17438
  • Zóanagyvarázsló
    Akkor a dual-core még drágább volt...

Én csak abból indultam ki, hogy 2006 tavaszán vettem 30k-ért Pentium D 806-ot. Most peddig már CPU-limitem van (VGA-t vettem újat az akkori 6600GT helyett). Tehát 2006 tavasza óta (azzal együtt természetesen) úgy 175 ezret költöttem hardverre (monitor nélkül, és DVD-RW vagy FDD sincs ebben benne), ehhez képest a Box látványban még beelőzheti.
  • arty
    te elméleteket gyártasz én meg a valoságrol beszélek

menj el a ph!-ra és nézd meg a játékkinálatot/keresletet. csekkold h a pár honapja 8-10 ezres játékok mennek e 6-8 ezerért...

segitek, hátha lusta vagy: NEM
  • arty
    egyébként elég abszurd, h azt mondod h 'akkor' senki nem vesz pécét vagy boxot... milliok teszik meg világszerte, itthon is nagyon sokan megtették :)
  • [Jakuza]
    Mivel konkretan arra akarsz emlekezni, igaz nem fedi a valosagot.
    Ugyanis barki emlekezhet arra, hogy nem igazan volt tulkinalat PS3bol, es nem igazan lehetett venni.
    Eppen ezert kozel 900-1000 dollarakert arultak kozel 200 forint/dollaros arnal. Europaban pedig 800-900 Euroert. Ugyebar Europaban dragabban adtak.

"A hazai nyitokészlet ismeretlen, de a 175-180 ezer forintos hazai ár sem rettenti majd el a "korai vásárlókat", akik minden újdonságra nyitottak."

Szamokat meg ne linkelj mert kozel sincs igazad, a PCs ugyanolyan szazalekos veszteseggel eltudja adni a jatekat, mint egy konzolos, tehat a ket tetel kozotti arkulonbseg egyaltalan nem fog csokkenni.
  • Zóanagyvarázsló
    1. Nem jótékonyságból árulják az ára alatt a konzolokat, hanem azért, mert a vásárlók ingeküszöbe alá kell menni, hogy elterjedhessen, és jöhessen a nagy lóvé a játékokból. Ez tény, a gyártók pénzügyi jelentéseiből világosan kiderül. Persze lehet összeesküvés-elméleteket kreálni, de nincs értelme.

2. Nem, a törvényben valóban nincsen tételesen efféle megkülönböztetés, csak úgy értettem, hogy a gyakorlatban a kereskedők szabályozására született meg, és akkor is szokott előkerülni, gyártókra nehezebben alkalmazható az "exkluzív" termékeik miatt.

Továbbá a túlzottan alacsony ár fogalma sem túl egzakt, és nem feltétlenül egyezik meg az előállítási ár alatti árral. Emellett az árak viszonyíthatóak a vetélytársakéhoz, hiszen a PS3 előállítása drágább. Mostanra egyébként már aligha buknak a Box darabján.

Szóval én messze nem látom egyértelműnek a jogsértést, így kár azt tényként kijelenteni jogalkalmazói állásfoglalás nélkül.
  • arty
    tehát azt mondod, h csak az első 1 évben drágább a pécés játszadozás?
    vagy az első két évben?

Ma, amikor 60 ezer ft egy x360, 80-100ezer alatt játékra alkalmas pécét nehéz összedobni :) De ez most kivételes helyzet, ennyire olcson "jo gépet" még sosem lehetett öszehozni.
  • arty
    és a cikkbeli 510 ezres gép a maga 1magos p4 procijával vagy geforce7800gt-jével szintén elég vicces teljesitményt ad egy mai játékban (értsd: játszhatatlan 1280x720-ban)

folytassuk? vagy az árak tekintetében elismerhetjük h a pc halott ügy?
  • dronkZero
    Akkor ezek szerint szándékosan játszod a hülyét.

Most írom le harmadszor, hogy nem ezt a kibaszott "első nap rohanok az új hardverért"-modellt akarom követni.
    Konzolbéla _nem_ veszi meg 120ért, Pécélaci meg nem veszi meg 250 ért.
    Felejtsd már el, kérlek.

