4747
-
blackshark #3666 ÖÖÖ nem tom egy orosz fórumról szedtem le és orosz a játékom. -
parasztbicska #3665 A NewInput.dll úgy tudom van külön orosz és angol verzióhoz is, a megfelelőt használtad? -
#3664 TrackIRFixer-t próbáltad már? -
blackshark #3663 Heló!
Beraktam a NewInput.dll-t a bin/stable/ és nem működik a FreeTrack nem ismeri fel semmi. Nem tudom mi lehet a baj már szinte mindent megpróbáltam. PLS help! -
moho #3662 freeview kérdés visszavonva, közben megtaláltam LALT+C -
moho #3661 egyébként a freeview-t be lehet valahogy állítani? Vagyis, hogy egérrel tudjam irányitani a nézőpontot. -
moho #3660 Nekem nem force-os a joyom de ha a trimet kiszedem (reset) akkor felrántja a gép orrát de annyira, hogy simán csinál egy hurkot. Remélem ez nem normális. :) Ez mitől lehet? Félek trimmelni már mert tökre irányíthatatlan lesz a gép. -
#3659 Jaja :) Csak kínszenvedek vele jelenleg, mert nekem mindig hetekig tart belőni egy normális profilt hozzá :)
Úgyhogy most folyamatban van, éppen BS profilt gyártok hozzá ... -
#3658 Ezek szerint nem egy alakváltó fajhoz tartozik :)
Dummy: az frankó kis szerkezet lehet. -
#3657 Múlt héten megjött a G940-esem, és sajnos nem állok olyan jól anyagilag, hogy megtartsam emlékbe :) -
#3656 Bár többek szerint Dummy valójában egy úr az űrből, neki is csak két keze és két lába van ergo nem igazán tud mit kezdeni két joyal, két gázkarral és két pedállal. ;) -
#3655 Na Dummy, meguntad? -
#3654 Üdv Urak!
Sorry az OFF-ért, de Saitek X52 Pro és Saitek Rudder pedál eladó!
Képek és részletek priviben! -
#3653 Én pedig kijavítom a hibát. :) -
#3652 Szívesen :) -
Klusi86 #3651 Köszönöm szépen. Jó tudni, hogy szimulátoros berkekben ilyen segítőkész emberek vannak. -
#3650 Feltöltöttem ide. -
Klusi86 #3649 Hali
DCS: Ka-50 kezdőknek - az alapok című leírás(http://www.pcpilot.hu/dcs/dcs-ka-50-kezdoknek-az-alapok.html) alján található a tutorialhoz készült pálya letöltéséhez egy link, ami nem jó. Nem tudnátok egy jó linket adni hozzá? -
Klusi86 #3648 Köszi, igazad lett így már jó. -
#3647 Először próbáld meg a \Ka-50\Config\ mappában található Producer.cfg fájlban a ForceFeedbackEnabled = true; -t átírni false -ra!Ez egyébként is igen hasznás mert erőforrást szabadít fel.
-
Klusi86 #3646 Igen a kormány force feedbackes. Akkor most már értem miért csinálta. Annyit megpróbálok még, hogy törlöma profilját manuálisan, csak a bill.-ét hagyom meg, hátha akkor nem fogja force-osnak érzékelni a kormányt. -
Petko #3645 akkor az volt a gond, hogy a kormányod miatt (ami feltételezem force feedbackes), a joystickolt is force feedbakcesnek kezelte, és ahogy írtam ez esetben másként kéne működnie... itt ha visszaugrik középre akkor ponthogy hirtelen kitérésnek veszi -
#3644 Még a végén kedvet kapok egy kis reppenéshez :) -
#3643 Nekem trim elengedésnél van úgy, hogy megbillen a gép orra. -
#3642 Király, gratula!
