48
  • chm
    #48
    Google megfigyel minket az égből, a böngésződből, leveleidből, most a "nemzetközi" vizeket is szemléli, érdekes.... (meg az is hogy dízel üzemű is egyben a technika.... :D )
  • shaba23 #47
    "A cég úgy hozna létre energiát, hogy közben megvédi a környezetet és az internetet is gyorsabbá teszi."
  • Commandante
    #46
    "A több ezer szervert rackekbe helyeznék, a rackeket pedig konténerben tárolnák és mindig csak a bevetés előtt szerelnék fel őket a pontonokra."

    Ha van egy csepp eszük, akkor a konténereket inkább úszó atomerömüvekre pakolják fel, kiviszik nemzetközi vizekre, és azt csinálnak a náluk lévö adatokkal, amit akarnak.
  • torcipepe
    #45
    a húde nagy élettapasztalatod inkább azt taníthatta volna meg neked, hogy a cégek, főleg az óriásvállalatok nem úgy működnek, mint mi egyszerű földi halandók.
    pl néhány napja az M$ is feloszlatta az Age Of sorozatot készítő csapatot, pedig nem kis név volt, sokat hozhatott volna a konyhájukra.
  • BlackRose
    #44
    :) Nem azt mondtam, hogy hülyeségre költenéd mert mi az, hogy hülyeség, az értékek relatívak tehát ami A-nak hülyeség az B-nek nem és fordítva. Én itt hatékonyság növelésről beszélek, röviden elfogyasztod vagy befekteted, nullával vagy valamivel járul hozzá a hatékonyságodhoz. És ha ezt vesszük figyelembe akkor igen minden ember ez szerint viselkedik csak a küszöb nem mindenkinél van egy helyen. Ha könnyen szerzed akkor nagyobb a valószínűség, hogy fogyasztás lesz a vége nem pedig hatékonyságot növelő beruházás. Különben egy pl. amikor ilyen évi ráadást kap az ember a fizetése mellé vagy hasonló szinte 90% biztos, hogy valami extra cikket vásárol (fogyasztás) és nem fekteti be hatékonyság növelés érdekében.
  • Tetsuo
    #43
    BlackRosenak teljesen igaza van. Ha ez a nagykutyak kozul boki vkinek a csoret, akkor hiaba minden liberalis maszlag.. game over.
    Amugy a Google teljesen 1utt mukodik az USA kormannyal, ez nagyon jo mindket felnek.. a ceget nem cseszegetik semmivel, fejlodese jot tesz a gazdasagnak, adatbazisa pedig aranybanya a CIAnek pl.
  • Epikurosz
    #42
    Tudtommal a Sealand-i csávó is szervereket akart befogadni. Nem tudom, most hogy áll a dolog.
  • BCS pixel
    #41
    100%, hogy nem hülyeségre költeném. Nem minden ember könnyelmű.
  • BlackRose
    #40
    Valószínűleg nem, de összeszerelhető a részeiből a nemzetközi vizeken.
  • A1274815
    #39
    Hát azért ez nem biztos.
  • Scamp
    #38
    Viszont ha egyszer úszik akkor kivontatható nemzetközi vizekre...
  • BlackRose
    #37
    Édekes lehetne a következő:

    Fogok egy elsűlyeszthetetlen hordót, egy hosszú zsinort amely leér a tengerfenékre és a nemzetközi vizeken elhelyezem. Aztán adok neki nevet és kikiáltom független államnak. Zászlót teszek rá, stb. aztán egy cimet is adok neki... pl.

    Azénsajátországom, Petőfi utca 1. és még egy pár másik címet... és alapítok rajta céget amelyet ott jelentek be az előtte alapított "hatóságoknál"... és na látja valaki a mesét. Tehát egyáltalán nem szükséges, hogy mint fizikai személy ott legyek és ott lakjak, a cég mint jogi személy a nemzetközi törvények szerint lehet másik országban is... az ami itt a baj, hogy ezt nem ismernék el és ha nem ismerik el akkor nem létezik jogilag és ha nem létezik jogilag akkor nem létezik cégem sem... szóval nem lehet kikerülni az államot.
  • BlackRose
    #36
    Hajóknak igen mert az nélkül nem jöhetnek ki a nemzeti vizekre és nem köthetnek ki. De más konstrukcióknak nem kötelező.

