334
Földünk, és az emberiség sorsa
  • NYUZGA
    Én eléggé materialista vagyok, de szerintem sem stimmel valami, a valósággal.
    Különbem a pénzrendszer bukására gondolok. Az felfog érni, egy kisebb világvégével és ez már nagyon közel van.
  • Saintgerman
    Na és szerinted mi lesz a megfejtés ? Talán csak annyi, hogy a "vég" kifejezés egy újabb definíciót kap az értelmezésünkben ?
  • NYUZGA
    Hát. Valaminek jönnie kell, de szerintem nem ez lesz a megfejtése a "világvégének". :)
  • Desiderata #291
    Nibiru?
  • NYUZGA
  • Saintgerman
    Ejj mán ! Mire ez a pesszimista hozzáállás ? A kenyerem javát már megettem én is, de nem látom ilyen siralmasnak a helyzetet. Csak nem a haláltól félsz ? Megnyugodhadsz, olyan Nincs ! Csak élet van. Vagy ha van, akkor az az, amiben most találod magadat. Minden él, csak a "vevőd" nem annak dikódolja.
    Hallottad már ? : A Holdra leszállt asztronauták egyike jelentést tesz a Földre: Huston, az egyik társunk megőrült. Azonosította magát az ûrruhájával...
    Lehet, hogy valahol nálad is itt a gond ? Azonosítod magadat a testel, ami üres atomokból áll ?

A todománynak nem kell tennie semmit sem ! Egyedül neked kell elengedned azt, amihez görcsösen kapaszkodsz, és rájönni arra, hogy a "világ" (fizikális) amit valóságnak hiszel csak illúzió. Te pedig önmagad képzelete/vetülete vagy.
  • remark #288
    Mondjuk teljesen máshogy látom a dolgot, de attól még érdekesnek tartom azt amit felvetettél.

Van valami célja a halhatatlanságnak és a tudás minél nagyobb mértékű felhalmozásának, vagy ez egy axióma, hogy ez jó lenne nekünk?

Pl. mi utal arra, hogy a hosszabb életkor és a nagyobb tudás önmagában is előnyös tulajdonság?

Lehet-e az, hogy bizonyos célok eléréséhez önmagukban is előnyös dolgok ezek, míg más célok eléréséhez önmagukban ezek hátrányos dolgok? Ha mindez így van, akkor mi alapján döntjük el, hogy mik a "helyes" célok és mik a "helytelenek"?

Vagy visszatérve egy adott népcsoporthoz vagy szervezethez: mi alapján döntöd el, hogy egy adott szervezet "helyes" célokért harcol-e, vagy amit elért, azok valóban értékes dolgok-e, azaz hogyan döntöd el, hogy pontosan mit is kellene ellesni egy adott csoporttól? Ugyanazon csoport ugyanazon eredményének vagy céljának a szemlélőtől függően lehet pozitív vagy negatív megítélése is.
  • NYUZGA
  • NYUZGA
  • drevil666
    fejlett cél nekem a halhatatlanság és a tudás átöröklése.
    Most minden egyénnek újra és újra meg kell tanulnia az előzőek által már megszerzett tudást.
    ez elég fejlett?
  • remark #284
    A technológia csak fejlett eszközöket ad, de mi ad "fejlett" célokat?
  • drevil666
    a hangyák, csótányok ilyesmi, esélyesek a világuralomra:)
    De amúgy nem hiszem, hogy még egy, az emberhez hasonló intelligens faj ki tudna alakulni, pl a macskákból, kutyákból, madarakból....
    Majmok már nincsenek is jóformán.
    Talán az húzná ki a Földet a szarból, ha az automatikát, robottechnológiát magasabb szintre emelnék (de a Mátrix, meg a Terminátor negatív kampány volt ennek az ötletnek) és megoldanák a születésszabályzást genetikai úton (itt meg a kereszténység, meg a III. világ a hunyó).
    A felmelegedés csökkentésére láttam múltkor egy merész ötletet (többet is csak ez tetszett a leginkább).
    Szal: elektromegnetikusan gyorsított lövedékeket juttatnak az űrbe (6km -es függőleges indítóaknából), amik nagyon vékony és könnyű irányítható lemezeket állítanak valami távoli pályára a Nap és Föld közé. 8000 lövedékből lövedékekként több száz lemezből álló árnyékoló függönnyel csökkentenék a Földre jutó napfény mennyiségét.
    Tetszett.
    A többi megoldás mesterséges felhőkkel operált.
  • NYUZGA
    Vagy feljönnek első helyre a termeszek és a jó kis boly-társadalmukkal, leigázzák az univerzumot. :)
  • drevil666
    Földön lesz élet sokáig.
    Amint kipusztulnak az emberek kezdődik minden elölről (max baktérium szinten) és csokiság lesz.....
  • szigetlakó
    Ültess egy fát. Tedd olyanná a környezetedet, hogy dédunokáidnak is teremjen.
  • Sharks
    Köszönjük... ülj le, 1-es
  • cs istvan
    Ha az ember már elmúlt 40 éves, akkor gyakorlatilag már semmi értelmét nem látja az életének.

