HDR fotózás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

30Dani
Napilapon nem az olvasást, hanem a csinálást értettem, de mindegy is.
Fejlõdsz, odaáig eljutottunk hogy a szenzortól függ a dinamika, ez már bíztató, de mi köze a rekeszértékeknek (2.8 vs 8) mindehhez. Kompaktnak miért nagyobb a dinamikája, és ez miért arányos a mélységélességgel?

thank you for helping us help you help us all

Cujo01
jah én is szívesebben látnék a pofázás helyett...
na de kötekedni kell, mert szakirányú papirom van és nem látom a #101-en a különbséget a két kép között

30Dani
Látom google egyetlen találatot se adott a blendés faszságod alátámasztására :D
Akkor most próbáld meg a saját szavaiddal.
Nagyobb dinamikájú kompaktra is rákereshetnél, mert az is érdekes :)

Tehát továbbra is várom ennek a kifejtését:

"abból, hogy egy kompakt F2,8-on akkorát visz, mint F8-11-en a tükörreflexes."

"amelyik gépnek 2,8-on akkora a mélységélessége, mint egy másiké 8-on, annak hogyan változik a dinamikatartománya?"

Válaszold meg kérlek.

Cujo01
de hogy megnyugodj:
nem a rekesztõl, hanem a szenzortól függ.
csak gondoltam, hogy egy magadfajta szakirányú képzésû, sok éves tudású, napilokat olvasó tapasztalt fotós érti, hogy a kompaktot és a tükörreflexeset hasonlitottam össze.

Gando
és ha véletlenül képeket is raknátok...

Mentsd meg a Földet... az egyetlen bolygó ahol lehet SÖRT kapni!

Cujo01
szakirányú végzettség :D
de azt nem tudja, hogy a kompaktok dinamikaátfogása nagyobb, mint a tükörreflexesé :D
gondolom a traktoros adta a szakirányú papirod :DDD

30Dani
Nem tudom. Sok éves tudás, napilapos tapasztalat, és szakirányú képzés kevés volt hozzá :C
Így hozzád fordulok: mi köze van az objektíven beállított rekeszértéknek (avagy a mélységélességnek) a dinamikatartományhoz?

Cujo01
nyugi cukorfalat, elöbb a többi hülyeségedet akartam tisztázni :))

Cujo01
nos, amelyik gépnek 2,8-on akkora a mélységélessége, mint egy másiké 8-on, annak hogyan változik a dinamikatartománya?
szerintem még te is meg tudod válaszolni :))

30Dani

Erre ugye nem felejtesz el válaszolni?

Cujo01
adatvesztés nélkül -ön van a hangsúly.

Cujo01
hogy mi is a különbség a RAW és a jpg között? (csak mert ezt sem tudtad:)))

Hatalmas elõnye a jpeg képekhez képest, hogy sokkal nagyobb dinamikatartományt képes eltárolni, az utómunkával akár +/- 2 fényértéknyi expozíciókorrekciót tudunk végezni adatvesztés nélkül.

30Dani

Továbbra is várom rá a magyarázatot, mert eddig ez az év mondata.

Cujo01
azt hittem sikerül felfedezned az összefüggést, hisz te is úgy szóltál hozzám, mint aki ért a fotózáshoz :(((

Ezt az örömet meghagyom neked :D

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

30Dani
Én keverem?
Te jöttél itt rekeszértékekkel, de mostanáig nem adtál rá magyarázatot.

Cujo01
látom, még mindig nem érted.
dinamikatartomány --> a fényképezõd hány blendényi kontraszot tud kezelni
mélységélesség --> (az igaz, hogy itt is vannak blendék :))) meghatározott blendén mekkora lesz az éles tartomány a képen.

ne keverd kérlek.
köszönöm

Cujo01
"Meg hát valódi többletinformációt több különbözõ expozíció adhat, egy képbõl 3-at csinálni, majd abból megint 1-et, az nem az igazi."

ezzel még egyet is értenék, de mint irtam kiugrottam a kocsiból az út mellett és nem volt idpm álványozni...
mellesleg mi a különbség a JPG és a RAW képek között?
jaa, hogy a RAW-ban vannak többletinformációk :))

30Dani
Le ne szopjátok már egymás faszát itt hirtelen :D

30Dani

Ezen a kijelentéseden mulattam olyan jót, mint fotós fórumon nem is tudom milyen rég, pedig a fotóink topikba is benézek néha.
Szóval ez a megállapítás egyedül a mélységélesség vonatkozásában lehetne igaz, persze nem így számszerûsítve.
Hogy jön ez a dinamikatartományhoz?
Írd le nekem egy példával: adott helyszínen ugyanazt a képet fotózva milyen beállításokat használnál egy tükrös és egy kompakt géppel?

