70
  • Molnibalage
    Igen, kéne! Nekem 0,75-ös szemüveg nélkül fél nap olyan szamfáradtásot okoz, hogy az már szó szerint fáj. Az agyam is megérzi. 0,75-1 dioptriás hiba esetén szemüveg nélkül vezetni felelőtlenség.

0,75-ös dioptriás rossze szemmel egy rendszám már olvashatatlan 15 méterről és az útjelző táblák sem olvashatók le időben!
  • Fbn Lx
    nekem most 1.5-ös van, de ha nincs rajtam fél óráig és hozzászokik a szemem, csak akkor veszem észre hogy hiányzik ha valami távolit kéne leolvasni...
    amíg 1-es volt, addig nem is hordtam szemüveget. Most már bánom, mert lehet nem romlott volna tovább -.-
  • Fbn Lx
    ez még mindig nagyon jó arány.
    egyrészt a 0.75-ös szinte semmi, tökéletesen lehet élni úgy szemüveg nélkül.
    másrészt meg világos, hogy 10-ből heten jobban láttak, a másik három is csak azért nem, mert az ő szemükön nem segített a tengely olyan irányú korrigációja, ami neked pont jó.
    Szinte MINDENKI élesebben lát egy gyenge szemüveggel, mint anélkül. teljesen jó szemű emberek, akik leolvassák a legkisebb számot is a táblán, mondták már, hogy jé, ezzel élesebben látok.
    ennyi erővel mindenkinek szemüveget kéne hordania.
  • Molnibalage
    Az alkotmány valóban nem tiltja, hogy barom legyen valaki...
  • Molnibalage
    Na ez a másik. A sok süket ember miatt lesz jó sok közlekedési baleset. Az emberek nagy része nem is tudja, hogy rosszul lát. 6 éve odaadtam a 0,75 dioptriás szemüvegemet a cimboráimnak és 10 emberből 7 (!!) jobban látott vele. És ől így élnek. Na, ha valaki egyszerre lát rosszul és még nem is hall az már elég gáz...
  • Tetsuo
    hm
  • Fbn Lx
    meglepő mondón attól függ főképp, hogy mennyire élvezed zenét, amit hallgatsz.
    ha csak ülsz, és nézel ki a fejedből, a zenét meg azért hallgatod, hogy ne unatkozz a buszon, akkor azt ALAPZAJnak hívják. Ami káros.
    ha élvezed a zenét, bólogatsz, dobolsz a lábaddal, és túrod a hangerőt, mert kellemes a zene, akkor az agyad talán nem úgy fogja felfogni, mint zörej, ami ellen védekezni kell.
    másrészt meg minden stílusú zenére máshogy reagálunk, nem csak az számít, hogy milyen hangosan, hanem hogy milyet. az elektronikus zene hosszútávon jobban károsít, míg a klasszikus zene szinte hegyezi a fület az apró részletekre, még akkor is, ha hangosan hallgatod.
    zajnak nem szabad kitenni magad, zenének lehet.
  • 5c0rp330n
    ennél idiótább, degeneráltabb ötletet ki sem lehetne találni. de "szerencsére" megtették már helyetted a franciák, pontosan miattuk volt botrány rengeteg európai mp3 lejátszónál, hogy lekorlátozták egy csomó lejátszó hangerejét a béka segge alá, és teljesen kussban, maximumon is alig nyöszörgött belőle kifelé valami hang. nekik halvány fingjuk, nincs és nem is lehet róla, hogy te milyen fülessel használod vagy fülessel használod-e, és nem éppen egy hangberendezéssel, ezért aztán az a lekorlátozott kis szar hang az egyik fülessel 3 másodperc alatt megsüketíthet, rákötöd egy hifi-re és egy hangot nem hallasz. innentől kezdve teljesen felesleges és idegölő volt ez a korlátozás, rengetegen önmagában ezért vissza is vitték a lejátszójukat azonnal, ilyen szart ne is akarjanak eladni senkinek. ez nem megoldás. ez legalább akkora hülyeség, mintha betiltanák a kést, mert ölni is lehet vele. akkor tiltsák be az életet is, mert egy vírus, ami minden esetben halállal végződik. szánalmas.
  • 5c0rp330n
    így viszont igaz lehet, valami fülvédőt biztosíthatnának, mert hosszabbtávon az sem egézséges, az biztos.
  • Kferro
    Pár éve a munkahelyemen az egyik kollégámmal kipróbáltunk egy frekvenciagenerátort. Kiváncsiak voltunk, hogy milyen magasságú hangot hallunk még meg. Tudni kell, hogy egyidősek vagyunk (akkor is azok voltunk :) ) és a srác akkor kb. két éve rendszeresen walkmanezett, nem kis hangerővel.
    Elkezdtük feltekerni a frekvenciát, s jeleztük, hogy hol nem halljuk már. Az eredmény: a srác több, mint 1000 Hz-cel kevesebbet hallott meg.
  • Mike at home
    rá van írva :)
  • Mike at home
    vagy ott volt szegény sárc, akin átment a tolató kukásautó, mert nem hallotta a sípolást
  • Mike at home
    naja, de pl. honnét tudod, hogy ésszel hallgatva hány decibellel terheled magad? mert nekem fogalamam nincs
    és most nem azokról a marhákról beszélek, akik full maxon hallgatnak mindent, és még a busz másik végében is hallom mit hallgat

