113
  • bvalek2
    #113
    De, mert nagy energiájú töltött részecskéket tartalmaz, mint a radioaktív sugárzások. Egyébként paradox módon pont a napszél véd meg minket a még nála is veszélyesebb csillagközi sugárzástól, ultranagy energiájú töltött részecskéktől. A Földig csak a legerősebb kozmikus sugarak jutnak el (ezek nagy részét pedig a Föld mágneses tere tereli el), és a semleges háttérsugárzás. Szóval a védelem többrétegű, mint a modern bébipelenkák :)

    Valamelyik okos mondta, hogy a Föld az emberiség bölcsője, de az ember nem élhet örökké bölcsőben, a példa eléggé helytálló :)
  • dronkZero
    #112
    A napszél nem keményebb sugárzás az UVnél egy kicsivel?
  • bvalek2
    #111
    A napszél összenyomja a magnetoszférát, és a Marsé annyira gyenge, hogy a felszínig visszahúzódik a hullámfrontban, így van egy "kopasz folt" a Mars Nap felőli oldalán. A sarkokon ott is biztos van sarki fény, nem tudom hogy a keringő NASA szondák észlelték-e. Az ősi Marson az ózonréteg szerepét a kén-dioxid töltötte be, az is elnyeli az UV sugarakat, de a mai űrhajósoknak sem lesz gondja, már a sima ablaküveg sem engedi át őket (csukott ablaknál nem lehet lebarnulni).
  • dez
    #110
    Ez érdekesen hangzik, annak fényében, hogy a Földön éppen az egyenlítőnél térülnek el a legjobban a töltött részekcskék, miközben a sarkok fölött már bejutnak a légkörbe (sarki fény).

    A másik, lényegében mindegy, hogy honnan sodorja magával a légkört a napszél...

    Így valószínűleg az egy esetleges ózon-rétegnek is lőttek.
  • dronkZero
    #109
    Élőben? :P :D
  • Epikurosz
    #108
    Vazzzze!

    Most megy a Discovery Science-en az Ősrobbanás!
  • tizennegy
    #107
    Ennek meg mibaja?
  • dronkZero
    #106
    Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten...
  • Epikurosz
    #105
    Fijjug, fijjug! Viselkedjetek!
  • dronkZero
    #104
    Ja, hogy az konkrétan nekem szólt?

    Akkor a kurva anyádat neked is.

    Kb ennyi volt a lényege, amit érvek és indoklás nélkül ideböffentettél, úgyhogy tiszta szívből viszont kívánom! Majd ha beszélgetni akarsz, akkor állok elébe, de egyelőre nem akarsz.
  • Epikurosz
    #103
    Nyugodtan használd a "Válasz erre" gombot.
  • tizennegy
    #102
    Nem, szerencsére.
    Az előző mondat nem a fórumra vonatkozik.Akinek szántam, az érti.
  • Epikurosz
    #101
    Ugye te nem gybfefe vagy?
    :-)
  • tizennegy
    #100
    "Szerintem a Föld uralmához is elég a sok műhold.
    "

    Ez nem világuralom, hanem óvoda. Aki nem jól viselkedik, azt sarokbaállítják.
    Szánalmas amit csináltok.
  • bvalek2
    #99
    A Marsnak van globális mágneses mezeje, csak annyira gyenge, hogy erős napszél esetén védtelenül hagyja az egyenlítői vidékeket. A (marsi) mérsékelt égövi és sarki vidékek folyamatosan védve vannak.

    A Holdnak nincs globális mágneses mezeje, nagy része védtelen, de vannak lokális, befagyott mezők, amik elég erősek, a két legnagyobb ilyen terület a Hold túlsó oldalán található. A Föld onnan nem látszik, de más hátránya nincs.
  • Epikurosz
    #98
    Abban igazad van, hogy navigációs céllal nincs értelme, de megfigyelési céllal igen.
  • dez
    #97
    közös
  • dez
    #96
    Ami a Holdban és a Marsban közöt: egyiknek sincs (már) mágneses mezeje. Ez kissé lerontja a komfortfokozatát...
  • dez
    #95
    OFF
    Hallottad, hogy Haider egy Phaetonban lelte halálát tegnap?
  • Pares
    #94
    Most egyébként mi is a bajod? Melyiket nem tartottam be a 4 "szabályból"? És ez a felelősség tudatos agymenés hogy jön ide?
  • Pares
    #93
    Hát perszehogy.
  • gothmog
    #92
    Világbékét, örök életet és ingyen sört.
    Más kívánságom nincs.
    :)
  • Epikurosz
    #91
    Különben ne érts félre, nem akarom elvenni a kedved az „agymenéstől”, én sem írok mindig szakdolgozatot a hozzászólásaimban, de igyekszem betartani pár ökölszabályt: 1. csak olyant írok le, amit ellenőriztem 2. figyelek azokra, akik adott témában nálamnál okosabbak (na, ehhez is készség kell, beismerni, hogy más jobb nálam!) 3. ha valamiben nem vagyok biztos, akkor nem kötöm az ebet a karóhoz 4. ha tévedtem, leokézom.
    Nem sok, csak 4 pont, meg lehet jegyezni.

