17438
  • Zóanagyvarázsló
    A régi menedzserjátékokban mindössze néhány bajnokság volt néhány osztállyal, ha az "internet" nem hazudik. Ez óriási különbség. A frissítések szintén fontosak, egy-két éves távlatban lehet ezt ingyenes/filléres DLC/patch formájában javasolni, de nyilván nem tizenvalahány éves távlatokban. Korábban ugye a CM széria kiegészítők formájában tartalmazta az új szezont, az új bajnokságokat, nem tudom, hogy azok miylen áron nyitottak.

Egyébként szándékosan a CM/FM széria fejlődését példáztam (és ez, mint látszik tényszerű), a többiről csak most olvasgatok, és valóban nagyon csábítóak (és tényleg egy vicc, hogy a legismertebb széria csak az utóbbi években vett '90-es évek eleji hagyományokat), de az említett elemek kidolgozottságát inkább csak első kézből tudnám megítélni, hiszen magam is tapasztalom, hogy a CM3 meglévő feature-einek is jót tett a ráncfelvarrás, holott annak idején kapott bőven tömjént, persze nem is alaptalnul.

Viszont a "3D-s" mérkőzések változatosságával kapcsolatban szkpetikus vagyok, de megcáfolni nyilván nem tudom. Most is elvagyok a gombfocival, annyira nem hiányzik, de kíváncsian várom az új lehetőséget, legfeljebb majd kikapcsolom.

A Fifara kiterve pedig. Semmi forradalmi ujitas nincs szinta a 2005-tol,

Ennek ellenkezőjét nem is állítottam (illetve nem is kívánom megítélni). Ahogy azt sem mondtam, hogy nem keveslem az újításokat (de vannak, csak ki kell hámozni a marketing bullshitből, esetleg rivjúkat is olvasni), ha egy év különbséggel nézem őket. De vannak, és ez az általad említett fanoknak jó kis extrát nyújthat.

Nekem őszintén csak azzal van bajom, hogy a FIFA-t minden évben teljes áron áron adják (12k helyett 6-8k-ért már bőven korrekt lenne az én mércém szerint), erre még rájön - főleg itthon - az EA termékeinek szokásos drágasága. De ez már kapitalizmus, az emberek veszik ennyiért is, miért adnák olcsóbban? (Lásd Wii.) A lényeg, hogy ezért én nem szidom őket, és időnként eltúlzottnak érrzem a nekik szegett kritikát.
  • arty
    Ha lett volna benne bíró, megveszem a fifa08-at és nem kell focijátékra költenem ebben a generácioban :)

A 09-ben van bíró, de ez nem ujitás, ez köcsögség by EA: miért nem volt a 08-ban? Tudjuk miért.

Mindenesetre fifát évente venni... ahoz fanatikusnak kell lenni az fix
  • [Jakuza]
    Nos akkor nezzuk vissza.

1. adatbazis
    Teljesen korrekt volt maximum kisebb mar regen is, az altalam leirt Amigas jatekokban is. (pedig masokat is megemlithettem volna)
    2. RPG elemek, interakcio a sajtoval 90-es evekben ezekben a jatekokban megtalalhato.
    3. Megjelolheto napra pontosan mit edzenek, nem egy sajtoorganumban, azt is kifogasoltak emiatt, hogy tul bonyolult lett ezert. 90-es evekben szinten
    4. Ugyanugy atlathato volt a labdarugok szintje az adatlapon
    5. Adasvetel,stadionfejlesztes,coaching,scout,szerzodes,training camp,youth team, szinte azota se valtozott, mar akkor is kifinomult volt a megfelelo programoknal.
    6. Gombfoci. Na ebben a 94 kornyeken megjeleno jatekok is alaposan odaverik, mivel mar akkor nemelyben jobb volt a szimulacio 3d merkozessel, vagy ugyanugy atvalthato volt a radio kozvetites stb.
    De ez a gombfoci nezet nevetseges 2öö8üban, egy rohej.

