84
Rendőrtiszti Főiskola
  • Gyocsika
    Értem, mostmár tisztábban látszanak a dolgok.
    Én 2 év múlva érettségizek, és szerintem bejelölöm mind a kettő sulit. RTF-et először és egy Rendészetit.
    4 ismerősöm van aki most szeptemberbe kezdte a rendészetit ( 3 Adyliget, 1 Körmend) beszéltem velük nagyon tetszik nekik.
    Igazából az "utcai rendőri" munka tetszik a legjobban, de RTF-el pedig ahogy Te is mondtad jobban előrelehet lépni.
    Akkor azt szeretném kérdezni, hogy RTF-en belül semmi olyan szak nincs, amivel később egyenruhával utcán lehetne lenni? (Ezt csak úgy kíváncsiságból kérdem)
    A KMB az a Körzeti megbízott? Ők azok akik "kapnak" egy kisebb települést és ott a "főnökök", nagyjából ezt jelenti nem?
  • 42nd Intruder
    Jaj! Jaj! Látom vanak téveszmék emberek!
    Az RTF-en tiszteket képeznek. Ergó te már láttál tisztet igazoltatni az utcán? A RTF-ből kikerülő állomány nagy része bünügyi osztálokra kerülnek mint vizsgálók. Ergó iroda, papír, papír, meg papír munka. Napfény az ablakon keresztül jön, meg ha valami akcióba vagy max akkor. Innen mondjuk jó helyezkedéssel és egyébbel könnyen lehet felfele lépegetni a szamárlétrán, nahde akkor is papír, meg csak a papír marad. Utcára meg tiszthelyettesivel lehet kerülni, tehát hogy is mondjam a rendőr szakma egyik igazi részével csakis tiszthelyettesként találkozik az ember. Nah jó ez is olyan ki mit tart annak.

Tiszthelyettesin belül nincsenek szakok. Alapből mindenkit közrendvédelmi és közlekedési járőr tudással látnak el. Az, hogy végül mi lesz az emberből már a kinevezési helyén fog eldőlni, mivel itt az embert úgymond jolly joker-ként lehet alkalmazni indenhez ért többé-kevésbé. Közrend-közlekedés elég jól, bünügy már kevésbé, viszont már találkoztam olyannal aki 0 kilóméteresen nyomozó lett.

Az az igazság hogy el kell dönteni mit akar az ember. Én szeretem csinálni azt amit csinálok, jópár évig még biztosan aztán lehet lelassulok és úgy döntök elég lesz az iroda is vagy hasonló. Addig meg kitalálom merre :)

Halkan jegyzem meg, hogy többek szerint a KMB-s beosztás a rendőri élet csúcsa, csak sajna az is tiszthelyettesi pozició, viszont van benne valami :)
  • 3TOMI3
    Elhiszem,én csak azt írtam amit mondott a nő a felvételin.Bár sztem nem igazán volt képben mert az orfk-n csak egy előzetes vizsgálat volt sé sztem a rendőrszakközép nem az ő hatásterülete alá tartozik.
  • 3TOMI3
    Melyik jó álláshoz nem kellene kapcsolat? :)
  • stp4trick
    "...szinte"
  • nbj
    az 1. pontoddal nem teljesen értek egyet, igaz gyakorlatilag csak állami szerveknél lehet elhelyezkedni vele(pl. VPOP, titkosszolgálatok)
    én is rtfre szeretnék majd menni (jövőre érettségizem) és gazdaságvédelmi nyomozói szak a célom.
    ja és jó helyen elhelyezkedni meg mint mindenhol leginkább csak kapcsolatokkal lehet...
  • Gaborkik #38
    tűzoltóknál ezt is csinálják ... csak úgy lehetsz tiszt ha jelentkezel utcainak aztán csak utána levelezőn van tiszti képzés ...
  • Gyocsika
    Teljesen egyet értek veled! Ezért is szeretném az RTF-et választani, és ott is majd egy olyan szakot , amivel főként az utcán lehetek.
    A rendészeti igazgatáson belül milyen szakok vannak?
  • 42nd Intruder
    Hát akkor valaki valamit nagyon elnézett, mivel már tavaly se volt ilyen, hidd el nekem! Vagy ha mégis, akkor úgyse lesz kitünő nagyon az ember ;)

Dr-i címmel elvileg minimum őrnagy lehet az ember tudtommal, viszont kérdés, hogy a végzetségnek megfelelő beosztás van-e szabadon :) Továbbá most nem vagyok biztos a 10 hónapos átképzésben mert aki eddig csinálta az mind hivatásos volt, szóval ha 5 éves jogi megvan és úgy akkar meni az ember azt most így hírtelen nem tudom, hogy hogyan bírálják el, mivel így is külsősnek számít az ember.

