6647
  • Pordycus
    Visszatérve a játékhoz, a HQ levegőből való szétbombázása a legjobb dolog, azonban hogyan lehet ezt megakadályozni?
    Én gondoltam egy olyanra, hogy 1 HQ mellé berakok 1 légvédelmet, egy garrisont és egy MP egységet, szerintetek ez mennyire hatásos védekezés légegységekkel szemben?
  • Pordycus
    Persze Rommel az utánpótlás hiánya miatt veszített, talán még ez az a pont, ahol a szovjetúnió elleni háborúnak is a kulcspontja, mivel ha Rommel megfelelő ellátmányt kap, tulajdonképpen alexandria után a kaukázusig csak a sivatagok állták volna el az útját, és elvághatta volna a sok amcsi utánpótlást, azonban akkor az amcsik afganisztánon keresztül viszik a cuccot, ami csak hátráltató tényező lett volna, alapjában véve nem tudott volna változtatni az sem a helyzeten.
  • Pordycus
    Tudom, ismerem a könyvet itt van mellettem a polcon. Azonban moszkva eleste nem parasztahajszálon múlott, hanem hiába minden erőfeszítésnek nem tudtak vele mit kezdeni, és majd 100km-rel visza is vetették a frontról az oroszok a németeket, akik nem voltak felkészülve erre.

A legkirívóbb példa erre, hogy az egyik észak afrikába szánt páncélos alakulatot átvezényeltek moszkva alá, rövidgatyában sivatagi festésű tankokkal mindenféle téli felszerelés nélkül jelentek meg szerencsétlenek, és a német lakosságtól rekvirált és kiszállított kézmelegítő muffokban és egyébb hasonló felszerelésben várták a megfelelő felszerelést, ami valljuk be elég tragikus, még ha a német precizitást nézzük is:)
  • Pordycus
    Igen, ezért érdemes 3-asával küldeni oda a tengeralattjárókat ahol számíthatsz védelemre, különben kettesével hatékonyabb, és igazából ha nincs az ellenségnek védelme (pl atlanti óceán közepére nem nagyon ér ki az angol rombolók zöme) akkor ott mehet egyesével, de ne a legjobb parancsnokot rakd be, gyűjtse csak a TP-t a leggyengébb!
  • Pordycus
    Én mindent multiplayer szempontjából nézek:)

Hiába very hard a játék, AI ellen nem kihívás szerintem. Csak tegnap nem úgy voltam energiával ellátva, hogy megmagyarázzam miért húzom le a légvédelmi tervezeted:)
  • Pordycus
    Bocsánat erről a tengeralattjáróról nem tudtam.
    A németek esélyeit latolgatni parázsvita, bocs hogy ilyen harciasan támadtam az álláspontod. Mindössze annyival tudok érvelni, hogy sokkal szélesebb gazdasági és hadászati skálán kell vizsgálni németország lehetőségeit, mint leszűkíteni az egyes vezetők döntéseire (gondolok itt ez alatt arra, hogy Hitler milyen hibákat követett el. [véleményem szerint Göring marshall nélkül más fordulatot vett volna a háború a németek javára])

Azt szokás mondani, hogy nem túl törtiéneties dolog a mi lenne ha kategóriája, azonban nem szabad kikerülni:)
    Szóval sajnálom hogy ilyen agresszív voltam:)
  • Pordycus
    Olvasd el zsukovnak a Fel Budapestre című könyvét!
    Tanulságos!
  • sakkay
    "Na meg annak, hogy a hulye Japan pont akkor kotott megnemtamadasi szerzodest az oroszokkat, amikor nem kellett volna. A tavolkeleti hadsereg nelkul a Moszkvai csata maskepp is alakulhatott volna."
    És ott a pont. Afrikát Rommel kizárólag azért bukta el, mert az olaszoktól induló teherhajókat a komolyabb csata előtt, mindig kiderítette a felderítés, és az amúgy is kevés utánpótlás néha csak 20%!!!!esett.
  • sakkay
    Nagyon kérlek olvassad el (a kor egyik leghíresebb élő történésze) John Keegan 2 vh-ról szóló könyvét, ott megvan tételesen az oroszoknak adott hadianyag..aztán utána beszélgessünk újra. Továbbá nem tudom mennyire vagy tisztába a 41 Barbarossa hadjárat eseményeivel, hát nagyon nem kell a "mi lett volna ha" utált mondatot használni ahhoz , hogy Moszkva elessen. És ez már nem a napoleoni Oroszország ahol simán megy tovább a háború. És ez csak egy kiemelés.
  • blitzkrieg1
    Tegnap azt vettem eszre, hogy ha egy tengeralatjaro-raj osszes egysege elsullyed akkor a parancsnok is meghal. Szegeny Donitz igy pusztult el.
    Ez a hajokra is vonatkozik?
    Ez durva, mert ha igen, akkor nehany vereseg utan el lehet vesziteni az osszes jo parancsnokot.
  • csigott ezredes
    "Csigott írta:"

A kicsi Csigott azt is írta "HA nem számit az IC/Nyersanyag".