Nemtom, ezt a megugrást még nem figyeltem ... -
Klusi86 #3641 Köszi. Na megjelent az ábra és kikötöttem a kormányt.... Hát persze, hogy az zavarta. Most már jó, ha előre tolom a kart és trimmelek, akkor a szimben úgy marad. Annyi lenne a kérdésem, hogy nektek is kicsit megugrik a gép amikor visszaeresztitek a trimet? -
#3640 RCTRL+Enter
-
Klusi86 #3639 Igen a szimben lévő botkormány is hátrahúzódik ilyenkor....Kezdem kapiskálni mi lehet a hiba, csak a megfejtéstől vagyok messze,hogy elhárítsam. Szóval ha jól értettem ha pl 30fokkal megdöntöm az orrát a gépnek és megnyomom a trimet, akkor a szimben lévő botkormány beáll abba a helyzetbe egyfajt alaphelyzetnek értelmezve azt. Amikor visszaenged a joystickot a szimben nem kéne, hogy megmozduljon a botkormány, hisz a közép állás az előző trim miatt olyan mintha hátra húznám a botkormányt és ezért túrja fel az orrát. Ugye?
Megnéztem az optionsba mi lehet a baj, de nem nagyon találtam hibát, annyit csináltam hogy mivel egy momo kormány is be van kötve, hogy a pedáljait ruddernek használjam így a kormányhoz is kiosztott a ciklikus karra, stb értékeket. Ezeket töröltem, de míg így sem jó. -
parasztbicska #3638 Dummyboy kösz a leirást, bár még sokminden nem világos, de lehet hogy csak fáradt vagyok azért nem értem meg, majd kipihenten ujraolvasom. A kis ábra ha az amire gondolok akkor jobb control és Enter. -
#3637 Hmm ... Most vakarom a fejem ...
Nem tudom mi lehet ... Szerintem a navi nem szólhat bele ...
A kis ábrát valami bill kombinációval lehet előhozni, de nekem még sosem sikerült, szóval ha megtalálom majd szólok ...
Mindig ugyanaz van? Felhúzza az orrát a gép? A szimben lévő botkormány is hátrahúzódik ilyenkor? Nem tudom ... lehet meg kellene nézni a joy-t is ... az Axis Commands-nál, hátha valami miatt elállítódott ... vagy valami bekavarhat neki ...
Ez nem normális így ... -
Klusi86 #3636 Hali
Na akkor lássuk, mert végig mentem mind azon amit említettél:
-Nem a Hover hanem a trim van beállítva a joystickon
-A central position trimmer mode-ról beszéltél, a korábbi írásomnál még be volt kapcsolva, most megpróbáltam kikapcsolva
-A Game Flight Model is be volt kapcsolva, kikapcsoltam
-A kis ábrát nem találtam az optionsban, hogy lehetne bekapcsolni
-Az automatikából a Bank+ Pitch+ Heading van bekapcsolva, az autopilot director és a Altitude ki van kapcsolva
Szóval ezeken végig mentem és még mindig ugyanazt csinálja. Annyi ötletem van még bár lehet nagy baromságot mondok, hogy mindezt egy misszióban gyakorlom, és a navigáció már be van állítva, ez nem lehet a hiba? Mármint hogy beleszól vmit a navi? -
#3635 Ez kísértetiesen emlékeztet engem arra mint amikor az Automata lebegést (Hover) akarod belőni nagy sebességnél ... Biztos hogy a Trim ("T") van belőve, nem pedig a Hover? ("Alt + T")
Melyik Trim-et használod? (Optionsban van egy olyan rész hogy Center Trim method vagy mi ... Ha az be van pipálva akkor van az új, ha nincs akkor a régi ...)
Valamint Game Flight Model be van pipálva? Ha igen akkor vedd ki a pipát :) Azt sajna nem tudom hogy ott mi működik és mi nem ...
Valahogy be lehet kapcsolni egy kis ábrát ami mutatja, hogy éppen melyik irány hogy áll ... Ha arra rákukkantanánk, akkor lehetne még ötletelni ...
Az automatikából legyen bekapcsolva a Bank + Pitch + Heading, míg a Flight Director és az Altitude legyen kikapcsolva ...
Próbáld ki így ... -
Klusi86 #3634 Köszönöm a segítségeteket!
