Digital Combat Simulator : Black Shark
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nemtom, ezt a megugrást még nem figyeltem ...
\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"
\"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... \"
Megnéztem az optionsba mi lehet a baj, de nem nagyon találtam hibát, annyit csináltam hogy mivel egy momo kormány is be van kötve, hogy a pedáljait ruddernek használjam így a kormányhoz is kiosztott a ciklikus karra, stb értékeket. Ezeket töröltem, de míg így sem jó.
Nem tudom mi lehet ... Szerintem a navi nem szólhat bele ...
A kis ábrát valami bill kombinációval lehet elõhozni, de nekem még sosem sikerült, szóval ha megtalálom majd szólok ...
Mindig ugyanaz van? Felhúzza az orrát a gép? A szimben lévõ botkormány is hátrahúzódik ilyenkor? Nem tudom ... lehet meg kellene nézni a joy-t is ... az Axis Commands-nál, hátha valami miatt elállítódott ... vagy valami bekavarhat neki ...
Ez nem normális így ...
Na akkor lássuk, mert végig mentem mind azon amit említettél:
-Nem a Hover hanem a trim van beállítva a joystickon
-A central position trimmer mode-ról beszéltél, a korábbi írásomnál még be volt kapcsolva, most megpróbáltam kikapcsolva
-A Game Flight Model is be volt kapcsolva, kikapcsoltam
-A kis ábrát nem találtam az optionsban, hogy lehetne bekapcsolni
-Az automatikából a Bank+ Pitch+ Heading van bekapcsolva, az autopilot director és a Altitude ki van kapcsolva
Szóval ezeken végig mentem és még mindig ugyanazt csinálja. Annyi ötletem van még bár lehet nagy baromságot mondok, hogy mindezt egy misszióban gyakorlom, és a navigáció már be van állítva, ez nem lehet a hiba? Mármint hogy beleszól vmit a navi?
Melyik Trim-et használod? (Optionsban van egy olyan rész hogy Center Trim method vagy mi ... Ha az be van pipálva akkor van az új, ha nincs akkor a régi ...)
Valamint Game Flight Model be van pipálva? Ha igen akkor vedd ki a pipát 😊 Azt sajna nem tudom hogy ott mi mûködik és mi nem ...
Valahogy be lehet kapcsolni egy kis ábrát ami mutatja, hogy éppen melyik irány hogy áll ... Ha arra rákukkantanánk, akkor lehetne még ötletelni ...
Az automatikából legyen bekapcsolva a Bank + Pitch + Heading, míg a Flight Director és az Altitude legyen kikapcsolva ...
Próbáld ki így ...
Dummyboy! Úgy látszik van egy új fajta trimmelési módszer is, nevezetesen: beállítom a kívánt szöget megnyomom a trim gombot majd felengedem, majd visszaengedem a joystick karját(bármennyire óvatosan is) erre elkezdi felhúzni a gép orrát, majd fejtetõre akarja vágni magát és csak harc árán lehet összeszedni megint a gépet. Próbáltam úgyis,hogy trim gombot lenyomva tartva beállítani a gépet a nekem tetszõ szögbe és úgy felengedni, akkor is ez volt a helyzet. Kikapcsoltam az összes autopilótát, de változatlan maradt a viselkedése. Kipróbáltam a reset trim gombot is, úgy, hogy belõttem a kívánt pozíciót és ott nyomtam meg a reset trimet, erre a gép megint hátra akart esni, de beavatkozás nélkül visszatért majdnem a kívánt pozícióba, de utána elkezdett bólogatni elõre hátra..... igaz itt nem nyúltam az autopilótákhoz. Lehet hogy itt volt az a 20% amirõl beszéltél? Hogy próbálta a gép visszahozni a helyzetét? Kicsit eltanácstalanodtam, nem tudom mit csinálok rosszul. Egy speedlink rocketeer joystickom van, de a trimet csak egy gombra raktam, szóval attól hogy elég gagyi ez a joya még mehetne a trimmelés<#confused>#confused>
Esõ körben szeretném megjegyezni, hogy jómagam is amatõr vagyok még csak, amiket leírok azok tutorialokból - fórumokról és saját tapasztalatból származik ... De mindenki hibázhat, ha valami baromságot írok akkor szóljatok! Valamint nem akarom keverni a valódi heli és a szimulátor trimmelés dolgait, ezért csak a szimrõl írok majd!
Szóval BS Trim:
A BS-ben azért van szükség a Trim-re, hogy ne kelljen a joy-t folyamatosan egy irányba tartani, ezzel is segítve a pilóta dolgát ...
