672
  • Nagydög
    "A tudomány csak felfedezi azt ami mar van."

Valamint vizsgalja, hogy jutottunk ide, honnan indult ez az egesz, es hova tart. A "miert" pedig nem valos kerdes, csak az ember tanacstalansaga.
  • Telpapa
    Nagyon ugy érzem hogy én full keresztüzben vagyok:)
    Szeretném előre jelezni nem vagyok kifejezetten vallásos ember.A családban sincs senki, és soha nem merültem bele annyira a vallásokba.Egyszerüen 30 éves korom környékén felszinre kerület olyan kérdések amikre szerettem volna választ kapni.Ennyi.
    Számomra mind kettö elmélet(vallás/tudomány) elfogadható.Szerintem nem zárja ki egymást a kettő(és akinek van szeme,láthatja hogy vannak összefüggések.(nem is kevés)
    Azonban én ugy érzem eredendően mindig ugyan oda fognak kijukandni mert tudomány a hogyanra keresi a választ ming a vallás a miért-re probál rámutatni.A tudomány szempontjábol a miért nem számit.Azonban az embereket főleg a miért érdekelte mindig,és ez az a pont ahol egyszerüen nem lehet határt huzni.
    Jatékfejelesztő vagyok és racionális ember.De azt nem tud(tam)om elfogadni hogy csak vagyok és kész.Éppen ezért elég sok időt töltöttem azzal hogy utánaolvassak a hogyannak.De mikor nem kaptam választ a tudománytol a számomra fontos kérdésre a MIÉRT? akkor elkeztem vizsgálni a másik oldalt is.
    Mellesleg megjegyzem a hogyan is ködös.(Ugyanis a mai napig nem volt képes az ember a semmiböl élő sejtet létrehozni amellett hogy azt állitják ez igy történt,pustán a véletlenek sorozatának köszönhetően.)
    Ezekután érdekes összefüggésekre bukkantam, illetve láttam olyan dolgokat ami miatt személy szerint én tudok csak a tudományos magyarázatokra támaszkodni és azt 100% ban elfogadni.
    Ilyen például a Csi(belső energia ami koncentrálható).Nem egyszer tapasztaltam saját börömön.
    Mellesleg itt elött em valaki emlittette hogy az elme követi a testet.Nem akarok nagyon akadékoskodni de a kinaiak már 1000 éve bebizonyitottak azt az elméletet hogy hiába erős a test ha a lélek gyenge.Lélek..Nem tudat.
    Ezekután elgondolkodik az ember hogy vajon kinek és miben higyen.Az már bebizonyosodott hogy csak pusztán a tényekre támaszkodva ravionálisan,a valóság talaján állva,és ehez ragaszkodva, lehet hogy csak zárt ajtokat döngetünk..
    Mert lehet hogy ha nem csak a hogyan hoz könnyebb lenne eljutni a Miért-en keresztül.De ez csak az én személyes véleményem(akit nem csak a pusta bizonyitások viszgálata és tényei érdekelnek nekem az magában édeskevés)
    Erre meg válaszonék egy kérésel:)

"Mikor is találkoztál istennel vagy mikor láttad utoljára vagy bármi jelét a létezésének (természetesen nem valami "csodára" gondolok), és ha igen tudod bizonyítani ?"

Szereted a szuleidet?mutasd..