    (Most egyébként dühös vagyok, mert egy lelkes - nem is ifjú - „szagértő” által elkövetett munkát kell kijavítanom, ráadásul nem is nagyon kapok érte pénzt (mert honnan?), és tépdesném a hajam dühömben, hogy így kell elszúrnom a mai estét. Valahogy, egyes emberek nem törődnek másokkal, ti. azzal, hogy az ő hibáik miatt másoknak kell szívniuk, nem beszélve az anyagi károkról. A felelősségtudat kiszelektálódott?)
  • Epikurosz
    #90
    A tudományos dolgokhoz nem értesz, és mint látom a politikához sem.
    Mihez értesz igazából? Mert én szívesen beszélgetek veled olyan témában, amihez te is értesz. :-)
    Mert így csak állandóan oktatni kellene téged, és cáfolni a hülyeségeket.
  • Pares
    #89
    Jah, és sztem ezt a világbéke féleséget pont amerika zavarja meg ezzel a nemlétező terroristák elleni háborúval, amit addig tartanak fönt, ameddig pénz jön belőle... Komolyan gondolom, hogy a Vörös Planétán, ha majd eljut oda az emberiség, nem az amerikai zászló fog lobogni, hanem a vöröscsillagos...
  • Pares
    #88
    Nah ezzel egyet értek. Először is egy Világbéke kéne, ugy nem lehet nekikezdeni a nagy útnak, hogy odahaza még folynak a háborúk.

    A Nasasoknak meg már ideje lenne összeszedni magukat. A marsra küldözgetik a robotjaikat, de ha abbahagynák és azt a sok dollármilliót, amit a hubble, a mars missziók meg a space shuttle missziókra költenek, inkább befektethetnék egy nagyobb projektbe, mondjuk az Orionba, és akkor lenne haladás, lehet hogy 10 éven belül már az asztronauták tisztogatnák a marsjárókról a vörös homokot, ha érted mire gondolok... De igy... Egy helyben tipognak...
  • dronkZero
    #87
    "Ez igaz, de legal'bb nem az anyabolygót kurnánk szét."

    :) Az üveggyártás a világ megrontója! :P :D
    Egyébként szerintem egykutya, hogy az anyabolygót, anyanaprendszert, vagy az anyagalaxist kúrjuk szét...

    "Ezzel az erővel kár a marsra utazáson is gondolkodni, mert ott is kisebb a gravitáció, meg aztán minek oda menni? Nem?"

    Nem annyival kisebb. Egy Marson született ember még kibírná a Földet. Egy holdi nem. Az tény, hogy közelebb is van, de pont annyival fölöslegesebb is.
    Ha valami űrtechnológiát lehetne ott gyártani, az már egy fokkal jobb lenne, a Földről felszállást meg lehetne spórolni.

    De egyéb gondok is vannak a Holddal...

    "Legalább arra jó lesz, hogy kipróbálják hosszabb úton az Oriont. Ha már más haszna nincs a Holdraszállásnak... "

    Ez legalább egy kézzelfogható és megvalósítható cél.

    Egyébként én is a bolygóközi, sőt, csillagközi kolonizálást tartom az emberiség egyik legfontosabb céljának, de azt ilyen hobbi szinten, mint a NASA, nem lehet... :P

    Nagyjából előbb világbéke kéne, hogy neki tudjunk állni rendesen...
  • Pares
    #86


    "Ja, mint ahogy a sima homokból is. A szilíciumdioxid az egyik legelterjedtebb anyag a naprendszerben."

    Ez igaz, de legal'bb nem az anyabolygót kurnánk szét.

    "Megint csak Asimovot tudnám említeni (talán pont a lejjebb említett Nemezisben?), ő vet fel ilyen problémákat, hogy izomsorvadás és csontritkulás miatt a "holdikák" soha nem költözhetnek vissza a Földre, meg ilyesmi."

    Ezzel az erővel kár a marsra utazáson is gondolkodni, mert ott is kisebb a gravitáció, meg aztán minek oda menni? Nem?

    "Én használnám a fantáziám, de az ésszerű ötleteket már ellőtték előttem, viszont azok nem nagyon férnek az 5 éves tervbe. De talán még az 500 évesbe sem..."