A Fifara kiterve pedig. Semmi forradalmi ujitas nincs szinta a 2005-tol, az hogy mas itanyitas lett, (velemenyem szerint szarabb) vagy szebb lett, ill plusz adathalmazt tettek bele, amit egy irodista is bepotyog valljuk meg, sot szerintem o is teszi. Az minden csak nem valami extra otlet csak egy ujabb rokabor lenyuzasa a halaltusa utan a szerencsetlen allatrol.
    A csusztatasok, meg annyira azok, hogy minden evben leirjak ezeket a extra atdolgozott labdafizikat es sorolhatnam, mikozben ugyanolyan mint reg volt. Ezekkel a hangzatos szlogenekkel, csak a fanokat lehet megetetni. Na de mindenkinek a sajat kertje a legzoldebb, meg akkor is ha mar reg bevetettek soval es felszantottak.
  • Zóanagyvarázsló
    Mellesleg nem további 15 ezer játékosról van szó (erős is lenne).

In addition, FIFA Soccer 08 is dramatically more real and exhilarating with the inclusion of 620 licensed teams, 30 leagues, and more than 15,000 players making it 20% larger than FIFA Soccer 07 on current generation formats.

Ha igény van rá, szívesen lefordítom magyarra.
  • Zóanagyvarázsló
    Ezt ugye én nem tudom megítélni, csak a CD/FM széria fejlődését. Viszont képek és rivjú alapján ez a Bundesliga Manager Professional (is) nagyon jónak és alaposnak tűnik. Tehát köszönöm a tippet, vadászni fogok rá, de gondolom az angol nyelvű verzió ritka, mint a fehét holló. Ettől függetlenül kétségeim vanna afelől, hogy szinte mindent tudna, amit a mai focimenedzserek is, illetve hogy a játékmechanikája is annyira klappol-e. Nem tudhatom, ha lehetőségem lesz rá, kipróbálom.

CM3 és a mai FM-ek között pár aprócska különbség (nem teljeskörű):

- a nagyobb merítés: hihetetlen mennyiségű jól kidolgozott bajnokság, sokkal alaposabb adatbázis - egy ilyen játéknál a mennyiségi növekedés nagyon fontos
    - "RPG elemek", mint kommunikáció a sajtóval, a szurkolókkal, már ígérhetrünk helyezést, nem csak a "Board" tűzi ki az elvárásait
    - egyáltalán a sajtó elemzései a meccsekről - ez szemmel láthatóan megvolt a Bundesliga Mangerben is, a CM3-ban viszont nem
    - meccs közbeni bekiabálások, szünetbeli "eligazítás"
    - a korábban az edzéseken csak azt lehetet megadni, hogy adott csoportba tartozó labdarúgók adott kategóriákban (fitness, shooting etc.) milyen intenzíven edzenek, manapság már napra kijelölhetjük az edzések pontos formáit (pl. szerda délelőtt terepfutás)
    - átláthatóbb a labdarúgók fejlődése a "karakterlapjukon" (ez mondjuk tényleg apróság)
    - változatosabb opciók adásvételben, szerződéskötéskor, taktikában - tehát a folyamatos fejlesztgetések eredményei
    - korábban még gombfoci sem volt, idéntől lesznek opcionálisan 3D-s meccsek is (persze ezek másban már voltak)
    - nem részről részre fejlődés, de fontos megemlítenem: az új részeket már moddolják is, a régiekhez ilyesmi nincsen

Ez a széria tehát elég sokat fejlődött, és évről évre felbukkan egy-egy komolynak tűnő új feature is. Az adatbázisfrissítés pedig önmagában olyan lényegi elem egy adatbázisjátéknál, hogy szinten nem elhanyagolható, és mivel a világ labdarúgásának eseméyneinek lekövetése, a játékosok képességeinek aprólékos finomítása, a szabályok applikálása kell hozzá, nem csupán titkárnői munka. De nem kell minden évben megvenni, én is mindig várok a következőre a vásárlással, ezért csúszok le az utóbbi epizódokról sorra.

+15000 jatekos a 2007hez kepest ? Forradalmi ujitas. Raadasul a PC-s verziobol tuti kihagyjak oket.

