4747

Digital Combat Simulator

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.
Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.

Hasznos linkek

• Solt
    Rendszergazdaként indítod a DCS-t? Én kikapcsoltam az UAC-t... ezt még megpróbálom, hátha ez a nyűgje...

Milyen monitorod van?
  • Erdogan2
    Köszi Leon igazi mérleg vagy a türelem és az önzetlenség jegye ! :) Úgy döntöttem kap ma a gép még egy giga ramot megy egy 500 Gigás vinyót a 80 as helyett XD Azt meglátom mit tudok kihozni mert gyakorolni szeretnék mielőtt multizok veletek. Azt árulja még el valaki itt közülünk van olyan, aki rajtam kívül szeretne pilóta lenni vagy esetleg már az valaki ? Amúgy még nyáron egy SA 318 Alouette 2 es gépen megpróbálhattam botkormányozni szinte szemmel nem látható mozdulatokat igényel és az az érzés te jó ég
  • LeonSilver
    Elméletileg igen.Gyakorlatilag nemtudom.Ezt az aktiválós/deaktiválós dolgot eddig egyedül a Sacred2-ben oldották meg csont nélkülire.Ott qrva jól működik.Annyira szeretnék segíteni de fingom sincs mi lehet nálad a bibi.

*--*

@ Solt

Nem értem én sem.Nálam soha sincs bekapcsolva a vsync.
  • Solt
    Komolyan nem érten nálam miért csinálja... :(
  • Erdogan2
    Háháháháhá " még az ág is húz ". Bemondtad a frankót Leon de tényleg, am nem használok freetrekket még, a memtestet is megpróbáltam nincs gondja a ramoknak. Próbáltam az orosz exe cserét az sem vált be azzal dobja ki ezt a hülye üzit. Viszont letöröltem a játékot, szal újra fel kell akkor tennem és akkor elküldöm azt az error logot amúgy csak a dátum meg egy hibakód van bennük csatolom a dxdiagot is. Jól olvastam ha deaktiválom a cuccot mielőtt törlöm akkor nem veszik a maradék 3 ?:)

Amúgy őszintén szomorúvá tesz ez a dolog, mert én a valóságban is a helikopterek nagy fanja vagyok és tényleg pilóta szeretnék lenni spec jövő héten lesz kamov 26 berepülés Budaörsön :P
  • LeonSilver
    Igen.
    Ez ugyan más okból került fel de itt is kicsit rángatom az arcomat, ha megnézed látod, hogy nem csúszik szét a kép.

• Solt
    Hmmm... akkor ez a monitorom hibája? Kb... 10cm-s vízszintes sávokban csúszik szét a kép amikor fordítom a fejem... nem látványos, de zavaró... :S ( gondolom mindketten trackir-l próbáltátok... )
  • LeonSilver
    Én is rángattam a búrámat de egyáltalán nem esett szét a kép.
  • DummyBoy
    Király xD Fizu után megint körbenézek lehet-e ezt a sz@rt valahol kapni a környéken, aztán repülhetnénk majd néha közösen ...

@Solt: Megnéztem ezt a vsync-es dolgot ... AZ FPS számláló alapján nem megy a vsnyc, és mivel 40-60 FPS között mozog a DCS ezért nem is látk anomáliákat ...

Viszont az FC megy rendesen soksok FPS-el, de ott sem látom, hogy gond lenne ... külső nézetben megráncigáltam 100-200 FPS között és az FPS szám alapján nem ment a vsync, viszont nem láttam olyan képhibát sem amit a vsync hiánya okoz ... szóval nem tudok neked érdemben segíteni, bocs ...
  • LeonSilver
    Ha megkérhetlek akkor a ??:\Ka-50\Temp\ mappában található error.log fájlt tedd fel valahova, hogy meglehessen nézni!
  • LeonSilver
    Hát basszus komolyan mondom, hogy Téged még az ág is húz ;)
    Próbálok rá megoldást találni.Annyit kérdezek, hogy nem freetrekked van és ugye nem cserélted le ezt a NewInput.dll -t ?

