HDR fotózás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Fejlõdsz, odaáig eljutottunk hogy a szenzortól függ a dinamika, ez már bíztató, de mi köze a rekeszértékeknek (2.8 vs 8) mindehhez. Kompaktnak miért nagyobb a dinamikája, és ez miért arányos a mélységélességgel?
thank you for helping us help you help us all
na de kötekedni kell, mert szakirányú papirom van és nem látom a #101-en a különbséget a két kép között
Akkor most próbáld meg a saját szavaiddal.
Nagyobb dinamikájú kompaktra is rákereshetnél, mert az is érdekes :)
Tehát továbbra is várom ennek a kifejtését:
"abból, hogy egy kompakt F2,8-on akkorát visz, mint F8-11-en a tükörreflexes."
"amelyik gépnek 2,8-on akkora a mélységélessége, mint egy másiké 8-on, annak hogyan változik a dinamikatartománya?"
Válaszold meg kérlek.
nem a rekesztõl, hanem a szenzortól függ.
csak gondoltam, hogy egy magadfajta szakirányú képzésû, sok éves tudású, napilokat olvasó tapasztalt fotós érti, hogy a kompaktot és a tükörreflexeset hasonlitottam össze.
Mentsd meg a Földet... az egyetlen bolygó ahol lehet SÖRT kapni!
de azt nem tudja, hogy a kompaktok dinamikaátfogása nagyobb, mint a tükörreflexesé :D
gondolom a traktoros adta a szakirányú papirod :DDD
Így hozzád fordulok: mi köze van az objektíven beállított rekeszértéknek (avagy a mélységélességnek) a dinamikatartományhoz?
szerintem még te is meg tudod válaszolni :))
Erre ugye nem felejtesz el válaszolni?
Hatalmas elõnye a jpeg képekhez képest, hogy sokkal nagyobb dinamikatartományt képes eltárolni, az utómunkával akár +/- 2 fényértéknyi expozíciókorrekciót tudunk végezni adatvesztés nélkül.
Továbbra is várom rá a magyarázatot, mert eddig ez az év mondata.
Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?
Te jöttél itt rekeszértékekkel, de mostanáig nem adtál rá magyarázatot.
"abból, hogy egy kompakt F2,8-on akkorát visz, mint F8-11-en a tükörreflexes."
dinamikatartomány --> a fényképezõd hány blendényi kontraszot tud kezelni
mélységélesség --> (az igaz, hogy itt is vannak blendék :))) meghatározott blendén mekkora lesz az éles tartomány a képen.
ne keverd kérlek.
köszönöm
ezzel még egyet is értenék, de mint irtam kiugrottam a kocsiból az út mellett és nem volt idpm álványozni...
mellesleg mi a különbség a JPG és a RAW képek között?
jaa, hogy a RAW-ban vannak többletinformációk :))
Ezen a kijelentéseden mulattam olyan jót, mint fotós fórumon nem is tudom milyen rég, pedig a fotóink topikba is benézek néha.
Szóval ez a megállapítás egyedül a mélységélesség vonatkozásában lehetne igaz, persze nem így számszerûsítve.
Hogy jön ez a dinamikatartományhoz?
Írd le nekem egy példával: adott helyszínen ugyanazt a képet fotózva milyen beállításokat használnál egy tükrös és egy kompakt géppel?
(mi az hogy kompaktos tudás?)
te nagyon okos, nem tünik fel, hogy amig ti személyeskedve -mögöttes tartalom nélkül- próbáljátok megvédeni az igazatok, addig én másolom a cikkeket fotós oldalakról, hogy megértsétek?
Mi okozza a problémát? A digitális fényképezõgépek árnyalat átviteli terjedelme 8 blendényi. Ellentétben az emberi szemmel ami csodálatosan kompenzálja a nagy kontrasztkülönbségeket, az analóg érzékelõ (CCD vagy CMOS) és ez mögötti digitális jelfeldolgozó egység kevésbé toleráns, ha az érzékelõt túl sok fény éri akkor túlcsordul, ha túl kevés akkor nem ad értelmezhetõ információt. A link mögötti oldalon látható, hogy az érzékelõ karakterisztikájában vannak 3-4 blendényi egyenletes átviteli szakaszok ettõl lejjebb és feljebb nem lineáris. Mindezekbõl adódik az, hogy ha a képünk árnyalatterjedelme meghaladja a fenti dinamika átfogást, akkor menthetetlenül problémával fogunk találkozni.
nem keverem a mélységélességet a dinamikatartománnyal, de csak égesd magad, hogy fingod nincs, hogy mirõl beszélek :DDD
persze, hisz ugyanúgy néz ki a kép normálban, mint HDR-ben :)))))
jajj drágám, ezt szeretem a legjobban, mikor egymást égetitek be :))))
Innentõl kezdve nincs mirõl beszélnünk.
:DDDDDDDDDDDDd
:D
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
omg :D"
meggyõzõ érvek ;)
olyan igazi 8 éves szinvonal ;)
nem az volt a kérdés, hogy highligts-ot vagy HDR-t kell alkalmazni, de még csak az sem, hogy hogyan nézne ki jobban.
traktoros barátod azt állitotta, hogy semmi értelme nem volt a HDR-nek.
mondjuk ezzel a hozzászólással te is õt cáfoltad :DDD
köszike
Innentõl kezdve nincs mirõl beszélnünk.
:DDDDDDDDDDDDd
:D
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
omg :D
Nos, a tájképednél nem volt sok értelme, hiszen ha az eredeti képbõl kiindulva shadows/highlights-t használsz fotosopban, akkor kapsz egy egész hihetõ képet, szemben a hdr-es ügyeskedéseddel, ahol a talaj a horizontnál sötét, majd feléd közeledve szinte világít (ami már csak azért is irreálisan hat, mert ezt a felhõzet sem indokolja), cigányzöld színt árasztva, minden kontrasztosságot elveszítve. Meg hát valódi többletinformációt több különbözõ expozíció adhat, egy képbõl 3-at csinálni, majd abból megint 1-et, az nem az igazi.
Ezt mibõl gondolod?"
abból, hogy egy kompakt F2,8-on akkorát visz, mint F8-11-en a tükörreflexes.
Ezt mibõl gondolod?
a traktoros gépe biztosan többet visz, mint 8 blendényi.
A kiértékelõ fénymérés ezeket a helyzeteket nem tudja kezelni. A részleges vagy spot fénymérés abban az esetben ha a (felhõs példánál maradva) felhõzetre mérünk fényt, akkor az korrekt lesz azonban az elõtér sziulettként "bebukva" jelenik meg a képen. Másrészt, ha az elõtérre mérünk akkor felhõzet a teljes felületén "kiég" így az csak egy nagy kifehéredett foltként lesz a képen. Nyilván a példa ki van sarkítva, illetve ezt a jelenséget kompozíciós elemként használni is lehet.
Semmi pánik négerek vagyunk! Azért jöttünk, hogy kölcsön kérjünk egy kis füvet!
jah, mint a traktoros komád, aki mint láthatod menekül a beégése után..
inkább, mint elismerje, hogy IGEN, VOLT ÉRTELME HASZNÁLNI!
lehet, hogy NAGY és ELISMERT fotós, de ha hülyeséget beszél -és mellé még tahó a stilusa-, akkor kijavitom.
nekem van nagy arcom? olvass vissza, hogy ki kötött kibe és hogyan.
én csak megvédtem az igazam.
kompaktoknak nagyobb a dinamika tartománya :)
nem volt állványom, csak 1 expo volt RAW-ban, abból hivtam elõ -1, +1 fé-vel, aztán photomatix
So bye...
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
!