Egyébként véleményem szerint a legjobb út az, ha az ember tiszthelyettesit elvégzi, 1-2 évig járőrkéntz megtapasztalja milyen ez a munka aztán, ha tudja akkor megcsinál valamilyen fősulit, majd úgy átképző. Egyrészt, így tuto, hogy az átképzés 10 hónap nincs benne, hogy lehet 5+4 évet kell fősulira járni, másrészt mondjuk ki az igazat, amíg az ember nincs utcán nem igazi rendőr, meg igazából képet se tud alkotni erről a hivatásról. Aki egyből irodába kerül azoknak nagy része el van tájolva sajna, persze tiszteletr a kivételnek!:)
  • Gaborkik #35
    igen mint írták van átképzés de az hogy csak rendőri végzettséged van nem valami jó dolog mert bármi történhet aztán ott állsz bármilyen munka nélkül ...
  • Gyocsika
    Ha meglesz egyszer az RTF, akkor természetesen nem akarok rendőrségen kívül dolgozni.
    De ha mondjuk megszerzem a Jogi diplomát, akkor utána hogyan tudnék rendőr lenni? Mármint nem járőrre gondolok... hanem valami nyomozó... Tehát h milyen lehetőségek vannak, létezik valami átképző...? Erre lennék leginkább kiváncsi.
  • Gaborkik #33
    apám rendőr volt úgyhogy nem kell ismerőssel beszélnem a dologról , viszont ismerek is tiszteket ... többek közt a volt városi és megyei rendőrfőkapitányokat ...
  • stp4trick
    1. az RTF-el a rendőrségen kívül nem sok mindenre mész, sehol nem fogadják el szinte
    2. ha a rendőrség a fő cél, ott meg a joggal nem mész semmire, illetve semmivel sem leszel előbbre
    3. mivel felsőfokú végzettségekről beszélünk, ezért tiszti rendfokozatokról, aminek a legkisebbje a hadnagy, vagyis ha kezdő vagy hadnagyként kezdesz, igen ritka, ha ezt kihagyják és fhdgy-t csinálnak valakiből
  • 3TOMI3
    Most júniusban voltam felvételizni,többek között ady ligetben is és ott mondták.
  • Gyocsika
    De ha már jogi diploma megvan, és tegyük fel megcsinálom majd az átképzést is, akkor már nem "csak" hadnagyként kezdek nem? Mert akkor gondolom már nagyobb rangot kap az ember.
    Hát szerintem úgy fogom majd csinálni h 1. RTF 2. Jog és aztán majd csak kisül belőle valami. 2010 ben kiderül :d
  • 42nd Intruder
    Ha rám hallgatsz akkor jogra mész, majd 5 év után ha sikerült, akkor jelentkezel RTF-re 10 hónapos átképzésre, persze ha így lehet, emrt ezt most így pontosan nem tudom. Az biztos hogy a jelenlegi hivatásos állomány többsége így csinálja, meló mellett elvégez valami fősulit, egyetemet, aztán 10 hónapos átképzés.
  • Gyocsika
    Én már nagyjából döntöttem, RTF vagy Jogi pálya, de mindenképp jog után is valamiféle nyomozó szeretnék lenni, csak itt pontosan nem tudom milyen lehetőségek vannak.
    Tűzoltó az nem igazán vonz ( szemüveges vagyok egyébként, ami tűzoltóknál kizáró ok).
    Mentőtisztben is gondolkodom, de arról viszont mindenki lebeszél + kellene bioszból is érettségiznem :S

