17438
-
#7021 Nem vágyom, kössz. :) FF7 volt a vége nálam. Azt sem fejeztem be. Egyébként a 6-ot (vagy 3) sem. Egyébként jellemző nálam az RPG-knél a vége előtt kb 6-8 órával a játék feladása. Oblivion is így járt, kimaxoltam a karakter összes skilljét és statját 100ra, megcsináltam az összes mellékküldetést, és félreraktam egy picit a játékot, hogy egy kis szusszanás a főküldetések előtt. Aztán elvesztettem a mentéseim. (Bár egy halvány remény még van)
A legrosszabb a KotOR volt, ott az _utolsó_ csatánál rá kellett jönnöm, hogy sehogy nem tudom megnyerni, félrefejlődtem. Elkezdtem előről, gondoltam akkor megnézem a sötét oldalt is, de abba meg félúton belefáradtam.
Most így hirtelen csak egy-két RPG jut eszembe, amit tényleg be is fejeztem: Baldur's Gate első része, Wizardry 6, Bard's Tale: New Adventures(ezt de nagyon szeretem, egyszerűsége ellenére). Pedig próbálkoztam sokat, asszem szeretem is a műfajt, mégis valahogy... nem sikerül befejezni őket...
Egyébként milyen ló? :P :D -
#7020 Elég szép JRPG áradat volt ps1-2őre, ess neki:), FF7, FF8 van pécére is, szintén kihagyahtatlan alkotások. Amugy látni, csak játszani kellene a játékokkal, pl LO? nextgen minőség, lehengerlő, kihagyhatatlan... ha klasszikus jrpgre vágysz. -
#7019 FF6 (vagy III, ha angol) megvolt. Na abban kb hatszor hittem azt, hogy "nna, ez az utolsó csata". Aztán csavarodott egyet a sztori, és ment tovább a dolog(meg a grind persze). Na ilyet ma mér nem látni. Mondjuk nem is baj, régen több időm volt. -
Zóanagyvarázsló #7018 Tényleg teljesen általánosságban értettem, de valóban jó rád is az ing. És bár valóban nem szeretem, amikor a - komolynak szánt - túlzások eltérítenek egy diskurzust a tényektől, az előbb elsősorban a félreértés okára akartam rávilágítani.
Egyébként pesig egy pillanatig nem vitatkoztam azzal, hogy egy úgymond PC-s "nagyRPG" hosszabb, mint egy hasonló konzolos cím. A 400-500%-os méretbeli különbséget értékeltem túlzásnak, én is 100%-os különbséggel példálóztam. (Mivel a KOtOR is elsősorban konzolra készült.)
Az NWN-t én bug miatt abbahagytam, de elég sokáig eljutottam, és bizony nem éreztem azt, hogy összejöhet a 100 óra, pedig az összes mellékküldetésre volt gondom. Kritizálták is maga idejében a hossza miatt, szinte mindneki szerint messze elmaradt a BG-től. (Ettől még hosszabb, mint a Jade Empire, ennek ellenkezőjét ismét csak nem kívánom állítani.)
Még annyit jegyeznék meg, hogy a játékok rövidülése (mely bizonyos szempontból relatív, elvégre egy mai tapasztalt játékos egy Duke Nukem 3D-n is gyorsan végig tudna rohanni, a pályák ismerete nélkül is) köszönhető az igények változásának is. Sokan nem is szeretik a túl hosszú játékokat, én már erre vonatkozó panaszokat is gyakran látok különböző fórumokon, és a Steamen keresztül készített felmérések (melyik platform is ez?) is ezt támasztják alá.
Az egész piac nagy bővülésnek esett áldozatul, és még a régi hardcore játékosok közül is sokan könnyebb, gyorsabb élményre vágynak a család mellett. Nem midnenki, de a tapasztalatom szerint igencsak sokan. Ez sem kedvez nekünk. -
#7017 A Mass Effect nem Witcher és a Witcher nem Mass Effect. Két teljesen más világban játszódó játék, mind a kettő elvileg kihagyhatatlan alkotás ( bár valszeg sose fogok a Witcherrel játszani, mert nekem annak a világa nem bejövős ) -
#7016 Mert te régen sokat játszottál jrpgt konzolon? s most is végigjátszottad a 360on levőket? -
#7015 Ez igy pont nem tulzas a JRPG-k tomkelege a konzolon nem rendelkezik olyan jatekidovel mint regen.
Bizony egy konzolon megjelent RPG-k ill. JRPG-k nagy tobbseget 20-30 ora alatt vegig lehet jatszani. (Hogy minnel tobb jatekot megvetessenek a konzolos jatekosokkal)
Mint leirtam a Jade Empire detto ugyanilyen volt. Egy NWN-nel ez elkepzelhetetlen lenne.