Vegyünk egy egyszerû példát: Alap joy, tekerõs - "twist" rudder (oldalkormány)-el ... Támadnánk egy konvojt, éppen lassítunk, ráfordulunk a célra, egy kis rudder hogy stabilizáljunk ... úgy ki tudja tekerni az ember a csuklóját, hogy öröm nézni ... Emellett még precízen célozni az nehéz és fárasztó is.
Maga a TRIM-elés egyszerû, beállunk egy irányba, majd megnyomjuk a Trim gombot és ettõl kezdve a program a gomb FELENGEDÉSEKOR lévõ állapotot veszi új alap pozíciónak. A "FELENGEDÉS" lényeges, de errõl kicsit késõbb.
Érdemes ezt a linket megnézni, ha nem is megy az angol, a képek sokmindent elmagyaráznak:
SimHQ - Black Shark Trim
Ez egy igen fontos része a BS-nek, érdemes megtanulni és sokat gyakorolni ...
Akkor egy kicsit menjünk bele a dolgokba:
A legfontosabb talán: Trimmeléskor mind a 3 irányt állítjuk, tehát Pitch + Bank + Rudder!
A BS-ben 3 féle Trim metódus van:
- FFB Trim: Ennek azok örülhetnek akiknek FFB-s joy-a van. Beállítjuk az irányt, megnyomjuk a gombot és a joy az adott pozícióban marad, beállítva az FFB-nek ezt mint új Centert.
- Régi Trim: Az alap trim a játékban, megnyomjuk a Trim gombot, majd van egy minimális idõnk visszaállítani a mindhárom irányt alaphelyzetbe, addig a szim figyelmen kívül hagyja a módosításokat.
Ennek van elõnye és hátránya is ... hátrány, hogy akármi is történik, ezalatt az idõ alatt nem érzékeli a szim az irányítást, valamint ha nem állunk vissza idõben vissza alaphelyzetbe, akkor az aktuális állapot hozzáadódik a trimmelt állapothoz és ebbõl adódhatnak kacifántos helyzetek: Tegyük fel 15°-al bedöntöttük a heli orrát, majd trimmeltünk, és úgyhagyjuk a botot, nem állítjuk vissza a középpontba ... az idõ leteltével a szim a jelenlegi 15°-os bedöntést hozzáadja a 15°-os trimmelt állapothoz és hopp ... máris beborítottuk a cápát 30°-al ...
- Új Center Trim: Az 1.01-ben egy új trim metódust is beiktattak ... ennek a lényege az, hogy a Trimmelés után addig nem veszi figyelembe a joyt amíg az alaphelyzetbe nem állt. Elvileg ez biztonságosabb mint az elõzõ, ennek csak annyi hátránya van, hogy ha valaki olyan béna mint én és elfelejti a Rudder-t pont centerbe beállítani, akkor kamillázhat, hogy trimmelés után miért nem reagál semmire sem a szim ... Itt nincs idõlimit ... (Ez az elõnye a régi trimnek, ott ha valamit elfelejtesz, akkor is csak egy minimális ideig nincs kontroll ...)
Természetesen mind a régi Trim idejét, mind pedig az új trim center zónáját (Hogy hol érzékelje azt a szim, hogy alaphelyzetben van a joy) lehet állítani, mégpedig itt:
..\Scripts\Aircrafts\_Common\fmoptions.lua
Viszont itt még nincs vége ... hiszen ez a rész csak arról slt hogy bemutassa hogyan kell trimmelni ...
Egy fontos rész még hátravan: Ugyanis a Trim nem csak arra jó hogy egy bizonyos irányba automatikusan beálljon a heli, hanem vezértlést is ad az automata pilótának. És ez egy igen fontos dolog!
Van ugye 4 Auto módunk:
* Bank Hold = (cyclic bal / jobb)
* Pitch Hold = (cyclic elõre / hátra)
* Heading Hold = (rudder bal / jobb)
* Altitude Hold = (collective fel / le)
Ezek arra valók, hogy a pilóta által adott beviteli impulzusokat "stabilizálják". Ha be vannak kapcsolva, lényegesen könnyebb magát a helit megadott irányba megadott magasságon és sebességen tartani, viszont nehezebb vele manõverezni, hiszen az automatika a neki megadott adatokat kezeli csak, nem tudja kitalálni mi mit is szeretnénk ... Ezek a módok a megadott állapothoz képes 20%-os eltérést tudnak lekezelni, többet nem ... Tehát ha 20%-nál kisebb irányváltást akarunk eszközölni, akkor az automatika visszaáll, de efelett már nem tud korrigálni.