én "agybedugós" fülhallgatót használok, telefonnal, max 3-4-es hangerőn a 10-ből, ha mellettem állsz, sem hallasz belőle semmit, és fogalmam nincs, hogy hosszú távon káros-e vagy sem, de mintha korántsem hallanék annyira jól mint régen
  • Mike at home
    Így van
    ha károsodik a hallásod, úgy marad
    Gyógyithatatlan és visszafordíthatatlan jelenleg
  • Mike at home
    Határozzák meg, mennyi az ami még biztonságos, és legyen benne egy szoftveres védelem arra, hogy ne lehessen hangosabban hallgatni, ami persze opciókban kikapcsolható legyen, ha valaki mégis halláskárosodást szeretne
  • sylvanor
    nem a zenahalgatásban kell mértéket tartani, hanem a zene hangerejében, ha a sok észlénynek olyan élvezetes órdíttatni a telefont, hogy ahoz képest, hogy füles bevan dugva még a busz másik feléen is halják vmennyire. Ha ennyire hülye, akkor süketüllyön meg nyugottan.
  • FLD
    Én mobilon szoktam minden nap több órán át zenét hallgatni évek óta, de a vizsgálatok szerint nem rosszabbodott semmit a hallásom. Mondjuk én folyton az elérhető leghalkabbra veszem a hangerőt a zenéknél. pl.: a Nokia N82-nél így lehet választani: 10%, 20%, egészen 100%-ig, én ebből a 10% szoktam választani.
    Az egyik nap mentem este haza, mosóport vásároltam, a buszmegállóba érkezve egy hölgy megkérdezte, hogy mennyibe került, erre a másik hölgy elkezdi: hagyjad úgysem hallja, mert füldugó van a fülében. Én meg egyből válaszoltam a kérdésére, eléggé meglepődhettek ezen. Ja majd elfelejtem, én "agybadugós" fülhallgatót használok a Sony Ericsson W900i óta, mivel ez futás közben nem esik ki a fülemből.
  • Tetsuo
    LOL van 1 olyan zenei kifejezes, h DINAMIKA.
    A dinamika spektumanak csak nagyon kis reszet hallgathatod, eleve ha utcan hallgatsz zenet, foleg a mai hangsugarzokkal, amin csak ugy segithetsz, ha feljebb nyomod a hangerot.
    Az idealis zenehallgataskor, pl ha a koncertteremben ulsz (v alsz) valszeg nagyobb hangnyomast kap a fuled, mint egy fuldugasszal.
    A hiba talan a nemlinearitasban van, vagyis h nehany freki el van nyomva/ki van emelve (ez a gyengebb fuleseknel erosebb mertekben tortenik), ill a folyamatos zenehallgatason, vagyis merteket kell tartani, koncertre sem jar naponta 4x senki sem.
    Tehat ha lejjebb veszed a hangerot ugy a zenei elmenyt rontod, nagyonis.
    Inkabb jo fulest kell hasznalni es kevesebbet kell hallgatni. Ennyi.