    http://www.seasteading.org/

    aztán van még ilyen érdekes dolog mint pl.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Sealand

    klasszikus liberális (libertáriánus) létemre ilyen dolgokról tudok egy pár dolgot...

    szóval még egy kérdés... tegyük fel, hogy a versenytársaknak nem tetszik... és elsűlyesztik... mivel nemzetközi vizeken van, nem biztos, hogy akármelyik állam is vállalná a jogi eljárást, ha mégis igen akkor milyen alapon hiszen nem tartozik hozzá, és ha mégis igen akkor hol van a bizonyíték... a tenger mélyén?
  • A1274815
    #35
    Nemzetközi vizeken nincs adó.

    Törvénynek ott vannak a nemzetközi egyezmények.

    A másik meg valaki itt jelezte, hogy 5-13 km-re még nem nemzetközi vizeken lesz.

    Szóval innetől kezdve nincs értelme ezekről vitatkozni.
  • Scamp
    #34
    :D Igazad lehet. Majd kiedrül mi lesz ebből...egyenlőre felesleges találgatni...:)
  • BlackRose
    #33
    Nézd van egy mondás... adó és halál amitől megszökni nem lehet.
  • rotaboy
    #32
    Ha jól emlékszem, minden hajónak van felségjele, kivéve a kalózhajókat. Ebből következik, hogy a felségjel szerinti ország törvényeit köteles betartani.
    Másrészt örülök, hogy a Google a reklámokra feleslegesen elpazarolt óriási erőforrások egy részét legalább innovációba próbálja visszaforgatni, több kevesebb sikerrel.
    Talán egyszer az egyik ötletük, tényleg a hasznunkra válhat.
  • Scamp
    #31
    Vagy ezzel is elkerülik az ott fizetendő adókat...vmi komolyabb oka van ennek a fajta megmozdulásuknak az tuti...:)
  • Scamp
    #30
    Nem ismerem az ere vonatkozó egyezményeket. Valószínűleg az első pisztolytól letérdelnék, de vmi igazi oka lehet neki hogy ezt még megemlítik.De mondjuk az is lehet hogy egyszerűen csak nem akarják hogy beleszóljanak az üzlet politikájukba...
  • BlackRose
    #29
    És ha szétlőnnek és elmerülsz az óceán mélyére akkor még nem is kell nekik semmit bizonyítani, mert ugye természetes okokból vagy saját hibádból is elmerülhetsz... ami őket illeti ők ott se voltak. :)
  • Scamp
    #28
    Pontosan. A Lamborghini sem autókat gyártott, mégis az egyik legismertebb sportkocsikat gyártja manapság.
    A Googlenek van pénze a search-ből.Ezt a pénzt beleöli vmibe amihez megtudja fizetni a mérnököket, szakembereket (nem is akármilyeneket). ÉS mivel egy ismert és mások által elismert névvel fémjelzi a terméket így vinni fogják még ha nem is produkál rekord eladásokat. Ugyhogy azt az állítást hogy semmit sem érnek el a termékei azt kicsit cáfolnám. Ott a google earth, a Chrome amit elég sokan letöltöttek. Mondjuk bevételük igaz hogy nem sok van belőlük közvetlenül. De ez mind egy új felület ahol lehet reklámokat elhelyezni és ezközt adhatnak a reklámozásra.
  • BlackRose
    #27
    Szóval akkor szerinted veszünk egy hajót és csinálunk rajta gyárat, elrabolunk 1000 embert, láncbaverjük őket és yeehaaaa mert nemzetközi vizeken vagyunk. Nem igy megy ez, először is valamilyen ország honpolgára vagy és felesz annak az országnak a törvényei szerint. És ha nem álsz útjába a hatalomnak akkor nem törödnek veled, de ha igen akkor vagy letartóztatnak és törvény elé állítanak, vagy ha ezt nem tudják megtenni akkor jön a rakéta. Nem jelent problémát az amcsiknak rakétát lönni ki valamelyik ország területén levő emberekre (bűnözőkre) akkor miért gondolod, hogy nemzetközi vizeken ez gond lenne nekik, vagy mit gondolsz ha oda küldenének egy hadihajót a közeledbe, nem térdelné le előttük... ugyan már mese de nagyon pici gyerekeknek.
  • BlackRose
    #26
    Most ezzel egyet is értek és nem is... pl. a Honda sem volt autógyártó cég mégis elszaladt a GM mellett, ami itt a kérdés, hogy meg e van az űgynevezett core competencies amelyet capabilities építésére alkalmaznak, ha meg van akkor rövid időn belül lehet replikálni és olyan dolgokban is piacvezető lenni amivel eddig nem is foglalkoztál (pl. a Samsung esetében megfigyelhető), a legnagyobb hiba termékekre és szolgáltatásokra koncentrálni az ami fontos maga a business process amelytől függ a capabilities amely ha megvan akkor nem számít, hogy mit csinálsz, rövid időn belül hasítani fogod a témát.