Érdemes kipróbálni a repkedést Automódokkal és nélkülük 😊 Kicsit más a helyzet 😊 Van még a Flight Director mód is, ami azt teszi lehetõvé. hogy az automatika jóval kisebb mértékben korlátozzon bennünket. Én elõszeretettel használtam harci helyzetekben ... Ami ilyenkor meglepi lehet hogy az Auto Hover az nem mûködik tökéletesen bekapcsolt Flight Direktor mellet!
Hogy ez miért fontos? Nos azért, mert amellett, hogy a Trim segít a botkormányt adott új pozícióba állítani, emellett még az Automatikának is ez adja az adatokat.
HA nem használjuk ezt ki rendesen, akkor sokat lehet az automatikával harcolni, ami megnehezíti a repülést!
És itt válik fontossá az is hogy a Trim gomb FELENGEDÉSKOR véglegesíti a dolgokat!
Kétféleképp lehet Trim-melni a BS-ben: Az egyik, hogy beállítjuk amit szeretnénk, és megnyomjuk a Trimet majd felengedjük ...
A másik pedig hogy lenyomjuk a Trim gombot, majd lenyomott gomb mellett váltunk irányt és amikor már oké akkor felengedjük.
Ez a második nagyobb irányváltásokkor jó, ugyanis amikor lenyomjuk a Trim gombot, akkor a gép az Automatikát is lekapcsolja (Pontosabban olyan lesz mintha Flight Director mód lenne), így az irányváltáskor nem kell vele "harcolni", majd felengedéskor nem csak a bot helyzetét jegyzi meg, de az automatikának is az újonnan felvett irányt, magasságot és sebességet adja meg!
Biztos ismerõs érzés, hogy egy irányváltás után a heli vissza akar állni a régi irányba ... Ez az automatika miatt van ... Ezért fontos megtanulni, hogya Trim-eléssel nem csak a botnak adunk egy új helyzetet, de a stabilizáló automatikának is!
Ezért fontos a Trim használatát begyakorolni és kitapasztalni, nem véletlenül mondja mindenki azt, hogy Trim - trim - trim!
Remélem nem tûnik zagyvaságnak amit írtam, ha igen kérdezzetek nyugodtan!
sztem a trim resetet használni kell, mert bizonyos idõ után a sok trimelés összeadodik és igy tudod hogy na ujra 0 állásban vagy. persze a korábbi trimelést kiolthatod egyetlen trimmel is, de nem egyszerübb ezzel...? <#zavart2>#zavart2>
dummyboy új joyáról meg majd õ mesél, de az külön kategoria <#nevetes1>#nevetes1>
ha bólintasz felfele, azaz húzod hátrafele a kormányt tök felesleges nyomogatni egészen addig amíg megtaláltad az újabb stabil állapotot... akkor nyomj újra trimmet, hogy ottmaradjon
klusi86! trimmelni sztem mindenki máskép trimel, ami nagyban függ a joytól is.
magam részérõl: függéshez trimelek, meg az elõre haladáshoz hogy ne kelljen annyira elõrre tolni. (folyamatosan nem nyomom, mint a www.flyonline.hu-n található tutorial1-ben leírtakban)
szoval sztem neked is kialakul majd egy saját szokásrendszered - HAJRÁ
<#awink>#awink>
Ebbõl következik, hogy akkor kell trimmelni, amikor valaki attitude-ot vált, és várhatóan sokáig is tartja azt. Ilyenkor megnyomja a gombot, és a kar "elpuhul", megtartja azt a helyzetet és nem tart ellen, a pilóta keze meg pihenhet.
A játékban ezt 2 féle képpen tették be:
Force feedbackes joystick esetén úgy kéne mûködnie, hogy megnyomja valaki a trimmet és a joystick megtartja az adott helyzetet, azaz pont a valóságot szimulálja. Sajnos nekem a saitek ff back es joystickommal bugos és nem tartja meg normálisan, ezért nem is nagyon játszok a gammel.
A nem force feedbackesnél úgy volt megoldva legutoljára amikor még néztem, hogy adott helyzetben megnyomod a trimmet, ekkor a joystick "kikapcsol" és olyan mintha nem észlelné azt hogy mozgatod. Ha elengeded és középre visszaugrik akkor visszakapcsol és folytatja ott ahol abbahagyta. Azaz kb. ugyanazt a hatást éred el, stabil helyzetbe kerül és nem kell folyamatosan erõltetni a kezed.
