HDR fotózás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Cujo01
"Ésszerû. A HDR kép megmutatja azt, amit akkor a szememmel láttam."

kicsim, szerinted én olyan sötét füvet láttam, mint az 1 expós kép, vagy esetleg mostmár engedélyezed, hogy ilyen képeknél is alkalmazhassuk?
köszönöm, ha van tartásod és elismered, hogy tök feleslegesen kötekedtél.

Mark007
Blasta, én elhiszem, meg látom is hogy értessz a fotózáshoz, ezt nem veszem kétségbe, viszont látszik a 33-as eredeti képén, hogy sokat javitott rajta. Ha akarod, ne nevezd ezt HDR-nek, de azt szerintem beismered, hogy *AZT* a képet javitotta.

Pl. a #100-asnak tényleg nincs értelme így. Az eredeti kép is szinte ugyanolyan, csak itt erõsebbek a szinek..

Cujo01
itt is látszik, tök felesleges a HDR, ha nincs naplemente, meg traktor:

Cujo01
újabb felesleges HDR:

Cujo01
nézd, de béna!
az elõtér alulexpoja miatt HDR-t alkalmazott
ki az a hülye, aki erre használja a HDR-t? 😊))))

Cujo01
fû helyett viz, ugyanúgy felesleges

Cujo01
fel sem fogom, miért kell HDR, mikor egy expóból is megoldható lenne:

Cujo01
ilyen zöld fûnél semmi értelme használni:

Cujo01

Cujo01
jajj, már megint egy ilyen zöld fû, felhõ... szörnyõ, hogy egyesek ilyenre használják a HDR-t

Cujo01
gyere haver, legyél mindenkinél okosabb😊

"Szóval: HDR=High Dynamic Range
Ez egy olyan fotózási technika, amely fõképp arra hivatott, ha az adott körülmények között nem sok esélyt lát az ember arra, hogy tökéletesen kiexponálja azt, amit lát - vagy esetleg egy különleges hatású képet akar készíteni.
Olyan fényviszonok adódhatnak, amivel a fényképezõgépek már nem tudnak megbírkózni:
- az erõsen ellenfényes napfelkelte, naplemente
- verõfényes nappal a finom felhõs vagy felhõtlen ég és az árnyékos elõtér alkotta kompozíció
- belsõ térben az ablak elõtt álló emberkék
- stb., stb."

Cujo01
értem, tehát a 2 kép között szerinted nincs semmi különbség? 😊)))
akkor persze, folytasd a hülyeséged, de már kicsit szánalmasnak tünsz 😊)

légyszi traktoros fotoguru, meséld el nekem, hogy tükörreflexes géppel,(nem a kis kompaktoddal!) hogyan csinálsz DÉLBEN, NYILT TEREPEN olyan fotót, hogy sem az ég nem ég ki, sem a talaj nem lesz alulexponált 😊))ha már a kötekedésnél tartasz még mindig....

Kevered a digitális és analóg sorozattal.

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

magyarázza el nekem valaki hogy egy félig fekete, itt ott kiégett kép hogy a manóba lehet magas dinamika tartományú ? szerintem egy páran azt hiszik elég ha a képre ráeresztenek egy ps. szkriptet oszt hali

HP+

30Dani
Nafaszom, tényleg fotóink topik 2.

thank you for helping us help you help us all

bebaszov [ZSIR]

korpa ellen zsírmalac

Blasta
Nem azt mondtam, hogy reális.
Ésszerû. A HDR kép megmutatja azt, amit akkor a szememmel láttam.

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

Blasta
😊)))))))))))))))))))))

Oké, és utólagos elnézésed kérem, amiért kioktattalak.
Dehát szükséges volt, ugye megértesz??!!

Esetleg akad még ilyen frankó kékég-zöldfû HÁDÉER fotód? Linkelhetnéd, tanulnánk kicsit!

<#nevetes1><#taps>

Cujo01
mellesleg azért álltam meg itt az út mellett, mert egy HDR képet akartam késziteni és tetszettek a felhõk.

