Hearts of Iron 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Számold az egységek erejét a megállást Moszkva elõtt majd mire meggondolja magát Hitler(egy személyben), megjön tél tábornok is.
"Idõközben a Közép Hadseregcsoport, amelyet megfosztottak a harckocsijaitól, védelmi állásokat vett fel, és számos szovjet ellentámadással kellett szembenéznie. Az augusztus 30. és szeptember 9. között indított Jelnyai offenzíva során a németek elszenvedték elsõ taktikai vereségüket a Barbarossa hadmûvelet megindítása óta. Hitler ekkor felfigyelt a Közép Hadseregcsoport helyzetére, és utasítást adott a 3. és 4. páncélos hadseregeknek, hogy hagyjanak fel Leningrád ostromával, és folytassák a Moszkva ellen irányuló támadást.

Ez elõtt azonban be kellett fejezni a Kijev környéki hadmûveleteket. A Közép Hadseregcsoport jelentõs része délnek fordult, a Kijevet védõ szovjet erõk hátába, míg a Dél Hadseregcsoport a Dnyeper folyón létesített hídfõállásból észak felé támadt. A német erõk szeptember 16-án fejezték be Kijev körbezárását, és megkezdték a szovjet állások elleni harckocsi, tüzérségi és légitámadásokat. A bekerítésben rekedt 43 szovjet hadosztályt tíz nap alatt számolták fel, a kezdeti német jelentések 600 000 hadifogolyról számoltak be. A tényleges veszteség adatai nem egyértelmûek a forrásokban. Akad olyan forrás, amely szerint 452 000 fõ esett fogságba és a németek 3867 tüzérségi eszközt zsákmányoltak,<135> más forrás szerint 665 000 hadifoglyot ejtettek.<27><136> A harcok végére a szovjet 5., 37., 26. és 21. hadseregeket teljesen felszámolták."
Felhívnám a figyelmet...nem páncélos hadosztályokról van szó, hanem pc hadseregrõl!!!Na ezért mondom, azt, hogy a moszkvai csata megnyerhetõ lett volna, és nem Moszkvánál bukták el. Csak nem kéne egy tiszthelyettesnek beleszólni a tábornoki munkába<#alien>.

A moszkvai csata azért jó példa, mert nem ott ment el. Hanem elõtte, belinkelek egy nagyon általános esemény leírást, nézzétek át a végkifejlet tekintetében a manõvereket.
Inkább kiragadom a semleges lényeget:
"A harcokban eddig az idõpontig 30 szovjet hadosztály semmisült meg, ami körülbelül 2 milliós emberveszteséget, 3500 harckocsi és 6000 repülõgép elvesztését jelentette. Ez a szám a szmolenszki csata után újabb háromszázezer fõvel és háromezer tankkal nõtt. A szovjet vezetés válasza a tisztek körében történõ tisztogatás volt. Kivégezték Dmitrij Pavlovot, majd július 22-én a nyugati front négy parancsnokát is agyonlõtték. A Kremlbe olyan sok kivégzésre engedélyt kérõ hívás érkezett, hogy a vonalakat utóbb blokkolták és azt az utasítást adták, hogy saját hatáskörben gondoskodjanak az „árulók” kivégzésérõl. Sztálin július 3-i beszédében úgy nyilatkozott, hogy „a gyávákat, dezertõröket és pánikkeltõket könyörtelenül megsemmisítjük.”<133>

A hadmûvelet negyedik hetére világossá vált, hogy a németek jelentõsen alábecsülték a várható szovjet ellenállást, illetve túlbecsülték a saját képességeiket. A német csapatok elhasználták a kezdeti készleteiket és elõrenyomulásukat jelentõsen lassította, hogy ki kellett építeniük az utánpótlási vonalakat, illetve meg kellett várni az üzemanyag-, lõszer- és élelmiszer-utánpótlást. További gondot okozott, hogy Hitler módosítani akarta a hadmûvelet stratégiáját: a bekerítõ hadmûveletek részleges sikertelensége miatt elsõsorban gazdasági téren akarta térdre kényszeríteni a szovjeteket, ezért elsõdleges célnak Harkovot, a Donyec-medencét, a kaukázusi olajmezõket, illetve északon a fontos hadiipari központnak számító Leningrád elfoglalását sürgette.