(mi az hogy kompaktos tudás?)

Cujo01
jaja, menekülj te is, mint a traktoros :)))))))
te nagyon okos, nem tünik fel, hogy amig ti személyeskedve -mögöttes tartalom nélkül- próbáljátok megvédeni az igazatok, addig én másolom a cikkeket fotós oldalakról, hogy megértsétek?

Azé' ez a "traktoros" becenév nagyon ütõs! <#nyes>

Cujo01
drágám, már egyszer bemásoltam, kérlek olvasd IS el, hogy hogyan is mérik a dinamikatartományt (a kompaktos tudásoddal inkább nem villognék:))

Mi okozza a problémát? A digitális fényképezõgépek árnyalat átviteli terjedelme 8 blendényi. Ellentétben az emberi szemmel ami csodálatosan kompenzálja a nagy kontrasztkülönbségeket, az analóg érzékelõ (CCD vagy CMOS) és ez mögötti digitális jelfeldolgozó egység kevésbé toleráns, ha az érzékelõt túl sok fény éri akkor túlcsordul, ha túl kevés akkor nem ad értelmezhetõ információt. A link mögötti oldalon látható, hogy az érzékelõ karakterisztikájában vannak 3-4 blendényi egyenletes átviteli szakaszok ettõl lejjebb és feljebb nem lineáris. Mindezekbõl adódik az, hogy ha a képünk árnyalatterjedelme meghaladja a fenti dinamika átfogást, akkor menthetetlenül problémával fogunk találkozni.

nem keverem a mélységélességet a dinamikatartománnyal, de csak égesd magad, hogy fingod nincs, hogy mirõl beszélek :DDD

30Dani
Najó, valaki vegye át a gyerek kezelését, már az én agyamat is leszívta. <#wilting>

Cujo01
Nem cáfoltam, hiszen szerintem se volt értelme a HDR-nek.

persze, hisz ugyanúgy néz ki a kép normálban, mint HDR-ben :)))))
jajj drágám, ezt szeretem a legjobban, mikor egymást égetitek be :))))

Cujo01
"LOOOOOOOOL

Innentõl kezdve nincs mirõl beszélnünk.
:DDDDDDDDDDDDd

:D

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

omg :D"

meggyõzõ érvek ;)
olyan igazi 8 éves szinvonal ;)

30Dani
Nem cáfoltam, hiszen szerintem se volt értelme a HDR-nek.

Cujo01
"Nos, a tájképednél nem volt sok értelme, hiszen ha az eredeti képbõl kiindulva shadows/highlights-t használsz fotosopban, akkor kapsz egy egész hihetõ képet, szemben a hdr-es ügyeskedéseddel, ahol a talaj a horizontnál sötét, majd feléd közeledve szinte világít (ami már csak azért is irreálisan hat, mert ezt a felhõzet sem indokolja), cigányzöld színt árasztva, minden kontrasztosságot elveszítve"

nem az volt a kérdés, hogy highligts-ot vagy HDR-t kell alkalmazni, de még csak az sem, hogy hogyan nézne ki jobban.
traktoros barátod azt állitotta, hogy semmi értelme nem volt a HDR-nek.
mondjuk ezzel a hozzászólással te is õt cáfoltad :DDD
köszike

30Dani
Énis a gyereken, aki keveri a dinamikatartományt és a mélységélességet, de azért oktat. :D

Jól szórakozom, kár lenne abbahagyni.

30Dani

30Dani
!

Ne csináld már manta, éppen ebédelek.

Jano
Mivan? <#wow3>

- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?

30Dani
LOOOOOOOOL

Innentõl kezdve nincs mirõl beszélnünk.
:DDDDDDDDDDDDd

:D

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

omg :D

30Dani
"IGEN, VOLT ÉRTELME HASZNÁLNI!"

