17438
  • Zóanagyvarázsló
    Mellesleg minden RGP bonyolult picit.

A harcrendszerük nem feltétlen, de semmiképpen sem olyan értelemben bonyolult, mint a BoD-é. Egy vérbeli cRPG-s elmenekül ez elől az akciójáték elől, egy FPS-huszár szintén. Marad egy jóformán "hardcore közelharci szimulátor", mely még DMC-féle kombózást kedvelőknek sem feltétlenül jönne be (bár az későbbi játék).
  • Kandurex
    Jelen pillanatban ott tartunk, hogy csak nyomni kell a az egér gombot,... hova lehetne még lentebb menni? Miért kell elbutulni? Nem mondom, hogy halál bonyolult legyen egy játék, azt én is utálom, na de könyörgöm, miért nem lépünk tovább?
  • Zóanagyvarázsló
    Igen, utólag kialalkult némi kultusza, de megjelenéskor a béna marketing, a nagy gépigény, a vegyes - de inkább pozitív - rivjúk megölték a játékot. Sokan nehéznek és bonyulultnak is találták, akik random akciójátékként, netán Diablo-klónként vetették rá magukat. Azóta is azt látjuk, hogy a minél inkább casual harcrendszereket erőltetik (egyeseknek még a Gothic 2-é is bonyolult volt...), tehát a BoD rendszerének mellőzésén nincs mit csodálkozni.

Én sem örülök ennek, de ez van.
  • Balumann
    Én sosem bírtam az ilyen RPG és hasonló tipusu játékokat, már eleve a fejlődésen alapuló dolgot sem. Mindig is az ügyességre alapuló játékokat szerettem és fogom is vszínűleg, ide tartozik a platform, FPS, TPS, arcade és szimulátor játékok, és 1-2 sportjáték (bár többnyire azokat sem kedvelem, azért van 1-2 amit igen; Tony Hawk játékok, Freak Out E.F.).
    Illetve a stratégiát még régebben szerettem, már nem annyira szeretem azt sem).
    A Dark Messiah egy határeset, bár azt sem vittem el sokáig mert elakadtam egy kicsit, aztán lusta voltam elindítani megint (azóta is pihen).
  • Chocho
    Egyetértek. Ez a "bonyolult" duma legalább akkora baromság, mint hogy a SW:FU nem menne a PC-ken. Mellesleg minden RGP bonyolult picit. Ez a műfaj nem az FPS-ekre kinevelt vérpistikéknek szól.
  • Kandurex
    Bonyolult? Ahhoz képest 100 játékosból 90 elégedetten csettint, ha szóba került! Az ilyen típusú hozzáállás miatt alakult ki a "casual" kép.
  • Zóanagyvarázsló
    De az még véletlenül sem RPG, hiába volt szintlépés benne. RPG-ben egy ilyen szinten a játékos ügyességére építő harcrendszer vétek volna.

Maga a játék pedig sajnos nem volt túl sikeres, sokan éppen a harcrendszert találták bonyolultnak, ezért nem erőltetik.
  • Kandurex
    Szerintem legkorrektebb real-time harc rendszer a Blade of Darkness -ben volt,...nem is nagyon értem miért nem veszik azt alapul és készítik a játékokat,...képes vagyok azt feltételezni, hogy direkt nem akarnak jó dolgokat csinálni.
  • dronkZero
    Fúj, pedig a DnD mekkora szar rendszer... :P Nagyon érezni rajta, hogy az volt az első RPG, 3.kiadás ide vagy oda...

Sokkal jobban modellezett rendszerek is vannak.

Kedvenc DnD anomáliáim közé tartozott a Baldur's Gate: Fighter karakter, Helm of Balduran, Cloak of Balduran, Műbráner of Balduran, Drizzt Do'urden legendás kardjai, max szint, max HP, full plate. Odamentem a főellenséghez, és két ütésből cafatokká csapott... Csodás.
    Load game, idéztem 30 patkányt, amíg azokat egyesével csapkodta, lenyilaztam.
    Háromszoros hurrá a harcrendszernek.

DnD-nél csak egy szarabb rendszert ismerek: Magus.(Bár csak kb 8-10 PnP RPG rendszert ismerek, plusz a számítógépeseket)

Na, mindegy, befolyással úgysem vagyok a dolgok menetére, csak ez a véleményem. Kár, hogy néha szar dolgok válnak népszerűvé...
  • Chocho
    Hát ha nem szereti a lövöldözést és a kevert stílusokat (lásd lentebb), akkor nem valószínű.