Fedor von Bock és a Barbarossa hadmûveletben részt vevõ szinte összes német tábornok azonban folytatni akarta a Moszkva elfoglalására irányuló hadmûveleteket. Érvelésük szerint az ellenség fõvárosának elfoglalása nemcsak pszichológiai csapást jelentett volna, hanem a kezükre kerültek volna a Moszkva környéki fontos hadiipari üzemek, illetve megbéníthatták volna a Moszkva központú szovjet kommunikációs és szállítási hálózatot is. A felderítõ jelentések emellett világossá tették, hogy jelentõs szovjet alakulatok állnak készen a fõváros körül Szemjon Tyimosenko marsall parancsnoksága alatt.

Hitler azonban mindezt figyelmen kívül hagyta és von Bock megkerülésével közvetlenül utasította Guderiant, hogy páncélosait küldje a déli és az északi offenzíva megsegítésére, idõlegesen megállítva ezzel a Moszkva elleni támadást."

Embererõt tudok valahogy szerezni?
Tehát akkor csak azzal tudok lenni kormányformával tudom vinni az országot amivel kezdtem(vagy rosszabbal).
Pordycus
sehogy

---------------------------- Evésben nem ismerünk tréfát!

Hogy tudok politikai pártot váltani? Mert Magyarországgal át akarok váltani totalitárius rendszerre és ahhoz nem jó az a párt amelyik alapból van(aminek Horty a vezetõje).
Pordycus
Hát igen AI ellen nem oszt nem szoroz, de humán ellen nincs tapasztalatom ilyen téren, aki esetlág támadná õket. Amúgy a fejletlen oroszország ellen nem igazán van rá szükség az tény, de ha olyan ellen játszol, ahol az 5 % bónusz is kell ott nem kihagyható😊

Hali. Nem tudja valaki, hogy honnan lehetne leszedni a hearts of iron 3 for the motherland patch 3.06 beta patchet? Csak ezzel kompatibilis elvileg a Blck ICE mod. Köszi.
Hat ezt nem nagyon tudom. Amig a lengyelek es franciak ellen harcolok hasznalom a HQ-kat, de utana mar feloszlatom oket. Oroszorszagban nagyok a teruletek es nem tudom oket az egysegeikkel osszetartani. Kezzel iranyitok mindent, nem hagyom az AI-ra.
Igazabol nem sok hasznat latom, hasznalja az emberanyagot, a tiszteket, sok baj van vele a szervezesben. Szerintem amennyi pluszt ad, annyi minuszt is.
Igazad van ebben. Valoban mindig Hitlerre fogjuk a haboru elveszteset, de Goring szinten sokban keresztbe tett.
Pordycus
Visszatérve a játékhoz, a HQ levegõbõl való szétbombázása a legjobb dolog, azonban hogyan lehet ezt megakadályozni?
Én gondoltam egy olyanra, hogy 1 HQ mellé berakok 1 légvédelmet, egy garrisont és egy MP egységet, szerintetek ez mennyire hatásos védekezés légegységekkel szemben?

Pordycus
Persze Rommel az utánpótlás hiánya miatt veszített, talán még ez az a pont, ahol a szovjetúnió elleni háborúnak is a kulcspontja, mivel ha Rommel megfelelõ ellátmányt kap, tulajdonképpen alexandria után a kaukázusig csak a sivatagok állták volna el az útját, és elvághatta volna a sok amcsi utánpótlást, azonban akkor az amcsik afganisztánon keresztül viszik a cuccot, ami csak hátráltató tényezõ lett volna, alapjában véve nem tudott volna változtatni az sem a helyzeten.

Pordycus
Tudom, ismerem a könyvet itt van mellettem a polcon. Azonban moszkva eleste nem parasztahajszálon múlott, hanem hiába minden erõfeszítésnek nem tudtak vele mit kezdeni, és majd 100km-rel visza is vetették a frontról az oroszok a németeket, akik nem voltak felkészülve erre.