Radio es hatterzene eseten persze nincs szukseg nagy dinamkara.. az mas tema.
    A radioban egy adasprocesszor jol oszzenyomja a dinamikat, itt mar a forrasjeled sem minosegi..
  • Chocho
    Ezt írtam alant én is, erre azt kaptam válasznak, hogy hülye vagyok és meg fogok süketülni... Lófaszt fogok de ha mégis, akkor én leszek a legutolsó, aki mások pénzén tartatná el magát, mint írta itt valami okoska... No comment.
  • Ryder7
    AgentKis: természetes szelektáció, ez jó megszólálás volt.

Am én most maxon hallgatok (laptopról füles nélkül) egy komoly FnF számot (Dope - Deabonaire) és azért irritáló a fülemnek. kezd tönkremenni.:D (vagy esetleg a hangszóró:D)
  • AgentKis
    Rá kell írni a lejátszók és a fülesek dobozára nagy fekete gyászkeretben, hogy: "Túlzott hangerőn való tartós használata súlyos halláskárosodást okozhat." Persze azt is ráírhatnánk, hogy: "Lenyelése súlyos emésztési gondokat okozhat." Vagy hogy: "Felhevítve égési sérülést okozhat."
    Szóval egy csomó dolgot rá lehetne írni, de a nagyja tudja ezt magától is, aki meg nem az így járt (természetes szelekció).
  • phoenix1
    Ez egy komolyabb plazma, sík képernyős cég beszálítója; fém kereteket *préselnek* nyomnak, volt azért ott hang, egymást nem értettük, nem hogy az emberkét aki körbevezetett.
  • Anomaly
    "fülbedugósfüles" = fülhallgató, "sima fejreakasztós" = fejhallgató
  • Lame
    Ezt tok jo, hogy foglalkoznak ilyennel, de valami ertelmeset is csinalhatnanak. Engem is erdekel a tema, de ezzel nem segitettek semmit. Egyreszt pl betilthatnak az olyan lejatszok arusitasat amik tul hangosak tudnak lenni vagy legalabb koteleznek a gyartot a keszulek maximalis teljesitmenyenek feltuntetesere. Mellekletkent meg adhatnanak egy db tablazatot.

Egyebkent az se mindegy milyen fulest hasznal az ember. En pl direkt in ear-t vettem ami csillapitja a kulvilag zajait es nem kell tul hangosan hallgatni, hogy elnyomja azokat. Sokan pont ezert kuldik a hangerot annyira ...
  • FoodLFG
    Hát őő bizonyára igazad van.
    Én spec nem szoktam animéket nézni, sem anime zenéket hallgatni.
    Leginkább ilyen zenéket hallgatok:
    http://www.dailymotion.com/video/x1495t_chihiro-onitsuka-infection_music
    http://www.dailymotion.com/video/k3SkbFfBVVOZdDtUAc
    Én örülnék a legjobban, ha többen ismernék őket.

Egyébként a második egy Gustav Holst feldolgozás, még csak nem is nagyon japán..
  • Griphons
    Akkor esetleg menj el hallásvizsgálatra, mert nálad már baj lehet...
    Az igaz, hogy mindenki úgy süketül meg ahogy akar, de kicsit már ciki, ha valaki úgy hallgatja a zenét, hogy a füldugóból kihallatszik a krampács. És közben önelégült vigyorral nézelődik, hogy lám mim van... Sok idióta van a világban, sztem süketüljenek meg mind!
  • RelakSfromhome
    És azzal mi a helyzet, hogy max-ra kellett tekernem anno a cd lejátszómat, és még így is alig hallottam valamit, mert a hév/busz/metró elnyomta a hangot? Úgy, hogy a fülemben volt valami cucc (értsd: fülhallgató vagy fejhallgató, mikor mi)