Érdekes amúgy, de a Deus Ex engem sem kötött le. Nem tudom, lehet most nekiállva már jobban hatna rám, de akkoriban nem ez volt a favoritom.
  • Zóanagyvarázsló
    A Deus Ex sem jön be, mint FPS-RPG?
  • [Jakuza]
    Ez van en inkabb maradok a hagyomanyos cRPG-knel, foleg azoknal amik D&D alapuak. ;)
  • Bucser
    Akkor te a Mount and Blade-et sem szeretnéd:)
  • [Jakuza]
    Hat az Oblivion kozelebb all a harcban a jatekmodja miatt az FPShez, mint az RPG-hez, csak annyi a kulonbseg hogy nem "shooter", ha csak nem ijasz vagy, hanem slasher az egerrangatasos hulyesege miatt .:)
    Ennyi.
  • Chocho
    Ahogy az Oblivion sem FPS... ennyi...
  • [Jakuza]
    NwN mint Hack&Slash ? Na ne. :D Az nem Diablo.
    Sose volt az es sosem lesz az.
  • Chocho
    BG még oké, na de a NWN? Inkább hack 'n slash mint RPG, nem?
  • [Jakuza]
    Neverwinter,BG, es hasonlo kaliberu RPG-ket.
  • Balumann
    Azt hogy lehet nem szeretni Mármint az egérrángatásos célzást.
  • Chocho
    Hmmm... akkor mit szeretsz?
  • [Jakuza]
    Obliviont is pont emiatt utalom :D
    Franc se akar egerrangatassal vagdalkozni.
  • Chocho
    Bloodlines haláli volt! Kár a sok bug miatt. :(
  • wedge31
    Vagy a Bloodlines ,én is hc rpg-és vagyok de ezek totál bejönek.
  • Chocho
    Azért ezt sem kell ilyen radikálisan felfogni. Ott van pl. az Oblivion. Akció is van benne dögivel, de azért RPG a javából. :)
  • Chocho
    Hmmm... Meggyőző... kíváncsi vagyok! Sajnos a boxom lehet, hogy - megint - késik, de idővel úgyis kipróbálom majd.
  • Istencsászár
    Ez a 2. részének az értékelése:)
  • [Jakuza]
    Hat eppen ezert nem tetszett. :D
    Utalom az akcio-rpg oszvereket. Nem FPS-ezni akarok egy RPG-vel az az igazsag.
  • Chocho
    Nem is RPG volt, hanem inkább félsandbox-akció. :)
  • Chocho
    Jó, elhiszem és tudom. Mi több, mondom, jó játék volt, tetszett. DE akkor is csalódtam benne. Ennyi. Ezt nem tudod felülbírálni adatokkal.
  • wedge31
    Én is husz éve rpg-zek de a fablét imádtam alig várom már pc-re.
  • [Jakuza]
    Nekem mint old RPG fannak kozel sem volt meggyozo a Fable.
    Erdekes volt kezdetben de egyre unalmasabba valt es egy ido mulva mar nem is erdekelt.
    Raadasul ez eleg koran bekovetkezett.
  • Istencsászár
    Official Xbox Magazine 12/1/2008 9.5 out of 10 95.0%
    VideoGamer 10/20/2008 9 out of 10 90.0%
    Eurogamer 10/20/2008 10 out of 10 100.0%
    Computer & Video Games UK 10/20/2008 9.2 out of 10 92.0%
    Planet Xbox 360 10/20/2008 9.5 out of 10 95.0%
    Edge Magazine UK 12/1/2008 9 out of 10 90.0%
  • Chocho
    Abban a játékban nem az a lényeg, hogy kopottas-e vagy sem. Szerintem ess neki, nem rossz az a 8. :)
  • Chocho
    Fable egy nekem is tetszett, de csalódtam benne azok után, amiket Mellényúl bácsi ígérgetett. Tudtam, hogy boxon sem igaz a fele sem a sok ígéretnek, de... valahogy akkor is többet vártam tőle.
  • [Jakuza]
    Igaz amit ir, Lucasarts mar ezer eve nem csinalt jo jatekot es amit nyilatkozott a 4000$-os PCrol az egy hulyeseg.
  • Micsu
    én 7et toltam meg a 8at, a 8at tuti végig

egyébként nem egy egyszerű rpg volt az biztos
  • dronkZero
    Na elviszem a topicot megint egy kicsit nosztalgia felé... :P

Sorozatok... Én úgy vagyok vele, hogy ha megtetszek egy játék, és az már az x. rész, akkor érdekelni kezdenek az előző részek. Ez egy FPSnél, egyéb akciójátéknál nem olyan nagy gond, azokon hamar túl lehet esni.

Egy RPGnél, jRPGnél pláne már egész más a helyzet.

Kettőt említenék, Final Fantasy, és Wizardry.
    Final Fantasyra egy időben rákattantam, de ott rá kellett jönnöm, hogy azért annyi időm nincs, amennyit ez igényelne, másrészt annyira nem is az én világom. Miután egy VII és egy VII megette egy nyaram, inkább feladtam.

Wizardryval kicsit máshogy jártam. 1-5-öt rögtön skippeltem, CGA grafika azért már egy kicsit túlzás. Viszont a 6-7-8 egy trilógiát alkot, és a partit tovább lehet vinni egyik részből a másikra. Nekiálltam a 6nál, végigjátszottam, a félisten partimat átvittem a 7-be. Ott egy idő után megakadtam, félretettem a játékot. Aztán elégett a vinyóm, és elvesztek a mentéseim.
    Azt hiszem, többet nem állok neki... :( Pedig igazából a 8-as érdekelt volna. Amikor belekezdtem a projektbe, akkor a 8 még új volt... Most már igencsak kopottas...

Szóval asszem olyan nagyon nem szeretem a túl hosszúra nyúló soozatokat...
  • Zóanagyvarázsló
    Ide is:
    A PCGA folytatja a harcát a PC-s piac mellett, nyilatkozatokkal
  • Cat 02 #7343
    Igen, jól olvastad, és helyesen le is írtad, gz ;) (ha csak nem copypaste volt)

Egyébként mindenki mást szeret, nekem Fable 1 nagyon bejött, jó kis mesevilág, el lehet vele funolni, nem olyan komoly mint a Mass Effect / Witcher, és mégis isteni.
  • Micsu
    nem tudom ezt nem olvastam

de ha így lesz akkor császárunk nem csóválhatja majd elégedetlenül a fejét