Pont a stilus miatt ilyen hosszuak ezek a jatekok. Ezek a tenyek, amikkel kar vitatkoznod. -
#7014 Most vagyok 40-nél kb a Mass Effectben, 2. végigjátszás közepénél, elsővel együtt. Witcherben van 80 órám, egy végigjátszás, 1,5 plusz küldi... Ugyanaz a játékos, ugyanaz a stílusú játék.... -
#7013 Zó!
ha az első mondat nekem szólt, (ki másnak) akkor ismét hangsúlyozom. Nem szeretek a részletekben elveszni, ezért lépéseket kihagyok az okfejtéseimből. túlzok, (szándékosan, jó nagyot, hogy mindenki levágja; túlzásról van szó) stb... Vitáztunk már eleget, talán tisztában vagy már a stílusommal, legalábbis, reméltem.... -
Zóanagyvarázsló #7012 Ez így szerintem túlzás. Akinek konzolon 20-25 óra egy RPG, annak PC-n sem lesz 100. Nekem a KotOR-ban is benne van 50 óra, a Witcherben pedig közel 100. Másoknak 30 és 60 óra ezeknek a végigjátszása, ezek tekinthetők átlagosnak - egy tempósabb játéksotól. -
#7011 Pont ezt mondom. Nagy általánosságban igaz, hogyha kiadnak egy RPG-t pc-n az 100 óra, ha konzolon, akkor 20-25.
Ez ellen rengeteg példát fel lehet hozni, egész biztos. Viszont nagy általánosságban igaz. -
Zóanagyvarázsló #7010 Ja, így már értem, tényleg elég rövidnek számít. De elhangoznak itt (is) olyan túlzások, hogy talán érthető, hogy elképesztő állításokat is komolyan vesz olykor az ember.
A Morrowindből a bugot kihasználó speedrun alig hosszabb, mint 6 perc, de a Falloutból bug nélkül is vannak hasonló hosszúságúak, és elég sokan végigjátszották már tényleg rövid idő alatt. De persze a játékélményt nem ez adja, ennél jóval több van ezekben a játékokban.
Viszont az sem igaz amit leirsz, hoigy a koltsegek miatt, mert ez nem igaz, hiszen ha megnezzuk egy olyan kis studionak, mint ami a Witchert csinalta sokkal kevesebb penz allt a rendelkezesere es megis jocskan 100 ora feletti jatekidovel szamolhatsz.
Pedig egyszerű tényről van szó, 2008-ban kissé több idő és pénz egy adott pályarészletet leőállítani, mint volt az C64-en. Aligha kell ezt vita tárgyáva tenni, a költségek drágulnak, ez köztudott.
A Witcher fejlesztési költségeivel nem tudok pontos adatokat, nagy nyugati cégeknél már maguk a bérek is sokkal magasabbak, és éppen ezért emelik is a tételt. De a belsős stúdió egy akkor kelet-közép-európai kiadónak gyártott "reklámprojektet", mint a CD Projekt, szóval volt a puttonyban szerintem lóvé.
Lám, még komoly markaetingkampányra is telt (nyugaton persze az Ataritól), szinkronizálgatásra is, Enhanced Editionre is. Naivitásra vallana abból kiindulni, hogy a fejlesztés során egy garázsprojekt budget-jével kellett volna gazdálkodniuk. Súlyos milliókról lehetett ott szó, már csak az igen hosszú fejlesztési idő miatt is. -
#7009 Gondoltam mindenki erteni fogja a dramatizalast a "30 perces" vegigjatszasra egy RPG-nel mit takar.
De megegyszer leirom 20 ora jatekido egy RPGnel nulla. Mint ahogy a Falloutot se lehetett vegigjatszani 20 perc alatt,ahogy mondod, csak a Morrowindet, ha egy bugot kihasznaltak.
Viszont az sem igaz amit leirsz, hoigy a koltsegek miatt, mert ez nem igaz, hiszen ha megnezzuk egy olyan kis studionak, mint ami a Witchert csinalta sokkal kevesebb penz allt a rendelkezesere es megis jocskan 100 ora feletti jatekidovel szamolhatsz.
Egyszeruen csak jobban odakellene figyelni a jatek elkeszitesenel, hogy minosegi termeket adnak e ki, vagy pedig engedve a kiado nyomasanak minnel hamarabb a piacon legyen a jatek. -
#7008 De pont ez a baj, hogy alapvetően tetszik a sztori és a hangulat, sőt, hogy akció, az is teljesen rendben van.