Ha Konzolbéla 50ért vesz _ma_ konzolt, mennyi pénzt kell Pécélacinak költenie _szintén_ma_, hogy elérje a konzol teljesítményét?

A konzol kiadásától hány évnek kell eltelnie, hogy Pécélaci _kevesebbet költsön a hardverre?

Tényleg általános iskolás szöveges feladattá kellet butítanom?! Beszarok...

Nem szivatásból erőltetem ezt a kérdést, kiszámolnám magamnak. De nincs elég adatom, úgy látom ti jobban benne vagytok. Másrészt ha itt most elétek baszok számokat, bele fogtok kötni. Ezért akkor találjuk már ki közösen, legalább a kiindulási adatokat! Mi egy X360nak megfelelő PC? (Erről pl a leghalványabb fingom sincs)
  • arty
    vki majd bővitse nekem ezt 60ezerért egy mai játék alá pliz :)
  • arty
    prohardver 2005 november

Intel konfiguráció 300 000 forintig Ár
    DFI Lanparty UT 915P-T12 alaplap 21 800 Ft
    Intel Pentium 4 531 - 3 GHz processzor 45 200 Ft
    Gigabyte G-Power processzorhűtő 6 900 Ft
    2 x 512 MB Kingmax DDR2 533 memória 23 000 Ft
    160 GB Hitachi merevlemez 20 400 Ft
    NEC ND-3540A DVD-író 12 500 Ft
    Gigabyte Radeon X800 XL 256 MB videokártya 72 000 Ft
    Casetek CK-1016 ház 8 000 Ft
    FSP 400-60THN-P 400 wattos táp 14 000 Ft
    Logitech DeLuxe billentyűzet 1 900 Ft
    Microsoft Intelli Mouse Optical egér 4 400 Ft
    Floppymeghajtó 1 650 Ft
    Összesen kb 230ezer ft

egymagos proc, ami mamár szart sem ér
    sm2 vga, ami mamár szart sem ér
    1g ram, ami mamár szart sem ér

• Zóanagyvarázsló
    A konzol nem fejlődik, ergo a játékoknak nem nő a gépigénye,[...]

Konzolon nyilván nem (legfeljebb a generáció végéhez közeledve gyakoribb lesz az alacsonyabb fps és a szaggatás, popupolás), de PC-n igen. A Far Cry 2 lesz PC-n is, konzolon is. 2005-ös PC-vel vajon hogy futna? (A legolcsóbb dual core CPU is 40k felett volt, az NVIDIA akkori GeForce 7 szériája pedig már kezd most kevésnek tűnni.)
  • arty
    "Viszont valahol hibazol, megpedig a jatekaraknal. Ugyanis a ket competitor kozott 25-30% kulonbseg van."

• arty
    "Lassuk 190es indulo arral indult a PS3 az X360 pedig 150rol, nem pedig 120-rol ahogy allitod."

mivel arra konkrétan emlékszem, h a ps3 150ről indult, kérlek adj egy linket, honnan veszed a 190et
  • arty
    neviccelj :) inditsd el a gta4-et vagy az ass creedet a 2005ös csucspécéden, meg fogsz lepődni :)

elvileg igazad van, a konzol hw nem változik, de azt az évek alatt egyre jobban kiasználják, mig a 2005ös hw sosem lesz kihasználva, hanem venned kell erősebbet :(
  • [Jakuza]
    Lassuk 190es indulo arral indult a PS3 az X360 pedig 150rol, nem pedig 120-rol ahogy allitod.
    Nyugodtan szamolj ezekkel az arakkal nem a lecsokkentekkel, ha a PC indulo arnal is igy szamoltal.
    2005ben az teny hogy a PCs piac lenyegesen magasabb arakkal dolgozott.
    Viszont valahol hibazol, megpedig a jatekaraknal. Ugyanis a ket competitor kozott 25-30% kulonbseg van.
    Ha 10 jatekot veszel az mar egy 10 darabos tetelnel + ~25-30k forint.
    Es akkor meg csak 10 jatekrol beszeltunk, ami valljuk meg egy konzol kifutasi idonel, ami legalabb 6-7 ev, edeskeves.
    Ha havi 1 jatekkal szamolunk, mint amit Istencsaszar irt, akkor a 4 ev alatt 2005-2009 kozott "csak" evi 10 jatekrol beszelunk az biza akarhogy is szamolom + ~100-120k kulonbseg.
    Na akkor hol is hibaztal ?