A kérdés pedig a tökéletes légvédelemre vonatkozott, nem a praktikusra.

Igazad van, hogy pocsékolós, de ha már a használhatóságnál tartunk, akkor nem is kell légierő, de nem ez volt a kérdés.
  • csigott ezredes
    Isoroku Yamamoto-t meg orvul legyilkolták.
  • blitzkrieg1
    Pontosan, az amerikai hadianyagnak koszonhettek a ruszkik, hogy nem kaptak ki (ezert tartom en az USA-t alszentnek, ok csak "bekesen" szallitottak a hadianyagot az angoloknak es oroszoknak, es hozongtek ha a nemetek neha elsullyesztettek egy-egy konvojukat.). Na meg annak, hogy a hulye Japan pont akkor kotott megnemtamadasi szerzodest az oroszokkat, amikor nem kellett volna. A tavolkeleti hadsereg nelkul a Moszkvai csata maskepp is alakulhatott volna.
  • blitzkrieg1
    Azert valoban nem allt annyira messze a veresegtol. 1944-ben pl. iszonyu emberanyaghianyban szenvedett mar o is. A hadosztalyaik gyakran csak 50%-os feltoltottseguek voltak.
    A finnek ellen az oroszok kezdtek, megis alig birtak megverni oket, pedig ott kb. 10-szeres folenyben voltak.
    Angliat valoban nem akarta elfoglalni 1940 nyaraig.
  • blitzkrieg1
    Az angolok is: U-559. Az errol szarmazo informaciok alapjan fejtettek meg a tengereszet altal hasznalt kodokat.

"Amúgy még nagyon fontos azt is tudni, hogy azért nem szabad mindent elhinni, a győztesek írják a történelmet, ezért fenntartásokkal kell kezelni az információkat..."

Ezt en is tudom, pont azert irtam, hogy a nemetek megnyerhettek volna a haborut, annak ellenere, amit a legtobb torikonyv ir.
  • blitzkrieg1
    A szovjetek nem tamadtak volna. A szovjet vezerkar szerint a hadsereguk 1943-ra lett volna elfogadhato mertekben modernizalva.
    A finneket is nehezen gyoztek le, a nemetek megtamadasara megcsak nem is mertek gondolni. 1941 junius 22-en amikor a nemetek megkezdtek a tamadast Sztalint annyira meglepte ez, hogy meg orakig nem adott engedelyt a tuzeles viszonzasara.
  • Pordycus
    A szovjetúnió összeomlása nem hajszálon függött... messze volt végig:) Honnan veszed ezt?
    Mivel németországnak nem volt tengeri ereje, csak kontinentális, ezért nem tudta megakadályozni a kölcsönbérleti szerződéssel érkező ellátmány és hadianyag utánpótálás szállítását a szovjetúniónak.

A németek a stratégiai kezdeményezés miatt tudták elverni az oroszokat, de ha ők támadtak volna, nem állítja meg őket senki....

Igen voltak felesleges "hibák" de utólag könnyű magyarázni egyrészt, másrészt 40 közepe előtt nem szerepelt a hadi célok között anglia elfoglalása (nézz utána mikor adta ki a parancsot a seelöve megtervezésére).
  • sakkay
    Nagyon nem értek egyet. Hajszálon múlt a szovjetunió összeomlása(többször is) és még 41 előtt is sok felesleges hibát végzett Hitler. De ha nem is lehetne biztosra venni a győzelmet, minimum!!!a nem lehet előre látni. Kijelenteni , hogy esély sem volt?!Had idézzelek
    "Tudod, hogy jó nagy baromság amit írtál"
  • Pordycus
    Jobban utánanéztem kicsit, és az enigma kódok feltörése csak 45-ben érte el azt a szintet, hogy 1-2 napon belül megfejtsék.
    Ez elsősorban a kódfüzetek és a szerkezet megszerzése után sikerült. Ami csak 44 közepén történt meg, amúgy 43 ban mikor véget értek a tengeralattjárók számára a "boldog idők" érdemes tudni hogy a szövetséges légi aktivitás a 23 szorosára nőtt!!!

A konvoyok útvolnala pedig úgy változott, hogy repülővel lefedhető területen haladjank ha tudnak. és az amerikai rombolókíséret sem volt elhanyagolható, ami majdnem a 10 szerese volt az előzőnek.