Szóval, hogy kell trimmeljem a gépet, mi a lényege? ha változtatok a gép helyzetén akkor is trimmeljek? pl ha függeszkedésbõl, elõre döntöm a gép orrát és elõre haladok akkor közben nyomjam a trimmet? majd ha elértem a kívánt sebességet magaságot,stb akkor engedjem fel, és ez lesz az új trimm helyzet? ha vízszintesen akarok fordulni rudderrel. hogy érhetem el, hogy ne csökkenjen a magasságom és ne dõljön be a gép? (ebbõl rendszerint zuhanás szokott lenni)
Elindítod a BS-t, a beállításoknál kiválasztod az axis assign-t, azon belül a flight control rudder-t és megnyomod a pedálokat felváltva. Elvileg a joy slider 1-nek kell megjelennie. Aztán az axis tune opciónál tudod finomítani a dolgot. Az invertet jelöld be mert különben fordítva fog mûködni a rudder.
Rájöttem, hogy lehet a 1.02-es patch feltelepítése után is játszani a tréninggel: a játék backup/missions/training mappájában lévõ .trk kiterjesztésû fájlokat be kell másolni a játék Missions/Training mappájába, majd sorra átnevezni a kiterjesztéseket .miz-re. Igaz az így kapott tréningünk nem teljes értékû, hisz oktatónk nem mutogatja el mit kell kapcsolgatni, de elmondja és le is írja. Valamennyire ez is segítség ha nem akarunk megválni a javítástól.Ezt kezdõknek írtam, mert én is az vagyok. Amúgy lenne egy kérdésem, nem tudjátok, hogy lehetne beállítani a momo kormányom pedáljait ruddernek? Én próbáltam de sehogy sem megy, azt hittem a javítás után be tudom konfigurálni<#confused>#confused>
<#law>#law>
senki nem tanul a múltból
A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
www.pcpilot.hu
If you ask me, you do what you want... :) Intel Xeon E5-2678 v3, 12-Core, 3300 MHz (33 x 100) | 32 Gb RAM | Geforce 1660Ti 6Gb
\"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... \"
nézd meg a legutóbbi konfliktust.. ott is sima su-25A dobálta a "primitív" de hatékony áldást
amerika sem rak már dugig hellfire-t az apacsokra... nem érné meg lelõni vele pár gyalogos tenorrmanót
Egyébként ha jól láttam a Mi-28as is csak a külsõ pilonokon képes a saját páncéltörõ rakétáit hordozni. Fura.
Mindegy, az oroszok nem tudnak jó minõségû harcjármûveket tervezni.
Wittman által mondottakat megerõsítem: VML szeró is 0.8 beállítással megy.
a VML szeró neve: virtualbazis.hu
vegyes hogy mikor, milyen géppel repül rajta
van még egy szeró amit VML/Kamov szervernek is hivhatnánk :o) neve: Hege
de a részletekért írjatok... mármint akivel eddig nem beszéltem még...
mission szerkesztésre nagyon nemkell idõt fordítanod Dummy! inkább repülj
további szép napot!
<#vigyor3>#vigyor3>
Egyébként Dummy nem szar ez, hogy elkapkodjuk, akkor csináld amikor ráérsz.Nem kell a másiknak a rovására 😉
Köszi szépen az infókat! 😊
If you ask me, you do what you want... :) Intel Xeon E5-2678 v3, 12-Core, 3300 MHz (33 x 100) | 32 Gb RAM | Geforce 1660Ti 6Gb
Ezzel a Fogparam2=0.8 értékkel a párás légkör is látszik és a Su-25T és Ka-50 Shkval, valamit az A-10-es is "látja" a célokat a kijelzõjén.
Az ezelõtti hozzászólásomban rosszul írtam be az értéket!
VMH59 free szerver fel van lõve HDF59 néven, amiben minden géppel lehet repülni, így Ka-50-el is. Valamint tartalmaz 3 lõteret is. Navigáció hozzárendelve minden géphez.
Ami fontos, hogy a Servergraphics.cfg-ben írjátok át a Fogparam2 értéket 0.8-ra(így nem lesz integrity check failed). Ha más külföldi szerveren akartok repülni, akkor visszaírni 1.1-re.
Ahogy a Shkval lásson is valamit, ahhoz pedig a graphics.cfg-ben és graphics_bs.cfg-ben is írjátok át a Fogparam2 értéket 0.8-ra. Ezt már nem ellenõrzi a Host szerver!
Ezzel a Fogparam2=8 értékkel a párás légkör is látszik és a Su-25T és Ka-50 Shkval, valamit az A-10-es is "látja" a célokat a kijelzõjén.
Úgy tudom, hogy a VML szervere is átállt ezekre az értékekre.
További külföldi szervereknek is elküldjük ezt a beállítást, reméljük át is veszik. Írtunk az ED-nek is a legutóbbi patch ezen hibájáról, ingame fotókkal illusztrálva, de válasz nem volt a részükrõl. Ezzel a beállítással 20km-rõl már lehet látni a dinamikus célokat a "Shkval képernyõjén"