• arty
    és hol érdekel az engem, h ma mennyiért tudnék megvenni egy 2005ös csucspécét?

pcgamer 250 ezerért vette a gépét, ami mára képtelen a játékokat futtatni
    xboxgamer 130 ezerért vette a gépét, ami a mai napig viszi a játékokat és további 2 évig is vinni fogja
    pcgamer ujabb 50 ezret rádob a gépére, h menjenek a mai cuccok és akkor talán elvan 2 évig ő is

végül neki 300ba volt az 5 év játék ...
  • dronkZero
    Ja és má' mé' ne lehetne ezzel számolni? És 5 évre miért pláne?

A konzol nem fejlődik, ergo a játékoknak nem nő a gépigénye, tehát a PCt sem kell fejleszteni, ha csak multiplatform és portolt játékokat veszünk figyelembe. Szal mi is a gond, miért ne lehetne ezzel számolni?
  • arty
    nemtom ez mikor volt, merthogy a bioshocknak konzolon manapság megy 6 körül az ára használtpiacon ...

de vegyél egy mostani, elég tipikus példát:

2008 május: istencsászár megveszi 14 ezerért a gta4-et, 3 honappal később, augusztusban eladja 9 ezerért (ennyért mentek a gta4-ek, mamár inkább 8 ezer a használt ára), azaz bukott 5 ezret
    2008 november: xy megveszi a pécés gta4-et 12ezerért, szted januárban el fog az menni 7 ezerért a használtpiacon? kötve hiszem ...
  • dronkZero
    "2005 novemberében melyik pécés hardver tudott annyit, mint az x360? a 200 vagy a 250ezres gép? Ma az a 200 ezres gép elviszi a játékokat 720p-ben? Nem :( Pécével igy nem tudsz számolni sajnos :( Pláne nem 5 évre."

Nem érted, vagy nem akarod érteni?
    IGEN, megjelenéskor kellett egy 250ezres PC, szemben a 120ezres konzollal.
    Ma a konzol kerül 50be, a PC meg? Na ez a kérdés.
    Szerintem ami 2005ben 250be került, az ma 50 _alatt_ van.
  • arty
    "Én is ugyanezt mondom, hé! Arty viszont nem. Ő azt állítja, hogy ha ezt konkretizáljuk számokkal, akkor az nem támasztja ezt alá.

Tegyük fel, hogy a PC-s piacot nem akarjuk követni, csak a PCre _IS_ megjelenő játékokat, és azokat sem akarjuk szebben látni, mint konzolon.

Ilyenkor nem kell kétévente fejleszteni, elég "konzolélettartam"-évente."

2005 novemberében melyik pécés hardver tudott annyit, mint az x360? a 200 vagy a 250ezres gép? Ma az a 200 ezres gép elviszi a játékokat 720p-ben? Nem :( Pécével igy nem tudsz számolni sajnos :( Pláne nem 5 évre.
  • arty
    x360 120-130 ezerről (core/mai árkád biztos akkor is olcsobb volt) indult emlékeim szerint 2005-ben - egy hozzá hasonlo erejű pécét akkor mennyiből tudtál összerakni? 150 ezerből mondjuk?