Az enigma kódokat általában későn fejtették meg, de mivel a tengeralattjárók akár hetekig egy területen tevékenykedtek, ezért valóban növelte a veszteségeiket a kódok feltörése.

Amúgy az amcsik szereztek maguknak egyet nem az angolok:) Ők a kódkönyvet próbálták, több fail után sikerült nekik.

Mellesleg érdemes tudni, hogy az enigma cég 1932 ben külföldre is eladott egy csomót
    vagy másfél tucat volt amerikában és angliábn a háború során:D
    Csak ezeket ipari célra használták:D Szóval ott voltak a gépek náluk sak nem tudtak róluk. (jó persze azok nem pont ugyanazok voltak amit a katonai egységek haszáltak, de nem volt feltörhetetlen)

Amúgy még nagyon fontos azt is tudni, hogy azért nem szabad mindent elhinni, a győztesek írják a történelmet, ezért fenntartásokkal kell kezelni az információkat...

Az enigma kód feltörése meg ennek jelentőségének felturbózása alapvető politikai és propaganda cél volt akkor is és ma is.

Ezek kb olyan dolgok, mint hogy a tigrisek és a pantherek szarok voltak meg lerobbantak, tele voltak műszaki hibával...

De minden esetre az enigma kérdés nehezen vizsgálható, mindenesetre a német tengeralattjárók veszteségeit 1943-tól 70%-ban repülők okozták. Korábban viszont kódfeltörés ide vagy oda, alig 5%-ot!
  • Pordycus
    az angolok elleni háborút nem is akarták a németek kezdettől fogva, persze talán a seelöwe működött volna de azt sem szabad elfelejteni, hogy ezt a Szovjetúnió nem nézte volna tétlenül.

1941 szeptember környékén a Szovjetúnió kb 4 és fél milló katonával lerohanta volna európát, és Magyarországot elsőként!
  • blitzkrieg1
    By 1945, almost all German Enigma traffic (Wehrmacht, Kriegsmarine, Luftwaffe, Abwehr, SD, etc.) could be decrypted within a day or two, yet the Germans remained confident of its security.
  • blitzkrieg1
    A tenyek mast mutatnak.
    Amint feltortek az enigmat, a nemetek vesztessegei brutalisan megnottek a szovetsegeseke pedig csokkentek.
    Persze az ASW fejlodese is nagyban befolyasolta, de nem csak az.
    Ha ennyire nem szamitott volna az enigma feltorese, mint ahogy mondod, akkor nem tortek volna magukat az angolok, hogy megszerezzek.
  • blitzkrieg1
    Dehogy nem. 1940-ben majdnem egesz Europa nemet megszallas alatt vagy szovetseges volt. A masik taborban csak az angolok voltak. Ha folytatja az angolok elleni haborut es nem a szovjetek ellen megy, akkor nyert volna.
  • blitzkrieg1
    Ezt a magyarokkal is meg lehet csinalni, sot meg tobbet is, csak kicsit nagyobb kihivas. :)
  • blitzkrieg1
    Sajna szar a netem, meg nincs rendszeresen idom jatszani.
  • Pordycus
    Tudod, hogy jó nagy baromság amit írtál, miaz hogy az enigma feltörésétől számítva nem okoztak számottevő gondot a tengeralattjárók?
    Általában az enigma kódok három négy hónap késéssel törtek fel akkor meg már nem számít semmit, csak nagyon szépen hangzik a wikipédián is az a sok hülyeség, hogy havi 80.000 üzenetet törtek fel... persze

Nem az enigmakód csodálatos megfejtése okozta a tengeralattjárók hatékonyságának csökkenését, hanem a kiterjedt és teljesen megváltozott ASW.

Amúgy a kódváltoztatásról meg csak annyit kérdeznék, hogy mennyire ismered az enigmát:) használtál e már valhaha mert én igen:)
  • Pordycus
    A németeknek esélyük nem volt a háború megnyerésére, nem Hitler döntéseitől függött a háború...
  • Pordycus
    Csigott írta:

- fighterek air superiority-n csak külső tartományok és nem aggressivon(hogy ne kövesse-3asával)

Üzemanyag pocsékolás! Pont hogy agresszívon kell lennie hogy támadjon.

- rocket interceptorok a kövi rétegben(2esével)-intercept-nem aggresszív- sok területet fed-mert gyorsan ott van(leggyorsabb egység)
    IC pocsékolás...