A legkirívóbb példa erre, hogy az egyik észak afrikába szánt páncélos alakulatot átvezényeltek moszkva alá, rövidgatyában sivatagi festésû tankokkal mindenféle téli felszerelés nélkül jelentek meg szerencsétlenek, és a német lakosságtól rekvirált és kiszállított kézmelegítõ muffokban és egyébb hasonló felszerelésben várták a megfelelõ felszerelést, ami valljuk be elég tragikus, még ha a német precizitást nézzük is😊

Pordycus
Igen, ezért érdemes 3-asával küldeni oda a tengeralattjárókat ahol számíthatsz védelemre, különben kettesével hatékonyabb, és igazából ha nincs az ellenségnek védelme (pl atlanti óceán közepére nem nagyon ér ki az angol rombolók zöme) akkor ott mehet egyesével, de ne a legjobb parancsnokot rakd be, gyûjtse csak a TP-t a leggyengébb!

Pordycus
Én mindent multiplayer szempontjából nézek😊

Hiába very hard a játék, AI ellen nem kihívás szerintem. Csak tegnap nem úgy voltam energiával ellátva, hogy megmagyarázzam miért húzom le a légvédelmi tervezeted😊

Pordycus
Bocsánat errõl a tengeralattjáróról nem tudtam.
A németek esélyeit latolgatni parázsvita, bocs hogy ilyen harciasan támadtam az álláspontod. Mindössze annyival tudok érvelni, hogy sokkal szélesebb gazdasági és hadászati skálán kell vizsgálni németország lehetõségeit, mint leszûkíteni az egyes vezetõk döntéseire (gondolok itt ez alatt arra, hogy Hitler milyen hibákat követett el. )

Azt szokás mondani, hogy nem túl törtiéneties dolog a mi lenne ha kategóriája, azonban nem szabad kikerülni😊
Szóval sajnálom hogy ilyen agresszív voltam😊

Pordycus
Olvasd el zsukovnak a Fel Budapestre címû könyvét!
Tanulságos!

"Na meg annak, hogy a hulye Japan pont akkor kotott megnemtamadasi szerzodest az oroszokkat, amikor nem kellett volna. A tavolkeleti hadsereg nelkul a Moszkvai csata maskepp is alakulhatott volna."
És ott a pont. Afrikát Rommel kizárólag azért bukta el, mert az olaszoktól induló teherhajókat a komolyabb csata elõtt, mindig kiderítette a felderítés, és az amúgy is kevés utánpótlás néha csak 20%!!!!esett.

Nagyon kérlek olvassad el (a kor egyik leghíresebb élõ történésze) John Keegan 2 vh-ról szóló könyvét, ott megvan tételesen az oroszoknak adott hadianyag..aztán utána beszélgessünk újra. Továbbá nem tudom mennyire vagy tisztába a 41 Barbarossa hadjárat eseményeivel, hát nagyon nem kell a "mi lett volna ha" utált mondatot használni ahhoz , hogy Moszkva elessen. És ez már nem a napoleoni Oroszország ahol simán megy tovább a háború. És ez csak egy kiemelés.

Tegnap azt vettem eszre, hogy ha egy tengeralatjaro-raj osszes egysege elsullyed akkor a parancsnok is meghal. Szegeny Donitz igy pusztult el.
Ez a hajokra is vonatkozik?
Ez durva, mert ha igen, akkor nehany vereseg utan el lehet vesziteni az osszes jo parancsnokot.
"Csigott írta:"

A kicsi Csigott azt is írta "HA nem számit az IC/Nyersanyag".

A kérdés pedig a tökéletes légvédelemre vonatkozott, nem a praktikusra.