    Ami a Google-t illeti... igazad van mert a Google nem Honda és nem is Samsung, a Google valójában egy cég amelynek van egy terméke (a search) ami nélkül szart sem ér, és nincs mit átvigyen más területre mert a Google az search. Persze a Google összeszedett egy csomó okos embert aki tudja is a munkáját, de nincs business process, inkább egy ad-hoc cég amelyben szépen lassan sétálnak a parkban mert ugye van miből, ömlik a pénz. Igen néha kihoznak valami terméket, de általában semmit sem ér el az a termék a piacon és tovább is a search és az azon alapozott adsense az amiből a cég él. Nincs search, az összes Google mérnök, programozó, manager csak egy halom szakember akit össze lehet szedni sok helyen, de az nem jelenti, hogy együtt képesek valamit megcsinálni és hatékonyan megoldani. Ehhez business process, vagyis capabilities kell, nekik viszont ez nincs. Nem is építik mert oligopólista vagyis majdnem monopólista helyzetben vannak és nincs szükségük ilyen üzleti stratégiára. És amire nincs szükség az nem is lesz meg.
  • Scamp
    #25
    Ha vmire van pénzed az félig olyan mintha értenél hozzá.

    Egyébként az a dolog hogy nemzetközi vizekre képes vinni a szervereit az azért is jó dolog lehet neki mivel ott büntetlenül csinálhat a szerverek merevlemezein lévő dolgokkal akármit. Az hogy kábellel van összekötve a parttal az semmit sem jelent.Telepíthetnek rá műholdas internet vevőt.És ha emlékeztek épp mostanában akar internetet szolgáltatni a világűrből. Tehát minden adott neki hogy olyan helyen tároljon adatokat ahol senki nem foglalhatja le.Habár pontosan nem tudom milyen szabályok vonatkoznak a nemzetközi vizekre (mindenbizonnyal van rá egyezmény).
  • BlackRose
    #24
    De ez nem igy működik, az ember nem igy számol. Két dolog között válasz, és a két dolgot ha nem képes elképzelni akkor nem tud választani. Másik dolog, meg, hogy nekem nincs szükségem hálára, ha valakin segíteni akarok és segítek akkor nem a hála miatt csinálom azt, hanem egyrészt azért, mert jol fogom magam érezni, másrészt pedig azért mert akinek segítek annak viszont szüksége van rá. Na most biztos vagy benne, hogy nem iPod-ot veszel azon a pénzen, biztos vagy benne, hogy nem fogod magad is elpazarolni éppen azért mert ingyen kaptad (könnyen szerezted)? Mert én nem vagyok biztos. Segíteni és ajándékozni két dolog. Segíteni azon szoktak akinek szüksége van a segítségre mert az nélkül nem tud tovább lépni, ajándékozni viszont akkor szoktunk ha valakiben jó érzést akarunk kiváltani mert pl. szeretjük stb. Az adományozás többi formája viszont mindég valamit venni akar, és csak olyanoknak adja az ember akitől azt a valamit megkaphatja. Ha viszont segítesz akkor nem lesz elpazarolva mert ahogy mondtam a segitség az ami nélkül nem tudsz továbblépni (tehát annak a valószínűsége, hogy hatékonyan lesz elhasználva közelít a 100% felé), nem az amivel gyorsabban tudsz továbblépni, az nem segítség, az üzlet, és üzlet csak akkor jön létre ha valamit kapsz cserébe és ezt a valamit el kell tudnod képzelni, más esetben nem tudsz üzletet kötni.
  • JTBM
    #23
    A google ezzel a cikkel pozitívan került bele a világsajtóba.