Remekül emelted ki a lényeget, csak éppen a játékmenet fejlesztéseit ugrottad. Nem rosszindulatból mondom, de éppen az ilyen csúsztatások, kiragadások vezetnek oda, ha valakinek sokak szemében hiteltelenné válik a szava. Én inkább korrekt, felnőtt eszmecserét javaslok.
  • arty
    elmenne az többért is, de nincs miért eladnom :P
  • [Jakuza]
    De bizony pontosan ott jarnak. Bundesliga Manager utolso reszei, az Anstoss,ami PC-n is megtalalhato, de mivel Nemet igy kevesen ismerik, semmivel nem voltak mar akkor sem lemaradva.
  • [Jakuza]
    +15000 jatekos a 2007hez kepest ? Forradalmi ujitas. Raadasul a PC-s verziobol tuti kihagyjak oket.
  • Zóanagyvarázsló
    Nem ismerem az Amigán megtalálható focimenedzsereket, de a PC-sek bizony nem jártak ott. Mostanában is szoktam a Championship Manager 3-mal játszani, és bizony nagyon fapados, sokszor érzem pont azoknaka hiányát, melyekben fejlődést produkáltak.

Másrészt:
    Adatbazis halmaz, megspekelve egy kis szimulacios resszel, a merkozesek pedig kifujnak egy gombfoci merkozesbol.

vs.

Viszont a belbecs szamit nem a kulcsiny.

Akkor mi a gond?
  • Zóanagyvarázsló
    Vannak más újítások is a grafikai tuningon kívül:
    FIFA 08 features

Hogy ez sok vagy kevés? Én biztos nem venném meg minden évben, de aki komolyan nyomul ezekkel, tudja értékelni a változtatásokat. Nyilván nem lesz már olyan, mint a régi időkben, amikor a FIFA 98-WC 98-FIFA 99 hármas tagjai más-más játékstílust követeltek.