A tudomány csak felfedezi azt ami mar van.
  • Nagydög
    "Ezek a rezgések a mai műszerekkel kimutathatatlanok, mérhetetlenek..."
    Ezt pedig onnan tudjuk, hogy... A Lathatatlan Rozsaszin Unikornis nyilatkoztatta ki. Nem ertem, mifele logika az, hogy ha egy koncepciot elfogadhatatlanul bonyolultnak/valoszinutlennek velunk, akkor egy meg bonyolultabb/valoszinutlenebb elmelettel allunk elo, ami raadasul definicio szerint vizsgalhatatlan is.
  • GYGERI
    Aki azt akarja h a gyerek a bibliai cuccost is tanulja az foglalkozzon vele tanidőn kívül azt szia nem h még ezt is tanitják az iskolában így is van ott épp elég felesleges marhaság nem még majd a mesedélután is ÁÁÁÁ Amerika LOL
  • szasz85
    Na de ebből vajon mennyi az ami ténylegesen vallásos?
    Rendszeresen imádkozik, olvassa a neki megfelelő könyvet, jár a neki megfelelő helyre, és nem csak azért mondja hogy keresztény, muszlim, akármi mert nem mer, nem akar mást mondani.
  • hardrain
    tessék a válasz, minden eddig feltett kérdésre: 42
    :-)
  • haxoror
    kb ugyanannyi
  • szasz85
    Ez természetesen Tecnamo #137 kommentjére válasz.
  • HUmanEmber41st
    Az érzékszervekből bejövő ingereket az idegek elektromos jellé alakítják. Ezek a jelek bejutnak az agy megfelelő részeibe. Idáig tudja a tudományos megfigyelés.
    De abból hogyan lesz kép, és azt mi érzékeli, mi dolgozza fel és hogyan... csak találgatások vannak.
    Az agy 1 átalakító szerv, ami az elektromos impulzusokat átalakítja a tudat (ami gyak. átmenet a szellemi és a fizikai között) számára értelmezhető rezgésekké. Ezek a rezgések a mai műszerekkel kimutathatatlanok, mérhetetlenek, és ezért itt megakad a tudomány. A memória is a tudatban van, ezért az sem kutatható jelenleg.
  • Molnibalage
    "A magam részéről pedig abban hiszek, ami már kiállta az idők próbáját."

Régen az emberek majd 100%-a vallásos volt és Istenfélő. Ma ez mennyi is? Eh...
  • Molnibalage
    1. Nem egyetlen közös ősre, asszem 8 vagy 12-őt szoktak emlegetni.

2. Ha ez igaz lenne, a degeneráció látszódna a DNS-en...

Sebaj.
  • szasz85
    A könyvet pedig úgy hívják: 4-jegyű függvénytáblázat. ;)
    Ezt a tűélen táncolást inkább fejlődésnek nevezném. A tudomány természeténél fogva folytonosan változik, pont mint a világ amit tanulmányoz, de ez engem még soha nem zavart össze.

A valóság egyszerűen túl logikus és kiszámítható egy olyan embernek aki képes hinni egy istenben, gondolom akkor hiszel a mikulásban meg a húsvéti nyúlban is.

"kell legyen túlvilág. És itt jönnek képbe a vallások"
    Pontosan! Az emberek félnek a haláltól, ezért szépen kitalálták maguknak ezt a szellem / túlvilágot, amire a vallások kitűnően lecsaptak.

Bűnösök a pokolba, jók a mennybe jutnak.

Ez alapvetően egy szép gondolat a tudatlan és istenfélő csőcselék kordában tartására, de lássuk be, ez ma már nem igazán működik.
    Sokan vallás címszó alatt a földbe dugják a fejüket és nem mernek szembenézni a valósággal.
  • HUmanEmber41st
    Nem csalódtam, mindenki beszél itt "vallásokról". Kíváncsi vagyok, ki olvasott már közületek Védikus Irodalmat? Csak a Biblia, mintha más nem is létezne a világon ezen a (részben igaz) mesekönyvön kívül..elszomorító Itt van egy jó kis magyarázat a Bibliához második része
    Olvassátok el materialisták! Felerészben titeket igazol..:D
  • stremix
    "akkor az biztosan nem e világi, tehát kell legyen túlvilág."

Miért kell mindig CSAK az egyik oldalt látni? Mindkettő létezik. Mindkettő hatással van a másikra.
  • stremix
    "Nem inkább egy hatalmas nem-e világi (így felfogni hiába is akarnád) lény tette?"

Mi emberek sem csak fizikailag létezünk, hanem van szellemünk (lelkünk), nem lehet, hogy odaát mi magunk csináltuk az egészet?
  • Tecnamo
    Hogy tudsz olyasmit bírálni amiről fogalmad sincs? Az összes kérdésedre megvan a válasz 1 könyvben.
    Valamint gondolj bele, ha valaki képes volt mindezt megteremteni a semmiből, szted egy szakállas valaki lehet? Nem inkább egy hatalmas nem-e világi (így felfogni hiába is akarnád) lény tette?

