük a hegyes bot volt."
    he? Az még az őskorban maximum.
  • Balumann
    Neked is mondom, sokan kerültek már közelebb ilyen törzsekhez, vannak könyvek (amit írtam pl.: Kőkor elveszett civilizációi). Dokumentum filmet én még nem láttam törzsekről, a Baraka-t láttam amiben szertartásokat mutatnak, illetve a Túlélés törvényei-ben találkozik busmanokkal pl.

Az sem feltétlenül igaz, hogy nem tudnak semmit a civilizációkról. Pl. kamerát meg telefont biztos hogy láttak már... ^^ nem is érdekli őket.
  • dronkZero
    "Mert mindenre rá lehet mondani szinte hogy csalás, valami trükk."

Nem, a tudományra nem. Pont ez különbözteti meg a kettőt.

"Legtöbb törzset "bekebelezte" a civilizáció, csak kevés természetben élő törzs maradt fennt. Azok még most is élnek és nagyon jól megvannak."

A legtöbb törzset -AMIRŐL TUDUNK- bekebelezte a...

És ezen kívül van még egy csomó, akikről nem is tudsz, MERT KIHALTAK. :P Azokból az okokból kifolyólag, amiket te nem tekintesz létezőnek a primitív törzsek körében. Pedig de, csak éppen egy kihalt és eltűnt törzsről nemigen fognak dokumentumfilmet készíteni, főleg, ha a legkomolyabb eszközük a hegyes bot volt.
  • Balumann
    "Na ez az a kérdés, amit már NEM HISZEK EL.
    Az ÉLETED, bazmeg... Az EGÉSZ.
    Tegyem hozzá, hogy: "valóban, igazad van, ez nem sok..."?
    Ne tedd hozzá, inkább a kérdésre válaszolj. Mi az amiért JÓ élni? Nem gondoltam semilyen Isteni feladatra, csak emberek által ismeretes fogalmakra.

Mert nekem a legfontosabbak: szeretet, boldogság, egészség, életbenmaradáshoz szükséges tudás, kűzdés az életbenmaradásért. Ezek mind adottak törzsekben élő embereknek is.
  • Balumann
    "Csak igyekszem követni a színvonalad. Pont annyira jó érv, mint hogy Lenkei elvégezte az egyetemet, _ezért_ biztosan nem beszél hülyeséget." Jah hát valóban, tényleg olyan jó érv... -.- Az egyetemről biztosan nem beszél hülyeségeket, és nagyrészét ismét mondom nem ő találta ki. De mind1, te dolgod.

"Egyetlen hiteles példával meg lehet győzni." Nemhiszem. Amíg egy csővel a szemed előtt jársz ilyen téren, addig nem fogod elhinni a hiteles példát sem. Mert mindenre rá lehet mondani szinte hogy csalás, valami trükk.

"1. Ki is haltak. Csak nem tudsz róla. Pont azért, mert kihaltak.
    2. Mi nem halunk ki."
    Legtöbb törzset "bekebelezte" a civilizáció, csak kevés természetben élő törzs maradt fennt. Azok még most is élnek és nagyon jól megvannak.

Ha én tapasztalnám, akkor is csak "egyik fórumozó" mondta, ha esetleg testvéred tapasztalná akkor hülyének néznéd és nem beszélnél vele többet (nem tudom hogy van-e, csak egy példa). A fenéket

"3. Megint a minta pontossága. Megkérdezed a törzset: -Ki halt meg utoljára? - Józsi. -Természetes halállal? -Hát persze. Öreg volt már. Legyengült, két hetet kínlódott, aztán meghalt. "
    Javaslom nézz utána annak a könyvnek amit ajánlottam. Az pont arról szól, hogy valaki a törzsek közé ment ha jól tudom néhány évre, megismerte őket, az életmódjukat.
    Olvassátok el (majd én is megpróbálom megszerezni mert eddig csak a lényeget mondta el egyik tanárunk), és utána lehet erről vitatkozni...