Mindenesetre inkább elnézem az erre a témára való ráfekvést, mint amit az NFS-ekkel művelnek (mondjuk ott rendszerint nemcsak az újítások, de a végjáték minősége is kérdéses). Sőt, az évi szokásos CoD-ra is csak legyintni tudok. Akkor már előbb megértem a sportjátékok folyamatos toldozását. Van alternatíva (PES), van modding, kényszer nincs. Nem azt mondom, hogy le kell borulni az EA előtt, illetve nem adnak alapvetően drágán mindent, de messze túlzás a sportjátékaik démonizálása. Nem azoknak készül minden évben egy-egy epizód, akik csak olykor meccselni akarnak egyet. Más meg azt nem érti meg, aki a kedvenc csapata meccseire rendszeresen kijár minden szezonban. Ez egy olyan hobbi, ahol éppen a folyamatosság, az apróságok is számítanak.
  • [Jakuza]
    Football manager uj feature ? Ugyan mar, ebreszto 2008-at irunk.
    Adatbazis halmaz, megspekelve egy kis szimulacios resszel, a merkozesek pedig kifujnak egy gombfoci merkozesbol.
    Ott tartunk, hogy nem mernek leprogramozni rendes grafikaval egy merkozest, mert olyan hulye AI-t csinalnak, hogy az otosrol ures kapuval szemben, visszacselezi magat a jatekos a sajat kapujaig. (Jo par peldat lattunk erre korabbi managereknel) Halkan megjegyzem mar az Amiga korszakban ott jartak a foci managerek mint most, maximum par featureval egeszultek ki a mostaniak, semmi egyeb, meg a grafika valtozott. Viszont a belbecs szamit nem a kulcsiny.
  • [Jakuza]
    Hogy a haverod idezzem, Petya ugye ezt te sem hiszed ?
    A sportsorozatok egy kaptafara keszulnek, nincs szinte az osszes portban kiadottnal valtozas mar evek ota.
    Egy kis grafikai felvarras itt, ott es mar kesz is az uj "remekmu" , ami nem az. Otlettelen szinte mar az osszes, elertek a hataraikat.
    Szoval ez a konzolon legalabb fejlodnek egy jo nagy marhasag, mert a +15000 poligontol nem lesz a jatek jobb, csak maximum szebb, viszont ez a masik portnal ugyanigy van.
  • Dante73
    Azért ne mossuk össze... Nem az a bajom vele, hogy labdát rugsz, míg FPS-ben lősz, hanem hogy az összes változás elférne egy Patch-ban. Aztán 3-4 évente kiadnak egy újat. Live!-ot úgy is fizeted, bele kellene férjen. De nem. Minden évben megkapod ugyanazt, némi változással. Új áron. Ezt egy PC-s körberöhögi. Eszébe sem lesz megvenni.
    Magyarán, nincsen munka, érték mögötte. Ugyanúgy ellennél a Fifa 07-el, szerintem nem akkora a változás, hogy érjen 12 ropit.(pláne 2x...) Erre mondom, Pancserság. Ugyanaz, pepitában. Nyugi, ha nem rohanna x millió pancser megvenni az újat, elöbb utóbb észre térne EA, megkapnátok ugyanazt ingyen, patch-ként, 3-4 évente meg egy újat kellene vennetek.
    PC-n ez hosszú évekkel ezelőtt lezajlott már.
  • Ry0K3N
    De azért hogy egy 1 éves fejlesztésért elkérni 10k-t mert van benne pár új elem az pofátlanság. Ennyi erővel lazán felpachelnék az előző évit és ennyi, így is rengeteg adatot és elemet emelnek át az előző évi munkából.
  • Istencsászár
    Azért mozgásokat nem filléres munka ledigitalizálni... sőt itt világsztárok egyéni mozgáskultúrájukról van szó, viselkedésükről ami meglátszik a játékban és erre törekednek az EAsok hogy ez minél élethűbb legyen... a komentár szinkronok sem kis melók és még sorolhatnám lényegében az egész játékhoz hozzányulnak és finomítanak uujítanak rajta ( úk modok, lehetőségek stb... )
  • Istencsászár
    Egy FPS folytatásban sem kapsz mást ( ha már a COD szóba jött ), jobb grafika, jobb játékmenet stb...

Zóanagyvarázsló mint mondotta akit nem érint annyira, az ne nézzen felé pár évig, nyugodtan ki hagyhat éveket utána nagy ujdonságokban lesz része... de aki élvezi az megveszi, mert multizok vele 99%ban csak multizok, pl az Euróval mióta megvan a gép ellen 3-4 meccset játszottam, multiba meg rengeteget ( meg is látszik a gémszkóron alig van, Fifa 09 detto ). Amugy még drágának sem nevezhető hiszen az Euro 10 ezer volt megjelnéskor ez a Fifa 09 pedig 11990 lesz max és tudom hogy jövő év októberig ezzel a játékkal fogok a legtöbbet játszani Xboxon, ahogy eddig is:) már csak ezért is megérte konzolt venni...
  • dronkZero
    Nyilván nincs rálátásom. Nem is konkrétan a játékról beszéltem.

Csak annyit akartam mondani, hogy ez a játékosállomány-átigazolások-statisztika frissítése körülbelül kettő embernek ad munkát, és nem egy nagy szellemi kihívás, fejlesztésnek nemigen tekinteném. Support kategória.
  • dronkZero
    Egyik haverom nyomta nagyon a Championship Managert... Kérdeztem is tőle gyakran, hogy "már megint excel-ezel?" :D :]
  • Dante73
    Tudod, még régen, a Colin2-höz ingyen kaptam le az új szkineket, navigátorhangokat, egyebeket. Nem vettem meg minden évben ugyanazt, mégis naprakész volt. INGYEN.
    Te azt mondod finamítanak a mozgáson, új szkinek, szinkronok. Esetleg a játékmeneten finomítanak, és ez A minőség... Egy patch a 08-hoz, pont ugyanezt tartalmazhatná, akár, ha a játékos lenne a fontos. De tudod mit? Vedd meg. És örülj. Szerintem egy átverés, de Te tudod, a Te pénzed.Én most kaptam meg UGYANEZT a Witcherhez, Ingyen. És cserébe majd megveszem a Witcher 2-t.
    Ez a különbség a két platform közt, tudják, hogy rólam, ugyanazért nem lehet 2-3-4 bőrt lehúzni. Nem is próbálják meg. Viszont kialakítanak vele egy aktív játékos-bázist, amit pl EA már kezd elcseszni, az NFS-el, MoH-val, és társaival. Kíváncsi vagyok, hogy a kis Blizzard, vagy a nagy EA fog-e előbb paadlót. Mint gazdasági szakember, van egy tippem.
  • Istencsászár
    Hát akkor erről kár beszélni mert nem látsz bele:)
  • dronkZero
    Ja, hiába is linkeled. Az autózás mellett a sport is hidegen hagy digitális formában. Amelyik játékban nem lehet embert ölni, azt meg sem nézem... :D :] (Na jó, ez sarkos, de nagyjából megállja a helyét.)