Menet közben rátaláltam, hogy miképpen számolja a változást a szarforsz.
    Itt megtekinthető.
  • Erdogan2
    Leon megpróbáltam a másik könyvtárba való telepítést a menü ugyan úgy lassan jön be, szól a háttérben a menü zene és kinn a loading felirat, majd késöbb beugrik a menü is de most ezzel a hiba üzenettel.

http://www.keptarolo.com/show-image.php?id=ea992f1f63f48fb85f963b894d2164f0
  • Balumann
    Köszönöm, így már sikerült, valóban az volt, hogy nem tartottam rajta a célon.
  • LeonSilver
    @ Balu

Szólj ha nemmegy és holnap dobok fel egy vidijó jútyúbra.

@ Sanyo

Egy félisten vagy fater! ;)
  • Sanyo
    Nemsokára további olvasnivalók várnak, mert a hétvégére várhatóan készen lesz a Tactics Primer. :)
  • Balumann
    Ez alapján jutottam el egyáltalán eddig :D De ezt tényleg nem figyeltem. Hamarosan megpróbálom még1x, megint végigfutom a leírást (4-jére is), hátha még mindig van valami :S
  • LeonSilver
    Egy Cöbötüt látsz amikor indíthatod a fegyvert.
  • DummyBoy
    Huhh ... ugye arra figyelsz, hogy a Piper-nek (A nagyobbik célkör ... Vikhr Launch Circle) a célon kell lenni mikor lősz? Különben nem indítja a rakétát! Mint pl: ezen a képen ... itt nem tudsz lőni csak ha a Target LOS Circle-t a Vikhr Launch Circle-n belülre viszed!

Ezt ugye olvastad? DCS Alapok
  • Balumann
    Nah még egy utolsót írok. A monitor csak akkor frissít képet, ha kap új képet, ez 1 másodperc alatt 60x történik meg 60 Hz esetén. A 23,7 képkocka fog megjelenni, csak nem egyenletesen. Erre való a HDTV-ken a 24p megjelenítési mód, ami gyakorlatilag 24Hz -es (vagy ennek szorzata) jelet tud fogadni, és 1 mp alatt megjeleníteni, nem kell bizonyos képeket 3x, másokat csak 2x megjeleníteni (3:2:2 pulldown), vagy gyorsítani (beállítás, vagy lejátszó függő megoldások, sokféle van, mindegyik komprumisszumokkal jár), egyenletesebb lesz a kép.

Nah csak hogy ne off legyen már, még mindig nem tudom kilőni azt a hülye rakétát :D
    Master arm bekapcsolva, lézer készenléti bennt, kiválasztom a MC rakétát (asszem ez a követő), kiválasztom valamelyik felfüggesztési módot gombal, o -val becélzok valamit, utána lövök... de még mindig nem hajlandó kilőni bármit is (pedig egyszer már sikerült). A nem zélcó rakétákat már tudom használni.
  • LeonSilver
    PikcsörZ
  • macleody
    Köszi, remélem úgy lesz. Nemrég adta fel postára. Ha minden jól megy hétvégén már tesztelhetem.
  • DummyBoy
    Nálam is utolsó szó :) Én még nem vettem észre, hogy akadozna bármi a 60Hz miatt ...

Viszont a játékoknál (már ha van ...) pont azért van a vsync, hogy ne is akarjon több képkockát küldeni, csak annyit ami a megengedett ...

Istenigazából a vsync ereje akkor jön elő ha az FPS több mint a monitor frissítési frekvenciája ... ha bekapcsolod, akkor nem esik szét a kép ... Ha kevesebb, akkor nem érdemes bekapcsolni.

Nem értem a HD filmes dolgot, mivel ott ha 23,7 FPS van, akkor 23,7-szer frissíti a szükséges kockákat és kész ...

Szerintem én hülye vagyok ehhez ... szerintem xD
  • Balumann
    Azthiszem ati tray toolsnál be lehet állítani, hogy figyelmen kívül hagyjon minden beállítást (mármint a catalystot használja), és akkor lehet csak az ilyen beállításokat ráerőltetni, mint vsync, vagy videókártya tuning, stb. Azok szerintem működnek rendesen, egy próbát szerintem megér.