Az mp3 lejátszómat meg 3/4 hangerő fölé nem érdemes vinni, mert elmarad a mély a magastól hangerőben :D
  • Mardel
    Csak amíg a a "fgejreakasztósnál" jobban szórodott a hang kifelé, addig a"fülbedugósnál" nem igazán. Tehát ugyanazon a "nagy" hangerőn egy fülbedugós rosszabb.
  • artschiatwork
    Ne aggódj, abban az időben is voltak olyan marhák, akik a sima fejreakasztós verzióval is hallgattak ugyanolyan hangosan zenét a fiatalok, mint most. Sőt, ma is látok nem egy embert aki ilyennel nyomul. Szóval a probléma ugyanúgy megvan...
  • 5c0rp330n
    egy építkezésen vagy gyárban a fúrok mellett ezt mondjuk el tudom képzelni, de más munkák esetében nehezen hiszem el, hogy bármennyire is kimutatható lenne, hogy olyan zajt csinálnak, hogy halláskárosodást okoznak..
  • phoenix1
    Nem csak a hangos zene, hanem akár a munkahely zaja is károsítja a hallást. Erre miért nem figyelnek fel?
    Van egy két cég nálunk aki az odajelentkezőknek fűt-fát igér + egészséges munkakörülményt, csak ott hibáztak, hogy körbevezettek. Méghogy füldugasz, semmi nem volt szegények fülébe! Egyszerűen nem lehetett kibírni!
  • kjasfhasdfasd
    Az a baj, hogy kedves leendő süketeinket, kik mp3t-ól vagy mástól süketülnek meg, egészséges embertársaik fogják eltartani életük utolsó részén, és marhára nem mindegy, hogy mikor kezdődik az a rész.
  • 5c0rp330n
    aggódik a halál. tőlem felvághatod az ereidet is, sokkal egyszerűbb és gyorsabb megoldás, mint megsüketülni, aztán mondjuk megvakulni, aztán érelmeszesedésben megpusztulni.
  • Chocho
    Ugye? XD Alattad már aggódtak is értem. :D
  • ziipp
    Anime-Japan-shit sznobok. Biztos jó lehet azzal a tudattal hallgatni valami bűnrossz förmedvényt, hogy Magyarországon csak egy szűk réteg ismeri őket.
  • ziipp
    Most majdnem megsajnáltalak. :D
  • ziipp
    Jelenleg a legtöbb halláskárosodásra nincs megoldás.

Ez nem így van. Az enyhe halláskárosodást egy bizonyos szint alatt vissza lehet hozni. De ha túlléptük azt a bizonyos szintet, valóban nem nagyon van megoldás.

Cikkhez: hülye, aki értelmetlenül hangosan hallgat zenét. Ezt nem államilag kell megoldani, erre mindenkinek magának kéne rájönnie.
  • 5c0rp330n
    fogd csak a metróra. szar a metró, ez tény, de ez a jelenlegi témát nézve senkit nem érdekel. fogd csak a súlyos ezrekre. maximum 8ezerből kapsz egy olyan agybadugós fülest, amit nemcsak, hogy elég feleolyan hangerőn hallgatnod, hogy szinte tökéletesen csak a zenét halld, hanem nagyságrendekkel jobban szól egy sima fülesnél, azok után kb olyan, mint bekapcsolni otthon a hifit. csakhogy miután a metró miatt maxon hallgatot napi x órán át, és 5-10 év múlva majd mész az orvoshoz, senkit nem fog érdekelni a metró, vagy a súlyos ezresek. akkor úgy leszel vele, hogy kiadnál szézezreket is egy műtétre, hogy rendbehozzák, amit a hosszú évek alatt leamortizáltál, csak éppen nincs műtét, ami ezt rendbehozná.
  • 5c0rp330n
    fülbedugós fülessel nagyobb kárt lehet okozni ez tény-ha ész nélkül hazsnálja az ember. a fülbedugós fülesnek a lényege pontosan az, hogy elszigetelje a külső zajokat, ezért elég legyen kisebb hangerő is, emellett mpedig hangminőségben is sokkal jobbak a sima fülesnél. ha egy füldbedugós fülest normális lejátszóval maximum hangerőre teszel, az fizikai fájdalmat okoz abban a pillanatban, hogy megnyomod a play gombot. olyan hangerőn hallgatva, hogy már pont eléggé el legyen nyomva a környezet hangereje és pont eléggé jól halld a zenét, nagyságrendekkel kevésbé káros, mint a "jólbevált" 90% által használt kis műanyag párszázforintos szar, aminél a külső zajt nem el akarod szigetelni, hanem túl akarod ordibálni, ami mondani sem kell, hogy mennyire egészséges.
  • Chocho
    Engem speciel idegesít a külvilági zaj. Hangos, irritáló... nem szeretem, ennyi. Szívesen elnyomom zenével. Ez viszont nem jelenti azt, hogy meg is süketülök. Ugyanis csak fejben "nyomom el", lévén a zenére koncentrálok a ricsaj helyett.