Az élet egyik legszörnyűbb attribútuma a megöregedés. Elsősorban ezt kellene felszámolni. Az öregség borzalma még a fiatalságot is meggyalázza és értelmetlenné teszi.

Viszont azt is szem előtt kellene tartani , hogy az örök élet is ( vagy a több száz évig tartó élet ) halálosan unalmas és értéktelen volna.

Valahol a kettő között kellene a biológia tudományának valami megoldást találnia.
  • Sharks
    Na gyerekeknek pont felesleges lenne most vetíteni, mert ők a legkevésbé fogják fel az ilyen globális dolgokat, meg nem is tudnának túl sokat tenni. Persze a mindenkibe ők is beletartoznak, de nem hiszem, hogy ők lennének a fő célközönség. Mindenesetre az lenne nagyon jó, ha el lehetne érni, hogy 1 nap az összes tévé a világon főműsoridőben ezt adná és nem lehetne mást nézni..., akkor tuti nagyon sokan látnák. De így, hogy m1-en adják nálunk is péntek este, mikor mindenki valamelyik hülye sorozatot nézi... Persze én azóta is terjesztem 1000-el ismerősök között.
  • truckshow
    hy.ugyhiszem tetszik a film mindenkinek,igazan vetithetnek az iskolakban a gyermekeinknek hatha ök még felfognanak vmit belöle de min elgondolkodnanak hogyan is tovabb.itt van meg1szer a link http://stagevu.com/video/xtwwdymuaesb
  • Sharks
    251-es hsz-ben truckshow megadta a linket... multkor volt az m1-en, a bemutatót meg tudod nézni az oldalon és a filmet meg cím alapján megszerzed valahonnan.
  • oliwwer
    Melyik filmet kéne megnézni? Engem érdekel az ilyesmi, nyomj egy címet.
  • Sharks
    Úgy látszik, kiürült egy rövid időre ez a topic, pedig arra számítottam, hogy többen megfogadják truckshow tanácsát és megnézik a filmet! Biztos nem hagyná szó nélkül, aki látja, én kötelezővé tenném világszinten a megnézését!!! Tessék megnézni!
  • Sharks
    Megnéztem a filmet és "nagyon jó" volt. Abszolút jól magyarázza el a még felfogható határokon belül, hogy nagyjából mi mennyire van kölcsönhatásban egymással, de sajnos a buta emberek ezt sem fogják fel szerintem. Ők akkor sem hinnék el, hogy baj van, ha a szemük előtt borulna lángba a Föld. Nagyon jó volt a filmben az, hogy tényszerű adatokkal rávilágít a dolgokra, de igyekezve nem pánikot kelteni, hanem ösztönözni arra, hogy cselekedjünk már végre és perspektívákat is ad. Számomra a leginkább megragadó az volt benne, ahogy az okot elmagyarázza, ami miatt idáig jutottunk, vagyis, hogy a fejlődés annak volt köszönhető, hogy az ember ismerte a korlátait. Jelenleg pont ez a probléma okozója, azaz, hogy nem ismerjük a korlátainkat és nem vagyunk hajlandóak elhinni, hogy igenis megtörténhet a legrosszabb. A múltkor egész nagy beszélgetés kerekedett az 1 millió év múlva történő távoli csillagrobbanásból, ami elpusztíthatja a Földet, majd ebből jutottunk el a Mars-ra való költözésig.

dronkZero, remélem Te is megnézted és rájöttél, mekkora hülyeség az a grafikon, amit belinkeltél.