(Azért kíváncsi lennék, hogy '84 óta mennyi digitális lényt tettem hidegre... Szerintem milliárdos nagyságrendű... Bár pl egy Civilization-ös atombombát nem tudom ér-e beleszámolni... :P)
  • Zóanagyvarázsló
    Nekem sem a személyes kedvenceim az említettek (legalábbis a CoD4 demó alapján felejtős, de már a CoD2-ben is zavartaka scriptek, nem feltétlen a létezésük, hanem a kivitelezés), de ettől még manapság ezek tisztességes címeknek számítanak, és a CoD4-re mindenképpen igaz, hogy a játékosok többsége (a célközönség) elalélt tőle, és extrém sikeres lett a játék. Mint mondom, én sem szeretem a sírást - főleg úgy, ahogy Yerli csinálja -, de ettől még nem csupán igénytelen játékok készítői panaszkodnak.

Mikor van időm játszom. nem a gameplay videókat vadászom. Akkor honnan tudjam, mit vegyek meg?

Nem akartam ehhez visszakanyarodni, de erre azt mondhatom, hogy van akinek hardverteszteket nincs kedve olvasgatni, illetve utánajárni a VGA-knak, aztán utólag panaszkodhat, hogy drága GTX 260-at vett. Jó döntéshez alaposan körül kell nézni, ha az ember nem rejtvényújságot vagy sütőport vesz. Részemről egy gameplay videónál nagyobb nyűgöt is el tudok képzelni - nem egyszer pedig még időt is takaríthatnak meg.

Azért a sportjátékokkal példálóztam, mert ugyanaz minden évben. Friss graf, két ficsőr. új menü. Semmi több. És ismétlem, nem csak olvastam, konzolos ismerősök mondták.

Ebben van igazság, csak furcsa volt pont a konzolokat kiemelni, amikor PC-n ez még inkább igaz, bár ha a célközönséget nézzük, akkor valóbana konzoltulajokban kell gondolkodni. Távol álljon tőlem az EA védelme, de ilyen szezonális jelelgű játékoknál természetes, a megfáradtság, viszotn enm si kötelező midnen évben venni őket. Aki így tesz, az jó eséllyel sok időt is öl beléjük, és sokat multizik. Szóval valahol megérheti, nem egy 5-6 órás játékról van szó.

Vajon egy Football Manager (én inkább ezt a stílust preferálom) több változást hoz évről évre? Eddig a feature-öket nézegetve úgy néz ki, hogy talán igen (leglaábbis már a 2008-as is csábítónak tűnt az elődhöz képest, a 2009-es is érdekesnek tűnik), és önmagában az adatbázisfrissítés is nagyobb munka, de a fejlődés arányaiban éppen úgy lassú, fokozatos.
  • Istencsászár
    Olvasd tovább... mozgások, realitás minden egyéb Fifa 09 Advanced Skills Tutorial
  • dronkZero
    Na jó, azért egy titkárnői adatrögzítéses munkát ne nevezzünk már játékfejlesztésnek!
  • Istencsászár
    A kettőt nem keverném össze. Egy sport játék évadokat dolgoz fel, minden évben rengeteg átigazolás, mozgás megy végbe ( ha csak a FIFÁT nézzük ). Itt egy nagyon nagy adatbázisról van szó, ami nem kis munka, és konzolon ez naprakész... ha változás történik a játék autómatikusan letölti és már uj felállások vannak.