Ez megint egy olyan téma ahol hiába ír akárki akármit, egymás véleményét akkorse fogjuk tudni megváltoztatni. Mind az ateista, mind az Istenhívő tábor tud 1000+1000 érvet, ellenérvet mondani a másiknak, de minek? A tudomány egy tű élén táncol, egymást döntik meg az elméletek, kutatások, és jól összezavarnak mindenkit, aki meg hisz valamiben azt leugatják, mert az illető elvakult, a Biblia hazudik, nincs túlvilág, stb...

Ne mások mondják meg hogy a tudományban, vagy a túlvilágban higgyünk-e. Félretéve mindent, azon gondolkodjunk, h létrejöhetett-e magától egy ilyen komplex világ (és fenn maradhat-e magától), ha van lélek (tudat, érzelem ÉS véletlenül sem ösztön) akkor az biztosan nem e világi (fizikailag nem megmagyarázható), tehát kell legyen túlvilág. És itt jönnek képbe a vallások, mert ezt a tudomány, meg a filozófusok sose fogják tudni megmagyarázni, mindenki válogasson a neki tetsző vallások között, és majd rájön melyik az igazi...
  • szasz85
    Te komolyan azt hiszed hogy egyszer egy szakállas fehér ruhás vénember gondolt egyet és pár nap alatt a semmiből összedobott egy komplett világot?
    Amit aztán EGYETLEN EGY pár benépesített?

Ha tényleg így lett volna akkor miért nem jön ide ez a fantasztikus kis isten és mondja hogy gyerekek itt vagyok, tényleg így történt.

Bár a helyében nekem se lenne képem idejönni, mert elég szánalmas amit művelt.
    Háborúk, környezetszennyezés, katasztrófák, betegségek, vallások.

Ha olyan überszuperfelsőbbrendű akkor minimum egy elronthatatlan tökéletességet kellett volna alkotnia, de úgy nézem nem igazán jött össze az öregnek.
  • MrImy
    Nem tudom miért, de DNS vizsgálatok EGYETLEN közös ősre vezetik vissza az emberiséget. Feltűnően hasonlít az Ádám - Éva dologra.
    A kormeghatározási módszerek meg akkorát tévednek, hogy az már fáj. 5000 évnél 50 év +/-. Gondolom 5000 év múlva azt mondják majd, hogy hát tévedtünk, nem 50 hanem 500, 10000 évnél meg majd azt mondják, hogy elnézést, ez mégsem jó, mert immáron +/- 2000 évnél járunk.

Tehát végül is olyan mérőrendszert alkalmaznak, ami nem állta ki az idők próbáját.

Mindegy legalább materialisták is hisznek valamiben. :D

A magam részéről pedig abban hiszek, ami már kiállta az idők próbáját.
  • szasz85
    Én se vagyok vallásos, mégis van bűntudatom.
  • frenk007
    Látom itt még moderátorral is híjján vannak!
    Na ez az amikor az állatnál is jobban kijönnek az ösztöneid.
    Jujj de megijedtem.
    Csaá pufóka!
  • Balumann
    Itt most nem az a lényeg, már azóta eltelt 1-2 év. Csak arról, hogy a bűntudat, sajnálat a nevelés miatt alakul ki olyan formában, amire azt mondjuk hogy normális. Kell idő míg egyáltalán kialakul a gyerekekben, hogy nem csak ők meg a szüleik élnek. 1-2 éves gyerek testvéreknél is megfigyelhetitek, képes lenne kilökni a testvérét a babakocsiból, vagy akárhonnan, ha útban van.
    Nevelés kérdése, illetve mit tanulnak el (és nem megfelelő odafigyeléssel jó vagy rossz irányba fejlesztik tovább azt).
    Volt egy olyan kérdés, hogy miben különbözünk az állatoktól ilyen szempontból. Elég megnézni néhány neveletlen embert (főleg cigányoknál, mert náluk általában ismeretlen fogalom), vagy a háborúk idején néhány embert, és rájövünk, hogy szinte semmiben.