    A google nem energia cég, nem is ért hozzá. Ha energiát akar termelni, akkor az nem lenne egy rossz ötlet, csak építenie kellene egy rakás PWP generátort, amik egyenként kb. 1/4 MW energiát, tehát jószerivel semmit termelnek.

    Ha meg szerverközpontot üzemeltetni, akkor érdemes lenne a parton felépíteni a szerver központot, a tengerre a PWP generátorokat és úgy működne is a dolog.
  • Tetsuo
    #22
    a guglinak ez soha sem lesz erdeke.. csak jol hangzik.
  • BCS pixel
    #21
    Ha elgondolkodok rajta akkor kb. ez lenne a helyzet.
    Tőlem cserébe nem kapsz semmit a hálán kívül.
    Voltaképpen csak nekem lenne nagyon jó, meg azoknak akik az én munkámból kapnak sokkal jobb dolgokat. Mert rengeteg időm lenne a munkám minőségének fejlesztésére.
    Az, hogy ezeknek a munkáknak mennyire erős kihatásai lennének a társadalom fejlődésére, és ennek a pozitív fejlődésnek mennyire tükröződne rád vissza mint érték, azt meg nem tudom kiszámítani.
  • BlackRose
    #20
    :) miért gondolod, hogy én könnyen keresem? És ha mondjuk igazad van, akkor mi az amit én cserébe kapok ezért a fél fizetésért, mert a praxeologia nem kerülhető el, amikor pazarolunk akkor is valami olyanért adjuk a pénz amit többre értékelünk mint magát a pénzt amit érte adunk, csak éppen az értékeléünk mozdult el a skálán alacsonyabb szintre. Tehát mi az amit kapok... mert ha pl. azt mondod, jó fogom magam érezni mert segítek rajtad, akkor én azt kérdezem miért éppen rajtad, lehet, hogy ha már osztani akarom a fizetésem felét akkor vannak olyan emberek, hogy ha nekik adom nagyobb örömet veszek magamnak mint ha neked adom, akit nem is ismerek... érted a logikát. Nem annyira egyenes mint elsőre kinéz. :)
  • dzsagon
    #19
    Ennél nagyobb ökörséget én meg életemben nem hallottam.
  • Etinger
    #18
    Google már elért valamit... Letett valamit az asztalra, ezek után.......
  • BCS pixel
    #17
    Akkor könnyíts magadon és ad nekem a fizetésed felét.
  • Anomaly
    #16
    Ergo ha nem tetszik valakinek senki sem fogja megvétózni, hogy milyen módon lőjjék szét :)
  • WiZe
    #15
    Azt értetettem léghajó alatt, hogy ugyanakkora baromság. :)
  • BlackRose
    #14
    A kérdés, csak hogy pl. Galveston (Houston) vagy New Orleans partjainál fogják őket alkalmazni...
  • ziipp
    #13
    Szerintem ez egyszerű villogás, de annak jó.
  • Mardel
    #12
    Csak 5,5-13 km-re a parttól még nem nemzetközi víz.
    Kép
  • BlackRose
    #11
    Mint minarchista (minimális állam) aki legalább egy picit az anarcho-kapitalizmus (szabadság) felé hajlik, ez nagyon is a szemem előtt volt... de mint realista, tudom, hogy ez csak egy szép mese amelybe hinni ugyan lehet de... semmi sincs az államok fenhatóságán kívül, jog vagy nem jog... ha a puska nállad van akkor csak attól félsz akinél nagyobb puska van, vagy jobban tud lőnni.
  • insp
    #10
    Skacok, nem vagjatok a lenyeget:

    "A megoldásnak van egy további előnye is: nemzetközi vizeken semelyik államnak sem lenne felette felügyeleti joga. "

    Most mar vilagos?
  • brueni
    #9
    jelige: fűtsünk tengert!