A lényege pedig az élethűség, hogy visszaadja azt amit a tévében látsz. Én csak FIFÁzok, pedig nem vagyok football mánis, de a profi focit megnézem és élvezem, és szívesen játszom játékban. Csak összehasonlítani tudom a dolgokat hiszen megvan a Fifa 08, Euro 2008 ami közt látható a fejlődés jövő héten meg lesz a Fifa 09, amiben szintén lehet látni a fejlődést amitől az eddigi jó játék még jobb lesz ( grafikában, mozgásokban, gémpléjben, irányításban, online mókában, magyar komentárban stb ) mindenben. Mivel szinte nap mint nap játszom vele , ha haverokkal összejövünk akkor is ezt toljuk nekem megéri mert használom a jó terméket.
  • Dante73
    CoD4 scripthalmaz. Csak ezt halottam, olvastam a fórumokon, és az én véleményem is ez. Crysishoz pedig NASA gép kell. Mindkettő elmegy, a CoD4 multija tuti jó, a Crysis nekem speckó bejön, de sokaknak nem, és megértem őket.
    Akkor miről is beszélünk? Egy Bioshock, egy Witcher, tisztességes munka. És érdekes, ők nem sírnak.

Mikor van időm játszom. nem a gameplay videókat vadászom. Akkor honnan tudjam, mit vegyek meg?
    Tudom, kisebbségben vagyok, de ha nem lenne warez, én már rég felhagytam volna a játékkal. De szerencsére, van rá lehetőségem. És gyanítom, ha a konzolosoknak is ennyire könnyű lenne, ott sem lenne más a helyzet.
  • Dante73
    Ma már egy egy szerverleáláson kívül (persze hétvégén) kívül semmi gond. Bugok nem riasztóak, sőt, alig vannak, 135 járgány, mind gyönyörű, részletes, a játék 4, a kárpekk a másik 4 ezer pénz. Ezért 200 verseny, ill küldetés, rengeteg ONLINE verseny, valamint egy jó csapat, amit kapsz. Ja igen. Klub-Klub verseny még mindig nincsen.... Lassan 2 éves a játék. Ráérnek.

Azért a sportjátékokkal példálóztam, mert ugyanaz minden évben. Friss graf, két ficsőr. új menü. Semmi több. És ismétlem, nem csak olvastam, konzolos ismerősök mondták.
  • Dante73
    Érdekes, a szaklapok minden évben azzal vannak tele, hogy a grafika frissült, van két új ficsör, oszt csókolom.
    Még a konzolosok nagy része is elismeri, hogy minden évben ugyanazt kapják pepitában. Persze az alap biztos kiváló, de minden évben ugyanaz. Ugyanúgy, mint NFS-el próbálták. UG2, aztán nagyobb városban a Most wanted, de még a kocsik is ugyanazok voltak, Majd hatalmas újításként jött az éjszaka (megint) azt hiszem Pro street? már nem figyeltem. Annyira markáns játékok, és annyira különböznek, hogy megkeveredtem....
  • Zóanagyvarázsló
    Én az EA sportszériáival nem példálóznék ebebn az összefüggésben, elvégre leglaább currentgen konzolon mutatnak fejlődést, és sajnos PC-n a szemetet lökik a vásárlók orra elé.

Maguk a rinyálások engem is zavarnak, de nem hiszem, hogy egy Crysis vagy egy CoD4 esetében tisztességtelen munkát kellene emlegetnünk. Márpedig panaszos hangok jöttek Cevat Yerlitől és az Infinity Wardtól is.

A madárnak nézést pedig nem kell haygni, hanem egyszerűen hűátat kell fordítani nekik. Nem arra várni, hogy amíg ők fordítanak hátat, addig elvehessük, ami nekünk "jár".