Igazad van, hogy pocsékolós, de ha már a használhatóságnál tartunk, akkor nem is kell légierõ, de nem ez volt a kérdés.
Isoroku Yamamoto-t meg orvul legyilkolták.
Pontosan, az amerikai hadianyagnak koszonhettek a ruszkik, hogy nem kaptak ki (ezert tartom en az USA-t alszentnek, ok csak "bekesen" szallitottak a hadianyagot az angoloknak es oroszoknak, es hozongtek ha a nemetek neha elsullyesztettek egy-egy konvojukat.). Na meg annak, hogy a hulye Japan pont akkor kotott megnemtamadasi szerzodest az oroszokkat, amikor nem kellett volna. A tavolkeleti hadsereg nelkul a Moszkvai csata maskepp is alakulhatott volna.
Azert valoban nem allt annyira messze a veresegtol. 1944-ben pl. iszonyu emberanyaghianyban szenvedett mar o is. A hadosztalyaik gyakran csak 50%-os feltoltottseguek voltak.
A finnek ellen az oroszok kezdtek, megis alig birtak megverni oket, pedig ott kb. 10-szeres folenyben voltak.
Angliat valoban nem akarta elfoglalni 1940 nyaraig.
Az angolok is: U-559. Az errol szarmazo informaciok alapjan fejtettek meg a tengereszet altal hasznalt kodokat.

"Amúgy még nagyon fontos azt is tudni, hogy azért nem szabad mindent elhinni, a gyõztesek írják a történelmet, ezért fenntartásokkal kell kezelni az információkat..."

Ezt en is tudom, pont azert irtam, hogy a nemetek megnyerhettek volna a haborut, annak ellenere, amit a legtobb torikonyv ir.
A szovjetek nem tamadtak volna. A szovjet vezerkar szerint a hadsereguk 1943-ra lett volna elfogadhato mertekben modernizalva.
A finneket is nehezen gyoztek le, a nemetek megtamadasara megcsak nem is mertek gondolni. 1941 junius 22-en amikor a nemetek megkezdtek a tamadast Sztalint annyira meglepte ez, hogy meg orakig nem adott engedelyt a tuzeles viszonzasara.
Pordycus
A szovjetúnió összeomlása nem hajszálon függött... messze volt végig😊 Honnan veszed ezt?
Mivel németországnak nem volt tengeri ereje, csak kontinentális, ezért nem tudta megakadályozni a kölcsönbérleti szerzõdéssel érkezõ ellátmány és hadianyag utánpótálás szállítását a szovjetúniónak.

A németek a stratégiai kezdeményezés miatt tudták elverni az oroszokat, de ha õk támadtak volna, nem állítja meg õket senki....

Igen voltak felesleges "hibák" de utólag könnyû magyarázni egyrészt, másrészt 40 közepe elõtt nem szerepelt a hadi célok között anglia elfoglalása (nézz utána mikor adta ki a parancsot a seelöve megtervezésére).

Nagyon nem értek egyet. Hajszálon múlt a szovjetunió összeomlása(többször is) és még 41 elõtt is sok felesleges hibát végzett Hitler. De ha nem is lehetne biztosra venni a gyõzelmet, minimum!!!a nem lehet elõre látni. Kijelenteni , hogy esély sem volt?!Had idézzelek
"Tudod, hogy jó nagy baromság amit írtál"<#alien>

Pordycus
Jobban utánanéztem kicsit, és az enigma kódok feltörése csak 45-ben érte el azt a szintet, hogy 1-2 napon belül megfejtsék.
Ez elsõsorban a kódfüzetek és a szerkezet megszerzése után sikerült. Ami csak 44 közepén történt meg, amúgy 43 ban mikor véget értek a tengeralattjárók számára a "boldog idõk" érdemes tudni hogy a szövetséges légi aktivitás a 23 szorosára nõtt!!!

A konvoyok útvolnala pedig úgy változott, hogy repülõvel lefedhetõ területen haladjank ha tudnak. és az amerikai rombolókíséret sem volt elhanyagolható, ami majdnem a 10 szerese volt az elõzõnek.

Az enigma kódokat általában késõn fejtették meg, de mivel a tengeralattjárók akár hetekig egy területen tevékenykedtek, ezért valóban növelte a veszteségeiket a kódok feltörése.

Amúgy az amcsik szereztek maguknak egyet nem az angolok😊 Õk a kódkönyvet próbálták, több fail után sikerült nekik.

Mellesleg érdemes tudni, hogy az enigma cég 1932 ben külföldre is eladott egy csomót
vagy másfél tucat volt amerikában és angliábn a háború során😄
Csak ezeket ipari célra használták😄 Szóval ott voltak a gépek náluk sak nem tudtak róluk. (jó persze azok nem pont ugyanazok voltak amit a katonai egységek haszáltak, de nem volt feltörhetetlen)

Amúgy még nagyon fontos azt is tudni, hogy azért nem szabad mindent elhinni, a gyõztesek írják a történelmet, ezért fenntartásokkal kell kezelni az információkat...