itt vagyunk 2008 végefelé... az x360 most 60k, (ill pár nap mulva csökken tovább) a pécédre mennyit kell költeni, h elvigye a mostani játékokat? ha nincs szerencséd, akkor a 2005ös vas AGP-s és kb mindent cserélhetsz, ráadásul az utobbi fél-egy évben kb. semmivel se nagyon játszottál - vagy csak erősen butitva. ha nem a maxot veszed mindenből, mondjuk meguszod 50-60 ezerből az upgrédet.(de mi van ha pl idén novemberben vagy februárban fejlesztettél? durva volt a helyzet... és ennyiből max vga-t vettél)

jön 2010, box utolso éve, számvetés:
    box hw ára: 130ezer
    pc hw ára: 150+60ezer=210ezer

hol hibáztam? ;)))
  • [Jakuza]
    Mert felrebeszel. :D
    Eleve gondoljuk csak meg, a konzol eletciklusat kb 3 reszre lehet felbontani.
    1. Kiadas es ujdonsag. Az elso 2-3 honap (bolonderia) + 1,5 ev kezdeti kinalat.

Itt meg ugyebar jocskan tularazzak es csak az idiota rajongok veszik meg akik napokat alszanak a boltok elott. Raadasul nem erik el a programozok a gep maximumat, igy a jatekok meg nem igazan mondhatok magas minosegueknek. Valamint a gyarto veszteseggel adja el.

2. Kezdeti vesztesegek kompenzalasa. A 2. ev utan + 2 ev aranykor.
    Az eszkozok koltsegcsokkentese megindul, kezd a gep elerheto aron a boltokba kerulni, a gyartok pedig kevesebb veszteseget szenvednek a konzolon. (A next gen konzoloknal ez viszont negativumokkal jart mivel a pluszokat szedtek le a gepekrol koltsegcsokkentes miatt)
    A szoftverkeszitok itt mar kezdik kiismerni a gepben rejlo lehetosegeket es egyre jobb minosegu jatekok jelennek meg. Viszont itt a kozepponton a PC lecsokkenti technikai lemaradasat es innentol o valik elonyosebb helyzetbe.

3. Oregkor es elmulas. 4. evtol + 2 ill. 3 ev.
    A programozok itt mar a maximumot hozzak ki a gepbol, mivel teljesen kiismerik es neha megdobbento modon, ha osszevetitjuk egy elso fazisban keszult jatekok minosegevel.
    Gyakorlatilag itt lehet a legszebb jatekokat venni egy konzol eleteben.
    Egyre olcsobban hozzalehet jutni, akar a kezdeti ar hatodaert is, talan ilyenkor eri meg leginkabb venni a 3ev vegen 4. elejen, viszont tisztaban kell azzal lenni, hogy nemsokara elavulta valik es csak akkor lesz megfelelo jatek fejlesztes meg ra ha a konzol eleg sikeres volt.
    Ha nem akkor bizony szinte par honappal a kov generacios gep megjelenese utan mar nagyon lecsokken a jatekok szama.
    Versenykepesseget elveszti teljesen a PCvel szemben, amivel csak a kovetkezo generacios konzol veszi fel ismet a versenyt.
  • Leirren
    Köszi szépen! Utána fogok nézni, kíváncsi vagyok rá hogy is működik egy ilyen...
    Szóval már csak a hálózatos játékok miatt is van jövője a pc-nek. ;)
  • Dante73
    XBOX-360 - LIVE! Fizetős, Magyarországon HIVATALOSAN nem érhető el, viszont "trükközéssel" megoldható. Fizetős. Havi + 1 ropi, durván. Ha jól tudom PS3-on szintén van hálózatos játék, de ebben nem vagyok biztos.
  • Leirren
    Sziasztok!