Dummyboy! Úgy látszik van egy új fajta trimmelési módszer is, nevezetesen: beállítom a kívánt szöget megnyomom a trim gombot majd felengedem, majd visszaengedem a joystick karját(bármennyire óvatosan is) erre elkezdi felhúzni a gép orrát, majd fejtetőre akarja vágni magát és csak harc árán lehet összeszedni megint a gépet. Próbáltam úgyis,hogy trim gombot lenyomva tartva beállítani a gépet a nekem tetsző szögbe és úgy felengedni, akkor is ez volt a helyzet. Kikapcsoltam az összes autopilótát, de változatlan maradt a viselkedése. Kipróbáltam a reset trim gombot is, úgy, hogy belőttem a kívánt pozíciót és ott nyomtam meg a reset trimet, erre a gép megint hátra akart esni, de beavatkozás nélkül visszatért majdnem a kívánt pozícióba, de utána elkezdett bólogatni előre hátra..... igaz itt nem nyúltam az autopilótákhoz. Lehet hogy itt volt az a 20% amiről beszéltél? Hogy próbálta a gép visszahozni a helyzetét? Kicsit eltanácstalanodtam, nem tudom mit csinálok rosszul. Egy speedlink rocketeer joystickom van, de a trimet csak egy gombra raktam, szóval attól hogy elég gagyi ez a joya még mehetne a trimmelés -
#3633 Üdv Urak - Trimmeljünk!
Eső körben szeretném megjegyezni, hogy jómagam is amatőr vagyok még csak, amiket leírok azok tutorialokból - fórumokról és saját tapasztalatból származik ... De mindenki hibázhat, ha valami baromságot írok akkor szóljatok! Valamint nem akarom keverni a valódi heli és a szimulátor trimmelés dolgait, ezért csak a szimről írok majd!
Szóval BS Trim:
A BS-ben azért van szükség a Trim-re, hogy ne kelljen a joy-t folyamatosan egy irányba tartani, ezzel is segítve a pilóta dolgát ...
Vegyünk egy egyszerű példát: Alap joy, tekerős - "twist" rudder (oldalkormány)-el ... Támadnánk egy konvojt, éppen lassítunk, ráfordulunk a célra, egy kis rudder hogy stabilizáljunk ... úgy ki tudja tekerni az ember a csuklóját, hogy öröm nézni ... Emellett még precízen célozni az nehéz és fárasztó is.
Maga a TRIM-elés egyszerű, beállunk egy irányba, majd megnyomjuk a Trim gombot és ettől kezdve a program a gomb FELENGEDÉSEKOR lévő állapotot veszi új alap pozíciónak. A "FELENGEDÉS" lényeges, de erről kicsit később.
Érdemes ezt a linket megnézni, ha nem is megy az angol, a képek sokmindent elmagyaráznak:
SimHQ - Black Shark Trim
Ez egy igen fontos része a BS-nek, érdemes megtanulni és sokat gyakorolni ...
Akkor egy kicsit menjünk bele a dolgokba:
A legfontosabb talán: Trimmeléskor mind a 3 irányt állítjuk, tehát Pitch + Bank + Rudder!
A BS-ben 3 féle Trim metódus van:
- FFB Trim: Ennek azok örülhetnek akiknek FFB-s joy-a van. Beállítjuk az irányt, megnyomjuk a gombot és a joy az adott pozícióban marad, beállítva az FFB-nek ezt mint új Centert.
- Régi Trim: Az alap trim a játékban, megnyomjuk a Trim gombot, majd van egy minimális időnk visszaállítani a mindhárom irányt alaphelyzetbe, addig a szim figyelmen kívül hagyja a módosításokat.
Ennek van előnye és hátránya is ... hátrány, hogy akármi is történik, ezalatt az idő alatt nem érzékeli a szim az irányítást, valamint ha nem állunk vissza időben vissza alaphelyzetbe, akkor az aktuális állapot hozzáadódik a trimmelt állapothoz és ebből adódhatnak kacifántos helyzetek: Tegyük fel 15°-al bedöntöttük a heli orrát, majd trimmeltünk, és úgyhagyjuk a botot, nem állítjuk vissza a középpontba ... az idő leteltével a szim a jelenlegi 15°-os bedöntést hozzáadja a 15°-os trimmelt állapothoz és hopp ... máris beborítottuk a cápát 30°-al ...