Van egy nagyon jó dokumentum film 2 állatról (jegesmedvékről és rozmárokról), az a címe hogy Ketten a jégen. Nah ha megnézitek, azután mondjátok, hogy különbözünk ilyen szempontból az állatoktól...

Akik a természetben éltek régen, valószínűleg követték az állatok példáját. Nem öltek, csak védekezés, illetve élelemszerzés céljából.

Mondjuk lehet, hogy igazatok van olyan szempontból, hogy inkább elfojtják egyes embereknél, és a természetes az lenne, ha valamilyen formában lenne lelkiismeret. Ha tényleg ezt igazolják kísérletek, akkor elhiszem. De akkor is az a véleményem, hogy a vallások miatt került bele az emberekbe olyan mérékben - mint írtam - hogy már valakinek akkor is bűntudata van, ha valami kisebb hibát vét (még csak az életébe sem kerül senkinek).
    Sry ha hülyén fogalmaztam.
  • szasz85
    Lehet hogy inkább a kedves rokonod meg a gyerekét kéne megrugdosni inkább.
    Az alapján amit leírtál a kedves rokonnak kb akkora nevelési és értelmi képességei vannak mint a bogárnak amit agyonnyom a kedves gyermeke.
  • frenk007
    Hi!

Ez már döfi! Látom megdolgoztatjátok materiál sejteteket. Végre egy jó kis téma.
    Ez nem a vallásról szól!!!

"Ha akkor is olyan gazdag volt az élővilág, mint ma akkor b. 0,0001%-ról vagy annyiről sem került még elő bármiféle lelet és a többiről is csak részleges."

Kedves elöttem szoló, látom egy követ fújtok, de amit írtál az elég egyértelmű számomra az elfogultságotokról. Amit tesztek az nem tudományos vita!!!
    Még tanuljatok!

Szeva
  • Balumann
    Nagyon kiváncsi lennék azokra a kísérletekre. Miután láttam a rokonom gyerekét, hogy a kutyát elkezdte rugdosni (miután apja is egyszer lábbal elzavarta, de nem erővel rugott bele) teljes erőből, meg ráfeküdt, meg nyomkodja agyon a bogarakat amiket meglát (meg szétszedi őket).

Nah mind1, majd tájékozódok még ezekről a kísérletekről.
  • Molnibalage
    "A fajok között, hol található az átmeneti állapot, úgy tudom nincs egy fajnál se ilyen bizonyíték."

Az összes átmenetet amire vágysz statisztikai okok miatt lehetetlen felmutatni. Szerinted a 100 millió évvel ezelőtti fajok hány százalékáról maradt fennt legalább egy olyan lelet ami 50%-ban ép és megvan? Ha akkor is olyan gazdag volt az élővilág, mint ma akkor b. 0,0001%-ról vagy annyiről sem került még elő bármiféle lelet és a többiről is csak részleges.
  • Molnibalage
    Egyetértek. Viszont a vallás tényleg beteszi oda a lábát is ahova nem kéne...
  • szasz85

• szasz85
    Szép is lenne ha szemtanúja lennék minden tudományos eredménynek és kísérletnek, de ha már a láthatóságnál és a kézzelfogható eredményeknél tartunk.

Mikor is találkoztál istennel vagy mikor láttad utoljára vagy bármi jelét a létezésének (természetesen nem valami "csodára" gondolok), és ha igen tudod bizonyítani ?
  • Motoroj
    Maradjunk annyiban, hogy amit te tudománynak nevezel, azt 99,9999%-ban nem látod (nem vagy kompetens), mégis hiszed, hogy az úgy van. Mondhatnánk, hogy te is primitív vagy, tudatlan és tudni nem akaró, tudósok vezetnek. Materialista tudósok. Mert hogy vannak nem materialista tudósok is, csak te a másik oldalon állsz.
  • stremix
    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=63508

Itt pont azt taglalják, hogy az evolúció létezhetett, de nem egyenes vonalban zajlott.
  • stremix
    "Én igazat adok a kreacionizmusnak is, mert van egy csomo dolog amit az intelligens tervezés jobban alátamaszt, mint az evulúció. Itt van pl a kigyóméreg vagy az olyan rovarok, melyek úgy néznek ki mint a környezetük (pl botsáska). Ilyen dolgok bazmeg nem fejlődhettek ki pusztán "véletlenül"."