Hát, aki látta a filmet, az remélem most nem legyint, hogy van még időnk, mert 2050-re voltak benne utalások ugye.És mindössze 10 év van, hogy tegyünk ellene valamit. Jó, ezek csak becslések, de nyilván nem állnak messze a valóságtól. Bárcsak időben felismernénk a helyzet súlyosságát, de sajnos az átlag polgár úgy gondolkozik, ahogy múltkor is írta itt valaki reakcióként, mikor mondtam, hogy nagy vállalatok is felismerték a környezetvédelem fontosságát és olyan technológiával gyártanak dolgokat, ami számukra esetleg költségesebb lehet. Na erre volt az a reakció, hogy marketingnek nem dőlünk be, mert csak azért csinálják, hogy könnyebb legyen eladni a termékeiket. Persze az sem véletlen, hogy a legtöbb ember így áll hozzá a dologhoz, a média és a kormányok, nagy vállalatok tisztességtelen viselkedése tette ennyire szkeptikussá az embereket, de ezzel együtt baromi idegesítő ez az együgyűség. Asszem többet nem igazán tudok hozzátenni, hacsak azt nem, hogy remélem, minél többet látták/látják a filmet és belátóbban fognak élni.
  • polarka
    Én úgy emléxem, h egyik dokuban úgy magyarázták, h mivel nincsen mágneses tere, a napszél "elfújta". Persze kisebb a szökési sebesség is.
  • dronkZero
    Az a gond a Marssal, hogy pont kevés a tömege a légkör hosszú távú megtartásához. Volt légköre, csak elszökött az űrbe.

Na most lehet oda gázt vinni, de az is el fog szökni előbb-utóbb.

Úgyhogy kb a kupolaváros marad...
  • Desiderata #269
    azt a Földre értettem, bocs lehet nem volt egyértelmű

Marson épp ellenkezőleg, több üvegházgáz kellene
    (kéne nyitni egy Mars terraformálás topikot)
  • Sharks
    "vannak tervek hogy az üvegház gázokat a föld alá vagy a tengerek mélyére szivattyúznák" csak emiatt kérdeztem...
  • Desiderata #267
    lehet hogy a Marson van élet, amíg nem tudjuk biztosan cáfolni addig semmi légkörstimuláló beavatkozást nem szabad tenni

a jog onnan jön hogy van egy egyezmény ami szerint semelyik nemzet se sajátíthat ki bolygókat

a valóságshow kérdése meg az anyagi támogatás miatt fontos, ha a közvéleményt nem érdekli akkor a kutatók is kevesebb pénzt kapnak

tenger? tudtommal sehol, max jég formájában
  • Sharks
    lol
  • sz4bolcs
    "van-e jogunk drasztikusan beavatkozni a Mars életébe, vagy így kell-e meghagynunk unokáinknak" - Ez aztán a dilemma. :D:DD
    Vörös Marsot a ghoul unokáinknak! :D
  • Sharks
    A valóságshow hatás még soha nem okozott problémát, sőt, inkább ösztönző szokott lenni azok számára, akik ilyesmit találnak ki. Más részről nem hiszem, hogy a kutatók azzal foglalkoznának, hogy a közvélemény mit szól az ő munkájukhoz. Hogy van e jogunk hozzá? Elég szép a megfogalmazás, de ez lefordítva annyit jelent, hogy nem tudják még, alkalmas e az emberi életre. Mert lássuk be, a jogot ugyan ki kérné számon az emberiségen? Az ember nem az a fajta, aki különösebben foglalkozik ilyesmivel, ha érdeke úgy kívánja, le sem sz-rja a jogokat. Tehát amint az előbb is írtam, nem tudják, hogy milyen következményei lennének, ha beavatkoznánk a Mars ökoszisztémájába.