- Új Center Trim: Az 1.01-ben egy új trim metódust is beiktattak ... ennek a lényege az, hogy a Trimmelés után addig nem veszi figyelembe a joyt amíg az alaphelyzetbe nem állt. Elvileg ez biztonságosabb mint az előző, ennek csak annyi hátránya van, hogy ha valaki olyan béna mint én és elfelejti a Rudder-t pont centerbe beállítani, akkor kamillázhat, hogy trimmelés után miért nem reagál semmire sem a szim ... Itt nincs időlimit ... (Ez az előnye a régi trimnek, ott ha valamit elfelejtesz, akkor is csak egy minimális ideig nincs kontroll ...)
Természetesen mind a régi Trim idejét, mind pedig az új trim center zónáját (Hogy hol érzékelje azt a szim, hogy alaphelyzetben van a joy) lehet állítani, mégpedig itt:
..\Scripts\Aircrafts\_Common\fmoptions.lua
Viszont itt még nincs vége ... hiszen ez a rész csak arról slt hogy bemutassa hogyan kell trimmelni ...
Egy fontos rész még hátravan: Ugyanis a Trim nem csak arra jó hogy egy bizonyos irányba automatikusan beálljon a heli, hanem vezértlést is ad az automata pilótának. És ez egy igen fontos dolog!
Van ugye 4 Auto módunk:
* Bank Hold = (cyclic bal / jobb)
* Pitch Hold = (cyclic előre / hátra)
* Heading Hold = (rudder bal / jobb)
* Altitude Hold = (collective fel / le)
Ezek arra valók, hogy a pilóta által adott beviteli impulzusokat "stabilizálják". Ha be vannak kapcsolva, lényegesen könnyebb magát a helit megadott irányba megadott magasságon és sebességen tartani, viszont nehezebb vele manőverezni, hiszen az automatika a neki megadott adatokat kezeli csak, nem tudja kitalálni mi mit is szeretnénk ... Ezek a módok a megadott állapothoz képes 20%-os eltérést tudnak lekezelni, többet nem ... Tehát ha 20%-nál kisebb irányváltást akarunk eszközölni, akkor az automatika visszaáll, de efelett már nem tud korrigálni.
Érdemes kipróbálni a repkedést Automódokkal és nélkülük :) Kicsit más a helyzet :) Van még a Flight Director mód is, ami azt teszi lehetővé. hogy az automatika jóval kisebb mértékben korlátozzon bennünket. Én előszeretettel használtam harci helyzetekben ... Ami ilyenkor meglepi lehet hogy az Auto Hover az nem működik tökéletesen bekapcsolt Flight Direktor mellet!
Hogy ez miért fontos? Nos azért, mert amellett, hogy a Trim segít a botkormányt adott új pozícióba állítani, emellett még az Automatikának is ez adja az adatokat.
HA nem használjuk ezt ki rendesen, akkor sokat lehet az automatikával harcolni, ami megnehezíti a repülést!
És itt válik fontossá az is hogy a Trim gomb FELENGEDÉSKOR véglegesíti a dolgokat!
Kétféleképp lehet Trim-melni a BS-ben: Az egyik, hogy beállítjuk amit szeretnénk, és megnyomjuk a Trimet majd felengedjük ...
A másik pedig hogy lenyomjuk a Trim gombot, majd lenyomott gomb mellett váltunk irányt és amikor már oké akkor felengedjük.
Ez a második nagyobb irányváltásokkor jó, ugyanis amikor lenyomjuk a Trim gombot, akkor a gép az Automatikát is lekapcsolja (Pontosabban olyan lesz mintha Flight Director mód lenne), így az irányváltáskor nem kell vele "harcolni", majd felengedéskor nem csak a bot helyzetét jegyzi meg, de az automatikának is az újonnan felvett irányt, magasságot és sebességet adja meg!
Biztos ismerős érzés, hogy egy irányváltás után a heli vissza akar állni a régi irányba ... Ez az automatika miatt van ... Ezért fontos megtanulni, hogya Trim-eléssel nem csak a botnak adunk egy új helyzetet, de a stabilizáló automatikának is!