Cujo01

Énvagyokazapád
eredeti > hdr
(netrõl töltött kép)

A függő kényszeresen és ismételten kielégíti szenvedélyét, függetlenül attól, mennyire árt magának és környezetének Ha nem vagy első, vesztettél Száguldó Donor

Cujo01
majd ha a stilusodon változtatsz, esetleg emberszámba veszlek.
nem azért jövök ide, hogy egy ilyen traktoros nyikhaj kioktasson, fõleg nem az alap HDR (zöld fû, kék ég, felhõk) témában, melyet kismillióan megcsináltak.
köszi, ha nem válaszolsz

n3whous3
na ide ne gyere buzulni 😄

púúúúú

Zotya2
ok

Somlói Galuska Fan Club&#8482;. Somlói Galuska Forever. TommyG Forever.

n3whous3
Mûvészetrõl nem hallottatok még (baszki)? Nem az a lényeg feltétlen, hogy valami szépen látszódjon, én rohadtul nem ezért akarom a HDR képeket csinálni. Itt van alul ez a traktoros kép, hogy mit mondjak lehet, hogy ésszerû, de ez se hat teljesen reálisan. Én úgy gondoltam ezt az egészet, hogy fogok egy témát és szépen hozzáigazítom a beállításokat, hogy a képhez a végeredmény illjen. Lehet az nem reális, de akkor is szép.

Felbontásról meg annyit, hogy nem mindenkinek telik atomgépre és a felbontással ellensúlyozni lehet a hibákat, csak fogok egy kis fotosoppot, ráengedem a megfelelõ szûrõket és kicsinyítek. Hopsz, eltûnnek a hibák.

púúúúú

Blasta
Ésszerûen megnövelt dinamikatartomány:

Blasta
"Én elhiszem, hogy te megtudnád csinálni, de az gond, ha neki több expóval sikerült csak?"

Tanuljon meg járni elõször és azután fusson. Azt is csak akkor ha szükséges. HDR-ezik mindenki orrba-szájba ok nélkül, mert hûde divatos fícsör. Ez a gond.

"Honnan tudod, hogy nem lett több? láttad az eredetit?"

Nézd, fotózom már jópár éve, fotóztam már pontosan ugyan olyan témát is mint amit belinkelt, pontosan tudom, hogyan kell kinéznie ha egyetlen fotóval készíted el. Lehet, hogy számszerûen nõtt a képek dinamikatartománya, de hogy értelme a hdr-ezésnek a szóban forgó két fotónál NEM VOLT, hozzá a képhez nem adott semmit, az fix.

Najó, nem fix, én is tévedhetek 😊
Joccakát

Mark007
Én elhiszem, hogy te megtudnád csinálni, de az gond, ha neki több expóval sikerült csak?
Honnan tudod, hogy nem lett több? láttad az eredetit?
Nah, mostmár kiváncsi vagyok az eredeti fotóra.
Cujo01, betudnád rakni a 33#-as eredetijét?

Blasta
Vagy ott a 34-es, egy gramm megnövelt dinamikatartományt nem látok rajta.

Blasta
a jogos\jogtalant képletesen értettem, de kösz a kijavítást!

"Ha a #33-as nem hdr lenne, hanem egy szimpla fotó akkor vagy az ég égett volna ki(legalábbis túl fehér lett volna), vagy a talaj lett volna nagyon sötét..."

1. bármibe lefogadom, hogy a 33-ast egyewtlen expóval is meglehet csinálni kiégés\bebukás nélkül
2. maga téma marhára nem igényelte a hdr utómunkát, semmivel nem lett több\jobb az a fotó az utómunkával

Mark007
Már bocs, hogy beleszólok, de mi az hogy jogos/jogtalan? Talán megtiltod, hogy használja?...

Ha a #33-as nem hdr lenne, hanem egy szimpla fotó akkor vagy az ég égett volna ki(legalábbis túl fehér lett volna), vagy a talaj lett volna nagyon sötét...
Ebben az esetben pedig javitott rajta a HDR, szóval volt értelme..nem értem, mi a gond?