Egyébként biztos én vagyok tudatlan, de a Mars-on hol van tenger?
  • Desiderata #263
    vannak tervek hogy az üvegház gázokat a föld alá vagy a tengerek mélyére szivattyúznák
    hosszútávon ezzel nem lesz gond

hogy ember még nem jutott a Marsra annak biológiai okai is vannak, amikor az űrből visszatérnek az űrhajósok járni nem tudnak, úgy kell őket kivenni az űrhajóból, amikor a Marsra érnek ott nem lesz segítségük
    embert azért se küldenek mert a nagyközönség szemében csak egy újabb valóságsó lenne az egész ami hamar lecsengene és egyelőre robotok is helyettesíthetik az embert azokban a tudományos kutatásokban amit jelenleg ott folytatnak
    másik kérdés hogy vajon van-e jogunk drasztikusan beavatkozni a Mars életébe, vagy így kell-e meghagynunk unokáinknak

bár én nagyon várom a Marsra szállást, de szerintem évtizedekig még nem lesz szó róla
  • Sharks
    Tetszik a pozitív hozzáállásod, azonban a Mars-ot nem tudom elképzelni átalakítva. Ha még a Földön sem bírjuk fenntartani, ami már kész van, akkor hogyan tudnánk kialakítani ugyanezt egy másik helyen? Ez kb. olyan, mintha a virágod elpusztulna, mert nem locsolod, de új virágot akarsz létrehozni egy marék földből. Amúgy tényleg jól hangzik a terv, ha egy hollywoodi forgatókönyv alapját akarjuk képezni vele. A Mars-ra kb. még ember sem jutott el, csak 1 tetves robotot sikerült odaküldeni, meg ráállítottak 1 űrszondát, de már kitalálják, hogy alkalmas lenne az emberi életre? Ráadásul ott a nap hatásai is máshogy érvényesülnek, arról nem is beszélve, hogy a nap sem tart örökké ugye. Mindenesetre nem akarok semmit elhamarkodottan kijelenteni, hisz 100 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt a mai világunk, ahogyan most élünk és az erkölcsi hanyatlás ellenére számos területen valóban rengeteget fejlődött ez emberiség.
    A Föld sosem lesz alkalmatlan, ez szerintem is igaz, remélem, hogy az, de ez ugye egy globális megállapítás, vagyis az emberi számára bizony lakhatatlanná válhat. Azért a technikát ne becsüljük nagyon túl, nem lehet a fákat, vizet, levegőt stb.-t technikai vívmányokkal helyettesíteni és ha lehetne is, nem szívesen élnék egy fémbolygón.
  • Desiderata #261
    vannak tervek amikkel a Marsot is 100 év alatt olyanná alakíthatnánk mint a Föld
    üvegház gázokat engednénk a légkörbe, stb.
    ezek csak papíron vannak de az ember megveti majd a lábát a Marson, csakúgy mint távoli Földszerű exobolygók felszínén

a Föld pedig sose lesz lakhatatlan szerintem, vannak kilengések szélsőséges időjárás, környezetszennyezés de ennek nincs szerintem globálisan akkora szerepe, a technika úgyis megoldást nyújt minderre
  • Sharks
    Ok, ez tök jól hangzik, csak ha még a Föld-ön sem tudjuk fenntartani az egyensúlyt, akkor miért működne ez más bolygókkal, amik nem kifejezetten az emberi élet feltételeinek kedveznek? Vagy mindig elpusztítunk egyet, aztán továbbállunk? Mert akkor már vírusnak is hívhatnánk a fajunkat... az találóbb elnevezés lenne. Azt nem hiszem, hogy a világegyetemet képesek lennénk elpusztítani, mert tuti, hogy vannak más fajok is, akik vagy megelőznének ebben, vagy megakadályoznák.
  • Sharks
    Akkor elég sekélyes lehetsz...
  • Desiderata #258
    a távoli cél szerintem az hogy az ember benépesítse az univerzumot, hogy több lábon álljon
    ehhez még meg kell oldani a sebes űrhajó kérdését és az ember űrben történő életét
    de ez a jövő
  • sz4bolcs
    Erre mondják, hogy home videó.
  • truckshow
    http://stagevu.com/video/xtwwdymuaesb itt nezhetö es letölthetö a tuti film:otthonunk a föld, jo lenne ha a gyermekeinknek ilyen filmeket latnanak akkor mas lenne a jövö, talan nekik sikerül valtoztatani.
  • sz4bolcs
    Hát nemtom, én simán el tudom képzelni magam egy marsi telepen, ahol játékbábúkkal és babaházakkal játszom. xD