Azt értsd meg, hogy az ilyen élőlények NEM azért fejlődtek ki olyanra, hogy pl el tudjanak rejtőzni, hanem véletlenszerűen fejlődtek (mutációk során) és az maradt életben és szaporodott tovább amelyiknek nagyobb volt az esélye a túlélésre.

(csak egy példa: Görögben -és asszem egy ideig nálunk is volt ilyen- voltak fehér- és szürkelepkék amelyek vándoroltak mindenfelé. Mindkét színű példány egymás mellet élt amíg egy olyan helyre keveredtek, ahol szinte csak olyan fákon éltek amelyek olyan szürkék voltak mint a szürkelepkék. A rovarevők csak a fehéreket szúrták ki, a szürkék megúszták. Ezek után hibás lenne feltételezned, hogy isten olyan ügyesen teremtette őket, csak azért mert úgy jobban el tudnak bújni...)

A genetikában és ezen belül a mutációban (vagyis a hibás gének öröklésében) nincs logika ill szabályszerűség. Csak alakul ahogy tud és a működőképes marad életben, és arra mondják sokan, hogy "-Hú, mintha csak meg lett volna tervezve!!"

Nem maga a változás logikus hanem az eredménye, vagyis hogy az életképesebb éli túl (egy ideig).
  • A1274815
    "De mitől függ az, hogy normális gyerek?"

Génektől függ, hogy normalis-e és "normális"-e.

"Ha azt látja a gyerek a környezetében, hogy rugdossa a szülők rugdossák meg kínozzák állandóan a kutyát, nem fogják ők sem sajnálni."

Tévedés. Kisérletekkel igazolt.

""Ha mindenki lelkiismeret nélküli lenne, nem biztos hogy lemnének egyébb mechanizmusok, amik meggátolják a társadalom ellenes viselkedést, azaz nem lenne társadalom"
    Pont ebben látom szerepét a vallásoknak. Az emberek mindig is hittek valamiben, akár a természetben, akár az őseik szellemeiben, vagy a sorsban."

Jó, de mitől legyen hívő egy olyan ember, akinek majdnem csak logikája van, miért higyen valamiben ami, az Ő érdekei ellen van?
    Gondold át mégeygszer.
  • szasz85
    A kis kreátorok állandó tudomány elleni támadása kitűnően bizonyítja hogy félnek.
    Félnek hogy a tudomány erősödése miatt el fogják veszíteni a sok primitív és tudatlan ember feletti hatalmukat, mert isten a tudatlan és tudni nem akaró emberek kényelmes magyarázata mindenre amit nem akarnak és amit képtelenek értelmezni és felfogni.

A tudomány fejlődésével pedig egyre több "isteni csodáról" bizonyosodik be hogy mégsem akkora csoda.
    Az hogy valamit nem értünk nem azt jelenti hogy csoda és isteni beavatkozás történt.
    MINDENRE létezik logikus magyarázat, ami nem valami isteni hókuszpókusz, és remélhetőleg ez majd segít abban hogy isten állatkertje egyszer végleg csődbe menjen. ;)
  • Epikurosz
    Falra hányt borsót tetszett már enni?
  • bandypappa
    Értelmetlen dolog a vallásokat belekeverni ebbe az ujitásba.

Balogh Béla A Végsö Valóság cimü könyve is ezzel a témával foglalkozik, nagyon érdemes elolvasni sokat tanulhat belöle az ember.