LeonSilver:
    Igen, azt én is olvastam meg láttam is, hogy ezek a 100 meg 200 Hz-es képjavítók, amellett hogy input lagot okoznak (hiszen először meg kell kapják a képkockákat, hogy köztes kockákat tudjanak kiszámolni, hogy folyamatosabb legyen a kép) zavarók is tudnak lenni (ezeket főleg sportokhoz ajánlják egyébként is). De a 75 Hz képfrissítés (jelfeldolgozás és maximum képfrissítés) azért előnyös egy LCD-nél, ezek miatt (más kérdés megintcsak, hogy zavar-e valakit, az egyén függő). Engem sajnos HD filmeknél zavar egy kicsit a recegés (DVD -nél is látom egy kicsit, de nem zavaró), de kodekekben rá lehet erőltetni néhány jó beállítást, úgy már tűrhetőbb - meg talán az újabb videókártyákban is vannak javító eljárások.

Nah én is befejeztem :-)
  • Solt
    No igen... én azzal tolom... iszonyat zavaró... :( Csak az FC és DCS nem hajlandó tudomásul venni a vsync-et... :(
  • LeonSilver
    @ Solt

Ha nincs bekapcsolva sem nagyon látom, hogy szétesne a kép pedig rángattam a fejem rendesen.Gondolom trekkir-el hamar észrelehetne venni.

@ Balu

Látom itt nem fogunk zöldágra vergődni, eltér a véleményünk ami ( szeritem ) nem baj és ráadásul az annyira jellemző qrvaanyázás nélkül tudtunk vitázni!

"A mozgó mérőábrákkal, mozgó fényképekkel és élő videókkal elvégzett kiterjedt összehasonlító tesztek alapján a szakértők azonban nem találtak vizuálisan érzékelhető különbséget a mozgáselmosódást tekintve a közép- és csúcskategóriás modellek között, tekintet nélkül azok válaszidejére, 60 vagy 120Hz-es képfrissítésére, stroboszkópos LED háttérvilágítására vagy a mozgásmegjelenítést javító jelfeldolgozó eljárásra. Sőt úgy találták, hogy ezek a mozgásjavító jelfeldolgozó technológiák sokkal inkább csak nem kívánatos kontúrokat, éleket és kellemetlenül mesterséges mozgásmegjelenítést mutatnak a képen, mint csökkentenék a teljes látott mozgáselmosódást. A legjobb képminőséget a mozgásjavító jelfeldolgozás minimalizálásával vagy kikapcsolásával nyerték. Míg a mozgó tesztábrákban és bizonyos mozgó fényképekben jelentős a mozgáselmosódás, valódi élő videótartalmakban ilyen egyszerűen nem volt látható az átfogó összehasonlító tesztben. Ez kétségtelenül annak tudható be, ahogy agyunk feldolgozza és kinyeri a lényeges információkat a dinamikus és összetett mozgóképekből."

forrás

Én be is fejeztem ezt a monitorosdit lévén ez mégis csak a BS topikja ;)
  • Solt
    A CCC-vel már próbálkoztam... semmi... AI ki-be, úgysem...

Az ATT működik rendesen? Régebben voltak vele gondok...
  • Balumann
    A legjobb amikor bemegyek egy üzletbe (pl. tesco :D), és látom hogy folyamatosan akadozik (vagy nem is akadozik, inkább rángat, vagy nem tudom hogy lehetne pontosabban megfogalmazni, tehát nem egyenletes), valaki meg odamegy, hogy húde király :D Ráadásul 24p képes tv-k ,csak valakinek érteni kéne hozzá, és beállítani... (tesco meg auchan rulz).
  • Balumann
    Az akadozás egyébként megszokás kérdése, engem sajnos zavar a HD filmek kicsit recegése (de mint írtam, ffdshow-al pl. egész jól be lehet állítani, hogy kevésbé legyen zavaró), valakit az se zavar ha másodpercre megakad a kép :D

Egyébként nekem működött a vsync Ati-val, catalystban kell force enabled -re állítani a vsync-et, vagy ha éppenséggel nálad sem működne a catalyst (mint nálam, Win7-en), akkor RefreshLock -al elméletileg rá tudod erőltetni (vagy Ati Tray Tools -ban is).
  • Solt
    Nem igazán értek ezekhez, de azért lenne két megjegyzésem úgy józan paraszti ésszel átgondolva az egész témát:

1: Az a játék, ahol a folyamatosnak látszó képen felül még számít, hogy 100, vagy 200 fps-l játszik-e a júzer... az egy fos! Abszurdumnak tartom, hogy valakinek az által van előnye más játékosokhoz képest, hogy 100-l több fps-e van!