Lehet kérdezek egy nagy baromságot, de én nem vagyok tisztában vele, így érdekel: Van olyan konzol, amivel lehet hálózatba játszani? Ha van melyik az és milyen hálózaton?
  • Dante73
    "Mivel a konzolos használtpiac 'jobb', ezért a drágábban megvásárolt uj játékot kisebb értékvesztéssel tudod eladni. A drágább konzoljáték itt ki is egyenliti a hátrányát..."
    De ha 2 ezerért veszek egy használt játékot, (mert szerinted annyiért lehet eladni- akkor hol bukok? Megveszem 2 ezerért, nem?
    Egyébként, mikor néztem a Bioshok-ot, öcsémnek, a box-hoz, 6 ropi volt a konzolos, és a PC-s is. Ki is bukott nagyobbat rajta? a konzolos, vagy a Pc-s?
    Vásárlási szokás függő a dolog. Ha ügyeskedsz itt is, ott is ugyanott vagy. Ésszel kell csinálni mindkettőt, és akkor egyik sem drágább. És mindkettőn kell kompromisszumokat kötni. Ergó izlés kérdése, mit preferálsz, a telepítést, vagy a (tulajdonképp) only kontroller feelinget. (Köss egy G25-öt a boxodhoz, hogy működjön is. ha sikerül, megkapod az enyémet) Mert nekem EZ számít...
  • dronkZero
    Én is ugyanezt mondom, hé! Arty viszont nem. Ő azt állítja, hogy ha ezt konkretizáljuk számokkal, akkor az nem támasztja ezt alá.

Tegyük fel, hogy a PC-s piacot nem akarjuk követni, csak a PCre _IS_ megjelenő játékokat, és azokat sem akarjuk szebben látni, mint konzolon.

Ilyenkor nem kell kétévente fejleszteni, elég "konzolélettartam"-évente.

Na ez érdekelne, hogy ha csak a konzolok teljesítményét akarom követni PCvel, olyan sűrűn fejlesztve, ahogy a konzolok jönnek, akkor a konzol élettartamán belül _MIKOR_ kell vennem gépet, hogy olcsóbban jöjjek ki?
  • arty
    mit számit a felbontás? (az 1080as tévé is 'ujra' skálázza az 1920x1080as képet, pl nyom rá kis overscan-t)
  • [Jakuza]
    Pont ezt irtam le, ha valaki megfelelo ugyesseggel kolt, akkor 2 evente megussza korulbelul 50k rakoltessel.
    Akarcsak jomagam tettem. Raadasul meg valami ami kozel sem elhanyagolhato teny, a konzol az eletciklusanak (itt a kifutasi ido ertendo) kozepen mar hatranyban van a PCvel szemben, ott mar a fejlodes kovetkezteben a PC-n a jatekok kifinomultabbak, szebbek szoktak lenni altalaban.
  • Dante73
    Szó nincs kereskedők és gyártók megkülönböztetéséről.
    2; Ezen az alapon, ha Kis Géza úgy dönt, hogy holnaptól konzolt gyárt, akkor hátránnyal indul, ha VALÓBAN veszteséggel értékesít a Sony, vagy M$. Ő ugyanis nem fogja tudni ezt megtenni, nagy valószínűséggel. Az említett törvény erről szól. Sehol nem tudok olyanról a törvényekben, ahol megkülönböztetik a gyártót, a kereskedőtől, pláne, ha a kettő ugyanaz. Igaz, én régóta nem követem a dolgot, mert bár ez a szakmám, jó ideje nem gyakorlom. Mikor gyakoroltam, akkor is inkább a nemzetközi szintű törvények alapján tettem.
    Ettől a tény tény marad. Az az agyon ismételgetett állítás, miszerint veszteséggel árulják a konzolokat, butaság, és az emberek becsapása. Márpedig nem egy hír olvasható erről, mindenki szajkózza, anélkül, hogy belegondolna.
    Egyébként az ügyet azért nem viszik bíróság elé mert biztos, hogy vizsgálták, és akkor azok az íratok lettek bemutatva, amik a hosszabb távú, valószínűleg teljes gazdasági évre vonatkozó adatokat tartalmazták, nem azt a kiragadott időszakot, ami alapján ezt bedobták a köztudatba. (ugyanis sok helyen, sajnos nem mindenütt a reklámok valóságtartalmát is vizsgálják. De hát, okos emberek ülnek ott.)