Nos, a tájképednél nem volt sok értelme, hiszen ha az eredeti képbõl kiindulva shadows/highlights-t használsz fotosopban, akkor kapsz egy egész hihetõ képet, szemben a hdr-es ügyeskedéseddel, ahol a talaj a horizontnál sötét, majd feléd közeledve szinte világít (ami már csak azért is irreálisan hat, mert ezt a felhõzet sem indokolja), cigányzöld színt árasztva, minden kontrasztosságot elveszítve. Meg hát valódi többletinformációt több különbözõ expozíció adhat, egy képbõl 3-at csinálni, majd abból megint 1-et, az nem az igazi.

Cujo01
áhhhh... én sem értem miért nem bólogatok a hülyeségre :D

Cujo01
"kompaktoknak nagyobb a dinamika tartománya :)"

Ezt mibõl gondolod?"

abból, hogy egy kompakt F2,8-on akkorát visz, mint F8-11-en a tükörreflexes.

Kieg: és az udvari bolonddal? :)

Miért állsz le vitatkozni az esgé elismert, koronázott fotós királyaival? Kellett ez Neked? :)

30Dani
"kompaktoknak nagyobb a dinamika tartománya :)"

Ezt mibõl gondolod?

Cujo01
Mi okozza a problémát? A digitális fényképezõgépek árnyalat átviteli terjedelme 8 blendényi. Ellentétben az emberi szemmel ami csodálatosan kompenzálja a nagy kontrasztkülönbségeket, az analóg érzékelõ (CCD vagy CMOS) és ez mögötti digitális jelfeldolgozó egység kevésbé toleráns, ha az érzékelõt túl sok fény éri akkor túlcsordul, ha túl kevés akkor nem ad értelmezhetõ információt.

a traktoros gépe biztosan többet visz, mint 8 blendényi.

Cujo01
nem kell hinni nekem, de mindenki ezt irja:

A kiértékelõ fénymérés ezeket a helyzeteket nem tudja kezelni. A részleges vagy spot fénymérés abban az esetben ha a (felhõs példánál maradva) felhõzetre mérünk fényt, akkor az korrekt lesz azonban az elõtér sziulettként "bebukva" jelenik meg a képen. Másrészt, ha az elõtérre mérünk akkor felhõzet a teljes felületén "kiég" így az csak egy nagy kifehéredett foltként lesz a képen. Nyilván a példa ki van sarkítva, illetve ezt a jelenséget kompozíciós elemként használni is lehet.

fery02
Nekem ebbõl sehogy sem akar kijönni az alant látható kép. :/ Sokat kéne még tanulni. A HDR képek készítéséhez is biztos sok alapismeret kellene még pluszba.

Semmi pánik négerek vagyunk! Azért jöttünk, hogy kölcsön kérjünk egy kis füvet!

Cujo01
"Oltani való hülyegyereknek tûnsz ilyenformán." :))))
jah, mint a traktoros komád, aki mint láthatod menekül a beégése után..
inkább, mint elismerje, hogy IGEN, VOLT ÉRTELME HASZNÁLNI!
lehet, hogy NAGY és ELISMERT fotós, de ha hülyeséget beszél -és mellé még tahó a stilusa-, akkor kijavitom.
nekem van nagy arcom? olvass vissza, hogy ki kötött kibe és hogyan.
én csak megvédtem az igazam.

Cujo01
nem mondom, hogy kötelezõ, de amikor -szerintem- javit a képen, akkor hadd csináljam már úgy :)
kompaktoknak nagyobb a dinamika tartománya :)

nem volt állványom, csak 1 expo volt RAW-ban, abból hivtam elõ -1, +1 fé-vel, aztán photomatix

Blasta
"Idiótával vitatkozni felesleges, hiszen ahhoz, hogy megértse mirõl van szó, le kell süllyedned az Õ szintjére, de ott viszont simán legyõz a rutinjával"

So bye...

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

30Dani
Meg aztán mire föl személyeskedsz ekkora hatalmas arccal, egy olyan fotóssal szemben, akit itt a többség (el)ismer, te viszont nem tudni mit tettél le az asztalra, csak ilyen szakadék sample képeket raktál be, amik nem azt mutatják, hogy HDR-t kellett használni, inkább hogy a fényképezõt elõ se kellett volna venni. Oltani való hülyegyereknek tûnsz ilyenformán.

30Dani
Hány expót lõttél rá? Vagy csak PS-ben ráeresztetted a shadows/highlights-t?

30Dani
Délben, nyílt terepen? Borult idõben bármikor, de napsütésben is könnyedén megoldható egy expóval hacsak nem ellenfényben fotózol. Úgy adod elõ, mintha közelezõ lenne. Kompaktos mondatodat meg nem is értem :D