De pont ezért kiábrándító a sok szar unalmas, idióta mellékküldetés, ami annyiból áll, hogy szállj le, menj oda, ölj meg mindenkit(vagy az esetek 10%-ában, amikor engedi oldd meg békésen).
Aztán a terep... Mintha a paraszt viccesfiú pilóta folyton a legnagyobb hegy közepére tenne le. Ha a Földre le lehetne szállni, biztos vagyok benne, hogy a Himalája kellős közepébe droppolna le az a köcsög.
Szóval szerintem valami rettentő szar a pályatervezés.
De a barlangokból is van kb háromféle, aztán menj "felfedezni". 15.-szörre már nem volt túl izgalmas.
És pont ez a problémám, hogy jó a fősztori, de nagyon kontrasztosan szar ez a része a játéknak. -
#7007 Én már untam benne a harcokat és a bolygó felfedezéseket...nem azért mert kevés volt rajta az ojjektum, nem zavart... viszont jókat dumáltam az embereimmel, csomó dolgot megtudtam róluk, mindig kérdezgettem őket küldetés előtt s után, aztán a városokban mindennek utána jártam, tök poénos melléküldetések voltak ( csaló szerencsejátékos lefülelése stb... )... Mass Efffectnek ez a lényege aki shútert akar az ne ezzel játszon. -
#7006 EZ NEM AKCIÓJÁTÉK. Ha annak játszod, akkor inkább toljál FC2-t! Itt a sztori a lényeg és hangulat. Ha nem jön le, kíméld meg magadat tőle... :DDD -
#7005 Hát azért a Mass Effect 60%-a (szinte az _összes_ mellékküldetés) igencsak gagyisztikus... Az a bolygófelszín, az a fizika... Kb a Terep2 is tudott már ennyit, csak ennek nagyobb a felbontása, meg jobbak a textúrák. Na jó, ez erős túlzás, de az a modul kb 6-8 éve sem számított volna túl jónak. Az tuti, hogy ez a "nagybüdös semmin elszórva három objektum" már a '99-es Tribes-ban is megütötte ezt a szintet.
Én úszintén emiatt fel is függesztettem. Megcsináltam az elejét, elkezdtem mellékküldetésekkel szarozni, és valami rettentő repetitívvé, unalmassá és gagyivá vált a játék.
Be kéne fejeznem már, mert foglalja a helyet, de nem tudom magam rászánni, az a 10+ óra baszakodás elvette a kedvem az egész játéktól... -
#7004 Photobucket-est soha. Itt nem. -
#7003 Oké ezt nem akarja megjeleníteni...
http://i30.photobucket.com/albums/c327/motoo344/930278_20071113_screen010.jpg -
#7002 -
#7001 Igen, ez pl 360 hud, ott jobb fent gombok vannak.
-
#7000 Ja, látom, annyi a különbség, hogy ABXY? Hát mem erőltették meg magukat olyan nagyon... -
#6999 Nyugi, én személy szerint 30 perc alatt a Jade Empire-be éppenhogy talán kijutok a főépületcsoportból, Ugyanis beszélgetek mindenkivel, felfedezek, nézelődök, JÁTSZOM. Akinek fél óra az egész játék, az vagy hülye, vagy hazudik.
Mass Effecten is végig lehet rohanni béndzsa akciópistike sztájliban, vagy rászánsz 30-40órát és szépen utánajársz mindennek, megismered a sztorit, a karikat, a hátteret stb. Rajtad múlik. -
#6998 Ehehe, ez a direkt PC HUD? Akkor mi a pék faszáér' néz úgy ki, mint egy szájbatekert kontroller? Engem komolyan ez zavart szinte a legjobban az egész játékban.
Nem neked szól egyébként a felháborodás, hanem AC fejlesztőinek. Ha már úgyis külön HUDot csinálnak a különböző platformokra, akkor basszák már meg, hogy a PC-s is konzolosnak tűnik...
A konzolos HUD milyen? (kigúglizom, hagyd) -
#6997 "Vagy elhiszed vagy nem, de egy valoban jo RPG-t nem lehet 30 perc alatt kijatszani, mint egy Jade Empiret."
Ezt sem ismerem, de alapjában sántítanak az ilyen túlzó szövegek... 30 perc vs több héten át tartó folyamaots gémelés... ne erőltessük ezt, megpróbálhatsz félrevezetni, de inkább hiszek Zóanagyvarázslónak ezügyben, neked nem:( -
#6996 Jólvan mester:) direkt pécés hudos képet kerestem h ne mondhasd rá h 360 rendERelt kép... no mind1, elmosódás csak harc közben ás átvezető muvikban meg kihallgatáskor volt, amikor a házon ugráltam, mászkáltam nem volt semmi, tű éles a játék...