Ezért fontos a Trim használatát begyakorolni és kitapasztalni, nem véletlenül mondja mindenki azt, hogy Trim - trim - trim!
Remélem nem tűnik zagyvaságnak amit írtam, ha igen kérdezzetek nyugodtan! -
csolee #3632 parasztbicska! ne agodj, mondom hogy szokás kérése! én ugyanigy használom, én ezt nevezem kézifékes megállásnak (nagytemponál bevágom a trimresetet+gázt 0-ra). gondolom felszálláskor elörre kell tolnod a ciklikust hogy ne induljon hátra, ez azért van mert alapbeállításban van. lehetne ezen korrigálni ha a joy görgéjén módosítanál az optionban.
sztem a trim resetet használni kell, mert bizonyos idő után a sok trimelés összeadodik és igy tudod hogy na ujra 0 állásban vagy. persze a korábbi trimelést kiolthatod egyetlen trimmel is, de nem egyszerübb ezzel...?
dummyboy új joyáról meg majd ő mesél, de az külön kategoria -
Petko #3631 miért kéne megnyomni a trim resetet? ahogy írtam akkor kell a trimet nyomogatni ha attitudot váltasz hosszabb ideig, és a botot egyfolytában valamelyik irányba kéne húzni
ha bólintasz felfele, azaz húzod hátrafele a kormányt tök felesleges nyomogatni egészen addig amíg megtaláltad az újabb stabil állapotot... akkor nyomj újra trimmet, hogy ottmaradjon -
parasztbicska #3630 Ez a trimmelés dolog nekem se megy a legjobban, a lényeget nagyjából értem csak a gyakorlatban nem megy valami jól, például kitrimmelem a gépet kb. -5 fokban hogy menjen előre, ha le akarok lassulni megnyomom a trim resetet erre a gép orra szinte azonnal beáll az ég felé és utána büvészkedhetek hogy le se zuhanjak de a rotorlapátokat se törjem össze. Egy jó leirásnak én is örülnék mert miztos én nem csinálok valamit jól de fogalmam sincs mit. -
#3629 Most telefonról pötyögök, de ha hazaértem akkor írok pár sort a trimmelésről és az automata pilótáról, meg kinyomozzuk miért nem megy az FFB trim a Saitek joy-al :) -
csolee #3628 hi all!
klusi86! trimmelni sztem mindenki máskép trimel, ami nagyban függ a joytól is.
magam részéről: függéshez trimelek, meg az előre haladáshoz hogy ne kelljen annyira előrre tolni. (folyamatosan nem nyomom, mint a www.flyonline.hu-n található tutorial1-ben leírtakban)
szoval sztem neked is kialakul majd egy saját szokásrendszered - HAJRÁ
-
Petko #3627 A trimmelés lényege a valóságban az, hogy a pilótának ne kelljen monoton nagy erővel tartania a kart valamelyik irányba, hanem kitrimmelve tehermentesíti és pont ott lesz a stabil helyzete (azaz akár teljesen el is engedhetné)
Ebből következik, hogy akkor kell trimmelni, amikor valaki attitude-ot vált, és várhatóan sokáig is tartja azt. Ilyenkor megnyomja a gombot, és a kar "elpuhul", megtartja azt a helyzetet és nem tart ellen, a pilóta keze meg pihenhet.
A játékban ezt 2 féle képpen tették be:
Force feedbackes joystick esetén úgy kéne működnie, hogy megnyomja valaki a trimmet és a joystick megtartja az adott helyzetet, azaz pont a valóságot szimulálja. Sajnos nekem a saitek ff back es joystickommal bugos és nem tartja meg normálisan, ezért nem is nagyon játszok a gammel.
A nem force feedbackesnél úgy volt megoldva legutoljára amikor még néztem, hogy adott helyzetben megnyomod a trimmet, ekkor a joystick "kikapcsol" és olyan mintha nem észlelné azt hogy mozgatod. Ha elengeded és középre visszaugrik akkor visszakapcsol és folytatja ott ahol abbahagyta. Azaz kb. ugyanazt a hatást éred el, stabil helyzetbe kerül és nem kell folyamatosan erőltetni a kezed.