Egyébként az Atarira tényleg jellemző ez a félkészség. A TDU-val végülis mi a helyzet? Mennyire lehet érdemes megvenni? Őszintén szólva sosem követtem testközelből a kapcsolódó híreket, pedig érdekel(t) a játék, az utóbbi időben pedig éppen az emlegetett dolgok riasztottak el.
  • Dante73
    Nem tudták eldönteni, hogy FPS vagy TPS. Kamera állandó jelleggel kiugrál, nem áll vissza. fegyverek olyankor vagy kézben maradnak, vagy nem. TPS-be nincs egér, olyankor mint anno valamikor nagyon rég Enterprise128-on a batmant úgy lehet irányítani a főhőst, és sorolhatnám. Valami borzalom. Próbáltam 360-as gamepaddal is, és nekem úgy sem jött be, mert azon meg FPS-ezni lehetetlen szerintem. Szerintem az csak a konzolosoknak megy.
    Igazság szerint, valami újat akartak alkotni, de félúton elfogyott a pénz. legalábbis nagyon úgy néz ki. Pedig ha be is fejezik, talán jó is lehetett volna....
  • Istencsászár
    "De amíg minden évben el lehet adni a (hülye)konzolosnak ugyanazt, Lásd fifa, NFL, NHL, és tököm tudja milyen sorozatokat"

Konzolon minden évben minden uj részben rengeteg a fejlődés, látszik rajtuk hogy a készítők mindent beleadtak hogy jobbat alkossanak... a pécés verziók jóval kisebb energiával készülnek, de minek is sokat belefektetni amikor a többség letölti? konzolon pedig ezek főleg az NFL top lista vezető gémek, viszik mint a cukrot, mert KIVÁLÓ játék.
  • dronkZero
    (Mi a baj az AitD irányításával? Mi ennyire gáz benne? Érdekel, úgy képek alapján, de még nem szántam rá magam. Az első 2 rész szinte örök kedvenc, onnantól zuhanórepülés, úgyhogy kissé fenntartásokkal kezelem...)
  • Dante73
    A játékipar elkurvult, ezen nincs mit szépíteni.
    Már rég nem az alkossunk valami jót-ról szól, amiről kellene(!) hanem a pénzszerzésről. Olyan embereknek kellene csinálniuk, akik ÉLVEZIK csinálni, és nem áll ott a kiadó mögöttük, korbáccsal a kézben, a mindenható profitra éhesen. Ugyanis a játék nagy bolt, míg valaki jól csinálja.
    Ott a TDU. Az első autós MMO. Mire adták ki? XBox-ra. MMO-t. Dilettantizmus. Mi PC-sek, mint a messiást úgy vártuk. Szaladtunk megvenni. Sokszázezren. Erre mi van, se patch, se kárpekk, semmi. Nem igaz, hogy azért, mert nem fogyott! Mert fogyott. Egyszerűen rosszul mérték fel a piacot, és pofánszarták azokat, akik naggyá tehették volna a dolgot. Fél év után, persze hogy nem fogyott, ha haver meg akarta venni, én is azt mondtam, hogy a támogatás =0 gondold meg.
    Vagy AitD. A PC-s irányítás botrányos. Hatalmas gém lehetne, de nem az. Egy rossz irányítással agyoncsapták az élményt.
    És sorolhatnám.
    A játékok készítése művészet. Nem ipar, ha úgy kezelik, mint egy fejőstehenet, ne csodálkozzanak a következményen.

Hosszú ideig hentes voltam. Megtanultam tisztelni a vevőt. Nem jutott eszembe hogy rászarjak a csomagolópapírra, és azt adjam el, pedig lett volna benne munka, meg izzadtság....