Az enigma kód feltörése meg ennek jelentõségének felturbózása alapvetõ politikai és propaganda cél volt akkor is és ma is.

Ezek kb olyan dolgok, mint hogy a tigrisek és a pantherek szarok voltak meg lerobbantak, tele voltak mûszaki hibával...

De minden esetre az enigma kérdés nehezen vizsgálható, mindenesetre a német tengeralattjárók veszteségeit 1943-tól 70%-ban repülõk okozták. Korábban viszont kódfeltörés ide vagy oda, alig 5%-ot!

Pordycus
az angolok elleni háborút nem is akarták a németek kezdettõl fogva, persze talán a seelöwe mûködött volna de azt sem szabad elfelejteni, hogy ezt a Szovjetúnió nem nézte volna tétlenül.

1941 szeptember környékén a Szovjetúnió kb 4 és fél milló katonával lerohanta volna európát, és Magyarországot elsõként!

By 1945, almost all German Enigma traffic (Wehrmacht, Kriegsmarine, Luftwaffe, Abwehr, SD, etc.) could be decrypted within a day or two, yet the Germans remained confident of its security.
A tenyek mast mutatnak.
Amint feltortek az enigmat, a nemetek vesztessegei brutalisan megnottek a szovetsegeseke pedig csokkentek.
Persze az ASW fejlodese is nagyban befolyasolta, de nem csak az.
Ha ennyire nem szamitott volna az enigma feltorese, mint ahogy mondod, akkor nem tortek volna magukat az angolok, hogy megszerezzek.
Dehogy nem. 1940-ben majdnem egesz Europa nemet megszallas alatt vagy szovetseges volt. A masik taborban csak az angolok voltak. Ha folytatja az angolok elleni haborut es nem a szovjetek ellen megy, akkor nyert volna.
Ezt a magyarokkal is meg lehet csinalni, sot meg tobbet is, csak kicsit nagyobb kihivas. 😊
Sajna szar a netem, meg nincs rendszeresen idom jatszani.
Pordycus
Tudod, hogy jó nagy baromság amit írtál, miaz hogy az enigma feltörésétõl számítva nem okoztak számottevõ gondot a tengeralattjárók?
Általában az enigma kódok három négy hónap késéssel törtek fel akkor meg már nem számít semmit, csak nagyon szépen hangzik a wikipédián is az a sok hülyeség, hogy havi 80.000 üzenetet törtek fel... persze

Nem az enigmakód csodálatos megfejtése okozta a tengeralattjárók hatékonyságának csökkenését, hanem a kiterjedt és teljesen megváltozott ASW.

Amúgy a kódváltoztatásról meg csak annyit kérdeznék, hogy mennyire ismered az enigmát😊 használtál e már valhaha mert én igen😊

Pordycus
A németeknek esélyük nem volt a háború megnyerésére, nem Hitler döntéseitõl függött a háború...

Pordycus
Csigott írta:

- fighterek air superiority-n csak külsõ tartományok és nem aggressivon(hogy ne kövesse-3asával)

Üzemanyag pocsékolás! Pont hogy agresszívon kell lennie hogy támadjon.

- rocket interceptorok a kövi rétegben(2esével)-intercept-nem aggresszív- sok területet fed-mert gyorsan ott van(leggyorsabb egység)
IC pocsékolás...

-aztán a sima intercept fedés(3asával- 2 század/területegység - 1 reservben)kicsit közelebbre-mehetnek aggressivon folyamatos
intercepten, mert ha másik századdal találkoznak akkor is csak 5-6 gép van és a wiki szerint ez az ideális.
interceptnél nagy területet érdemes védeni átfedés nélkül, vadászok hatótávolságán kívül kell beállítani védelmi zónát, max 1szer bombázhat utána eltünik a szervezettség és a negyed erõ

+aztán támadásra meg 1fighter 3TAC - õk csak kontráznak a reptéri bombázással a visszatérõ gépek(az õ bombázásából), meg a védelmi gépei felgyülnek a repterénél és nagy stacking penalityvel lesz.