Amugy ha már a közeledben van 360 akkor érdemes lenne leglább a demokat szemügyre venned, mert érdekes úton jársz... -
Zóanagyvarázsló #6995 A Wizardry 7 szerintem annyiból rossz példa, hogy a széria híres az elhúzódó csatákról, a rengedeg random enconterről, ahogy a korábbi jRPG-k is. A Witcher is lenne 200 óra egy ilyen harcrendszerrel.
Mellesleg a Fallout 1-2 is végigjátszható 20-30 perc alatt, ha tudja az ember, hova kell menni. Egyébként pedig a Jade Empire esetében sem hallottam még senkitől, hogy fél óra alatt első nekifutásra a végére ért, 20 órás átlagos végigjátszásról tudok. Persze később biztos lehet a tmepón fokozni. -
lowdog #6994 "w/o a hint book" azt jelenti hogy segítség nélkül :) -
Zóanagyvarázsló #6993 A játékidő a tartalomgyártás költségei miatt rövidül. Persze ez is attól függ, miehez képest mérjük, C64-en is volt tonnaszámra néhány pályás játékok, klasszikusok között is. -
#6992 Nem renderelt. :) Szerencsére abból a korból már kinőttünk. Az ucsó render botrány a Killzone 2 volt, de az is lassan kezd úgy kinézni, mint a videón. Szóval... :) -
#6991 Egyiket sem próbáltam, így nem tudom. De ki lehet kapcsolni minden játékban, szóval ezen kár vitatkozni. -
#6990 Alsó rendben van. Felső nem így nézett ki. Legalábbis nálam. Max beálításon, 1280x1024, AA, AF=0. De mint írtam, ennél csak kicsit volt sok. De ez megint ízlés kérdése, és abszolút nem tartozik a tárgyhoz. -
#6989 Az nem renderelt kep, de a PC-n sem nez ki mashogy. -
#6988 Es bizony a Wizardy 7 idejeben meg egy valamire valo jatekido hetek honapok voltak. "of the few to have finished (by myself w/o a hint book) wizardry 7, even though it took MONTHS (~11 and about 250 hours of game time)." Tehat meg segitseget hasznalva is 250 orat jatszott vele valaki.
Manapsag viszont nem ez a lenyeg. Nem annyira a szorakoztatas, mint inkabb a nagy penzszerzes, minnel hamarabb eltelt ido alatt es ez alol a konzol sem kivetel, sot egyre inkabb, ami egyenesen ellenkezik a regi semakkal.
Vagy elhiszed vagy nem, de egy valoban jo RPG-t nem lehet 30 perc alatt kijatszani, mint egy Jade Empiret.
Ezt nem azert irtam le, mert a Jade Empire rossz volt, kivetelesen az az egy RPG jatek volt ami tetszett annak ellenere, hogy konzolos atirat volt. Viszont elszornyulkodtem, hogy alig jatszottam vele valamennyit es mar vege is lett.
Amugy visszaterve a valaszodra, azert neha eltoprenghetnel a dolgokon, amikor egy RPG-s velemenyre, valaszolsz egy Crysissal, vagy mas FPS jatekidejevel, mert egy passzianszt is osszehasonlithattal volna ilyen erovel, de az meg rovidebb. -
#6987 renderelt... -
#6986 Rendelt? -
#6985 720 óra lenne a Wizardry 7? ha csak 3 hét akkor is 504 óra... elhiszem, de vannak fentartásaim. -
#6984 Megint 2 renderelt kép tőled. Ha ingame képeket raksz fel, tudok érdemben válaszolni.
2; Írtam, a blúr csak 1 dolog, egy jelenség része. Csili-vili, kontra valósághűségre való törekvés. Crysisban is van blúr, de nem csak az van. (De mondhatnám a Witchert, Stalkert, bármelyiket) Van egy törekvés arra, hogy minden, minél inkább hajazzon a valóságra. Konzolnál ennek ma már fizikai, ill hardweres korlátai vannak. Marad a csili-vili.
Részemről ez a vita lezárva. Nem írom le még 27x ugyanezt. -
#6983 ?????
Te nem vagy tisztaban a fogalmakkal, nem en jatszom vegig egy nap alatt, hanem 30 oras RPG egyenlo egy nagy nullaval.
Csak osszehasonlitasi alapkent, egy Wizardry 7-et folyamatos jatek mellett sem lehetett vegigtolni csak hetek vagy honapok alatt.
-
#6982 Hol van mosódás?
Igen harcoknál, főleg kivégzéseknél van elmosódás amikor a karaktereket kiemeli és a hátteret kicsit elmossa... ezzel mi a gond?