Szóval hálistennek Magyar+Töri az megy és RTF-re és Jogra az kell.
    De jó lenne ha elsőre sikerülne RTF, csak az a baj h sok a jelentkező, és elég nehéz bekerülni, de majd minden tőlem telhetőt megteszek az ügy érdekében, hogy sikerüljün.
  • 42nd Intruder
    Mennyi sok lelkes pályaválasztás előtt álló fiatal :D
    Annyit tényleg tegyetek majd meg, hogy azért ismerősöknél, rokonoknál utánanéztek mivel is jár ez az egész, mert érhetik az embert meglepetés, de jó látni, hogy vannak még eltökélt fiatalok :)
  • Gaborkik #26
    én is valahogy így vagyok de én a tűzoltóságot is megpályázom majd , ott sem sokkal másabb a helyzet fizetés meg ilyen téren
  • Gyocsika
    Én 2010-ben érettségizem, és eddig úgy vagyok hogy RTF-et fogom elsőnek jelölni, nagyon szeretnék odamenni... Ha nem sikerülne, akkor szerintem Jog, és ha azt elvégezném utána is a rendőrségen belül szeretnék elhelyezkedni, erről esetleg tud valaki valamit, hogy milyen lehetőségek vannak Jogi diploma utána a rendőrségen? Vagy el kell végezni valami RTF átképzőt?
  • stp4trick
    "csak bizonyos esetekben"
  • joe14
    Akkor hogy lehet, hogy apám testvére 23 évig szolgált, és 43 évesen ment nyugdíjba idén márciusban?
  • stp4trick
    véleményem és tapasztalatom szerint köztük van a legkevesebb korrupt az igazságszolgáltatás szolgái közül, meg úgy általában is, elég ha megnézed a nagy állami beruházásokat, szerinted miért kerül minden többszörösébe, mint külföldön egy ugyanolyan projekt
  • stp4trick
    25 év szolgálat és betöltött 50. életév, külön-külön csak bizonyos esetekben
  • stp4trick
    majd ezt még megbeszéljük
  • gameplusz
    Valami 20-25 év szolgálat után jár, ha jól emlékszem...
  • 42nd Intruder
    Ez már nem igaz! Nem veszik át a kitünőket, ez megszünt már tavaly.
    Egyébként tényleg az menjen csak rendőrnek aki 100%-ig elkötelezett!
  • ChuckyHUN
    Nyugdíjkorhatár is más ha jól tudom?
  • 3TOMI3
    sajnos
  • kas123
    a rendőrséggel nekem az a bajom, hogy a 90%uk korrupt :/ és így nincs kedvem közéjük állni
  • 3TOMI3
    Szval csak akkor menj rendőrnek ha nagyon elkötelezett vagy :)
  • 3TOMI3
    Ösztöndíj az kb semmi a többi iskolához képest.4,3 felett 8500 ft havonta.A kezdő fizetés pedig 90 ezer ft.Amikor voltam felvételizni és be kellett mennem az orfkba,ott mondta a felvételiztető h a magyar rendőr átlagkereset a román alatt van és nemigazán lehet számítani emelésre csak pár év múlva.
  • ChuckyHUN
    Hmmm az zsír!
  • 3TOMI3
    Ha mindenféleképpen rendőr szeretnél lenni még a Rendészeti Szakközép iskolához is add be a jelentkezésed.Itt a képzés 2 éves ha elvégzed tiszthelyettesi kinevezést kapsz.Ha ott elég jól tanulsz akkor átvesz az RTF.Ha nem akkor az is benne van a pakliban h utcai járőr leszel.
  • SimaSuna #10
    mindenki rendőrnek születik...csak van aki tovább tanul :)
  • 3TOMI3
    Az RTF-en tiszteket képeznek nem pedig utcai járőröket.Hogy bármikor hívhatnak ha most munka van én menni kell az meg a szakma része.
  • trogerzsiger
    egyre jobban gondolkodom hogy menjek rendőrnek.
  • 3TOMI3
    Fizikailag nekem futás volt a leggyengébb 8perc + még egy kicsi lett a vége a 2km-nek,abba csak az volt a szivatás h volt egy kis emelkedő de annyira nem volt veszélyes.A többi gyakorlat is teljesíthető ha gyakorolsz rá.Felülés,távolugrás,függeszkedés v fekvenyomás és távolugrás,ezeket egyszerűen lehet teljesíteni ha jó kondiba vagy :)
  • utgyuru
    nem tudom megérteni, mér meg valaki rendőrnek. Azért hogy a részeg csőcselék bekúrja a fejét egy térkővel, és ha visszaüt, még ő legyen a hibás?
    Vagy hogy hajnalba kihívjanak mer cigányéknál megin megy a balhé, ott meg hátbaszúrnak egy rozsdás késsel?
  • ChuckyHUN
    Köszi, fizikailag még alakulok:DD