Blasta
"nagyon sok olyan hdr kép van, amirõl nem is gondolnád, hogy hdr."

nagyon sok olyan hdr képet készít a sok dilettáns, akiknek halvány fingjuk nincs arról, hogy mikor kell\szabad használni ezt a technológiát.
A Te két belinkelt fotódat pl. marhára semmi értelme nem volt benyomni a photomatix-ba...
Bár, ha megmutatod az eredeti fotókat (isten ments, hogy 3456 x 2304-ben!!!) akkor érdemben el tudnánk beszélgetni az eljárás jogos\jogtalan használatáról.

Blasta
"igen, a berakott hdr képeidbõl kiderül. 😊"

Mebocsáss, melyik ide berakott fotómról is van szó?

Blasta
ki nem tojja le a felbontásod?
A KÉPMINÕSÉG szóra mi ugrik be?
Kérdezem

Blasta
nem haragszom
az a fotó nem hdr fotó
és a #34-es sem
pont

Cujo01
szemét 😄DD

SiteDisagner
Én mar csinaltam olyat, és ugyanugy sokkal jobb, mint az alapkép. Image>Adjustament>Exposure aszem... és ott +2, 0 , -2... ahogy az életben is.. Photomatixba be, szerkesztés, photoshopba utana még kisebb változtatások és ennyi.

\"Az élet életveszélyes. Eddig senki nem élte túl.\" \"Ne igyál, ha vezetsz, mert könnyen magadra öntheted!\" \"Az alkoholizmus nem más, mint örökös harc a másnaposság ellen\"

n3whous3
Igazából tényleg nem a hasznos verziója érdekel a HDR-nek vagyis nem olyan képeket akarok csinálni, amiket nem lehet szépen elkapni ÉS muszáj rajtuk ezzel dolgozni.

Hanem nekem tetszik az alábbi képeken szereplõ kissé/nagyon irreális színkompozíció 😊 De persze a többi is

púúúúú

n3whous3
htx ^^

púúúúú

Mark007
Nincs mit, holnap próbálkozok vele, ma már sötét van. 😊

n3whous3
Én PTGuival csinálom, mivel panoráma képeket készít, elég jó a képösszeillesztése. Kösz a linket

púúúúú

n3whous3
Valószínûleg ezért nincs mozgó jármûrõl igazi HDR kép ^^

púúúúú

Balumann
A játékokban a HDR kicsit más, nem? Például mikor kimész egy sötét alagútból vagy házból akkor elõször nagyon világos van, vagy ha fordítva (alagútba mész be) akkor elõször nem látsz semmit majd normális lesz.

Egyébként itt is egy jó kis cikk a HDR fotózásról: fotozz.hu - HDR avagy...

Mark007
Hello!
Én Photomatix-al próbálkoztam, azzal elég jókat lehet csinálni..
csinálok egy alul- és túl exponált képet, meg egy normálisat, a progi összerakja, a végén már csak a tonemap-ot kell állitgatni.

Sajna állványom nincs, így nehéz 3 képbõl.
RAWból a legjobb, ha csinálsz úgyanigy 3 képet, és akkor nem lesz elmosódott..
Ha tudsz angolul, itt le van irva minden:
http://www.vanilladays.com/hdr-guide/

Énvagyokazapád
fotosoppban lehet csinálni alulexponált ill túlexp. képet egy normális képbõl? :o
mert pl mozgó jármûrõl nem nagyon lehet egymás után 3 képet csinálni más beállításokkal

A függő kényszeresen és ismételten kielégíti szenvedélyét, függetlenül attól, mennyire árt magának és környezetének Ha nem vagy első, vesztettél Száguldó Donor

n3whous3
Rakj be kérlek Dzsénó pár saját képt, te úgyis nagy fényképezõs vagy 😊

púúúúú

Jano
Azon kívül, hogy szépen szaturáltak a színek, semmi nem utal arra, hogy HDR lenne, ennyi.

- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?

SiteDisagner
ez hol HDR?<#buck>

\"Az élet életveszélyes. Eddig senki nem élte túl.\" \"Ne igyál, ha vezetsz, mert könnyen magadra öntheted!\" \"Az alkoholizmus nem más, mint örökös harc a másnaposság ellen\"