még talán ez a legértelmesebb de az ellenséges vadászok legyengításe, vagy harcképtelenné tétele bombázók nélkül az ideális!
mellesleg nagy stack penalty mellett is nagyon nehezen sérülnek az ellenséges századok a földön, és nagyok a veszteségek

Csigott ezredes, az új kieget letöltötted? Ha igen, honnan?
Hypo
😊))

A Berlini Olimpiát '36 aug, Horty nyitja meg 😊
Magyarokkal megvan a tuti 😄

1. Custom game - minden gyár, reptér, egység elad
(kivéve 2dbGyár Budapesten, utánpótlásnak - de lehet venni is)
2. Sok egység(fullosak) megvesz - ami belefér(infantry, mountain, engi, arty, tankok, lovasság) ne legyenek reserve(tartalékosak), mert nincs ipari kapacitás így nem tudod feltölteni.
3. prepare for war(neutrality 0-án '36 közepe és szabad a gazda)
4. egyszerre: Austria, Yugó, Cseh
(itt tartunk)innen merész:
5. Poland éééééés Németország

HA jól csináljuk meglehet...
a többihez van magyarositás csak ehez nem passzol
már voltam fent nem voltál ott. de felnézek akkor
nem hiszem,hogy lesz az elõzõkhöz sem készült(vagy igen?) meg én 0 angoltudással is simán tudok játszani

Amúgy Cefre ma olyan 5-6 fele leszek fent ha van kedved majd játszhatunk.
nem tudjátok mikor lesz az új kiegészitõhöz magyarositás ?
A légvédelemmel kapcsolatban:

Én úgy szoktam ha megfelelõ mennyiségû ipari kapacitásom van,hogy minden fontosabb területre(sok nyersanyag sûrûn használt kikötõ,reptér, ipari kapacitási gócpont stb) 10-es Légvédelmi ágyút telepítek plusz mindenhova 1-es radart építek úgy,hogy minden területen vagy amellett legyen egy radar.Valamint 10-es repterek amik lefednek 4 régiót.Azokba egy 3 százados vadászegység(úgy vettem észre ez a leghatékonyabb összeállításuk) plusz tartalékba annyi vadász amennyi csak lehetséges a fõvárosba,hogy lehessen cserélgetni õket.

A légvédelmi ágyú önmagában max 5%-ot tud sebezni ami elég kevés de egy vadászgéppel megtámogatva+ radar nagyon csúnya veszteségeket okoz vadász-vadász elleni harcot pedig simán az oldaladra dönti el.

Ezen kívül érdemes minden HQ-ba ami az ellenséges légierõ hatókörén belül fog ténykedni legalább egy AA-a egységet berakni.

Lehet,hogy túlzásnak tûnik de játékos-játékos ellen fontos ezek megléte ha pedig gép ellen teszed meg ezt akkor a saját területed felett még ha túlerõben is lenne tied lesz a légi fölény ha okosan játszod meg a dolgokat.

Más témában írva nekem az olaszok a kedvenceim a játékban.van flottájuk légierejük lehet velük hódítani és van elég leadershipjük is.(bár ezt egy kicsit keveslem).
Annyira vicces elfoglalni a Balkánt+Vichy fraciát,spanyolt meg kiverni Észak-Afrikából meg a Közel keletrõl az angolokat és törököket.

Helló!

Egy ideje már játszok a HOI3-mal fõleg multiban Pordycussal.Sajnos csak ketten vagyunk illetve jelezte Cefre,hogy õ is jönne de remélem közületek többen is csatlakoznátok hozzánk.Szívesen várunk mindenkit legyen akár profi vagy kezdõ.
Fõleg olyan játékosokat várnánk akikkel be is lehet fejezni egy játékot tehát rendszeresen fel tudnak jönni.Tehát nem havonta egyszer látjuk õket 1 órára.

Lentebb már beírta Pordycus a TeamSpeak-es elérhetõségeinket.

Arrol tudtok valamit, hogy ha baballamot hozok letre, akkor megkapom a kutatasi pontjai valamint az emberanyag egy reszet?