De amíg minden évben el lehet adni a (hülye)konzolosnak ugyanazt, Lásd fifa, NFL, NHL, és tököm tudja milyen sorozatokat, addig nem lesz változás. Amíg ki mer adni egy kiadó egy AitD féle irányítású játékot PC-re, vagy egy TDU-ban fél év egy patch, és a hitegetés megy ezerrel, addig NEKEM a kiadók helyében nem lenne pofám a warez miatt sírni. Előbb normális munkát adnék ki a kezemből, aztán rinyálnék. Volna rá alapom, ha azt is lopják. De érdekes, hogy azok nem sírnak, akik TISZTESSÉGES munkát végeznek. Talán mert jobban fogy az Ő játékuk?

Szóval, hiába lopás a warez, valahol SAJNOS jogos. Míg megpróbálnak madárnak nézni, addig az is marad. Milliók ide, vagy oda.

Játékot fejleszteni nem muszáj. El lehet menni kapálni is. Ja, hogy azzal nem milliókat lehet bezsebelni.... Nem izgat. Amíg megy a porhintés, addig tőlem könnyesre sírhatnak pár zsepit, nem tudom sajnálni őket. Sem az ATARI-t, sem senki mást.
  • CS@
    Jogos valóban nagyon OFF témába kanyarodtam sry.
  • Istencsászár
    Természtesen mindenki a pénzért csinálja azt amit, ezt hívják munkának... aki a sor mellett áll és nap mint nap és robot munkát végez az biztosan nem lelkesedésből teszi, még ha mondjuk az eredménye egy szép autó is lesz, hanem a pénzért mert muszáj. Egy tervező mérnöknél simán elképzhelhető hogy azért csinálja mert szereti és mert ez az élete, persze ez most két véglet.

Nade ez nem is lényeges itt, mivel ez még mindig egy játékos fórum... egy fejlesztő brigád azért készít játékokat mert megvan hozzá a kellő tudása, elhivatottsága, kreativitása... amellett hogy ez komoly melo, egy új dolgot alkotnak ami élvezetes dolog ( és még pénzt is kapnak érte ), ha nem így van akkor a végeredmény is pocsék, de nem ebből kell kiindulni...
  • [Jakuza]
    Marmint azt a ~harmincezer forintot, amit kapnal erte hasznaltan ?

• arty
    bármikor rákölthetem egy xbox árát a pécémre és máris gémerpécé lesz :D

vagy eladom és elfelejtem h valaha pécén játszottam :|
    bárcsak megtudnám tenni
  • arty
    meló vs. hivatás :)
  • Zóanagyvarázsló
    Mert átellenből nézed.

A játékfejlesztők is az "orcájuk verejtékével" keresik a kenyerüket, itt is egy előállított termékről van szó, és a mögötte álló munka megérdemli a tiszteletet - valaha ez megvolt a különböző termékek felé. És éppen erről van szó, hogy a lekicsinyelt, látszólag rövid játékokban is mennyi munka - és "mellesleg" dollármilliók - vannak, mert a mai technikai színvonalon bizony hatalmas munka előállítani komolyabb mennyiségű tartalmat. Tehát nem arról van szó, hogy összecsapatk egy értéktelen kacatot, mert gyorsan akartak végezni, és felmarkolni a nagy lóvét. Ennyit a racionális oldalról.

Ha van hivatás, amit igazán lelkesedéssel lehet csinálni, az alkotó jellegű tevékenységek biztosan elsők között tartoznak közéjük, de én tudtam sokkal kevésbé művészibb feladatért is lelkesedni, annak elvi társadalmi hasznosságából kiindulva. Persze nyilván idealista vagyok, de szerencsére szotkam találkozni hasonszőrűekkel.
  • CS@
    Mhhh szerintem tök ugyanazt írtad, amit én. Teljesen természetes, hogy a péknek(meg mindenki másnak) is a családja vagy az ö megélhetése az első és ezért dolgozik.
    De nem is dörgölöd(legalábbis gondolom, hogy nem) a gyerek orra alá, miközben eszi vacsira a frankó tatárbeafsteaket, hogy idesfiam tudod Te mennyit dolgozott a pékbácsi azért, hogy te most ehess. Van egy pék ismerősöm és még sose hallottam tőle, hogy ő azért dolgozna, hogy én kenyeret kapjak, a nagy túróst mindenki a fizetéséért dolgozik.