De ez a dolgok értékéből nem von le.
    Az én egyik alapelvem az, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, az többnyire nem az. Márpedig, hogy M$ odaadjon valamit a 2 szép szememért, túl szép.... És ráadásul a törvényessége is kétséges. Én ebből 1 következtetést tudok levonni.
  • dronkZero
    Azt a kérdést fel is tettem, hogy szerintetek _mikor_ metsződnek az árak? Én úgy tippelem, két év után. Érzésre.
    Persze az is vitás kérdés, hogy milyen PC felel meg egy X360-nak, PS3nak? Anélkül nem lehet számokat mondani... Össze tudunk rakni egy ilyet? Bár persze Lukasarc megmondta, hogy a PC kevés egy konzolos játékhoz...

Egyébként a "pécés hardverköltést" is bőven elég _pontosan_ olyan sűrűn csinálni, ahogy a konzolok megjelennek, és akkor is lehet _olcsó_ hardvert venni, nem kell a 4x bevezető árúval szopatni magát az embernek.
  • [Jakuza]
    1080as TVkrol meg nem hallottal ?
  • arty
    mutass olyan tévét, melyet két digitális bemenetenis lehet nativan hajtani :) (mert én inkább a pécét, ahol 'apro' betüket kell olvasni kötöm rá digitálisan a "monitoromra" (hdtv), mint a konzolomat)

persze, ha lenne két 1360x768ban hajthato HDMI bemenet a tévén, akkor a boxot is hdmin tolnám, de nincs.
  • [Jakuza]
    Na,na, na ez kozel nem igy van.
    1.
    A regi hasznalt konzolokat ugyanugy nem tudod eladni, max gyujtoknek, vagy ugyanolyan filleres aron , mint mast.
    2.
    Ha nem vagy ugyetlen a PC-s jatekot is ugyanugy eltudod adni, mint a konzolos jatekot, raadasul mivel eleve olcsobb igy a veszteseg is kisebb az eladason. Pl en eladtam 1,5 evvel kesobb a 1k kulonbseggel a GW-met.
    3. A konzoloknal ugyanugy elofordul meghibasodas, rengeteg fejhibas es hadd ne soroljam milyen konzolokat hirdetnek, eleg ha csak ranez az ember a Vaterara.
  • arty
    irj a képletedbe konkrét számokat és akkor majd Te is belátod :)
  • arty
    de nem is 2005 évvégi hardvert ujjitottál fel ... ;-)
  • dronkZero
    "Viszont a pc-s hardverköltést az életben nem egyenliti ki a 'filléres' és el nem avulo (értsd: nem kell - nem tudod fejleszteni), majd élete végén szintén eladhato konzol."

Ez nettó hülyeség.
    Lásd #4370, ott kifejtettem. Nem írom le még egyszer.
  • [Jakuza]
    Az mar a ti bajotok hogy nagy penzert gagyi TV-t vesztek, ami nem birkozik meg a feladattal. :D
  • arty
    nekem van egy ős samu winyo hugom ex-gépében, de a ti4200asom (kék nyákos abit) másfél év után behalt.

az ilyen statok semmit nem jelentenek :)
  • arty
    "A számok makacs dolgok....
    Tételezzük fel, hogy Te és én ugyanannyi játékkal játszunk. Darabra. A beszerzési forrásunk ugyanolyan. (Amit Te boltban veszel, én is, amit használtan, azt én is, amit Te eladsz, én is.
    Tételezzük fel mindezt egy konzol élettartamán keresztül. Innen puszta matek az egész.
    Tény, hogy konzolnál drágább a PC-s hardwer. Tény hogy a konzolos játék drágább, mint a PC-s. TÉNY hogy hoszabb távon kiegyenlítik egymást. Feltételezve, hogy mindkét fél ésszel vásárol."

Mivel a konzolos használtpiac 'jobb', ezért a drágábban megvásárolt uj játékot kisebb értékvesztéssel tudod eladni. A drágább konzoljáték itt ki is egyenliti a hátrányát...

Viszont a pc-s hardverköltést az életben nem egyenliti ki a 'filléres' és el nem avulo (értsd: nem kell - nem tudod fejleszteni), majd élete végén szintén eladhato konzol.