-aztán a sima intercept fedés(3asával- 2 század/területegység - 1 reservben)kicsit közelebbre-mehetnek aggressivon folyamatos
    intercepten, mert ha másik századdal találkoznak akkor is csak 5-6 gép van és a wiki szerint ez az ideális.
    interceptnél nagy területet érdemes védeni átfedés nélkül, vadászok hatótávolságán kívül kell beállítani védelmi zónát, max 1szer bombázhat utána eltünik a szervezettség és a negyed erő

+aztán támadásra meg 1fighter 3TAC - ők csak kontráznak a reptéri bombázással a visszatérő gépek(az ő bombázásából), meg a védelmi gépei felgyülnek a repterénél és nagy stacking penalityvel lesz.

még talán ez a legértelmesebb de az ellenséges vadászok legyengításe, vagy harcképtelenné tétele bombázók nélkül az ideális!
    mellesleg nagy stack penalty mellett is nagyon nehezen sérülnek az ellenséges századok a földön, és nagyok a veszteségek
  • nor19
    Csigott ezredes, az új kieget letöltötted? Ha igen, honnan?
  • Hypo #5658
    :)))
  • csigott ezredes
    A Berlini Olimpiát '36 aug, Horty nyitja meg :)
  • csigott ezredes
    Magyarokkal megvan a tuti :D

1. Custom game - minden gyár, reptér, egység elad
    (kivéve 2dbGyár Budapesten, utánpótlásnak - de lehet venni is)
    2. Sok egység(fullosak) megvesz - ami belefér(infantry, mountain, engi, arty, tankok, lovasság) ne legyenek reserve(tartalékosak), mert nincs ipari kapacitás így nem tudod feltölteni.
    3. prepare for war(neutrality 0-án '36 közepe és szabad a gazda)
    4. egyszerre: Austria, Yugó, Cseh
    (itt tartunk)innen merész:
    5. Poland éééééés Németország

HA jól csináljuk meglehet...
  • Cefre
    a többihez van magyarositás csak ehez nem passzol
  • Cefre
    már voltam fent nem voltál ott. de felnézek akkor
  • Kacyking
    nem hiszem,hogy lesz az előzőkhöz sem készült(vagy igen?) meg én 0 angoltudással is simán tudok játszani

Amúgy Cefre ma olyan 5-6 fele leszek fent ha van kedved majd játszhatunk.
  • Cefre
    nem tudjátok mikor lesz az új kiegészitőhöz magyarositás ?
  • Kacyking
    A légvédelemmel kapcsolatban:

Én úgy szoktam ha megfelelő mennyiségű ipari kapacitásom van,hogy minden fontosabb területre(sok nyersanyag sűrűn használt kikötő,reptér, ipari kapacitási gócpont stb) 10-es Légvédelmi ágyút telepítek plusz mindenhova 1-es radart építek úgy,hogy minden területen vagy amellett legyen egy radar.Valamint 10-es repterek amik lefednek 4 régiót.Azokba egy 3 százados vadászegység(úgy vettem észre ez a leghatékonyabb összeállításuk) plusz tartalékba annyi vadász amennyi csak lehetséges a fővárosba,hogy lehessen cserélgetni őket.

A légvédelmi ágyú önmagában max 5%-ot tud sebezni ami elég kevés de egy vadászgéppel megtámogatva+ radar nagyon csúnya veszteségeket okoz vadász-vadász elleni harcot pedig simán az oldaladra dönti el.

Ezen kívül érdemes minden HQ-ba ami az ellenséges légierő hatókörén belül fog ténykedni legalább egy AA-a egységet berakni.

Lehet,hogy túlzásnak tűnik de játékos-játékos ellen fontos ezek megléte ha pedig gép ellen teszed meg ezt akkor a saját területed felett még ha túlerőben is lenne tied lesz a légi fölény ha okosan játszod meg a dolgokat.

• Kacyking
    Más témában írva nekem az olaszok a kedvenceim a játékban.van flottájuk légierejük lehet velük hódítani és van elég leadershipjük is.(bár ezt egy kicsit keveslem).
    Annyira vicces elfoglalni a Balkánt+Vichy fraciát,spanyolt meg kiverni Észak-Afrikából meg a Közel keletről az angolokat és törököket.

• Kacyking
    Helló!

Egy ideje már játszok a HOI3-mal főleg multiban Pordycussal.Sajnos csak ketten vagyunk illetve jelezte Cefre,hogy ő is jönne de remélem közületek többen is csatlakoznátok hozzánk.Szívesen várunk mindenkit legyen akár profi vagy kezdő.
    Főleg olyan játékosokat várnánk akikkel be is lehet fejezni egy játékot tehát rendszeresen fel tudnak jönni.Tehát nem havonta egyszer látjuk őket 1 órára.

Lentebb már beírta Pordycus a TeamSpeak-es elérhetőségeinket.

• blitzkrieg1
    Arrol tudtok valamit, hogy ha baballamot hozok letre, akkor megkapom a kutatasi pontjai valamint az emberanyag egy reszet?