2: Az én monitorom ( LG W2242T ) nem is engedi natív felbontáson a 75Hz-t! Ennek ellenére szoktam rajta filmet nézni, és semmiféle akadozással nem találkoztam még...

3: A vita közben nézzétek már meg, hogy működik-e nálatok a win7 + ati páros esetén a VSYNC! :D Iszonyatosan irritáló, hogy elcsúszik a kép...
  • Balumann
    *3. sorban: -"a videókártyának"

A 24p megjelenítés is azért kell a HDTV-knél, hogy egyáltalán tudjon fogadni 60 Hz helyett olyan képfrissítési frekvenciát, amivel megfelelően meg tudja jeleníteni a 23,7 képkocka/másodperces mozgóképet. A 27 -est azt tudom, hogy valahogy úgy jeleníti meg, hogy kicsit gyorsít (egy nagyon kicsi észrevehetetlen hangtorzítással), 1-2 képkockát kihagy, stb, de a 23,7 -el ez már nem jó :D
  • Balumann
    Te most leírtad a monitorok működését, valószínűleg nagyon jól. De ha számítógépen 60 Hz -es képfrissítésre állítod be, az másodpercenként 60 képet fog kiküldeni a monitornak (szabványosan), teljesen lényegtelen, hogy a monitor csak akkor frissíti az adott pixelt, ha változott.
    Játékoknál már ott elcsúszik a kép, hogy a videókártya pl. a 80 fps-el futó játékot 60 képkocka/másodpercben küldi ki a videókártyának. Teljesen lényegtelen, hogy a monitor csak akkor ad új parancsot a pixeleknek, ha változik. Már ott akadozik a 23,7 vagy 25 fps-es film, amikor 60 képkockába teszi bele.

Ezért kell a 75 Hz (elsősorban hogy tudjon fogadni, másrészt hogy a maximum képfrissítést 75 -re vigye, mert különben az lenne a probléma), hogy lehessen nagyobb fps-el játszani, illetve a különböző fps-es filmeket is folyamatosabban megjeleníteni.

CRT monitorokkal valójában nem igazán foglalkoztam, interlaced crt-ről most hallok először :o
  • LeonSilver
    A játék fps-e és a monitor képfrissítése két teljesen különböző dolog.
    Az LCD monitornál NINCS képfrissítés.Ha kigyújtasz egy adott pixelt az addig úgy marad amíg nem kap más utasítást míg a katódsugarasoknál "felvillan" oszt jónapot.Ha nem kap energiát akkor elsötétül és úgy is marad.

CRT monitoroknál lehet találkozni a következő kifejezésekkel: NI: non-interlaced, I: interlaced Az utóbbi azt jelenti, hogy a képfrissítéskor először a páros, azután a páratlan sorokat frissíti, ilyet lehetőleg ne vegyünk, mert ez is zavarja a szemet. Az NI természetesen ennek az ellentéte, vagyis ajánlott.

CRT: A monitorok közül a katódsugárcsöves terjedt el először, abból is a monokróm. A működése röviden úgy foglalható össze, hogy egy elektron ágyú által kilőtt elektronsugár soronként végigpásztázza belülről a képernyőt. A monitor belső felületén fénypor (tévesen foszfornak is nevezik) van, ami az elektron becsapódásakor felvillan. A pásztázás minimum másodpercenként 60-szor megtörténik, így a szemünk összeköti a felvillanásokat, és képet látunk, amit a sötét és világos pontok rajzolnak ki.