    A következő Holdraszállást a 2020-25-ös periódusra tervezik. Legalább arra jó lesz, hogy kipróbálják hosszabb úton az Oriont. Ha már más haszna nincs a Holdraszállásnak...
  • dronkZero
    #85
    "Aki uralja a Holdat, az uralja a Földet is, már nemtom hol hallottam. "

    Szerintem a Föld uralmához is elég a sok műhold.

    "hogy a holdporból remek lencséket meg miket lehet késziteni?!"

    Ja, mint ahogy a sima homokból is. A szilíciumdioxid az egyik legelterjedtebb anyag a naprendszerben.

    "Nameg kisebb a gravitáció is. kicsit ereszd szabadjára a fantáziád."

    Megint csak Asimovot tudnám említeni (talán pont a lejjebb említett Nemezisben?), ő vet fel ilyen problémákat, hogy izomsorvadás és csontritkulás miatt a "holdikák" soha nem költözhetnek vissza a Földre, meg ilyesmi.

    Én használnám a fantáziám, de az ésszerű ötleteket már ellőtték előttem, viszont azok nem nagyon férnek az 5 éves tervbe. De talán még az 500 évesbe sem...
  • Pares
    #84
    Aki uralja a Holdat, az uralja a Földet is, már nemtom hol hallottam. Egyébként asszem itt volt az cikk, hogy a holdporból remek lencséket meg miket lehet késziteni?! Nameg kisebb a gravitáció is. kicsit ereszd szabadjára a fantáziád. Ennzi erővel mondhatnád hogy mi haszna fényképezgetni a másik galaxisokat...
  • dronkZero
    #83
    Pénz, és konkrét gyakorlati haszon hiánya lehetett az a bizonyos ok? Egyelőre elég az űrállomás, kísérletezgetni.

    Mit tudnánk a Holdon csinálni, amit az űrállomás(ok)on nem? Lehet mondjuk holdkőzetet bányászni, sódernek. De asszem az nem éri meg. :) Idehozni nem nagyon fasza, ott meg nincs víz a betonozáshoz... :P

    Viccet félretéve, tényleg, miért lenne az jó, azon túl, hogy elmondhatjuk, hogy van külvilági kolóniánk? (illetve hát az USAnak... más nagyon még nem mutatta meg, hogy akár oda is tudna menni, ha lenne kedve)
  • Pares
    #82
    Egyébként hallottam, hogy eredetileg tervbe volt a holdbázis kiépitése, csak "bizonyos" okok miatt elvetettők az ötletet.
  • Pares
    #81
    Najó, csak most jussunk el oda. és ne csak egz kis sétára, hanem épitsenek is ki ott vmi bázist, ami később a bolygóközi utazás alapja lehet.
  • Pares
    #80
    Egyébként ha vki nem vágná hogy a "uj technikák kifejlesztésének szüksége hiján" alatt nem tudja, hogy mire gondolok, akkor elárulom, hogy ez a tényező a háború.
  • dronkZero
    #79
    A Holdon má' voltunk.
  • Pares
    #78
    Bolygóközi utazás? Naprendszer szintű SPS? Kérem szépen. Jussunk el először a Holdra, aztán majd kezdhetünk gondolkozni az ilyeneken. Most még nincs ilyen fejlett technikánk, és az igazat megvalva fejlődés és uj technikák kifejlesztésének szüksége hiján nem hiszem, hogy akár 100 éven elül is képesek leszünk ilyenekre. Egyébként optimista vagyok, ha vkit érdekel.
  • stremix
    #77
    Az a neve h Distant Suns.
  • dronkZero
    #76
    Persze, #71-re, csak jellemzően el szoktam klikkelni mostanában, nem tudom miért...
  • bvalek2
    #75
    Gondolom ezt a #71-es hozzászólásnak szántad :)

    Végül is ami ma elég ahhoz, hogy több milliárd km távolságban pár száz méter pontossággal navigálja az űrszondákat, az elég lesz a jövőben is...
  • dronkZero
    #74
    Wáááááá! Naprendszerszintű GPS!!! :D

    Te meg a kollegákkal ellentétben olvashatnál kicsit _több_ scifit, erre vannak ugye a navigátorok az űrhajókon. A természetes objektumokból sokkal könnyebb tájékozódni az űrben egyébként, és az is teljesen egyértelmű. Nem kell béna technika, ami elromolhat, rettentő költséges(beműholdazni a Naprendszert? nem is pénzben sok, hanem _anyagban_!), ráadásul semmi pluszt nem ad az égitestekhez háromszögeléshez képest.

    A Földön is csak azért hasznos, mert az eget mindig látni, a térképen meg nehéz beazonosítani a fától az erdőt, meg a kütyü ugye megcsinálja helyetted a háromszögelést.