A materializmus át fog alakulni, ugy ahogy elötte a Newtoni modell és a többi idejétmúlt nézet. Már a kifejezés is megbukott, hogy materializmus, mert minden anyag energiából épül fel. Balogh foglalkozik a gondolattal, hogy az agy önmagában nem képes gondolatok létrehozására.
    Amit itt olvastam erröl az irányzatról, az egy modern inkvizicio képét festi le nekem. Van egy alap kiindulási pont amit vallásos köntösbe bujtatnak. Ahogy a cikkben is irták a vitákat a tudatlanság szüli. Sokan nem veszik észre, hogy mindenki másként gondolkodik és ezt a másikra próbálja eröszakolni. higgyen az ember abban, amiben szeretne. A teremtés vs. evolucio lehet egy dolog 2 mozzanata is. Ez a vita kb olyan mintha a vakok tapogatnának egy elefántot. Az egyik azt mondja, hogy az elefánt egy hosszú izmos lény, a másik azt mondja hogy erös és vaskos. Mindkettönek igaza van, de vitáznak mert nem ugyan ott fogták meg az elefántot.

BUKNI FOG mert a fizika 2 tartooszlopa a relativitás-elmélet és a kvantum-elmélet több helyen is ellentmond egymásnak.

Amig az emberek ilyen barbárok, hogy -izmusokat akarnak másokra eröltetni, akkor mindig lesznek olyanok akik a rendszer ellen lesznek. Fel kéne már nöni és nem azt nézni, hogy a másik milyen hülye, hogy xy-ba hisz. Mindenki higgyen amibe akar, ugyis igaza lesz, ha meg nem hisz benne akkor is igaza lesz. Ilyen világban élünk, legalábbis én.
  • Balumann
    De mitől függ az, hogy normális gyerek? Neveléstől, hogy mit lát a környezetében. Ha azt látja a gyerek a környezetében, hogy rugdossa a szülők rugdossák meg kínozzák állandóan a kutyát, nem fogják ők sem sajnálni.

Miben különböztek a tigristől meg az állatoktól, amíg az emberek nem civilizációban, birodalomban éltek, hanem a természetben, törzsekben illetve családokban, társadalmi szempontból?

Annyira genetikai adottság ez szvsz, mint a kommunikáció. Valamilyen szinten ott van mindenkiben (ha nem lenne, akkor egyáltalán nem létezne), de ma már szinte nem is vesszük kommunikációnak, ahogy az egyik állat figyelmezteti a másikat valamire.

"Ha mindenki lelkiismeret nélküli lenne, nem biztos hogy lemnének egyébb mechanizmusok, amik meggátolják a társadalom ellenes viselkedést, azaz nem lenne társadalom"
    Pont ebben látom szerepét a vallásoknak. Az emberek mindig is hittek valamiben, akár a természetben, akár az őseik szellemeiben, vagy a sorsban.
  • balee66
    Nah most utálni fogtok mert hittérítőset fogok játszani... aki választ akar a kérdéseire, olvasgassa eztet itten: www.seth.hu
    Én olvasgattam, és tetszett, többet nem mondok, nézegesse meg akit érdekel...
  • A1274815
    Nem a genetikai adottság tanította rá az embereket, ha úgy tetszik beléjük drótozta. Csak mondjuk figyeld meg, ha valakik kínoznak egy állatot, általában az emberek, sőt az egészen kis gyerekek is sajnálni fogják. Vagy gondolj bele, ha egy "normális" gyerek valami rosszat csínál, az után bűntudatot érez, ami akár akkora is lehet, hogy könnyekbe borúló szemmel, elmondja valakinek.

Ezek a mechanizmusok, annak köszönhetően vannak, hogy az ember egy szociális állat faj. Ha mindenki lelkiismeret nélküli lenne, nem biztos hogy lemnének egyébb mechanizmusok, amik meggátolják a társadalom ellenes viselkedést, azaz nem lenne társadalom, csak mindenki magáért, akkor meg miben különböznénk mondjuk a tigrisektől szígorúan társadalmi szemszögből nézve?
  • panther112
    Szerinted kulturális képződmények alakítanak ki olyan emberi viselkedésformákat, melyeket már 2 éves gyerekek is mutatnak? Ez szerintem erősen hihetetlen. A jó, és rossz is sokkal régebbi, mint a vallások, még egy kutya is felosztja jóra, és rosszra a környezetét, pedig nem hiszem, hogy vallásos.
  • Balumann
    Ma már nem kell vallás, hogy kialakuljon.