Az lcd meg úgy müxik, hogy a monitor két belső felületén mikronméretű árkokkal ellátott átlátszó lap között folyadékkristályos anyag található, a kijelző első és hátsó oldalára egy-egy polár szűrő helyezkedik el, melyek a fény minden irányú rezgését csak egy meghatározott síkban engedik tovább. Hátulról megvilágított panel a hátsó polarizátoron átjutó fényt a folyadékkristály elforgatja így a fény az első szűrőn átjutva világos képpontot ad. Ha kristályokat feszültség alá helyezik nem forgatják el a fényt ennek az eredménye a fekete pixel. A polár szűrő előtt egy színszűrő található és ezen keresztül kalibrálják a színeket.

Tehát itt nem kell állandóan frissíteni ( elektronányúval lövöldözni ) a képet mert ha a pixelt elforgattad úgy, hogy az teszem azt piros színnel világítson ( persze ezt most csak egyszerűen fogalmazva ) akkor az addig úgy is marad amíg ki nem kapcsolod a monitort vagy más utasítást nem kap a pixel.

• DummyBoy
    Jaja, ez a félképes dolog stimmel ...
    Egy cikk a videoformátumokról ahol leírják a félképek működését ...

Az LCD-ben az a nagy trükk, hogy nem az egész kép frissül 60-szor másodpercenként, hanem csak a szükséges pixelek ... desktop esetén pl: az egérkurzor és az óra pl. :) Csak az ami változik ...
  • Balumann
    Érdekes, én egy kicsit másképp tudom, ilyenről nem hallottam még, hogy félképeket jelenítenének meg. A CRT monitoroknál azért javasolt tudtommal a nagyobb frekvencia, mert minden egyes új képnél elsötétül, és felvillan a kép (vibrál), ami nagyon fárasztó, ezért mentek tovább 75 Hz-nél, 85 illetve 100 Hz az amivel már a vibrálás - hát inkbb úgy mondanám hogy könnyebben megszokható.

Az LCD monitoroknál már valóban nincs ilyen probléma, állandó háttérvilágítás és képvan, amit a megadott képfrissítéssel frissít. A 60 Hz azt jelenti, hogy másodpercenként 60x frissíti a képet. A kép folyamatosságát tekintve nincs is gond vele.
    2 esetben van gond;
    -ha a játékot 60 fps -nél többel szeretnéd futtatni, bár igaz, én is a HDTV-t választottam, és nekem is tökéletes a 60 fps (de valakinek nem). Ha több fps-el megy, akkor szétcsúszik a kép, de ha 75x frissíti akkor már ezt észre sem veszed ha szétcsúszik.
    -ha nem 30 (vagy 29,7) fps-es videót/filmet nézel (hanem pl. HD filmeket, ami 23,7 fps-es), akkor a kép nem lesz egyenletes, mert nem tudja 60 képfrissítésre egyenletesen kitenni. Erre van a legtöbb HDTV -n a 24p megjelenítési mód, 24 Hz-en (ami egyenlő ebben az esetben a 48 -al), hogy egyenletesen tudja lejátszani. Vagy erre van a 100 Hz -es mód is, betölti a képkockákat és kiszámít köztes képkockákat, hogy folyamatos maradjon a kép.

Én nem látok különbséget élességben 60Hz -en és 85 Hz-en CRt monitoron, és nem is hallottam még ilyet, de ettől függetlenül lehet, hogy ez is igaz.

Meg mondjuk az is igaz, hogy gépen elég jól be lehet állítani a HD filmeket 60 Hz-es lcd kijelző esetén is, 3:3:2 pulldownra meg ilyesmikkel, de ha lehet a monitort 75 Hz-en használni, szerintem érdemesebb. Jobb az úgy, nem kell vsyncel szenvedni és folyamatosabbak lesznek a 23-25 fps -es videók is.
  • DummyBoy
    Nemnem, van logika abban amit a Balumann mond ... Ez most nem arról hogy mennyit tud megjeleníteni egy adott megjelenítő ...

A teória az, hogy minél több a megjelenített vagy lekezelt (Vagy pl: FreeTrack és TrackIR esetében rögzített) másodpercenkénti képkocka, annál folyamatosabbnak és perízebbnek tűnnek a dolgok, pl.: a fejmozgás követése, vagy FPS-ekben a célzás, stb ...

Viszont egy bizonyos sebesség felett az emberi szem már nem tudja ez megkülönböztetni ... de a programok még igen.

Ettől függetlenül FPS-es topikokban ment erről anno sok vita, asszem pl: a CSések mondogatták meg a régi Quake harcosok, hogy az élet 200 FPS felett kezdődik ...

Erre mondtam, hogy ez egy örök vita, ugyanolyan mint pl: az egereknél a felbontás ... Adott ugyebár az egér "felbontása" és az USB mintavételezési sebessége ami alapból asszem 125 Hz ...

Ha a HW megengdedni, akkor ezt a mintavételezési sebességet fel lehet tolni 1000Hz-ig (Razer egereknél ez driverből megy, XP alatt meg lehet oldani usb dll hekkeléssel ...) ...

Nos ebből is hasonló vita volt régen, hiszen az tény, hogy így a pontosság lényegesen megnő ... De hogy van-e ennek szignifikáns jelentőssége a játékokban? Ez szubjektív: van aki szerint sokkal jobb így, van aki észre sem veszi a különbséget ...

Na valami ilyesmi ...

• LeonSilver
    @ Balu

Te valamit összekeversz vagy nemtudom mert igazából nincs értelme lcd esetében hz-ekről beszélni, nincs jelentősége!

A CRT monitorok esetében van jelentősége a képfrissítési frekvencia megjelölésének. A hagyományos monitorok soronként felváltva, félképeket jelenítenek meg. Adott időpillanatban csak a páros vagy csak a páratlan sorokban jelennek meg a képrészletek. Ennek a megjelenítési technikának a másodpercenként megjelenített félképek számát jelölik a frekvencia megadásával.

Az LCD monitorok nem félképeket jelenítenek meg. A VGA által létrehozott vagy más jelforrásból származó videojelet a monitorba épített elektronika előzetesen feldolgozza. A megjelenítő és képjavító áramkörök a megkapott félképeket összeillesztik és ún. deinterlanced módon, a félképeket összeillesztve jelenítik meg.

CRT esetben a kép homályosságát a két félkép egymáshoz viszonyított elcsúszása okozza.
    (Minden páratlan kép, minden páratlan sorát, a páros kép minden páros sorát dolgozzák fel. Csúnyábban fogalmazva, kidobják a képi információk felét.)
  • DummyBoy
    Igen, ez egy örök vita ... nem is szeretnék belemenni, sokak szerint FPS-eknél és ilyeneknél sokat számít ez ... személy szerint még sosem vettem észre hogy akkora lenne a különbség xD

Emiatt nem is erőltettem, nekem elég a 60 FPS ... arról nem is beszélve, hogy az már külön öröm ha a BS egyáltalán 60 FPS-el elfut csata közben :)

@macleody: sok sikert hozzá, ha olyan állapotban lesz az X-52-es mint amilyen álapotban én a pedálokat vettem Zsolt-tól, akkor jó üzletet csinálsz :)
  • macleody
    Köszi mindenkinek az infókat. Repkedtem pár percet billentyűzettel mindkét módban. Árkádban lövöldöztem is egy kicsit az első missionben. Át kellett írnom egy cfg fájlt, úgy már a game módot tölti be. Bár multiban nem, azt még megnézem megoldható-e ott is. Írtam Zsoltnak X52 ügyben, ha minden jól megy meg is lesz :)
    Mégegyszer köszi.
  • Balumann
    Hát azért nem teljesen mind1, sem játékok szempontjából, hogy 60 fps vagy 75 fps (irányítás meg reakció idő miatt, és vsyncre is kevésbé van szükség akkor), sem filmnézés szempontjából (főleg ha 23,7 fps-es filmet nézel, 60 Hz -en nem tudja annyira folyamatosan lejátszani).
    Ilyet még nem is hallottam, hogy 60 Hz lenne az ajánlott. :o
  • DummyBoy
    Ehh ... Az LCD monitorok tudnak 75-öt IS ... ettől függetlenül 60 az ajánlott ...

Az LCD működéséből kifolyólag itt mindegy a frissítési freki, csak a 3D alkalmazásokhoz kell 120 Hz, azon kívül érdemes 60-on használni őket, asszem a leírásukban is benne van (Az én Samu-im leírásaiban legalábbis benne volt ...)